Banská Bystrica – Detva 5:0 (kon.) | Zvolen – MAC Budapešť 4:0 (kon.)
konec
HKM Zvolen
4:0 (2:0, 1:0, 1:0) Stav série: 1:0
MAC Budapešť
Sobota 09.03.2019, 18:05 • Zimní stadion Zvolen • Tipsport Liga (SR) play-off • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Příjemný večer! Zatímco základní část české extraligy skončila teprve včera, na Slovensku už vyřazovací boje dospěly do čtvrtfinále. To startuje právě dnes, přičemž v tomto přenosu se zaměříme na úvodní střetnutí série mezi Zvolenem a Budapeští.

    Domácí letos podávají výborné výkony, sedmapadesát kol dlouhou základní část zakončili na úctyhodném druhém místě s čtyřbodovou ztrátou na první Banskou Bystrici. V sérii s Újbudou tak budou platit za jasného favorita, jenže svého maďarského soka rozhodně nemohou brát na lehkou váhu...

    Budapešť si sice účast ve vyřazovacích bojích zajistila teprve dvě kola před koncem dlouhodobé fáze, nicméně v předkole naprosto s přehledem vyřadila favorizované konkurenční DVTK v té nejkratší možné době. Draví medvědi tak už jednou v letošním play-off překvapili a není vůbec vyloučeno, že se jim to povede i podruhé.

    Proti Zvolenu ale zatím letos uspěli jen jednou. Začátkem prosince si z jeho ledu odvezli vysokou výhru 6:1, zatímco zbývající čtyři duely vyhrál papírový favorit. Uvidíme, na čí stranu se misky vah překlopí dnes.

    Nejproduktivnějším hráčem domácích v základní části byl Michal Chovan, který s 68 body (20+48) na kontě skončil v ligovém kanadském bodování druhý. Na sedmém místě pak najdeme tahnouna MAC Chrise Boda, jenž nasbíral 53 bodů (18+35).
     
    Úvodní sestavy:

    HKM Zvolen: Skapski (Tomek) – Pöyhönen, Fraser, Hraško (A), Vandane, Drgoň, Ulrych, Růžička, Zeleňák – Vandas, Kytnár (A), Handlovský – Šišovský, Chovan (C), Obdržálek – Zuzin, Mitchell, Kelemen – Andrisík, Halama, Petráš.

    MAC Budapešť: Bálizs (Rajna) – Pozsgai (C), Macaulay (A), Negrin, Dudás (A), Burt, Vokla, Nagy, Garát – Orban, Langkow, Bodó – Klempa, Brown, Dansereau – Pápa, Majoross, Terbócs – Odnoga, Kreisz, Szigeti.

    Rozhodčí: Konc, Novák – Smrek, Gajan.
     
    Ještě jednou vám přeji příjemný podvečer, níže si můžete prohlédnout dnešní sestavy. Ta budapešťská se od samého začátku předkola prakticky nezměnila, domácí se pak budou muset obejít bez Rastislava Špirka. Produktivní veterán si na únorovém Kaufland Cupu v zápase Slovenska s Běloruskem poranil koleno a stále ještě není připraven naskočit do akce.
     
    Hosté se už připojili k rozhodčím na ledové ploše, domácí jsou stále ještě v kabinách. Budapešť nastoupí v bílých dresech, Zvolen si vybral červenou kombinaci.
     
    Začneme s mírným zpožděním, rytíři až nyní vjeli na led. Oba celky se stahují ke svým brankám, za malou chvilku už půjdeme na věc.
     
    Ceremoniální úvod je zdánlivě nekonečný, po odehrání obou státních hymen je teď na ledě oceňování vítěz domácí fanouškovské soutěže...
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:03
    Konečně začínáme, Chris Langkow uspěl na úvodním buly a Újbuda se okamžitě přesunula před Skapskiho. Budapešť rozhodně nehodlá ztrácet čas.
     
    00:53
    Bálizs si na své konto připsal první zákrok, jen krátce poté pak musel koncovku Negrina hasit zase Skapski. Hra je přerušena, buly před klecí Zvolenu.
     
    01:48
    Vojtěch Zeleňák zkusil štěstí z velké vzdálenosti, maďarský gólman byl ovšem připraven i tentokrát. Bálizs si poradil i s následným závarem před klecí.
     
