Finsko – Česko 3:2 (kon.)
konec
Finsko
3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Česko
Čtvrtek 02.05.2019, 17:30 • DRFG Aréna • Euro Hockey Tour
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Carlson Hockey Gamey byly zahájeny již včerejším utkání mezi hvězdami nabitými výběry Švédska a Ruska. Domácí Švédové zvítězili 6:4. Nyní už se však pozornost evropské hokejové smetánky obrací k moravské metropoli do Brna. Právě zde v místní DRFG areně se bude konat závěrečný podnik Euro Hockey Tour. Možná víc než na prvenství v evropské tour, myslí elitní reprezentační výběry na blížící se vrchol sezony v podobě Mistrovství světa. Termínová listina závěrečného podniku dává národním týmům možnost vzít na závěrečnou akci EHT i hvězdy z NHL. Domácí Češi dnes vyzvou Finy, kteří zatím mají pouze dvě zámořské posily.
     
    Nominace Finska na Carlson Hockey Games:

    Brankáři: Kevin Lankinen (Rockford/AHL), Eetu Laurikainen (Jyväskylä), Jussi Olkinuora,



    Obránci: Oliwer Kaski (oba Pelicans Lahti), Otto Leskinen (KalPa Kuopio), Tony Sund (Sport Vaasa), Juuso Vainio (Jyväskylä), Henri Jokiharju (Chicago/NHL), Niko Mikkola (San Antonio/AHL), Miika Koivisto (Dynamo Moskva/KHL), Mikko Lehtonen (HV 71/Švéd.), Petteri Lindbohm (Lausanne/Švýc.),



    Útočníci: Kristian Kuusela, Niko Ojamäki (oba Tappara Tampere), Marko Anttila, Sakari Manninen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Arttu Ilomäki (Lukko Rauma), Kaapo Kakko (TPS Turku), Joel Kiviranta (Sport Vaasa), Eetu Luostarinen (KalPa Kuopio), Arttu Ruotsalainen (Ilves Tampere), Juhani Tyrväinen (IFK Helsinky), Juho Lammikko (Florida/NHL), Joonas Nättinen (Nižněkamsk/KHL), Harri Pesonen (Langnau/Švýc.), Toni Rajala (Biel/Švýc.), Jere Sallinen (Örebro/Švéd.), Veli-Matti Savinainen (Kunlun/KHL).

     
    FINSKO

    Jak jsme již napsali, Finové ve svém kádru zatím počítají se dvěma krajánky ze zámoří. Jsou jimi Henri Jokiharju z Chicaga a útočník Juho Lammikko z Floridy. To však neznamená, že by Finové měli být podceňovaným týmem. Trenér Jukka Jalonen má v řadách svého kádru dalších šest borců, kteří už mají zkušenosti s vrcholnými reprezentačními akcemi. Zbývající hráči se zcela jistě právě v Brně budou chtít předvést v nejlepším světle a dokázat, že si zaslouží na Slovensku reprezentovat barvy národního týmu Suomi.

    V rámci Euro Hockey Tour se Finové v letošní sezoně střetli s českým týmem již ve třech duelech, pouze jednou se však radovali z vítězství. Bylo to hned při prvním podniku Karjala Cup hraném v Helsinkách, když Jalonenovi svěřenci tehdy prodloužili novopečenému trenéru Říhovi čekání na první vítězství v národním týmu, když Čechy vyprovodili poměrem 3:0. Odveta v Rusku v rámci Channel One Cupu už přinesla vyrovnanější bitvu, kterou museli rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých uspěli Češi a celkově zvítězili 4:3. Zatím poslední měření sil přinesly švédské hry. Po hlavičkou Beijer Hockey Games uspěli Češi 3:1. Finové tak budou chtít Čechům určitě vrátit předchozí porážky.
     
    Vzájemné zápasy EHT 2019

    Karjala Cup:


    Finsko – Česko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)


    Channel One Cup:


    Finsko – Česko 3:4sn. (1:0, 2:0, 0:3 – 0:0 – 0:1)


    Beijer Hockey Games:

    Finsko – Česko 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

     
    Nominace Česka na Carlson Hockey Games:

    Brankáři: Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL), Patrik Bartošák (HC VÍTKOVICE RIDERA), Marek Langhamer (Chabarovsk, KHL), Šimon Hrubec (HC Oceláři Třinec).



