Opava – Dukla Praha 2:0 (kon.) | Mladá Boleslav – Sparta 2:1 (kon.) | Zlín – Olomouc 0:2 (kon.)
Teplice – Slovácko 2:0 (kon.) | Slavia – Liberec 1:1 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
2:0 (1:0)
FK Dukla Praha
Sobota 30.03.2019, 15:00 • Stadion v Městských sadech, Opava • FORTUNA:LIGA • 26. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Po reprezentační pauze se vrací zpátky zápasový kolotoč FORTUNA:LIGY. V Opavě dojde k důležitému záchranářskému souboji mezi tamním Slezským FC a pražskou Duklou. Pojďme si krátce představit oba celky.
     
    FK Dukla Praha byla ještě v pátek na předposledním místě tabulky, jenže Karviná porazila Baník a poslala Pražany zpátky na dno prvoligové soutěže.

    Dukle se na jaře nedaří. Po slibné remíze s ostravským Baníkem čtyřikrát v řadě prohrála, byť místy to z její strany nebylo herně špatné. Před reprezentační přestávkou ovšem vyhrála v domácí bitvě s Karvinou 2:1. Co předvede v Opavě?

    Zajímavostí je, že na lavičce pražského celku působí Roman Skuhravý, který se Slezským FC postoupil do nejvyšší soutěže, ale pak se nečekaně přesunul právě na Julisku. V Opavě se ze strany fanoušků určitě nedočká přátelského přivítání.

    Doplňme, že Dukla nebude moci využít služeb Jakuba Podaného a Uroše Djuranoviče, kterým běží karetní trest.
     
    Slezský FC Opava po solidním podzimu slibně odstartoval i jarní boje. Na hřišti Karviné i na horké půdě Jablonce vyválčil bod. Pak ale Slezané doma podlehli Plzni a prohráli také na teplických Stínadlech.

    Čekání na vítězství neukončilo ani domácí utkání se Slováckem. Opava vedla po trefě Bronislava Stáni, více než 70 minut hrála proti deseti a nakonec mohla být ráda za remízu 2:2, kterou v závěru zajistil nejlepší střelec Slezanů Tomáš Smola.

    Další bod přivezl opavský tým z vršovického Ďolíčku, kdy se v nepříliš zajímavém utkání podělil o bod s Bohemians Praha 1905 po bezbrankové remíze.

    Reprezentační pauzu vyplnili Opavští přípravným duelem s druholigovou Zbrojovkou Brno, jenže zápas nezvládli a prohráli 1:3. Teď Slezané, kterým pro karetní trest chybí záložník Tomáš Jursa, cílí na vítězství. Dvanáctou Opavu a poslední Duklu totiž v tabulce dělí osm bodů, což není kdovíjak bohatý polštář.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Pavel Orel. Na čarách mu budou asistovat Pavel Blažej a David Hock. Čtvrtým sudím je Jakub Vojkovský. Delegáty zápasu jsou Petr Mikel a Patrik Filípek.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Fendrich – Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek (C) – Schaffartzik, Zavadil – Jurečka, Janetzký, Zapalač – Smola.
    Náhradníci: Šrom – Helebrand, Jan Řezníček, Rychlý, Bernadina, Juřena, Stáňa.

    FK Dukla Praha: F. Rada – Bezpalec, Raspopovič, Ostojić, Douděra – Hadaščok, P. González, Marek Hanousek (C), Daniel Tetour, Doumbia – Holenda.
    Náhradníci: M. Hruška – Krunert, Lu. Holík, Kovaľ, Milošević, Dancák.

    Rozhodčí: Orel – Blažej, Hock.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    -1
    Trojice rozhodčích přivádí základní sestavy na hrací plochu. Slezský SFC bude hrát ve svých tradičních žlutých dresech s modrými pruhy a Dukla nastupuje ve vínově červených dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Sudí Orel fouknutím do píšťalky odstartoval dnešní důležité utkání pro oba celky.
     
    2
    Ze začátku utkání drží míč ve své moci domácí fotbalisté, kteří se snaží kombinovat na polovině Dukly.
     
    2
    Po faulu na opavského hráče na polovině Dukly bude rozehrávat volný přímý kop Pavel Zavadil.
     
    3
    Velmi zkušený střední záložník poslal míč na hranici vápna, kde jej se snažil prodloužit do vápna jeho spoluhráč, obrana Dukly ale nenechala balon propadnout za svá záda.
     
    4
    Další standardní situace pro domácí tým. Tradičním autorem kopu byl Zavadil, který poslal míč na hranici malého vápna, kde odhlavičkoval balon Ostojič.
     
