Itálie – Švédsko 4:0 (kon.) | J. Korea – Norsko 3:2 (kon.) | Česko – Japonsko 8:0 (kon.)
Kanada – USA 1:3 (kon.)
konec
Kanada
1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
USA
Sobota 27.04.2019, 18:30 • Ostravar aréna • MS v para hokeji
Partner:
     
    Nad Ostravu se snesl večer a s ním přichází na para hokejovém šampionátu druhý vrchol dnešního dne a tím je utkání mezi úřadujícími mistry světa a úřadujícími paralympijskými vítězi, to jest mezi Kanadou a Spojenými státy americkými. Dobře se bavte!
     
    Když přestaly ve světovém para hokeji dominovat severské státy Švédsko a Norsko, předstihly je ve vývoji tohoto sportu zámořské národy. Jedním z nich je Kanada. Země, kde lední hokej znamená regulérní náboženství. A když se řekne lední hokej, nerozlišuje se tam mezi ledním hokeje můžu, žen nebo para hokejem. Každé vítězství má stejnou váhu. A Kanaďané jsou vítězné typy. Jsou aktuálními mistry světa z posledního šampionátu 2017 v Koreji. Kromě toho zvítězili ještě v letech 2000, 2008 a 2013. Zlato z paralympiády ovšem mají Kanaďané pouze jedno a to z Turína 2006. V Kanadě se daří mezi handicapovanými nacházet stále nové hokejisty, ve vyváženém týmu proto figurují matadoři jako Greg Westlake či Billy Bridges, kteří pamatují šampionát v Ostravě před deseti lety, po boku nováčků, kteří ale na ledě rozhodně nebudou do počtu.
     
    Spojené státy americké, největší oponent Kanaďanů a další naprosto top tým světa. Vítězové z Ostravy 2009, kde překvapili svým mladým týmem, ve kterém už tenkrát zářil brankář Steve Cash, dodnes americká jednička. Cash na paralympijských hrách ve Vancouveru 2010 neinkasoval ani jednu branku za celý turnaj, to je počin, který asi nikdo dlouho nezopakuje. Paralympiáda, to je vůbec turnaj Američanů, vyhráli poslední tři díly jak v Koreji, Rusku, tak Kanadě, a vůbec poprvé triumfovali doma v Salt Lake City. Ačkoliv v Koreji v loňském roce Američany ve finále s Kanadou spasil hokejový Bůh, když dlouho prohrávali 0:1, při powerplay trefili Kanaďané tyč prázdné americké branky, aby následně Američané vyrovnali a v prodloužení zvrátili finále na svou stranu. Dalšími hvězdami americké sestavy jsou například Josh Pauls, Declan Farmer nebo Rico Roman.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Larocque (Watson) – Henry, Hickey, Crane, Armstrong, Sorley – Lavic, McGregor, Westlake, Bridges, Cozzolino, Dunn, Smith, Lehoux.

    USA: Cash (Lee) – Gooley, Pauls, Dequebec, Wallace, Douglas – Zych, Farmer, Grove, Roybal, Hargis, Dodson, McDermott, Roman.
     
    Utkání má plánovaný začátek v 18:30, ale nyní začíná na ledové ploše Ostravar arény oficiální zahajovací ceremoniál, a tak se možná start lehce opozdí.
     
    Oba týmy už netrpělivě čekají na střídačkách, probíhá jejich představování a po nich se strhne lítý souboj na ledě. Povede se Kanaďanům odveta za loňské finále paralympiády, kde jim zlato uteklo mezi prsty? Porazí Spojené státy dnes, nebo si snad nechají odpověď až na všeobecně očekávané finále mezi těmito soupeři?
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:20
    Ihned po rozehrání vidíme první tvrdý hit. Cozzolino si ve středním pásmu počíhal na Gooleyho. Takhle se hraje para hokej za mořem.
     
    00:20
    První střelu vyslali Kanaďané, ovšem z ofsajdu.
     
    00:35
    Američan Zych obdržel pěknou zpětnou přihrávku a za jízdy vyslal pumelici směrem na kanadskou branku, ale minul.
     
    01:12
    Kanaďané se snažili dojet puk, ale nestihli to. Zakázané uvolnění.
     
    01:46
    Američané byli v úvodu usazeni před brankou Kanady, ale najednou bleskový výpad javorových listů ve třech proti dvěma. Bridges perfektně nahrál přes obránce Hickeymu, ten ovšem netrefil přesně.
     
    03:20
    Američané nepustili soupeře ve svém pásmu dál než od mantinelu. Nakonec Kanaďany vytlačili do střední zóny.
     
