Rusko – USA 1:2 (kon.) | Finsko – Švýcarsko 6:1 (kon.) | Rusko – Švýcarsko 5:2 (kon.)
konec
Rusko
5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
Švýcarsko
Sobota 05.01.2019, 22:08 • Rogers Arena • Mistrovství světa do 20 let • Utkání o bronz
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:00.
     
    Dobrý den, zdravím vás z posledního dne mistrovství světa dvacítek v Kanadě. Dnes nás čeká duel o bronz mezi Ruskem a Švýcarskem, následovat bude finále mezi Finskem a USA. Já vás dnes provedu prvním zmiňovaným zápasem.
     
    Rusko

    Sborná až do semifinále procházela turnajem jako nůž máslem. Ve skupině neklopýtla ani jednou, když si postupně poradila s Dánskem, Čechy, Švýcarskem a nakonec i s domácí Kanadou. Postavení ve skupině jí pomohlo pro snazšího soupeře pro čtvrtfinále, ve kterém Rusové snadno přehráli Slováky 8:3.

    V boji o finále Rusko nestačilo na silné Američané. Sborná se sice radovala z úvodní branky, ale radost netrvala dlouho. Sudí po shlédnutí videozáznamu gól zrušil, protože ho Slepec dosáhl bruslí. Na druhé straně se trefili Wahlstrom a Chmelevski, za Rusy pouze snížil Denisenko a slavit mohly Spojené státy.

    Autor jediné ruské branky v semifinále je zároveň nejproduktivnější hráč celého týmu. Grigorij Denisenko má bilanci čtyř branek a čtyř asistencí, čímž se řadí na čtvrté místo kanadského bodování celého turnaje. Bekům na turnaji kraluje Alexander Romanov (1+6), mezi brankáři je druhý v úspěšnosti Pjotr Kočetkov.
     
    Švýcarsko

    Švýcaři měli cestu turnajem o dost klikatější než jejich dnešní soupeř. Turnaj zahájili těsnou porážkou s českým národním týmem, následně těsně prohráli s Kanadou, kdy ale předvedli velice dobrý výkon. Poté si proti Dánsku zajistili postup do čtvrtfinále a v posledním zápase ve skupině ztratili s Ruskem dvoubrankový náskok a nezískali ani bod.

    Ve čtvrtfinále předvedlo Švýcarsko nejlepší výkon na turnaji a po parádním představení přešlo mezi nejlepší čtyřku přes zatím neporažené Švédy. V brance zářil Luca Hollenstein, který neinkasoval ani jednou. V semifinále ale evropský celek tvrdě narazil, když proti Finům prohrával už po osmi minutách 0:4 a k postupu měl i po skončení zápasu daleko.

    Nejproduktivnějším Švýcarem je Phillip Kurashev, který už si připsal v turnaji šest branek a je nejlepším střelcem na šampionátu. Daří se i Nicolasi Müllerovi, který má pět asistencí. V úspěšnosti zůstává nejlepším gólmanem týmu Hollenstein, přestože si proti Finům značně zhoršil procenta.
     
    SEMIFINÁLE:

    Finsko – Švýcarsko 6:1 (4:1, 2:0, 0:0)

    Branky a nahrávky: 1. Ylönen (Virtanen), 3. Talvitie (Kupari, Vaakanainen), 6. Talvitie (Kupari, Heponiemi), 8. Jokiharju (Heponiemi, Puustinen), 28. Heponiemi (Tolvanen, Lundell), 35. Kupari (Kakko, Heponiemi) – 17. Kurashev (Leuenberger, Müller)

    Švýcarsko: Hollenstein (9. A. Schmid) – LeCoultre, Gross, Berni, Aebischer, Burger, Moser, Barandun – N. Müller, Eggenberger, Kurashev – Bruschweiler, Sigrist, Nussbaumer – Lehmann, Leuenberger, Tanner – S. Schmid, Verboon, Wyss – J. Gerber.


    Rusko – USA 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

    Branky a nahrávky: 34. Děnisenko – 16. Wahlstrom (Cockerill, Samberg), 25. Chmelevski (J. Hughes, M. Anderson).

    Rusko: Kočetkov – Žuravljov, Ilja Morozov, Samorukov, Romanov, Alexejev, Olšanskij, Rubinčk – Galimov, Muranov, Slepec – Kravcov, Kostin, Děnisenko – Starkov, Kovalnko, Šen – Marčenko, Ivan Morozov, Šaškov – Podkolzin.