    6
    Opava právě vstřelila branku!
    Opava jde do zaslouženého vedení, když opět Pavel Zavadil zahrál standardní situaci, v pokutovém území hlavičkoval balon jeden z jeho spoluhráčů, Filip Rada balon vyrazil před sebe a pro TOMÁŠE SMOLU už to byla jednoduchá situace, aby balon doklepl přes ležícího Radu do brány.
    6. Tomáš SMOLA - 1:0
     
    8
    Dukla po inkasované brance převzala iniciativu a kombinovala na polovině Opavy, z hodně velké dálky to zkoušel Hadaščok, ten ale branku Fendricha netrefil.
     
    9
    Hadaščok se snažil kolmicí vyslat dopředu Holendu, ale přihrávka byla až moc prudká a balon skončil u domácího brankáře.
     
    11
    Domácí fotbalisté nechávají nyní hrát hráče Dukly, kteří šli středem hřiště dopředu, ale dobře zasáhla obrana Opavy.
     
    12
    Hanousek fauloval na polovině Dukly, Zavadil přesně našel hlavu Smoly, který hlavičkoval u zadní tyče nad branku.
    12. Hlavička Smoly mířila těsně nad
     
    14
    Nyní se hra odehrává hlavně u středu hřiště, více má míč ve své moci Dukla.
     
    14
    Pražský celek kombinoval na pravé straně, přihrávka Holendy na Gonzáleze byla sice přesná, ale o míč jej připravil dobrý skluzem opavský obránce.
     
    16
    Schaffartzik ve středu hřiště fauloval Holendu, ale z této výhody hosté nic nevytěžili, naopak do protiútoku šli domácí fotbalisté, ale také oni se k ohrožení branky nedostali.
     
    19
    Vojtěch Hadaščok je prvním potrestaným hráčem dnešního střetnutí, pravděpodobně se mu nelíbilo to, že sudí Orel neodpískal faul před opavským pokutovým územím.
     
    20
    Nyní trocha zmatku v pokutovém území, když Simerský odhlavičkoval balon přímo na nohu Douděrovi, který měl dobrou střeleckou příležitost, ale branku Fendricha ani neohrozil.
     
    22
    Sudí Orel poskytl Dukle výhodu, hosté šli do útoku Douděrou, ale jeho centr směřoval jen do rukavic Fendricha.
     
    23
    Jan Žídek při avizované výhodě fauloval a sudí Orel mu poté v přerušené hře ukázal žlutou kartu.
     
    23
    Také vzápětí viděl žluté napomínání i Ivan Ostojič.
     
    24
    Zavadil dnes zahrává standardní situace velice dobře, nyní našel hlavu domácího kapitána Žídka, který ale balon poslal jen na horní síť.
     
    26
    Dukla kombinuje před pokutovým územím Opavy, ale zatím jejich snaha končí před šestnáctkou jejich soupeře.
     
    28
    Hanousek přihrával dlouhý pas na Gonzáleze, který podle sudího fauloval domácího Jana Žídka.
     
    30
    Smola byl faulovaný ve středu hřiště, rozehrát může Zavadil. Domácí záložník místo dlouhého centru volil přihrávku nalevo, domácí pokračovali v akci, ale nevedlo to k ohrožení branky Rady.
     
    32
    Zavadil našel Janetzského, který přihrával pod sebe, hostující obránci balon odvrátili jen k Zapalačovi, který vystřelil technicky a do míst, kde byl gólman Filip Rada.
     
    33
    Smola si naskakoval na balon centrovaný z hranice vápna, ale hostující obránce stačil před domácím útočníkem balon ještě jemně tečovat, aby Smola balon nemohl zasáhnout.
     
    34
    Zavadil centroval do pokutového území, hostující hráči balon odvrátili k Zapalačovi, který u zadní pravé tyče našel Žídka, který ale nedokázal vpádu zakončit.
     
    36
    Opava vhazovala aut, po kterém Smola hledal v pokutovém území spoluhráče, hostující obrana balon odvrátila ke Schaffartzik, který vystřelil prudkou ránu vedle.
     
    38
    Komplikace pro Opavu! Jan Žídek fauloval hostujícího Douděru, sudí Orel mu ukázal druhou žlutou kartu a poté následovala červená karta a domácí obránce musí jít předčasně do kabin.
     
    38
    Po rozehraném přímém kopu chytil míč do rukavic brankář Fendrich, pomezní rozhodčí navíc avizoval ofsajd.
     
    40
    Velká šance Opavy, po velmi dobré kombinaci domácího celku střílel Janetzký, brankář Rada vytáhl velmi dobrý zákrok, k odraženému míči se snažil přes hostujícího hráče, kterého fauloval.
     
