Hannover – Frankfurt 0:3 (kon.) | Dortmund – Leverkusen 3:2 (kon.)
konec
Borussia Dortmund
3:2 (2:1)
Bayer Leverkusen
Neděle 24.02.2019, 18:00 • Signal Iduna Park, Dortmund • Německá Bundesliga • 23. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Německá Bundesliga má na programu další zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi Borussia Dortmund a Bayer Leverkusen.
     
    Borussia Dortmund

    Fotbalisté Dortmundu si v letošním ročníku počínají velmi dobrým způsobem, avšak forma z posledních zápasů není vůbec dobrá. Borussia tak přišla o nadějný náskok na druhý Bayern, který dokonce ztrátu úplně stáhl. Dortmund má ale dnešní utkání stále k dobru, avšak tři poslední zápasy pokaždé nabídly remízy. Zejména ta poslední byla celkem zbytečná, souboj prvního s předposledním nakonec nepřinesl žádnou branku, Norimberk tak proti Dortmundu vybojoval cenný bod. Borussia se ale na domácím stadionu řadí na špici tabulky, konkrétněji na první pozici. Dohromady zde odehrála jedenáct zápasů, přičemž přišla o body pouze ve dvou případech (dvě remízy).
     
    Bayer Leverkusen

    Na opačné straně stojí ve formě hrající Leverkusen, který se dostal z výsledkové krize, přičemž v tuto chvíli okupuje šestou pozici Bundesligy. Bayer má na svém kontě čtyři vítězství v řadě, poslední ztráta bodů přišla v polovině ledna, kdy Leverkusen nestačil na Mönchengladbach, kterému podlehl poměrem 0:1. Leverkusen před třemi koly dokonce porazil Bayern, na domácím stadionu zvítězil výsledkem 3:1. Bayeru se na venkovních hřištích celkem daří, řadí se totiž mezi čtveřici nejlepších celků. Leverkusen je tři venkovní zápasy bez ztráty jediného bodu, postupně si poradil se Schalke, Wolfsburgem a také Mohučí.
     
    Úvodní sestavy:

    Borussia Dortmund: Bürki – Hakimí, Akanji, Zagadou, A. Diallo – Witsel, Weigl – Sancho, M. Götze, Guerreiro – Alcácer.
    Náhradníci: Hitz – Bruun Larsen, Dahoud, Delaney, Philipp, Schmelzer, M. Wolf.

    Bayer Leverkusen: Hradecky – Weiser, Tah, Jedvaj, S. Bender – Baumgartlinger – Aránguiz, Havertz – Brandt, Volland, Bailey.
    Náhradníci: R. Özcan – Alario, Wendell, Thelin, Dragović, Kohr, Paulinho.

    Rozhodčí: Dingert – Christ, Gerach.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali hosté, kteří budou hrát zprava doleva.
     
    3
    Hned v samotném úvodu to roztažením hry na pravou stranu zkoušel hostující Brandt, který sice našel Weisera, ten se ale k ničemu nedostal.
     
    4
    Posléze jsme ale sledovali úvodní zakončení tohoto zápasu. Havertz obdržel přihrávku do pokutového území, po následné otočce pálil vysoko nad branku.
     
    5
    Leverkusen se opět usadil na polovině soupeře, načež Tah našel na pravém křídle aktivního Weisera, jehož centr putoval k jednomu z obránců.
     
    6
    Následně se přes záložní řadu pokoušel prodrag vpřed Aránguiz, kterého nakonec čistým způsobem zastavil domácí Weigl, jenž navíc vybojoval aut zprava.
     
    7
    Volland si seběhl na levou stranu, odkud zkoušel odcentrovat do pokutového území. Jeho centr byl natolik prudký, že proletěl kompletně celou šestnáctkou.
     
    8
    Guerrerio se na levém křídle dostal do menšího obležení, ze kterého odešel jako vítěz. Pomohl si ale zpětnou přihrávkou na zcela volného Weigla.
     
    9
    Borussia se pokusila zaútočit podél autové čáry, načež se k centrované nabídce dostal již zmiňovaný Guerreiro, který našel pouze kopačku protihráče.
     
    10
    Leverkusen uklidnil hru na vlastní polovině, do kombinace se zapojili oba stopeři, kteří si hned několikrát vyměnili míč, načež oslovil také pravého obránce Weisera.
     
