Pardubice – Sokolov 0:0 (kon.) | Znojmo – Táborsko 2:3 (kon.) | Žižkov – Vítkovice 2:0 (kon.)
Prostějov – Jihlava 1:1 (kon.) | Vlašim – Třinec 0:3 (kon.) | Č. Budějovice – Chrudim 3:1 (kon.)
Ústí n. L. – Varnsdorf 0:2 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
3:1 (0:1)
MFK Chrudim
Středa 08.05.2019, 17:00 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 27. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 27. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, ve kterém se ve středu od 17 hodin na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích utká domácí Dynamo proti hostům z Chrudimi.
     
    MFK Chrudim je nováčkem druhé nejvyšší soutěže po sedmi sezonách strávených v ČFL. Prioritním cílem klubu v historicky premiérové sezoně ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE je záchrana, k níž má celek trenéra Pavla Jirouska čtyři kola před koncem poměrně dobře nakročeno. Na třináctém místě mají Východočeši čtyřbodový náskok na patnácté Táborsko. Situaci si MFK zkomplikovalo v posledních utkáních. Kromě cenné výhry s Jihlavou totiž prohrálo doma s Vítkovicemi či naposledy Třincem, což mohou být citelné ztráty.

    Jedničkou mužstva je v posledních zápasech jednadvacetiletý Simon Zíma, který vychytal v dosavadním průběhu soutěže dvě čistá konta, stejně jako o šest let starší kolega Lukáš Mrázek. Obrana se opírá o fotbalisty v ideálním věku jako jsou Vencl či Řezníček. V záloze jsou klíčovými muži jediní dva třicátníci v chrudimském týmu Dostálek a Kesner. V útoku nastupují Rybička s Vašulínem či bývalý českobudějovický forvard Milan Ujec.
     
    Českobudějovické Dynamo prohrálo poprvé od září minulého roku, celkově trvala jeho vítězná série ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE třináct utkání. Přemožitelem se stal Hradec Králové. Na stadionu Votroků se Jihočeši nedokázali prosadit, a tak padli nejtěsnějším možným rozdílem 0:1. Vzhledem k paralelnímu úspěchu Jihlavy s Viktorií Žižkov černobílí nadále ještě potřebují k jistotě postupu čtyři body. Slavit může celek zpod Černé věže již ve středu, pokud by uhrál více bodů než Jihlava v Prostějově.

    Po absenci v Hradci Králové se do sestavy může vrátit Ladislav Martan. Po zranění v minulém kole naskočil Matej Mršič, k dispozici již je i Filip Havelka. Nadále je tak mimo pouze Daniel Mareček. Ve středečním klání s Chrudimí však českobudějovičtí trenéři budou muset oželet služeb nejlepšího střelce soutěže Davida Ledeckého, který obdržel čtvrtou žlutou kartu. Dynamo tak poprvé od třetího kola nastoupí bez Ledeckého v základní sestavě.
     
    Vzájemné zápasy:

    Pouhá tři vzájemná utkání mají ve své sbírce oba středeční soupeři. V sezoně 1998/99 ve druhé lize v obou případech zvítězilo Dynamo, konkrétně na východě Čech 3:1, doma pak 1:0. Tyto duely odehráli v černobílém dresu i Martin Vozábal, David Horejš či Roman Lengyel. Střetnutí v podzimní části v Chrudimi skončil nerozhodně, když domácí dvakrát vedli, ale díky dvojici Kladrubský-Ledecký braly oba celky po bodu za remízu 2:2.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Karel Hrubeš, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Milan Flimmel a Matěj Vlček.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), L. Havel, P. Novák, Helešic – Čavoš, Javorek – Martan, Grajciar, Provod – Táborský.
    Náhradníci: Křížek – Fišl, Šplíchal, Wermke, Řezáč, Brandner, Havelka.

    MFK Chrudim: Mrázek – Řezníček, Krčál, Vencl, Hlavsa – Dostálek, Čáp, Sulík, Mastík, Langr (C) – Ujec.
    Náhradníci: Zíma – Froněk, Vašulín, Rybička, Kesner, Kraják, Sixta.

    Rozhodčí: Hrubeš – Flimmel, Vlček.
     
    Již známe základní jedenáctky obou celků. Ta domácí je vesměs očekávaná, vykartovaného střelce Ledeckého nahradil Táborský. Naopak hosté nechávají na lavičce opory jako jsou Froněk, Vašulín, Rybička či Sixta. Mimo hru je vykartovaný Drahoš.
     
