Třebíč – Kadaň 4:3 (kon.) | Vsetín – Slavia 3:2 (po pr.) | Benátky n/J – Jihlava 1:2 (po pr.)
Ústí n/L – Kladno 2:3 (kon.) | Litoměřice – Prostějov 5:1 (kon.) | Frýdek-M. – Motor ČB 3:5 (kon.)
Poruba 2011 – Přerov 2:1 (2:1 po s.n.)
konec
HC Stadion Litoměřice
5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
LHK Jestřábi Prostějov
Pondělí 07.01.2019, 18:00 • Kalich Arena, Litoměřice • Chance liga • 43. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Zdravím vás u 43. kola hokejové Chance ligy. V litoměřické Kalich Areně proti sobě nastoupí celky s poněkud jiným herním cílem. A zatímco domácí HC Stadion Litoměřice se bude chtít vrátit mezi elitní osmičku, ze které vypadl díky dvouzápasové pauze. Hosté LHK Jestřábi Prostějov mají na dostřel pěti bodů dokonce druhé místo tabulky. Přeji příjemné hokejové počtení.
     
    Litoměřičtí hokejisté velmi dlouho drželi poslední místo zaručující pozici v play-off. Poslední dva zápasy ale absentovali, zatímco jejich největší konkurent na této pozici, pražská Slavia, nikoliv. Sešívaným se tak podařilo smáznout kališnický náskok a o pouhý jeden bod je přeskočit. Díky tomu budou mít domácí hokejisté obrovskou motivaci k výhře.

    Úkol to bude ale o to těžší, neboť extraligové Pardubice si do závěrečných utkání stáhly produktivního Daniela Voženílka, za Spartu pak s pravidelností nastupuje nadějný Lukáš Rousek, za Litvínov v posledním zápase pak nastoupil Filip Helt. Zbylí reprezentanti se ale ze skončeného mistrovství do 20 let již vrátili a mohou již nastoupit v prvním novoročním utkání za kališníky. Navíc je doplnily posily z kádru lídra druholigové tabulky Sokolova a další nadějní hráči pro další fázi projektu Dukla. Mezi nimi i kupříkladu hradecký junior Dominik Sklenář.
     
    To Jestřábi drží stabilní kostru týmu v čele se zkušeným útočníkem Tomášem Nouzou. Díky tomu jim patří celkem vysoká tabulková pozice, ze které mají velkou příležitost vystřelit ještě výše. Nejblíže v tabulce jim je českobudějovický Motor, na nějž ztrácejí pouhé tři body. Navíc další soupeři z elitní čtyřky Kladno a Vsetín mají pouze o jeden, respektive o dva body více než jihočeský celek.

    Poslední posilou jestřábí letky byl další zkušenější útočník Filip Hanták, který se na Hanou přesunul z extraligového Chomutova. Tam naopak trochu kuriózně přestoupil z druholigové Kobry Praha. Rozšířil tak již celkem početnou komunitu bývalých hráčů Stadionu Litoměřice, nyní oblékající právě prostějovský dres. Jinak ale Jestřábi hrají ve stabilních formacích s lídry Divíškem, Nouzou a Venkrbcem.
     
    Oba letošní vzájemné zápasy Litoměřic s Prostějovem přinesly velmi vyrovnanou přestřelku s jednogólovým rozdílem. Tým z Hané byl ale v obou případech na konci ten šťastnější a má na svém kontě pět bodů ze šesti možných. V prvním z nich, hraném v Kalich Areně, sahal domácí Stadion dlouho po třech bodech. Leč v závěru neubránil Hynka Prokeše a Lukáše Žalčíka a ani snížení Jana Kloze nezabránilo Prostějovu od výhry 5:4. To druhý zápas byl daleko dramatičtější. Až v sedmém kole samostatných nájezdů vymíchal Tomáše Krále Tomáš Nouza, díky čemuž po oboustranně heroické bitvě udržel i druhý bod na domácím ledě.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Stadion Litoměřice: Tomáš Král (Michajlov) – Marcel, Pavlas, T. Kvapil, Strejček, Jebavý, A. Rulík, Dluhoš – Šik, J. Kloz, M. Kadlec – Jícha, Korkiakoski, Jánský – Helt, M. Havelka, J. Dvořák – Sklenář, Jirásek, Eret.

    LHK Jestřábi Prostějov: Neužil (Huf) – Žovinec, J. Zdráhal, Čáp, D. Kolář, Bažant, Mikliš, Krejčí – Starý, Račuk, Nouza – Prokeš, Venkrbec, Karpov – L. Luňák, V. Meidl, Dvořáček – Matýs, Fajkus, Krejčiřík.

