Tirreno Adriatico - 2. etapa Víťaz: Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step) (kon.)
konec
Tirreno Adriatico - 2. etapa

Víťaz: Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step)

sk Čtvrtek 14.03.2019, 14:15Cyklistika
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:15.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z druhej etapy cyklistických pretekov Tirreno Adriatico. Po včerajšej tímovej časovke nás čaká zaujímavá 195 kilometrov merajúca etapa, ktorá vyvrcholí výbušným cieľovým stúpaním. Náš prenos sa začne o 14:15 hod.

    YATES: KONEČNE SME TO DOKÁZALI

    Tímovú časovku najlepšie zvládlo austrálske zoskupenie Mitchelton – Scott. Na rovinatom profile prešlo trať za 22:25 min., vďaka čomu o sedem sekúnd zdolalo tím Jumbo – Visma. Ako prvý preťal cieľovú čiaru Michael Hepburn, a tak ponesie modrý dres pre lídra celkovej klasifikácie. Na treťom mieste skončil tím Sunweb s mankom 22 sekúnd. Z hľadiska pretekárov na celkové poradie si najlepšie viedli Adam Yates a Primož Roglič. „Super štart! Snažíme sa vyhrať túto časovku už niekoľko rokov. Vždy sem dovezieme silný tím, vždy to bolo tesné, ale teraz sme to konečne dokázali,“ cituje špecializovaný portál cycling-info 26-ročného Brita. Naopak, trošku stratil Tom Dumoulin a až 37-sekundové manko bude v ďalších etapách doháňať Julian Alaphilippe z tímu Deuceninck – Quick-Step.

    NEPRÍJEMNÝ INCIDENT S DIVÁKOM

    Včerajšie tímové zápolenie narušil incident, pri ktorom skončili na zemi Rafal Majka a Oscar Gatto. Tí doplatili na zrážku s nepozorným divákom, ktorý prechádzal cez cestu práve v tom čase, keď sa vo vysokej rýchlosti rútila zostava tímu Bora-Hansgrohe. Spomenuté poľsko-talianske duo napokon pokračovalo v etape, ale do cieľa prišlo s mankom takmer šiestich minút. Rafal Majka tak stratil ambície na celkové poradie a nenadviaže na vlaňajšie víťazstvo krajana Michala Kwiatkowskeho. V priebežnom poradí figuruje slovenský cyklista Peter Sagan na 104. mieste. Pred začiatkom celého podujatia ho trápili žalúdočné problémy, a tak budeme zvedaví v akej forme sa ukáže v nasledujúcich dňoch.

    NAPOSLEDY SA TEŠIL THOMAS

    Dnešnú etapu by sme mohli rozdeliť na akési dve časti. Prvá je viac-menej rovina, kde nemožno čakať veľa zaujímavého. Pre oko diváka bude atraktívnejšia druhá polovica pretekov, pretože na programe sú tri horské prémie, vrátane cieľového stúpania v regióne Pomarance. To meria 6,8 kilometra s priemerným sklonom 3,6%. Napínavých bude najmä posledných 1600 metrov so šesťpercentným sklonom. Koncovka je tak vhodná pre výbušných pretekárov tzv. puncherov. V roku 2017 tu triumfoval úradujúci víťaz Tour de France Geraint Thomas, ktorý úspešne zaútočiť štyri kilometre pred cieľom. Výborný výkon podal Peter Sagan, ktorý s odstupom deviatich sekúnd skončil tretí. Okrem toho sú na trati dve šprintérske prémie, kde sa budú udeľovať body do súťaže o červený dres.
     
    90 km
    Druhá etapa prestížnych cyklistických pretekov Tirreno Adriatico je v plnom prúde a v tejto chvíli štartuje aj náš textový prenos. Do konca zostáva ešte 90 kilometrov, čo je dostatok času na to, aby sme sa v niekoľkých príspevkoch vrátili k doterajšiemu priebehu etapy.
     
    87 km
    Na vytvorenie úniku sme nemuseli dlho čakať. Prakticky hneď po štarte sa od pelotónu oddelila pätica pretekárov v zložení: Markel Irizar (Trek – Segafredo), Mirco Maestri (Bardiani – CSF), Natnael Berhane (Cofidis), Stepan Kurjanov (Gazprom – Rusvelo) a Sebastian Schönberger (Neri Sottoli – Selle Italia – KTM). Ich náskok aktuálne predstavuje štyri minúty.
     
