Žilina – Michalovce 1:2 (kon.)
konec
MsHK Žilina
1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
HK DUKLA Ingema Michalovce
Sobota 23.03.2019, 17:00 • Tipsport aréna, Žilina • Tipos Extraliga (SR) • 7. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Boje o slovenskou nejvyšší soutěž vrcholí, baráž mezi Žilinou a Michalovcemi dospěla do rozhodujícího sedmého duelu. Po dnešním zápase už bude konečně jasné, který z těchto celků bude v příštím ročníku nastupovat mezi elitou. Přeji vám příjemný sobotní večer, pojďme si shrnout dosavadní průběh celé série.
     
    STAV SÉRIE: ZIL – MIC 3:3

    Letošní baráž bychom mohli shrnout slovy "můj dům, můj hrad" – zatím totiž ve všech utkáních uspěl domácí tým. Žilina sérii otevřela dvěma výhrami, po nichž následovaly dva úspěchy Michalovců. V úterý si Vlci výsledkem 4:1 vybojovali mečbol, který ovšem Dukla o dva dny později odvrátila. Za stavu 3:3 se tak dnes naposledy přesouváme do Tipsport arény, kde se definitivně rozhodne. Postoupí lišky do nejvyšší soutěže, nebo už posedmé opět zvítězí domácí celek?

    12. 3.: Žilina – Michalovce 3:1
    13. 3.: Žilina – Michalovce 4:1
    16. 3.: Michalovce – Žilina 3:2 po prodl.
    17. 3.: Michalovce – Žilina 3:0
    19. 3.: Žilina – Michalovce 4:1
    21. 3.: Michalovce – Žilina 2:0

    Nejproduktivnějším borcem MsHK v baráži je s 5 body (4+1) ostřílený veterán Richard Huna, který je zároveň nejlepším střelcem svého výběru. O bod méně (1+3) pak nasbíral lídr Dukly Tomáš Valečko.
     
    Ještě jednou vám přeji příjemné odpoledne, od startu sedmého utkání baráže o Tipsport ligu nás dělí hodina. Za chvilku pro vás budeme mít připraveny sestavy.
     
    Úvodní sestavy:

    MsHK Žilina: Fučík (Mikoláš) – Matejka, Piegl, Hudec, Dubeň, Mendrej, Bagin, Turian, Surán – Jenčík (A), Húževka (A), Huna (C) – Rehák, Surovka, Ručkay – Hvila, Podešva, Beránek – Milý, Ondruš, Hrazdíra.

    HK Dukla Ingema Michalovce: Trenčan (Lamper) – Kolba (C), Bdžoch, Korenko, Novický, Valečko, Linet, Mesaroš, Banovský – Giľák, Piatak (A), Mašlonka (A) – Chalupa, Toma, Hamráček – Safaralejev, Cútt, Róth – Dvurečenskij, Bojko, Gavrik.

    Rozhodčí: Jonák, Müllner – Orolin, Šefčík.
     
    Do žilinské sestavy se po jednozápasové absenci vrací kapitán Richard Huna, jehož návrat mírně zamíchal složením jednotlivých formací. K menším úpravám došlo také na straně Dukly, a to zejména v útoku.
     
    Zatímco hala Dukly během baráže praskala ve švech, ochozy Tipsport arény v prvních třech utkáních zely prázdnotou. Návštěvnost se vždy pohybovala jen kolem tisíce diváků, tedy šestiny oficiální kapacity. Dnes by tomu však mělo být jinak – pro domácí fanoušky totiž je vstup zdarma a z Michalovců by mělo do Žiliny dorazit nemalé množství příznivců lišek.
     
    Žilinští nastupují na led, odhadem zhruba z poloviny zaplněnou halou se nese tichý pískot. Je jasné, kdo bude mít dnes v Tipsport aréně domácí atmosféru...
     
    Oba celky už se seřadily na modrých čarách, hráči a rozhodčí si sundávají helmy. Před startem utkání ještě uslyšíme slovenskou státní hymnu.
     
