Rusko – Slovensko 6:3 (kon.) | Česko – Bělorusko 3:4 (kon.) | Švédsko – USA 1:6 (kon.)
Kanada – Finsko 5:3 (kon.)
konec
Česko
3:4 (0:2, 2:2, 1:0)
Bělorusko
Čtvrtek 18.04.2019, 15:40 • A3 Arena, Umeå (Švédsko) • Mistrovství světa do 18 let • Skupina A
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Krásný den všem fanynkám a fanouškům mládežnického hokeje ze švédského města Umea! Na severu Evropy startuje Mistrovství světa hráčů do 18 let a čeští reprezentanti načnou celý turnaj duelem proti Bělorusku!
     
    Česko U18

    Českému mládežnickému hokeji poslední roky pšenka příliš nekvetla, hokejisté ze srdce Evropy již čtyři roky čekají na jakýkoliv cenný kov, navíc ještě nikdy v aktuálně dvacetileté historii mistrovství světa U18 nevybojovali zlatý pohár. Letos je však šance národního týmu poměrně slušná, Alois Hadamczik povolal do Švédska snad to nejlepší, co jen mohl. A to včetně patrně nejžhavějšího tuzemského prospektu letošní draftovací třídy Huga Haše, obránce juniorky Tappary už letos nasbíral devět (5+4) ve třinácti utkáních za českou osmnáctku a také se již pětkrát objevil v dresu výběru do dvaceti let. Svými kvalitami jak v ofenzivní činnosti, o čemž svědčí právě bodové konto z reprezentačních akcí, tak v práci defenzivní přesvědčil skauty o tom, že by nejpozději v průběhu druhého kola voleb do NHL mělo být jeho jméno vyřčeno.

    I v útoku najdeme jasně zářící hvězdu, tou je liberecký odchovanec Michal Teplý. Vůbec nejproduktivnější hráč v celé letošní sezoně českého výběru U18, jelikož v rovných dvaceti zápasech nasbíral famózních 26 bodů (9+17). Není divu, že si tedy už stihl letos odskočit i do dresu devatenáctky i dvacítky a v obou kategoriích se také neztratil. Své konto obohatil také o své první zápasy v nejvyšší seniorské hokejové soutěži Česka, s bílým tygrem na hrudi odehrál patnáct utkání, ve kterých stihl dvakrát nahrát na gól. Dohromady to pak dává jeden naprosto jasný závěr – sedmnáctiletý křídelník by mohl připravit jedno z překvapení letošního draftu a přeskočit Huga Haše na pozici nejvýše zvoleného krajánka, někteří skauti totiž řadí havlíčkobrodského odchovance do první padesátky v celkovém pořadí.

    Pozadu nezůstává ani kapitán celého výběru Radek Mužík, také on obdobně jako Haš strávil letošní sezonu ve Skandinávii, konkrétně hájil barvy juniorky Luleå, kde si tento skutečně urostlý křídelník připsal 22 bodů (8+14) ve 38 zápasech. Ještě lépe si pak vedl v národních barvách, ty zatím oblékl třiadvacetkrát a z těchto účastí vytěžil 19 bodů (9+10), druhé nejvyšší číslo právě po výše zmíněném Michalovi Teplém. I on by tedy dost možná mohl koncem června obdržet telefonát z NHL. A Češi nesází jen na letošní draftovací třídu, leč v týmu mají připravené i Jany Myšáka a Bednáře, jeden pro soupeře smrtelně nebezpečný útočník, jenž většinu letoška strávil v pouhopouhých 16 letech v sestavě seniorského Litvínova, druhý spasitel Karlových Varů ze závěru sezony, navíc třetí nejmladší brankář v historii extraligy. V českém týmu je tedy rozhodně na co se dívat a fakt, že do turnaje vstoupí soubojem s outsiderem skupiny A – Běloruskem, dává jednomu dost zajímavý pocit, že by se mohla rozjet ofenzivní kolesa.
     
    Soupiska českého týmu

    Brankáři: Jan Bednář (Karlovy Vary), Lukáš Pařík (Liberec), Jan Škorpík (Sparta Praha),

    Obránci: Radim Kučeřík, Jan Mlčák (oba Kometa Brno), Adam Rutar (Olomouc), David Tureček (Karlovy Vary), Ondřej Volráb (Kladno), Jakub Žůrek (Liberec), Martin Hugo Haš (Tappara Tampere/Fin.), Šimon Kubíček (Seattle/WHL),

    Útočníci: Adam Najman, Jakub Rychlovský, Michal Teplý (všichni Liberec), Jonáš Peterek, Adam Raška (oba Třinec), Ondřej Pšenička (Sparta Praha), Filip Koffer (Pardubice), Jan Myšák (Litvínov), Marcel Barinka (Halifax/QMJHL), Martin Lang (Kamloops/WHL), Radek Mužík (Lulea/Švéd.), Filip Přikryl (Saint John/QMJHL), Jaromír Pytlík (Sault Ste. Marie/OHL), Matěj Toman (Prince George/WHL).
     
