Tirreno Adriatico - 3. etapa Víťaz: Elia Viviani (Deceuninck–Quick-Step) (kon.)
konec
Tirreno Adriatico - 3. etapa

Víťaz: Elia Viviani (Deceuninck–Quick-Step)

sk Pátek 15.03.2019, 14:40Cyklistika
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:00.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z druhej etapy cyklistických pretekov Tirreno Adriatico. Cyklisti sa presunú do vnútrozemia Talianska a po 226 kilometroch sa v meste Foligno očakáva hromadný špurt najrýchlejších pretekárov.

    ĎALŠIE VÍŤAZSTVO ALAPHILIPPA

    Po dvoch etapách je lídrom celkového poradia Brit Adam Yates. Ten bol členom víťazného tímu Mitchelton – Scott v stredajšej tímovej časovke a včera nechýbal v skupine najlepších. Z modrého dresu tak vyzliekol tímového kolegu Michaela Hepburna. Na treťom mieste je s odstupom siedmich sekúnd Primož Roglič a vo výbornej forme sa naďalej ukazuje včerajší víťaz Julian Alaphilippe. Francúz v záverečnom špurte zdolal Grega van Avermaeta, získal časovú bonifikáciu a v priebežnej klasifikácii sa posunul na ôsme miesto. Peter Sagan v druhej etape o víťazstvo nebojoval. Dvadsaťtri kilometrov pred cieľom ho zastavil defekt a následne sa už nedokázal vrátiť späť do elitnej skupiny.

    HLAVNÝMI FAVORITMI GAVIRIA A VIVIANI

    Žilinský rodák si dnes môže napraviť reputáciu, keďže zrejme budeme svedkami záverečného šprintérskeho súboja. Druhá polovica etapy je viac-menej rovinatá, čo nahráva spomínanému scenáru. Konkurencia je ale veľmi silná, o čom svedčia mená ako Fernando Gaviria, Elia Viviani, Sacha Modolo alebo Alex Edmondson. Na trati sú pripravené dve šprintérske a tiež horské prémie. Stúpania Passo del Rospatoio a La Foce merajú zhodne 5,3 kilometra, no prvé menované je o niečo prudšie. Dá sa predpokladať, že body si pripíšu jazdci z úniku. V ňom by nemal chýbať Natnael Berhane, ktorý včera ukázal ambíciu na zisk dresu pre najlepšieho vrchára.
     
    80 km
    Pekný deň prajem všetkým fanúšikom cyklistiky. V tejto chvíli štartuje náš textový prenos z tretej etapy pretekov Tirreno Adriatico. Do konca zostáva ešte 80 kilometrov, no v niekoľkých príspevkoch sa ešte vrátime k doterajšiemu priebehu etapy.
     
    77 km
    Ešte pred chvíľou sme videli vpredu poltucet pretekárov, ktorí sa odčlenili od pelotónu krátko po štarte. Mirco Maestri ale po prejazde druhou šprintérskou prémiou svoju aktivitu vzdal. V ďalšom príspevku si predstavíme kompletné zloženie úniku.
     
    75 km
    Aktuálne zloženie úniku: Alessandro Tonelli (Bardiani – CSF), Alexander Cataford (Israel Cycling Academy), Natnael Berhane (Cofidis), Stepan Kurjanov (Gazprom – Rusvelo) a Sebastian Schönberger (Neri Sottoli – Selle Italia – KTM). Ich náskok predstavuje 3:40 minúty.
    Profil dnešnej etapy s cieľom v meste Foligno.

     
    72 km
    Máme za sebou už aj obe šprintérske a horské prémie. Natnael Berhane z Cofidisu potvrdil ambíciu získať vrchársky dres a pripísal si celkovo desať bodov. Naopak, pri šprintoch sa najviac darilo Rusovi Stepanovi Kurjanovi, ktorý tiež berie maximálny počet bodov.
     
    69 km
    Môžeme si ešte povedať, že do dnešnej etapy nenastúpil Talian Fabio Felline z tímu Trek – Segafredo. Okrem toho v pretekoch nepokračuje ani Tomasz Marczynski (Lotto Soudal). V oboch prípadoch by malo ísť o zdravotné problémy.
     
    65 km
    Televízne kamery si už všímajú favoritov na dnešné víťazstvo. Samozrejme, radi by sme videli v boji o víťazstvo Petra Sagana, no momentálne sú väčšími favoritmi Elia Viviani a Fernando Gaviria.
    Rozhovor s Eliom Vivianim pred začiatkom etapy.

     
    61 km
    Máme za sebou ďalšie štyri kilometre. Náskok päťčlenného úniku naďalej osciluje okolo štyroch minút, čo by pre pelotón nemal byť problém dostihnúť. Po väčšinu etapy sa stará o držanie prijateľného odstupu belgické zoskupenie Deceuninck – Quick-Step.
     
    58 km
    Na čele pelotónu vidíme stále vysokú postavu dánskeho pretekára tímu Deceuninck – Quick-Step Kaspera Asgreena. Ten sa snaží držať manko na konštantnej úrovni 3:45 min, no striedajú mu aj jazdci tímu UAE Emirates a Dimension Data.
     