    11
    Výsledkem byl zisk rohového kopu, ke kterému se postavil záložník Aránguiz. Jeho vysoký centr padal do malého vápna, kde zasahoval brankář Bürki.
     
    12
    Následně si nedovoleným zákrokem pomohl Weiser, který zezadu poslal na zem Götzeho. Hlavní sudí byl pozorný, je tu standardní situace pro Dortmund.
     
    13
    Následně to Hakimi zkoušel prudkou přihrávkou na pravou stranu, kam si nabíhal rychlonohý Sancho. Míč směřoval kousek vedle něj, což hrálo do karet Jedvajovi.
     
    14
    Bender celkem dlouho hledal vhodného adresáta, až nakonec oslovil vedle stojícího Taha, který pro změnu přenášel hru k levé postranní lajně.
     
    15
    Práci s hracím předmětem si vyzkoušel také hostující brankář Hrádecký, který následně rozehrál po zemi do strany. Leverkusen se žene na druhou stranu.
     
    16
    Hodně neobratně to nyní nezvládl Zagadou, jehož zpětná zadovka nakonec nenašla Bürkiho, nýbrž pouze reklamní banner. Leverkusen bude zahrávat roh.
     
    17
    Avšak ani tento rohový kop nepřinesl nic nebezpečného, avšak poté se domácí daleko s míčem nedostali. Nakonec je pískáno ve prospěch Bayeru.
     
    18
    Hosté se i tentokráte rozhodli rozehrát po zemi, avšak Dortmund velmi dobře střeží prostor na své polovině. Bender si zřejmě vybere levého obránce Jedvaje.
     
    19
    Na malý moment se dostal k míči Bailey, který si ale nevěřil na průnik podél postranní čáry. Místo toho následovala přihrávka zpět ke středovému kruhu.
     
    20
    Na pomoc přispěchal také Baumgartlinger, který se dobře zorientoval v přehuštěném prostoru, načež přihrál vedle stojícímu Weiserovi, který ale váhá.
     
    21
    Leverkusen rozjel pohlednou kombinaci na pravém křídle, načež se hosté přesunuli k šestnáctce. Tam dostal hodně prostoru Bender, který ale mířil vedle.
     
    22
    Aránguiz se pokoušel stáčet míč směrem do branky, což přineslo pouze útočný faul Taha, který si počínal nedovoleně v souboji se švýcarským brankářem.
     
    23
    Máme za sebou úvodní dvacetiminutovku, na první branku tohoto zápasu stále čekáme. O dost aktivnější jsou ale hosté, naopak Dortmund se pouze brání.
     
    24
    Tohle už bylo nebezpečné! Jeden z domácích odvracel míč přímo k volnému Havertzovi, který se do balónu opřel z první, avšak jen těsně minul branku.
    24. Havertz mířil vedle branky.
     
    25
    Ve středu hrací plochy prohrál osobní souboj Alcácer, který tak svůj celek donutil k dalšímu branění. Baumgartlinger ale vyslal zadovku až na Hrádeckýho.
     
    26
    Akce středem hrací plochy nabídla zakončení v podání Baileyho. Jeho rána levou nohou nebyla přesná, do jeho střeleckého pokusu navíc nestrčil nohu žádný protihráč.
     
    27
    Vollandova přihrávka směřovala na Havertze, který s ní měl velké starosti. Nakonec se včas vrátil jeden z domácích záložníků, jenž tak zažehnal nebezpečí.
     
    28
    Aktivita Bayeru nemá konce. Tentokráte si na centr dokázal seběhnout Bailey, avšak ani jeho vzdušná nabídka nenalezla nikoho v bílém kompletu.
     
    29
    První zakončení ze strany Borussie. Postaral se o něj talentovaný Sancho, který ale zamířil přímo do míst, ve kterých se nacházel hostující brankář Hrádecký.
     
    30
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Zničehonic tu máme úvodní branku tohoto zápasu! Domácí zahrávali rohový kop, který překvapivě proletěl až na nohu DANA-AXELA ZAGADOUA, jenž pouze nastavil placírku, od které se míč dostal do sítě. Dortmund tak skóruje ze své první větší šance, velký trest pro aktivněji hrající hosty.
    30. Dan-Axel ZAGADOU - 1:0
     
    34
    Posléze Hakimi roztáhl hru na levou stranu, kam si seběhl Diallo. Jeho nabídku ještě zastihl Sancho, po jehož přihrávce pálil vysoko nad branku Alcácer.
     
