Finsko – Česko 1:3 (kon.) | Švédsko – Rusko 4:2 (kon.)
konec
Finsko
1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Česko
Sobota 09.02.2019, 12:00 • Hala Hovet, Stockholm (Švédsko) • Euro Hockey Tour
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u druhého hracího dne Švédských hokejových her. V sobotu 9. února je na programu nejprve zápas Finska proti Česku od 12 hodin a od 15:30 bude vhozeno úvodní buly utkání Švédska proti Rusku.

    Po prvním hracím dnu si zatím nejlépe vede Česká republika, která porazila ve čtvrtek domácí Tre kronor 5:2. Naopak Finové vstoupili do turnaje porážkou, ale až v nájezdové loterii, kde v deváté sérii rozhodly o výhře Rusové.
     
    Finsko:
    Reprezentanti země tisíce jezer si zatím na Evropské hokejové Tour nevedou vůbec špatně. Na domácím Karjala Cupu skončili druzí, když získali šest bodů a pouze vinou horšího skóre zaostali za vítězným Ruskem. Na druhém vystoupení – Channel One Cup – obsadili Suomi třetí místo se ziskem čtyř bodů, stejně jako druzí Švédové, kteří ale měli lepší skóre. Švédské hokejové hry začali Finové v Jaroslavli utkáním s domácím Ruskem, ve kterém rychle vedli, pak prohrávali 1:2, vyrovnali devět sekund před koncem a nakonec prohráli 3:4 na nájezdy v již uvedené deváté sérii.

    Rozhodně bude zajímavé sledovat, jak si v dnešním vystoupení budou hvězdy finské SM-Liigy. Trenér Jukka Jalonen, který vystřídal Lauri Marjamäkiho, totiž má ve svém kádru aktuálně nejlepšího gólmana finské ligy, kterým je Veini Vehviläinen, a také jednoho z nejlepších zadáků finské extraligy – Oliwera Kaskiho. Tomu se v letošní sezoně vede fantasticky, ve 47 zápasy za Lahden Pelicans (tým českého gólmana Jakuba Škarka) nasbíral 39 bodů (15+24). Vehviläinen i Kaski si v zápasu proti Rudé Mašině odbyli svojí premiéru ve finském národním týmu.
     
    Česko:
    Národní tým zažil letos jednoznačně nejlepší premiéru ze všech tří turnajů Euro Hockey Tour. Na Karjale totiž česká hokejová reprezentace prohrála se Švédskem 2:3 a se ziskem 3 bodů obsadila poslední místo. Pohár prvního programu skončil pro svěřence velezkušeného kouče Miloše Říhy ještě hůře, když Česká republika získala jen dva body (hned v prvním utkání při nájezdové výhře nad Finskem) a nakonec zůstala poslední. Avšak letošní první zápas na Švédských hokejových hrách vyšel národnímu týmu skvěle. Po ne úplně dobré první třetině (0:1) totiž "hokejový nároďák" otočil zápas proti domácímu Švédsku až na 5:1 a nakonec vyhrál jasně 5:2.

    Jestliže Finové nasadili proti Rusku debutanta v brance Veini Vehviläinena, nyní si odbude premiéru v národním dresu také český gólman Roman Will. Šestadvacetiletý sympaťák, který je již dvě sezony po sobě jedničkou libereckých Bílých Tygrů, se o své premiéře rozpovídal také pro hokej.cz nebo hokejkaTV.
     
    Nováčci v kádru:
    Jak už bylo uvedeno, za Finsko i za Česko si odchytali premiéru v národním týmu oba gólmani. Pojďme se ale podívat na kompletní přehled nových tváří v reprezentacích:

    Finsko:
    Hannes Björminen – 23 let, již v tomto mladém věku je kapitánem aktuálně čtvrtého týmu soutěže Lahden Pelicans
    Oliwer Kaski – 23 let, Lahden Pelicans, jeden z nejlepších beků SM-Liigy a nejproduktivnější bek soutěže
    Aleksi Mustonen – 23 let, Lahden Pelicans
    – všichni tři jsou spoluhráči českého útočníka Hynka Zohorny, který je v nominaci českého národního týmu
    Oskari Laaksonen – 19 let, Ilves Tampere, letošní juniorský mistr světa
    Veini Vehviläinen – 21 let, Oulun Karpat, jeden z nejlepších gólmanů finské ligy a spoluhráč českého reprezentanta Radka Koblížka, který ale do prvního zápasu proti Švédsku nezasáhl