    54 km
    V priebehu úvodných dvoch hodín bola priemerná rýchlosť pelotónu 39 km/h, teda je na úrovni päťdesiatich. Samozrejme, terén sa trošku vyrovnal, no zároveň je to spôsobené blížiacim sa cieľom.
     
    51 km
    Pelotón v prepočte na vzdialenosť stráca aktuálne 2,5 kilometra na vedúcu päticu. V nej figurujú traja pretekári, ktorí sa do úniku vydali aj včera. Spokojný môže byť najmä Natnael Berhane, ktorý si dnes vybojoval priebežné prvé miesto vo vrchárskej súťaži.
     
    48 km
    Do širšieho okruhu favoritov mal dnes patriť aj Giacomo Nizzolo z tímu Dimension Data, no ešte pred začiatkom nášho priameho prenosu mal pád. Uvidíme, či ho tento moment bude v závere limitovať.
    Giacomo Nizzolo sa dnes nevyhol pádu.

     
    45 km
    Náskok vedúcej skupiny ide zatiaľ veľmi pomaly smerom dole, no podobne tomu bolo aj včera. Aktuálne predstavuje 3:30 minúty a je málo pravdepodobné, že to Berhane a spol. dotiahnu do úspešného konca.
     
    43 km
    Dobre zabudovaného v pelotóne sme videli Petra Sagana, ktorý včera nemohol kvôli defektu bojovať o popredné pozície. Dnes sa vo viacerých poradiach na sociálnych sieťach umiestňuje na treťom mieste.
     
    40 km
    Ešte štyridsať kilometrov zostáva do cieľa dnešnej etapy. Cyklisti prechádzali cez historické mesto Perugia, ktoré je známe rôznymi pamätihodnosťami – napríklad renesančná katedrála Loggia di Braccio alebo Etruský oblúk s rímskymi prvkami.
    Zároveň s Tirrenom Adriaticom pokračuje aj Paríž - Nice.

     
    38 km
    Stepan Kurjanov z tímu Gazprom – Rusvelo sa odpojil od unikajúcej skupiny a bude čakať, pokiaľ ho pelotón pohltí. Ruský pretekár bol v úniku druhý deň po sebe, takže síl nemá nazvyš. Vyhral však dnes obe šprintérske prémie a zaslúži si pochvalu.
     
    35 km
    Kilometre pomaly ubiehajú, čaká nás ešte približne hodina pretekania. Náskok vedúceho kvarteta je už menej ako trojminútový. Pelotón začína zaberať a všetko smeruje k očakávanému hromadnému dojazdu.
     
    31 km
    Kasper Asgreen naďalej sťahuje náskok vedúcej skupiny. Ten je momentálne na úrovni 150 sekúnd. Pravidelne sa mu snaží striedať aj Reinardt Janse van Rensburg z tímu Dimension Data.
     
    28 km
    Pelotón naďalej dobre spolupracuje a stiahol náskok na dve minúty. Postupne sa čoraz viac dostávajú do čela aj jazdci tímu UAE Emirates, ktorí pracujú pre svojho kolumbijského lídra Fernanda Gaviriu.
    Aktuálny pohľad na hlavnú skupinu.

     
    24 km
    Náskok úniku klesol o ďalších 30 sekúnd. Postupne sa čoraz viac dostávajú dopredu aj tímy na celkové poradie, ktoré nechcú nič podceniť. Po pravej strane vozovky idú dopredu jazdci tímu Sunwebu.
     
    20 km
    Dvadsať kilometrov zostáva do prejazdu cieľovým priestorom. Aktuálnu situáciu na trati môžeme nazvať akýmsi tichom pre búrkou. Naďalej na čele pelotónu neúnavne pracuje dánsky tempár Kasper Asgreen.
     
    17 km
    Cyklisti sú v sedle už viac než päť hodín, no to najdôležitejšie majú pred sebou. Grafika nám ukázala, že za ostatných desať kilometrov klesol náskok úniku o minútu. Momentálne je už len 600 metrov.
     
    14 km
    Ďalšie tri kilometre sú za nami. Pelotón sa začína trošku viac naťahovať, čo je logické vzhľadom na rýchlosť, ktorú vyvíjajú šprintérske tímy. Tonelli (Bardiani – CSF), Alexander Cataford (Israel Cycling Academy), Natnael Berhane (Cofidis) a Sebastian Schönberger (Neri Sottoli – Selle Italia – KTM) majú náskok 40 sekúnd.
     
    12 km
    Po ľavej strane si začína vytvárať pozíciu austrálsky tím Mitchelton – Scott. Ten má dve úlohy – dostatočne ochrániť Adama Yatesa v modrom drese a tiež sa snažiť vytvoriť dobrú pozíciu pre Alexa Edmondsona.
    Pelotón má vedúcu skupinu na dohľad.