    35
    Leverkusen tak vyvážel míč ze své poloviny. Bailey si troufl na manévr přes dva protihráče, který mu nakonec vyšel. Hosté tak zůstávají i nadále u balónu.
     
    36
    Středem hrací plochy si to namířil Alcácer, kterému se málem podařilo projít až k samotné hranici šestnáctky, avšak ještě před ní mu uskočil míč od kopačky.
     
    37
    Jedvaj musel před napadajícím Sanchem jednat hodně rychle. Jeho přihrávka našla naběhnuvšího Aránguize, který z první vrátil na vlastní polovinu.
     
    37
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Vyrovnávací branka na sebe nenechala dlouho čekat! Zdánlivě nenápadná kombinace ve středu hrací plochy nalezla KEVINA VOLLANDA, který si přehodil balón na levou nohu, načež velice přesně zacílil k bližší tyči, kam se Bürki natahoval zcela marně.
    37. Kevin VOLLAND - 1:1
     
    38
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Jenomže následující akce domácích končí vedoucí brankou! Na levém křídle měl až příliš prostoru obránce Diallo, který našel naprosto volného JADONA SANCHA, jenž se do padajícího míče položil pohotovým pravým nártem, který zamířil přesně ke vzdálenější tyči.
    38. Jadon SANCHO - 2:1
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    40
    Hrádecký rozehrával od své branky, tentokráte to zkusil vysokým nákopem k půlící čáře, kde ve vzduchu kraloval Akanji. Odražený míč ale sebral soupeř.
     
    41
    Krátce poté si ale nedovoleným zákrokem pomohl talentovaný Hakimi, který fauloval Baileyho. To pochopitelně viděl také sudí, jenž nařídil standardku.
     
    42
    Avšak tu hosté rozehráli po zemi, načež se s míčem dostali zpět na vlastní polovinu. Napadání hráčů Dortmundu přineslo zadovku na brankáře Hrádeckýho.
     
    44
    Také Bürki si vyzkoušel práci s míčem, který ihned posílal na levou stranu, kde se do vzduchu dostával Diallo, jenž pouze prodlužoval za postranní lajnu.
     
    45
    První poločas bude nastaven o dvě minuty.
     
    45+2
    Sancho měl u pokutového území hodně času na ideální řešení akce. Nakonec to zkusil kolmicí na Alcácera, který měl k přihrávce hodně daleko.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který nám přinesl celkem zajímavou podívanou. Úvodní minuty totiž patřily hostujícímu celku, který měl výrazně více ze hry, avšak ke kýžené brance se dostal soupeř, který využil hned svojí první šanci. Bayer se ale po chvíli dostal zpět k nerozhodnému výsledku, který ale netrval vůbec dlouho. Ihned po rozehrávce udeřil Sancho, který tak uzavřel poločasové skóre na 2:1. Nezaujatý fanoušek musí být spokojen!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost domácí, kteří budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    48
    Hned v samotném úvodu se za obranu pokoušel dostat hostující Bailey, který ale prudkou přihrávku už nezastihl. Bürki tak bude vykopávat od své branky.
     
    49
    Od levé postranní čáry vhazoval míč zpět na hrací plochu domácí Diallo. Ten si vybral naběhnuvšího Guerreira, jenž z první přeposlal na Zagadoua.
     
    50
    Götze se kostrbatým způsobem dokázal prodrat kolem protihráče, avšak poté za ním zasáhl druhý z protihráčů. Posléze přišel útočný faul Alcácera.
     
    51
    Brandt se pokoušel roztáhnout hru na levou stranu, kde ale dobře zakročil Hakimi, jenž před Jedvajem odpálil míč do zámezí. Leverkusen bude vhazovat.
     
    52
    Do kombinace se zapojil také pravý bek Weiser, který oslovil vedle stojícího Baumgartlingera, před kterým se ale zavřel prostor kolem pokutového území.
     
    53
    Volland se v pokutovém území poroučel k zemi, avšak ani tento pád nepřinesl pokutový kop. Hlavní sudí nechává pokračovat ve hře, aut pro Bayer.
     
    54
    Dortmund se zatím nikam nežene, naopak se postupně prokombinoval na útočnou polovinu, kde se Hakimimu podařilo vybojovat rohový kop z pravé strany.
     