    Hymna dohrála, sudí už svolává první lajny do středového kruhu. Jdeme na věc! Na úvodním buly poměří domácí Peter Húževka síly s Erikem Piatakem.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:12
    Rozhodující duel začal! Jako první se po vyhraném vhazování dopředu protlačili hokejisté Žiliny, jejichž pobyt před Trenčanem ale neměl dlouhého trvání.
     
    01:13
    Linet se pokusil rozehrát kotouč dopředu, povedlo se mu to však až na druhý pokus. Sledujeme pomalejší podívanou, více ze hry zatím má Žilina.
     
    01:50
    Bývalý útočník Litoměřic Petr Beránek se dostal do slušné šance, z hranice kruhu ale přestřelil Trenčanovu branku. Gólman Dukly teď musí být ve střehu.
     
    02:30
    Domácí kontrolují hru a svého soupeři nepouští ke kotouči. Zároveň se jim ovšem nedaří pořádně usadit před Trenčanem, obrana lišek je nekompromisní.
     
    03:21
    Linet chtěl Fučíka překvapit střelou od modré, zakončení mu ale vůbec nesedlo a český gólman tak nakonec vůbec nebyl nucen zasahovat.
     
    03:40
    Michalovce právě vstřelily branku!
    Dukla sice v úvodu tahala za kratší konec pomyslného lana, přesto se však na ledě Žiliny prosazuje jako první! JAKUB LINET si najel na pravý kruh a nahodil pryž před brankoviště, odkud se dost kuriózním způsobem odrazila za Tomáše Fučíka. Pro hosty je to hodně šťastná trefa, ale co je doma, to se počítá – 0:1! Asistence: Lukáš Hamráček.
     
    04:58
    Před Fučíkem se nyní u mantinelu bojuje o kotouč, do přetahované je zapojeno hned několik borců z obou celků. Uvidíme, kdo si pryž nakonec ukořistí.
     
    05:20
    Trenčan zneškodnil střelu z pravého kruhu a rozhodl se přerušit hru. Následovala první menší šarvátka, vylučovat se ovšem nebude.
     
    06:11
    Žilina vstřelila branku!
    Na odpověď Tipsport aréna nečekala dlouho, po necelých třech minutách začínáme zase od začátku! Autorem branky je FILIP SUROVKA, který naplno využil závaru před soupeřovou klecí. Asistence: Emil Bagin, Lukáš Dubeň.
     
    07:24
    Tohle nevidíme rádi. Erik Piatak zůstal po střetu s Martinem Podešvou ležet na ledě, na střídačku mu museli pomoci spoluhráči. Snad bude v pořádku.
     
    07:24
    Martin Podešva (ZIL) míří do sprch, za naprosto zbytečný faul kolenem dostal pětiminutový trest a "osobák" do konce utkání. Velká šance pro Duklu!
     
    08:58
    Vlci se poprvé dostávají ke kotouči a okamžitě jej vyhazují přes všechny čáry. Fučík se teď pořádně zapotil, Michalovce jsou v přesilovce aktivní.
     
    09:54
    Bagin kotouč vyhodil ven z pásma, Dukla se opět stáhnout za modrou čáru. Hostům se teď vůbec nedaří probojovat se do útočného pásma.
     
    10:38
    Richard Jenčík se ve vlastním oslabení dostal před branku, jeho zakončení ale zblokoval duchapřítomný bránící protihráč. Trenčan si tak mohl oddechnout.
     
    11:31
    Safaralejev se ozval z modré čáry, Fučík měl s projektilem problémy. Nakonec se mu ale podařilo neposednou pryž zkrotit včas.
     
    11:58
    Michalovce právě vstřelily branku!
    Dukla v závěru přesilovky opět zatopila pod kotlem a tentokrát už to přineslo ovoce! Tomáš Valečko se uvolnil v mezikruží a místo střely se rozhodl nahrát na kruh JAKUBU LINETOVI, který si přesnou střelou z voleje zadělal na hattrick! Asistence: Tomáš Valečko, Mário Roth.
     
