Pardubice – Mountfield HK 4:2 (kon.) | Plzeň – K. Vary 2:1 (kon.) | Mladá Boleslav – Třinec 4:0 (kon.)
Zlín – Kometa Brno 3:1 (kon.) | Vítkovice – Litvínov 5:1 (kon.) | Sparta – Liberec 5:2 (kon.)
Chomutov – Olomouc 5:3 (kon.)
konec
HC Sparta Praha
5:2 (1:1, 1:0, 3:1)
Bílí Tygři Liberec
Pátek 08.03.2019, 18:00 • O2 arena, Praha 9 (Libeň) • Tipsport extraliga • 52. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Příjemný páteční večer! Poslední kolo základní části letošního extraligového ročníku zavede Bílé Tygry na led Sparty. Oba celky, ač se nacházejí na opačných koncích tabulky, dnes mají naprosto identický cíl – vytěžit z duelu aspoň bod. Pražanům by pomohl k definitivnímu pojištění účasti v předkole, zatímco pro Liberec by znamenal zisk Prezidentova poháru. Zlí jazykové proto tvrdí, že se dnes v O2 areně bude hrát na remízu. Uvidíme, jestli se jejich slova naplní.
     
    HC SPARTA PRAHA
    10. místo v tabulce
    51 Z, 19-7-2-23, 135:138, 73 bodů

    Mohlo být už dávno rozhodnuto. Sparta nedělním vítězstvím 5:2 nad Litvínovem učinila obrovský krok směrem k účasti v předkole play-off. Aby Vervu definitivně vyšachovala, stačilo v úterním kole uhrát jen jediný bod. Cheza by se na ní pak sice stále mohla bodově dotáhnout, horší vzájemná bilance by jí ovšem i přesto poslala do bojů o udržení.

    Jenže dalším soupeřem Pražanů nebyl nikdo jiný než úhlavní rival z Brna, který svému sokovi rozhodně nehodlal cestu do vyřazovacích bojů usnadnit. Kometa po první třetině vedla v DRFG areně 4:0, přičemž ještě před jejím koncem vyhnala Machovského z branky. Náhradník Sedláček pak následně inkasoval třikrát, a hosté si tak z moravské metropole vezli domů debakl 3:7. A jelikož Litvínov na svém ledě uhájil tři body před nájezdníky z Plzně, desáté místo má stále na dosah ruky. Kruppovi svěřenci tak dnes musí bodovat.

    Nejproduktivnější hráči
    Lukáš PECH – 50 Z, 34 bodů (15+19)
    Miroslav FORMAN – 48 Z, 28 bodů (8+20)
    Jeremie BLAIN – 50 Z, 24 bodů (11+13)

    Úspěsnost brankářů
    Matěj MACHOVSKÝ – 2550 min., úsp. 91,7%
    Jakub SEDLÁČEK – 405 min., úsp. 90,7%
     
    BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
    1. místo v tabulce
    51 Z, 30-3-5-13, 168:120, 101 bodů

    Liberečtí mají v závěru dlouhodobé fáze úplně jiné starosti. Celek vedený Filipem Pešánem dnes může na ledě O2 areny slavit třetí výhru Prezidentova poháru za poslední čtyři roky. Neuvěřitelných 118 bodů ze sezóny 2015/16 už sice nevyrovná, pokud by však dnes v hlavním městě vyhrál po základní hrací době, překonal by svůj zisk z následujícího ročníku. Tehdy jich nasbíral "jen" 103.

    Hvězdami naplněný kádr ale nepředvádí úplně optimální výkony. Z posledních pěti duelů vyhrál jen dva – v úterý porazil Vítkovice 3:1 a před dvěma týdny zvládl atraktivní souboj s Hradcem 6:3. S Kometou ovšem padl po prodloužení a proti dvěma outsiderům, Olomouci a Litvínovu, nevytěžil ani bod, přičemž druhý jmenovaný mu nasázel hned šest branek. Cestu k celkovému prvnímu místu si tak trochu zkomplikoval, a utkání se Spartou si tedy nemůže dovolit vypustit.

