Salzburg – Slavia 5:6 (po pr.) | Přerov – Havlíčkův Brod 6:4 (kon.) | Vítkovice – Chomutov 2:3 (kon.)
HC Litvínov – Č. Budějovice 6:1 (kon.) | Plzeň – K. Vary 2:1 (po pr.) | Sparta – Mountfield HK 3:1 (kon.)
Pardubice – Liberec 2:1 (1:0 po s.n.) | Třinec – Zlín 2:5 (kon.) | Kometa Brno – Vsetín 3:6 (kon.)
Havířov – Olomouc 4:0 (kon.) | Mladá Boleslav – Kladno 4:2 (kon.)
konec
HC Sparta Praha
3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Mountfield HK
Čtvrtek 28.02.2019, 17:30 • Malá sportovní hala, Praha 7 (Bubeneč) • DHL Extraliga juniorů • O účast v play-off, skupina E
Partner:
     
    V Bubeneči je dohráno, Sparta zvládla úvodní utkání bojů o play-off a po výsledku 3:1 si k základní dvoubodové bonifikaci do tabulky připisuje vybojované tři body. To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Na počtenou! (19:36:05)
     
    Konec zápasu.
     
    59:42
    Pinkasovu střelu z mezikruží lapil připravený pražské gólman do rukavice, je definitivně rozhodnuto. Sparta si do tabulky připíše tři body.
     
    59:12
    Hradec Králové si bere oddechový čas, po přestávce se bude vhazovat po levici Jana Škorpíka. Vacek se už pravděpodobně do své klece nevrátí.
     
    58:47
    Hostům se vůbec nedaří na delší dobu usadit před Škorpíkem, všechny jejich výpady bleskurychle končí. Sparta má závěr utkání pod kontrolou.
     
    58:03
    Vacek je zatím stále v brankovišti, Hradec se ještě do power-play nehrne. Na kotouči jsou Sparťané, kteří se přesouvají ven z vlastního pásma.
     
    57:19
    Bláha proklouzl až před brankoviště, jeden z protihráčů jej však na poslední chvíli odzbrojil, a zabránil tak nejhoršímu. Dvě a půl minuty do konce.
     
    56:37
    Hostující gólman se po dalším úspěšném zákroku rozhodl pryž podržet a přerušit tak na chvilku průběh hry. Po pauze se bude vhazovat po jeho levici.
     
    55:45
    Hra se po delší době teď znovu přesunula před Vacka, který ovšem příliš práce nemá. Obrana před ním odvádí slušnou práci a nepouští soupeře do šancí.
     
    54:52
    Hradečtí tlačí, Škorpík ale ne a ne povolit. Do konce základní hrací doby zbývá už jen něco přes pět minut, Mountfield to už bude mít hodně těžké.
     
    53:07
    Sparta se znovu bude muset bránit ve čtyřech. Tentokrát je z kluziště vykázán Jan Klodner (SPA), který byl potrestán za vyhození kotouče mimo hrací plochu.
     
    52:53
    Dalibor Ďuriš byl u mantinelu odstaven od kotouče, Mountfield si jej ale velmi rychle znovu přivlastnil a snaží se před Škorpíkem něco vymyslet.
     
    Dnešní utkání sleduje 71 diváků.
     
    51:08
    Pražané si inkasovanou brankou nenechali vzít vítr z plachet a snaží se se co nejrychleji opět prosadit. Vacek teď musí být konstantně ve střehu.
     
    50:20
    Kuracina proklouzl skrz hradeckou defenzívu a vypálil, jeho prudká rána ale jen orazítkovala mantinel za Vackovou brankou. Sparta se drží vepředu.
     
    49:09
    Hradec právě vstřelil branku!
    Přetaví! Hosté se v polovině třetí třetiny poprvé dostávají do zápisu střelců, konkrétně Škorpíkův dosud čistý štít pošpinil VOJTĚCH SÍLA. Asistence: Kryštof Lang, Jaroslav Kašpar.
     
    48:15
    Matěj Kuracina (SPA) míří na trestnou lavici za nedovolené bránění, hosté mají další šanci se přiblížit vyrovnání. Přetaví ji tentokrát v branku?
     
    47:13
    Pěnčík chtěl Škorpíka překvapit střelou z velké vzdálenosti, stále stoprocentní gólman Sparty si ale ránu od modré pohlídal a chytil.
     
    46:09
    Hradečtí se nemohou odlepit od mantinelů, sparťané je nechtějí pustit před Škorpíka. V oslabení si počínají excelentně, soupeř neví kudy kam.
     