    Bělorusko U18

    Bělorusové platí za outsidera skupiny A, a pokud se na slunci nespustí lavina erupcí, budou muset už za týden bojovat o udržení v elitní divizi mistrovství světa. V podstatě jediným významnějším jménem v jejich sestavě je obránce Vladislav Kolyachonok, toho času člen Flint Firebirds z jedné z hlavních kanadských juniorských lig OHL. Za velkou louží odehrál sedmnáctiletý zadák letos 54 zápasů (včetně jednoho ještě v dresu London Knights), během nichž vybojoval 29 bodů (4+25), díky čemuž se stal nejproduktivnějším bekem týmu z amerického Michiganu. To mu letos dokonce vyneslo dva starty v seniorské reprezentaci Běloruska, Kolyachonok skutečně debutoval za dospělý národní tým dříve než za dvacítky, u nichž stále čeká na první pozvánku. Co to znamená pro rodáka z Minsku v souvislosti s nadcházejícím draftem do NHL? Že se s největší pravděpodobností dočká trošky slávy, na velké tabuli by se měl objevit někdy v průběhu třetího kola.

    Kromě něj v CHL nastupují Danila Palivko a Jegor Bujalskij, ani o jednom z nich se už však nedá říci, že by v zámoří nějak zvlášť exceloval. Palivko letos dosáhl na patnáct bodů za Lethbridge Hurricanes, byť coby obránce, Bujalskij se v dresu Moose Jaw Warriors zmohl na úspěchů čtrnáct. Dále už pak až na pár výjimek nastupují všichni ostatní členi výběru pro mistrovství světa ve druhé běloruské lize za celonárodní tým do osmnácti let (ano, v Bělorusku mají kromě národního týmu do 18 let i ligový tým složený z hráčů U18) s tím, že ti lepší už párkrát okusili i tamní nejvyšší soutěž, o žádných zázracích se však mluvit nedá. Češi by neměli mít přílišné problémy se ziskem tří bodů proti běloruskému nároďáku, nicméně překvapení se v hokeji stávají dnes a denně, co když tedy bude toto utkání jedno z nich?
     
    Soupiska běloruského týmu:

    Brankáři: Alexej Kolosov, Nikita Mytnik, Rostinlav Zinověnko.

    Obránci: Pavel Děnisov, Anton Fedorenčik, Vladislav Koljačonok, Dmitrij Kozorez, Danila Palivko, Andon Sjodov, Arťom Volčenkov.

    Útočníci: Alexander Antoškov, Ignat Bělov, Jegor Bujalskij, Valetnin Demčenko, Oleg Kačelovskij, Georgi Krištal, Sergej Kuzněcov, Daniil Martynov, Jevgenij Oksentjuk, Vladimir Onofrijuk, Alexander Palčik, Vitali Pinčuk, Ilja Usov.
     
    „Letos jsme se s Bělorusy nepotkali. Viděli jsme pár jejich zápasů, kdy hráli na Slovensku. Jsou to bruslaři, vyznávají podobný styl jako Rusové. Uvidíme. Viděli jsme jejich výsledky. Nevíme, zda z toho můžeme něco vyvozovat, ale jsme připraveni. Musíme být trpěliví,” nabádá asistent hlavního trenéra Radek Bělohlav.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Bednář (Pařík) – Kubíček (A), Kučeřík, Mlčák, Haš (A), A. Rutar, Volráb – Přikryl, Lang, Mužík (C) – Teplý, Barinka, Pšenička – Raška II, Toman, Peterek – Najman, Koffer, Rychlovský – Myšák.

    Bělorusko: Kolosov (Zinověnko) – Palivko (A), Denisov (A), Kozorez, Koljačonok (C), Volčenkov, Sedov, Fedorenčik – Oksenťjuk, Bujalskij, Usov – Děmčenko, Pinčuk, Kuzněcov – Onufrijuk, Antoškov, Krištal – Bělov, Kačelovskij, Martynov – Palčik.

    Rozhodčí: Marcus Linde (SWE), Andre Schrader (GER) – Ludvig Lundgren (SWE), Jani Pesonen (FIN).
     
    Oba celky už jsou na hrací ploše. Bělorusové hrají v bílém, Češi v červeném.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:05
    Bělorusové vyhráli úvodní buly a jsou dopředu.
     
    00:12
    Bělorusko právě vstřelilo branku!
    A hned první jejich akce končí gólem, tak to je studená sprcha pro Čechy. Bělorusové zamířili dopředu po pravé straně, zpoza mantinelu nahrával Usov a JEVGENIJ OKSENŤJUK propasíroval puk nad betonem Bednáře kolem tyče do sítě. Český gólman určitě nemá čisté svědomí – 0:1! Asistence: Ilja Usov.
    00:12 Jevgenij OKSENŤJUK - 0:1
     
    00:24
    Vyloučení v týmu Bělorusko (Dmitrij Kozorez – 2 min., pozdní dohrání).
     
