Finsko – Kanada 3:1 (kon.) | Rusko – Norsko 5:2 (kon.) | USA – Slovensko 1:4 (kon.)
Česko – Švédsko 5:2 (kon.)
konec
Finsko
3:1 (1:1, 0:0, 2:0)
Kanada
Pátek 10.05.2019, 16:15 • Steel Arena • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
    Favorizovaná Kanada na úvod šampionátu padla s houževnatými Finy.

     
    Nejlepší hráči utkání:

    Finsko: Kaapo Kakko
    Kanada: Jonathan Marchessault (18:27:09)
     
    Dramatickou bitvu rozhodla šťastná branka v přesilové hře. Puk se od zadního hrazení odrazil na hůl Arttu Ilomäkiho, který vstřelil rozhodující branku utkání. Finové se pak dobře bránili a nepustili Kanadu do výraznější šance. Pojistku na finské vítězství pak přidal gólem do prázdné brány Kaapo Kakko.

    Střely po konci utkání: 27:21
     
    Konec zápasu.
    59:26 Kaapo KAKKO - 3:1
     
    59:26
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto! KAAPO KAKKO se zmocnil kotouče a pelášil s ním sám na prázdnou bránu, kterou zblízka neomylně trefil! Bez asistence.
     
    59:14
    Anthony Mantha byl úplně sám před brankářem, jeho kličku ale zastavil Kevin Lankinen levým betonem!
     
    58:57
    Finové odebrali svému soupeři kotouč, ale posunuli jej jenom do středního pásma.
     
    58:14
    Teď opouští kanadský brankář své území. Cestou na střídačku se ještě srazil se svým spoluhráčem, teď už ale hosté operují se šesti bruslaři v poli v útočném pásmu.
     
    57:24
    Kanada už je kompletní a má už jen necelé tři minuty na vyrovnání. Vhazuje se v útočném pásmu Kanady, Matt Murray zatím zůstává v brankovišti.
     
    57:02
    Matt Murray si připsal důležitý zákrok pravým betonem, útočník Finska byl ale ve složité pozici. Z ostrého úhlu neměl příliš možností, kudy puk propasírovat do sítě.
     
    56:40
    Finům se ale v této početní výhodě příliš nedaří. Kanadští obránci znovu dobře zakročili a vyhodili puk alespoň do středního pásma.
     
    56:07
    Hra se vrátila tam, kde bychom ji čekali – do pásma Kanady. A Matt Murray hned musel čelit střele z levého kruhu, se kterou si ovšem dokázal poradit.
     
    55:43
    Teď si ale museli domácí dávat pozor na zadní vrátka. Mathieu Joseph a Anthony Cirelli vyrazili dopředu i ve vlastním oslabení, do zakončení je ale Finové nepustili.
     
    55:23
    Kanada získala kotouč po vyhrané buly a okamžitě jej vyhodila přes všechny čáry. Finové se při pokusu o zisk útočného pásma provinili ofsajdem a hra je přerušena.
     
    55:08
    Vyloučení v týmu Kanada (Sean Couturier – 2 min., podrážení).
     
    54:48
    Hra se vyostřuje, před brankovištěm Kanady se strhla už druhá pošťuchovačka. Matt Murray totiž neudržel kotouč a Sakari Manninen mohl zblízka dorážet, puk do sítě ale nedostal.
    54:31 Koivistovu střelu vyrazil brankář Kanady špičkou betonu.
     
    54:31
    Jako bych to zakřikl a Finové se dostali do dvou dobrých příležitostí! Matt Murray jen špičkou levého betonu vytáhl střelu Miika Koivista, následně musel čelit důrazným Finům, kteří se snažili dorazit kotouč před brankoviště. Hosté ale situaci ustáli a jsou stále ve hře.

    Milan Sochor

    Branky a nahrávky: 7. Kakko (Rajala, Ilomäki), 43. Ilomäki (Lehtonen, Rajala), 60. Kakko – 9. Marchessault (Mark Stone, Theodore)


    Finsko: Lankinen (Vehviläinen) – Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto – Savinainen, Ilomäki, Rajala – Kakko, Manninen, Pesonen – Ojamäki, Luostarinen, Kiviranta – Anttila, Lammikko, Sallinen.
    Kanada: M. Murray (Hart) – Chabot, Montour, Nurse, Severson, Theodore, Stecher, Fabbro – Marchessault, D. Strome, Mark Stone – Henrique, Couturier, S. Reinhart – McCann, Turris, Mantha – Bertuzzi, Cirelli, Joseph.

    Rozhodčí: Björk, Hribik – Oliver, Ondráček
    bahis siteleri