Zabrze – Zagłębie S. 2:1 (kon.) | Lech Poznaň – Legia 2:0 (kon.) | Gdańsk – Wisla Krakov 1:0 (kon.)
konec
Lechia Gdańsk
1:0 (1:0)
Wisla Krakov
Sobota 23.02.2019, 20:30 • Stadion Energa, Gdańsk • Polská Ekstraklasa • 23. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z utkání 23. kola polské Ekstraklasy mezi první Lechií Gdaňsk a devátou Wislou Krakow. První vzájemné utkání zvládla mnohem lépe nečekaně domácí Wisla, která lídra tabulky roznesla na svém hřišti 5:2. Byl to vůbec nejhorší zápas (a jedna ze dvou porážek) Lechie v aktuálním ročníku. Domácí tak mají co napravovat, utkání začíná ve 20.30 hodin.
     
    Domácí Lechia Gdaňsk je největším překvapením letošní Ekstraklasy. Loni tamní fotbalisté bojovali ve skupině o udržení a letos vévodí tabulce se ziskem 46 bodů za třináct výher, sedm remíz a pouze dvě porážky při skóre 36:18. Nejlepším střelcem mužstva je zkušený čtyřiatřicetiletý portugalský útočník Flavio Paixao. Bratr Marca Paixaa, kterého si čeští fanoušci mohou pamatovat z krátkého angažmá v pražské Spartě, zatím nasázel 13 branek.
     
    Hostující Wisla Krakow je v aktuální tabulce devátá se ziskem 32 bodů za devět výher, pět remíz a osm porážek při skóre 34:31. Nejlepším střelcem mužstva je stále s jedenácti góly český útočník Zdeněk Ondrášek, ale ten už hraje od zimy zámořskou MLS za Dallas. Z aktuálního kádru dal nejvíce branek osmadvacetiletý španělský útočník Jesus Imaz. Na svém kontě má šest zářezů.
     
    Úvodní sestavy:

    Lechia Gdańsk: Kuciak – Fila, Nalepa, Augustyn, Mladenović – Michalak, Łukasik, Makowski, Kubicki, F. Paixão (K) – Sobiech.
    Náhradníci: Alomerović – Nunes, Vitoria, Michał Mak, Maulana Vikri, Arak, Żukowski.

    Wisła Kraków: Lis – Palčič, Wasilewski, Sadlok, Pietrzak – Błaszczykowski (K), Basha, Drzazga, Plewka, Wojtkowski – M. Kolar.
    Náhradníci: Buchalik – Klemenz, Grabowski, Morys, Śliwa, Słomka, Szot..
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zkušený hostující veterán Błaszczykowski rozehrával standardní situaci z pravé strany, ale jeho centr odhlavičkoval domácí stoper Nalepa.
     
    3
    Domácí začali pozvolnou kombinací, na jejímž konci byla nepřesná přihrávka Paixaa a míč skončil u brankáře Wisly.
     
    5
    Přetažený centr hostí se na zadní tyči snažil zakončovat Wojtkowski, ale v krkolomné pozici nepropálil obránce před sebou.
     
    6
    Nepřesný nákop Kubickiho si krakowský brankář Lis chytře pustil do vápna a lapil míč do rukou.
     
    7
    Úvod utkání je hodně vyrovnaný a plný nepřesností. Na první střelecký pokus zatím čekáme marně.
     
    8
    Centr Michalaka z pravé strany si našel domácí kapitán a nejlepší střelec Flavio Paixao, ale v obtížné pozici hlavičkoval do středu brány, kde byl Lis připraven.
     
    10
    Filův dlouhý aut do pokutového území žádné ohrožení krakowské svatyně nepřinesl. Z následného rohového kopu Mladenoviće zakončoval Nalepa hlavou nad.
     
    11
    Domácí lídr tabulky v posledních minutách vysunul napadání a nutí tím Wislu ke ztrátám míče. Poprvé si Lechia vytváří menší převahu.
     
    12
    Hosté obehráli míč po celé šířce až k levému obránci Pietrzakovi, který se s ničím nepáral a parádní bombou jen těsně minul Kuciakovu svatyni.
    12. Rafał Pietrzak (WIS)
     
    14
    Michalak se snažil efektní patičkou uvolnit Sobiecha na hrotu, ale jeho úmysl přečetl Sadlok, vystoupil z obrany a míč zpacifikoval.
     
    16
    Błaszczykowski šikovně nastřelil ruku Augustyna a vykoledoval si přímý volný kop od pravé postranní lajny, ale následný centr hostujícího veterána pak obrana bez potíží odvrátila.
     
    18
    Wisla šla po dobré akci do přečíslení, které se rozhodl zakončit sám Drzazga, ale jeho rána zpoza vápna letěla nad.
     
    20
    Wisle se v posledních minutách podařilo rozmělnit převahu domácích.
     
    20
    Žlutou kartu dostává Michalak (Lechia Gdańsk).
     
    22
    Wojtkowski se nebál jít jeden na jednoho, zkusil přešlapovačku na Łukasika, který se nechal opít a nakonec polského záložníka podkopl. Uvidíme standardní situaci z výhodné pozice...
     