    45:09
    Vitouch našel Klima, jehož prudká rána oprášila rukavici Denise Vacka. Pro Mountfield to není úplně nejlepší vstup do přesilové hry.
     
    44:45
    Mountfield si znovu vyzkouší přesilovku, na trestnou lavici putuje Štěpán Čech (SPA). První dvě početní výhody jim vůbec nevyšly, uvidíme, co tentokrát.
     
    44:45
    Pika to neubrzdil a narazil do své vlastní klece, která se následně vychýlila ze své pozice. Průběh hry je na chvilku přerušen, buly proběhne před Škorpíkem.
     
    43:59
    Hraje se nahoru dolu, ani jednomu celku se nyní nedaří udržet před svatyní soupeře. Prim momentálně hrají obrany, gólmani moc práce nemají.
     
    42:56
    Marek Bláha zkusil své štěstí od modré čáry, Vacek byl na svém místě. Pražané se po bídném úvodu začínají opět dostávat do hry.
     
    41:26
    Kulkovi nesedlo zakončení, velká škoda pro Východočechy. Tahle rána mohla být pěkně nebezpečná, Škorpík mohl mít velké problémy.
     
    40:35
    Stejně jako v prvních dvou periodách vstoupil i tentokrát po pauze do hry lépe Hradec, kterému se ale nepodařilo na Škorpíka vyslat ani jedinou ránu.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Sparta je dnes v Malé hale jednoznačně lepším týmem a nebýt velkého trápení v koncovce, mohla se teď těšit z mnohem většího náskoku. Po dvou třetinách vede nad Hradcem "jen" 3:0, pod její jedinou trefu z prostřední periody se podepsal Tomáš Schwamberger.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:03.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:18
    Závěrečná minuta prostřední periody zatím patří Východočechům, kteří teď sparťanskou obranu hodně trápí. Oberou ještě Škorpíka o čisté konto?
     
    38:41
    Hradec se nevzdává, Jandův pokus Škorpík lapil do rukavice. Po přerušení byla před brankou k vidění drobná strkanice, která se obejde bez vyloučení.
     
    37:50
    Sparta právě vstřelila branku!
    Nakonec se přeci jen dočkal! Kapitán Sparty TOMÁŠ SCHWAMBERGER z kruhu čistě prostřelil Vacka a posílá v závěru periody domácí do tříbrankového vedení! Asistence: Miroslav Dani, Ondřej Pšenička.
     
    37:25
    Na Schwambergera zívala prázdná branka, forvard ale nedokázal kotouč doklepnout do odkryté klece! Velká škoda pro domácí.
     
    37:06
    Arnošt nic neřešil a okamžitě po průniku do útočného pásma vypálil. Projektil zaletěl přímo do lapačky maskovaného muže v hradeckém brankovišti.
     
    35:32
    A zase ta koncovka... Prymula našel nikým nehlídaného Slavíčka, na jehož nepovedeném pokusu si Vacek smlsl. Sparta působí dost bezzubě.
     
    34:32
    Další početní výhoda pro Tlačilovi hráče. Dvě minuty za vysokou hůl dostává Tomáš Perička (HKM), který už usedá na lavici hanby.
     
    34:09
    Pořád ta stejná písnička. Sparta je pevně usazena před Vackovou svatyní, vůbec se jí ale nedaří na klec poslat nebezpečnější střelu.
     
    32:48
    Na druhé straně ledové plochy byl vidět Dani, Vacek proti jeho střele předvedl rutinní zákrok. Hra je teď trochu na mrtvém bodě.
     
    32:27
    Poppel nabil Pinkasovi, jehož zakončení z modré čáry se zastavilo o Škorpíkův beton. Gólman Sparty následně odraženou pryž schoval pod rukavici.
     
    30:48
    Hra se přelévá z jednoho konce ledové plochy na druhý, ani jednomu celku se nedaří udržet v soupeřově pásmu. Sparta je o malinko lepší, nedaří se jí ale v koncovce.
     
    29:38
    To je neuvěřitelné! Schwamberger se podruhé ve vlastním oslabení dostal až před Vacka, tentokrát ale zakončil úplně mimo branku!
     
    28:27
    Simeona Gluzmana (SPA) na ledě deset minut neuvidíme, za úder do oblasti hlavy dostal krom menší trestu i osobák. Přesilovka pro hosty.
     