     
    Úvodní sestavy:

    Rusko: Kočetkov (Tarasov) – Žuravljov, Ilja Morozov, Samorukov (A), Romanov, Alexejev, Olšanskij, Rubinčik – Muranov, Galimov, Slepec – Denisenko, Kravcov (A), K. Kostin (C) – Kovalenko, Šen, Starkov – Marčenko, Ivan Morozov, Podkolzin – Šaškov.

    Švýcarsko: Hollenstein (Schmid) – Le Coultre, Gross (A), Berni, Aebischer, Moser, Burger, Barandun – Eggenberger (C), Kurashev (A), Müller – Brüschweiler, Sigrist, Nussbaumer – Lehmann, Tanner, Leuenberger – Wyss, Schmid, Verboon – Gerber.

    Rozhodčí: Alarie (CAN), Björk (SWE) – Hynek (CZE), Oliver (USA).
     
    Na ledě už máme čtveřici rozhodčích včetně Čecha Daniela Hynka, který dnes bude plnit roli čárového rozhodčího.
     
    Nastupují i oba celky a dle první reakce fanoušků je jasné, komu budou diváci fandit. Jako už poněkolikáté v turnaji Švýcarům.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    Po úvodním buly jsou u puku Rusové, kteří jsou favorité dnešního utkání.
     
    00:27
    A do dnešního zápasu vstupuje Luca Hollenstein lépe než včera, kdy inkasoval hned z první střely na branku. Nyní si počíhal na bombu od Ilji Morozova.
     
    00:35
    A teď podržel svůj celek ve velké šanci soupeře! Grigorij Denisenko se šikovně uvolnil kličkou na střed a vypálil. Jeho pokus se od betonu vrátil na jeho hokejku, ale Hollenstein se rychle přemístil a chytil i jeho dorážku.
     
    01:16
    Švýcarský brankář měl nyní i trochu štěstí, když se střela od zadního mantinelu vrátila do brankoviště a Hollenstein si se štěstím neodrazil kotouč zpátky do branky.
     
    02:19
    Denisenko zkoušel rychle vrátit kotouč před branku, ale Kim Kostin na něho nedosáhl.
     
    03:50
    Tak dlouho tahal Šaškov svou střelu, až mu kotouč přeskočil čepel a ze šance sešlo.
     
    04:28
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Rusko je za svou převahu po zásluze odměněno a vede! Dostatek prostoru dostal na pravém levém kruhu KIRILL SLEPEC, který se prokličkoval až před Hollensteina a zasunul mu kotouč mezi betony. Asistence: Ilja Morozov.
    04:28 Kirill SLEPEC - 1:0
     
    05:41
    Ihned po buly zkoušel po ledě zakončit na vzdálenější tyč Kovalenko, ovšem nemířil přesně.
     
    06:18
    Zajímavý moment se udál na novinářské tribuně po vstřelení první branky. Lidé ze švýcarského štábu začali pokřikovat na střídačku svého týmu, že branka neměla platit kvůli údajnému ofsajdu. Jejich volání ale nebylo vyslyšeno a stav tak zůstává.
     
    06:53
    Švýcarům se v úvodu zápasu ani trochu nedaří. Zatím nevystřelili ani jednou na branku, nyní je navíc přibrzdil ofsajd.
     
    07:50
    Důrazně se až před Hollensteina dostal kapitán Kostin, ale bekhendovým zakončením zasáhl pouze beton brankáře.
     
    08:08
    První vlaštovka ze strany Švýcarů. Střílel Eggenerger a fanoušci jeho snahu ocenili potleskem.
     
    09:06
    V nepříjemné situaci se ocitl Hollenstein, když od modré napřáhl nejproduktivnější bek šampionátu Romanov a švýcarský gólman měl zcela zakrytý výhled. Puk si ale našel a proti střele vykopl levý beton.
     
    10:23
    Možná trochu zbytečně vzal na sebe autor první branky zápasu Kirill Slepec přečíslení tři na jednoho. Zkusil vystřelit, ale trefil pouze masku soupeřova brankáře.
     
    11:42
    Čeká nás první přesilová hra v zápase. Rus Savelij Olšanskij dostává dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    12:03
    Z těžkého úhlu zkoušel brankáře překvapit Müller, ale nezamířil přesně a jeho tým o puk přišel.
     
    12:35
    V o dost nadějnější pozici zakončoval Tim Bern, ale Kočetkov proti jeho pokusu dobře zasáhl.
     