    02:44
    Rytíři se dopustili prvního zakázaného uvolnění utkání, po krátké pauze se tak bude vhazovat po pravici zatím stoprocentního Mackenzieho Skapskiho.
     
    03:25
    Zvolen je teď o něco aktivnější, soupeřův gólman si musel poradit se střelou Kytnára od modré čáry. Tu nakonec jen vyrazil před sebe, domácí se drží vpředu.
     
    04:12
    Dalším pánem na holení byl Obdržálek, který ovšem nemířil úplně přesně. Jeho projektil z kruhu jen orazítkoval mantinel za Bálizsovou brankou.
     
    05:09
    Hosté se po delší době zvládli vrátit zpět do útočného pásma, lehké nahození schoval připravený kanadský gólman do rukavice. Zatím dnes moc práce nemá.
     
    06:06
    Handlovský si rozuměl s Vandasem, který si rychle zpracoval jeho přihrávku a vypálil na klec. Bálizs se po dalším zákroku může stále těšit z čistého konta.
     
    07:41
    Bývalý liberecký bek Petr Ulrych stojí s kotoučem na holi za brankou a čeká, až jeho spoluhráči vystřídají. Zvolen se následně zkusí vrátit dopředu.
     
    08:56
    Domácí vyhráli buly u své modré čáry, po menších komplikacích se jim pak podařilo vybojovat útočné pásmo. Uvidíme, co rytíři před Bálizsem vymyslí.
     
    09:14
    Zvolen právě vstřelil branku!
    Rytíři v desáté minutě otevírají skóre, pod první gól série s Budapeští se podepisuje SAMUEL PETRÁŠ! Domácí forvard se uvolnil před brankovištěm a tečoval Vandaneho střelu od modré čáry mimo dosah hostujícího gólmana! Asistence: Davis Vandane, Martin Andrisík.
     
    10:23
    Hosté mají šanci velmi rychle vyrovnat, čeká je první přesilová hra. Za nedovolené bránění je na dvě minuty vyloučen Adam Drgoň (ZVO).
     
    11:26
    První minuta početní výhody je pryč, favorit série zatím oslabení zvládá na jedničku. Újbuda zatím většinu přesilovky strávila ve vlastním pásmu.
     
    11:50
    Langkow nabil Dudásovi, který bez váhání vyzkoušel reflexy domácího gólmana. Hbitý Skapski letící pryži nastavil do cesty vyrážečku.
     
    12:59
    Krkolomný výpad hostujícího celku velmi rychle ukončila nekompromisní obrana soupeře, ani následný protiútok ale nebyl úplně úspěšný. Prim hrají defenzívy.
     
    14:01
    Zvolen právě vstřelil branku!
    Domácí naplno využívají zaváhání budapešťské obrany a zvyšují na 2:0! Bálizs Kelemenovu ránu z kruhu vyrazil před brankoviště, kde se ke kotouči dostal GARETT MITCHELL a ten jej bez váhání pohřbil do obrovského prázdného prostoru v kleci – 2:0! Asistence: Miloš Kelemen, Peter Šišlovský.
     
    15:50
    Zvolen nepouští soupeře ke kotouči, hosté jsou pevně usazení před Bálizsem a snaží se prosadit i potřetí. Nedaří se jim ovšem klec vážněji ohrozit.
     
    16:39
    Nepřesná kombinace domácích skončila na icingu, tři a půl minuty před koncem uvidíme buly před Skapskim. Ani jeden celek teď nepůsobí moc sebejistě.
     
    17:21
    Márton Pápa pořádně potrápil obranou dvojici Zvolenu, které se jen tak tak podařilo rozehrát kotouč ven z pásma. Domácí se zase přesouvají do útoku.
     
    17:52
    Přesilovku si vyzkouší také rytíři. Jared Brown (MAC) usedá na trestnou lavici za sekání, a na dvě minuty tak oslabuje svůj výběr.
     
    18:57
    Zvolen toho v přesilovce zatím moc nepředvedl, něco tomu chybí. Bálizs měl dosud naprosté minimum práce, střela na něj šla snad jen jedna.
     
    19:25
    Langkow ve vlastním oslabení nebojácně vyrazil dopředu, skvělým zákrokem je ovšem odzbrojil Kytnár, a nepustil tak nebezpečného útočníka do zakončení.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na branku: 14 – 5.
     