    55
    Ten od rohového praporku rozehrál Sancho, který ho stáčel směrem do malého vápna. Tam zasahoval Bender, posléze boxoval míč také Hrádecký.
     
    56
    Dalekonosná kolmice z kopačky Bendera měla směřovat na Baileyho, který se za míčem vůbec nevydal, neboť doplachtil přímo na hlavu domácího Hakimiho.
     
    57
    Witsel se snažil vyprodukovat finální kolmici na Alcácera, který se už vydával za obranu soupeře. V roli posledního obránce ale zakročil Bender.
     
    58
    I nadále sledujeme celkem vyrovnanou podívanou, přičemž se v tuto chvíli ženou kupředu hostující hráči, kteří jsou i nadále u hracího předmětu.
     
    59
    Jenomže centrovanou nabídku z levé strany dokázal odvrátit domácí Zagadou, avšak Leverkusen zůstává s míčem v blízkosti pokutového území.
     
    60
    Žlutou kartu dostává Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen).
     
    62
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Domácí se dostávají do vedení o dvě branky! Za pokutovým územím čekal naprosto osamocený MARIO GÖTZE, který se opřel do míče, jenž skončil přesně u bližší konstrukce, což bylo pro brankáře příliš složité.
    62. Mario GÖTZE - 3:1
     
    63
    V tuto chvíli to bude pro hostující celek hodně složité, bude muset dotahovat dvoubrankové manko. Do konce zápasu ale zbývá ještě dostatek času.
     
    64
    Dortmund se radoval ze čtvrté branky, avšak hlavní sudí jí nakonec neuznává. Alcácer nedokázal načasovat náběh za obranu, jednalo se o těsný ofsajd.
     
    65
    Na druhé straně mohlo být sníženo. Do vzduchu se totiž dostával Volland, který se do míče opřel hlavou, avšak trefil pouze prostředek branky, kde byl Bürki.
     
    66
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry, i druhý poločas je hodně zajímavý. Dortmund je v těchto momentech aktivnější, soupeř se zatím brání.
     
    67
    Od levé autové čáry vhazoval míč zpět na hrací plochu hostující Jedvaj, který si po delším přemýšlení vybral Taha, jenž vyváží míč na druhou stranu,
     
    68
    Hra se přesunula na pravou stranu, odkud Weiser dokázal najít vedle stojícího Baumgartlingera, který pro změnu přenesl hru křížem na Baileyho.
     
    69
    Avšak sledujeme tentýž obrázek hry. Leverkusen stále pobývá na útočné polovině, avšak soupeř se včas stačí vracet. Před malým momentem zasahoval Akanji.
     
    70
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen: ze hřiště odchází Leon Bailey, přichází Lucas Alario.
     
    73
    Další šance pro Leverkusen! Tentokráte se do vzduchu dostával Alario, který rovněž mířil doprostřed branky, což přineslo fantastický zákrok Bürkiho.
     
    74
    Leverkusen ještě zahrával standardní situaci, kterou si vzal na starost Volland. Jeho dělovka byla hodně nepovedená, Bürki tentokráte nezasahoval.
     
    74
    Žlutou kartu dostává Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund).
     
    75
    Nyní bude následovat hodně podobná záležitost. I tentokráte domácí faulovali v blízkosti vlastní šestnáctky, k rozehrávce standardky se staví Brandt.
     
    75
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    A ta končí kontaktní brankou! Brandt to tentokráte zkoušel nadýchanou nabídkou, kterou našel naběhnuvšího JONATHANA TAHA, jehož důrazná hlavička byla natolik prudká, že jí Bürki stačil vyrazit pouze za sebe. Zápletka je tak na světě, už je to jen o jednu branku.
    75. Jonathan TAH - 3:2
     
    76
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Raphaël Guerreiro, přichází Jacob Bruun Larsen.
     
    77
    Vzápětí se k autovému vhazování dostal domácí zadák Hakimi, který raději na jistotu zvolil přihrávku na obrannou polovinu, kde nyní operuje Akanji.
     
    78
    Jenomže z jeho kopačky vyletěla dalekonosná kolmice, která se stala kořistí Taha. Ten prodlužoval míč za sebe, který tak skončil v rukavicích Hrádeckýho.
     