    Na krásném pažitu Střeleckého ostrova probíhá rozcvička obou celků. Za ideálního fotbalového počasí se pomalu houfují i diváci, dnešní fotbalová podívaná se blíží.
     
    Sudí Karel Hrubeš, jenž paradoxně řídil i vzájemný duel obou celků na podzim, přivádí oba celky na trávník. Dynamo obléklo černobílé dresy, hosté budou hrát v červeném.
     
    Stadion se velice slušně zaplnil a ještě se zaplňuje dalšími příchozími. Soustředění a jisté napětí je nad Střeleckým ostrovem cítit.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    První ofenzivní výpad domácích zastavil útočný faul Iva Táborského, který si počínal nedovoleně v souboji s Venclem.
     
    3
    Chrudimští zaútočili díky Mastíkovi, který dvakrát zasekl Martana, ale odcentrovat přes něj nedokázal.
     
    4
    Hosté od prvních minut ukazují, že svoji kůži nedají lacino. Zvládli několik osobních soubojů ve středu hřiště a naznačili, že to Dynamo mít zadarmo nebude.
     
    5
    Chrudim právě vstřelila branku!
    Hosté jdou nečekaně do vedení! ROMAN ČÁP dostal hodně prostoru ve středu hřiště, z hranice vápna zkusil vypálit a jeho tečovaný pokus levou nohou doskotačil do protipohybu brankáře Staňka až do sítě.
     
    7
    Jihočeši chtěli okamžitě vyrovnat stav po přímém kopu Provoda, jemuž se ale exekuce nepovedla, hosté snadno odvrátili míč pryč od vlastního vápna.
     
    8
    Ještě si připomeňme postupovou matematiku Dynama. Pokud dnes Jihočeši uhrají více bodů než Jihlava v paralelně hraném utkání v Prostějově, postup už týmu trenéra Horejše nikdo nesebere. Čtyři kola před koncem mají černobílí náskok na Vysočinu devět bodů, v neděli se hraje vzájemný duel dvou nejlepších týmů soutěže.
     
    9
    Horejšův celek je však po studené gólové sprše hodně zaskočený. Dynamo se zatím nedostalo do svého obvyklého chodu.
     
    10
    Černobílým to zatím nelepí, míč si nejčastěji vyměňují stopeři s brankářem Staňkem.
     
    11
    První výraznější vzruch v chrudimské šestnáctce. Čavošův oblouček dostihl před brankářem Mrázkem hbitý Martan, pak upadl a žádal si penaltu. Sudí Hrubeš však gestikuluje, že penaltu pískat nebude. Z tribuny to lze skutečně jen těžko posoudit.
     
    12
    Co lze s určitostí posoudit je následná akce černobílých, kdy se Helešic prosmýkl do vápna, předložil míč Grajciarovi, jehož štiplavý projektil zastavil Mrázek s vypětím všech sil!
     
    13
    Ve třinácté minutě budeme svědky prvního rohového kopu, rozehrají jej domácí.
     
    14
    Provodovi se centr úplně nevydařil, ale ani výběh gólmana Mrázka nebyl dvakrát jistý. Nakonec zakončoval Peter Grajciar, ale jeho rána byla sražena.
     
    15
    Ještě ke Grajciarovi – tento zkušený slovenský středopolař je skutečným tmelem kabiny českobudějovických fotbalistů. I když neměl na hřišti tolik prostoru, zůstával pozitivní, makal a v posledních zápasech je klíčovým mužem Horejšova výběru. A potvrzuje to i dnes. Jde do skluzu, bojuje a jde příkladem svým mladším spoluhráčům.
     
    16
    Poprvé od třetího kola dnes černobílí postrádají v základní sestavě Davida Ledeckého. Nejlepší kanonýr F:NL dnes další zásah nepřidá. Na stadionu je samozřejmě přítomen, i se svým synem Matym, a společně drží palce svým spoluhráčům. Na hrotu jej nahradil Ivo Táborský, hráč, který i s minimem času na hřišti také nastřádal sedm branek.
     
    17
    Na trávníku se zatím neděje nic nového. Dynamo kombinuje, pomalu se přesouvá směrem k brance soupeře, ale hru brzdí a komplikují časté ztráty a nepřesnosti.
     
    18
    Obrovská šance Dynama! Javorek skvěle vypíchl míč soupeři a poslal Provoda do brejku. Ten vysunul Táborského, který šel ze strany sám na brankáře. Situaci tři na jednoho ale nevyřešil dobře, místo jednoho ze spoluhráčů našel bránícího hráče Chrudimi.
     