    12:38
    Hraje se hlavně v žilinském pásmu, hosté jsou po druhém vstřeleném gólu na koni. Ke kotouči se nyní dostal René Piegl, který jej drží za vlastní klecí.
     
    13:43
    Michalovce se dostaly do přečíslení dva na jednoho, Bojko ale nezvládl zachytit soupeřovu přihrávku, a nedostal se tak do zakončení!
     
    14:45
    Petr Beránek zahrozil z prostoru pro vhazování, jeho ránu ale zblokoval jeden z bránících protihráčů. Dukla se nyní opět přesouvá dopředu.
     
    15:33
    Po Piatakovi nyní zdravotníci ošetřují Valečka, hosté tak aspoň na chvilku přišli o dalšího hráče. Uvidíme, jak si kouč Michalovic s touto ztrátou poradí.
     
    16:02
    Odpískáno první zakázané uvolnění dnešního střetnutí, kterého se dopustili hosté. Po krátké přestávce se tak bude vhazovat před Trečanovou klecí.
     
    16:58
    Vlci postupně ožívají, Trenčan teď musel likvidovat zakončení z bezprostřední blízkosti brankoviště. Žilinští se po dlouhém oslabení konečně dostávají do hry.
     
    17:30
    Erik Piatak už je na ledě, po krásné spolupráci s jedním spoluhráčem proklepl reflexy Tomáše Fučíka prudkou ranou z první. Gólman pryž lapil bez obtíží.
     
    17:32
    Ihned po vyhraném vhazování pálil Safaralejev, který trefil břevno žilinské svatyně! Od třetího gólu hosty dělily pouhé milimetry.
     
    18:40
    Matěj Giľák předjel Mendreje, dostal se k volnému kotouči a bez váhání z vysokého úhlu vypálil. Tomáš Fučík má ve statistikách další úspěšný zákrok.
     
    19:24
    První třetina se dohrává před Trenčanem, domácí se po nějaké době opět usadili v útočném pásmu a snaží se na soupeřovu klec posílat jednu ránu za druhou.
     
    19:58
    Dvě sekundy před koncem periody se vylučuje, Marek Kolba (ZIL) je vykázán za nedovolené bránění. Žilina tak druhé dějství začne v početní výhodě.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na branku: 13 – 16.
     
    Úvodní dějství je minulostí, po prvních dvaceti minutách odhází do kabin spokojenější hokejisté Michalovců. Ti měli po většinu periody na ledě jasnou převahu, kterou se jim podařilo přetavit ve dvě branky. Domácí se pak zvládli prosadit jen jednou, čtvrtinu třetiny navíc kvůli likvidačnímu faulu Martina Podešvy strávili ve čtyřech. Uvidíme, jaký obraz hry nám nabídne další část, kterou žilinští vlci zahájí v početní výhodě.
     
    Další třetina začne přibližně v 17:58.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:29
    Vlci mají velké problémy se vůbec dostat přes modrou čáru, Michalovce oslabení zvládají na jedničku. Trenčan zatím nemusel zasahovat.
     
    21:07
    Lukáš Matejka zkusil štěstí od modré čáry, hostující klec přestřelil jen o několik málo centimetrů. Pryž trefila zadní mantinel, následně si jí znovu berou domácí.
     
    21:56
    Dukla v samotném závěru oslabení opět vyhazuje, Žilině se tahle přesilovka vůbec nepovedla. Domácí budou muset hodně přidat, pokud se chtějí udržet v extralize.
     
    22:47
    Žilina se teď dopustila dost okatého ofsajdu, po pauze se tak bude vhazovat u hostující modré čáry. Lepším celkem jsou stále Michalovce.
     
    23:07
    Richard Jenčík se obtočil kolem klece a chtěl uklidit kotouč do sítě, Trenčan ale nakonec dokázal drobnou škvíru ve své svatyni zacpat včas.
     