    Rozhodčí: Grech, Kopeček – Kokrment, Horažďovský.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:24
    Úvodní útok předvedli hráči Prostějova. Po chvilce váhání se dostali i k zakončení, ovšem proti Tomáši Královi byli bezmocní.
     
    00:57
    Díky tomu si domácí hokejisté ukořistili kotouč pro sebe a zkouší vyjíždět proti Neužilovi.
     
    01:24
    Litoměřice právě vstřelily branku!
    A snaha se kališníkům vyplatila! Z pravé strany si najel k bezprostřední blízkosti brankoviště FILIP HELT, pro něhož nečinilo příliš velký prostor uklidit puk do volného prostoru u pravé tyče. Asistence: Martin Havelka.
    01:24 Filip HELT - 1:0
     
    02:15
    První gól znamená usídlení kališníků v útočném pásmu před Neužilem. Tomu se ale jestřábí letka usilovně brání a snaží se o vzlet směrem k brance Tomáše Krále.
     
    04:11
    Prostějovským se povedlo usídlit se před Tomášem Králem. V útočném pásmu se Jestřábům daří kombinace, už ne ale její zakončení. Díky tomu se i domácím otevírá prostor k uvolnění napětí před svou svatyní.
     
    05:30
    Jan Strejček zvolil klidnou rozehrávku od vlastní branky. O to náročnější byl ale boj o kotouč ve středním pásmu, z něhož domácí hokejisté vyjeli vítězně a po vhazování se ještě více usídlili na soupeřově polovině.
     
    07:01
    Kališníci se vytrvale drží v útočném pásmu. Přímo před Neužilem ale stojí celá pětice prostějovských hráčů, která tvoří neprůstřelný beton pro jakýkoliv kotouč letící z litoměřické hole.
     
    07:51
    A kališníci se zase vrátili k vlastní brance, od které započali další rozehrávku. Ta ale neměla dlouhého trvání, neboť Prostějovští souběžně zahájili narušování kombinace domácích.
     
    08:49
    Velkou šanci pro svůj tým mohl vytvořit Marek Račuk, když se před brankovištěm pokusil krátkým passem najít Tomáše Nouzu. Těsně před Račukem ale stálo několik hráčů v litoměřických barvách, kteří spolehlivě zblokovali jeho nahození.
     
    10:28
    Chaosu před brankou Neužila se pokusili Litoměřičtí využít k druhé gólové trefě. Volný prostor se tak otevřel před Martinem Havelkou, který byl v naprosto ideální pozici pro teč přes skupinku hráčů. Kotouč mu ale pouze podjel pod holí, načež si to oba aktéři směřovali každý na jinou stranu.
     
    11:59
    Litoměřice právě vstřelily branku!
    Krátce poté ale dokázali kališníci skórovat podruhé! MARTIN KADLEC si to napřáhl na vnější hranici kruhu a nekompromisně zavěsil pod víko Neužilovy branky. Asistence: Jan Kloz, Aleš Pavlas.
    11:59 Martin KADLEC - 2:0
     
    12:26
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Ondřej Mikliš – 2 min., nedovolené bránění).
     
    12:44
    Svou úvodní přesilovku utkání zahájili kališníci velice aktivně. Z dlouhé kombinace volí několik střel z různých úhlů na Neužila. Prostějovský gólman se ale zatím drží.
     
    14:09
    Jestřábům se povedlo vytěsnit litoměřické nájezdníky až před Tomáše Krále. Kališníci se v tomto prostoru museli zformovat, načež se pokusili o znovuosídlení prostoru před prostějovským gólmanem.
     
    14:26
    Hosté v plném počtu.
     
    15:07
    Po vyrovnání početních sil se domácí přecijen dostali do útočného pásma. Už ale pro ně není tak jednoduché vystřelit, neboť prostějovská obrana znovu nabyla sebevědomí a z blízkého prostoru blokuje mnoho litoměřických střel.
     
    15:52
    Navíc se Jestřábům povedlo přesunout těžiště hry před Tomáše Krále. V rohu ledové plochy se tak rozhořel tuhý boj o kotouč, z něhož sice kališníci vyšli vítězně, ovšem o kotouč ve prospěch svého soupeře velmi rychle přišli.
     
    17:48
    Napětí před litoměřickou brankou se po nějaké době uvolnilo. Do samostatného nájezdu se odhodlal Martin Kadlec, který ale nepřešel přes důrazného Žovince.
     
    18:04
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Vojtěch Krejčiřík – 2 min., sekání).
     