    83 km
    Pred niekoľkými sekundami sme sledovali zápolenie vedúcich pretekárov na úvodnej horskej prémii. Jej víťazom sa stal Natnael Berhane z exotickej Eritrey, a tak získava do vrchárskej súťaže prvých päť bodov. V šprintérskom súboji zdolal Rakúšana Sebastiana Schönbergera a Taliana Mirca Maestriho.
     
    80 km
    Od začiatku priameho prenosu vidíme na čele hlavnej skupiny jazdcov tímu Mitchelton – Scott. Je to logické, pretože včera práve toto austrálske zoskupenie vyhralo tímovú časovku a modrý dres pre lídra celkovej klasifikácie nesie Michael Hepburn.
    Profil dnešnej klasikárskej etapy.

     
    78 km
    Pelotón prechádza miestom označeným ako bufet. Samozrejme, to ho trošku spomalí a náskok vedúcej skupiny sa o niekoľko sekundičiek zvýši. Mitchelton – Scott má však situáciu zatiaľ pod kontrolou.
     
    75 km
    Najznámejšou persónou spomedzi pretekárov v úniku je Španiel Marek Irizar. Nedávno oslávil 39. narodeniny a avizuje, že po skončení sezóny ukončí profesionálnu kariéru. Rodák z mesta Oñati má na konte dve víťazstva a štartoval na dvadsiatich podujatiach Grand Tour.
     
    72 km
    Televízna réžia nám ponúkla zábery na jazdcov tímu Bora-Hansgrohe, ktorí včera doplatili na nepozornosť jedného z fanúšikov popri trate. O niečo horšie na tom zrejme je Poliak Rafal Majka, ktorý má obviazanú ľavú ruku. Oscar Gatto vyzerá byť v poriadku.
    Záverečný kilometer z doprovodného vozidla.

     
    69 km
    Vedúca skupina má naďalej náskok na úrovni 3:30 minúty. Je však málo pravdepodobné, že by to dotiahla do úspešného konca. Teraz sme videli aj zaujímavú situáciu, keď Michael Hepburn ako líder celkového poradia ťahal pelotón a stenčoval manko.
     
    66 km
    "Cítim sa dobre, ale každý rok je to ťažšie. Je viac pretekov, ľudia chcú viac rozhovorov... Je ľahké dosiahnuť určitú úroveň, ale je oveľa ťažšie sa na nej udržať. To som si neuvedomoval, keď som pred piatimi alebo šiestimi rokmi začal vyhrávať, " povedal Peter Sagan v rozhovore pred pretekmi.
     
    63 km
    Náskok úniku je naďalej tesne pod štyrmi minútami. V prepočte na vzdialenosť to predstavuje 2,7 kilometera. Naďalej vidíme vpredu najmä dresy tímu Mitchelton – Scott či Sunwebu, ktorý pred sezónou vymenil čierno-bielu kombináciu dresov za červeno-bielu.
     
    60 km
    V družnej debate sme videli dvoch vynikajúcich šprintérov – Fernanda Gaviriu a talianskeho šampióna Eliu Vivianiho. Dnešný dojazd im ale príliš nesedí a zrejme ich nebude vidieť na popredných pozíciach. Skôr možno počítať s Petrom Saganom.
    Je to špeciálny deň v modrom drese, chcem si to užiť.

     
    56 km
    Ubehli ďalšie štyri kilometre a vedúca skupina si zmerala sily na prvej dnešnej šprintérskej prémii. Jej víťazom sa stal Mirco Maestri z tímu Bardiani – CSF, ktorý prešpurtoval Sebastiana Schönbergera. Talian tak získava päť bodov do súťaže o červený dres.
     
    53 km
    "Dnešná etapa je jednou z tých, ktorá mi vyhovuje. Dúfam, že vo finále budem vpredu a dosiahnem dobrý výsledok. Samozrejme, Quick-Step má viac možností, ale my sa budeme snažiť pracovať čo najlepšie. Pre mňa je vždy lepšie, keď je náročný záver," povedal pred etapou Greg van Avermaet z tímu CCC.
     
    50 km
    Vedúci pretekári sa blížia k druhej horskej prémii a zároveň najvyššiemu bodu dnešnej etapy. Serrazzano je kopec s dĺžkou 1500 metrov a priemerným sklonom viac než sedem percent. Uspeje znovu Natnael Berhane?
     
    47 km
    Horskú prémiu Serrazzano ovládol Natnael Berhane z tímu Cofidis. Svoje bodové konto tak obohatil o ďalších päť bodov. Eritrejčan zviedol s Sebastianom Schönbergerom veľmi pekný a vyrovnaný súboj, ale napokon ho zdolal a oblečie si vrchársky dres.
    Natnael Berhane má vo vrchárskej súťaži na konte 10 bodov.