    Nejproduktivnější hráči
    Marek KVAPIL – 46 Z, 56 bodů (24+32)
    Libor HUDÁČEK – 51 Z, 39 bodů (17+22)
    Radan LENC – 51 Z, 33 bodů (16+17)

    Úspěšnost brankářů
    Roman WILL – 2883 min., úsp. 91,7%
    Marek SCHWARZ – 199 min., úsp. 90,4%
    Závěr duelu mezi Libercem a Vítkovicemi byl dost neuvěřitelný.

     
    POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS
    39. kolo: 27. ledna 2019 (O2 arena, Praha)

    Pešánovi svěřenci se na led O2 areny vrací po pěti týdnech. Naposledy se v Praze přestavili na konci ledna, když zde vybojovali těsnou výhru 2:1 v dosud posledním vzájemném střetnutí se Spartou. Góly dávali Jan Ordoš a Radan Lenc, zatímco o jedinou trefu domácích se postaral bek Jan Košťálek.

    HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec 1:2
    Třetiny: 0:1, 1:0, 0:1.
    --------------------------------------------------------------------
    Branky a nahrávky: 37. Košťálek (Rousek, Klíma) – 13. Ordoš (Jelínek, Krenželok), 57. Lenc (Hanousek, Birner).
    Střely na branku: 26 – 24.
    Vhazování: 37 – 28.
    Trestné minuty: 8 – 4.
    Využití přesilovek: 1/2 – 0/4.
    --------------------------------------------------------------------
    Sparta: Machovský – Piskáček (C), Delisle, Kalina, Blain, Dvořák, Košťálek, de la Rose – Forman (A), Pech (A), Bukarts – Buchtele, Klimek, Kudrna – Klíma, Smejkal, Rousek – Beran, Černoch, Kumstát.
    --------------------------------------------------------------------
    Liberec: Will – Derner, Stříteský, Šmíd (A), Hanousek, Ševc, Doherty, Maier – Birner, Hudáček, Lenc – Kvapil, Filippi, Valský – Krenželok, Jelínek (C), Ordoš – Vlach, Redenbach, Zachar.
    --------------------------------------------------------------------
    Rozhodčí: Jeřábek, Hodek – Špůr, Ondráček.
    Počet diváků: 10 445 (61% kapacity).
    Lukáš Derner chyběl v základní části jen ve třech zápasech.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: Machovský (J. Sedláček) – Kalina, Blain, Piskáček (C), T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Košťálek, T. Voráček – Jarůšek, Pech (A), Kudrna – Klimek, J. Hlinka, Roberts Bukarts – Smejkal, Sill, Černoch – Beran, Klíma, Rousek.

    Bílí Tygři Liberec: Will (Schwarz) – Derner, Kolmann, Šmíd (A), T. Hanousek, Ševc, Havlín – Birner, L. Hudáček, Ordoš – M. Kvapil, Filippi, Lenc – L. Krenželok, P. Jelínek (C), M. Zachar – J. Vlach, Redenbach, Valský – Lakatoš.

    Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Frodl, Komárek.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Ještě jednou vám přeji příjemný večer, tentokrát už přímo z O2 areny. Rozbruslení se chýlí ke konci, v hale se setmělo. Začínáme za dvacet minut.
     
    Domácí už vyjeli na led a seřadili se na modré čáře, hokejisté Liberce nyní vyjíždí k útrob haly za bouřlivých ovací početného hostujícího kotle.
     
    Sudí už svolává první lajny do středového kruhu, jdeme na věc! Na úvodním buly poměří domácí Lukáš Pech síly s Liborem Hudáčkem.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:15
    Patnáct sekund po úvodním buly se poprvé přerušuje. Liberec rychle rozebral výpad Sparty a zamířil dopředu, čárový sudí jej ovšem nachytal v ofsajdu.
     
    00:53
    Dvořák rozehrál kotouč dopředu, Jarůšek ale nezvládl zachytit jeho nabídku, a kotouč se tak dostal až za libereckou klec. Tam se k němu dostávají hosté.
     
    01:32
    Machovský má na svém kontě první zákrok, střelu z prostoru pro vhazování vyrazil ramenem do rohu kluziště. Tygři jsou v úvodu dravějším celkem.
     
    02:16
    Jakub Valský nic neřešil a hned po přejezdu modré čáry vystřelil, letící kotouč následně oprášil nastavenou lapačku maskovaného strážce domácí klece.
     
    02:46
    Sparťané se snažili usadit před Willem, nekompromisní obrana hostů je však velmi rychle vyštípala ven. Liberec má zatím převahu nejen na ledě, ale i v hledišti.
     