    19
    Nicméně nápor Dynama pokračuje. Javorkova dělovka byla sražena na roh.
     
    20
    Jeho exekuce černobílým nevyšla. Grajciar ostrým centrem nastřelil Javorka, a tak domácí o míč přišli.
     
    21
    Je jasné, že hosté budou nyní spoléhat hlavně na pevnou defenzivu a případné rychlé brejky. Jeden z nich se nabízel i nyní, ale Hlavsa pokazil centr do šestnáctky.
     
    22
    Kapitán domácích Kladrubský si chystal svoji další gólovou asistenci, kterých už v sezoně nasbíral přes deset, ale tentokrát mu centr nevyšel.
     
    24
    Chvilku se nehrálo kvůli Pavlu Novákovi, který byl nevybíravě atakován Sulíkem. Bude ale v pořádku a pokračovat.
     
    25
    Standardní situace pro domácí celek, na střelu je to asi daleko, ale centr může přijít hodně nebezpečný.
     
    26
    Tak nakonec jsem Peteru Grajciarovi nevěřil na střelu, ale on si postavil míč a velice slušně z dobrých třiceti metrů vypálil. Balon se však nakonec stočil mimo tři tyče.
     
    27
    Znovu v akci všudypřítomný Grajciar. Vybojoval míč a následně i faul, takže takový zkrácený roh pro domácí.
     
    28
    Slovenský špílmachr zkusil obloučkem překvapit Mrázka, brankář Chrudimi balon vytěsnil na roh.
     
    29
    Byť se nikdo z černobílých k zakončení nedostal, jejich převaha pokračuje. Zatím však létá málo míčů do šestnáctky.
     
    30
    Po Grajciarově centru do vápna se k hlavičce dostal Táborský, jeho pokus vyrazil Mrázek k Martanovi, jehož sražená dorážka končí mimo branku.
     
    31
    Po následném rohu to v hledišti jenom zahučelo! Provodův roh prodloužil Táborský a na zadní tyči se po balonu sápal Čavoš, ale ze vzduchu nedokázal špičkou poslat míč do sítě.
     
    32
    Domácí přikládají pod kotel. Teď Čavoš našel ve vápně Grajciara, který pohotovou ranou trefil jen boční síť.
     
    33
    Chrudimští vyrazili po Čavošově ztrátě dopředu, jenže Sulík nedokázal odcentrovat ještě na hrací ploše. Odkop pro Staňka.
     
    34
    Východočeši se znovu osmělili do otevřené obrany Dynama. Dostálek se vyhl Helešicovi, ale pak střílel slabší levou nohou a rána se mu vůbec nevyvedla.
     
    35
    Těžiště hry se vrátilo k brance hostů. Ostrý míč Kladrubského měl slušné parametry, ale Martan se proti přesile neprosadil.
     
    36
    V pohotovosti musel být Jindřich Staněk, který včasným výběhem teď zachránil domácí tým, i když to bylo poměrně riskantní.
     
    37
    Kolmou přihrávku za obranu si měl Čavoš pustit. Místo toho pálil z první a vůbec mu rána nesedla.
     
    38
    Chrudimští ještě nemají v záchranářských bojích vyhráno. I proto zřejmě dnes trenéři šetří některé opory na další domácí utkání proti Vlašimi, kde by se Východočeši mohli přiblížit záchraně. Možná ale už dnes získá MFK nějaké body navíc.
     
    39
    Domácí se trápí a jsou v křeči. Jistě je pro ně příznivá zpráva, že Prostějov vede nad Jihlavou 1:0.
     
    40
    MFK má tým plný mladých a nadějných fotbalistů. Vždyť v kádru jsou pouze dva třicátníci, na hřišti pobíhá v červeném jednatřicetiletý Tomáš Dostálek, na lavičce je připraven Ondřej Kesner, jenž letos oslavil třicítku.
     
    41
    Lukáš Mastík ostře zajel do Provoda, dostává první žlutou kartu dnešního zápasu.
     
    42
    Rohový kop pro Dynamo.
     
    43
    Přetažený míč Grajciara nebyl úspěšný, ale po faulu na druhé straně hřiště budou domácí mít k dispozici další standardku.
     
    44
    Situaci vzal na sebe Provod, zkusil levačkou vypálit, ale branku minul.
     
    45
    Nastavovat se budou dvě minuty.
     
    45+1
    Ještě zřejmě poslední útok chystají domácí. Horejšův celek by do poločasu rád vyrovnal.
     