    Obránci: Radko Gudas (Philadelphia, NHL), Jan Rutta (Tampa Bay, NHL), Filip Hronek (Detroit, NHL), Jakub Jeřábek (San Antonio, AHL), David Sklenička (Laval, AHL), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), Jakub Krejčík (Lukko Rauma, Finsko), Filip Pavlík, Petr Zámorský (oba Mountfield HK), Tomáš Kundrátek (Davos, Švýcarsko), David Musil (HC Oceláři Třinec).



    Útočníci: Jakub Voráček (Philadelphia, NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay, NHL), Michael Frolík (Calgary, NHL), Dominik Simon (Pittsburgh, NHL), Dmitrij Jaškin, Jakub Vrána (oba Washington, NHL), Filip Chytil (New York, Rangers, NHL), Robin Hanzl (Spartak Moskva, KHL), Michal Řepík (Podolsk, KHL), Jiří Sekáč (Kazaň, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta, Švýcarsko), David Tomášek (Jyväskylä, Finsko), Rudolf Červený (Brynäs Gävle, Švédsko), Hynek Zohorna (Lahti, Finsko), Jan Kovář (HC Škoda Plzeň), Martin Zaťovič (HC Kometa Brno), Tomáš Fořt (PSG Berani Zlín), Radim Zohorna (BK Mladá Boleslav), Lukáš Rousek (HC Sparta Praha).

     
    ČESKO:

    Češi přesunuli svou základnu do moravské metropole již v úterý. Trenér Říha ponechal pro Carlson Hockey Games široký kádr, který čítá celkem 36 jmen. Mezi nimi nechybí hvězdy NHL jako Jakub Voráček, Radko Gudas či Ondřej Palát s Michalem Frolíkem, kteří se k týmu připojili právě v Brně. Česká reprezentace nadále bedlivě sleduje vývoj dění v NHL, kde má vyhlídnuté další velké posily pro blížící se Mistrovství světa.

    Čechům se zatím v přípravě před šampionátem daří, zvítězili ve všech šesti přípravných střetnutích, naposledy ovládli dvojzápas se Slovenskem v rámci Euro Hockey Challenge. Ovšem až nyní při Carlson Hockey Games se budou moci tvořit první odhady potenciální síly národního mužstva před blížícím se šampionátem. Právě zde v Brně budou trenéři rozhodovat o konečné podobě národního týmu pro Mistrovství světa na Slovensku. O šanci se nadále pere řada hráčů, a tak můžeme čekat maximální nasazení již v prvním střetnutí s Finy. Češi přichystali v rámci domácího turnaje bohatý program pro své fanoušky a dá se předpokládat, že právě v Brně se budou těšit mimořádné podpoře fanoušků. Koneckonců když Euro Hockey Tour uzavírala svůj průběh v Brně před lety, vždy se mohla těšit obrovské divácké přízní a skvělé atmosféře, která brněnský turnaj doprovázela.
    Momentka z dopoledního rozbruslení českého týmu. Do utkání naskočí i obránce Filip Hronek.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Olkinuora (Lankinen) – Lehtonen (A), Koivisto, Sund, Jokiharju, Mikkola, Kaski, Lindbohm, O. Leskinen – Rajala, Ilomäki, Savinainen (C) – Pesonen (A), Manninen, Jo. Nättinen – Kiviranta, Luostarinen, Ojamäki – Sallinen, Lammikko, Anttila.

    Česko: Jakub Kovář (Bartošák) – J. Krejčík, Gudas (A), Jeřábek, Kundrátek, Moravčík, Rutta, J. Kolář, Hronek – Zaťovič, Jan Kovář, Voráček (C) – Jaškin, Simon, Frolík (A) – D. Kubalík, R. Hanzl, Řepík – Sekáč, Chytil, H. Zohorna – Tomášek.

    Rozhodčí: Olenin, Romasko – Lhotský, Ondráček.
     
    Domácí tým České republiky za potlesku přítomných diváků nastupuje na ledovou plochu.
     
    Na led už nastoupili také Finové.
     
    A jak už bylo avizováno, ještě než vypukne utkání, bude oceněn za svou reprezentační kariéru mistr světa z roku 2010 a brněnský rodák Petr Hubáček, jenž mimochodem vybojoval i finský titul.
     
    Hymny obou zemí zazněly, nyní je na řadě slavnostní buly, které obstará Petr Hubáček s Petrem Strejčkem – zástupcem společnosti Carlson.
     
    Aktéři dnešního utkání rovněž minutou ticha uctili památky dvou nedávno zesnulých osobností nejen českého hokeje a to pánů Luďka Bukače a Jána Staršího.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:03
    Carlson Hockey Games odstartovaly, na úvodním vhazování úspěšnější Finové.
     