    18:25
    Svou druhou přesilovku zahájili kališníci pozvolnou rozehrávkou od své branky. Tam se tak po krátkém výjezdu velmi rychle vrátili. Prostějovská obrana nechce dopustit jakékoliv další bezprostřední ohrožení gólmana Neužila.
     
    19:23
    A i v oslabení výrazně zahrozili Jestřábi proti Královi. Od gólu ho zachránila pomoc brankové konstrukce, do které namířil kotouč z houfu hráčů jeden z hostí.
     
    19:27
    Vyloučení v týmu HC Stadion Litoměřice (Josef Jícha – 2 min., podrážení).
     
    19:46
    Hra čtyři na čtyři sedí více Jestřábům, kteří rychle vyletěli směrem ke Královi.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetinu minimálně gólově zvládli daleko lépe domácí hokejisté. Byť aktivitou o něco málo převládal hostující celek. Srážela ho ale efektivita v zakončení, za celou první třetinu si vytvořil snad pouze jedinou vážnější akci. I díky tomu vstupují domácí hokejisté do další fáze zápasu s výrazným náskokem.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 18:47.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:04
    Hosté v plném počtu.
     
    20:59
    Oslabení zatím litoměřičtí hokejisté s velkým přehledem brání. Jestřábi se sice dostávají do útočného pásma. Nedokáží z něj ale prověřit litoměřického gólmana.
     
    21:27
    Domácí v plném počtu.
     
    22:57
    Domácí hokejisté se drží před Jakubem Neužilem. Jestřábí obraně se ale daří tlačit kališníky na vnější hranici pásma a ukořistit kotouč pro sebe.
     
    24:14
    Jestřábi po chladném úvodu zahájili napadání litoměřické branky. Stále ale nemohou přeměnit dlouhou kombinaci v přímou střelu.
     
    25:52
    Do zajímavé situace se dostal Peter Jánský! Stíhán Tomášem Nouzou si to šinul k pravé tyči Jakuba Neužila. V souboji dvou zkušených útočníků ale Nouza obstoupil premianta v kališnickém dresu a Neužila uchránil.
     
    26:43
    V tlaku na prostějovskou branku domácí nadále pokračují. Jakub Neužil spolu s obranou ale spolehlivě hájí svůj vymezený prostor.
     
    28:08
    Proti tomu ale Jestřábi zkoušejí několik výjezdů, jako nyní v podání Marka Račuka.
     
    28:24
    Litoměřice právě vstřelily branku!
    Na to ale kališníci velmi rychle zareagovali, navíc o to úspěšněji. Jako zjevení se objevil před brankou FILIP HELT, který velmi rychle překonal tečí puku letícího zpoza branky zmateného gólmana Neužila. Bez asistence.
    28:24 Filip HELT - 3:0
     
    29:30
    Do další šance Litoměřic se dostal Otakar Šik. Na pravé straně si nejprve obhodil prostějovského debutanta Petra Krejčího, načež poslal kotouč mezi nohy Neužila.
     
    30:08
    Jestřábi se usilovně snaží alespoň o kontaktní snížení. Proti litoměřické obraně jsou ale i nadále bezzubí, často se také ocitají v ofsajdovém postavení.
     
    30:24
    Vyloučení v týmu HC Stadion Litoměřice (Martin Havelka – 2 min., podrážení).
     
    30:46
    K náporu Prostějova vypomohla početní výhoda. Tu Jestřábi zatím sehrávají v útočném pásmu. Z prostoru kolem mantinelu ale stále nemohou najít volný prostor k prověření gólmana Krále.
     
    31:42
    Litoměřickým hokejistům se povedlo vytlačit soupeře až na hranici průniku do obranného pásma Jestřábů. V této situaci se ale Petr Eret postavil trochu nešikovně a rozhodčí zapískali ofsajd.
     
    32:24
    Domácí v plném počtu.
     
    32:27
    Vyloučení v týmu HC Stadion Litoměřice (Patrik Marcel – 2 min., krosček).
     
    32:42
    V další přesilovce navazují Jestřábi na situaci z té předešlé. Snaží se o průnik do útočného pásma, což se jim po chvilce otálení i vydařilo, k zakončení ale stále mnoho chybí.
     
    33:19
    Na opačné straně zahrozil Markus Korkiakoski. Produktivní finský centr si drze objel hned tři protihráče a z mezikruží vypálil na Neužila. Jeho střela ale letěla o kousek vedle, navíc měl prostějovský gólman včas připravenou lapačku.
     
    34:27
    Domácí v plném počtu.
     