    Česko:
    Roman Will – 26 let, Bílí Tygři Liberec, dle statistik šestý nejlepší gólman (úspěšnost zákroků, průměr inkasovaných branek) v celé extralize
    Lukáš Rousek – 19 let, HC Sparta Praha, dle odhadů 36. nejlepší Evropan pro draft NHL 2019
    Radek Koblížek – 21 let, Oulun Karpat, za které hraje již šestou sezonu (odešel do Finska před ročníkem 2013/2014).
     
    Vzájemné zápasy sezony 2018/2019:
    Finsko – Česko 3:0 (Karjala Cup)
    Branky a nahrávky: 13. Ruotsalainen (Pesonen, Kivihalme), 27. J. Nättinen (Pesonen), 33. Manninen

    Finsko – Česko 3:4 sn. (Channel One Cup)
    Branky a nahrávky: 19. Hakulinen (Virtanen, Rajala), 23. Puustinen (Junttila), 28. Rajala (Hakanpää) – 43. Bulíř, 43. Lenc (Zámorský, Jordán), 52. Kundrátek (Sekáč, O. Roman), rozh. náj. D. Kubalík
    Line-up českého národního týmu
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Tirronen (Vehviläinen) – Lehtonen (A), Kaski, Lehtivuori, Eronen, O. Leskinen, Pokka, Friman, Laaksonen – Pesonen (C), Ruohomaa, V. Leskinen – Junttila, Mustonen, Ojamäki – Hakulinen, Tyrväinen, Jo. Nättinen – Sallinen (A), Björninen, Luostarinen – Kalapudas. Trenér: Jukka Jalonen

    Česko: Will (Hrubec) – Polášek (A), Zámorský, Štencel, Kundrátek, J. Krejčík, M. Doudera, Hrbas, D. Musil – Gulaš (C), Jan Kovář, Sekáč – Zaťovič (A), Horák, M. Kvapil – Koblížek, T. Zohorna, H. Zohorna – Lenc, P. Holík, Stránský – Červený. Trenér: Miloš Říha

    Rozhodčí: Christoffer Holm, Mikael Nord – David Laksola, Ludvig Lundgren.
    Brankáře Bílých Tygrů čeká premiéra v národním dresu.
     
    Spoluhráči na klubové úrovni:

    Neftěchimik Nižněkamsk:
    Joonas Nättinen, MIkael Ruohomaa – Adam Polášek

    Lahden Pelicans:
    Oliver Kaski, Hannes Björninen – Hynek Zohorna

    Vaxjö Lakers:
    Julius Juntilla, Janne Pesonen – Roman Horák

    Oulun Kärpät:
    Veini Vehviläinen, Ville Leskinen – Radim Koblížek
     
    Zahajovací sestavy jsou na ledě, státní hymny – Kde domov můj a Maamme – již odezněly, pojďme tedy na zápas!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
    Zápas byl zahájen

     
    00:05
    Vypadá to, že český národní tým tady bude mít podporu fanoušků, již od úvodního buly se halou nese typické: Češi, Češi...
     
    00:34
    Střídání zahajovacích formací nepřineslo nic, jen hit v rohu na českého hráče.
     
    01:13
    Zaťovič protečoval puk, takže z toho zakázané uvolnění nebude. Stejný případ nastal na druhé straně.
     
    01:26
    Stejně jako proti Švédsku, i nyní bude hrát český národní tým oslabení jako první. Hynek Zohorna totiž nedovoleně bránil ve středním pásmu soupeře.
     
    01:47
    Po protečované střele, která šla vedle pravé tyče Willa, se Češi osvobozují.
     
