Barys – N.Novgorod 3:2 (kon.)
konec
Barys Nur-Sultan
3:2 (1:1, 1:1, 1:0) Stav série: 4:3
Torpedo Nižnij Novgorod
Neděle 10.03.2019, 12:00 • Barys Arena, Astana • Play-off KHL • Osmifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Den D nastal! Všechny osmifinálové série letošního play-off Kontinentální hokejové ligy už znají svého vítěze. Krom jedné jediné. Barys Astana dnes na svém ledě už počtvrté přivítá hokejisty Novgorodu, přičemž vítěz utkání bere vše. Jednomu z těchto celků dnes skončí sezóna, ten druhý zamíří mezi elitní osmičku.
     
    STAV SÉRIE: AST – NNO 3:3

    Mělo být rychle hotovo. Druhá Astana do série se sedmým Novgorodem vstupovala jako jasný favorit a všichni čekali, že se s jeleny mazlit nebude. Jenže outsider velmi rychle ukázal, že se svého soupeře ani trochu nezalekl. V prvním duelu sice padl 1:4, ve druhém ale kazašského soka hodně potrápil – v jednu chvíli vedl dokonce 4:0. Barys ale předvedl famózní obrat a po gólu Romana Starčenka z druhé minuty prodloužení slavil i druhou výhru.

    Některé celky by takové selhání odrovnalo. Torpedo se ovšem nenechalo rozhodit a kousalo dál. Série se po prvních dvou duelech přesunula do Ruska, přičemž průběh dalších zápasů až podezřele připomínal ty první dva. Oba týmy si akorát prohodily role. Domácí nejprve zvítězili 3:1, v druhém duelu v Nagorny Areně pak smazali vysoké manko a v prodloužení rozhodli o svém úspěchu. Stav série – 2:2.

    Pravidlo "můj dům, můj hrad" platilo i v pátém a šestém střetnutí. Irbisové na svém ledě ve středu uspěli 3:1, Novgorod pak stejným výsledkem o dva dny později odvrátil jejich mečbol. O osudu poslední osmifinálové série tak bude muset rozhodnout sedmé utkání, které se bude hrát v Astaně. Ubrání se i dnes domácí před ruskými nájezdníky, nebo si Torpedo vybojuje čtvrtfinále? Čeká nás pořádná bitva!

    26. února: Astana – N. Novgorod 4:1
    28. února: Astana – N. Novogord 5:4 po prodl.
    2. března: N. Novgorod – Astana 3:1
    4. března: N. Novogrod – Astana 5:4 po prodl.
    6. března: Astana – N. Novgorod 3:1
    8. března: N. Novgorod – Astana 3:1
     
    NA KOHO SI DNES DÁT POZOR?

    Astanu v této sérii táhne hlavně její první lajna. Trojice Brandon Bochenski (3+6), Matt Frattin (5+2) a Curtis Valk (1+5) se podepsala po více než polovinu gólů Barysu v osmifinále, a je tak hlavním strašákem Torpeda. Obránci jelenů si s ní prostě neví rady.

    Na druhé straně barikády bychom jasné vůdce hledali jen těžko. Tabulku střelců vede Robert Sabolič se třemi góly, o trůn pro krále produktivity se pak se čtyřmi body na kontech dělí Michail Varnakov (2+2), Denis Paršin (2+2) a Damir Žafjarov (1+3).

    Co se situace v brankovišti týče, Torpedo má na rozdíl od svého soupeře jasno. Ve všech duelech zatím jeho svatyni střežil Barry Brust (úsp. 92,2%). Za Astanu pak dnes bude velmi pravděpodobně chytat Henrik Karlsson (úsp. 90,8%). Nelze však stoprocentně vyloučit ani start Dominika Hrachoviny (91,7%), který zatím v sérii odchytal dvě utkání.
     
    Úvodní sestavy:

    Barys Astana: H. Karlsson (Hrachovina) – Svedberg, Makljukov, Dietz, Orechov, M. Semjonov (A), Blacker, Lipin – Valk, Bochenski (C), Frattin – Michajlis, Cormier, A. Petersson – Akolzin, Boyd, Ševčenko – Petuchov, Sagadejev, Asetov.