     
    10 km
    Desať kilometrov pred koncom má únik k dispozícii ešte 22 sekúnd, čo je skutočne minimálny náskok. V poslednej dobe vidíme najčastejšie na čele Taliana Alessandra Tonelliho z tímu Bardiani – CSF, ale ani jeho snaha zrejme stačiť nebude.
     
    8 km
    Za ostatné dva kilometre sa náskok vedúceho kvarteta nezmenšil a vyzerá to tak, že dnes v úniku pokoria hranicu 220 kilometrov. To je skutočne obdivuhodné. Po pravej strane sa si vytvoril vláčik tím EF Education First so Sachom Modolom.
    Hrdinovia dnešnej etapy.

     
    6 km
    Únik si naďalej drží svoj 20-sekundový náskok, ale mám pocit, že prestáva spolupracovať. Rakúsky pretekár Sebastian Schönberger sa teraz snažil nastúpiť svojim kolegom, ale nevyšlo mu to.
     
    4 km
    Sebastian Schönberger to ešte raz skúsil, ale bol bez šance. Po viac než 220 kilometrov je unikajúce kvarteto dostihnuté a budeme svedkami očakávanej koncovky. V hromadnom špurte by nemal chýbať ani Peter Sagan.
     
    2 km
    Snáď prvýkrát dnes vidíme aktívnych pretekov tímu Bora-Hansgrohe. Tí sa snažia prekvapiť trošku zaskočených pretekárov tímu Deceuninck – Quick-Step. Peter Sagan sa drží na treťom mieste.
     
    1 km
    Máme pred sebou posledných 1000 metrov. Daniel Oss odvádza vynikajúcu prácu pre Petra Sagana, ale vedľa trojnásobného majstra sveta sú aj Fernando Gaviria, respektíve Elia Viviani.
     
    CIEĽ
    Víťazom tretej etapy cyklistických pretekov Tirreno Adriatico sa stal ELIA VIVIANI! Videli sme skutočne strhujúcu koncovku, v ktorej nechýbal ani slovenský rýchlik Peter Sagan. Ten doslova vystrelil z pravotočivej zákruty ako prvý, ale taliansky majster sa za ním šikovne vyviezol a napokon ho zdoláva.
    Taliansky majster Elia Viviani vyhráva pred Petrom Saganom.

     
    Konečné výsledky dnešnej etapy:

    1. Elia Viviani (Deceuninck – Quick-Step) 5:26:45 hod.
    2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    3. Fernando Gaviria (UAE Emirates)
    4. Giacomo Nizzolo (Dimension Data)
    5. Jens Keukeleire (Lotto Soudal)
    6. Davide Cimolai (Israel Cycling Academy)
    7. Clement Venturini (AG2R La Mondiale)
    8. Jasper Stuyven (Trek – Segafredo)
    9. Davide Ballerini (Astana)
    10. Luca Pacioni (Neri Sottoli – Selle)
     
    Elia Viviani potvrdzuje vynikajúcu formu a víťazi v tretej etape cyklistických pretekov Tirreno Adriatico. V samotnom závere mu to ale poriadne sťažil Peter Sagan, ktorý bol možno ešte sto metrov pred páskou prvý. Napokon ho Talian predstihol a nadviazal na včerajší triumf tímového kolegu Juliana Alaphilippa. Na treťom mieste skončil Fernando Gaviria. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (16:39:43)

    Miroslav Kováčik

    Konečné poradie dnešnej etapy:
    1. Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step) 5:26:45 hod.
    2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
    3. Fernando Gaviria (UAE Emirates)
    4. Giacomo Nizzolo (Dimension Data)
    5. Jens Keukeleire (Lotto Soudal)
    6. Davide Cimolai (Israel Cycling Academy)
    7. Clement Venturini (AG2R La Mondiale)
    8. Jasper Stuyven (Trek - Segafredo)
    9. Davide Ballerini (Astana)
    10. Luca Pacioni (Neri Sottoli - Selle)

    Šprintérska prémia (85 km):
    1. Stepan Kurjanov (Gazprom - Rusvelo) 5 bodov
    2. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 3b.
    3. Alessandro Tonelli (Bardiani - CSF) 2b.
    4. Alexander Cataford (Israel Cycling Academy) 1b.

    Horská prémia La Foce (103 km):
    1. Natnael Berhane (Cofidis) 5 bodov
    2. Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle) 3b.
    3. Alexander Cataford (Israel Cycling Academy) 2b.
    4. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 1b.

    Horská prémia Passo del Rospatoio (159 km):
    1. Natnael Berhane (Cofidis) 5 bodov
    2. Sebastian Schönberger (Neri Sottoli - Selle) 3b.
    3. Alexander Cataford (Israel Cycling Academy) 2b.
    4. Alessandro Tonelli (Bardiani - CSF) 1b.

    Šprintérska prémia (180 km):
    1. Stepan Kurjanov (Gazprom - Rusvelo) 5 bodov
    2. Mirco Maestri (Bardiani - CSF) 3b.
    3. Alessandro Tonelli (Bardiani - CSF) 2b.
    4. Alexander Cataford (Israel Cycling Academy) 1b.
    ocianews.com