     
    44 km
    Michael Hepburn je na čele pelotónu, ktorý stráca stále 3:30 minúty na vedúcu skupinu. Môžeme si pripomenúť jej zloženie: Markel Irizar (Trek – Segafredo), Mirco Maestri (Bardiani – CSF), Natnael Berhane (Cofidis), Stepan Kurjanov (Gazprom – Rusvelo) a Sebastian Schönberger (Neri Sottoli – Selle Italia – KTM).
     
    41 km
    Pelotón predsa len trošku začína zrýchľovať a dopredu sa dostávajú tímy, ktoré budú bojovať v celkovej klasifikácii. Po pravej strane sa formuje Sunweb, zľava modré dresy tímu Sky a viac žltej farby vidíme zásluhou jazdcov zoskupenia Jumbo – Visma.
     
    38 km
    Eduard Prades Reverte mal pád, a tak stratil kontakt s pelotónom. Jazdec tímu Movistar to bude mať veľmi ťažké s tým, aby sa vrátil do hlavnej skupiny. Rozbiehal sa veľmi pomaly, čo naznačuje nejaké zranenie.
    Eduard Prades Reverte skončil na zemi.

     
    36 km
    Nálepku smoliar dňa si dnes zaslúži Sebastian Schönberger. Jeden z protagonistov úniku vytrvalo bojuje na šprintérskych a horských prémiách, ale už štvrtýkrát končí druhý. Podobne ako pred 20 kilometrami sa cez neho dostal Mirco Maestri.
     
    32 km
    Portál ProCyclingStats prišiel so zaujímavou grafikou, ktorá sa týka jazdcov z úniku. Podľa nej je to pre Rusa Stepana Kurjanova celkovo pätnásty súťažný deň, kedy participuje v úniku. Naopak, najmenej aktívnym mužom je Natnael Berhane, ktorý je v úniku len piaty raz.
     
    29 km
    Menej ako tridsať kilometrov zostáva do konca dnešnej etapy. Pelotón stenčil svoje manko na úroveň troch minút a očividne začína zrýchľovať. Dostávame do záverečnej časti, ktorá vyvrcholí stúpaním na 6,8 kilometrov dlhý kopec Pomarance.
     
    26 km
    Ďalšiu minútu siahol pelotón na únik, ktorého hviezdne chvíle sa čoskoro skončia. Každopádne, spokojný určite bude Natnael Berhane, ktorý svoj hlavný cieľ splnil a teda získal desať bodov do vrchárskej súťaže.
     
    23 km
    Peter Sagan dostal zrejme defekt, a tak musel zastaviť vedľa trate. Dúfajme, že sa skoro vráti späť do pelotónu. Okrem toho sme sa dozvedeli správu, že tesne pred koncom druhej etapy odstúpil z pretekov Gianni Moscon z tímu Sky.
     
    20 km
    Dvadsať kilometrov do konca – náskok úniku je už len 70 sekúnd. Okrem toho vidíme aktivitu jazdcov tímu Deceuninck – Quick-Step, ktorí sa snažia roztrhať pelotón. Lídrom belgického tímu je Jullian Alaphilippe, ale na Pomarance už triumfoval aj Zdeněk Štybar.
     
    17 km
    Pelotón už vidí unikajúcu skupinu a myslím si, že jeho strata je aj menej ako 35 sekúnd, čo ukazuje talianska réžia. Môžeme sa tešiť na dramatické cyklistické divadlo, v ktorom by mali hrať prím klasikári.
     
    15 km
    Bohužiaľ, Peter Sagan sa nestihol vrátiť do hlavnej skupiny a nabral výraznú stratu. Je tak jasné, že dnes o víťazstvo bojovať nebude. Je to škoda, keďže pred dvoma rokmi tu v nabitej konkurencii finišoval tretí.
     
    12 km
    Dvanásť kilometrov pred cieľom dostihnutá päťčlenná skupina, ktorá bola skoro päť hodín v úniku. Okrem toho sme videli v zábere aj Petra Sagana, ktorý spoločne so zraneným tímovým kolegom Rafalom Majkom stráca viac než dve minúty na pelotón.
    Peter Sagan na pelotón výrazne stráca.

     
    10 km
    Tempo sa teraz poriadne zvýšilo a pelotón doslova letí. Vpredu sa výborne drží líder celkového poradia Michael Hepburn, Fernando Gaviria či favoriti ako Julian Alaphilippe alebo Greg van Avermaet.
     
    8 km
    Borci tímu Mitchelton – Scott sa snažia roztrhať pelotón, ktorý sa blíži k záverečnému stúpaniu. Na veľmi dobrej štvrtej pozícii sa pozične drží Adam Yates, ktorý je jednotkou tohto austrálskeho zoskupenia.
     