    01:00
    Úvod přesilovky Čechům moc nevychází, Bělorusové potřetí vyhodili.
     
    01:23
    Následně pálil na modré čáře volný Haš, mířil pod horní tyč, ale jeho rána byla sražena obránce Běloruska do ochranné sítě.
     
    01:50
    Přikryl se vytočil u levé tyče až na brankoviště, ale Kolosova nepřekonal! Následně střílel ještě Kubíček, ale jeho pokus brankář Běloruska pokryl.
     
    02:05
    Dvacet sekund před koncem přesilovky soupeř opět vyhazuje, kotouč je za Bednářem.
     
    02:24
    Bělorusové jsou kompletní.
     
    03:03
    Češi jsou výrazně zaskočeni úvodem zápasu, kde rychle inkasovali. Bělorusové se v jejich pásmu dostali ke dvěma střelám, ale obě byly zablokovány.
     
    03:28
    Vyloučení v týmu Bělorusko (Jegor Bujalskij – 2 min., podrážení).
     
    03:51
    Češi mají díky faulu soupeře v útočném pásmu další přesilovku, ale Bělorusové podruhé vyhazují.
     
    04:25
    Kolosov nakonec musel likvidovat nebezpečné nahození od modré čáry, ale spoluhráči nepustili Čechy k dorážkám a Bělorusové opět vyhodili.
     
    04:52
    Brankář Běloruska vyrazil také nahození Kubíčka a vzápětí pokryl hbitě dorážku Langa, který střílel z levého kruhu.
     
    05:19
    Znovu ihned po buly soupeř českého týmu vyhodil, do rozehrávky se zapojí i brankář Jan Bednář.
     
    05:41
    Běloruský tým přežil i druhé oslabení, kotouč však krátce po jeho skončení poslali hokejisté v bílých dresech na zakázané uvolnění.
     
    06:13
    Bělorusové se vymanili z tlaku a kupředu se hnal Kozorez, ale nakonec byl jeho spoluhráč při přechodu modré čáry příliš rychlý a je pískán ofsajd.
     
    06:31
    Po komerční přestávce vyhrál běloruský národní tým, ale obránci Denisovovi se nepovedla rozehrávka a kotouč zamířil opět na icing.
     
    06:50
    Po vyhraném buly měl prostor ke střele na levém kruhu obránce Haš, jeho rána ale těsně minula bližší šibenici.
     
    07:13
    Další akce českého týmu skončila na nepřesné přihrávce. Poté do pásma pronikl Radek Kučeřík, ale jeho pokus Kolosov pohodlně odrazil vyrážečkou do ochranné sítě.
     
    07:51
    Bělorusové se po delší době dostali do pásma a o střelu se pokoušel Usov, ovšem jeho pokus branku minul.
     
    08:18
    To rána Krištala z levého kruhu byla o poznání nebezpečnější, Jan Bednář si s ní však poradil a pohlídal i následnou dorážku stejného hráče.
     
    08:50
    Bělorusové ale stále kotouč udrželi v pásmu a navíc prostřídali. Před brankou byli po přihrávce zleva volní hned dva hráči, ale obránce Rutar dobře zasáhl.
     
    09:30
    Jakub Rychlovský se umně protáhl po levém mantinelu, ke střele se však nakonec proti přesile nedostal. Češi opět musejí vyklidit pásmo.
     
    10:03
    Svěřenci Aloise Hadamczika rychle střídali, čehož Bělorusové chtěli využít dlouhou přihrávkou, ta ale končí jen na zakázaném uvolnění.
     
    10:40
    Češi propadli v obraně a v brejku mohl parádní žabičky využít dnešní zatím jediný střelec Jevgenij Oksenťjuk, kotouč však netrefil.
     
    11:12
    Češi mají s běloruskou obranou zatím velké starosti, soupeř výborně nahušťuje prostor ve středním pásmu, kde se národní tým těžko prokousává vpřed.
     
    11:40
    Ani teď to družině v červeném nevyšlo, kotouč je za brankou Běloruska a oba celky střídají.
     
    12:08
    Až nyní se to povedlo, když se po pravém křídle protáhl Mužík. Český kapitán střílel na zadní tyč, ale Kolosova nepropálil.
     
    12:35
    První lajna se poté vymanila z tlaku soupeře, ale kupředu se nedostala. Bělorusové hrají v první třetině přesně to, co potřebují.
     
    13:05
    Po šťastném odrazu pronikl do útočné třetiny Rychlovský, který skočil rychle na led, ale také s jeho tvrdou ranou si Kolosov poradil.
     
    13:44
    Bělorusové teď znovu zamkli český národní tým v jeho třetině, ale k nebezpečné ráně se nedostali. Tlak však stále trvá.
     
    14:25
    Velká gólovka ale nakonec přeci jen přišla. Po nahození Martynova vypadl kotouč Bednářovi a k dorážce se natlačil obránce Kozorez, nicméně prostor mezi betony brankáře Česka nenašel!
     
