Utrecht – Excelsior 0:0 (kon.) | Sittard – Heerenveen 2:4 (kon.) | Zwolle – Graafschap 0:3 (kon.)
Breda – Groningen 0:0 (kon.)
konec
Fortuna Sittard
2:4 (2:1)
SC Heerenveen
Sobota 23.02.2019, 19:45 • Fortuna Sittard Stadion, Sittard • Nizozemská Eredivisie • 23. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu ze zápasu nizozemské Eredivisie, ve kterém se utkají Fortuna Sittard a SC Heerenveen. Utkání začíná v 19:45.
     
    Fortuna Sittard

    Domácí tým byl před tímto kolem v extrémně vyrovnané druhé polovině tabulky na 11. místě se ziskem 26 bodů. Od barážové 16. příčky Sittard dělily jen dva body, potřebuje tak získávat body v zápasech, jako je ten dnešní. Domácí střídají v posledních zápasech výhry a prohry a asi jsou rádi, že dnes hrají doma. Poslední tři venkovní zápasy totiž prohráli s celkovým skóre 1:16. Doma patří Sittard mezi průměr Eredivisie, když v 11 domácích zápasech získal 18 bodů. Poslední dva domácí zápasy ale vyhrál, a tak bude chtít v této sérii určitě pokračovat.

    Posledních 5 zápasů:
    Graafschap – Sittard 5:1
    Sittard – Arnhem 2:1
    PSV Eindhoven – Sittard 5:0
    Sittard – Excelsior 4:1
    Heracles – Sittard 6:0
     
    SC Heerenveen

    Heerenveen je výrazně níže než domácí Sittard, z 15. místa na něj ale ztrácí jen dva body. Před 16. Emmenem byl na nesestupové příčce jen o skóre. Heerenveen z posledních pěti zápasů čtyřikrát remizoval, na ligovou výhru ale čeká už od začátku prosince. Hosté tak nevyhráli sedm zápasů za sebou. Hosté jsou ale menší anomálii, protože venku uhráli výrazně víc bodů než doma – z celkového počtu 24 bodů jich získali na cizích hřištích až 16 a jsou pátým nejlepším týmem ve venkovních utkáních. Uvidíme tedy, zda se jim dnes povede získat další body na půdě soupeře.

    Posledních 5 zápasů:
    Ajax – Heerenveen 4:4
    Heerenveen – Alkmaar 0:2
    Arnhem – Heerenveen 2:2
    Heerenveen – Zwolle 1:1
    Heerenveen – PSV Eindhoven 2:2
     
    Oba týmy se utkali v letošní sezoně v Eredivisie po dlouhých 16 letech. Heerenveen vyhrál doma první zápas 3:1 a tato výhra je jeho jedinou na vlastním hřišti v dosavadním průběhu letošní sezony.
     
    Úvodní sestavy:

    Fortuna Sittard: Koșelev – Mac-Intosch, Rodríguez, Heerings, Mi. Pinto (C) – Smeets, El Messaoudi, Diemers – Semedo, Novakovich, Lamprou.
    Náhradníci: Özer, Jug – Essers, Ospitalieri, Ciranni, Dobos, Dembele, Hutten, Ramírez, A. Balić.

    SC Heerenveen: Hahn – Hornkamp, Höegh (C), Pierie, Woudenberg – B. Rienstra, Vlap, Kobajaši – van Bergen, S. Lammers, Johnsen.
    Náhradníci: Bednarek – Skovgaard, Mihajlović, Thorsby, Dresevic, R. Kongolo, van Amersfoort.

    Rozhodčí: van Boekel – Janssen, Fikkelt.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Oba týmy právě nastupují na hrací plochu, zápas se tak o malou chvíli začne.
     
    Domácí Sittard bude hrát ve žlutozelené kombinaci, hosté v modrobílé.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop zápasu měli domácí, kteří okamžitě bez dlouhého čekání nakopli míč na útočnou polovinu. Tam se už úspěšně dostali k první postupné kombinaci.
     