    6 km
    Sme v cieľovom stúpaní dnešnej etapy. Najskôr sa pôjde na 3400-metrový úsek s priemerom cez päť percent, potom sa cesta vyrovná na dvoch kilometroch a na cieľovú pásku zavedie cyklistov 1600 metrov s priemerom šesť percent.
     
    5 km
    Zlé dva dni tímu Bora-Hansgrohe sa snažil zachrániť Daniel Oss. Ten sa rozhodol zaútočiť ďaleko pred cieľom, ale jeho náskok bol minimálny. Pelotón nemal problém dostihnúť skúseného talianskeho pretekára.
     
    3 km
    Od hlavnej skupiny sa odčlenilo niekoľko pretekárov. Je medzi nimi Julian Alaphilippe či Primož Roglič. Zatiaľ ťažko môžeme predpokladať či tento nástup bude úspešný alebo sa ešte všetko spojí dokopy.
     
    2 km
    Vpredu je veľmi silná päťčlenná skupina s Primožom Rogličom, Tomom Dumoulinom či Zdeňekom Štybarom. Ich náskok je ale zatiaľ malý a momentálne to vyzerá tak, že sa všetko znovu spojí.
     
    1 km
    Do záverečného kilometera vstupuje s minimálnym náskokom trojica Julian Alaphilippe, Primož Roglič a Alexej Lutsenko. Je to silné trio, ale za ním je skupina takisto výborných pretekárov. Kto dnes vyhrá?
     
    CIEĽ
    Víťazom dnešnej etapy je JULIAN ALAPHILIPPE! Francúzsky cyklista tak nadviazal na svoje nedávne víťazstvo z klasiky Strade Bianche. V závere zviedol šprintérsky súboj s olympijským víťazom Gregom van Avermaetom, ale napokon ho zdolal. Tretí končí Alberto Bettiol.
    Záver dnešnej etapy ovládol Julian Alaphilippe.

     
    Výsledky dnešnej etapy:

    1. Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step) 4:48:09
    2. Greg van Avermaet (CCC Team)
    3. Alberto Bettiol (EF Education First)
    4. Tiesj Benoot (Lotto Soudal)
    5. Adam Yates (Mitchelton – Scott)
    6. Valerio Conti (UAE Emirates)
    7. Primož Roglič (Jumbo – Visma)
    8. Wout Poels (Team Sky)
    9. Jakob Fuglsang (Astana)
    10. Tim Wellens (Lotto Soudal) – rovnaký čas.
     
    Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck–Quick-Step sa stal víťazom druhej etapy pretekov Tirreno Adriatico. Najlepšie si poradil so záverečným stúpaním Pomarance a v klasikárskom dojazde zdolal Grega van Avermaeta. Ako tretí preťal cieľovú čiaru Alberto Bettiol. Slovák Peter Sagan mal smolu, 23 kilometrov pred cieľom dostal defekt a následne sa už nestihol vrátiť do hlavnej skupiny. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (16:31:53)

    Miroslav Kováčik

    Výsledky dnešnej etapy:
    1. Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) 4:48:09
    2. Greg van Avermaet (CCC Team)
    3. Alberto Bettiol (EF Education First)
    4. Tiesj Benoot (Lotto Soudal)
    5. Adam Yates (Mitchelton - Scott)
    6. Valerio Conti (UAE Emirates)
    7. Primož Roglič (Jumbo - Visma)
    8. Wout Poels (Team Sky)
    9. Jakob Fuglsang (Astana)
    10. Tim Wellens (Lotto Soudal) - rovnaký čas.

    Šprintérska prémia (36 km):
    1. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 5 bodov
    2. Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle) 3b.
    3. Stepan Kurjanov (Gazprom - Rusvelo) 2b.
    4. Markel Irizar (Trek - Segafredo) 1b.

    Horská prémia Serrazzano (47 km):
    1. Natnael Berhane (Cofidis) 5 bodov
    2. Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle) 3b.
    3. Markel Irizar (Trek - Segafredo) 2b.
    4. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 1b.
    Šprintérska prémia (56 km):
    1. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 5 bodov
    2. Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle) 3b.
    3. Stepan Kurjanov (Gazprom - Rusvelo) 2b.
    4. Markel Irizar (Trek - Segafredo) 1b.

    Horská prémia Castellina Marittima (96 km):
    1. Natnael Berhane (Cofidis) 5 bodov
    2. Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle) 3b.
    3. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 2b.
    4. Markel Irizar (Trek - Segafredo) 1b.
    ocianews.com