    34:47
    I po vyrovnání početních sil pokračují hosté v tlaku na Královu branku. Opakuje se ale již mnohokráte předvedený scénář společně s litoměřickou obranou.
     
    35:48
    Jestřábi právě vstřelili branku!
    Přecijen se povedlo prostějovským hráčům snížit! Velmi dlouhou kombinaci dostrčil do branky TOMÁŠ NOUZA, kterému se povedlo využít místy až drtivý tlak svého týmu v útočném pásmu. Asistence: Petr Krejčí.
    35:48 Tomáš NOUZA - 3:1
     
    36:44
    Po dalším vhazování rozjel rozehrávku Litoměřic Jaroslav Dvořák. Ta ale vzala docela rychle za své, díky důmyslné prostějovské obraně. Přesto Jestřábi nepokračovali v kombinaci, nýbrž vyhodili kotouč na icing.
     
    37:26
    Kombinaci Litoměřic po vhazování v útočném pásmu se v tvrdou střelu pokusil proměnit Patrik Marcel. Ovšem nejenže zlomil hůl, navíc díky ztlumené střele se dostali Jestřábi celkem lacino ke kotouči.
     
    38:53
    Na několikrát se pokusil procpat kotouč z bezprostřední blízkosti mezi tři tyče Neužilovy branky Peter Jánský. Přízemní střely ale vždy narážely o betony prostějovského gólmana. Kališníci ale svůj tlak nezmírnili a i nadále tvrdě prověřují Neužila.
     
    39:41
    V závěru třetiny přesto Prostějovští ještě dokázali vyvézt kotouč ven ze třetiny, navíc na opačnou stranu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina již byla o poznání vyrovnanější, což se projevilo i na gólovém skóre. Z mnoha pokusů na obou stranách byly oba celky jedinkrát úspěšné, díky tomu si domácí ale stále drží dvoubrankovou výhodu.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:31
    Závěrečnou periodu rozehráli Jestřábi v útočném pásmu. Bez jediné střely na Krále ale byli vytlačeni zpět. Zrovna tak na druhé straně toho ani kališníci moc nepředvedli.
     
    42:42
    Oboustranná přetahovaná pokračuje i nadále. Momentálně jsou na tahu kališníci, kteří ale narážejí na připravenou jestřábí obranu.
     
    43:45
    Z tlaku na litoměřickou branku vybruslil na opačný konec Filip Jirásek. Ten ale na modré čáře narazil na dvojici hráčů černočerveném, což mělo za následek další jestřábí přesun před Krále.
     
    45:20
    Litoměřice právě vstřelily branku!
    Tak to byla povedená akce z litoměřické dílny! Po rychlém průniku Jaroslava Dvořáka podél mantinelu a zasekávačce Josefa Jíchy v levém kruhu se dostal ke kotouči PATRIK MARCEL, jehož tvrdá a nekompromisní střela vyplenila prostor Neužilovy branky. Asistence: Josef Jícha, Jaroslav Dvořák.
    45:20 Patrik MARCEL - 4:1
     
    46:40
    I přes obdržený gól se Jestřábi stále tlačí k útočnému pásmu. Obrana litoměřického týmu ale nadále ukazuje svou nezdolnost, díky čemuž se navíc litoměřičtí hokejisté pouštějí do protiútoků.
     
    47:42
    Vyloučení v týmu LHK Jestřábi Prostějov (Matouš Venkrbec – 2 min., sekání).
     
    48:10
    Zprvu nadějný průnik Jana Kloze vzal rychle za své. Lídr litoměřické elitní formace se totiž ocitl při přechodu do útočného pásma v ofsajdovém postavení.
     
    49:27
    Litoměřičtí se i tak ale drží na dostřel Neužilovy branky. Lapačka prostějovského gólmana je ale neúprosným magnetem, který bez sebevětších obtíží lapá jakýkoliv náznak litoměřické akce.
     
    49:42
    Hosté v plném počtu.
     
    50:25
    O křižnou střelu na Královu branku se postaral David Dvořáček. Puk se po ní ale pouze proletěl nedaleko vzdálenější tyče Královy branky a domácí mohli zahájit další rozehrávku.
     
    51:51
    Prostějovští se vymanili z litoměřického sevření a vydali se směrem ke Královi. K zakončení se dostal u levé tyče Jan Starý, leč neúspěšně. Ovšem ani protiútok směrem k Neužilovi moc úspěchu nepřinesl, neboť pronikající litoměřičtí hráči se znovu ocitli v postavení mimo hru.
     
    52:42
    Oddechový čas pro hosty.
     