    Úvodní dějství čtvrtfinálové série mezi Zvolenem a Budapeští je za námi, domácí se sebou zatím mohou být poměrně spokojení. Místy sice nepůsobili úplně sehraně, přesto si však nad maďarským outsiderem udržovali po většinu periody mírnou převahu. Tu se jim podařilo přetavit ve dvě branky – v polovině třetiny otevřel skóre Samuel Petráš, na jehož zásah o něco později navázal Garett Mitchell.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:55.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:22
    Tentokrát do periody vstoupil aktivněji Zvolen, Bálizs už musel hasit nepříjemnou skrumáž před vlastní svatyní. Nakonec si neposedný kotouč pohlídal.
     
    20:47
    Icing aspoň na chvilku přesune hru před Mackenzieho Skapskiho, podruhé v prostřední periodě se přerušuje. Uvidíme, co hosté v útočném pásmu vymyslí.
     
    21:21
    Chovan hledal najíždějícího Obdržálka, ten ale přihrávku zpoza klece nezvládl zachytit, a zahodil tak obrovskou šanci. Tohle mohlo být nepříjemné.
     
    21:36
    Další vyloučení pro Budapešť, tentokrát je trestným borcem Keegan Dansereau (MAC). Sudí mu udělili dvouminutový trest za hákování.
     
    22:53
    Bálizs si na své konto připsal dalších pár zákroků, zatím v oslabení čelil jen slabším střeleckým pokusům. Zvolenu se v přesilovce nedaří pořádně zahrozit.
     
    23:50
    Skvělou akcí se blýskl Peter Šišovský, jehož zakončení z kruhu připravený maskovaný strážce hostující svatyně vykryl rychlým zákrokem vyrážečkou.
     
    24:56
    Ze třetí třetiny jsme zatím odehráli skoro pět minut, po zakázaném uvolnění Zvolenu se bude opět vhazovat v jeho obranné třetině ledové plochy.
     
    25:31
    Handlovský nabídl pryž Šišovskému, který ji zavezl do útočného pásma a našel rozjetého Vandase. Ten vypálil, Bálizs projektilu do cesty nastavil rukavici.
     
    26:15
    Hostující první lajna se pokusila trochu zatopit pod kotlem, důsledná defenzíva rytířů ale jejich akci velmi rychle rozebrala. Skapski ani nemusel zasahovat.
     
    27:32
    Klempovo nahození ze středního pásma nějakým způsobem skončilo až v ochranné síti, po krátké pauze se bude vhazovat v neutrální třetině.
     
    28:21
    Jesse Dudás teď udělal ze dvou bránících protihráčů kužely a z prostoru pro vhazování následně zakončil, Skapski jeho střelu vykryl bez obtíží.
     
    29:23
    Budapešští hokejisté začínají být čím dál tím důraznější, po delší době se jim konečně daří opět prorazit za soupeřovu modrou čáru.
     
    30:06
    Milan Kytnár nic neřešil a okamžitě po průjezdu do pásma vypálil, letící kus pryže zmizel někde ve výstroji pohotového Benceho Bálizse.
     
    30:58
    Drgoň chtěl zkusit štěstí z modré čáry, jeho střelu ovšem obětavě zblokoval jeden z bránících protihráčů. Dopředu se nyní přesouvají hráči MAC.
     
    31:51
    Hostům se podařilo na pár sekund dostat Zvolen pod tlak, který ovšem k ničemu nevedl. Rytíři se z něj rychle vymanili a vyrazili do protiútoku.
     
    32:38
    Po dalším úspěšném zákroku Bálizse nás čeká komerční přestávka. Rytíři jsou dnes jednoznačně lepším celkem, hosté jim ale nenechávají nic bez boje.
     
    33:48
    Michal Chovan se natlačil do budapešťského brankoviště, rozhodčí se rozhodli hru přerušit. Z druhé třetiny zbývá odehrát ještě něco málo přes šest minut.
     
    34:25
    Petr Ulrych se pořádně opřel do puku, jeho jedovatá dělovka ale tři tyče hostující svatyně úplně minula. Kotouč trefil jen tvrdé plexisklo za klecí.
     
    35:34
    Nedá se říct, že bychom sledovali bůh ví jak záživnou pasáž hry. Zajímavějších akcí je k vidění poskrovnu, velmi často se z nejrůznějších důvodů přerušuje.
     
