Nominační tisková konference k baráži Fed Cupu (kon.) | TK klubů ke zúžení počtu účastníků ELJ (kon.)
konec
Tisková konference klubů ke zúžení počtu účastníků extraligy juniorů

Středa 10.04.2019, 11:00Tiskové konference
     
    Díky za pozornost a mějte se fajn. (11:55:42)
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce.
     
    Tobola: Bavíme se i s třemi ostatními kluby, které byly vyřazeny. Uvidíme, co přijde z dnešního zasedání výkonného výboru. I Salcburk chce určitě hrát extraligu. Komunikujeme i se zástupci Ústí nad Labem a Písku. I oni jsou rozhořčeni. Velké dilema zažilo v kvalifikaci o juniorskou extraligu Ústí nad Labem. Oni se ptali, jestli to má vůbec smysl pro ně hrát, když ta soutěž bude uzavřena. Údajně by došlo k porušení soutěžního či disciplinárního řádu.I oni doufají, že letos nehráli tuto kvalifikaci zbytečně.
     
    Tobola: Podobná situace nastala už v roce 2007, tehdy však naše volání nikdo nevyslyšel. Letos je to ale o to horší, že se to stalo v roce 2019 v rozehrané soutěži. Věříme, že právní řád i soudy budou postupovat dostatečně rychle. Chceme už před prázdninami něco vědět. Chceme s klukama trénovat tak, abychom se připravovali na extraligu. Nevíme zase, co by byla ta první liga.
     
    Deadline pro rozhodnutí arbitráže je v prvním květnovém týdnu.
     
    Pluháček o statusu akademií: Všechny tři týmy mají momentálně zažádáno o to, aby se staly akademiemi. Těch akademií je však pět až šest ze sedmnácti, které to opravdu dělají tak, jak se má. Ostatní jsou akademiemi jen na papíře. Nikdo navíc v minulosti nezdůrazňoval, že kdo nemá akademii, nemůže hrát juniorskou extraligu. Hrozí ale opět, že tímto způsobem vznikne 25 akademií. My ale chceme především kvalitní juniorskou soutěž, třeba i s deseti nebo dvanácti týmy.
     
    Daniel Tobola: Jednáme s právníky. Oni komunikují mezi sebou, ale po všech liniích pojedeme až do konce všech možností, jak to rozhodnutí zvrátit. My jsme nic neporušili, cítíme se silně poškozeni, máme čistý stůl před všemi. 17. ledna jsme byli ústy sekretáře Martina Urbana uklidněni, že je nepřijatelné cokoliv měnit v rozehrané soutěži. Proto budeme bojovat.
     
    Daniel Tobola o šancích: Za nás je ten postup jednotný. Všechny tři kluby podaly návrh na arbitrážní řízení ČSLH. Chceme toto rozhodnutí jednoznačně zrušit. Chceme nachystat střednědobou koncepci juniorských soutěží. Máme na to paradoxně radikálnější názory než vedení svazu. Čas a naděje tu na zvrat je, ale čas hraje proti nám. Jsou tu i další možnosti, jako soudy nebo Úřad pro hospodářskou soutěž. Dá se zajistit, aby nebyly zahájeny žádné soutěže. Je možné i určit, že se podle stávajících pravidel dohraje tato soutěž, ale bude losovat i soutěž další. Nejradši bychom hokej dělali jen na ledě, ale ze všech sil se budeme prát až do konce. Na zimácích pomalu všichni spíme, žijeme tím celé dny. Je to jeden spolek a jedna parta, ale budeme se bránit všemi dostupnými prostředky.
     
    Tomáš Pluháček doplňuje: Na otázku, proč toto rozhodnutí padlo, nám bylo zodpovězeno, že se akademie musí v klidu připravovat na MS 20, které bude v Česku. Nejsem si ale jist tím, kolik hráčů bude z extraligy juniorů nominováno na šampionát. Když to bude jeden, bude to úspěch, nejspíš to ale bude ještě méně.
     
    Daniel Jindrák (Přerov): Věřili jsme, že tu soutěž budeme hrát i dál. Připravujeme se na to, abychom ji hráli i příští rok. Máme tu výborné zázemí. Hodně kluků dostalo nabídky, aby šli někam jinam. Máme tu však zázemí, školy i domov. Nemáme důvod odcházet a věříme, že tu ta extraliga bude.
     
    Šimon Jenáček (Vsetín): Ve Vsetíně se mě ujali od starších žáků, prošel jsem dorosty a nyní jsem v juniorce. Vidím, jak to funguje v klubu se statutem akademie, kde ve Zlíně působí můj bratr. Jsem sice hráč Zlína, ale Vsetín se mě ujal, za což mu děkuji. Rozdíl mezi oběma kluby je minimální. Pamatuji si, jak jsme zachraňovali extraligu v předposledním zápase v Kolíně, byla to velká euforie. Kdybychom věděli, co přijde za dva roky, žádná euforie by nebyla. My jsme se dostali mezi nejlepší osmičku, byla to skvělá sezona. Porazili jsme spoustu týmů se statutem akademie. Nechápeme, proč se to tak děje. Teď mě čeká maturitní ročník. Musím se rozhodnout, jestli budu hrát hokej i nadále v extralize anebo jestli budu dál studovat ve Vsetíně a nebudu muset studovat dálkově. Jsme postaveni do obrovsky těžké situace a snad se tohle změní.
     