    27:49
    Pšeničkovo zakončení tečoval Schwamberger, výborný maskovaný strážce hradecké svatyně si do statistik připsal další zákrok. Sparta si s ním teď neví rady.
     
    26:59
    Havlín se nabízel na modré čáře, Čech se ale z kruhu nakonec rozhodl vystřelit. Letící kotouč se zastavil kdesi v hloučku hráčů před brankovištěm.
     
    25:57
    Petr Poppel se dostal do výborné pozice, nakonec ovšem pouze promáchl. Krátce potom už opravdu vystřelil, Škorpík byl připraven zasáhnout.
     
    24:50
    Šedivý za soupeřovou brankou padl k ledu, vylučovat se ale nebude. Hraje se dál, Mountfield po ubráněném oslabení vystrkuje drápky.
     
    23:38
    Gluzman to zkusil z mezikruží, Vacek ale vyhrál i tento souboj. Pražané v přesilovce nepředvádí úplně optimální výkon, trápí je bídná koncovka.
     
    22:45
    Pražané mají šanci na reparát, po nepovedené první přesilovce teď budou hrát další. Tentokrát jede trestnou lavici za podrážení zahřát Dominik Šedivý (HKM).
     
    22:19
    Domácí tahnoun Pšenička se uvolnil v prostoru mezi brankovištěm a kruhem, odkud poslal pryž přímo do hrudníku připraveného hradeckého gólmana.
     
    21:18
    Daniel Poizl se ozval z modré čáry, hbitý Vacek projektilu do cesty nastavil vyrážečku. Sparťané se drží před soupeřovou brankou.
     
    20:35
    Druhou periodu zahajujeme v pásmu Sparty, kam se Hradečtí po vyhraném buly okamžitě přesunuli. Ke střele se ovšem dosud neodhodlali.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Úvodní perioda je v Bubeneči u konce! Hosté do utkání vstoupili aktivněji, Sparta s nimi ovšem velmi rychle srovnala krok a po většinu dějství měla na ledě jasnou převahu. Tu se jí podařilo přetavit ve dvě branky, pod které se podepsali Marek Bláha a Ondřej Pšenička.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:16.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:20
    Malá hala málem viděla kontaktní gól! Hosté se po chybě ve středním pásmu dostali do přečíslení a zakončující Síla trefil levý beton.
     
    18:27
    Mountfield tuhle přesilovku vůbec nezvládá, drtivou většinu času dosud strávil za útočnou modrou čáru. Sparťanská defenzíva podává výborný výkon.
     
    17:10
    Schwamberger se ve vlastním oslabení dostal do úniku, jeho slabší zakončení ale připravený Vacek lapil bez větších obtíží!
     
    16:40
    Domácí špatně střídali, dostávají dvouminutový trest za příliš mnoho hráčů. Za svůj celek už ho jede na trestnou lavici odpykat Simeon Gluzman (SPA).
     
    16:21
    Už sledujeme o něco vyrovnanější střetnutí, Hradec se po kolapsu opět dostává do hry. Škorpík teď musel z rukávu vytáhnout pár zákroků.
     
    15:41
    Po dlouhé době musel zasahovat zase Škorpík, který oba pokusy Východočechů zastavil. Po krátké pauze se bude vhazovat před jeho klecí.
     
    14:51
    Obrovský nápor domácích málem vedl k další brance! Kotouč velmi nepříjemně skákal po brankovišti, Vacek jej ale nakonec zkrotil včas.
     
    13:07
    Sparta právě vstřelila branku!
    A už je to o dva góly! Obrana Hradce teď úplně zkolabovala a před Vacka se nastěhovali snad všichni sparťané na ledě, přičemž kotouč do sítě protlačil ONDŘEJ PŠENIČKA. Asistence: Marek Bláha, Jakub Prchal.
     
    12:01
    Tlačilovi svěřenci už se radovali z branky, rozhodčí ale okamžitě rozpažil! Dle něj se totiž kotouč vůbec do sítě nedostal.
     
    11:01
    Dlouhá kombinace domácích zdánlivě nemá konce, Vacek zatím v přesilovce nečelil ani jediné střele. Hradec je zmáčknutý ve vlastním pásmu.
     
    10:24
    Ruka sudího po souboji u mantinelu vystřelila vzhůru, Sparta si vyzkouší hru v početní výhodě. Martin Pěnčík (HKM) míří na trestnou lavici za podrážení.
     
    09:32
    Převahu má tentokrát zase Hradec, který se snaží Škorpíka co nejčastěji ostřelovat. Houževnatá defenzíva soupeře ho ale do větších šancí nepouští.
     