    00:25
    Krejčík nahazoval puk na finskou branku, kde jej brankář Olkinuora zachytil do lapačky a okamžitě rozehrál svým spoluhráčům.
     
    00:55
    Na druhé straně se do střelecké pozice dostával Sakari Manninen, českou branku přestřelil a ta následně vypadla ze základního postavení, vhazuje se po levici brankáře Kováře.
     
    01:08
    Rychlý přechod Čechů přes střední pásmo zakončoval pohotovou střelou Kubalík, Olkinuora byl však pozorný a puk utlumil ve své výstroji.
     
    01:28
    Čtvrtá útočná formace Čechů se snažila s kotoučem usadit ve finském obranném pásmu, hráči Suomi ovšem nepovolili domácímu výběru založit kombinaci.
     
    02:11
    Úvod utkání je zatím z obou stran opatrný, defenzívy pracují pilně, a tak se hra odehrává převážně ve středním pásmu.
     
    02:45
    Rajala se marně pokoušel najít skulinku v české defenzívě, jediné co zmohl, bylo nahození kotouče do útočného pásma, kde už si jej ovšem přebral Rutta a Češi vyrážejí do protiútoku.
     
    03:25
    Ovšem ani Finové nepovolují českému týmu dlouhodobější pobyt před svým brankářem a zodpovědně hlídají své pásmo.
     
    03:53
    Ruttovo nahození se snažil před Olkinuorou usměrnit Řepík, ale letící kotouč netrefil.
     
    04:01
    Zakázané uvolnění Finů.
     
    04:17
    Českému týmu se nyní podařilo uzamknout Finy v obranném pásmu, Zohorna poslal kotouč na modrou čáru, kde Hronek nabil na ránu z voleje Kolářovi, jeho dělovku však pozorný Olkinuora krotí ve své moci.
     
    04:41
    Nyní už však Finové opět zbystřili a nepouští Čechy přes střední pásmo.
     
    05:14
    Jeřábek se snažil na levém křídle uvolnit Jaškina, tomu však puk přeskočil hůl, nicméně Češi se usazují v útočném pásmu.
     
    05:57
    Finové nyní zachytili českou kombinaci a Anttila se snažil vést rychlý protiútok, ovšem obránci českého týmu se dokázali velmi svižně vrátit a jakékoliv příležitosti soupeře včas zabránit.
     
    06:30
    Moravčík nyní otestoval pozornost Olkinuory, ten měl sice zakrytý výhled, ale kotouč dokázal včas najít a zachytit, následuje komerční přestávka.
     
    06:38
    Češi opět krouží v obranném pásmu Finska, Zohorna vyzval ke střele Koláře, jeho ránu však dokázal pohotovým zákrokem betonem zlikvidovat Olkinuora.
     
    07:10
    Česká obrana zatím nepovoluje výraznější ohrožení Bartošákovy svatyně, naopak musíme českou defenzívu zatím pochválit, pracuje téměř bezchybně.
     
    08:09
    Finové se nyní na chvíli dostali do útočného pásma, ovšem ve snaze zakončit nepředvedli zrovna svižné ruce a česká obrana neměla příliš velké problémy hráče Suomi odzbrojit.
     
    08:41
    Nyní do zakončení dostal finský Oliwer Kaski , jeho střelu mezi betony si však pozorný Kovář pohlídal.
     
    08:48
    Zakázané uvolnění Česka.
     
    09:03
    Finové se osmělují, k odraženému kotouči se v mezikruží dostal Juho Lammikko, ovšem z otočky trefil pouze bránícího Moravčíka.
     
    09:51
    Savinainen přenechal na modré čáře kotouč Lehtonenovi, jehož střelu musel Kovář řešit pohotovou vyrážečkou.
     
    10:25
    Českému týmu se nyní nedaří přechod přes střední pásmo, momentálně jsou to Finové, koho zdobí defenzíva.
     
    11:22
    Finové usazeni v útočném pásmu, střelecké pokusy se však zatím daří českým hráčům blokovat.
     
    11:56
    Chvíle vzrušení před finskou brankou, Jaškinova střela zamířila těsně nad.
     
    12:35
    Po komerční přestávce se českému týmu na chvíli podařilo dostat do útočné třetiny, ovšem pozorní Finové nepovolili založení kombinace.
     
    13:15
    Zakázané uvolnění Finska.
     