    15:04
    Barinka dostal kotouč do jízdy ve střední třetině, ale proti přesile si nakonec netroufl. Kotouč jen nahodil do lapačky Kolosova a vybojoval útočné pásmo.
     
    15:34
    Nepřehlednou situaci u levého mantinelu v obranném pásmu Česka vyřešil Volráb, ale nakonec kotouč jen vyhodil. Češi se do brejku nedostali.
     
    15:53
    Vyloučení v týmu Česko (Ondřej Volráb – 2 min., krosček).
     
    16:10
    Na úvod přesilovky další velká šance Běloruska. Usov si nabruslil před branku, nahrával naslepo před prázdnou branku spoluhráči na druhou tyč, ale jeden z českých beků v pádu odpálil puk.
     
    16:45
    Následně se Bělorusové sami vyhnali z pásma, Kozorezovi kotouč přeskočil přes hokejku.
     
    17:22
    Martynov nebezpečně dorážel na brankovišti, v chumlu hráčů si ale Bednář poradil a kotouč natřikrát pokryl.
     
    17:32
    Vyloučení v týmu Česko (Jan Mlčák – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Bělorusko (Ignat Bělov – 2 min., sekání).
     
    17:52
    Bělorusko právě vstřelilo branku!
    Dvě vteřiny před koncem přesilovky přidávají Bělorusové druhou branku! Kotouč se dostal na modrou čáru k VALENTINU DĚMČENKOVI, jenž si rychlými kroky vybruslil na osu a ranou na lapačku překonal Bednáře. Český gólman toho moc neviděl. Bez asistence.
    17:52 Valentin DĚMČENKO - 0:2
     
    18:31
    Bělorusům nyní pochopitelně narostla křídla a jsou hodně aktivní, Češi naopak výrazně zaskočení.
     
    18:55
    Teplý se protáhl do pásma, přibrzdil a hledal křižným pasem najíždějícího Rychlovského, ovšem přihrávka na něj byla zblokována.
     
    19:01
    Do konce první třetiny zbývá jedna minuta.
     
    19:27
    Bělorusové stála aktivnější na kotouči a ženou se kupředu, nicméně Češi mají všechny kontry pohlídané.
     
    19:55
    Poslední nahození pokryl brankář Bednář, první dvacetiminutovka míří ke svému konci.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:30.
     
    Úvodní dějství je za námi a Češi jej doslova zaspali. Už po necelé čtvrtminutě hry se prosadil Bělorus Jevgenij Oksenťjuk, který nachytal Bednáře pokusem na přední tyč. Následně hráli Češi dvě přesilovky, ale nic kromě šance Přikryla nevymysleli. Naopak svou první početní převahu využil soupeř, když se od modré trefil Valentin Děmčenko. Svěřenci Aloise Hadamczika mají v kabině o čem přemýšlet.
     
    Střely na branku:

    11:13
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:05
    Také úvodní buly druhé třetiny vyhráli Bělorusové, kotouč se však odráží na české hole.
     
    20:18
    Přikryl za brankou na nahozený kotouč nedosáhl, poté však Kozorez poslal puk jen na zakázané uvolnění.
     
    20:29
    A vzápětí znovu, Haš v bruslařském souboji pokořil Bujalského a je tu další icing.
     
    20:50
    Jevgenij Oksenťjuk se prodral po pravé straně do pásma, na kruhu schoval svoji ránu za obránce, ale jeho pokus těsně minul levou tyč Bednářovy branky.
     
    21:02
    Další akci běloruského týmu zastavuje ofsajd.
     
    21:30
    Neskutečné! Vitalij Pinčuk byl sám před brankou, krásným blafákem si položil Bednářem a zakončoval v jasné pozici do prázdné svatyně, ovšem trefil jen hůl obránce Volrába, který zasáhl na čáře za minutu dvanáct!
     
    22:01
    Na druhé straně dostal parádní pas mezi obránce Toman, jeho rána z mezikruží šla ale jen do náručí brankáře Běloruska.
     
    22:01
    Bude se vylučovat na běloruské straně, ještě předtím jsi jde rozhodčí ale ověřit předchozí akci soupeře na video!
     
    22:01
    Na kostce v hale už byla celá situace ale několikrát přehrána a všichni vědí, že o branku opravdu nešlo.
     
    22:01
    Gól to skutečně nebyl, rozhodčí rozpažuje.
    22:01 Skvělý obranný zákrok Volrába
     
    22:01
    Vyloučení v týmu Bělorusko (Arťom Volčenkov – 2 min., držení).
     
    22:20
    Adam Raška nebezpečně dorážel ránu Haše na brankovišti, ale trefil jen beton brankáře Běloruska.
     
    22:49
    Poté pálil ostře také Lang, ale i jeho pokus Kolosov betonem vykopl. Ten stejný hráč se poté tlačil za křižným pasem, před prázdnou brankou ale minul.
     