    Torpedo Nižnij Novgorod: Brust (Tichomirov) – Barancev (A), Orlov, Nazarevič, Holm, Volčenkov, Aljajev, Rodionyčev – Galuzin (A), Paršin, Žafjarov – Miele, Sabolič, Calof – Šenfeld, Varnakov (C), D. Sjomin – Makarenko, Smolin, Urakov – Verjajev.

    Rozhodčí: Sidorenko, Olenin – Zacharenkov, Sadovnikov.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    V potemnělé Barys Areně je vše připraveno pro dnešní duel, oba celky jsou stále ještě v kabinách. Od startu rozhodujícího zápasu nás dělí jen pár minut.
     
    Torpedo už je na ledě, hokejisté Barysu se k němu pomalu připojují. Obě mužstva se za chvilku seřadí na modrých čarách, před buly ještě uslyšíme hymny.
     
    Sudí už svolává první lajny do středového kruhu, jdeme na to! Na úvodním vhazování domácí Brandon Bochenski síly s Denisem Paršinem.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:37
    Pod první střelu utkání se podepsal Damir Žafjarov. Henrik Karlsson jeho pokus ze zadní hranice kruhu s přehledem zachytil do lapačky.
     
    00:54
    Astana právě vstřelila branku!
    Pohádkový start pro Astanu, domácí v první minutě otevírají skóre! Po vyhraném vhazování v útočném pásmu se ke kotouči dostal DARREN DIETZ, který z prostoru mezi kruhem a modrou čárou propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:0! Asistence: Patrice Cormier, Valerij Orechov.
    00:54 Darren DIETZ - 1:0
     
    01:46
    Torpedo chce rychle odpovedět, zatím se mu ovšem i přes veškerou snahu nepodařilo překonat připraveného Karlssona. Gólman Barysu je ve střehu.
     
    02:36
    Hra se přelévá ze strany na stranu, sledujeme rychlou a vyrovnanou partii. Obrany obou celků jsou nekompromisní a nepouští soupeře do zakončení.
     
    03:35
    André Petersson pronesl kotouč za modrou čáru, jeho následnou přihrávku do mezikruží zachytil jeden z protihráčů, a rychle tak ukončil domácí výpad.
     
    04:27
    Barys má na ledě mírnou převahu, Torpedu se nedaří na delší dobu protlačit ven z pásma. Uvidíme, jestli se Astaně povede rychle zvýšit její náskok.
     
    05:37
    Galuzin zachytil astanský pas na modré čáře a chtěl nabít volnému spoluhráči na kruh, nenamířil ale přihrávku úplně přesně. K puku se dostávají domácí.
     
    06:58
    Michail Orlov nic neřešil a okamžitě po průniku do pásma vypálil, Karlsson chytá. Následně se rozhodl kotouč podržet, čeká nás první komerční přestávka.
     
    07:13
    Švédský gólman s kazašským pasem si na své konto připsal další zákrok po střele Aljajeva z hranice pásma. Opět se přerušuje, buly bude před domácí brankou.
     
    08:23
    Frattina rychle zneškodnila nekompromisní obranná dvojice Torpeda, kanadský forvard se tak ani nedostal do zakončení. Brust tedy nemusel zasahovat.
     
    09:21
    Nazarevičovu střelu zblokoval jeden z protihráčů, kotouč se od něj odrazil za Karlssonovu klec. Zde si jej na své hole vzali domácí borci.
     
    10:25
    Polovina první třetiny je za námi. Barys si stále udržuje mírnou převahu, kvůli zpevněné hostující obraně začíná ovšem mít problémy s přesunem do útoku.
     
    11:33
    Akolzin naplno využil zaváhání jednoho z protihráčů a okamžitě po zachycení kotouče vypálil, Brust si s jedovatou ranou poradil na jedničku.
     