    03:27
    Domácí zamířili dopředu, po nepřesném pasu Pecha pryž pomalu dojela až před brankoviště. Připravený Will po něm rychle skočil a schoval jej pod lapačku.
     
    04:15
    Beranovo nahození od modré Roman Will naprosto s přehledem vykryl. Severočeši se nyní snaží založit protiútok z vlastního pásma.
     
    05:11
    Uvidíme první přesilovku, zahrají si jí Kruppovi svěřenci. Hostující bek Petr Kolmann (LIB) míří na trestnou lavici s dvouminutovým trestem za hákování.
     
    05:45
    Tygři se v oslabení dostali do hodně nebezpečné akce, gólman Sparty Lakatošovo zakončení z hranice brankoviště vykryl se štěstím!
     
    06:05
    Spartě zatím početní výhoda vůbec nevychází, vůbec se jí nedaří se probojovat před Willovu branku. Rozdíl v kvalitě obou mužstev je evidentní.
     
    07:12
    Kolmann vyráží ven z trestné lavice, hosté se přesouvají do útoku. Machovský musí být po nějaké době opět ve střehu, uvidíme, co Tygři vymyslí.
     
    07:43
    Jedna přesilovka před chvilkou skončila, další teď zase začne. Tomáš Dvořák (SPA) je vyloučen za držení, Severočechy tak čeká první přesilovka.
     
    08:39
    Kruppově celku se podařilo rozbít nebezpečnou libereckou kombinaci, a na moment se tak vymanit ze soupeřova náporu. Hosté se stahují za modrou.
     
    09:12
    Liberec právě vstřelil branku!
    Hosté přetavují první početní výhodu v gól, a v polovině úvodní dvacetiminutovky tak v O2 areně jdou do vedení! Ladislav Šmíd se uvolnil na modré a vypálil, přičemž střelu přesně mezi tři tyče tečoval MAREK KVAPIL – 0:1! Asistence: Ladislav Šmíd, Tomáš Filippi.
    09:12 Marek KVAPIL - 0:1
     
    10:05
    Sparta má šanci rychle odpovědět, s tresty se nyní roztrhl pytel. Tentokrát jde za katr Jakub Valský (LIB), jenž se dopustil podrážení.
     
    10:45
    Will má na svém kontě další dva zákroky, Liberci se podařilo poprvé vyhodit kotouč ven z pásma. Sparťané se pro něj musí vracet až za vlastní klec.
     
    11:30
    Bílí Tygři se opět osvobozují, tohle pro domácí vůbec nevypadá dobře. Do konce Valského trestu zbývá už pouze něco málo přes půl minuty.
     
    12:26
    Dvořák zkusil štěstí z kruhu, maskovaný tygr v brankovišti byl ale připraven čelit i téhle ráně. Zatím se tak stále může těšit z čistého konta.
     
    13:08
    U mantinelu v domácím pásmu se nyní bojovalo o kotouč, rozhodčí se po pár sekundách rozhodl hru přerušit. Následuje druhá komerční přestávka.
     
    Litvínov vede díky trefě Lukáše Doudery v Ostravě 1:0, za momentálního stavu by se tak z účasti v předkole mohl radovat on. Sparta má co dělat.
     
    14:01
    Kvapil zpoza branky nabídl kotouč najíždějícímu Lencovi, který se jej z první pokusil pohřbít do klece. Nemířil ovšem přesně, trefil jen mantinel.
     
    14:58
    Ladislav Šmíd si chtěl na své konto připsat další bod, po obtočení kolem domácí klece zakončil přímo do betonu Matěje Machovského.
     
    15:42
    Tygři hodně nepříjemně koušou, jeden z nich teď z kruhu jen těsně přestřelil domácí klec. Dopředu je žene ohromná podpora, v O2 areně mají domácí atmosféru.
     
    16:38
    Obrovské zaváhání domácího gólmana málem vedlo k další trefě, zakončující hráč ale z kruhu jen těsně přestřelil! Sparta měla velké štěstí!
     
    17:12
    Z ochozů se nese hlasitý pískot, nějakou dobu teď na lavici hanby stráví Tomáš Hanousek (LIB). Krosčekem nadělil soupeři další přesilovku.
     