    2
    Po nepřesné přihrávce na Mac-Intosche domácí o míč přišli. Pierie se pokusil o průnik z pravé strany, Pinto ho ale čistým způsobem připravil o míč.
     
    3
    Novakovich si dobře zpracoval těžký nákop z vlastní poloviny, klička na Pierieho mu ale nevyšla. Hosté však jen odkopli míč zpátky na polovinu domácích.
     
    4
    Pierie je trochu otřesen po předchozím souboji s Novakovichem, naštěstí ale bude v pořádku a bude v zápase pokračovat. Opakovaný záběr odhalil, že útočník domácích ho trefil loktem do nosu.
     
    5
    Heerenveen se poprvé dostal k delší kombinaci na útočné polovině. Rienstra se pokusil o individuální akci přes stred obrany, na hranici šestnáctky ale zakopl a o míč přišel.
     
    6
    Hosté pokračují v útoku, protože Mac-Intosch při pokusu o rychlou protiakce o míč přišel. Zatím ale nepřišlo střelecké zakončení.
     
    7
    Rienstra si nabíhal na přihrávku Vlapa mezi domácí obránce, míč mu ale odskočil a rychle ho chytil domácí brankár Koșelev.
     
    7
    Sittard právě vstřelil branku!

    Domácí otevírají skóre! Mac-Intosch poslal dlouhý nákop k šestnáctce Heerenveenu, kde míč podběhl obránce hostů Pierie a LAZAROS LAMPROU, který byl za ním, už měl snadnou práci. Míč si zpracoval a poslal ho k pravé tyči brány Hahna.
    7. Lazaros LAMPROU - 1:0
     
    9
    Domácí tým gól zjevně povzbudil a pokračoval v útočné aktivitě. Ta ale skončila po faulu Smeetse na Vlapa, po které se záložník hostů drží za stehno. Bude však v pořádku.
     
    10
    Po nedorozumění při autovém vhazování získali úplně zadarmo míč hosté. Můžou tak posunout svůj útok na útočnou polovinu.
     
    11
    Johnsen si hezky zpracoval křížný pas z pravé strany, potáhl si ho k pokutovému území Sittardu a vystřelil. Svou tvrdou střelou trefil boční síť Koșelevovy branky.
     
    12
    Na opačné straně si nabíhal Semedo na kolmou přihrávku El Messaoudiho, chybělo mu ale několik kroků na to, aby míč zpracoval.
     
    13
    Woudenberg srazil na zem pronikajícího El Messaoudiho, domácí tak získávají přímý kop ze zajímavé pozice.
     
    14
    Center letěl na zadní tyč, obrana hostů ho ale odvrátila za šestnáctku. Tam se do míče opřel Smeets, který ho z voleje napálil do obličeje Kobajašiho. Japonský záložník je trochu otřesen, po krátkém ošetření se ale vrátí do hry.
     
    15
    Hra se po gólu Sittardu dost přitvrdila. Johnsen podrazil u autové čáry pronikajícího Mac-Intosche.
     
    16
    Semedo si na pravém křídle hezky obhodil Pierieho, ten ho ale čistě tělem odtlačil od míče a pak ho odkopl do autu.
     
    17
    První žlutou kartu dostává za držení nabíhajícího Lammerse Lazaros Lamprou (Fortuna Sittard). Hosté budou zahrávat přímý kop.
     
    18
    Kobajaši vystřelil přímo na bránu, Koșelev byl ale u své levé tyče včas a nepříliš prudkou střelu chytil.
     
    19
    Hraje se hodně otevřený fotbal a hra se rychle přelévá ze strany na stranu. Diemers posílal kolmici mezi obránce hostů na Novakoviche, na poslední chvíli tuto přihrávku zastavil Pierie.
     
    20
    Na opačné straně to zkoušel velmi podobně Kobajaši, který posílal přihrávku na Lammerse. Koșelev dobře četl hru a vyběhl proti tomuto míči včas.
     
    21
    Žlutou kartu za kopnutí do kotníku El Messaoudiho dostává Jizz Hornkamp (SC Heerenveen). Domácí získali přímý kop z levé strany.
     