    79
    Hlavní sudí byl donucen přerušit hru, na zemi se totiž ocitl Sancho, kterého hodně nevybíravě poslal k zemi jeden z protihráčů. Zřejmě se bude ošetřovat.
     
    80
    Sancho nakonec odkulhal ven z hrací plochy, uvidíme, zda se bude muset střídat. Jedno je jisté, domácí celek tak bude chvíli hráč v početní nevýhodě.
     
    81
    Do konce zápasu zbývá něco málo kolem deseti minut. Dortmund se snaží kontrolovat jednobrankové vedení, naopak soupeř začíná přidávat síly do útoku.
     
    82
    Sancho je zpět na hrací ploše, to vše v momentě, kdy má míč na kopačce brankář Hrádecký. Na pomoc mu přispěchal Bender, na kterého zřejmě poletí přihrávka.
     
    83
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Mario Götze, přichází Mahmoud Dahoud.
     
    84
    Ofsajdové postavení na druhé straně. Havertz si všiml naběhnuvšího Alaria, který si ale nedokázal pohlídat náběh za obranu, což přineslo jasný ofsajd.
     
    85
    Larsen velmi dobře dostoupil protihráče, který tak neměl moc času a prostoru na ideální řešení akce. Z jeho kopačky přiletěla zpětná přihrávka.
     
    86
    Diallo si dal s provedením autu celkem načas, nakonec mu to u sudího prošlo. Na pomoc mu přispěchal Alcácer, kterému se nepodařilo zalepit přihrávku.
     
    88
    Na zemi se ocitl aktivní Havertz, který si vymodlil nedovolený zákrok a také standardku. V ten samý okamžik ulehl Witsel, jenž stále leží na zeleném pažitu.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby. Dortmund stále vede o jednu branku, ještě ale můžeme počítat s nastaveným časem.
     
    89
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Paco Alcácer, přichází Marius Wolf.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o pět minut.
     
    90+1
    Leverkusen si vyzkoušel další standardku, která se stáčela do přehuštěného prostoru. Tam uspěl protihráč, jen navíc založil protiakci.
     
    90+2
    Jenomže ani rychlonohý Hakimi se nedokázal dostat přes protihráče, navíc ještě lehce zavadil o Vollanda, což Bayeru přineslo signalizovanou výhodu faulu.
     
    90+3
    Hrádecký se dostal až ke středovému kruhu, odkud odkopával přímo do pokutového území, kde se Alariovi podařilo vybojovat rohový kop.
     
    90+4
    Ten nebyl povedený, avšak krátce poté následoval také druhý roh. Rozehrávka nakrátko přinesla centr od Havertze, který proletěl vápnem.
     
    90+5
    Žlutou kartu dostává Jonathan Tah (Bayer Leverkusen).
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Borussie Dortmund, která svého soupeře porazila poměrem 3:2. Dortmund byl v tomto utkání mnohem efektivnější, téměř každá velká šance skončila v síti. Leverkusen měl v tomto utkání územní převahu, avšak většinu času narážel na pozornou obranu. Soupeř se navíc dostal dostal do dvoubrankového vedení, které ale posléze dokázal zkorigovat na rozdíl jediné branky, což bylo v tomto utkání už všechno.
     
    Držení míče: 33 % : 67 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 10:9. (19:55:50)

    David Suchý

    Branky: 30. Zagadou (Sancho), 38. Sancho (A. Diallo), 62. M. Götze – 37. Volland (Havertz), 75. Tah (Brandt)

    Karty:   74. Guerreiro (DOR) – 60. Jedvaj (LEV), 90+5. Tah (LEV)


    Držení míče: 33 % : 67 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 10:9.
    Borussia Dortmund: Bürki – Hakimí, Akanji, Zagadou, A. Diallo – Witsel, Weigl – Sancho, M. Götze (C) (83. Dahoud), Guerreiro (76. Bruun Larsen) – Alcácer (89. M. Wolf).
    Náhradníci: Hitz – Bruun Larsen, Dahoud, Delaney, Philipp, Schmelzer, M. Wolf.

    Bayer Leverkusen: Hradecky – Weiser, Tah, Jedvaj, S. Bender – Baumgartlinger – Aránguiz, Havertz – Brandt, Volland (C), Bailey (70. Alario).
    Náhradníci: R. Özcan – Alario, Wendell, Thelin, Dragović, Kohr, Paulinho.

    Rozhodčí: Dingert – Christ, Gerach
    thejrc.org