    18:08
    Sparta právě vstřelila branku!
    Do třetice všeho dobrého! Sparta třetí přesilovou hru využívá a těsně před koncem první třetiny vyrovnává, JAROSLAV HLINKA si připisuje první trefu po návratu do extraligy! Domácí legenda na kruhu zachytila Bukartsovu nabídku, a bez váhání prostřelila bezmocného Willa. Asistence: Roberts Bukarts, Andrej Kudrna.
    18:08 Jaroslav HLINKA - 1:1
     
    19:34
    Hra se v závěru úvodní periody přelévá z jednoho konce ledové plochy na druhý, moc zajímavého toho už asi neuvidíme. Do přestávky zbývá jen pár sekund.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Další třetina začne přibližně v 18:53.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 8 – 11
    Zblokované střely: 1 – 6
    Vhazování: 9 – 10
    Trestné minuty: 2 – 6
    Využití přesilovek: 1/3 – 1/1
     
    Prvních dvacet minut klíčového duelu základní části je minulostí, Sparta hraje s Libercem nerozhodně. Oběma celkům se podařilo soupeřova gólmana překonat jednou – v polovině periody otevřel skóre Marek Kvapil, na jehož zásah odpověděl bezmála dvě minuty před koncem Jaroslav Hlinka. Po většinu úvodního dějství měli na ledě jasnou převahu Severočeši. Uvidíme, jestli tomu bude tak i nadále, nebo jestli domácím vlil gól pražské legendy krev do žil.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:29
    Jan Ordoš se nebojácně snažil prorazit dopředu, najel ovšem přímo mezi čtveřici domácích hráčů. Ti mladého hostujícího forvarda rychle zneškodnili.
     
    21:23
    Zatím je to takové nemastné neslané. Liberečtí jsou pevně usazeni před Machovským, domácí obrana je však nepouští do zakončení.
     
    21:45
    Sparťané se osvobodili za cenu zakázaného uvolnění. Pětice hráčů tak nemůže střídat, za to si aspoň chvilku odpočine. Buly před Machovským.
     
    22:28
    Hraje se hlavně ve středním pásmu, u střídaček se nyní několik borců přetahuje o kotouč. Uvidíme, na čí holi pryž chumel těl opustí.
     
    23:16
    Klíma operoval za brankou, nakonec se rozhodl nahrát na kruh Kudrnovi. Krkolomná kombinace Sparty pokračovala ještě chvilku dál, než jí hosté rozbili.
     
    24:04
    Pozemní střela Tomáše Hanouska byla nebezpečná, nakonec ale vzdálenější tyč Machovského klece jen o pár centimetrů minula.
     
    24:37
    Další přesilovka pro Kruppovu partu. Tentokrát je vyloučeným hráčem Michal Birner (LIB), který se provinil vysokou holí.
     
    25:06
    Sparta právě vstřelila branku!
    JAROSLAV HLINKA si na svou pažbu připisuje druhý zářez, Sparta na začátku druhé periody otáčí stav utkání! Jeden z hostujících hráčů namazal legendárnímu domácímu veteránovi, který střelou z voleje podruhé prostřelil Romana Willa – 2:1! Bez asistence.
    25:06 Jaroslav HLINKA - 2:1
     
    25:55
    Sparta se dopustila postavení mimo hru, jeden z jejích hráčů přejel modrou čáru příliš brzy. Po krátké pauze tak uvidíme vhazování ve středním pásmu.
     
    26:29
    Vlach to zkusil z pravé strany, jeho střela ale zamířila vysoko nad domácí klec. Liberec se dostal ke kotouči jako první, stále se tak drží vepředu.
     
    26:37
    Paže sudího opět vyletěla k nebi, Tygři si podruhé v utkání zahrají přesilovku. Tomáš Pavelka (SPA) je na dvě minuty vykázán za hákování.
     
    Szturc proti Litvínovu vyrovnal na 1:1, misky vah se i díky němu vrátily na stranu Sparty. Pokud hosté v přesilovce vyrovnají, domácí budou stále desátí.
     
    27:40
    Matěj Machovský má plné ruce práce, z rukávu teď musel vytáhnout pár těžkých zákroků. Po přerušení se před jeho klecí strhla menší strkanice.
     