    22
    Centr Diemerse bez problémů odhlavičkovala obrana hostů.
     
    23
    Pinto ho ale rychle získal zpět a prokličkoval se na levé straně přes Hornkampa. Přízemný centr posunul Novakovich za seba na Diemerse, který střelou z první ze skvělé střelecké pozice poslal míč na tribunu za bránou Heerenveenu.
     
    24
    Koșelevovi se nepovedl odkop po malé domů a v podstatě přihrál míč hostům. Po rychlé kombinaci vystřelil ze střední vzdálenosti Lammers, jeho pokus ale vypadal, jako kdyby mířil na nějakého diváka na tribuně místo na bránu Sittardu.
     
    25
    Semedo si vzal míč u vlastního pokutového území, obešel pět protihráčů a až před šestnáctkou Heerenveenu ho zastavil Höegh. Ten se snažil okamžitě vysunout Johnsena, útočník hostů byl ale v době přihrávky v postavení mimo hru.
     
    27
    Vlap vystřelil z cca 30 metrů, namířil ale jen do středu brány, kde jeho tvrdou střelu vyboxoval na rohový kop brankář domácích Koșelev.
     
    28
    Vlap našel kolmou přihrávkou Lammerse, který mu ještě chtěl patičkou míč vrátit. Přihrávku před téměř prázdnou bránu ale zastavil Heerings, který založil okamžitý protiútok domácích.
     
    29
    Hosté se ale znovu dostali k míči. Johnsenův nebezpečný centr odkopl z brankoviště Rodríguez. Mezitím se udála i menší komická scénka, když hlavní rozhodčí při běhu do pokutového území Sittardu zakopl o drn na trávniku.
     
    30
    Novakovich přihrávkou přes dva obránce hostů poslal do samostatného úniku Semeda, portugalský útočník ale před Hahnem neuspěl. Vybíhající brankář ho vychytal levou nohou.
     
    31
    Sittard právě vstřelil branku!

    Krásná akce domácích končí druhým gólem v síti Heerenveenu! El Messaoudi vysunul na levé straně do šestnáctky Lamproua, který přihrál pod sebe na Semeda. Ten si chtěl míč zpracovat a vystřelit, při zpracování mu ale odskočil přímo k dobíhajícímu MARKOVI DIEMERSOVI, který ho z první poslal k pravé tyči brány hostů.
    31. Mark DIEMERS - 2:0
     
    33
    Hosté mohli okamžitě odpovědět. Centr z přímého kopu z pravé strany se kroutil nebezpečně k domácí bráně a dlouhou nohou ho jemně tečoval Kobajaši. Míč však skončil těsně mimo bránu Sittardu.
     
    34
    Johnsen je hodně aktivní na levé straně. Teď posílal před bránu Fortuny další skvělý centr, Lammers ho ale nedokázal hlavou zasáhnout.
     
    35
    Semedo se na opačné straně uvolnil na pravé straně a přetaženým centrem našel na zadní tyči Lamproua. Brankář Hahn se ale stihl přesunout a nepříliš prudkou hlavičku chytil.
     
    36
    Žlutou kartu za držení Lammerse dostává Kai Heerings (Fortuna Sittard).
     
    37
    Johnsen byl faulován před velkým vápnem, rozhodčí ale citlivě ponechal výhodu. Tu hosté nedokázali využít, protože Rienstra v pokračování této akce namířil slabou střelou po zemi jen do středu domácí brány.
     
    38
    Novakovich se prokličkoval přes Woudenberga, přízemným centrem ale jen trefil kapitána hostů Höegha.
     
    39
    Hraje se teď v naprosto šíleném tempu, kdy obrany prakticky neexistují a útok Heerenveenu střídá útok Sittardu.
     
    41
    Johnsen chtěl přenést hru na druhou stranu, tam ale nebyl nikto z hostů. Navíc Hornkamp, který už má žlutou kartu, se provinil faulem na Pinta.
     
    42
    Hosté však znovu útočí. Lammers si potáhl míč po pravé straně, střelu mu ale srazil na rohový kop kapitán Fortuny Pinto.
     