    13:44
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Těsně po vypršení trestu Olšanskije se do brejku dostal NIKITA ŠAŠKOV a poradil si jako správný střelec. Vyčkal, až obránce odcouvá a přesnou střelou na zadní tyč zařizuje svému týmu dvoubrankové vedení. Asistence: Vasilij Podkolzin.
    13:44 Nikita ŠAŠKOV - 2:0
     
    14:49
    Znovu se hraje v pásmu Švýcarů. Pro přihrávku mezi kruhy si sjížděl Stepan Starkov, ale puk nedostal ideálně a ani nezakončil.
     
    15:54
    Tři pokusy v krátkém sledu za sebou musel krýt Kočetkov, ale ani jedna ze střel Švýcarů se nedala považovat za gólovou šanci.
     
    16:15
    Dobrý bruslař Müller vracel zpoza branky kotouč do ohně, ale ten pouze proklouzal brankovištěm a nenašel nikoho ze Švýcarů.
     
    18:17
    Ještě v první třetině přichází přesilovka i pro Rusy. Le Coultre dostává dvě minuty za sekání.
     
    18:23
    Přesilová hru Rusů skončila ještě rychleji než začala. Kim Kostin inkasuje dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    19:08
    Skvělé dovednosti předvedl nejlepší střelec turnaje Phillip Kurashev, kdy se zbavil soupeře a zakončoval těsně před brankářem. O pár minut později se dostal do další šance, ale Kočetkov dobře vysunul hůl a kotouč mu odebral.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina duelu o bronz je minulostí. Více ze hry měli Rusové, což dokázali přetavit v dvoubrankový náskok. Nejprve se trefil Kirill Slepec, na něho navázal Nikita Šaškov.
     
    Střely na branku: 12:6
     
    Další třetina začne přibližně v 22:57.
     
    Máme k dispozici opakovaný záběr první branky Rusů a je zřejmé, že se jednalo o ofsajdové postavení. Velká škoda pro švýcarský celek.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:01
    Druhou třetinu začínáme v situaci čtyři na čtyři.
     
    20:23
    Už se hraje v plném počtu na obou stranách, nepříjemně pálil Romanov, ale neúspěšně.
     
    21:50
    Puk se zamotal mezi nohy Nussbaumera, čehož využil Samorukov a kotouč mu odebral.
     
    22:19
    Po buly se do zakončení dral Verboon, ale do puku pouze lehce klepnul a Kočetkovi nepřidělal těžkou práci.
     
    23:07
    Bek Samorukov zůstal sám v pásmu, takže vší silou napálil puk, ale asi i on sám věděl, že z toho třetí gól Rusů nebude.
     
    24:09
    Pod tlakem rozehrával Tim Berni a kotouč o mantinel doputoval na icing.
     
    24:54
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Vlažný vstup Rusů do třetiny je trestán, fanoušci ve Vancouveru mají velkou radost! Le Coultre zvedl hlavu a před brankou našel zcela osamoceného VALENTINA NUSSBAUMERA. Švýcarský útočník nadvakrát zakončoval a při druhém pokusu už nedal Kočetkovi šanci. Asistence: Simon Le Coultre, Justin Sigrist.
    24:54 Valentin NUSSBAUMER - 2:1
     
    26:26
    Už, už to vypadalo na gólovou šanci Švýcarů, jenže finální přihrávku dokázal zastavit Ilja Morozov a zachránil tak svůj tým před velkým nebezpečím.
     
    27:05
    Země helvétského kříže se zvedá. Od modré pálil Le Coultre a Kočetkov raději přerušil hru.
     
    27:15
    Znovu v akci Simon Le Coultre! Na modré se krásně zbavil dvou útočníků a zakončoval mezi kruhy. Kočetkov pouze vyrazil před sebe, jenže na dorážku švýcarský bek těsně nedosáhl.
     
    28:27
    Z publika se ozývá pískot, protože sudí ponechali zákrok Rusů bez povšimnutí a vylučují na druhé straně. Nando Eggenberger dostává dvě minuty za podrážení.
     
    29:06
    Švýcaři se osvobozují, Rusové musí začít až od své branky.
     
    29:55
    Sborná nehraje přesilovku nijak dobře a Hollenstein zatím nemusel zasahovat ani jednou. Teď Rusy zastavil ofsajd.
     
    30:27
    Švýcaři jsou v plném počtu a jejich kapitán se hned zapojil do hry. Na puku ale nevydržel dlouho, jelikož u mantinelu dostal tvrdý hit.
     
    31:09
    Komerční přestávku nyní přivolal ofsajd prohrávajícího týmu.
     
    32:12
    V rohu kluziště vybojoval kotouč David Aebischer, ale nenaložil s ním dobře a poslal ho až na zakázané uvolnění.
     
    Oddechový čas pro Švýcarsko.
     