    13:51
    Finské obraně se zatím úspěšně daří eliminovat elitní formaci českého týmu, první útok v čele s Voráčkem se zatím do výraznější příležitosti nedostal.
     
    14:28
    Jaškin nyní kombinoval s Frolíkem, druhý jmenovaný už mohl střílet, ale v klíčové chvíli mu kotouč přeskočil hokejku a Finům se díky tomu podařilo otočit hru.
     
    15:24
    Oba celky zatím zdobí propracované defenzívy, které zatím nepřipustily vážnější příležitosti útočníků.
     
    15:55
    Po sražené střele Hronka následuje další komerční přestávka.
     
    16:36
    Finové chybovali na útočné modré, ovšem Zaťovič neměl dostatečnou rychlost, aby se dostal do přímého ohrožení finského svatyně.
     
    17:16
    Pesonen poslal kotouč Kaskimu, jeho ránu z voleje zablokoval bránící Rutta, Finové jsou nadále usazeni v útočné třetině.
     
    17:47
    Češi se ovšem dokázali rychle vymanit a Řepík směřoval přihrávku zpoza branky Kubalíkovi, ten se do střely okamžitě opřel, ale hokejka bránícího finského hráče změnila směr puku mimo branku.
     
    18:49
    Nyní se snažil cestu skrz finsku obranu najít Chytil, podařilo se mu zakončit, ale jeho střela nenadělala pozornému Okinuorovi příliš velké starosti.
     
    19:04
    Ihned po vhazování se na modré čáře opřel do puku Radko Gudas, jeho prudký pokus má ve své moci opět pozorný Olkinuora.
     
    19:45
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové v poslední minutě první třetiny otevírají skóre zápasu! Česká obrana zcela opomněla SAKARIHO MANNINENA, jenž zpracoval dlouhý pas od Jokiharju a v samostatném úniku zamířil přesně mezi betony brankáře Kováře. Asistence: Henri Jokiharju.
    19:45 Sakari MANNINEN - 1:0
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Začátek první třetiny přinesl aktivní nástup domácích Čechů, ti se však ale do příliš velké příležitosti nedostali. Finové se brzy rozkoukali a nedopustili, aby je český tým dostal pod tlak. Oba celky během první periody zdobily pozorné defenzívy v čele s jistými zákroky obou brankářů. Ovšem v samotném závěru první periody nechala česká obrana na holičkách brankáře Kováře, když pominula osamoceného Sakriho Manninena, jenž v samostatném úniku zakončil přesně mezi Kovářovy betony. Trefa finského útočníka zatím znamená jednobrankové vedení Finska. Druhá třetina odstartuje v brněnské DRFG areně v 18:21.
    Díky gólu v závěru třetiny vedou Finové po první dvacetiminutovce 1:0

     

    Střely na branku v 1. třetině:

    FIN: 4
    CZE: 10

     
    Před zahájením druhé třetiny je také oceněn za 20 let práce u národního týmu uznávaný lékař Zdeněk Ziegelbauer.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:01
    Druhá třetina odstartovala, na úvodním buly úspěšnější Arttu Ilomäki a hned na to se do nebezpečné střelecké pozice dostal Veli-Matti Savinainen, naštěstí pro Čechy branku minul.
     
    20:41
    Kovářovi se nepodařilo přikrýt kotouč mířící skrz jeho brankoviště a toho se snažil znovu využít Veli-Matti Savinainen, proti jeho bekhendovému zakončení se už však český brankář vyznamenal.
     
    21:18
    Jaškinovi se podařilo na útočné modrá zachytit kotouč a posla jej na pravý kruh Simonovi, jenž se prudkou ranou snažil překonat Olkinuoru, finský brankář však zatím drží stoprocentní úspěšnost.
     
    21:32
    Kovář se nyní prezentoval úspěšným zákrokem proti střeleckému pokusu v podání Mikkoly.
     
    21:57
    I finský brankář Olkinuora měl další porci práce, když odrážel pohotovou střelu českého obránce Rutty.
     
    22:19
    Hynek Zohorna byl na modré čáře vytlačen Lammikkem a Češi musí znovu začít od vlastní branky.
     
    22:57
    Individuální akce v podání českého obránce Krejčíka, jenž se s pukem dostal až do mezikruží, jeho střela však byla bránícím Lehtonenem přizvednuta do ochranné sítě, vhazuje se před finskou brankou.
     
    23:21
    Voráčkova formace usazena v útočném pásmu, ovšem Finové nedávají prvnímu útoku domácích příliš velký prostor.
     