    02:34
    Janne Pesonen si vyjel na útočnou modrou, odkud zkoušel nahodit puk. Finové poté ještě chvilku drželi český tým v zámku před brankou, ale poté se hráči v červeném osvobozují.
     
    03:13
    Po dalším českém vyhození je Hynek Zohorna již připravený na trestné lavici k naskočení do hry.
     
    03:26
    Hráč Pelicans Lahti je na ledě, český tým hraje opět v pěti.
     
    03:58
    Kovář po přihrávce od Kundrátka ve středním pásmu krásně přistrčil puk na Gulaše, který byl sice v souboji, ale dokázal puk dostat do útočného pásma. A přímočará akce českého týmu vedla na zakázané uvolnění Suomi.
     
    04:25
    Hned po buly zkoušel střílet Milan Doudera a tento třinecký obránce to myslel hodně dobře. Tirronen by totiž na puk příliš neviděl, Doudera střílel přes útočníka, ale ten puk ztečoval.
     
    05:17
    Oliwer Kaski, jeden z nejlepších obránců finské ligy, nyní opět ukázal svoje kvality. Hezká stahovačka na levém kruhu, posunutí puku blíže k brance a nahrávka do brankoviště před Willa, kde kotouč promáchl Mikael Ruohomaa.
     
    05:32
    Mikko Lehtonen střílel hned po buly a pro Romana Willa to také nebyla vůbec jednoduchá situace, jelikož liberecký Tygr na kotouč neviděl. Ale jeho lapačka máchla přesně tam, kam šla střela hráče Linköpingu.
     
    06:20
    Utkání je na chvilku přerušeno komerční přestávkou.
     
    07:18
    Výborný Roman Will. Jere Sallinen totiž vystihl rozehrávku českého týmu a na útočné modré to v jednu chvíli vypadalo, že proti české svatyni pojedou tři finští hráči. Sallinen, jenž má na dresu velké A, ale vzal odpovědnost na sebe a zkusil na českého muže v masce blafák do bekhendu, který mu Will nezbaštil.
     
    08:06
    Další ošemetná situace před naší brankou. Dá se čekat, že první finský útok v číselném složení 22-23-24 bude dneska zlobit. A přesně tohle se stalo, když Ville Leskinen zblízka dorážel puk, který Will výborně vyrazil.
     
    08:38
    Kovář zpoza klece nahrával před Tirronena, kde viděl Sekáče. Úmysl výborný, leč proti byl právě nováček ve finském brankovišti, jenž také vyrazil puk.
     
    09:14
    Sekáč vyslal hned po buly velice dobrou přihrávku na Kundrátka. Český zadák se vůbec nerozpakoval a z pravého kruhu vyslal na bližší tyč Tirronena pořádnou dělovku, kterou finský gólman zastavil.
     
    10:23
    V akci také Oskari Laaksonen. Jakoby letošní juniorský mistr světa periferně viděl, že ho jede soupeř napadat, a bryskně poslal po prknech puk na spoluhráče.
     
    10:41
    Ale český tým úmysl zachytil a hokejisté v červeném ještě zůstali v útočném pásmu.
     
    10:53
    Přesilovka pro český tým. Marek Hrbas byl v prostoru před brankou faulován Hannesem Björninenem a finský útočník z Lahti jde na dvě minuty ven za hru vysokou holí.
     
    11:18
    Finové se stačili během pětadvaceti sekund dvakrát osvobodit a dostat puk až před Willa.
     
    11:41
    Kovář s Gulašem hezky zakombinovali. Druhý jmenovaný viděl, jak mu na pravý kruh sjíždí zcela volný Petr Holík, nicméně jeden z finských hráčů tento pas vystihl a poslal puk na druhou stranu, kde chtěl zakončit Eetu Luostarinen, leč neúspěšně.
     
    12:34
    Kvapil si vybruslil na levý kruh a zkusil sám zakončit. Jeho pokus by šel do horní části branky, kdyby nebyl zblokován Juhani Tyrväinenem.
     
    12:53
    Björninen je na ledě a ihned jel podpořit své spoluhráče, kteří byli ještě chvilku po jeho návratu v obranném pásmu.
     