    24
    ...Pietrzakova střela levou nohou přes zeď letěla těsně nad. Viděli jsme však už druhý pěkný střelecký pokus levého beka Wisly.
     
    26
    Domácí se na pravé straně hezky prokombinovali k výhodné pozici pro centr, ale Fila pak dal do míče příliš velkou razanci a překopl všechny potenciální zakončovatele.
     
    28
    Paixão posílal z opačné levé strany o poznání nebezpečnější centr do vápna Wisly, ale Sobiech se dral k míči tak vehementně, že fauloval ve výskoku brankáře Lisa.
     
    30
    Oba týmy hrají hodně organizovaně, takže moc zajímavých momentů před brankami nevidíme. Jediný střelecky pokus, který zamířil do prostoru brány, měl na svědomí slabou hlavičkou Paixao.

    Střely na bránu po první půlhodině: 1–0.
    Střelecké pokusy po první půlhodině: 2–4.
     
    32
    Michalak si naváděl míč od pravé postranní lajny na střed hřiště, jeho střela levou nohou byla slabá a nakonec i zblokovaná.
     
    36
    Mladenovićův nákop byl pro Sobiecha příliš vysoký. Míč má zase Lis.
     
    37
    Kubickimu v nadějné pozici před vápnem uskočil míč.
     
    38
    Wojtkowski si chytře pokryl míč a počkal na faul Łukasika, čímž nechal oddychnout svým obráncům.
     
    40
    Pietrzak unikal po levé straně, ale jeho akci opět chyběl přesnější centr. Až příliš nevynucených ztrát kazí zážitek z dnešního utkání.
     
    42
    Gdańsk právě vstřelil branku!

    Domácí se před přestávkou ujímají gólem do šatny vedení. Lídr tabulky vyrazil do rychlého protiútoku, míč chytře potáhl hrotový útočník Sobiech, navázal na sebe hned čtyři obránce a přihrávkou našel po levé straně nabíhajícího FILIPA MLADENOVIĆE, jenž křížnou střelou na zadní tyč otevírá skóre dnešního duelu – 1:0.
    42. Filip Mladenović (LGD) - 1:0
     
    45
    První poločas skončil, rozhodčí nenastavil ani vteřinu.
     
    Úvodní pětačtyřicetiminutovka žádnou strhující podívanou nenabídla, oba týmy se trápily ve finální fázi, ale lídr tabulky a favorit Lechia Gdańsk se před pauzou ujal vedení, když pěkné přečíslení využil Mladenović. Uvidíme, co předvede Wisła po přestávce, jestli bude schopná odpovědět a zabojovat na Lechii o body.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Lis zkusil dlouhý nákop na svého útočníka Kolare, ale toho ubránil ve vzdušném souboji Augustyn. Chorvatský forvard Kolar je zatím dnes naprosto neviditelný.
     
    49
    Po Błaszczykowskiho odvráceném rohovém kopu se míč vrátil do vápna domácích a Drzazga jej chytrou tečí posílá do branky. Vyrovnáno ale není, pomezní rozhodčí totiž měl nad hlavou praporek a mává ofsajd. Sudí jsou si svým rozhodnutím jisti a nevyužijí ani možnosti videa.
     
    52
    Pravonohý domácí kapitán Paixao si natáhl míč od levé čáry na střed pole a centroval, ale míč byl z jeho kopačky příliš vysoký a skončil v náručí brankáře Lisa.
     
    53
    Augustyn rozehrával příliš laxně a míč odevzdal Błaszczykowskimu. Domácí však byli před vlastním vápnem dobře zorganizováni, takže kapitán Wisly narazil a balon odevzdal.
     
    54
    Palčič vracel přetažený centr z prostoru zadní tyče zpátky před bránu, ale Augustyn balon na poslední chvíli srazil. Pokud by to neudělal, připravený Kolar by dost možná dorážel míč do brány. Střela z druhé vlny pak byla hodně ukvapená a nepřesná.
     
    57
    Domácí v úvodu druhé půle vyčkávají a do šance se zatím nedostali. V poklidu však brání jednogólový náskok.
     
    57
    Netrvalo to ani pár vteřin a viděli jsme první vyloženou šanci Lechie ve druhé půli. Centr z pravé strany si na malém vápně našel Paixao, ale ve skluzu v ideální pozici přestřelil.
    57. Flávio Paixão (LGD)
     
    62
    Žlutou kartu dostává Maciej Sadlok (Wisła Kraków), který zatáhl za brzdu a skluzem poslal k zemi Michalaka.
     
    62
    Střídání v týmu Wisła Kraków: ze hřiště odchází Patryk Plewka, přichází Lukas Klemenz.
     
    63
    Také na domácí straně je odvolána gólová radost pro ofsajd. Tentokrát zakončoval z nedovoleného postavení Paixão. Opakovaný záběr prokázal, že sudí měli opět pravdu.
     
    66
    Drzazga se provinil útočným faulem. Sice se mu to vůbec nelíbí, ale to je asi tak všechno, co s rozhodnutím sudích udělá.
     