    27:40
    Šarvátka se bez vyloučení neobejde, rozhodčí je rozdali následovně: Matěj Machovský (SPA) dostává desetiminutový "osobák" za nesportovní chování, Jiří Smejkal (SPA) pak menší trest za hrubost. Liberec se zase bude muset obejít bez Tomáše Filippiho (LIB).
     
    28:55
    Úplně zajímavou pasáž hry nyní v O2 areně nesledujeme. Liberečtí sice mají menší převahu, nedaří se jim však pořádně ohrozit Matěje Machovského.
     
    29:57
    A znovu se vylučuje, tentokrát se bude bránit zase Liberec. Po trestu Radana Lence (LIB) za sekání ho čeká už páté oslabení.
     
    30:35
    Hlinka zpoza klece nabil připravenému Pavelkovi, jehož zakončení Will vyrazil mimo nebezpečí pravým betonem. Sparta si teď nevede špatně.
     
    31:40
    Kevin Klíma měl na hokejce třetí gól, z prostoru pro vhazování ale nakonec zasáhl jen brankovou konstrukci! Will měl z pekla štěstí!
     
    32:42
    Machovský se rozhodl raději schovat neposedný kotouč pod rukavici, čímž aspoň na chvilku přerušil průběh hry. Na led vyjíždí čističi kluziště, komerční přestávka.
     
    33:50
    Krenželok s Jelínkem vyrazili dopředu, druhý jmenovaný po zakončení nezvládl včas přibrzdit a srazil se s domácím gólmanem. Buly v neutrální třetině.
     
    34:42
    Častěji jsou na kotouči Tygři, kteří ovšem mají čím dál tím větší problém s přechodem do útočného pásma. Zpevněná domácí obrana jim nedává nic zadarmo.
     
    35:46
    Jaroslav Vlach je aktivní, Machovského se nyní pokusil překonat podruhé. I tentokrát ale ze souboje vyšel jako poražený, domácí gólman byl opět připraven.
     
    36:43
    Jiří Černoch na sebe upoutal pozornost ranou z prostoru pro vhazování, liberecký gólman včas zakročil betonem. O puk se nyní bojuje v rohu kluziště.
     
    37:50
    Birner si bere kotouč na svou hůl a vyráží dopředu, Liberec se po nějaké době opět zkouší prorazit před sparťanskou klec. Uvidíme, jak si povede.
     
    38:38
    Petr Jelínek (LIB) teď Blainovi vysekl hůl z ruky přímo před rozhodčím, tohle hostujícímu hráči nemohlo projít. Hosté tak třetinu dohrají ve čtyřech.
     
    38:47
    Poměr sil na ledě se velmi rychle vyrovnává, do čtyř půjdou i domácí hokejisté. Za vysokou hůl na trestnou lavici usedá Kevin Klíma (SPA).
     
    39:38
    Tomáš Filippi nahodil kotouč za Machovského, domácí si jej následně vzali na své hokejky a zamířili před Willovu svatyni. Odtud ale byli velmi rychle vyhnáni.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Další třetina začne přibližně v 19:49.
     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 16 – 21
    Zblokované střely: 6 – 8
    Vhazování: 17 – 23
    Trestné minuty: 18 – 14
    Využití přesilovek: 2/6 – 1/2*

    *Liberec čeká devět sekund dlouhá přesilovka, která odstartuje po vypršení Jelínkova trestu.
     
    Čtyřicet minut je za námi, zatím mohou být oba týmy spokojeny. Liberec sice prohrává v O2 areně o jeden gól, Třinec ovšem nezvládá zápas na ledě Mladé Boleslavi. Prezidentský pohár by tak Tygrům za momentálního stavu spadl do klína i v případě porážky po základní hrací době. Na druhou stranu Sparta je k účasti v předkole mnohem blíže než Litvínov.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:40
    Liberec je v plném počtu, začíná velmi krátká přesilovka. Klíma se na ledovou plochu vrátí za pouhopouhých pár sekund.
     