    13:30
    Zblokovaná střela Milana Doudery znamená nejen to, že Rasmus Tirronen nemusel zasahovat, ale také to, že se půjde na komerční přestávku.
     
    14:26
    Finové se snažili napadat, ale český tým zvládl celou situaci excelentně a Kovář s Gulašem již míří dopředu.
     
    14:53
    Niko Ojamäki zkoušel vypálit z pravého kruhu, ale i jeho pokus byl sražen za branku. Ihned poté se Martin Zaťovič hnal za vyhozeným pukem, leč hráči Suomi byli v přesile.
     
    15:25
    Roman Horák si sjel před branku na střelu Štencela, kterou prvně ztečoval a poté dorážel, ovšem Rasmus Tirronen byl na místě a připraven.
     
    17:04
    Ville Pokka zkoušel zaměstnat Romana Willa, ovšem český debutant v brance se zaskočit nenechal a dobře vytěsnil puk.
     
    18:09
    Hra se ale vrátí před jeho branku, jelikož je pískáno zakázané uvolnění českého týmu.
     
    19:00
    V aréně Hovet byla ohlášena poslední minuta úvodního dějství.
     
    19:23
    Také Hynek Zhoorna zkoušel napadat, a to úspěšně. Nejprve překazil finskou rozehrávku a poté u pravé tyče Tirronena získal kotouč. Rychle si prohodil puk a zakončil, ovšem gólmani jsou dneska zatím nepřekonatelní.
     
    19:43
    A to platí i nyní po střele Niklase Frimana od modré, kterou Will kryje.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Ačkoliv je stav bezbrankový, první třetina určitě nenudila. Ze začátku měli více šancí Finové, ale debutant v národním týmu Roman Will si poradil se zakončením Lehtonena nebo při velké šanci Sallinena, jenž po chybě v české rozehrávce nezakončil samostatný únik. Ale také Rasmus Tirronen na druhé straně si vede dobře. Po Sallinenově šanci měli slibné příiležitosti i čeští hráči. Horák při teči a dorážce nebo Hynek Zohorna po zisku puku díky napadání si ale na statisticky čtvrtého nejlepšího gólmana finské ligy nepřišli – 0:0.
     
    Další třetina začne přibližně v 12:46.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Rasmus Tirronen měl trošku problémy při ztlumení puku za brankou, jelikož ho napadal Jan Kovář, ovšem Fin situaci se svými spoluhráči zvládl.
     
    20:48
    Tohle je pro gólmana vždy nepříjemné. Teemu Eronen nahazoval kotouč z pravého kruhu bekhendem před branku, kde byli dva Češi a dva Finové a těžko odhadovat, komu by kotouč přišel na hůl. Tentokrát nikomu, kotouč prošel až k mantinelu.
     
    21:39
    Zaťovič si našel střílenou přihrávku od Tomáše Zohorny a nyní stálo trošku štěstí i při Tirronenovi, jelikož puk z hole hráče Chavarovsku šel mimo.
     
    22:39
    Útok na každé straně nebezpečí pro jednu či druhou branku nepřinesl.
     
    23:35
    Björninen a Luostarinen vybojovali kotouč za brankou, proto nyní drží útočné pásmo. Ale ohrožení Willovy branky nepřichází.
     
    23:52
    I mistr Lehtonen se někdy utne. Zlomená hůl beka z Jönkopingu byla vodou na mlýn pro Jana Kováře, který naznačil obkroužení branky a poté rychle zkusil zasunout puk na bližší tyčku. Tirronen stejně rychle zasáhl koncem svého betonu.
     
    25:06
    Milan Doudera má dneska také střelecký den, pálí při každé možnosti. Nyní ale byl jeho pokus sražen do ochranné sítě a vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    25:23
    Ojamäki ve středním pásmu rychle posunul kotouč na Mustonena a Finové šli do situace dva na dva, ale další nováček ve výběru Leijonat se před českou obranu nedostal.
     