    45+2
    Ještě rohový kop pro domácí barvy.
     
    45+2
    Míč vracel do ohně Kladrubský, ale Mrázek si počínal jistě.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas je u konce. Hosté se dostali v 5. minutě po tečované střele Čápa do vedení a od té doby ho drží. Dynamo se trošku oklepalo a zatlačilo nováčka, ale lídr tabulky neměl moc gólových šancí. Spíše jsou černobílí trošku nervózní a nemohou se dostat do své obvyklé hry. Uvidíme, co přinese druhé dějství. Vzhledem ke stavu zápasu Prostějov – Jihlava (1:0) by Dynamu k postupu zatím stačila i remíza. Ale nebudeme předbíhat.
     
    Hráči už jsou na hrací ploše pár desítek vteřin, dorazilo už i trio sudích. Jdeme na druhou půli.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Po Havlově zaváhání to mohlo být 0:2! Sulík pálil nekrytý z hranice vápna, vychytal jej Staněk.
     
    48
    Velice fotbalově řešil Ivo Táborský prostrkávačkou přihrávku od Javorka. Čavošovi však chyběl krok, aby prudký pas dostihl.
     
    49
    Hra stojí, protože domácí brankář Staněk si žádá ošetření. Zřejmě špatně došlápl, když běžel pro míč. Uvidíme, jak na tom bude.
     
    51
    Asi to půjde. Zdeněk Křížek se na lavičce zlehka protáhl a už si bere zpátky na sebe bundu. Staněk bude připraven pokračovat.
     
    52
    Po pauze se k centru do vápna dostal Kladrubský, ale jeho nabídka proskákala vápnem, nikdo se k míči nedostal.
     
    54
    Po Kladrubského dlouhém autu bylo v chrudimském vápně rušno, ale k zakončení se černobílí nedostali.
     
    55
    Kladrubský mazaně změnil rytmus, místo centru vzduchem oslovil Táborského ve vápně po zemi. Domácí forvard se otočil, vrátil pod sebe Helešicovi, který ale z výhodné pozice přestřelil!
     
    56
    Probouzejí se také diváci, kteří povzbuzují svůj tým. Je znát, že jde do tuhého, nervozita mírně stoupá na hřišti i v hledišti.
     
    57
    Opět spolupráce dvojice Kladrubský-Táborský, tentokrát zakončoval forvard Dynama hlavou, branku přestřelil.
     
    58
    Na druhé straně se pokoušel dlouhým lobem překvapit brankáře Staňka chrudimský Čáp. Myšlenka to nebyla špatná, domácí gólman byl venku z branky, ale realizace nevyšla.
     
    59
    Rohový kop pro českobudějovické fotbalisty.
     
    60
    Grajciar tentokrát nenašel adresáta, ale Dynamo pokračuje v tlaku.
     
    61
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno a šlo také o poměrně šťastnou trefu! Centr Helešice byl sražený a jeden z hostujících stoperů roztočený míč odkopl vysoko do vzduchu. Ke smůle hostů se balon stočil na malé vápno, v klubku hráčů ho našel Kladrubský, posunul hlavou na IVA TÁBORSKÉHO, který jej doklepl do sítě
     
    62
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Střelecký ostrov je v euforii! Domácí během dvou minut otáčí skóre a jsou zase blíž první lize! Vpravo dostal hodně prostoru Martan, jemuž rána úplně nesedla, ale Čavoš na míč nedosáhl, a tak proletěl až k IVO TÁBORSKÉMU, který nastavil placírku a poslal balon do sítě!
     
    64
    Čtyři sezony strávilo Dynamo ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Po dvanácté, páté a šesté pozici to v ročníku 2018/19 bude nejhůř druhá pozice, ale Jihočeši chtějí postoupit přímo a k tomu jim chybí už jen kousek. Za daného stavu a stávajícího vedení Prostějova s Jihlavou už jsou skutečně blízko. Ale ještě není hotovo.
     
    65
    Uvidíme, s čím nyní přijdou hosté. Ti hodinu hry pozorně bránili. Pak přišly dvě akce a Chrudim musí začít útočit, pokud chce bodovat.
     
    66
    Z přímého kopu opět pálil z dálky Grajciar, nevyšla ani jeho rána, ani dorážka Javorka.
     
    68
    Nefalšovaná česká ulička od slovenského záložníka Grajciara našla Kladrubského, který ale tentokrát centr přetáhl.
     