    23:21
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak konečně se národní tým dočkal, ke gólové radosti vedla především jednoduchost. Na levém kruhu se ke kotouči dostal obránce MARTIN HUGO HAŠ, který nic nevymýšlel, pustil puk na branku a ten po teči jednoho z Bělorusů skončil za zády Kolosova – 1:2! Asistence: Michal Teplý.
    23:21 Martin HAŠ - 1:2
     
    23:50
    Češi znovu okamžitě vletěli do pásma. Nejprve střílel Toman, aby následně měl prostor mezi kruhy Teplý, ale jeho tvrdou ránu pod břevno zastavil běloruský brankář svou vyrážečkou.
     
    24:15
    Češi jsou jako polití živou vodou. Od modré čáry nahazoval Mlčák, na jehož pokus gólman Běloruska neviděl, ovšem puk šel těsně vedle.
     
    24:31
    Poté musel nejprve zasahovat znovu Bednář, ovšem situaci ustál. Na opačném pólu hřiště to zkusil Raška, nicméně Kolosova lapačka byla na místě.
     
    25:11
    Rychlovský nabral rychlost na levé straně a mohl dát ještě pas volnému spoluhráči, ale nakonec se rozhodl pro střelu. Ta byla sražena.
     
    25:38
    V pokračování akce nahazoval dvakrát Rutar, ale první pokus byl zblokován a ten druhý sražen do rohu.
     
    26:01
    V obrovské šanci Přikryl! Český útočník obešel Kolosova, kterého si položil, ale brankář Běloruska skvěle zasáhl na čáře betonem a zamezil jasnému gólu!
     
    26:30
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno, český tlak už se nedal ustát! Nejprve obrana Běloruska na brankovišti s vypětím sil zablokovala dvě křižné přihrávky, ale kotouč nakonec jeden ze soupeřů odpálil jen k obránci JANU MLČÁKOVI. Obránce brněnské Komety se opřel do parádní rány příklepem na vrcholku levého kruhu a vymetl pravou šibenici – 2:2! Bez asistence.
    26:30 Jan MLČÁK - 2:2
     
    26:36
    Češi jsou pochopitelně na koni, ovšem jejich rozlet nyní přeruší reklamní pauza.
     
    27:10
    Nyní ale Hadamczikovi svěřenci musejí bránit, Bělorusové jsou v pásmu hodně aktivní. A navíc si zahrají přesilovku.
     
    27:30
    V tlaku se nakonec drželi ještě dobrou půlminutu, ale další střelecké pokusy nepřišly.
     
    27:40
    Vyloučení v týmu Česko (Adam Rutar – 2 min., podrážení).
     
    28:03
    Češi přežili prvotní tlak při přesilovce, když pokryli křižné pasy a posléze vyhazují.
     
    28:42
    Bělorusové opět kombinují v útočné třetině, ale Češi drží obranný čtverec a zamezují všem šancím.
     
    29:01
    Málem ale soupeř znovu vedl! Vitalij Pinčuk dostal pas na brankovišti, aby rychle střílel z první po ledě mezi betony Bednáře. Brankář Česka je však srazil včas a zamezil jasnému gólu.
     
    29:30
    Bednář následně pokryl také pokus Jevgenije Oksenťjuka a dorážka Bujalského šla už mimo tři tyče.
     
    29:43
    Bělorusko právě vstřelilo branku!
    Češi už byli kompletní, přesto Bělorusové dávají třetí branky, v níž mají prsty oba aktéři předchozí akce. Jevgenij Oksenťjuk podržel kotouč za brankou a počkal na najíždějícího JEGORA BUJALSKÉHO, který si stáhl kotouč a poté jej nad ramenem Bednářem poslal do vzdálenějšího horního rohu – 2:3. Asistence: Jevgenij Oksenťjuk, Ilja Usov.
    29:43 Jegor BUJALSKIJ - 2:3
     
    30:10
    Bělorusové jsou opět pochopitelně rozjetí a svírají svého soupeře v jeho obranné třetině.
     
    30:29
    Zasahovat nakonec proti dvěma dorážkám musel opět Jan Bednář, ale celou situaci vyřešil, i když mu první rána soupeře vypadla z výstroje.
     
    30:48
    Na ledě už se objevuje také Jan Myšák, který nebezpečně zahrozil. Ve středním pásmu přebral pas Kučeříka, nabruslil si zleva na osu, ale križný pokus Kolosov pokryl.
     
    31:21
    Češi se znovu krkolomně protáhli do útoku. Kučeřík tentokrát nabíjel na modrou Kubíčkovi, jeho ostrý pokus ale jeden z Bělorusů srazil jen do ochranné sítě.
     
    31:30
    Toman aktivně vyhrál buly na Peterka, který z jedničky okamžitě střílel, nicméně lapačka brankáře soupeře byla připravena.
     
    31:55
    V akci poté opět Toman s Peterkem, kteří dávali puk před branku na Koffera, ale ten se k dorážce nedostal.
     