    43
    Van Bergenův centr odkopl Diemers, který stál na přední tyči. Následně v souboji o míč fauloval Smeets Rienstru.
     
    44
    Van Bergenův centr, tentokrát ze hry, zblokoval na další rohový kop Rodríguez. Centr ze standardky pak vyboxoval směrem dopředu brankář Koșelev.
     
    45
    Bude se hrát ještě jednu minutu.
     
    45+1
    Žlutou kartu za protesty dostává José Rodríguez (Fortuna Sittard). Ten fauloval Lammerse na levém křídle a i když se hodně diví, tak to skutečně byl faul.
     
    45+1
    Heerenveen právě vstřelil branku!

    Hosté dávají domácím na cestu do šatny gól! Centr z přímého kopu letěl na trestuhodně nepokrytého DANIELA HÖEGHA, který si měl čas dokonce rozmyslet, kam hlavičku pošle. Poslal ji k pravé tyči a brankář Koșelev neměl proti tomuto pokusu žádnou šanci.
    45+1. Daniel HÖEGH - 2:1
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas nabídl skvělý fotbal plný útočných akcí, který chvílemi vypadal, že oba týmy berou slovo obrana jako sprosté slovo. Výsledkem těchto útočných orgií byly tři góly. Spokojenější jsou do šaten domácí, kteří vedou 2:1. Těsně před koncem první půle ale inkasovali gól od kapitána hostů Höegha a je tedy jasné, že nás čeká hodně zajímavá druhá půle.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 20:47.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Výkop druhého poločasu měli hosté. Během přestávky nedošlo k žádným střídáním.
     
    46
    Johnsen si navedl míč zleva na střed a přes Mac-Intosche vystřelil. Koșelev jeho prudkou ránu vyrazil na roh.
     
    47
    A teď se domácí brankář zaskvěl zákrokem večera! Centr z rohu letěl na hlavu Höegha, který i v pádu namířil naprosto přesně k levé tyči. Koșelev ale k ní doskočil a míč vyrazil.
     
    48
    Hosté vstupili do druhé půle hodně aktivně. Centr van Bergena z pravé strany odvracel z pokutového území Fortuny El Messaoudi.
     
    49
    Útok Heerenveenu konečně končí. „Postaral se“ o to svým faulem van Bergen.
     
    50
    Fortuna se usadila na útočné polovině a postupnou kombinací se přibližuje k šestnáctce hostů.
     
    51
    Kobajaši však skvělým defenzivním zákrokem získal míč pro hosty. Ti ho dlouho neudrželi, Pinto ho pak potáhl po levé straně a zblokovaným centrem získal rohový kop.
     
    52
    Ten byl rozehrán skvělým centrem na zadní tyč, kam si nabíhal Lamprou. V rozhodující okamžik ale podklouzl a v pádu poslal hlavou míč nad bránu Hahna.
     
    53
    Po několika tvrdých soubojích ve středu pole se jako vítěz s míčem vynořil domácí obránce Rodríguez, pak ho ale nepochopitelné v podstatě přihrál Vlapovi.
     
    54
    Domácí ale mají štěstí, Vlap totiž přihrál v rychlém protiútoku Rienstrovi na paty.
     
    55
    Tempo v úvodu druhé půli ve srovnání s prvním poločasem trochu opadlo. Oba týmy si přece jen dávají větší pozor na obranu.
     
    56
    Rienstra zachytil křížnou přihrávku domácích, pak ale držel míč zbytečně dlouho a na útočné polovině ho ztratil.
     
    57
    Lamprou si narazil míč s Novakovichem, ještě si ho ale chtěl v šestnáctce posunout na střed a při kličce proti Pieriemu o něj přišel.
     
    59
    Hosté získali rohový kop, který po několika odrazech poslal hlavou na bránu Vlap. Koșelev byl včas u levé tyče a míč chytil.
     