    08:46
    Dominik Šedivý se protáhl až před Škorpíka, který jeho následné zakončení vykryl betonem. Domácí gólman se tak stále může těšit z čistého štítu.
     
    07:59
    Pražanům jedna branka evidentně nestačí, momentálně jsou pevně usazeni před Vackovou svatyní a kují pikle. Uvidíme, co vymyslí tentokrát.
     
    06:47
    Sparta právě vstřelila branku!
    První branka utkání je na světě, domácí v sedmé minutě otevírají skóre! Sparťané rozjeli rychlou akci z vlastního pásma, kterou zakončil MAREK BLÁHA, jehož pokus Vackovi propadl skrz výstroj do klece – 1:0! Asistence: Michal Klimo, Patrik Prymula.
     
    05:28
    Důraz hře rozhodně nechybí. Hradečtí se nyní chtěli usadit před Mičánem, protihráči je ale velmi rychle vyštípali ven za modrou čáru.
     
    04:24
    Zatím to v Malé hale odsýpá, přerušuje se minimálně. Sledujeme rychlou a napínavou podívanou, menší převahu začínají na ledě mít hokejisté Sparty.
     
    03:48
    Gólman Sparty si na své konto připsal další úspěšný zákrok, tentokrát zastavil lehký projektil z prostoru pro vhazování. Hra je přerušena.
     
    03:32
    Štěpán Čech pronikl dopředu a zakončil, jeho pozemní střela jen těsně minula vzdálenější tyč Vackovy svatyně. Oba celky do toho teď dávají všechno.
     
    02:27
    Rozjetý Hrabčák hledal volného Ďuriše, přihrávku však zachytil jeden z duchapřítomných protihráčů. Škorpík tak nakonec nebyl nucen zasahovat.
     
    01:28
    Dominik Arnošt schytal ostrý hit u mantinelu, zdá se ale býti v pořádku. Hra se přelévá z jednoho konce ledové plochy na druhý, více ze hry má Mountfield.
     
    00:43
    Hradec vstoupil do utkání hodně aktivně, Škorpík se hned v úvodu střetnutí pořádně zapotil. Nakonec si však se všemi nebezpečnými pokusy poradil.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Hráči obou celků už jsou seřazeni na modrých čarách, za malý moment půjdeme na věc. Dle očekávání dnes budou branky střežit Jan Škorpík a Denis Vacek.
     
    Rozbruslení je u konce, po ledě se prohání rolba. Od startu dnešního duelu Sparty s Hradcem nás dělí už jen zhruba čtvrt hodina.
     
    Ještě jednou vám přeji příjemné pozdní odpoledne z mrazivé Malé sportovní haly, níže si můžete prohlédnout dnešní sestavy. Jména startujících brankářů upřesníme až těsně před úvodním buly.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: Škorpík, Mičán – Klodner, Poizl, Bláha, Pika (A), Havlín, Prchal – Prymula, Klimo, Schwamberger (C), Dani, Slavíček, Rubeš, Pšenička, Kuracina, Arnošt, Gluzman, Čech (A), Vitouch.

    Mountfield HK: Sajdl, Vacek – Kukla (C), Pinkas M., Naar, Janoušek, Perička, Pěnčík, Kynčl – Šedivý Do. (A), Ďuriš, Pinkas T., Hrabčák, Kašpar, Síla, Lang, Janda, Šedivý Da., Poppel.

    Rozhodčí: Kraval – Klouček, Žídek.
     
    KONEC TZV. NADSTAVBY

    V letošním ročníku se v nejvyšších mládežnických soutěžích hrála "nadstavba" – pětiminutové prodloužení (a příp. nájezdy), jehož vítěz si do tabulky připsal bod navíc. Tento kontroverzní prvek už v bitvách o play-off neuvidíme. Pokud tedy dnešní utkání skončí vítězstvím jednoho celku po základní hrací době, nic dalšího už následovat nebude.
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY V LETOŠNÍM ROČNÍKU

    Jak již bylo níže avizováno, dnešní soupeři na sebe už letos narazili v základní skupině B. Obě listopadová střetnutí vyhrála Sparta – na své půdě nejprve Mountfield rozložila 6:2, z východních Čech si pak o tři týdny později odvezla to nejtěsnější možné vítězství.