    32:24
    Češi se nyní dostali do akce 4 na 2, Raška však o najíždějících spoluhráčích nevěděl, a tak se rozhodl pro střelu. Ta nakonec skončila na těle blokujícího obránce Palivka.
     
    32:35
    A další běloruský pokus o založení útoku zastavuje zakázané uvolnění.
     
    33:00
    Přikryl nabral rychlost na levé straně, pálil přes obránce, ale ten bruslí tečoval kotouč mimo tři tyče branky Běloruska.
     
    33:27
    Svěřenci Aloise Hadamczika se snaží být stále aktivní, ale běloruská obrana stále působí kompaktně. Hra se vrátí před Kolosova po dalším zakázaném uvolnění.
     
    33:49
    Šimon Kubíček střílel po ledě příklepem od modré čáry, běloruský brankář včas srazil betony.
     
    34:06
    Další útok podnikla první česká lajna, kombinaci na jeden dotek ale nezakončil Mužík přesným pasem.
     
    34:26
    Poté ještě ostře střílel od modré čáry Kučeřík, ale jen do vyklekávajícího soupeře.
     
    34:39
    Barinka a Toman se dostali do brejku 2 na 1. Přihrávka by těžko prošla, a tak první jmenovaný zkusil ránu na zadní tyč, ale lapačka Alexeje Kolosova v brance Běloruska byla znovu na místě.
     
    35:04
    Duo českých hráčů se hnalo za dlouhým vyhozením, ale Kolosov dobře vyjel z branky a ještě lépe rozehrál.
     
    35:27
    Vyloučení v týmu Česko (Martin Haš – 2 min., sekání).
     
    35:53
    Pavel Denisov dvakrát nebezpečně nahazoval od modré, ovšem oba pokusy byly dobře zablokovány. Češi skvěle brání.
     
    36:27
    Jenže Bělorusové se stále drží v pásmu a jsou hodně rychlí na kotouči. Česká čtveřice drží.
     
    36:47
    Jegor Bujalskij sebral kotouč po sraženém nahození, byl sám u pravé tyče, ale nedokázal jej zvednout přes beton Bednáře.
     
    37:00
    Gólman Česka nakonec zastavil celou akci a pokryl nahození ve své rukavici.
     
    37:20
    Bělorusko právě vstřelilo branku!
    Bělorusové potřetí využívají přesilovku a vedou znovu o dvě trefy. Krásnou akci rozjel za brankou Pinčuk, jehož pas nasměroval z první Kuzněcov na brankoviště. Tam už číhala nastavená hokejka IGNATA BĚLOVA a běloruský útočník umně nasměroval kotouč pod horní tyč – 2:4. Asistence: Sjarhej Kuzněcov, Vitalij Pinčuk.
    37:20 Ignat BĚLOV - 2:4
     
    37:57
    Vyloučení v týmu Česko (Martin Haš – 2 min., nedovolené bránění).
     
    38:15
    Ilja Usov mohl přidat pátý gól, když se puk od zadního mantinelu odrazil příhodně na brankoviště pro běloruského střelce, Bednář zasáhl vyrážečkou!
     
    38:38
    Češi poté dvakrát v krátkém sledu zvládli vyhodit a rychle střídají.
     
    39:01
    Probíhá poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:29
    Národní tým dobře napadal a nechce pustit soupeře do další akce.
     
    39:40
    Kubíček nadvakrát vyhazuje. Přesilovka Běloruska se chýlí ke svému konci.
     
    39:58
    Nakonec ale Bělorusové stihli ještě jednou zahrozit, když se kotouč povaloval volný na brankovišti, ovšem Danil Martynov jej nedokázal nasměrovat na branku. Ta navíc ve stejném čase byla posunuta.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 17:26.
     
    Druhá třetina je za námi a Bělorusové stále vedou o dvě trefy. Z českého pohledu ale situace vypadala o poznání lépe, když nejprve přežili jasnou tutovku, kterou ještě muselo posvětit video, aby následně Martin Haš a Jan Mlčák povedenými ranami srovnali. Pak už však opět hrály prim běloruské přesilovky, při nichž Jegor Bujalskij a Ignat Bělov vrátili svému týmu náskok. Češi mají opět před poslední třetinou co zlepšovat.
     
    Střely na branku ve druhé třetině:

    21:11
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Jan Bednář, přichází Lukáš Pařík.
     
    40:38
    Češi se po vyhraném buly dostali dopředu a zamkli svého soupeře. Nakonec střílel také dorážel Přikryl, ovšem brankář Běloruska byl pozorný.
     
    41:02
    Na druhé straně střílel z úhlu Dmitrij Kozorez, ale Paříka, který je v brance od začátku třetí části nepřekonal.
     
    41:21
    Barinka si v brejku stáhl kotouč na střed, ale nakonec nevypálil, protože byl faulován. Češi budou hrát přesilovku.
     