    41
    Tomáš Smola viděl za nebezpečný zákrok žlutou kartu.
     
    42
    Dukla byla kousek od vyrovnání po střele Holendy. Hostující sniper vystřelil ke vzdálenější tyči a Fendrich musel balon skvěle vyrazit na roh.
    42. Holendovu střelu jen tak tak vytáhl Fendrich
     
    43
    Ze standardní situace hosté nezahrozili. Na druhé straně fauloval Smolu hostující Mohamed Doumbia, který musí být po zákroku ještě ošetřený.
     
    43
    Přímý volný kop zahrál Zavadil, hosté balon odvrátili na rohový kop, ze kterého žádné vzrušení před brankou Dukly nebylo.
     
    45
    Bude se nastavovat jedna minuta v prvním dějství.
     
    45+1
    Ještě na závěr prvního poločasu kopala Opava rohový kop, po kterém ještě hlavičkoval Smola vedle tyče.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Po prvním poločase vede Opava nad Duklou 1:0, když se prosadila ze začátku utkání zásluhou Smoly, Dukla převzala iniciativu, ale k ohrožení branky se dostávali jen sporadicky. Nejblíže byla vyrovnávající brance po střele Holendy, po níž musel parádní zákrok vytáhnout Fendrich. Slezský SFC však dohrává utkání v deseti, jelikož po druhé žluté kartě byl sedm minut před přestávkou vyloučen domácí kapitán Žídek.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Dukla sice rozehrála, ale hostující hráč u lajny však špatně zpracoval míč a ten skončil za postranní lajnou.
     
    47
    Holenda upadl na hranici vápna, hned se otočil směrem k rozhodčímu, ale ten ale nepískal nic a akce Dukly pokračovala.
     
    48
    González si naběhl na levou stranu a vystřelil, jenže zařízení domácího celku netrefil.
     
    48
    Hanousek otočil hru na levou stranu na Tetoura, toho už podruhé za sebou zradilo zpracování a balon dojel za postranní čáru.
     
    50
    Stejný hráč centroval z pravé strany, jeho přihrávka byla sražena na roh.
     
    50
    Tetour poslal míč do šestnáctky, tam ale kralovala domácí obrana a balon odvrátila.
     
    51
    Po centru z pravé strany hlavičkoval Douděra a na zadní tyči ještě dobíhal Hanousek, Douděrův pokus šel vedle pravé tyče a Hanousek jej nestihl uklidit do brány. I kdyby Dukla vstřelila branku, tak by nebyla uznána, jelikož pomezní signalizoval ofsajd.
     
    53
    Na hřišti se síly vyrovnají! Ivan Ostojič ztratil míč před pokutovým územím Opavy a sáhl po Jurečkovi a viděl druhou žlutou a následně červenou.
    53. Červená karta po 2. žluté
     
    54
    Volný přímý kop zahrávala Opava z velmi dobré vzdálenosti. Zavadil však trefil pouze hostující zeď.
     
    56
    Smola stihl míč ještě na hrací ploše a odcentroval z pravé strany do pokutového území, tam však nikdo z jeho spoluhráčů nebyl.
     
    58
    Zavadil centroval z brankové čáry, ale jeho přihrávka byla nepřesná, trochu se na něj obořil útočník Smola, který si žádal přihrávku.
     
    60
    Opava se nikam zatím nežene a nechává hrát Duklu, Tomáš Smola je na půlící čáře připravený k případnému brejku.
     
    62
    První střídání v sestavě hostí. Davida Douděru vyměnil Lukáš Holík.
     
    62
    Dukla sice kombinuje na polovině Opavy, ale její hra je pomalá a domácí hráči jsou jako jeden muž naskládaní v pokutovém území a přihrávky do pokutového území jen velmi těžko mohou projít.
     
    63
    Zavadil zahrál rohový kop, poslal míč do pokutového území, kde hlavou vyskočil nejvýše Holenda a dostal balon mimo pokutové území.
     
    64
    Velká šance Dukly na srovnání! Raspopovič přihrával z pravé strany přesně na střídajícího Lukáše Holíka, který poslal míč balon z velmi dobré příležitosti těsně vedle branky.
    64. Čerstvý Holík pálil těsně vedle tyče
     
    66
    Druhá půle je zatím fotbalově slabší, diváci moc zajímavých akcí v pokutovém území nevidí, vyjma té poslední.
     
    67
    Vojtěch Hadaščok teď dvakrát po sobě upadl v pokutovém území, ale ani v jednom případě sudí Orel pokutový kop nezapískal.
     
    69
    A Hadaščok do třetice! Nyní byl hostující hráč kousek od vyrovnání, když ze sedmi metrů hlavičkoval těsně vedle, brankář Fendrich musel zvýšit na své hráče hlas.
    69. Hadaščok hlavičkoval vedle tyče
     
    69
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Vojtěch Hadaščok, přichází Róbert Kovaľ.
     
    70
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Jakub Janetzký, přichází Bronislav Stáňa.
     