    23:39
    Vůbec poprvé v dnešním utkání jsme svědky vyloučení, na trestnou lavici míří český hráč konkrétně Radko Gudas, dvě minuty za hrubost.
     
    24:16
    Po výborné práce české obrany se do úniku po levém křídle dostával Frolík, zakončit však nestihl, nicméně Češi zatím oslabení zvládají dobře.
     
    24:49
    Další osvobození českého týmu obstaral Hronek.
     
    25:03
    Jaškin ve spolupráci s Řepíkem sbírá cenné vteřinky pro svůj tým.
     
    25:39
    Český tým je kompletní, oslabení zvládl na výbornou.
     
    25:53
    Sekáč vedl při plném počtu hráčů nadějnou útočnou akci Čechů, v útočném pásmu nabil Hynku Zohornovi, jeho střela však trefila pouze finského bránícího hráče.
     
    26:49
    Finové se nyní snaží vybojovat kotouč v obranném pásmu českého týmu, to se jim však dlouhodobě nedaří.
     
    27:15
    Eetu Luostarinen nyní připravil střeleckou pozici pro Lindbohma, jeho pokus však postrádal přesné parametry a ke kotouči se dostávají hráčí českého týmu.
     
    27:43
    Eetu Luostarinen si nyní s kotoučem najel hlouběji do útočného pásma a snažil se Kováře překonat bekhendem, český brankář jej ovšem vychytal a nepřipustil navýšení finského náskoku.
     
    28:14
    Kubalík nyní zachytil kotouč na útočné modré čáře a ač měl před sebou bránícího hráče, dokázal se dostat do zajímavé střelecké pozice, ze které však Olkinuoru neprostřelil.
     
    29:04
    Jsme svědky svižného hokeje na obou stranách, defenzívy obou celků se musejí mít na pozoru.
     
    30:32
    Jere Sallinen nyní připravil slibnou příležitost pro Juha Lammikka, ten si zpracoval kotouč na hranici českého brankoviště a snažil se pověsit kotouč nad rameno brankáře Kováře, ten však dokázal úmysl finského hráče včas vystihnout a kotouč zachytil. Po komerční přestávce se bude vhazovat před brankou českého týmu.
     
    31:13
    Tak tohle byla nádherná kombinace v podání českého týmu! Řepík poslal kotouč po prknech za branku Chytilovi, jenž zadovkou poslal puk před branku na volej Jaškinovi, ovšem i s prudkou ranou českého útočníka si zatím bezchybný Olkinuora poradil.
     
    31:55
    Rutta nahazoval kotouč do skrumáže hráčů před brankou, ovšem jako první se k němu dostal brankář Olkinuora, jenž přerušil hru a vhazovat se bude po jeho pravici.
     
    32:37
    Finové se po menším intermezzu českého týmu v útočném pásmu dostali znovu do útoku, Manninen našel mezi kruhy Nättinena, jenž si už rovnal kotouč do slibné střelecké pozice, ale včas přispěchal Kovářovi na pomoc obránce českého týmu.
     
    33:04
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak tohle byl hodně nešťastný okamžik pro českou obranu v čele s brankářem Kovářem. TONI RAJALA vystřelil kotouč směrem na českou branku, ovšem s největší pravděpodobností trefil otáčejícího se obránce Kundrátka, od nějž se kotouč odrazil do ruky brankáře Kováře a následně za brankovou čáru. Asistence: Niko Ojamäki, Miika Koivisto.
    33:04 Toni RAJALA - 2:0
     
    33:57
    Češi se při snaze bleskově dostat do útočného pásma dopouštějí postavení mimo hru.
     
    34:32
    Finové se snaží odskočit do trháku, ihned po vhazování se do slibné šance dostal Sakari Manninen, kotouč jen těsně minul tyč Kovářovy brány.
     
    35:34
    Kundrátkovo nahození zachytil Sund a Finové opět mohou myslet na útočné choutky.
     
    36:01
    Ovšem také Češi se zapojují do ofenzívy, Simonovo šikovné nahození tečoval Voráček, kotouč se však znovu jako první dostal pod kontrolu brankáře Olkinuory.
     
    36:28
    Kubalík poslal kotouč na pravé křídlo, kde si pro něj dobruslil Jan Kovář a směřoval přihrávku Zaťovičovi, ten se však po kotouči natahoval marně a ze slibné akce českého týmu nic nebylo.
     
    37:18
    Finům se nyní daří držet Čechy na uzdě, ti se snaží hledat cestu k rychlému protiútoku.
     