    03:54
    Kanada po matnějším začátku nachází půdu pod nohama, či spíše led pod sáněmi. Bridges se odpoutal z rohu a prověřil Cashovu pozornost. Odražený puk ještě napálil Hickey do chumlu hráčů.
     
    04:50
    Kanada nadále okupuje pásmo Američanů, Westlake pálil z jedničky v levém kruhu, ale Cash potvrzuje svoji třídu perfektním přesunem!
     
    05:46
    Wallace a Lehoux svedli souboj tělo na tělo, při kterém diváci obdivně zahučeli.
     
    06:23
    Larocque kryl střelu z úhlu, neměl s ní větší potíže.
     
    07:00
    Hra se teď přelévá ze strany na stranu, oba týmy s velkou chutí útočí a ani jednomu brankáři není dopřána chvilka nepozornosti.
     
    07:15
    McDermott vypíchl Kanaďanovi puk a založil rychlý kontr, kterého se chopil Dodson. Toho zase na opačné straně kluziště skvěle dojel a odzbrojil Westlake.
     
    08:26
    Cozzolino přiťukl ve středním pásmu Bridgesovi, ten po přechodu modré čáry ihned pálil, ale Dequebec pozičně výborně zblokoval puk.
     
    09:25
    Farmer to zkoušel z rohu, ale proti přesile Kanaďanů neměl šanci. Hned na to následovala ve středním pásmu srážka Paulse s Cozzolinem, oba hráči pokračují jako by nic.
     
    11:07
    McGregor vyslal vpřed Hickeyho, tomu první pokus o střelu nevyšel, ale rychle vyhodnotil situaci a před odkrytou část branky vrátil svému parťákovi přihrávku. McGregor o fous netrefil puk.
     
    11:35
    Bruslařský souboj o puk mířící k Larocqovi svedli Roybal a Hickey. Oba ukázali, co mají v rukou.
     
    11:50
    O chvilku později už Hickey operuje na opačné straně, zleva připsal Cashovi zákrok.
     
    12:22
    Tyler McGregor se dopustil držení a je vyloučen. První přesilovku si tak zahrají Američané.
     
    12:49
    Larocque přikryl sražený střelecký pokus a přerušil hru.
     
    12:51
    Westlake hned z buly vyhodil přes všechny čáry a odjel střídat.
     
    13:15
    Pauls sebral z hokejky puk Lehouxovi a protože to bylo v útočném pásmu Američanů, hned se vydal proti Larocqovi. Kanadský brankář s drobnějšími problémy střelu chytil.
     
    13:41
    Farmer udělal své oblíbené kolo kolem branky, ale přihrávku sebral Hickey a osvobodil Kanadu.
     
    13:57
    Wallace si najel mezi kruhy, i jeho ránu lape Larocque. Ještě 25 sekund zbývá z přesilovky USA.
     
    14:04
    Vyhrané buly na Farmera, ten zamíchal pukem a nahrál zcela volnému Paulsovi, který přestřeluje!
     
    14:22
    Kanaďané první své oslabení ubránili.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    Branku jsme v první třetině "derby" mezi Kanadou a USA neviděli, ale skvělý para hokej ano. Rychlost ani tvrdost nechybí, stejně tak se urodilo dost střel. Ale oba gólmani jsou zatím stoprocentní. Teď si oba týmy čtvrt hodiny odpočinou a poté opět rozbrázdí led Ostravar arény.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    16:00
    Hra pokračuje o podobné intenzitě. Američané se teď dopustili icingu poté, co Armstrong zpětnou přihrávkou hledal Sorleyho, který ale brankáře přímo neohrozil.
     
    16:31
    A repete v podání týmu USA. Buly před Cashem.
     
    16:52
    Kanada je v úvodu druhé třetiny aktivnější a vytěžila pěknou střelu Cranea. Cash nadvakrát puk zkrotil ve své rukavici.
     
    16:59
    Kanada právě vstřelila branku!
    Skóre je otevřeno! Lavin našel zpoza branky na moment zapomenutého GREGA WESTLAKA a ten bez větší přípravy zavěsil ke vzdálenější tyči. Asistence: Zach Lavin.
     
    17:27
    Wallace ujížděl na kanadskou branku, ale místo gólu bude vyloučen, když se po střele dopustil faulu.
     
    17:27
    Jack Wallace najel po své nevyužité šanci do brankáře a nabídl tím Kanadě přesilovou hru.
     
    17:59
    McGregor málem zvýšil vedení Kanady! Jeho první střelu z mezikruží Cash zlikvidoval, ale puk se vrátil na hokejku střelce, který dorážkou po ledě minul otevřenou branku.
     