    72
    Opava právě vstřelila branku!
    Domácí celek jde do dvoubrankového vedení! Jurečka vybojoval mezi dvěma hráči Dukly v pokutovém území míč a naservíroval ho BRONISLAVU STÁŃOVI a ten zblízka balon doklep do sítě.
    72. Bronislav STÁŇA - 2:0
     
    74
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Matěj Hrabina, přichází Jan Řezníček.
     
    75
    Opava ve velmi důležitém utkání vede o dvě branky a připíše si pravděpodobně vítězství po dlouhých šesti zápasech.
     
    77
    Holenda střílel ze střední vzdálenosti velmi nepřesně.
     
    80
    Střídání v týmu SFC Opava: ze hřiště odchází Tomáš Smola, přichází Václav Juřena.
     
    80
    Dukla zahrávala rohový kop, ale nic z něj nevyprodukovala naopak Opava šla do protiútoku, před Stáňou však skluzem zasáhl obránce Dukly.
     
    81
    Daniel Tetour viděl žlutou kartu.
     
    82
    Balon z rohového kopu odvrátil Michal Bezpalec do bezpečí.
     
    83
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Michal Bezpalec, přichází Samuel Dancák.
     
    83
    Václav Juřena viděl za ostrý zákrok na polovině hřiště žlutou kartu.
     
    84
    Raspopovič je stále ošetřovaný, pokud do hry nezasáhne, tak Dukla bude dohrávat v devíti hráči, jelikož má už třikrát vystřídáno.
     
    85
    Dukla je na míči, ale Opava skvěle brání a moc šancí svému soupeři ve svém vápně nedává.
     
    87
    Utkání se už jen dohrává, domácí fotbalisté nikam moc nepospíchají a Dukla to má v devíti hráčích těžké.
     
    88
    Dukla bude ještě po faulu na Gonzáleze zahrávat volný přímý kop z necelých dvaceti metrů.
     
    89
    Lukáš Holík střílel k bližší tyči a rozvlnil jen boční síť, Fendrich by byl u tyči včas.
     
    90
    Ve druhém poločase se budou nastavovat čtyři minuty.
     
    90+1
    V nastaveném čase drží Opava míč ve své moci a kombinuje na polovině Dukly.
     
    90+2
    Dukla se snaží ještě něco vymyslet, aby aspoň snížila na rozdíl jedné branky.
     
    90+3
    Opava je konsolidovaná před svým vápnem, nakonec ještě sudí Dukle píská útočný faul.
     
    90+4
    Sudí Orel kontroluje hodinky a co nevidět ukončí zápas.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Opava porazila Duklu 2:0. Po jedné brance padlo v každém poločase. Hned zkraje zápasu se prosadil Smola a účet zápasu dokonal střídající Stáňa. Ve druhém poločase si Dukla vytvořila územní převahu, měla šanci Hadaščokem, který v dobré pozici netrefil hlavou bránu, síly na hřišti se nakonec srovnaly, když po druhé žluté kartě byl vyloučen Ostojič. Opava chytře vyčkávala na svoji příležitost a ta přišla v 72. minutě, když se prosadil Stáňa, díky důrazu jeho spoluhráče Jurečky. Dukla se snažila v závěru aspoň snížit, ale bohužel to se jí nepovedlo.
     
    STATISTIKY

    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 4:1.
    Střely mimo: 4:10.
    Rohy: 4:3. (17:16:40)

    Tomáš Kučera

    Branky: 6. Smola, 72. Stáňa (Jurečka)

    Karty:   23. Žídek (OPA), 41. Smola (OPA), 83. Juřena (OPA) – 19. Hadaščok (DUK), 23. Ostojić (DUK), 43. Doumbia (DUK), 81. Daniel Tetour (DUK)   38. Žídek (OPA) – 53. Ostojić (DUK)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 4:10. Rohy: 4:3.
    Slezský FC Opava: Fendrich – Hrabina (74. Jan Řezníček), Simerský, Svozil, Žídek (C) – Schaffartzik, Zavadil – Jurečka, Janetzký (70. Stáňa), Zapalač – Smola (80. Juřena).
    Náhradníci: Šrom – Helebrand, Jan Řezníček, Rychlý, Bernadina, Juřena, Stáňa.

    FK Dukla Praha: F. Rada – Bezpalec (83. Dancák), Raspopovič, Ostojić, Douděra (62. Lu. Holík) – Hadaščok (69. Kovaľ), P. González, Marek Hanousek (C), Daniel Tetour, Doumbia – Holenda.
    Náhradníci: M. Hruška – Krunert, Lu. Holík, Kovaľ, Milošević, Dancák.

    Rozhodčí: Orel – Blažej, Hock

    Diváci: 4062
    thejrc.org