KLDR – Nový Zéland 5:8 (kon.) | Gruzie – Island 6:3 (kon.)
konec
Gruzie
6:3 (2:3, 2:0, 2:0)
Island
Pátek 26.04.2019, 23:30 • Pista de Hielo Santa Fe, Mexico City • Mistrovství světa - II. B Divize • 4. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    S konstatováním, že Gruzie dokázala otočit zápas proti Islandu, ve kterém po dvanácti minutách prohrávala 0:3, ale v dalším průběhu zápasu dala v každé třetině vždy dvě branky, se s Vámi loučí a hezkou sobotu přeje Tomáš Lysý. (02:03:49)
     
    Po necelém čtvrtém dnu se začíná krystalizovat skupina 2B.

    Vede Izrael, který má k dispozici noční zápas proti domácímu Mexiku, které je v tabulce poslední. Pokud Izraelci zvítězí za tři body, mohou se radovat z postupu do divize 2A, jelikož při shodném bodovém zisku mají s Novým Zélandem lepší vzájemný zápas.

    Novozélanďané mají také devět bodů jako Izrael, ale o zápas více a navíc s Izraelci ve vzájemném měření sil prohráli.

    Islanďané jsou na třetím místě se šesti body a už postoupit nemohou, protože v případě shodného počtu bodů s Izraelem mají horší vzájemné zapasy a v případné minitabulce Izrael, Island, Nový Zéland, dále Izrael, Island, Gruzie nebo také Izrael, Island, Nový Zéland, Gruzie, tak budou vždy nejlépe druzí, nikoliv první.

    Gruzínci si naopak dnešní výhrou zajistili účast v divizi 2B pro příští rok, protože v posledním hracím dni hrají dosavadní dva nejhorší týmy – Mexiko a Severní Korea – proti sobě a mezi nimi se rozhodne o sestupujícím.
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 6-3
    Střely na branku: 21-44
    Zákroky gólmanů: 41-15
    Vyloučení: 8-5
    Využití: 3-1
    V oslabení: 1-0.
     
    Velký kolaps. Tak se dá nazvat dnešní zápas Islandu při čtvrtém hracím dnu mistrovství světa divize 2B. Islanďané totiž vedli po dvanácti minutách hry již 3:0, když se dvakrát prosadil Miloslav Račanský a při přesilovce jeho střelu uklidil do sítě Axel Orongan. Jenže to bylo z islandské strany vše. V posledních dvou minutách první třetiny započal gruzínský obrat. Nejprve využil přesilovku pět na čtyři Arťom Kozjulin a 25 sekund před koncem první části vstřelil kontaktní gól při dvojnásobné početní výhodě Alexandr Žužunašvili.

    125 vteřin bylo odehráno z druhé části hry, když se opět prosadil Alexandr Žužunašvili a poté opět potrestal vyloučení soupeře Arťom Kurbatov, jehož gól ze 34. minuty byl nakonec vítězným.

    Ve třetí části zapnuli Islanďané vyšší level a hnali se za vyrovnáním. Měli šance, hned 49 sekund po začátku třetí třetiny se tváří v tvář brankáři nadvakrát neprosadil Johann Leifsson. Ale příležitosti měli také Gruzínci, jelikož jejich soupeř vlivem útočení hodně otevřel hru. V padesáté minutě nedal trestné střílení Arťom Kurbatov, ale vadit mu to nemuselo. O dvě minuty později se totiž prosadil dokonce v oslabení Oliver Obolgogiani po Kurbatovově přihrávce a necelé čtyři minuty před koncem stanovil Alexandr Vasilčenko střelou z otočky stav zápasu na 6:3. Island zkoušel hru bez gólmana, měl znovu šance na snížení, ale při gruzínském strážci svatyně Iljenkovi stálo také trošku štěstí a žádný další gól již nepadl.
     
    Konec zápasu.
     