    23:53
    Po souhře s Giľákem zakončoval Piatak, Fučík proti střele předvedl naprosto rutinní zákrok. Sledujeme klidnější pasáž hry bez větších šancí.
     
    24:55
    Róth našel na kruhu volného Safaralejeva, který ale ranou z voleje trefil jen připraveného českého gólmana. Žilina tak stále prohrává jen o jednu branku.
     
    25:52
    Teď musel zasahovat zase Trenčan, který zkrotil Rehákovu prudkou dělovku od modré čáry. Ani jeden brankář nehodlá povolit, útoky si lámou zuby.
     
    26:59
    Piatak na vlastní modré obral protihráče o kotouč a zamířil dopředu, nyní se o něj přetahuje u mantinelu. Michalovce se snaží udržet v útočném pásmu.
     
    28:13
    Safaralejev manévroval s pukem za brankou, nakonec se jej rozhodl nahrát do mezikruží. Jeho nabídka ale původně zamýšleného adresáta nezastihla.
     
    29:31
    Hra se přelévá z jednoho konce ledové plochy na druhý. Dukla má na ledě mírnou převahu, nedaří se jí ale na delší dobu udržet před svatyní Tomáše Fučíka.
     
    30:57
    Matejka sebral kotouč za vlastní klecí a nyní jej chce někomu nahrát, dotěrný protihráč mu ale pořádně znepříjemňuje život a snaží se jej odzbrojit.
     
    31:30
    V Žilině probíhá další komerční přestávka, po které se bude vhazovat u modré čáry Ingemy. Na střely momentálně vedou domácí 23 – 19.
     
    32:29
    Huna byl u mantinelu odzbrojen Linetem, Dukla se následně velmi rychle prodrala ven z vlastní obranné třetiny. Žilina však jejich výlet obratem ukončila.
     
    33:36
    Icing vrátí hru před svatyni Adama Trečana. Sledujeme trochu suchou pasáž utkání, ani jednomu celku se nedaří si vypracovat větší šance.
     
    34:13
    Beránek se pokusil kotouč za Trenčana doslova procpat, což se pochopitelně nelíbilo hostujícím bekům. Novický jej prudce srazil k zemi, vylučovat se nebude.
     
    34:48
    Richard Huna měl na hokejce vyrovnávací branku, jenže Trenčan vytáhl z rukávu famózní zákrok a jedovaté zakončení zastavil!
     
    35:44
    Mesaroš se protáhl skrz soupeřovu obranu za modrou a našel Dvurečenského, který zamířil přesně do rukavice domácího gólmana. Čeká nás další reklamní pauza.
     
    36:23
    Vladislav Bojko (MIC) za Trenčanovou brankou podrazil Ručkaye, Žilina si tak podruhé v utkání vyzkouší přesilovou hru. Přetaví ji tentokrát v branku?
     
    36:51
    Krátkou kombinaci zakončil prudkou dělovkou od modré Hvila, kterou Trenčan i přes menší potíže zkrotil. Po pauze uvidíme buly po jeho pravici.
     
    37:40
    Matejka to zkoušel z velké vzdálenosti, jeho rána se ale od jednoho z hráčů před brankou odrazila mimo nebezpečí. Trenčan tak nemusel zasahovat.
     
    38:36
    Huna přišpendlil na mantinel Mašlonku, který zůstal ležet na ledě. Hra chvilku pokračovala dál, než se jí sudí rozhodl přerušit. Hráč Dukly je zdánlivě v pořádku.
     
    39:18
    Do konce druhé třetiny zbývá už jen něco málo přes čtyřicet sekund, hraje se hlavně před klecí Adama Trenčana. Žilina se snaží něco vymyslet.
     
    39:45
    Před hostující klecí vznikl nebezpečný závar, po kterém následovala hromadná bitka! Závěr dějství se prodlouží, sudí budou rozdávat tresty.
     
    39:45
    Hned čtyři hráči dostávají dvouminutové tresty za hrubost: Lukáš Hvila, Jakub Ručkay (oba ZIL), Michal Korenko a Tomáš Valečko (oba MIC).
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na branku: 36 – 24.
     