    41:23
    Vyloučení v týmu Bělorusko (Vladislav Koljačonok – 2 min., hákování).
     
    41:50
    Lang pálil velmi dobře přes obránce, Kolosov toho moc neviděl, ale i přesto zasáhl skvěle vyrážečkou.
     
    42:10
    Následně Bělorusové vyhazují, Kubíček na modré čáře skákavý kotouč nezachytil.
     
    42:23
    A hra je znovu přerušena, tentokrát akci českého celku zastavil ofsajd.
     
    42:49
    Teplý si zleva vybruslil na střed, zkusil rychle střílet zápěstím, ale jeho pokus byl sražen do ochranné sítě.
     
    43:10
    Čechům se přesilovka vůbec nedaří, Bělorusové nyní třikrát v rychlém středu vyhodili.
     
    43:25
    Bělorusové jsou kompletní a navíc po zakázaném uvolnění Čechů získávají útočné pásmo.
     
    43:45
    Češi znovu v útoku a aktivní byl zejména Toman, ale dva jeho pokusy o přihrávky byly zablokovány.
     
    44:20
    Na druhé straně zakončoval zleva volný Valentin Děmčenko, jeho rána však byla tečována mimo tři tyče Lukáše Paříka.
     
    44:50
    Čechům čas běží hodně rychle a nemohou se dostat do většího tlaku. Bělorusové hrají chytře ve středním pásmu.
     
    45:17
    Nakonec se směrem vpřed vydal po pravém křídle Jakub Rychlovský, jeho rychlá střela švihem ale skončila v náručí Kolosova.
     
    45:38
    Češi nyní jeli do akce 2 na 1, ovšem Lang si s Mužíkem vůbec nerozuměl a zpětnou přihrávku dokázal pokrýt gólman Běloruska.
     
    46:09
    Rozjetý Myšák číhal na útočné modré na rychlý pas vpřed, ale ten byl sražen a následně byl litvínovskému útočníkovi signalizován ofsajd.
     
    46:45
    Po delší době v akci Bělorusové, když si Anton Sedov vybruslil mezi kruhy, ale v dobré pozici branku úplně minul.
     
    47:13
    Češi poté znovu propadli a Bělorusové šli do přečíslení. To první zastavil dobrým zákrokem Mlčák, následně se však ten stejný brejk zrodil znovu. Střílet mohl mezi kruhy Valentin Děmčenko, pokus byl ale sražen jen do ochranné sítě.
     
    47:28
    Další akci běloruského národního týmu zastavuje ofsajd.
     
    47:45
    A vzápětí pro změnu zakázané uvolnění. Hra se vrací před Kolosova, vhazovat se bude po jeho levici.
     
    48:05
    Valentin Děmčenko se prosmýkl kolem Volrába, udělal kličku také dalšímu českému bekovi a už byl sám před brankou. Nakonec zkusil ještě jednu fintu, ale Pařík mu puk vypíchl.
     
    48:30
    Na opačné straně poté pálil Lang, jeho pokus brankář Běloruska vykopl jen k Mužíkovi, ale také jeho dorážku fantastickým zákrokem Kolosov pokryl!
     
    48:49
    Češi opět stupňují své tempo, nicméně Kolosov drží svůj celek nad vodou a v důležitých momentech drží Bělorusy.
     
    49:01
    Oddechový čas pro Česko.
     
    49:01
    Dnešní utkání sleduje 190 diváků.
     
    49:12
    Do útoku však zamířil jako první Jegor Bujalskij, Pařík nicméně dokázal jeho pokus odrazit do ochranné sítě.
     
    49:19
    Chvíli nato přichází zakázané uvolnění z hokejek českých hráčů.
     
    49:42
    Bělorusové chtěli rozjet další rychlou akci, poté co se sami vyhnali z pásma, ale také jejich útočné snažení zastavilo zakázané uvolnění.
     
    50:19
    Bělorusové jsou zatím všude o krok napřed. Nyní se dostali do postupného útoku a z ničeho nic vyplaval sám mezi kruhy Georgij Krištal, ránu z první ale poslal jen do ochranné sítě.
     
    50:40
    Po komerční pauze se opět hraje. Bělorusko se drželo v pásmu, nicméně pokus Usova odrazil Kubíček na tribunu.
     
    51:20
    Češi se složitě dostali do pásma, ale nakonec dobře zakombinovali, ovšem Mlčák při pokusu o ránu na modré zavrávoral.
     
    51:55
    Stále Bělorusové aktivně napadají a Češi musejí kotouče dávat rychle od svých hokejek.
     
    52:20
    Jenže tlak nepřichází, Tomanova rána byla nepřesná. Češi ale drží pásmo.
     