    32:53
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Špatné střídání Švýcarů a Rusové vedou znovu o dvě branky. Na útočné modré zůstali proti jednomu obránci hned tři ruští útočníci, přičemž kotouč přebral Denisenko a nechal ho pro KIMA KOSTINA. Kapitán sborné si mohl vybrat, kam vystřelí a brankáři nedal sebemenší šanci. Asistence: Grigorij Denisenko, Alexander Romanov.
    32:53 Klim KOSTIN - 3:1
     
    33:52
    Po rychlé stahovačce střílel střelec Phillip Kurashev, ale v tomto případně rozvlnil pouze boční síť.
     
    34:10
    Puk doskákal až k Hollensteinovi, jemuž sražená střela Galimova nepřidělala žádné potíže.
     
    34:56
    Švýcaři se kostrbatě udrželi v pásmu, ale o puk brzy přišli. V posledních minutách se jim nedaří se usadit v útočné třetině.
     
    35:36
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Teď musí být především brankář Kočetkov opravdu silně naštvaný! Justin Sigrist před ním zůstal zcela osamocen. Ruský brankář chytil první pokus a při druhém předvedl betonem zákrok z říše snů. Jenže kotouč se odrazil zpátky před branku, kde ho ze vzduchu napálil YANNICK BRÜSCHWEILER a snižuje. Platnost gólu ještě ověřil sudí u videa. Asistence: Justin Sigrist, Nico Gross.
    35:36 Yannick BRÜSCHWEILER - 3:2
     
    36:51
    Rogers aréna je na nohou a hlasitě povzbuzuje Švýcary za vyrovnáním. Z tribun se nyní ozývá "let´s go Switzerland"!
     
    38:23
    Díky dobrému pohybu se Švýcaři drží v útočném pásmu a Rusy donutili vyhodit puk až na icing.
     
    Oddechový čas pro Rusko.
     
    39:27
    Sražená střela Starkova skončila až mezi diváky, těsně před koncem třetiny se bude vhazovat před Hollensteinem.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Máme za sebou druhých dvacet minut, ve kterých mělo Švýcarsko převahu a zaslouženě snížilo na rozdíl jedné branky. Nejprve se trefil Nussbaumer, jenže na jeho trefu odpověděl Kostin. Zpátky do hry vrátil Švýcarsko Brüschweiler, když skóroval baseballovým způsobem. Ve třetí třetině se tak máme na co těšit.
     
    Střely na branku (ve druhé třetině): 21:19 (9:13)
     
    Další třetina začne přibližně v 23:51.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:21
    Po ataku od soupeře zůstal na ledě ležet Tanner, ale hlavní sudí rozpažil a vylučovat nebude.
     
    41:30
    Dobrá příležitost Švýcarů. Mezi kruhy dostal kotouč na bekhend Müller a hned zakončoval. Puk se ještě chvíli povaloval před brankářem, ale následně ho ruští beci odklidili do rohu kluziště.
     
    42:55
    Nebezpečný pokus Morozova pořádně vystrašil všechny švýcarské příznivce, protože prosvištěl kolem horní tyčky a Hollenstein by jen stěží zasáhl.
     
    43:38
    Ruský gólman musel řešit ošemetnou situaci, když se před ním objevil Brüschweiler, ale Kočetkov nenechal ani škvíru mezi betony a spolehlivě zasáhl.
     
    44:02
    Aktivita se Švýcarům vyplácí, nyní budou mít možnost přesilové hry. Dvě minuty za držení protihráče dostává Vitalij Kravcov.
     
    44:37
    Müller nebyl ve špatné pozici, ale na vzdálenější tyč se netrefil a jeho tým přišel o útočné pásmo.
     
    45:23
    Sám na levém kruhu zůstal Sandro Schmid, ovšem zamířil jen doprostřed, což Kočetkov přečetl.
     
    46:02
    Švýcarům při přesilovce chyběl lepší pohyb, takže vyrovnávací branka nepřišla. Rusové jsou v plném počtu.
     
    46:33
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Obrovskou rychlost nyní předvedl KIRILL SLEPEC, když ve středním pásmu pláchl bekům Švýcarska a ocitl se tváří v tvář brankáři. Nic nevymýšlel a rychlým zakončením mezi nohy si připsal druhou branku v zápase. Bez asistence.
    46:33 Kirill SLEPEC - 4:2
     
    47:34
    Švýcary zastavil v přechodu do útočného pásma ofsajd.
     
    48:12
    Blíží se nám polovina třetí třetiny a před Švýcary je těžká úloha. Pokud chtějí pomýšlet na bronzové medaile, musí vstřelit v základní hrací době minimálně dvě branky.
     