    37:38
    Češi se úspěšně dostali do obranné třetiny Finů a nyní při brankář Olkinuorovi stálo štěstí, Hronkova rána od modré se totiž odrazila od zadního mantinelu zpět do finského brankáře, puk však zůstal v jeho výstroji.
     
    37:58
    Další puk mířil na finskou branku, tentokrát se cestu k první brance snažil najít Rutta, Finové zatím odolávají.
     
    38:32
    A práce také pro brankář Kováře, Harri Pesonen předložil kotouč do jízdy Veli-Matti Savinainenovi, jenž prověřil českého strážce svatyně.
     
    38:51
    Arttu Ilomäki nyní dostal prostor na pravém křídle a snažil se českého brankáře zaskočit střelou z ostrého úhlu, pozorný Kovář ovšem odolal a Češi vyrážejí na zteč.
     
    39:00
    Český tým si zahraje první přesilovou hru v dnešním utkání. Na dvě minuty za sekání míří na trestnou lavici Henri Jokiharju.
     
    39:05
    Finům se hned v úvodu oslabení daří vyhodit.
     
    39:24
    Krušné chvíle pro Finy, kteří půjdou do tří! Během několika vteřin druhý faul na českou hvězdu Jakuba Voráčka, tentokrát krosček v podání Mika Mikkoly. Čechům se tak naskýtá po dobu jedné minuty a sedmatřiceti vteřin přesilová hra pěti proti třem.
     
    39:33
    Česko právě vstřelilo branku!
    Český tým využívá početní výhodu a snižuje na rozdíl jediné branky! Voráček si v rohu útočného pásma všiml na pravém kruhu FILIPA HRONKA, jenž se do přihrávky od svého spoluhráče opřel vší silou a překonal brankáře Olkinuoru. Asistence: Jakub Voráček.
    39:33 Filip HRONEK - 2:1
     
    39:58
    Češi mohli bleskově srovnat! Do přečíslení dva na jednoho postupoval Voráček a znovu předkládal Hronkovi, jenž se snažil trefit mezi nohy finského brankáře, ten však tentokrát ze souboje s českým obráncem vyšel vítězně!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině jsme v brněnské DRFG areně sledovali živější a hlavně ofenzivnější hokej. Slibné šance se tvořily na obou stranách. Finové měli v utkání jako první možnost početní výhody, ale v této disciplíně vůbec českou branku neohrozili. Přesto se však týmu Suomi podařilo navýšit rozdíl ve skóre, když se kotouč po střele Toniho Rajaly nešťastně odrazil za záda brankáře Kováře. Chvíle pro Čechy přišla v závěru první třetiny, kdy byl v krátké době dvakrát faulován kapitán Voráček. Češi dokázali bleskově využít nabídnutou dvojnásobnou přesilovou hru, když se přesnou střelou prosadil Filip Hronek. Tentýž hráč mohl těsně před sirénou vyrovnat, ovšem tentokrát jej finský brankář Olkinuora dokázal vychytat. Nicméně třetí třetina slibuje dramatickou podívanou a Češi ji zahájí v početní výhodě, stane se tak v 19:17.
    Po druhé třetině mají finští hokejisté stále jednobrankový náskok

     
    Střely na branku po 2. třetině:

    FIN: 16

    CZE: 22
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Začala třetí třetina, Češi s kotoučem na holi pokračují v přesilové hře.
     
    40:45
    Rutta zachytil před útočnou modrou vyhození Finů a najel si do mezikruží, odkud vypálil, Olkinuora pouze vyrazil a o dorážku se ještě pokoušel Chytil, leč branku minul.
     
    41:05
    Další ostrá rána v podání českého obránce tentokrát se odhodlal Gudas, trefil však pouze připraveného Olkinuoru.
     
    41:24
    Voráčkovu přihrávku se snažil usměrnit Zaťovič, ale kotouč pouze proletěl finským brankovištěm.
     
    41:24
    Finové už jsou kompletní, Češi se však stále drží v útočném pásmu.
     
    42:14
    Finové se budou opět bránit, nedovoleným zákrokem při bránění Jaškina se za vlastní brankou prezentoval Henri Jokiharju a fasuje 2+10 minut za vražení na hrazení.
     
    43:00
    Češi usazení v útočném pásmu, na branku však zatím nevystřelili.
     
    43:15
    Až nyní to po Jaškinově přihrávce zkusil z ostřejšího úhlu Simon, Olkinuora odolal.
     