    61
    Heerenveen právě vstřelil branku!

    Je srovnáno! MITCHELL VAN BERGEN pronikl přes Pinta z pravé strany do pokutového území a vymetl horní roh u bližší tyče. Krásný gól!
    61. Mitchell VAN BERGEN - 2:2
     
    63
    Semedo to zkoušel hodně podobným způsobem, jako při svém gólu van Bergen, míč mu ale odskočil přímo k brankáři Hahnovi.
     
    64
    Kobajašiho rohový kop odhlavičkoval Semedo, míč se ale do šestnáctky vrátil a hlavou ho poslal na bránu Koșeleva Vlap. Moldavský brankář byl připraven a střelu chytil.
     
    66
    Rodríguez rozehrál špatně a přímo přihrál Johnsenovi. Ten vysunul do pokutového území Vlapa, který zblízka trefil pravou tyč domácí brány!
     
    67
    Na druhé straně si potáhl míč k hranici pokutového území Novakovich a střelou z její hranice poslal míč těsně nad bránu hostů.
     
    69
    Pinto dost tvrdým skluzem odskopl míč Lammersovi, který se už tlačil do zakončení. Sám se při tomto zákroku trochu zranil, bude ale pokračovat ve hře.
     
    70
    Hosté mají v těchto chvílich iniciativu. Vlap se uvolnil na levém křídle a našel zpětnou přihrávkou nabíhajícícho Johnsena. Ten si míč ještě posunul na střed a jen v úplně poslední okamžik mu střelu zblokoval Pinto.
     
    71
    Střídání v týmu SC Heerenveen: ze hřiště odchází Mitchell van Bergen, přichází Nemanja Mihajlović.
     
    72
    Smeets poslal skvělý centr do šestnáctky Heerenveenu, na který si nabíhal Semedo. Obránce Pierie se před natlačil, míč mu ale přitom spadl na ruku. Penalta se však podle verdiktu rozhodčího kopat nebude.
     
    73
    Vlap se přetlačil z levého křídla přes Josého Rodrígueze a téměř běžel sám z ostrého úhlu na domácí bránu. Rodríguez ho ale potáhl za dres k zemi. Domácí obránce vidí přímo červenou kartu, hosté zase budou kopat penaltu!
    73. Červená karta
     
    74
    Heerenveen právě vstřelil branku!

    Hosté otáčejí zápas! SAM LAMMERS poslal brankáře Koșeleva do pravé strany a střelou po zemi do levé strany s poklidem proměnil penaltu. Heerenveen se dostává poprvé v zápase do vedení!
    74. Sam LAMMERS - 2:3
     
    75
    Střídání v týmu Fortuna Sittard: ze hřiště odchází Lisandro Semedo, přichází Áron Dobos.
     
    76
    Domácí tým čeká těžký závěr zápasu. V oslabení musí dotahovat ztrátu rozjetého soupeře, který je ve druhé půli objektivně lepší.
     
    77
    Vlap se znovu dostal ke střele, opět ale byla sražena na rohový kop.
     
    78
    Kobajaši nacentroval na Höegha, hlavička se však kapitánovi hostů nepovedla tak, jako při jeho gólu. Zblízka a ze záklonu poslal míč nad bránu Koșeleva.
     
    79
    Střídání v týmu Fortuna Sittard: ze hřiště odchází Ahmed El Messaoudi, přichází Lars Hutten.
     
    80
    Domácí se tlačí dopředu a po faulu Pierieho na Novakoviche ve vzdušném souboji získávají přímý kop ze zajímavé pozice.
     
    81
    Centr odkopl na rohový kop Hornkamp. Po rohovém kopu se míč odrazil ke střídajícímu Huttenovi, který ale míč z voleje nezasáhl dobře a nepřesný balon odkopla domácí obrana.
     
    82
    Diemers poslal tvrdým skluzem k zemi střídajícího Mihajloviće. Ten je zjevně v pořádku, trochu ale natahuje čas.
     
    83
    Mihajlović se hned po návratu na hřiště zapojil do hry a přihrávkou na levou stranu vyzval ke střele Johnsena. Jeho pokus zblokoval Mac-Intosch.
     
