USA – Japonsko 4:0 (kon.) | Švédsko – Francie 3:2 (kon.) | Kanada – Německo 5:0 (kon.)
Rusko – Švýcarsko 3:0 (kon.) | Finsko – Česko 3:1 (kon.)
konec
USA
4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Japonsko
Čtvrtek 11.04.2019, 11:30 • Metro Areena, Espoo • Mistrovství světa žen • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    S konstatováním, že zápas sledovalo 2483 diváků, se s Vámi loučím a těším se zase někdy na počtenou! (13:57:25)
     
    Nejlepšími hráčkami zápasu byly vyhlášeny brankářka USA Maddie Rooneyová a japonská útočnice Ajaka Toková.
     
    Americké hokejisty potvrdily ve čtvrtfinále MS proti Japonkám roli velkých favoritek a do semifinále postupují po vítězství 4:0. Japonky ale mohou být spokojené, konečné skóre je pro ně určitě velmi lichotivé. Americké hráčky se přes jejich obětavou obranu v čele se skvělou brankářkou Fudžimotovou prosazovaly těžko zejména v prvních čtyřiceti minutách a do třetí třetiny šly s na své poměry hubeným vedením 2:0, které zajistila svými zásahy Hilary Knightová. Japonky dokonce měly pár příležitostí na skórování. Ve 43. minutě Spojené státy definitivně uklidnila Cayla Barnesová, která využila krásnou přihrávku Kesselové. Skóre utkání pak uzavřela deset minut před koncem kapitánka USA Kendall Coyneová Schofieldová.

    Střely na branku – 53:10 (22:2, 11:5, 20:3)
     
    Konec zápasu.
     
    60:00
    V poslední sekundě ještě mohla skórovat Melissa Samoskevichová, která však ani nadvakrát neprotlačila kotouč za Fudžimotovou!
     
    59:54
    Ještě zakázané uvolnění Japonska.
     
    59:30
    Od modré čáry střílela Lee Steckleinová. Fudžimotová puk zkrotila a nepustila Američanky k dorážkám.
     
    59:01
    Běží už poslední minuta zápasu.
     
    58:02
    Japonky se nyní pustily do útočení ve více hráčkách a málem na to doplatily! Puk si v rychlosti vyměnily Coyneová Schofieldová a Compherová. Druhé jmenované ale před brankou sklouzl kotouč z hole a Fudžimotová stačila natáhnout ke své tyčce levý beton!
     
    57:07
    Zápas se dohrává. Američanky v klidu drží kotouč a spíše kombinují. Už se za každou cenu před branku netlačí.
     
    55:55
    Z levého kruhu zkusila štěstí Sidney Brodtová. Fudžimotová puk zachytila do lapačky a neumožnila tak clonícím protihráčkám dorážet.
     
    55:12
    Japonky po hodně dlouho době přešly do útoku. Akane Šigaová vzala puk na levém křídle a ve středním pásmu ho přenesla na druhou stranu, kam ji najela Rui Ukitaová. Ta se dostala i ke střele k bližší tyčce, kterou zneškodnila lapačkou Rooneyová. Následuje reklamní přestávka.
     
    54:24
    Bellamyová na modré nezpracovala puk a Japonky si mohou na chvilku oddechnout.
     
    52:52
    Hilary Knightová připravila dobrou možnost pro Alex Carpenterovou. Ta z mezikruží výborně chytající Fudžmotovou nepřekonala.
     
    52:42
    A nyní si připsala i další zákrok. Gólmanka Japonska je už viditelně zadýchaná, práce má hodně.
     
    52:11
    Japonky mají velké problémy alespoň odehrávat kotouče ven z obranného pásma. Fudžimotová čelila ve třetí části už 14 střelám.
    50:36 Coyneová SCHOFIELDOVÁ - 4:0
     
    50:36
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Japonkám už asi začínají docházet síly a Američanky se tak před brankou snadněji prosazují! Proti střele Deckerové z levého kruhu se FUdžimotová přesunula a vyrazila puk před sebe. Její spoluhráčky ho ale nedokázaly odklidit pryč od brankoviště, čehož využila KENDALL COYNEOVÁ SCHOFIELDOVÁ. Ta kotouč protihráčkám uzmula a zasunula ho za záda bezmocné brankářky. Bez asistence.
     
    50:08
    Po akci Compherové se puk dostal mezi kruhy, kde byla Hayley Scamurraová. Ani ta Fudžimotovou nepřekonala.

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 17. Knightová (Picardová, Carpenterová), 30. Knightová (Cameranesiová, Kellerová), 43. Barnesová (Kesselová, Brodtová), 51. Coyneová Schofieldová


    USA: Rooneyová (Rigsbyová) – Picardová, Barnesová, Bozeková, Bellamyová (A), Pfalzerová, Steckleinová, Kellerová – Knightová (A), Carpenterová, Cameranesiová – Pankowskiová, Deckerová, Coyneová Schofieldová (C) – Brodtová, Panneková, Kesselová – Compherová, Scamurraová, Samoskevichová.
    Japonsko: N. Fudžimotová (Kondová) – Hosojamadová (A), Ao. Šigaová, Koikeová, Sekiová, Toková, S. Suzukiová, S. Jamašitová – Jonejamová, Ak. Šigaová, Ukitaová – Miurová, Takaová, Osawaová (C) – M. Fudžimotová (A), Toková, Kubová – Kojamaová, H. Jamašitová, K. Suzukiová – Enomotová.

    Rozhodčí: Abergová, Celarová – Anex Dit Chenaudová, Jaatinenová

    Diváci: 2483
    thejrc.org