    25:47
    Dvě přesilovky nevyužity, první finská, poté česká. Nyní budou mít Češi další možnost, jelikož podržel soupeři základní hrací nástroj a bude snažení svých spoluhráčů sledovat z trestné lavice. Jistě by byl rád, kdyby tak bylo po celých 120 sekund.
     
    26:12
    Kundrátkova rána po přihrávce Hynka Zohorny nepřekvapila Tirronena, který na levé tyči zakročil včas.
     
    26:48
    Krásně sehraná akce. Kvapil z levého kruhu našel křížem na kruhu pravém Hynka Zohornu, který pálil z voleje, ale střela mu nevyšla úplně tak, jak by si představoval. Proto je Rasmus Tirronen stále nepřekonán.
     
    27:47
    Konec české přesilové hry už nebyl tak dobrý a Juhani Tyrväinen je znovu na ledě.
     
    28:02
    Gulaš si na levém kruhu vyměnil kotouč s Kovářem a tím česká akce skončila. Finové důrazně prostříhli české kudrlinky ve svém obranném pásmu.
     
    28:52
    Hynek Zohorna dával puk z levé stany na pravou pro svého bratra Tomáše, který akci ještě vyšperkoval pasem na Koblížka. Debutant v českém týmu pálil z první, leč jeho pokus byl sražen.
     
    29:56
    Česko právě vstřelilo branku!
    Skupinky českých fanoušků v hezké hale Hovet se radují. Tato akce mi připomínala situaci z první třetiny, kde se Finové řítili na Romana Willa, ale neúspěšně. Češi naopak naložili s podobnou akcí jinak a lépe. David Musil vystihl finskou rozehrávku a rychle si všiml najetého PETRA HOLÍKA, který si dvakrát vyměnil puk s Jiřím Sekáčem. Při druhé přihrávce se puk odrazil od hokejky obránce Ville Pokky a zapadl do sítě. Ke koupačce Vehviläinena tak dopomohl i jeho spoluhráč. Asistence: Petr Holík
    29:56 Jiří SEKÁČ - 0:1
     
    30:26
    Další slibná šance českého týmu, kdy si Marek Kvapil sjel před brankoviště a střelou na bližší tyč málem navýšil české vedení na dvě branky. Tirronen byl tentokrát pozorný.
     
    32:06
    Čeští hokejisté jsou nyní jasně na koni, vstřelený gól dokáže nalít do žil více energie než RedBull. Stránský přihrával kotouč na Holíka, který vypálil, ale jeho pokus z dobré pozice byl zblokovaný.
     
    33:11
    Další hezká akce Milana Gulaše. Kapitán českého týmu vypálil z pravého kruhu a výrazně zaměstnal gólmana TPS Turku. Puk poté vyplaval před branku, z čehož už nevznikla tak nebezpečná situace.
     
    33:28
    Hráčům Leijonat přijde aktuální komerční přestávka určitě vhod, jelikož čeští reprezentanti mají nyní výrazně více ze hry.
     
    33:49
    Ostrůvek českých fanoušků, který je přímo pod komentátorským stanovištěm, si popěvuje notoricky známou píseň o Vysokém jalovci.
     
    33:50
    Češi se budou bránit, jelikož Roman Horák dostává za držení dvě minuty.
     
    34:00
    Česko právě vstřelilo branku!
    A právě z trestné lavice si nyní Roman Horák v klidu mohl prohlédnout, jak jeho spoluhráči dávají druhou branku – v oslabení. Finové po buly v útočném pásmu propadli a naopak český tým podnikl rychlý protiútok. Tomáš Zohorna poslal z levé strany puk před branku a HYNEK ZOHORNA zakončil tak, jak se sluší a patří. Prostě já na bráchu, brácha na mě, a na jejich rodném Havlíčkobrodsku je nyní asi velká radost. Asistence: Tomáš Zohorna
    34:00 Hynek ZOHORNA - 0:2
     
    34:45
    Mikko Lehtonen dostal puk na modrou a ihned vyslal na Romana Willa řádnou pumelici. A právě liberecký gólman se nyní stal objektem českých fanoušků, kteří po vysokém jalovci a střelci Hynku Zohornovi vyvolávají jeho jméno na znamení dobrého zákroku. Zatím povedený debut českého gólmana v národním týmu.
     