    52:42
    Vyloučení v týmu HC Stadion Litoměřice (Josef Jícha – 2 min., hákování).
     
    53:09
    Tato přesilovka Jestřábům příliš nevychází. Litoměřickým hráčům se daří rychlými výhozy kotouče přenášet hru na opačný konec ledové plochy, z čehož se nemohou hosté vzpamatovat.
     
    53:40
    Vyloučení v týmu HC Stadion Litoměřice (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů). Trest odpyká Peter Jánský.
     
    54:00
    Ovšem dvojnásobná přesilovka už Jestřábům vzhledem k útočným příležitostem vychází. Litoměřická obrana se tak musí velmi snažit, aby udržela kotouč před brankovou čárou. Je v tom ale zatím velmi úspěšná.
     
    54:31
    Přesilovková jestřábí kombinace pokračuje i nadále. Naproti tomu ale Tomáš Král doslova v brance čaruje, čímž drží vysoký rozdíl skóre pro svůj tým.
     
    54:42
    Stadion pokračuje ve čtyřech.
     
    54:57
    Janu Klozovi se povedlo vyhodit kotouč do středního pásma, čímž získal cenné vteřiny pro svůj tým. Jestřábi se ale rychle zkonsolidovali a pokračovali v tlaku.
     
    55:40
    Domácí v plném počtu.
     
    56:25
    Litoměřice právě vstřelily branku!
    Jestřábi to zkoušeli bez Jakuba Neužila v brance a to se jim vymstilo! Z levé strany zcela jasně trefil nikým nehlídaný prostor prostějovského brankoviště JAROSLAV DVOŘÁK, který korunoval svůj dnešní povedený výkon a pojistil litoměřickou výhru. Asistence: Jan Strejček.
    56:25 Jaroslav DVOŘÁK - 5:1
     
    56:59
    Vyloučení v týmu HC Stadion Litoměřice (Jan Strejček – 2 min. + 10 min. osobní trest, vražení na hrazení). Menší trest odpyká Dominik Sklenář.
     
    57:44
    Velký závan šance se nyní objevil před Tomášem Králem. Litoměřický gólman vůbec neměl v chaosu kotouč pod kontrolou. Ten se objevil za jeho zády, když Král po srážce s prostějovským útočníkem předvedl piruetu v pádu. Přesto se litoměřická obrana nakonec srovnala a puk záhy vyhodila mimo ohrožení.
     
    58:40
    Jestřábi kombinují na vnější hranici útočného pásma. Litoměřický obranný přesilovkový čtverec ale nadále tvoří nedostupnou tvrz. Zbavit se jestřábího náporu se ale kališníkům nedaří.
     
    58:59
    Domácí v plném počtu.
     
    59:37
    V závěru utkání už kališníci v poklidu vyhodili kotouč na zakázané uvolnění. Tím ale dávají Jestřábům patrně poslední šanci na úpravu výsledku.
     
    Konec zápasu.
     
    V Kalich Areně je dobojováno! Litoměřický tým zvládl své úvodní utkání v novém roce daleko lépe než soupeř z Hané. Díky tomu se navíc vyšvihli na sedmé místo tabulky. Oproti svým konkurentům ještě mají jeden zápas k dobru. Naproti tomu Prostějovu lehce utekli jeho konkurenti na vyšších tabulkových pozicích.
     
    Pro dnešek je to ode mne vše. Přeji Vám hezký zbytek pondělního večera. (20:15:50)
    Marken.cz

    Vít Trubička

    Branky a nahrávky: 2. Helt (M. Havelka), 12. M. Kadlec (J. Kloz, Pavlas), 29. Helt, 46. Marcel (Jícha, J. Dvořák), 57. J. Dvořák (Strejček) – 36. Nouza (Krejčí)


    HC Stadion Litoměřice: Tomáš Král (Michajlov) – Marcel, Pavlas, T. Kvapil, Strejček, Jebavý, A. Rulík, Dluhoš – Šik, J. Kloz, M. Kadlec – Jícha, Korkiakoski, Jánský – Helt, M. Havelka, J. Dvořák – Sklenář, Jirásek, Eret.
    LHK Jestřábi Prostějov: Neužil (Huf) – Žovinec, J. Zdráhal, Čáp, D. Kolář, Bažant, Mikliš, Krejčí – Starý, Račuk, Nouza – Prokeš, Venkrbec, Karpov – L. Luňák, V. Meidl, Dvořáček – Matýs, Fajkus, Krejčiřík.

    Rozhodčí: Grech, Kopeček – Kokrment, Horažďovský
    thejrc.org