    84
    Heerenveen právě vstřelil branku!

    Vlap si zpracoval těžký nákop z levé strany a okamžitě poslal za obranu domácích SAMA LAMMERSE. Ten si se samostatným nájezdem poradil náramně – kličkou doprava obešel vybíhajícího Koșeleva a s přehledem poslal míč do prázdné brány.
    84. Sam LAMMERS - 2:4
     
    85
    Střídání v týmu SC Heerenveen: ze hřiště odchází Dennis Johnsen, přichází Pelle van Amersfoort.
     
    87
    Hosté jsou v této chvíli pány dění na hřišti. Vlap se prokličkoval přes tři protihráče, přihrávka na nabíhajícího Pierieho se mu už ale nepovedla.
     
    88
    I hosté budou kopat penaltu! Höegh podběhl nákop ze středu pole a míč se dostal k Novakovichovi, který si ho potáhl na střed. Kapitánovi hostů tak nezbyla jiná možnost, než Novakoviche podrazit. Za tento zákrok také dostává žlutou kartu.
     
    89
    Hlavní rozhodčí se ještě jde podívat na videozáznam.
     
    90+1
    Penalta se nakonec kopat nebude! Zákrok Höegha na Novakoviche byl napokon vyhodnocen jako čistý. Rozhodčí také odvolal žlutou kartu pro Daniela Höegha.
     
    90+2
    Rozhodčí přidali k druhému poločasu pět minut, dvě minuty už ale uběhli.
     
    90+3
    Fortuna je ještě snaží o útok, vůbec se ji ale nedaří se usadit na útočné polovině. Hosté bez problémů odrážejí všechny pokusy o průnik.
     
    90+4
    Smeets zkoušel už spíše nákop ze zoufalství než cílený pokus, bez problémů ho ale chytil brankář Hahn.
     
    90+5
    Střídání v týmu SC Heerenveen: ze hřiště odchází Ben Rienstra, přichází Morten Thorsby.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Hosté předvedli ve druhé půli skvělý výkon a zaslouženě otočili třemi góly zápas. Byli aktivnější, nebezpečnější a skvělými rychlými akcemi dokázali rozleptat domácí obranu. Rozhodujícím momentem byl penaltový zákrok Rodrígueza, po kterém proměnil penaltu Lammers. Hosté už si následně výhru s přehledem pohlídali a poprvé od začátku prosince získali všechny tři body. Oba týmy se ale rozhodně nemají za co stydět, protože jsme viděli skvělé a napínavé fotbalové představení. Heerenveen se touto výhrou dostává o jeden bod před Sittard na průběžné 10. místo, domácí jsou na 12. místě.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 4:12. Střely mimo: 4:6. Rohy: 2:10. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 8:13.
     
    To je ode mě z tohoto zápasu všechno. Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek večera. (21:48:08)

    Michal Sadlek

    Branky: 7. Lamprou, 31. Diemers – 45+1. Höegh, 61. van Bergen, 74. S. Lammers (pen.), 84. S. Lammers

    Karty:   17. Lamprou (FST), 36. Heerings (FST), 45+1. Rodríguez (FST) – 21. Hornkamp (HEE)   73. Rodríguez (FST)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 4:12. Střely mimo: 4:6. Rohy: 2:10. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 8:13.
    Fortuna Sittard: Koșelev – Mac-Intosch, Rodríguez, Heerings, Mi. Pinto (C) – Smeets, El Messaoudi (79. Hutten), Diemers – Semedo (75. Dobos), Novakovich, Lamprou.
    Náhradníci: Özer, Jug – Essers, Ospitalieri, Ciranni, Dobos, Dembele, Hutten, Ramírez, A. Balić.

    SC Heerenveen: Hahn – Hornkamp, Höegh (C), Pierie, Woudenberg – B. Rienstra (90+5. Thorsby), Vlap, Kobajaši – van Bergen (71. Mihajlović), S. Lammers, Johnsen (85. van Amersfoort).
    Náhradníci: Bednarek – Skovgaard, Mihajlović, Thorsby, Dresevic, R. Kongolo, van Amersfoort.

    Rozhodčí: van Boekel – Janssen, Fikkelt
    thejrc.org