    41:02
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pražané minutu po startu třetího dějství odskakují do dvoubrankového trháku, předkolo už je pekelně blízko! Do přečíslení dva na jednoho se dostali Lukáš Pech a ANDREJ KUDRNA, přičemž druhý jmenovaný doklepl odraženou střelu toho druhého do sítě – 3:1! Asistence: Lukáš Pech.
    41:02 Andrej KUDRNA - 3:1
     
    42:07
    Sparta právě vstřelila branku!
    O2 arena je po pětašedesáti sekundách opět na nohou, JEREMIE BLAIN pojišťuje domácí náskok další trefou! Kanadský bek napřáhl z prostoru pro vhazování a chladnokrevně propálil vše, co stálo mezi ním a sítí! Asistence: Matěj Beran.
    42:07 Jeremie BLAIN - 4:1
     
    42:07
    Tak tohle se jen tak nevidí. Jeremie Blain (SPA) míří po svém gólu na deset minut na trestnou lavici, dostal totiž osobní trest za nesportovní chování.
     
    42:50
    Liberec právě vstřelil branku!
    S brankami se v Libni ve třetí třetině roztrhl pytel, tentokrát musí ze své klece lovit pryž zase Matěj Machovský. Přesnou ranou z kruhu jej prostřelil LUKÁŠ DERNER, a snížil tak manko hostujícího celku na dvě branky. Asistence: Petr Kolmann.
    42:50 Lukáš DERNER - 4:2
     
    43:30
    Tygři se nehodlají se ztrátou smířit, za mohutné podpory svých fanoušků se nyní snaží něco vymyslet před domácí klecí. Sparta ovšem pečlivě brání.
     
    44:35
    Machovský doslova skočil po kotouči, který mu nepříjemně poskakoval k brankovišti. Po krátké pauze se tak bude vhazovat po jeho pravici.
     
    Vítkovice otočily duel s Litvínovem, Verva tak má už minimální naději na postup. Pokud se udrží momentální stav, Sparta narazí v předkole na Boleslav.
     
    45:33
    Kalina rychle rozehrál kotouč dopředu, a zasloužil se tak o bleskový přesun Sparty do útočného pásma. Tam se domácí ovšem moc dlouho neudrželi.
     
    46:30
    Na konci dlouhé hostující kombinace stál Havlín, mladý liberecký obránce z modré čáry zasáhl jen beton pozorného brankáře domácího výběru.
     
    Zlín vede nad Kometou 2:1, Sparta se tak posouvá na průběžnou desátou pozici. Liberec je pak díky krachu Třince v Boleslavi stále na prvním místě.
     
    47:28
    Will se teď pořádně zapotil! Nejprve musel zastavil prudkou ránu z první, následně se pak snažil co nejdříve zastavit následnou skrumáž!
     
    47:47
    Pražané kontrolují hru, momentálně mají na ledě mírnou převahu. Liberecké hokejisty vůbec nepouští do zakončení.
     
    48:02
    Domácí kapitán Jan Piskáček (SPA) jede dělat společnost Blainovi, za naprosto zbytečné držení totiž dostal od sudích dvouminutový trest.
     
    49:08
    Sparta se dvakrát po sobě rychle osvobodila, Machovský zatím v oslabení nemusel ani jednou zasahovat. Domácí mají celou situaci pod kontrolou.
     
    49:27
    K Blainovi a Piskáčkovi se připojuje Tomáš Pavelka (SPA), který dostává hned dva menší tresty. Jeden za držení, druhý za hákování. Sparta jde do tří!
     
    50:19
    Marek Kvapil se dostal do slibné pozice, z prostoru mezi kruhem a brankovištěm ovšem nakonec přestřelil soupeřovu klec. Sparta vyhazuje.
     
    50:54
    O2 arena vidí už třetí osobní trest za nesportovní chování. Spolu s dvěma minutami za hákování si jej nyní do statistik připsal Lukáš Klimek (SPA).
     
    51:56
    Ladislav Šmíd vypálil z kruhu, Machovský s přehledem vyrazil. Liberečtí jsou natlačení před brankou, zatím ovšem pozorného strážce klece nepřekvapili.
     
    52:28
    Po dalším zákroku domácího brankáře skončil kotouč v ochranné síti, z ochozů se ozvaly ohlušující ovace. Sparta dvojnásobné oslabení zvládá na výbornou.
     
    53:31
    Sparta je v plném počtu, tohle byl dost možná rozhodující moment celého utkání. Atmosféra ve slušně zaplněné hale je teď elektrizující.
     
    Ostravané doma vítězí nad Litvínovem 5:1, Sparta si druhou sezónu v řadě zahraje předkolo play-off! Nyní už jde jen o pořadí.
     