    12:19
    Bývalý gólman bratislavského Slovanu si teď poradil i s nepříjemným závarem před klecí, skákavý puk nakonec zvládl schovat pod rukavici.
     
    12:49
    Tohle Žafjarovovi vůbec nevyšlo. Hostující útočník chtěl z vlastní třetiny rozehrát kotouč dopředu, jeho nabídka ale nikoho nenašla. Puk dojel až na icing.
     
    13:50
    Andy Miele se dostal do ideální pozice, do dráhy jeho střely se ale na poslední chvíli postavil jeden z protihráčů, a zblokoval tak letící pryž.
     
    14:46
    Pavel Akolzin jel sám na gólmana, slabší střelou ale zasáhl pouze pravý beton připraveného Brusta! Velká škoda pro Astanu.
    14:46 Akolzinova střela skončila na zákroku Brusta
     
    15:44
    Holm nahodil kotouč do útočné třetiny, jeleni se nyní snaží zuby nehty udržet před Karlssonovou svatyní. Domácí jim ale pořádně znepříjemňují život.
     
    16:41
    Torpedo právě vstřelilo branku!
    Tři minuty před koncem máme opět vyrovnáno! Torpedu se poprvé v utkání povedlo Barys pořádně dostat pod tlak a hned je z toho gól, pod který se podepsal ANTON VOLČENKOV! Hostující forvard se prosadil přesnou střelou z kruhu, kterou Karlssona nachytal úplně mimo pozici. Asistence: Vladimir Galuzin, Arťom Aljajev.
    16:41 Anton VOLČENKOV - 1:1
     
    17:50
    Hraje se nahoru dolu, opět sledujeme poměrně vyrovnanou bitvu. Do konce první dvacetiminutovky zbývá už jen zhruba sto třicet sekund.
     
    18:58
    Volčenkov držel kotouč za svou svatyní a čekal, až jeho spoluhráči vystřídají. Následně se vypravil dopředu, Torpedo se v závěru drží před Karlssonem.
     
    19:44
    Perioda se dohrává hlavně ve středním pásmu, moc zajímavého toho v první třetině už neuvidíme. Do přestávky tak půjdeme za vyrovnaného stavu.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 12 – 10
    Zblokované střely: 5 – 3
    Vhazování: 7 – 11
    Trestné minuty: 0 – 0
    Využití přesilovek: 0/0 – 0/0
     
    Úvodní dějství rozhodujícího duelu mezi Torpedem a Barysem je u konce, v Astaně zatím platí vyrovnaný stav. Hned v úvodní minutě střetnutí otevřel skóre přesnou ranou z kruhu Darren Dietz, odpověď pak v závěru periody zařídil Anton Volčenkov. Po většinu doby měli více ze hry domácí, ani hosté si ovšem nevedli úplně špatně.
     
    Další třetina začne přibližně ve 12:51.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:32
    Úvod prostřední periody je pomalý a klidný, oba celky teď hrají opatrně. Ani jeden pochopitelně nechce zaváhat. Šancí je k vidění minimum.
     
    21:50
    Přesilovka pro Astanu! Po souboji před brankou míří za krosček na trestnou lavici Andrew Calof (NNO), který tak na dvě minuty oslabuje svůj tým.
     
    22:23
    Frattin pronesl puk dopředu a předal jej Bochenskimu, domácí se snaží rozjet kombinaci. Soupeř aktivně brání a nenechává Barysu ani centimetr zadarmo.
     
    23:39
    Přesilovka se chýlí ke konci, Torpedo jí zatím zvládá bez větších komplikací. Brust musel párkrát zasahovat, nikdy to ale nebylo moc vážné.
     
    23:56
    Astana v závěru početní výhody pořádně zatopila pod kotlem, gólman Novgorodu musel z rukávu vytáhnout několik těžkých zákroků. Se vším si však poradil.
     
    24:33
    Stále se hraje před Brustem, gólman Torpeda musí být konstantně ve střehu. Hosté jsou zmáčknutí ve vlastním obranném pásmu a nedaří se jim dostat ven.
     