    Michalovce dělí dvacet minut od historicky prvního postupu do slovenské nejvyšší soutěže, po dvou třetinách vedou nad domácí Žilinou o jednu branku. Vítězství rozhodně ještě nemají v kapse, nad vodou je ve druhé třetině držely hlavně skvělé výkony jejich gólmana. Stále není vůbec o ničem rozhodnuto, čeká nás hodně zajímavá třetí třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:55.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:27
    Žilina po icingu vyhrála buly před vlastní klecí a zamířila dopředu, odkud je připravená soupeřova obrana velmi rychle vyštípala.
     
    41:18
    Emil Bagin rozehrává kotouč dopředu. Vlci jsou v úvodu třetí třetiny aktivnějším celkem a snaží se co nejrychleji vyrovnat stav utkání.
     
    42:05
    Fučík má na svém kontě další zákrok, Bojko si na domácím brankáři vylámal zuby. Žilina se opět dostává ke kotouči a zakládá útočnou akci.
     
    42:45
    Odpískáno další zakázané uvolnění, jenž se tentokrát dopustili hokejisté Dukly. Více ze hry mají stále domácí, kterým se však nedaří Trenčana pořádně potrápit.
     
    43:28
    Juraj Milý svou individuální akci zakončil střelou z prostoru pro vhazování, která zaplula do nastavené rukavice maskovaného strážce branky Michalovců.
     
    43:49
    Podobný zákrok teď předvedl zase Tomáš Fučík, po krátké pauze tak uvidíme buly před žilinskou svatyní. Domácím se neustále krátí čas.
     
    44:36
    Dubeň pálil od modré, Trenčan byl připraven. Následný protiútok pak připravená obrana vlků velmi rychle rozebrala, soupeře nepustila do zakončení.
     
    45:49
    Z ochozů na led prší pískot, rozhodčí opět odpískali zakázané uvolnění, tentokrát to bylo velmi těsné. Vhazovat se bude před Trečanovou klecí.
     
    46:51
    Piegl startuje zpoza vlastní svatyně, Žilina se opět snaží protlačit před Trenčana. Dukla ale bojuje ze všech sil, výborně brání hubený náskok a soupeře drží na uzdě.
     
    Dnešní utkání sleduje 2 551 diváků (41% kapacity).
     
    47:49
    Dvurečenskij se dostal do zakončení, z pravého kruhu poslal puk přímo na vyrážečku připraveného Fučíka. Pryž se následně odrazila za branku.
     
    48:53
    Erik Piatak zkoušel štěstí z kruhu, zakončení mu ale moc nesedlo a jeho slabá pozemní střela Fučíkovu svatyni minula o dobrých pár centimetrů.
     
    49:36
    Šance na druhém konci ledové plochy. Z modré čáry pálil Peter Húževka, jehož rána se od jednoho z hráčů před brankovištěm odrazila vysoko nad klec.
     
    49:55
    Damián Novický (MIC) ve vyložené šanci podrazil Richarda Jenčíka a může být rád, že sudí nenařídil trestné střílení. Žilinu tak čeká další přesilová hra.
     
    50:51
    Vlci působí bezzubě. Jsou sice usazení v útočném pásmu, vůbec si však neví rady v zakončení. Adam Trenčan má naprosté minimum práce.
     
    51:44
    Matejka diriguje přesilovku z modré čáry, teď se rozhodl Trečana překvapit prudkou ranou. Jeho pokusu ale chyběla notná dávka přesnosti.
     
    52:23
    Selhání žilinské obrany teď mohlo být fatální, Fučík ale nakonec zvládl nebezpečné zakončení Cútta z hranice brankoviště včas zastavit!
     
    53:27
    Žilinské trápení nemá konce, Michalovce zodpovědně brání a domácí si s nimi neví rady. Trenčanovu pozornost vyzkoušel Beránek, ani on ovšem neuspěl.
     