    69
    Akci hostů zastavilo zranění Sulíka, který si žádá ošetření a na trávník by měla zamířit zřejmě i nosítka.
     
    70
    Nakonec to tak vážné asi nebude, nosítka nebyla zapotřebí. Sulík se ale asi do hry nevrátí.
     
    71
    Střídání v týmu MFK Chrudim: ze hřiště odchází Martin Sulík, přichází Lukáš Kraják.
     
    73
    Jsou to nadále Jihočeši, kteří drží míč a nepouštějí soupeře do aktivity.
     
    74
    Střídat budou i domácí, do hry půjde Havelka, tipnu si, že nahradí Grajciara.
     
    75
    Po Provodově rohu hlavičkoval zblízka Táborský, brankář Mrázek udržel míč před brankovou čárou, ale Havel zblízka z dorážky branku překopl!
     
    76
    Táborský zůstal po ostrém střetu ve vápně ležet a musí být ošetřen. Hra tedy stojí.
     
    77
    Táborský bude v pořádku. A můj tip vyšel, Grajciar jde ze hry a nahrazuje jej Havelka.
     
    79
    Langr zastavil unikajícího Provoda, vidí žlutou kartu.
     
    80
    Střídání v týmu MFK Chrudim: ze hřiště odchází Milan Ujec, přichází Tomáš Froněk.
     
    81
    Provod udržel u rohového praporku míč, našel centrem Javorka, který ale volej netrefil dobře.
     
    82
    Zakončení se naopak velice povedlo Táborskému, který z úhlu vystrašil Mrázka. Hostující brankář zasáhl reflexivně.
     
    83
    Střídající Froněk se probíjel do zakončení, ale mezi třemi obránci neuspěl a navíc ještě Martana fauloval.
     
    84
    Stále se hraje na polovině Chrudimi, domácí makají a nevypustí souboj, i proto se hosté nemohou dostat k déle trvalejšímu tlaku.
     
    85
    2394 diváků dnes dorazilo na Střelecký ostrov.
     
    87
    Černobílí drží míč a nechtějí připustit žádné pochybnosti. Za současného stavu v Prostějově by jim k postupu stačila i remíza, na tu však domácí nehrají.
     
    88
    Lukáše Provoda berou křeče a musí ze hřiště, nahradí jej Patrik Brandner.
     
    89
    Střídání v týmu MFK Chrudim: ze hřiště odchází Roman Čáp, přichází Petr Rybička.
     
    89
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    To už domácí dnes nepustí a doslova buší na prvoligová vrata! Táborský předskočil v brejku stopera, poslal balon na Martana, který milimetrovým centrem oslovil PATRIKA ČAVOŠE, který uklidil míč pod břevno.
     
    90
    Nastavovat se budou čtyři minuty.
     
    90+1
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Ladislav Martan, přichází Roman Wermke.
     
    90+2
    Dynamo si užívá poslední minuty, dnes už mu výhru zřejmě nikdo nevezme.
     
    90+3
    Táborský upadl ve vápně, ale penalta z toho nebude.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Utkání 27. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je za námi. Českobudějovické Dynamo po čtyřech sezonách opouští druhou ligu a díky dnešní výhře si zajistilo postup do nejvyšší soutěže. Jihočeši přetlačili Chrudim 3:1, i když brzy prohrávali. Pak ale během dvou minut ve druhé půli zápas otočili a závěr zápasu už zvládli. Protože Jihlava hraje nerozhodně v závěru zápasu v Prostějově, na Střeleckém ostrově vypukly postupové oslavy. Ode mne je to pro tuto chvíli vše, hezký zbytek večera. (18:53:32)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 61. Táborský, 62. Táborský, 89. Čavoš – 5. Čáp

    Karty:   41. Mastík (CHR), 79. Langr (CHR)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), L. Havel, P. Novák, Helešic – Čavoš, Javorek – Martan (90+1. Wermke), Grajciar (77. Havelka), Provod (88. Brandner) – Táborský.
    Náhradníci: Křížek – Fišl, Šplíchal, Wermke, Řezáč, Brandner, Havelka.

    MFK Chrudim: Mrázek – Řezníček, Vencl, Krčál, Mastík – Langr (C) – Dostálek, Ujec (80. Froněk), Čáp (89. Rybička), Hlavsa – Sulík (71. Kraják).
    Náhradníci: Zíma – Froněk, Vašulín, Rybička, Kesner, Kraják, Sixta.

    Rozhodčí: Hrubeš – Flimmel, Vlček

    Diváci: 2394
    thejrc.org