    49:33
    Kočetkov nahození od poloviny hřiště nestihl rozehrát a vhazovat se bude před ním.
     
    50:34
    Zbytečné vyloučení Pavel Šen, který dopřává soupeři šanci snížit. Dostává 2+2 za hru vysokou holí.
     
    51:18
    Ze svého oblíbeného místa pálil z první Phillip Kurashev, ale nebyl přesný.
     
    51:38
    Další střelecký pokus se zbrzdil před brankou a Kočetkov puk rychle přikryl.
     
    52:10
    Proti dělovce Le Coultreho dobře zasáhl ruský brankář lapačkou. Při druhém pokusu mířil obránce mimo.
     
    52:34
    Polovina přesilové hry je u konce, Švýcaři nutně potřebují snížit.
     
    53:05
    Ani další pokus Kurasheva nekončí v brance, na něj i jeho spoluhráče dopadá tlak z blížícího se konce utkání.
     
    54:16
    Ještě jedno vhazování před Kočetkovem, do konce trestu Šena zbývá už pouze osmnáct vteřin.
     
    55:58
    Máme tu další přesilovou hru pro Švýcary. Za podrážení dostává dvě minuty Kim Kostin.
     
    Dnešní utkání sleduje 12 225 diváků.
     
    56:23
    Švýcaři o kotouč přišli a Rusové mohou vyhodit. Hollenstein zatím zůstává v brance, power play se ještě nekoná.
     
    57:11
    Dělovku Kurasheva vyrazil Kočetkov ramenem, jeho tým zůstává v pásmu.
     
    57:33
    Hollenstein odjíždí na střídačku a Švýcaři hrají v šesti!
     
    57:59
    Rusko právě vstřelilo branku!
    To bylo rychlé! Rusové se dostali z obranné třetiny a KIRILL SLEPEC završuje dnešní představení hattrickem. Odkrytou klec trefil povedenou ranou do kamery umístěné uvnitř branky. Bez asistence.
    57:59 Kirill SLEPEC - 5:2
     
    58:43
    Švýcaři to znovu zkoušejí v šesti, chtějí alespoň korigovat stav utkání.
     
    59:07
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (Valentin Nussbaumer – 2 min., sekání).
     
    59:43
    Vyloučení v týmu Rusko (Grigorij Denisenko – 2 min., podrážení).
     
    Konec zápasu.
     
    Je tu konec utkání, po kterém se mohou radovat Rusové. Díky výhře 5:2 nad Švýcarskem slaví bronzové medaile. Překvapení turnaje Švýcaři odehráli dobré utkání, když si vypracovali hned 36 střel, ale ani to na dnešního soupeře nestačilo.
     
    Střely na branku (ve třetí třetině): 24:36 (3:17)
     
    Nejlepší hráči utkání: Simon Le Coultre (Švýcarsko) – Kirill Slepec (Rusko)
     
    Nyní dochází na předávání bronzových medailí, po kterém Rusové přebírají i pohár za třetí místo.
     
    Arénou zaznívá hymna na počest vítězů.
     
    Z duelu o bronz je to z mé strany vše, já se s vámi loučím a dovolil bych si vás pozvat na finále šampionátu, které startuje od 2:00 SEČ a střetnout se v něm Američané s Finy. (00:39:51)
    Marken.cz

    Filip Kortus

    Branky a nahrávky: 5. Slepec (Ilja Morozov), 14. Šaškov (Podkolzin), 33. K. Kostin (Denisenko, Romanov), 47. Slepec, 58. Slepec – 25. Nussbaumer (Le Coultre, Sigrist), 36. Brüschweiler (Sigrist, Gross)


    Rusko: Kočetkov (Tarasov) – Žuravljov, Ilja Morozov, Samorukov, Romanov, Alexejev, Olšanskij, Rubinčik – Muranov, Galimov, Slepec – Denisenko, Kravcov, K. Kostin – Kovalenko, Šen, Starkov – Marčenko, Ivan Morozov, Podkolzin – Šaškov.
    Švýcarsko: Hollenstein (Schmid) – Le Coultre, Gross, Berni, Aebischer, Moser, Burger, Barandun – Eggenberger, Kurashev, Müller – Brüschweiler, Sigrist, Nussbaumer – Lehmann, Tanner, Leuenberger – Wyss, Schmid, Verboon – Gerber.

    Rozhodčí: Alarie (CAN), Björk (SWE) – Hynek (CZE), Oliver (USA)

    Diváci: 12 225
    thejrc.org