    36:39
    Hra se přelévá ze jednoho konce ledové plochy na druhý, Újbuda se svým soupeřem v posledních chvílích srovnala krok a snaží se Skapskiho nějak zaskočit.
     
    37:18
    Keegan Dansereau z kruhu zasáhl jen lapačku svého krajana. Do konce prostřední třetiny chybí už jen něco málo přes tři a půl minuty.
     
    37:34
    Na druhém konci kluziště zakončoval Miloš Kelemen, Bálizs šanci zlikvidoval. Následně se rozhodl odraženou pryž schovat pod rukavici.
     
    37:59
    Zvolen právě vstřelil branku!
    Domácí těsně před koncem dějství odskakují do tříbrankového trháku, teď už to Budapešští budou mít hodně těžké! Nepřehledné situace před brankovištěm využil MILOŠ KELEMEN, který poslal pryž za záda bezmocného Bálizse. Asistence: Peter Šišlovský, Garett Mitchell.
     
    38:55
    Hosté jsou pod tlakem. Kelemenův zásah domácím hokejistům vlil krev do žil, maďarský gólman se musí hodně otáčet. Nezažívá úplně příjemné chvíle.
     
    39:43
    Hraško ve středním pásmu sestřelil Klempu, zákrok se pohyboval v hranici pravidel, a vylučovat se tak nebude. Zvolen v suchém triku kontroluje hru.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na branku: 27 – 10.
     
    Překvapení se s největší pravděpodobností konat nebude, hokejisté MAC po hladkém vítězství v předkole dnes ve Zvolenu zdánlivě tvrdě narazili. Domácí měli mnohem více ze hry, rozdíl mezi oběma celky byl ještě markantnější než v úvodní periodě. Tentokrát ale Bálizse prostřelili jen jednou – dvě minuty před koncem se zblízka prosadil Miloš Kelemen.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:50.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:41
    Zvolen se snaží usadit před Bálizsem, odpočatá defenzíva maďarského celku mu ale rozhodně neusnadňuje život. Uvidíme, co se bude dít dál.
     
    41:42
    Dansereau se dostal těsně před brankoviště a zakončil, kanadský gólman ve službách rytířů střelu hravě lapil do rukavice, za což si vysloužil ovace domácích příznivců.
     
    42:45
    Andrisík bojuje o kotouč za hostující brankou, odzbrojit se jej snaží hned dva protihráči. Třetí třetina se zatím nese v dost ospalém tempu.
     
    43:30
    Pöyhönen zastavil jedoucí kotouč za vlastní klecí, chvilku počkal a následně jej rozehrát dopředu. Domácí se znovu snaží usadit před Bálizsovou svatyní.
     
    44:10
    Chovan napoprvé neuspěl, krátce poté dostal šanci na reparát. Maďarský gólman byl ale připraven i tentokrát, a nepustil za sebe ani druhý pokus.
     
    45:12
    Finský obránce Marko Pöyhönen (ZVO) míří na trestnou lavici, do dlouhé době se ve Zvolenu opět vylučuje. Hosty po hákování čeká přesilovka.
     
    45:51
    Na konci dlouhé kombinace stál Brance Orban, jehož pokus od modré čáry proletěl kolem bližší tyče zvolenské svatyně. Domácí následně vyhodili.
     
    46:25
    Hosté v přesilovce vystrkují drápky. Dansereau nabil na modrou Negrinovi, jehož zakončení Skapski vykryl levým betonem. Rozhodně se teď nenudí.
     
    47:53
    Oslabení už je dávno u konce, Zvolen si opět může dovolit jít dopředu. Šišlovský pronikl za modrou, jeho následné zakončení Bálizs zastavil bez obtíží.
     
    48:55
    Bence Bálizs se teď zapotil, nakonec se mu ale povedlo nebezpečnou akci soupeře zastavit včas. Hostům zbývá na vyrovnání už jen jedenáct minut.
     
    49:54
    Odpískané zakázané uvolnění hru zavede před Mackenzieho Skapskiho, který se stále těší z čistého konta. Udrží si jej až do závěrečné sirény?
     
    50:58
    Hraje se nahoru dolu, ani jeden celek teď není bůh ví jak sehraný. Hru obou týmů doprovází nepřesnosti, publikum nesleduje úplně atraktivní podívanou.
     