    54:18
    Mašlonka zavezl kotouč na kruh a snažil se zakončit, kvůli dotěrnému protihráči ale nezvládl pořádně zamířit, a Fučík tak nakonec nebyl nucen zasahovat.
     
    54:40
    Róthova prudká rána orazítkovala beton připraveného českého brankáře. Gólman Žiliny drží svůj celek nad vodou a svými zákroky vykřesává jiskry naděje.
     
    55:49
    Lukáš Toma vyhodil kotouč z vlastního pásma, vlci se pro něj musí vrátit až za vlastní klec. Do konce základní hrací doby zbývá už jen něco přes čtyři minuty.
     
    56:55
    Po dlouhé době se přerušuje, Cúttova rána se od připraveného strážce domácí klece odrazila až do ochranné sítě. Michalovce závěr zvládají na jedničku.
     
    57:49
    Lukáš Hvila krouží s kotoučem po středním pásmu. Vlci už začínají působit dost odevzdaně, dvě minuty před koncem by ten herní projev měl být úplně jiný...
     
    58:08
    Trenčan se rozhodl pro jistotu schovat schovat pryž pod lapačku. Fučík zatím stále zůstává v brance, Žilina si ještě může vzít oddechový čas.
     
    58:28
    Rudolf Huna se dostal do ideální pozice, zakončení z první mu ale vůbec nesedlo a Trenčan kotouč zastavil naprosto s přehledem!
     
    58:28
    Je to tu. Žilina si bere oddechový čas, dá se předpokládat, že Fučík se už do branky nevrátí. Duklu od postupu do nejvyšší soutěže dělí jen minuta a půl.
     
    58:49
    Domácí už jsou v šesti, Michalovce už je ale dvakrát vyprovodili ven z útočného pásma. Žilina teď podává dost zoufalý výkon.
     
    59:41
    Giľák mohl rozhodnout, na poslední chvíli jej ale zastavil bránící protihráč. Na střídačce Dukly ale i přes to propuká radost, už je dávno hotovo.
     
    Konec zápasu.
     
    Dukla Michalovce poráží v baráži o Tipsport Ligu Žilinu 4:3 na zápasy a vůbec poprvé v historii postupuje do nejvyšší soutěže!
     
    Na jednom konci ledové plochy se slaví, pohled na ten druhý je pak o dost smutnější. Žilina padá ze soutěže, kterou v sezóně 2005/06 vyhrála.
     
    MsHK si druhou nejvyšší soutěž zahraje poprvé od roku 2001, v Tipsport Lize působilo téměř dvacet let. Naopak, jak už bylo níže zmíněno, Michalovce čeká vůbec první ročník mezi slovenskou smetánkou.
     
    Dukla si dnes naprosto zaslouženě vybojovala postup do Tipsport Ligy, v polovině první třetiny utekla do těsného jednobrankového náskoku, který udržela až do závěrečné sirény. Žilina sice na Trenčanovu branku poslala přes padesát střel, jen velmi málo z nich ale bylo opravdu nebezpečných.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Na počtenou příště! (19:42:58)

    Vojtěch Martinek

    Branky a nahrávky: 7. Surovka (Bagin, Dubeň) – 4. Linet (Hamráček), 12. Linet (Valečko, Róth)


    MsHK Žilina: Fučík (Mikoláš) – Matejka, Piegl, Hudec, Dubeň, Mendrej, Bagin, Turian, Surán – Jenčík (A), Húževka (A), Huna (C) – Rehák, Surovka, Ručkay – Hvila, Podešva, Beránek – Milý, Ondruš, Hrazdíra.
    HK DUKLA Ingema Michalovce: Trenčan (Lamper) – Kolba (C), Bdžoch, Korenko, Novický, Valečko, Linet, Mesaroš, Banovský – Giľák, Piatak (A), Mašlonka (A) – Chalupa, Toma, Hamráček – Safaralejev, Cútt, Róth – Dvurečenskij, Bojko, Gavrik.

    Rozhodčí: Jonák, Müllner – Orolin, Šefčík.

    Diváci: 2 551
    thejrc.org