    35:50
    Ve zbytku přesilové hry již Suomi tak nebezpeční nebyli a česká reprezentace se bez problémů ubránila.
     
    36:21
    A bránit se bude opět, v pěti se dlouho nehrálo. Roman Horák navštíví znovu trestnou lavici, z čehož nemá vůbec radost. Opět je to za držení.
     
    36:41
    Opět Mikko Lehtonen. Čerstvě pětadvacetiletý bek pálil od modré, ale Roman Will zatím svojí branku začaroval.
     
    37:21
    Síly na ledě se po minutě finské přesilovky srovnají. Niko Ojamäki totiž jde na dvě minuty ven za sekání. Minutu se bude hrát čtyři na čtyři, poté budou mít Češi minutu přesilovku. Finská dvacítka jde odsedět podrážení.
     
    38:21
    Česká republika hraje v plném počtu.
     
    38:46
    Rasmus Tirronen vytáhl během několika sekund dva zákroky, ale ani jeden výrazně nebezpečný. Češi si ale vytvořili šance i při hře čtyři na čtyři a nyní budou hrát v pěti.
     
    39:00
    Probíhá poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:06
    Gulaš si to namířil mezi kruhy a to je určitě dobrý prostor k zakončení. Jen kdyby puk nebyl zblokovaný.
     
    39:21
    Také Finové hrají v plném počtu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina je minulostí a nyní už jsme branky viděli. Nejprve se skóre měnilo ve 30. minutě, kdy Musil vystihl finský útok, přihrál dopředu na Petra Holíka, který zakombinoval s Jiřím Sekáčem a útočník z Kazaně zblízka dotlačil puk do sítě. O čtyři minuty později měli Finové přesilovou hru, ale po deseti sekundách se radovali Češi. Spolupráci bratrů Zohornů zakončil Hynek Zohorna, jehož před brankou našel přihrávkou z levé strany Tomáš a stanovil tak stav na 0:2.
     
    Další třetina začne přibližně v 13:34.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:54
    Že by Finové zvýšili tlak do české branky? To uvidíme až v další části třetí třetiny, nicméně nyní vznikla před brankou Willa tlačenice, ze které vzešel vítězně gólman Liberce.
     
    41:13
    Třetí formace dnes hraje dobře! Hynek Zohorna hledal mezi kruhy v situaci dva na jednoho Radka Koblížka a také ho našel. Útočník Oulun Kärpät zkusil blafákové zakončení k pravé tyči, které si Tirronen pohlídal a vzápětí zneškodnil i dorážku spoluhráče, který mu nahrával.
     
    42:49
    Eetu Luostarinen se po prknech probíjel do útočného pásma, ale byl rychle zastaven,a vzápětí neuspěl v souboji o puk za brankou ani Hannes Björninen.
     
    43:27
    Nejprve to vypadalo, že byl spíše podražen útočník Nižněkamsku Mikael Ruohomaa, ale finský hráč vzápětí podrazil soupeře a protože jeho faul byl více viditelný, posílají ho sudí ven.
     
    44:13
    Tomáš Zohorna, Tomáš Kundrátek a z levého kruhu zakončující Marek Kvapil zkusil pořádně tvrdou střelu, ale Tirronen odolává.
     
    44:23
    Češi svírají kleště ještě více, Tomáš Zohorna na pravém kruhu promáchl ránu z první, ale hráči v červeném jsou stále před Tirronenem.
     
    45:12
    Česko právě vstřelilo branku!
    Mikael Ruohomaa se vrátil z trestné lavice o 15 sekund dříve, než by chtěl. Český tým si vyměnil puk z levého kruhu na pravý, aby vzápětí dostal přihrávku na modrou Tomáš Kundrátek. Bek z Davosu vypálil od modré a JIŘÍ SEKÁČ si našel puk přesně tak, jak chtěl. Forvard z Kazaně totiž usměrnil kus černé gumy nad pravé rameno gólmana a Češi tak dávají gól i v přesilové hře. Asistence: Tomáš Kundrátek.
    45:12 Jiří SEKÁČ - 0:3
     
    46:02
    Po komerční pauze budou hrát přesilovku Finové. Roman Horák si opět potyká s trestnou lavicí, i když opět nerad. Tentokrát za jemný háček. Zřejmě poslední šance pro Suomi, jak s výsledkem něco udělat.
     