    54:01
    Lukáš Krenželok (LIB) se odebírá na trestnou lavici s dvěma trestnými minutami na kontě, byl vykázán za nesportovní chování. Přesilovka pro domácí.
     
    Boleslavští bruslaři nad Třincem vedou už 4:0, Liberec tak má i přes pravděpodobnou porážku Prezidentův pohár skoro v kapse.
     
    55:29
    Severočeši mají oslabení pod kontrolou, dosud pořádně nepustili protihráče před branku. Roman Will zatím nemusel snad ani jednou zasahovat.
     
    56:38
    Utkání se už více méně jen dohrává, ani jeden tým teď nehraje na sto procent. Na kotouči jsou hlavně hosté, kteří se ale ani nesnaží nějak zahrozit.
     
    Dnešní utkání sleduje 11 202 diváků (66% kapacity).
     
    57:45
    Na kostce v O2 areně běží odpočítávání, Filip Pešán si dvě a čtvrt minuty před koncem bere oddechový čas. Po pauze se bude vhazovat před Machovským.
     
    57:45
    Severočeská klec zeje prázdnotou, Will se po oddechovém času postavil na střídačku! Hosté v závěru ještě bojují a zkouší štěstí v šesti.
     
    58:55
    Machovský teď kotouč zastavil silou vůle, v sedě si poradil s blízkým zakončením Libora Hudáčka! Míříme do poslední minuty...
     
    59:36
    O2 arena je na nohou, oba tábory mohou být spokojeny. Liberec už má jisté první místo, zatímco domácí doklopýtali do předkola play-off.
     
    59:59
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pod poslední sparťanský gól základní části se podepisuje LUKÁŠ PECH, který od modré čáry uklidil kotouč do prázdné svatyně Liberce. Bez asistence.
    59:59 Lukáš PECH - 5:2
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči utkání
    SPA: Jaroslav Hlinka (2+0)
    LIB: Lukáš Derner (1+0)
     
    Statistiky utkání
    Střely na branku: 22 – 32
    Zblokované střely: 7 – 9
    Vhazování: 27 – 32
    Trestné minuty: 46 – 16
    Využití přesilovek: 2/7 – 1/9
     
    Siréna už dávno zazněla, ochozy O2 areny ovšem zůstávají plné. Domácí fanoušci si užívají děkovačku, liberečtí hráči si pak převezmou pohár pro vítěze základní části.
     
    Bílí Tygři na ledě křepčí s Prezidentským pohárem, zatímco domácí už se odebrali do šaten. V předkole Sparta narazí na Vítkovice.
     
    Liberecký kotel je pochopitelně stále plný, za chvilku proběhne ještě týmové focení. Nestává se moc často, aby hostující fanoušci po porážce zůstali v ochozech déle než ti domácí.
     
    Pražané dnes proti vítězi základní části převedli poměrně slušný výkon, a zaslouženě se tak probojovali do předkola play-off. Po špatné úvodní třetině se velmi rychle probrali a hráli s dominantním Libercem vyrovnanou partii.
     
    To je ode mne pro dnešek vše. S konstatováním, že Sparta v předkole play-off narazí na Vítkovice, se s vámi loučím. Na počtenou příště! (20:39:41)
    Marken.cz

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 19. J. Hlinka (Roberts Bukarts, Kudrna), 26. J. Hlinka, 42. Kudrna (Pech), 43. Blain (Beran), 60. Pech – 10. M. Kvapil (Šmíd, Filippi), 43. Derner (Kolmann)


    HC Sparta Praha: Machovský (J. Sedláček) – Kalina, Blain, Piskáček (C), T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Košťálek, T. Voráček – Jarůšek, Pech (A), Kudrna – Klimek, J. Hlinka, Roberts Bukarts – Smejkal, Sill, Černoch – Beran, Klíma, Rousek.
    Bílí Tygři Liberec: Will (Schwarz) – Derner, Kolmann, Šmíd (A), T. Hanousek, Ševc, Havlín – Birner, L. Hudáček, Ordoš – M. Kvapil, Filippi, Lenc – L. Krenželok, P. Jelínek (C), M. Zachar – J. Vlach, Redenbach, Valský – Lakatoš.

    Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Frodl, Komárek.

    Diváci: 11 202
    thejrc.org