    25:33
    Karlsson skočil po puku a přerušil hru, po hvizdu byla k vidění menší strkanice. Tresty za hrubost dostávají Viktor Svedberg (AST) a Andy Miele (NNO).
     
    26:20
    Petuchov prorazil na kruh a vypálil, ani jeho pokus ale ke gólu nevedl. Krátce poté pak na druhém konci ledové plochy pohořel zase Barancev.
     
    27:32
    Miele vyjel z trestné lavice, zastavil ujíždějící pryž a vrátil jí zpět do astanské obranné třetiny. Více ze hry mají momentálně hokejisté Novogordu.
     
    27:49
    V rohu za Karlssonovou klecí se bojuje o kotouč, do tahanice je zapojeno hned několik hráčů z obou výběrů. Uvidíme, na čí holi pryž chumel těl opustí.
     
    29:42
    Dustin Boyd (AST) u mantinelu sestřelil Paršina, za faul kolenem dostává dvouminutový trest. Hostující forvard má problém se postavit, snad bude v pořádku.
     
    30:00
    Philip Holm napřáhl od modré čáry, jeho rána zmizela ve výstroji maskovaného Švéda. Opět se tak bude vhazovat před domácí klecí.
     
    30:37
    Dalším pánem na holení byl Barancev, jehož střelu z voleje z mezikruží zastavil připravený Karlsson naprosto s přehledem. Novgorod stupňuje svůj tlak.
     
    31:32
    Domácí podruhé vyhazují, Barys tohle oslabení už ubrání. Dustin Boyd se vrátí na led za deset sekund, hosté sbírají kotouč za svou klecí.
     
    32:15
    Astana právě vstřelila branku!
    Tak tuhle situaci si Ilja Nazarevič bude v hlavě přehrávat ještě dlouho! Zpoza branky chtěl totiž rozehrát kotouč dopředu, místo toho ale ukázkově namazal MATTU FRATTINOVI, a ten po obehrání dalšího z protihráčů zakončil přímo mezi tři tyče – 2:1! Bez asistence.
    32:15 Matt FRATTIN - 2:1
     
    33:41
    Dění na ledě doprovází úžasná atmosféra v ochozech, zaplněná Barys Arena je ve varu! Domácí mají na ledě převahu a trápí Brusta jednou střelou za druhou.
     
    34:26
    Denis Paršin se protáhl do pásma po pravém křídle a rozjel kombinaci, kteoru připravená domácí defenzíva velmi rychle rozebrala.
     
    35:30
    Přenos z Astany trápí technické problémy, které by snad měly být brzy vyřešeny. O moc ale nepřicházíme, ani jeden celek si teď neví rady se soupeřovou obranou.
     
    36:36
    Torpedo právě vstřelilo branku!
    Hosté trestají zaváhání domácí obrany, v Barys Areně máme opět vyrovnáno! Kazaši se nyní sesypali jako domeček z karet a před Karlssona se nastěhovali hned tři hráči, přičemž za bezmocného strážce klece kotouč doklepl DMITRIJ SJOMIN. Asistence: Michail Varnakov.
    36:36 Dmitrij SJOMIN - 2:2
     
    37:51
    Vstřelená branka Torpedu vlila krev do žil, hosté jsou pevně usazení v útočném pásmu a snaží se jít poprvé ve střetnutí do vedení. Uvidíme, zda se jim to povede.
     
    38:41
    Brust si hravě poradil se zakončením z kruhu, k odraženému kotouči se dostávají hosté a opět míří dopředu. Soupeř je však nepouští za modrou.
     
    39:55
    Hra se v závěru přesouvá ze jednoho konce ledové plochy na druhý, oba celky už evidentně potřebují přestávku. Ta přijde za několik málo sekund.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Statistické okénko
    Střely na branku: 22 – 24
    Zblokované střely: 6 – 9
    Vhazování: 15 – 20
    Trestné minuty: 4 – 4
    Využití přesilovek: 0/1 – 0/1
     
    Astana byla lepším celkem i po většinu prostřední periody, opět se jí ovšem podařilo gólmana Torpeda překonat jen jednou – po fatálním kiksu jednoho z protihráčů se prosadil Matt Frattin. Jen pár chvil na to však chybovala zase domácí obrana, čehož naplno využil Dmitrij Sjomin, a zadělal nám tak na pořádně dramatické třetí dějství. Rozhodne se v základní hrací době, nebo uvidíme i prodloužení?
     