    Zástupce rodičů pan Koubek: Mám dva syny – 13 a 17 let. Ten starší hraje prvním rokem extraligu v Havířově. Toto rozhodnutí považuji za lumpárnu a toto rozhodnutí se týká celých rodin. Hokejem člověk žije. Kromě mě i manželka a děti. Navíc chcete, aby kluk dokončil střední školu v tom městě, kde je dobře usazen. Vzdělání je důležitá věc. Klub si vybíráte i podle toho, jaká je zde škola. Podle čeho někdo může určit, jestli je tato akademie dobrá nebo ne? Je to pro mě velké zklamání za 17 let, co jsem u hokeje. Chlubíme se výsledky, ale ty už jsou staré dvacet let. Já vidím Jihlavu, která má akademii a potácí se v tabulce na posledním místě tabulky. Vyhoďme proto ty, co to dělají špatně. Vyhodíme z MS Kanadu s Amerikou jen proto, že musí letět přes oceán? V tomto případě vidím diskriminaci měst Přerov, Havířov a Vsetín.
     
    Nyní je promítáno video s Davidem Pastrňákem. Ten říká: Bylo by skvělé, kdyby v Havířově zůstala extraliga juniorů. Bylo by to v místě, kde jsem se učil hrát hokej i já.
     
    Radim Tesařík: Během sezony za námi přišel soukromý investor a říkal, jak to s mládeží děláme dobře. Přišel i s návrhem, že by postavil novou hokejovou halu. Bylo by to tak, že by tady hrála juniorka a dorost. Vidí, že tu práci děláme dobře. Nespíme, pracujeme a děláme proto všechno.
     
    Patrik Rimmel: Tlačíme na kluky, aby pracovali a je naší úlohou je nějakým způsobem vychovávat. Teď se před ně postavíme a řekneme jim: Buď skončíte s hokejem, nebo budete hrát nižší soutěž, anebo přestoupíte jinam a budete muset odejít od rodičů i přítelkyní. Snad zvítězí zdraví rozum a bude to tak, jak by to mělo být.
     
    Kočara: Svaz pumpuje do hokeje peníze, je to od rok lepší, ale na druhou stranu každým rokem za světem pokulháváme. Je to chyba i nás trenérů, ale věřím, že nakonec zvítězí zdravý rozum.
     
    Kočara (Přerov): Nás to odrovnalo i jiným způsobem. Hned po oznámením k nám do klubu vlezlo několik pracovníků z akademií a začali přemlouvat naše kluky k přestupu, jinak, že nebudou mít šanci se prosadit v extralize. Naše práce si myslím je vidět. Jsou tu kluci, kteří by to potvrdili. Je těžké teď něco říci klukům. Připravujeme se na sezonu tak, jako bychom hráli extraligu juniorů. Všemi dostupnými prostředky se budeme snažit kádr udržet. Někteří ale už teď odchází a neodešli by, pokud bychom hráli extraligu juniorů.
     
    Daniel Tobola (Vsetín): Všude se argumentuje tím, že jsme tu soutěž dlouho nehráli, pak ano a tak nám nebude vadit, že nám bude opět sebrána. Zničehonic se pak v únoru řeklo, že tato soutěž bude mít nová pravidla. Když jsme se ptali v březnu, proč jsme byli odejmuti ze soutěže, bylo nám řečeno, že výkonný výbor takto může kdykoliv rozhodnout. Veřejnost o tomto rozhodnutí prakticky vůbec neví. Svaz pracuje ekonomicky velmi dobře a se zvýšením hokejové základny dělá jednoznačně dobrou věc, nicméně toto je šílenství. Ještě 17. ledna nám řekli, že se něco na hokejovém fóru odhlasovalo. Nejsem ti toho ale vědom. Pan Zikmund nám pak řekl, že se zde zúžila extraligy juniorů. My s tím souhlasíme, ale chtěli jsme toho dosáhnout sportovní cestou. Teď se k nám dostávají zprávy, že Salcburk má tříletou smlouvu se svazem a může doplnit Olomouc v soutěži, což nejsou akademie. Mělo by se něco udělat, jinak se medailí z velkých akcí dlouho nedočkáme.
     
    Mrowiec: Mládežnické soutěže řeší stejní lidé jako extraligy mužů. Naší prioritou je to změnit. Navrhuji třeba vytvořit nezávislou skupinu lidí, která by to řešila.
     
    Mrowiec: Svaz dělá jednu fantastickou věc, a tou jsou nábory dětí. Aktuálně máme soutěž dorostů, která končí šestnácti lety, a kluci ještě nevyrostli tak, aby mohli naskočit do druhé nejvyšší soutěže. Navíc je téměř jisté, že ta juniorská soutěž nebude lepší. Akademie se rozhodly vybrakovat naše týmy. De facto klukům slibují, že do extraligy vstoupí o rok dříve, než by měli.

    Radek Barkman

    thejrc.org