    46:12
    Český národní tým ale hned po buly vyhazuje puk pryč.
     
    46:43
    Oliwer Kaski, ve 23 letech nejproduktivnější bek SM-Liigy, pálil tvrdě od modré přímo do připraveného Willa, který si vzápětí poradil i s dorážkou.
     
    47:16
    Vedoucí tým dnešního zápasu se opět osvobozuje.
     
    47:49
    Výbornou práci nyní odvedla česká čtveřice a Finové opět přicházejí o pásmo.
     
    48:00
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Ville Leskinen nejprve uspěl na levé straně útočné modré hezkou kličkou, poté na kruhu změnil směr a po otočce našel mezi kruhy VILLEHO POKKU. Ten tak dává dnes "druhý gól", protože si puk vedoucí k první brance českého týmu srazil do vlastní klece. Nyní se tak trefuje do správné svatyně. Asistence: Ville Leskinen.
    48:00 Niklas FRIMAN - 1:3
     
    49:15
    Už to mohlo být jen o jednu branku, ale pro tyhle plány Finů neměl pochopení Jere Sallinen, který zkoušel kličku k pravému betonu českého gólmana. Neúspěšně.
     
    50:00
    Třetí třetina je v polovině a deset minut je časový údaj, který dělí Českou republiku od druhé výhry na turnaji.
     
    50:46
    Útok Finů byl zastaven hned v zárodku, Will tak nemusel zasahovat.
     
    51:37
    Také Češi zkoušeli zakročit, ale Gulaš nedostal takovou přihrávku, jakou by na ose hřiště potřeboval.
     
    51:48
    Páté vyloučení v utkání pro český tým. Jan Kovář přišpendlil na mantinel jednoho z finských hráčů, pro což neměl pochopení hlavní rozhodčí a posílá centra první české lajny rovnou do sprch – pět minut a do konce zápasu za krosček.
     
    52:24
    Finové během úvodních 37 sekund přesilové hry neprověřili Willa, nyní je hra přerušena kvůli kotouči v hledišti. Hra bude navázána vhazováním po levici českého gólmana.
     
    52:40
    Češi si vedli na buly lépe a Finové musí začít s útokem od Tirronena.
     
    52:59
    Tři Fini, tři Češi. Šest hráčů se mačkalo za brankou, aby se dostali k puku, a nakonec byli úspěšnější hokejisté v červeném.
     
    53:45
    Oliwer Kaski nemá dnes úplně štěstí. Další rána od modré, ale opět jen do protihráče. Radan Lenc puk nejenže zblokoval, ale ještě vyhodil přes všechny čáry, a pomohl svému spoluhráči z Liberce Willovi, aby nemusel zasahovat.
     
    54:45
    Situace se opakuje, minimálně tedy vyhozením k Tirronenovi. Čtyřicet sekund se Finové snažili vymyslet něco, čím by českou čtveřici překvapili. A nakonec jsou překvapení sami, jelikož musí začít útok až od své branky.
     
    55:00
    Buly ve středním pásmu po tom, co puk opět opustil kluziště, vyšlo lépe české reprezentaci.
     
    55:23
    Tirronen se nyní při pětiminutovém přesilovce svého týmu seznamuje s pukem více, než by chtěl. Opět ke kotouč za jeho brankou po českém vyhození.
     
    55:39
    Oliwer Kaski nyní už vystřelil tak, že puk prošel až na Willa, ale tímto pokusem nemohl šikovný zadák českého gólmana vůbec překvapit.
     
    55:39
    Jukka Jalonen, kouč finského národního týmu, si bere oddechový čas. Zkusí poté Suomi hru bez gólmana?
     