    52:40
    Česko právě vstřelilo branku!
    Z ničeho nic je ale sníženo, přesně tohle Češi teď potřebovali. Na modré čáře se dostal ke kotouči obránce ONDŘEJ VOLRÁB a nad ničím nepřemýšlel. Kotouč rychle pustil na branku ze zápěstí a jeho pokus propadl gólmanovi Běloruska pod vyrážečkou do sítě – 3:4. Asistence: Matěj Toman.
    52:40 Ondřej VOLRÁB - 3:4
     
    53:01
    Češi se nyní pochopitelně znovu nadechli a snaží se tlačit co nejvíce před branku Kolosova.
     
    53:23
    Vyloučení v týmu Česko (Marcel Barinka – 2 min., hákování).
     
    53:42
    Bělorusové mají po zbytečném faulu Čechů další přesilovku a nyní musí být národní tým opět hodně pozorný.
     
    54:05
    Bujaskij hledal křižným pasem u druhé třetiny spoluhráčů, do jeho pokusu vložil na poslední chvíli jeden z Čechů svou hůl.
     
    54:23
    A tlak Bělorusů ukončuje odpískaný těsný ofsajd. Hra je vystěhována do střední třetiny.
     
    54:34
    A vzápětí přichází zakázané uvolnění Běloruska.
     
    54:46
    Češi v oslabení dokonce zahrozili, k prudké ráně se dostal Raška, nicméně Kolosov zasáhl vyrážečkou.
     
    54:48
    Vyloučení v týmu Bělorusko (Ignat Bělov – 2 min., držení).
     
    55:21
    U české střídačky po zákroku na Volrába vzplály emoce, vylučovat se však bude na obou stranách.
     
    55:21
    Vyloučení v týmu Česko (Ondřej Volráb – 2 min., sekání).
    Vyloučení v týmu Bělorusko (Ilja Usov – 2 min., sekání).
     
    55:51
    Češi jsou kompletní a mají k dispozici zkrácenou přesilovku 5/4, ale kotouč končí na jejich střídačce.
     
    56:14
    Bělorusové opět vyhazují, česká přesilovka se chýlí ke svému konci.
     
    56:45
    Bělorusové kompletní, Češi toho v přesilovce moc nepředvedli. Čas se opět krátí.
     
    57:01
    Nepřesná rozehrávka Bělorusů končí zakázaným uvolněním.
     
    57:01
    Oddechový čas pro Bělorusy.
     
    57:09
    Bělorusové vyhráli buly, nahodili na Paříka, ale ten okamžitě rozehrává.
     
    57:37
    Koffer pas na útočné modré nezpracoval, Danila Palivko jej odpaluje a Bělorusové míří dopředu.
     
    58:00
    Probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny, hra je vykázána z obranného pásma Čechů do toho středního.
     
    58:18
    Také další útok byla zastaven, ale Rutar znovu nahazuje do útočné třetiny.
     
    58:51
    Jenže Bělorusové opět vyhodili a navíc napadáním dostávají Haše pod tlak.
     
    58:59
    Češi bez brankáře!
     
    59:23
    hašovo nahození je ale zblokováno, navíc Bělorusové opět vyhazují.
     
    59:44
    Češi jsou znovu v útočné třetině, ale nedaří se jim nic vymyslet. Kotouč je v rohu hřiště.
     
    59:55
    Kubíčkovo nahození je sraženo a Bělorusko naposledy vyhazuje.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči:

    Ondřej Volráb (CZE) – Alexej Kolosov (BLR)
     
    Dnešní duel je u konce a Češi hned na úvod mistrovství prohrávají. Ve třetí třetině se mocně hnal národní tým za vyrovnáním, nakonec ale přišlo jen snížení ze strany Ondřeje Volrába. V závěru se svěřenci Aloise Hadamczika pokusili ještě o tlak bez brankáře, ale žádná větší šance nepřišla. Češi tak teď budou na MS nejspíš muset porazit někoho z větších favoritů, aby nehráli o udržení. (18:07:12)
    Marken.cz

    Daniel Kinc

    Branky a nahrávky: 24. Haš (Teplý), 27. Mlčák, 53. Volráb (Toman) – 1. Oksenťjuk (Usov), 18. Děmčenko, 30. Bujalskij (Oksenťjuk, Usov), 38. Bělov (Kuzněcov, Pinčuk)


    Česko: Bednář (41. Pařík) – Kubíček (A), Kučeřík, Mlčák, Haš (A), A. Rutar, Volráb – Přikryl, Lang, Mužík (C) – Teplý, Barinka, Pšenička – Raška II, Toman, Peterek – Najman, Koffer, Rychlovský – Myšák.
    Bělorusko: Kolosov (Zinověnko) – Palivko (A), Denisov (A), Kozorez, Koljačonok (C), Volčenkov, Sedov, Fedorenčik – Oksenťjuk, Bujalskij, Usov – Děmčenko, Pinčuk, Kuzněcov – Onufrijuk, Antoškov, Krištal – Bělov, Kačelovskij, Martynov – Palčik.

    Rozhodčí: Marcus Linde (SWE), Andre Schrader (GER) – Ludvig Lundgren (SWE), Jani Pesonen (FIN)

    Diváci: 190
    thejrc.org