    68
    Błaszczykowski zatáhl míč po pravé straně a poslal balon do vápna ke Kolarovi, jehož pokus zblokoval obránce.
     
    69
    Domácí se chystají střídat. Připravený Nunes už přešlapuje několik minut za čárou, ale hra stále není přerušená.
     
    70
    Střídání v týmu Lechia Gdańsk: ze hřiště odchází Konrad Michalak, přichází Joao Nunes.
     
    71
    Držení míče zhruba necelých 20 minut před koncem: 46%–54%. Také z této statistiky je patrné, že podceňovaná Wisla rozhodně nehraje špatně a domácí Lechia nemá nic jistého.
     
    72
    Střídající Klemenz ztratil koncentraci a špatným dotykem přenechal míč na vlastním vápně Paixãovi. Portugalský forvard pálil bez přípravy těsně nad.
     
    73
    Hra se teď přelila z jedné strany na druhou. Roh Błaszczykowskiho domácí obránci odvrátili a Lechia šla do protiútoku. Ten překombinovala, nakonec také vybojovala rohový kop, nicméně centr skončil stejně neslavně, jako ten na druhé straně.
     
    78
    Střídání v týmu Lechia Gdańsk: ze hřiště odchází Karol Fila, přichází Michał Mak.
    Střídání v týmu Wisła Kraków: ze hřiště odchází Pietrzak, přichází Słomka.
     
    80
    Střídání v týmu Wisła Kraków: ze hřiště odchází Krzysztof Drzazga, přichází Marcin Grabowski.
     
    81
    Sobiech si chytře vykoledoval faul soupeře na polovině hřiště. Minuty utíkají a domácí jsou rádi za každé zdržení.
     
    83
    Palčičův centr byl hodně nepřesný. Hráči Wisły jsou v posledních minutách strašně ukvapení a nedostávají se na dostřel slovenského gólmana Kuciaka.
     
    83
    Střídající Michał Mak rozhýbal obránce Grabowskiho a vypálil, ale gólman Lis vyrazil balon na roh.
    83. Michał Mak (LGD)
     
    85
    Střídání v týmu Lechia Gdańsk: ze hřiště odchází Artur Sobiech, přichází Jakub Arak. Trávník tak pro dnešek opustil útočník, který přichystal pro Mladenoviće doposud jediný gól zápasu a odchází s asistencí na kontě.
     
    88
    Hostující Wisła je pořád neškodná a utkání už se pomalu blíží ke svému konci. Za chvíli nám rozhodčí ukáže, kolik minut nastaví.
     
    90
    Arak několik vteřin chytře držel míč u rohového praporku na útočné polovině. Tohle už dnes Lechii stačí.
     
    90+1
    Kubicki pálil z dálky vysoko nad.
     
    90+1
    Rozhodčí nastavuje čtyři minuty.
     
    90+2
    Paixão prokázal své zkušenosti, vykoledoval si faul Bashy a dá se očekávat, že rozehrávka bude domácím zase pár chvil trvat.
     
    90+4
    Lechia dohrává zápas velmi zkušeně a Krakow vůbec k ničemu nepouští.
     
    90+4
    Žlutou kartu dostává Michał Mak (Lechia Gdańsk).
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Utkání je u konce. Domácí Lechia Gdańsk gólem Mladenoviće ze závěru první půle vítězí a pojistila si vedení v tabulce polské Ekstraklasy. Překvapivý lídr, který ještě loni bojoval ve skupině o udržení, tak může dál snít o senzačním titulu. Naopak krakowská Wisła zůstává po prohře devátá a ještě bude muset zamakat, aby se dostala do nejlepší osmičky, kterou čeká nadstavba o titul.
     
    Držení míče: 45%–55%.
    Střely na branku: 3–0.
    Střely mimo: 8–8.
    Rohy: 3–2.
    Ofsajdy: 1–1.
    Fauly: 12–13.
     
    To je ode mě pro dnešek vše. Hezký sobotní večer a zase někdy na počtenou. (22:30:48)

    Pavel Pubal

    Branky: 42. Mladenović

    Karty:   20. Michalak (LGD), 90+4. Michał Mak (LGD) – 62. Sadlok (WIS)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 3:0. Střely mimo: 8:8. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 12:13.
    Lechia Gdańsk: Kuciak – Fila (78. Michał Mak), Nalepa, Augustyn, Mladenović – Michalak (70. Nunes), Łukasik, Makowski, Kubicki, F. Paixão – Sobiech (85. Arak).
    Náhradníci: Alomerović – Nunes, Vitoria, Michał Mak, Maulana Vikri, Arak, Żukowski.

    Wisla Krakov: Lis – Palčič, Wasilewski, Sadlok, Pietrzak (78. Słomka) – Błaszczykowski, Basha, Drzazga (80. Grabowski), Plewka (62. Klemenz), Wojtkowski – M. Kolar.
    Náhradníci: Buchalik – Klemenz, Grabowski, Morys, Śliwa, Słomka, Szot.
    bahis siteleri