    55:39
    Rasmus Tirronen je na střídačce, Finové zkusí power-play v šesti hráčích bez gólmana proti čtyřem českým hokejistům.
     
    56:20
    Oliwer Kaski si nyní snad pětkrát vyměnil puk se spoluhráčem a vzápětí vystřelil. Tahle rána už měla gólové parametry, šla kousek nad ledem, ale Will opět výborně zasáhl.
     
    56:40
    Obrovský závar před brankou se snažil propálit znovu Kaski, ale neúspěšně.
     
    56:48
    Češi zvládli pětiminutové oslabení a jsou v plném počtu.
     
    57:01
    Oliwer Kaski se opřel na vrcholu levého kruhu do odraženého puku, ale při střeleckém pokusu zlomil hokejku.
     
    58:00
    Ohlášeny jsou poslední dvě minuty třetí třetiny a Finové stále hrají bez gólmana.
     
    58:25
    Puk projel brankovištěm až k modré, kde ho Finové zastavili a následně se Češi osvobozují zakázaným uvolněním.
     
    58:30
    Oddechový čas také pro svěřence Miloše Říhy. Dobrý tah od českého kouče, jak ušetřit trošku síly pro pětici, která nyní kvůli icingu nemůže jít z ledu.
     
    58:53
    Milan Gulaš si nyní mezi kruhy vyzkoušel i *fotbalovou* hlavičku.
     
    59:04
    Necelá minuta dělí český tým od druhé výhry na Svenska Spel. Nyní ještě vidíme komerční přestávku.
     
    Dnešní utkání sleduje 1891 diváků.
     
    59:29
    Další dva neúspěšné pokusy Finů o usazení se v útočném pásmu před Willem.
     
    Konec zápasu.
     
    Český národní tým zapisuje druhou výhru na Beijer Hockey Games, když po výhře nad Švédskem 5:2 poráží i další skandinávský tým – nyní Finsko 3:1. O své výhře rozhodli svěřenci trenéra Miloše Říhy ve druhé třetině, kdy dali dvě branky a ve třetí části se dostali do vedení 3:0 zásluhou Jiřího Sekáče. Ačkoliv Suomi o dvě minuty později snížili trefou Villeho Pokky, ale více už Lvi nestihli a český národní tým uhájil i dlouhé pětiminutové oslabení – 3:1.
    Hynek Zohorna dal svůj první gól za seniorský A-tým

     
    Nejlepší hráči zápasu:
    Finsko: Rasmus Tirronen, brankář, 19 zásahů u 22 střel
    Česká republika: Roman Will, brankář, 17 zásahů z 18 střel.
     
    S konstatováním, že Česká republika zvítězila i ve druhém utkání na Beijer Hockey Games, když Finsko porazila 3:1 se s Vámi loučí a hezkou sobotu přeje Tomáš Lysý. (15:20:56)
    Marken.cz

    Tomáš Lysý

    Branky a nahrávky: 48. Pokka (V. Leskinen) – 30. P. Holík (Sekáč), 34. H. Zohorna (T. Zohorna), 46. Sekáč (Kundrátek)


    Finsko: Vehviläinen (Tirronen) – Lehtonen (A), Kaski, Lehtivuori, Eronen, O. Leskinen, Pokka, Friman, Laaksonen – Pesonen (C), Ruohomaa, V. Leskinen – Junttila, Mustonen, Ojamäki – Hakulinen, Tyrväinen, Jo. Nättinen – Sallinen (A), Björninen, Luostarinen – Kalapudas.
    Česko: Will (Hrubec) – Polášek (A), Zámorský, Štencel, Kundrátek, J. Krejčík, M. Doudera, Hrbas, D. Musil – Gulaš (C), Jan Kovář, Sekáč – Zaťovič (A), Horák, M. Kvapil – Koblížek, T. Zohorna, H. Zohorna – Lenc, P. Holík, Stránský – Červený.

    Rozhodčí: Christoffer Holm, Mikael Nord – David Laksola, Ludvig Lundgren

    Diváci: 1891
    thejrc.org