    43:43
    Finové se osvobozují, Češi musí začít znovu.
     
    44:16
    Spolupráce Řepíka s Ruttou končí ostrou střelou v podání Kubalíka, kterou však Olkinuora znovu zachytil ve své výstroji, mezitím jsou Finové kompletní.
     
    44:45
    Češi se snaží těžit z náporu vybudovaného během přesilové hry, zatím jsou více na kotouči, ovšem Finové pozorně organizování při českých útočných vpádech.
     
    45:46
    Češi aktivně napadají finskou rozehrávku.
     
    45:57
    Nyní se velmi hlasitě ozývá brněnské publikum, jakoby fanoušci cítili, že teď je ten správný čas vyrovnat.
     
    46:03
    Finové jsou znovu nedisciplinovaní, tentokrát oslabí tým Suomi Joonas Nättinen, dvě minuty za nedovolené bránění brankáři.
     
    46:20
    Ruttova střela zablokována Lammikkem, Češi nadále na kotouči v útočném pásmu.
     
    46:38
    Finsko vyhazuje puk až ke Kovářovi.
     
    46:56
    A znovu se daří Finům vyhodit.
     
    47:12
    Voráček se dostal ke střele skrz bránícího hráče Suomi, ovšem Olkinuora si s jeho střelou poradil a jeho spoluhráči následně odpalují kotouč znovu do bezpečí.
     
    47:41
    Čechům se zatím početní výhoda nedaří, s rozehrávkou znovu pomůže brankář Kovář.
     
    48:03
    Finové jsou v plném počtu.
     
    48:24
    Brankář Kovář musel po delší době čelit střeleckému pokusu soupeře, konkrétně Kaskimu proti němuž použil svou vyrážečku.
     
    49:02
    Nádherný ťukec v podání Řepík – Sekáč – Hanzl, posledně jmenovaný však narazil na pohotový zákrok Olkinuory, jenž jeho prudkou střelu vyrazil!
     
    49:44
    Češi zařazují vyšší rychlostní stupeň, další pohledná spolupráce Frolíka se Sekáčem však kýženou vyrovnávací trefou nekončí.
     
    50:13
    Na druhé straně se do zakončení dostával Niko Ojamäki, byl však nedovoleně zastaven. Český tým oslabí na dvě minuty za hákování Jakub Krejčík.
     
    50:30
    Českému týmu se podařilo vyhodit.
     
    50:54
    Dobrá práce v podání Moravčíka, jenž překazil samostatný únik Savinainenovi.
     
    51:17
    Nádhernému hitu v podání Gudase tleská celá hala a Kundrátek vyhazuje.
     
    51:36
    Finské vlně útoku nyní vystavil na obranné modré stopku Frolík, Češi zatím brání dobře.
     
    52:03
    Manninen přenechal kotouč na modré čáře Kaskimu, ten ještě vylepšil střeleckou pozici pro Lehtonena, jehož ránu Kovář zachytil ve své výstroji.
     
    52:11
    Moravčík znovu pozorný v defenzivní činnosti a bekhendovým vyhozením osvobozuje český tým.
     
    52:13
    Češi kompletní.
     
    53:03
    Šikovné ručičky Simona pomohly vypracovat palebnou pozici pro Gudase, ale ani ostřílenému zadákovi se nepodařilo vyzrát na pozorného Olkinuoru.
     
    53:36
    Češi po přečkání oslabení znovu přikládají pod kotlem, Voráček připravil střeleckou pozici Hronkovi, Olkinuora sice kotouč vyrazil, ale nejspíš si toho vůbec nebyl vědom.
     
    54:29
    Ovšem svižná hra Čechů přinesla i chybu v defenzívě, které mohl využít Pessonen, pozorný Kovář však drží naděje Čechů ve hře.
     
    54:58
    Češi už opět usazeni v útočném pásmu a atmosféra v Brně houstne.
     
    55:25
    Jaškinovo nahození z ostrého úhlu Olkinuora pouze vyrazil a ke střele se dostal Chytil, Olkinuora mohutně drží těsný náskok Finska.
     
    56:03
    Marko Anttila nahazoval kotouč na českou branku, před Kovářem nebezpečně číhal Veli-Matti Savinainen, ovšem český brankář dokázal kotouč přikrýt pod svou rukavici a po komerční přestávce se bude vhazovat po jeho pravici.
     
    56:19
    Český tým se snaží nadechnout k závěrečnému náporu.
     