    Další třetina začne přibližně ve 13:42.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:19
    Barys do závěrečného dějství vlétl po hlavě, Brust už má na svém kontě další zákrok. O chvilku později pak zasahoval zase Karlsson na druhém konci ledu.
     
    40:59
    Hru obou celků teď doprovází řada nepřesností, ani jeden výběr nepůsobí úplně sehraně. Více ze hry mají domácí, hosté ale nezůstávají příliš pozadu.
     
    41:53
    Torpedo se protlačilo před Karlssona, nekompromisní a dotěrní bránící hráči Astany ale nepouští své soupeře do zakončení. Hraje se podél mantinelu.
     
    42:46
    Miele se protlačil před brankoviště, jeho zakončení uvízlo na betonu připraveného maskovaného strážce domácí klece. Jeleni jsou stále vepředu.
     
    43:49
    Semjonov vysunul své spoluhráče před branku, Brust ale jejich akci zastavil rychlým zákrokem hokejkou. Na puku jsou znovu domácí, uvidíme, co vymyslí.
     
    44:54
    Kotouč se zařívá v rukavici Henrika Karlssona, kam zaletěl po Varnakovově zakončení z modré čáry. Po pauze se bude vhazovat před domácí klecí.
     
    Dnešní utkání sleduje 10 420 diváků (90% kapacity).
     
    45:43
    Po Makuljově pokusu vznikl před brankou Torpeda hodně nepříjemný závar, Brust si ale nakonec zvládl kotouč pohlídat a včas jej schoval pod lapačku.
     
    46:54
    Brandon Bochenski dnes zatím nemá ani bod, jeho další rána skončila na vyrážečce připraveného strážce hostující branky. V Barys Areně je tak stále vyrovnáno.
     
    47:44
    Dalším pánem na holení byl Verjajev, na výborného Karlssona nevyzrál. Uvidíme, který z gólmanů povolí dřív, jestli on, nebo Brust.
     
    48:42
    Dvěma hráčům Torpeda teď ujely nervy, po přerušení se začali postrkávat s Boydem. Ten se ale prát nechtěl, a tak celá situace zase velmi rychle skončila.
     
    49:44
    Rozhodčí Maxim Sidorenko se v rohu kluziště svalil k zemi, podle všeho dostal pukem do helmy! Snad bude v pořádku...
     
    49:44
    Sudí se už oklepal a bude pokračovat dál. Deset minut před koncem základní hrací doby se tak bude vhazovat po pravici Henrika Karlssona.
     
    50:51
    Astana se snaží usadit před Brustem, hosté už jí ale z pásma několikrát vyštípali. Vůbec se jí nedaří v útočné třetině vymyslet něco kloudného.
     
    51:55
    Astana právě vstřelila branku!
    Hrdinou dnešního dramatického duelu dost možná bude DARREN DIETZ! Domácí útočník využil chaotické situace před Burstovým brankovištěm a z bezprostřední blízkosti uklidil kotouč do branky! Asistence: Dmitrij Ševčenko.
    51:55 Darren DIETZ - 3:2
     
    52:50
    Astana je lepším celkem na ledě, snaží se Brusta co nejdříve znovu prostřelit a pojistit si tak svůj nově nabitý náskok. Torpedo začíná ztrácet krok.
     
    54:22
    Petersson zběsile manévruje za brankou, z bránících hráčů Novgorodu dělá kužely a snaží se najít způsob, kterým by se mohl zpoza svatyně prosadit.
     
    55:15
    Paršin hledal Orlova, který si na modré říkal o přihrávku. Pas ale nakonec nezvládl zpracovat a ke kotouči se tak po této chybě znovu dostávají domácí.
     