    51:57
    Zvolenští hrají přes svým kotlem, tedy v útočném pásmu. Budapešťské MAC ovšem velmi aktivně brání a nepouští protihráče do zakončení.
     
    52:45
    Orban se dostal do prostoru pro vhazování, Vandane ale do jeho střely vložil hokejku, a usměrnil jí tak do ochranné sítě nad Skapskiho svatyní.
     
    53:45
    Scott Macaulay založil další výpad hostujícího celku až zpoza vlastní svatyně, Zvolen má ale závěr utkání pod kontrolou a nepustil MAC před branku.
     
    55:07
    Zvolen právě vstřelil branku!
    Ve Zvolenu už je definitivně rozhodnuto, MARCO HALAMA přesnou dorážkou posílá svůj výběr do čtyřibrankového vedení! Petráš se uvolnil za kruhem a poslal na Bálizse střelu z hodně vysokého úhlu, která se odrazila přesně na hůl domácího forvarda a ten se nemýlil – 4:0! Asistence: Samuel Petráš.
     
    56:59
    Utkání se už více méně dohrává, Budapešť i Zvolen šetří síly na zítřejší odvetu. V hale panuje výborná atmosféra, domácí fanoušci už oslavují první výhru.
     
    Dnešní utkání sleduje 2 676 diváků (50% kapacity).
     
    57:56
    Kelemen se dostal do mezikruží, Bálizs proti jeho střele vytáhl z rukávu zákrok vyrážečkou. Puk skončil v ochranné síti, buly tak proběhne před hostující klecí.
     
    58:42
    Dudás se ještě ozval z velké vzdálenosti, Skapski nahození z hranice pásma s přehledem vyrazil mimo nebezpečí. Zbývá odehrát už jen něco přes minutu.
     
    59:57
    V samotném závěru se Zvolen ještě dostal do přečíslení dva na jednoho, zakončující Kelemen zasáhl jen beton připraveného Bálizse.
     
    Konec zápasu.
     
    Statistiky utkání
    Střely na branku: 37 – 20
    Vhazování: 28 – 30
    Trestné minuty: 4 – 4
    Využití přesilovek: 0/2 – 0/2
     
    První duel série pro Zvolen! Svěřenci Andreje Podkonického v úvodním duelu poráží outsidera z Budapešti 4:0, ač se svým výkonem úplně spokojeni býti nemohou. Do zítřka mají ještě co zlepšovat. Obdobně jsou na tom samozřejmě i jejich soupeři, kterým se dnes navíc nepodařilo najít recept na skvělého Skapskiho.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, budu se na vás těšit u zítřejší odvety. Do té doby na počtenou!

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 10. Petráš (Vandane, Andrisík), 15. Mitchell (Kelemen, Šišlovský), 38. Kelemen (Šišlovský, Mitchell), 56. Halama (Petráš)


    HKM Zvolen: Skapski (Tomek) – Pöyhönen, Fraser, Hraško (A), Vandane, Drgoň, Ulrych, Růžička, Zeleňák – Vandas, Kytnár (A), Handlovský – Šišovský, Chovan (C), Obdržálek – Zuzin, Mitchell, Kelemen – Andrisík, Halama, Petráš.
    MAC Budapešť: Bálizs (Rajna) – Pozsgai (C), Macaulay (A), Negrin, Dudás (A), Burt, Vokla, Nagy, Garát – Orban, Langkow, Bodó – Klempa, Brown, Dansereau – Pápa, Majoross, Terbócs – Odnoga, Kreisz, Szigeti.

    Rozhodčí: Konc, Novák – Smrek, Gajan.

    Diváci: 2 676
    Zvolen 4 1 MAC Budapešť
    #1 Sobota 09.03.2019 • 18:05
    Zvolen - MAC Budapešť 4:0
    #2 Neděle 10.03.2019 • 18:10
    Zvolen - MAC Budapešť 3:2 po s.n. (3:2)
    #3 Středa 13.03.2019 • 18:00
    MAC Budapešť - Zvolen 1:2
    #4 Čtvrtek 14.03.2019 • 18:00
    MAC Budapešť - Zvolen 2:0
    #5 Neděle 17.03.2019 • 18:00
    Zvolen - MAC Budapešť 3:1
    thejrc.org