    56:54
    Frolík narušil rozehrávku Finů a poslal kotouč na pravé křídlo Voráčkovi, ten jej okamžitě směřoval na finskou branku, Olkinuora však puk včas zachytil a hru přerušil.
     
    57:08
    Finům se nyní povedlo posunout hru do středního pásma, dá se očekávat, že seveřané už se budou soustředit na bránění hubeného náskoku.
     
    58:00
    Češi bojují o kotouč v útočném pásmu, mezitím ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:07
    Oddechový čas pro český tým.
     
    58:07
    Češi jdou do hry v šesti, Kovář už je na střídačce!
     
    58:30
    Marko Anttilovi se daří vyhodit kotouč tak, aby se nepískalo zakázané uvolnění.
     
    58:42
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Českým nadějím v dnešním utkání je nejspíš konec. Od vlastní modré čáry trefil odkrytou českou branku SAKARI MANNINEN, jenž s pomocí tyče posílá Finsko do dvoubrankového vedení. Bez asistence.
    58:42 Sakari MANNINEN - 3:1
     
    59:02
    Ještě přeci jen jiskřička naděje pro český tým, dvě minuty za sekání fasuje Sakari Manninen a Češi jdou do hry opět v šesti.
     
    59:33
    Česko právě vstřelilo branku!
    Český tým využívá přesilovou hru a půl minuty před koncem základní hrací doby snižuje na rozdíl jediné branky! Kotouč si na střelu nachystal na hranici levého kruhu RADKO GUDAS a propálil Olkinuoru přesnou střelou mezi betony. Asistence: Dominik Simon.
    59:33 Radko GUDAS - 3:2
     
    59:57
    Češi drželi útočné pásmo, ke slibné ráně se opět dostal Gudas, ale tentokrát přestřelil, rozhodčí se nyní radí, kde se bude vhazovat.
     
    Konec zápasu.
    Český výběr dotahoval, ale marně, tři body dnes v Brně získávají Finové

     

    Střely na branku po 3. třetině:

    FIN: 21

    CZE: 41

     
    Dramatická bitva mezi Finskem a Českem je minulostí. Češi i přes velké úsilí ve třetí třetině nedokázali vyrovnat. Přesto ukázali charakter, když bojovali až do samotného konce. V dnešním utkání byly klíčovými okamžiky závěry třetin. V té první poslal Finy do vedení Sakari Manninen. Finský náskok pak navýšil šťastnou trefou ve druhé třetině Toni Rajala. Češi se poprvé prosadili při dvojnásobné přesilové hře v závěru prostředního dějství, kdy Olkinuoru propálil Filip Hronek. Český tým ve třetí třetině tlačil a snažil se svůj nápor korunovat ve hře bez brankáře, jenže odkrytou branku trefil Sakari Manninen, a jelikož Radko Gudas ještě dokázal zdramatizovat, ukázala se branka finského útočníka jako vítězná. Já vám děkuji za pozornost při sledování dnešního přenosu z Carlson Hockey Games, které znovu pokračují v sobotu zápasy Finska s Ruskem a hlavně večerním duelem Česka se Švédském. Do té doby se mějte hezky a užijte si zbytek dnešního večera.
     
    Nejlepšími hráči byli vyhlášeni:

    Juho Olkinuora (FIN)

    Filip Hronek (CZE) (19:57:29)
    Marken.cz

    Jan Tajzler

    Branky a nahrávky: 20. Manninen (Jokiharju), 34. Rajala (Ojamäki, Koivisto), 59. Manninen – 40. Hronek (Voráček), 60. Gudas (Simon)


    Finsko: Olkinuora (Lankinen) – Lehtonen (A), Koivisto, Sund, Jokiharju, Mikkola, Kaski, Lindbohm, O. Leskinen – Rajala, Ilomäki, Savinainen (C) – Pesonen (A), Manninen, Jo. Nättinen – Kiviranta, Luostarinen, Ojamäki – Sallinen, Lammikko, Anttila.
    Česko: Jakub Kovář (Bartošák) – J. Krejčík, Gudas (A), Jeřábek, Kundrátek, Moravčík, Rutta, J. Kolář, Hronek – Zaťovič, Jan Kovář, Voráček (C) – Jaškin, Simon, Frolík (A) – D. Kubalík, R. Hanzl, Řepík – Sekáč, Chytil, H. Zohorna – Tomášek.

    Rozhodčí: Olenin, Romasko – Lhotský, Ondráček

    Diváci: 7700 (vyprodáno)
    ocianews.com