    55:54
    Petersson to zkoušel z velké vzdálenosti, trefil ale jen plexisklo za Brustovou svatyní. Do konce zbývá už jen něco málo přes čtyři minuty.
     
    56:50
    Torpedo dává vše do útoku a snažilo se dostat kazašský celek pod tlak. Domácí ale byli bojovnější a velmi rychle se jim podařilo dostat ven z pásma.
     
    57:59
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny, hra je přerušena. Rozhodčí totiž hostující celek nachytal v ofsajdu, buly tak proběhne ve středním pásmu.
     
    58:14
    Brust míří na střídačku, po icingu Astany se bude vhazovat před svatyní Henrika Karlssona! Pro Novgorod je to teď, nebo nikdy!
     
    58:27
    Tenhle trest je dle mého názoru přísný. Philip Holm (NNO) se ve středním pásmu srazil s Bochenskim a dostává menší trest za nedovolené bránění.
     
    59:20
    Curtis Valk mohl definitivně rozhodnout, z modré čáry ale přestřelil opuštěnou klec Novgorodu! Mohlo být hotovo!
     
    Konec zápasu.
     
    Barys Astana vítězí v sérii s Novgorodem 4:3 na zápasy a postupuje do čtvrtfinále, kde se střetne s omským Avangardem!
     
    Statistiky utkání
    Střely na branku: 36 – 28
    Zblokované střely: 11 – 11
    Vhazování: 23 – 27
    Trestné minuty: 4 – 6
    Využití přesilovek: 0/2 – 0/1
     
    Československá stopa
    Dominik HRACHOVINA (AST) – nezasáhl do utkání
     
    V Astaně je dohráno, Darren Dietz domácím gólem z dvaapadesáté minuty vystřelil účast ve čtvrtfinále! Barys byl dnes prostě a jednoduše lepším celkem na ledě, a zaslouženě si tak vybojoval postup. Cesta Novgorodu letošním ročníkem tak končí, favorizovanému soupeři ale v osmifinále jeleni pořádně zavařili a nemají se vůbec za co stydět.
     
    To je ode mne z tohoto utkání vše, přeji vám příjemný zbytek dne! Na počtenou příště! (14:24:20)

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 1. Dietz (Cormier, Orechov), 33. Frattin, 52. Dietz (Ševčenko) – 17. Volčenkov (Galuzin, Aljajev), 37. D. Sjomin (Varnakov)


    Barys Nur-Sultan: H. Karlsson (Hrachovina) – Svedberg, Makljukov, Dietz, Orechov, M. Semjonov (A), Blacker, Lipin – Valk, Bochenski (C), Frattin – Michajlis, Cormier, A. Petersson – Akolzin, Boyd, Ševčenko – Petuchov, Sagadejev, Asetov.
    Torpedo Nižnij Novgorod: Brust (Tichomirov) – Barancev (A), Orlov, Nazarevič, Holm, Volčenkov, Aljajev, Rodionyčev – Galuzin (A), Paršin, Žafjarov – Miele, Sabolič, Calof – Šenfeld, Varnakov (C), D. Sjomin – Makarenko, Smolin, Urakov – Verjajev.

    Rozhodčí: Sidorenko, Olenin – Zacharenkov, Sadovnikov.

    Diváci: 10 420
    Barys 4 3 N.Novgorod
    #1 Úterý 26.02.2019 • 14:30
    Barys - N.Novgorod 4:1
    #2 Čtvrtek 28.02.2019 • 14:30
    Barys - N.Novgorod 5:4 po prodl.
    #3 Sobota 02.03.2019 • 15:00
    N.Novgorod - Barys 3:1
    #4 Pondělí 04.03.2019 • 17:00
    N.Novgorod - Barys 5:4 po prodl.
    #5 Středa 06.03.2019 • 14:30
    Barys - N.Novgorod 3:1
    #6 Pátek 08.03.2019 • 15:00
    N.Novgorod - Barys 3:1
    #7 Neděle 10.03.2019 • 12:00
    Barys - N.Novgorod 3:2
    thejrc.org