    18:37
    Roybal vyrušil Kanaďany a jeho kolega Lavin díky tomu dostal puk alespoň do středního pásma.
     
    18:58
    Roybal musí mít v rukou motory! Neuvěřitelné zrychlení teď předvedl americký útočník v oslabení. Ujel všem, Larocqua však nepřekonal.
     
    19:06
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Nakonec ale Američané v oslabení vyrovnávají! DECLAN FARMER byl dalším, kdo ujel Kanaďanům a i když mu na záda dýchal obránce, dokázal zamíchat pukem a zasunout ho za brankáře. Bez asistence.
     
    19:27
    Spojené státy v plném počtu.
     
    20:07
    Cash si zachytal, když ztlumil pokus z levého kruhu.
     
    20:18
    Smith se před americkou brankou otáčel jako na kolotoči, ale soupeře nezmátl. Ještě přijel na pomoc Bridges, puk byl sražen daleko od Cashe.
     
    21:11
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Naprosto ukázkový brejk v podání Američanů. Dva hráči ujeli všem a Larocque byl bez šance. Grove našel CHRISTOPHERA DOUGLESE a byl to takový fofr, že brankář se nemohl stihnout přesunout. Asistence: Noah Grove. Kanaďané reklamují americký faul, který měl brejku předcházet na druhé straně hřiště, ale rozhodčí nepřipouští žádnou diskusi.
     
    22:47
    Hickey ukázal svoji šikovnost, když v obranném pásmu odolával tlaku dvou protihráčů a přesto se dokázal puku zbavit, aniž by zapříčinil ohrožení své branky.
     
    24:35
    Larocque po delší době přikryl puk a zastavil běžící čas. Američané jsou usazeni v útoku, ale šance teď nepřicházejí, Kanaďani zvládají bránit.
     
    25:03
    Roybal proletěl po pravé straně až do rohu, odkud pod sáněmi hledal někoho před brankou. Kanadský gólman zasáhl do dráhy puku a nechtěně tím nahrál Paulsovi. Ten tváří v tvář brankáři zapomněl puk na ledě a jen máchl naprázdno.
     
    26:50
    Dámy a pánové, to byla lahůdka! Američané podnikli další bleskový brejk dvou proti jednomu, ve kterém Roybal zpětnou ZADOVKOU násadou hokejky vyšachoval beka, přesně našel Hargise, ale ten gól nedal. Larocque se famózně přesunul.
     
    28:32
    Menší strkanice u mantinelu ve středním pásmu, vylučovat se nebude.
     
    29:00
    Po delší době se ukazují vepředu Kanaďané. Ale zatím je to boj podél hrazení.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina zámořského souboje je minulostí a konečně začaly padat branky. Kanaďané se dostali do vedení po povedené spolupráci a přihrávce zpoza branky, ale Američané rychle vyrovnali ve vlastním oslabení a díky precizně vyřešené situaci dvou na nikoho otočili skóre. Více času v útoku trávily Spojené státy, ale kdo zná Kanadu, tak ví, že se nevzdá. Ještě má 15 minut na to skóre změnit.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:18
    A třetí třetina začíná pěkně od podlahy. Kevin Sorley srazil protihráče v útočném pásmu, tým Kanady oslavoval tvrdý hit, ale rozhodčí byl jiného názoru. Dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    30:30
    Larocque drží puk v rukavici.
     
    31:00
    Američané drží pásmo a snaží se něco vymyslet.
     
    31:10
    To se ale nepovedlo, Hickey vyhodil.
     
    32:03
    Předlouhý boj u mantinelu vyhráli Američani, ale jen na hokejku Hickeyho. Ten však zamýšleným vyhozením trefil do helmy napadajícího Roybala a tím jej vyslal do super šance. Králem situace se však stal Dominic Larocque v kanadské brance, který nepřipustil navýšení vedení USA.
     
    32:18
    Kanada v plném počtu a bude se snažit o vyrovnání.
     
    33:11
    Kanaďané mají občas trochu překvapivě problém s bráněním předbrankového prostoru. Teď tam byl úplně sám McDermott, který se neúspěšně snažil tečovat puk ze vzduchu.
     
    33:57
    Lehoux z Kanady do útoku nepronikl, ale Američané soupeři pomohli zakázaným uvolněním. První buly této třetiny před Cashem.
     
    35:10
    Snaha se Kanaďanům upřít nedá. Ale když už se prokoušou do útočného pásma, Američané je zvládají pokrýt.
     
    35:22
    Smrtící brejky, to je zbraň Američanů! Další sólový nájezd předvedl Kyle Zych a jen Larocque drží javorové listy nad vodou.
     