    2. 11. 2018: Sparta – Hradec 6:2 (N 1:0)
    Branky a nahrávky: 4. Čech (Gajdoš, Dani), 8. Čech (Dani, Tomek), 10. Schwamberger (Prymula, Pika), 21. Klimo (Obadal, Gajdoš), 55. Obadal (Klimo, Pika), 57. Kropáček (Dani, Prchal), rozh. náj. v nadstavbě Dani – 19. Síla (Sklenář, Pinkas), 23. Pinkas (Kukla).

    24. 11. 2018: Hradec – Sparta 0:1pp.
    Branky a nahrávky: 61. Prchal (Klimo).
     
    MOUNTFIELD HK
    3. – 4. místo ve skupině E – 0 b.

    Cesta hradeckých hokejistů byla o dost trnitější. V základní skupině, kde shodou okolností narazili i na Spartu, skončili předposlední. Horší už byl jen Havlíčkův Brod. Po první fázi tak ještě neměli vůbec nic jisté a čekal je tuhý boj o účast v kvalifikaci do play-off, který pro ně měl šťastný konec – skončili na poslední postupové příčce, tedy čtvrté.

    Nejproduktivnější hráči
    Tadeáš Pinkas – 38 Z, 45 bodů (23+22)
    Vojtěch Síla – 42 Z, 41 bodů (24+17)
    Petr Poppel – 38 Z, 38 bodů (19+19)

    Brankářské statistiky
    Daniel Dvořák – 1229 min. | 92,8% úsp. | prům. 1,95
    Denis Vacek – 1090 min. | 91,3% úsp. | prům. 2,48
    Kryštof Ševců – 250 min. | 88,0% úsp. | prům. 3,84
    Tomáš Sajdl – 98 min. | 89,4% úsp. | prům. 3,06
     
    HC SPARTA PRAHA
    1. místo ve skupině E – 2 b.

    Sparťané si zatím v letošním ročníku počínají suverénně. Celek pod taktovkou zkušeného kouče Jana Tlačila nejprve s devítibodovým náskokem na druhé Pardubice vyhrál základní skupinu B, přičemž obdobně se mu dařilo také ve druhé fázi. Z celkem dvaačtyřiceti odehraných utkání padl po základní hrací době jen devětkrát, a zaslouženě si tak ještě před startem bojů o play-off na své konto připsal dvoubodovou bonifikaci.

    Nejproduktivnější hráči
    Ondřej Pšenička – 39 Z, 61 bodů (25+36)
    Tomáš Schwamberger – 29 Z, 45 bodů (22+23)
    Ondřej Havlín – 41 Z, 41 bodů (16+25)

    Brankářské statistiky
    Jan Škorpík – 1261 min. | 91,7% úsp. | prům. 3,00
    Jan Mičán – 730 min. | 93,5% úsp. | prům. 2,38
    Oldřich Cichoň – 660 min. | 90,7% úsp. | prům. 3,64
     
    SYSTÉM SKUPIN "O ÚČAST V PLAY-OFF"

    Z původních čtyřiadvaceti celků, které v letošní sezóně hrály nejvyšší juniorskou soutěž, jich do závěrečné fáze před play-off postoupilo šestnáct. Ty byly rozděleny do čtyř skupin, v nichž se každý s každým potká dvakrát – jednou doma, jednou venku. Celkem se tedy odehraje šest kol, přičemž první a druhý celek ve skupině postupují do vyřazovacích bojů.

    Ve skupině E nastoupí krom Sparty a Hradce Králové také Liberec a Dynamo Pardubice.
     
    Příjemný podvečer z Bubeneče! Právě dnes začínají boje o play-off juniorské extraligy, v prvním kole bude Sparta hostit soupeře z Hradce Králové.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 7. Bláha (Klimo, Prymula), 14. Pšenička (Bláha, Prchal), 38. Schwamberger (Dani, Pšenička) – 50. Síla (Lang, Kašpar)


    HC Sparta Praha: Škorpík (Mičán) – Klodner, Poizl, Bláha, Pika (A), Havlín, Prchal – Prymula, Klimo, Schwamberger (C), Dani, Slavíček, Rubeš, Pšenička, Kuracina, Arnošt, Gluzman, Čech (A), Vitouch.
    Mountfield HK: Vacek (Sajdl) – Kukla (C), Pinkas M., Naar, Janoušek, Perička, Pěnčík, Kynčl – Šedivý Do. (A), Ďuriš, Pinkas T., Hrabčák, Kašpar, Síla, Lang, Janda, Šedivý Da., Poppel.

    Rozhodčí: Kraval – Klouček, Žídek.

    Diváci: 71
    bahis siteleri