    59:00
    Při poslední minutě základní hrací doby měli Islanďané další dvě velké šance, jenže v obou případech minuli branku Iljenka.
     
    58:46
    Vasilčenko před brankou v jasné pozici zahákoval soupeře a Gruzínci jdou do tří.
     
    58:23
    Už to vypadalo, že si Island v závěru zápasu zahraje přesilovku, když Žužanašvili zahrál vysokou holí. Jenže Islanďanů bylo rázem na ledě až příliš a dostávají trest na nadměrný počet hráčů na ledové ploše, který si odsedí Solvi Atlason.
     
    58:19
    Bjarki Johannesson mohl zakončovat z prostoru mezi kruhy, ale puk se mu zamotal mezi bruslemi a poté už kotouč nestihl nabrat na hůl tak, aby ohrozil branku Iljenka.
     
    57:54
    Po další nepřesné rozehrávce Islandu zkoušel Oliver Obolgogiani trefit volnou klec ze středního pásma, ale o metr se mu to nepodařilo.
     
    57:36
    Gruzínský gólman nyní zasahuje proti střele a dorážce dokonce vleže. A je úspěšný.
     
    57:16
    Naopak brankář Gruzie Andrej Iljenko má také trošku potřebného štěstí. Kolikrát puky lítají kolem jeho branky a on již je v nehokejové pozici, leckdy v leže, ale spoluhráči prostor před brankovištěm uklidí.
     
    56:51
    Islanďané to ještě zkusí bez brankáře.
     
    56:04
    Gruzie právě vstřelila branku!
    S islandskými šancemi na bodový zisk je hotovo. Kotouč zůstal po odrazu stát mezi kruhy poblíž islandské svatyně, kde k němu měl blíže ALEXANDER VASILČENKO. Ačkoliv k němu ihned přistoupil obránce Robert Palsson, útočník Gruzie se kolem něho obtočil, z otočky vypálil a lapačka Hedströma nezasáhla přesně. Gólman Islandu má na tomto gólu také trošku svého podílu. Bez asistence.
     
    55:45
    Johannesson s Andressonem bojovali o puk za brankou Gruzie, ale úspěšní nebyli a vedoucí tým se opět osvobozuje.
     
    55:05
    Islanďanům utekl puk do středního pásma a vhazovat se tak bude poblíž obranné modré Gruzie.
     
    54:23
    Hedström ještě ve své brance zůstává, přece jen do konce zbývá ještě pět a půl minuty.
     
    54:23
    Ani bych se nedivil, kdyby Island v blízké době zkusil hru v šesti bez gólmana.
     
    54:23
    Islandská střídačka si bere oddechový čas.

    Tomáš Lysý

    Branky a nahrávky: 18. Kozjulin (Žužunašvili), 20. Žužunašvili (Kozjulin), 23. Obolgogiani (Žužunašvili), 34. Kurbatov (Obolgogiani), 53. Obolgogiani (Kurbatov), 57. Vasilčenko – 8. Račanský (Sigurdsson), 10. Račanský (Sigurdsson, Orongan), 12. Orongan (Račanský, Palsson)


    Gruzie: Iljenko (Ambrolava) – Kurbatov, Švecov, Comaja, Šalunov, Jeiranašvili, Minasiani – Žužunašvili, Kozjulin, Obolgogiani – Vasilčenko, Dumbadze, Kočkin – Gongadze, Vedjapin, Charizov. Trenér: Roland Svanidze
    Island: Hedström (Sigurbergsson) – G. Arason, Palsson, Blondal, Thorsteinsson, V. Arason, Jonsson – Sigurdsson, Račanský, Orongan – Mikaelsson, Leifsson, Sigrunarson – Kristinsson, Johannesson, Andresson – Gudnason, Knutsson, Atlason – Arnason. Trenér: Vladimír Kolek

    Rozhodčí: Tomasz Radzik – Justin Cornell, Sem Ramirez
    ocianews.com