    37:10
    Kanada chvíli okupovala americké území, ale Cash znovu nemusel do práce. Jeho spoluhráči odvádějí v obraně perfektní práci.
     
    37:30
    Drobnou šarvátku před kanadskou brankou řeší hlavní rozhodčí jenom domluvou. Došlo k nějakému kontaktu útočícího hráče s Larocquem, což se zjevně nelíbilo Cozzolinovi.
     
    38:10
    Dvířka od trestného boxu jsou otevřená a Kanadě se naskýtá šance udeřit v přesilovce. Brody Roybal je vyloučen za sekání.
     
    38:34
    Kanaďané sevřeli kleště, ale když Hickey po ledě minul branku, Američané se osvobodili.
     
    39:20
    Složitě hledá Kanada cestu zpět před Cashe.
     
    39:30
    Další propad kanadské pětky a samostatný nájezd Američana! V oslabení ujel Farmer, ale vystřelil přímo do připraveného gólmana.
     
    40:10
    Tým USA je znovu kompletní.
     
    40:45
    Lavin zvedl prapor Kanady a dvakrát prověřil Cashe. Gólman jednou vyrazil do rohu, podruhé puk schoval v lapačce a přerušil hru, aby snad Kanada nezískala delší tlak.
     
    40:45
    Na zámořské derby zůstalo poměrně dost diváků po předchozím zápase Čechů s Japonci. Oficiální údaj nemáme, ale střízlivým odhadem dobré 2000 fanoušků sleduje předvoj předpokládaného pozdějšího finále turnaje.
     
    42:00
    Práce Američanů v obarně je příkladná. Když už se situace nevyvinula dobře a od zadního hrazení se puk dostal mezi kruhy k soupeři, byl hned na místě blokující Dequebec.
     
    42:14
    Další nevyužitý kontr USA! Pauls pelášil za gólem, ale Larocque vyřešil i tento nájezd. Ačkoliv pak přepadl na záda, dojíždějící Roybal ho nedokázal překonat, takže šance Kanady na vyrovnání ještě žije.
     
    43:11
    Armstrong zavezl puk přes celé kluziště až do rohu u Cashe, tam se ale někdo z Kanaďanů dopustil přihrávky rukou a bude se vhazovat ve středním pásmu.
     
    43:11
    Kanada chtěla zkusit hru bez brankáře, ale Larocque se vrací do hry.
     
    43:49
    Josh Hargis u mantinelu v útočném pásmu použil zápasnický chvat proti soupeři a dostává menší trest. Velká šance pro Kanadu zkusit hru šest na čtyři!
     
    43:49
    Kanadský kouč Ken Babey si logicky bere oddechový čas na poradu. Larocque zůstává v brance, protože se bude vhazovat ve středním pásmu, a pak se uvidí.
     
    44:01
    Larocque odjíždí z branky a pouští do hry šestého hráče.
     
    44:21
    Střela Lavina byla zblokovaná a Farmer vyhození přes celý led těsně netrefil prázdnou kanadskou branku!
     
    44:55
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    DECLAN FARMER získal puk ve středním pásmu a nebylo co řešit. Při jeho rychlosti snadno ujel všem Kanaďanům a dovezl kotouč do opuštěné branky. Pojistil dnešní výhru USA! Bez asistence.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči

    Kanada:Greg Westlake

    Spojené státy americké: Noah Grove
     
    Ukázka vrcholového světového para hokeje je u konce, Američané porážejí Kanaďany 3:1 a získávají výhodnější situaci v tabulce skupiny A, odkud pak narazí na potenciálně přijatelnějšího soupeře v semifinále. Podívaní to byla výborná a snad k jejímu zprostředkování přispěla i tato reportáž. Z prvního hracího dne mistrovství světa v para hokeji je to vše, krásný večer z Ostravar arény a zítra opět sledujte vývoj turnaje! (20:30:25)

    Jan Chlubna

    Branky a nahrávky: 17. Westlake (Lavin) – 20. Farmer, 22. Douglas (Grove), 45. Farmer


    Kanada: Larocque (Watson) – Henry, Hickey, Crane, Armstrong, Sorley – Lavic, McGregor, Westlake, Bridges, Cozzolino, Dunn, Smith, Lehoux.
    USA: Cash (Lee) – Gooley, Pauls, Dequebec, Wallace, Douglas – Zych, Farmer, Grove, Roybal, Hargis, Dodson, McDermott, Roman

    Rozhodčí: Luthcke (Norsko) – Lunden (Švédsko), Wesley (Česká republika)
    thejrc.org