Finsko – Kanada 3:1 (kon.) | Rusko – Norsko 5:2 (kon.) | USA – Slovensko 1:4 (kon.)
Česko – Švédsko 5:2 (kon.)
konec
USA
1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Slovensko
Pátek 10.05.2019, 20:15 • Steel Arena • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.
     
    Dobrý den, chtěla bych Vás přivítat u dnešního utkání v rámci prvního dne hokejového mistrovství světa! V tomto duelu se spolu střetnou Spojené státy a Slovensko. Jelikož půjde o první zápas domácí reprezentace, bude na pořadu dne i slavnostní zahájení celého šampionátu. Utkání bude startovat v 20:15 a my budeme přímo ve Steel Aréně u toho.
     
    Nominace Spojených států:

    Brankáři: Thatcher Demko (Vancouver/NHL), Cayden Primeau (Northeastern University/NCAA), Cory Schneider (New Jersey/NHL).

    Obránci: Noah Hanifin (Calgary/NHL), Quinn Hughes (Vancouver/NHL), Alec Martinez (Los Angeles/NHL), Brady Skjei (NY Rangers/NHL), Ryan Suter (Minnesota/NHL), Christian Wolanin (Ottawa/NHL), Adam Fox (Harvard University/ECAC).

    Útočníci: Alex DeBrincat, Patrick Kane (oba Chicago/NHL), Johnny Gaudreau, Derek Ryan (oba Calgary/NHL), Luke Glendening, Dylan Larkin (oba Detroit/NHL), Jack Eichel (Buffalo/NHL), Clayton Keller (Arizona/NHL), Chris Kreider (NY Rangers/NHL), James van Riemsdyk (Philadelphia/NHL), Frank Vatrano (Florida/NHL), Colin White (Ottawa/NHL), Jack Hughes (USA '18').
     
    Prověrka USA před šampionátem

    Američané sehráli před světovým šampionátem pouze jeden přípravný zápas, který se navíc konal nedávno. Spojené státy sehrály utkání s německou reprezentací v Mannheimu. Američané se chvilku dostávali do tempa, navíc na straně Němců hrála velmi dobře první a druhá lajna v čele s Draisaitlem a Kahunem, takže po první periodě vedli hráči ze západní Evropy 2:1. Po druhé třetině již byl stav vyrovnaný a ve třetí části nasázely Spojené státy tři branky, díky čemuž rozhodly o své výhře 5:2. Hned tři body si připsal DeBrincat (1+2).
     
    USA

    Američané budou jako každý rok patřit mezi okruh těch největších favoritů. Přesto zůstávají v posledních letech spíše za očekáváním. Navíc Spojené státy přivezly domů zlato naposled před padesáti devíti lety! To je opravdu dlouhá doba pro tuto hokejovou velmoc. Na posledním mistrovství však získali Američané bronz. Letos budou mít Spojené státy hodně našlapaný kádr, vždyť na soupisce bude jen trojice hráčů, která letos nehrála v NHL. Jedním z těchto hráčů je navíc Jack Hughes. Tohoto supertalentovaného mladíka draft teprve čeká a očekává se, že bude jedničkou příštího draftu. V týmu si zahraje spolu se svým bratrem, jenž si v NHL už zahrál. Cíl Američanů je více než jasný: "Náš jasný cíl je přinést domů do Spojených států zlatou medaili," má jasno generální manažer Chris Dury.
     
    Nominace Slovenska

    Brankáři: Denis Godla (KalPa Kuopio), Marek Čiliak (Kometa Brno), Patrik Rybár (Grand Rapids Griffins/AHL).

    Obránci: Patrik Koch (HC Košice), Marek Ďaloga (Mora IK), Michal Čajkovský (Dinamo Moskva, KHL), Martin Fehérváry (HV 71, Švéd.), Christián Jaroš (Ottawa Senators/NHL), Andrej Sekera (Edmonton Oilers/NHL), Erik Černák (Tampa Bay Lightning/NHL), Martin Marinčin (Toronto Maple Leafs/NHL).

    Útočníci: Dávid Bondra (HK Poprad), Dávid Buc (Slovan Bratislava, KHL), Róbert Lantoši (HK Nitra), Adam Liška (Slovan Bratislava, KHL), Michal Krištof (Karpat Oulu), Libor Hudáček (Bíli Tygři Liberec), Ladislav Nagy (HC Košice), Matúš Sukeľ (Slovan Bratislava, KHL), Tomáš Zigo (Banská Bystrica), Marián Studenič (Binghamton Devils/AHL), Richard Pánik (Arizona Coyotes/NHL), Tomáš Tatar (Montreal Canadiens/NHL), Marko Daňo (Manitoba Moose/AHL), Mário Lunter (Slovan Bratislava/Banská Bystrica).
     
    Přípravné zápasy Slovenska

    Slováci odehráli podstatně více zápasů v rámci přípravy na mistrovství světa, jelikož jich bylo hned šest. Přípravě vlastně věnovalo Slovensko celé duben v rámci Euro Hockey Challenge. První dva zápasy odehráli Slováci s Německem. A nebyly to pro ně nejlepší zápasy, jelikož oba dva prohráli (1:3 a 1:2).

    Další zápasy odehrálo Slovensko s Rakouskem a zde si spravilo náladu. V prvním zápase totiž dominovalo a připsalo si celkem jednoznačnou výhru 5:1. To druhé utkání bylo dramatické do samotného konce, jelikož došlo až do samostatných nájezdů, ve kterých vyhráli Slováci.

    Posledním týmem, se kterým se v rámci Euro Hockey Challenge, střetli byli Češi. S nimi však dvakrát padli. V prvním zápase 1:3. Ve druhé bylo vlastně hotovo již po první třetině, kterou vyhrála Česká republika 2:0 a tento stav vydržel až do konce zápasu.

    Poslední přípravný zápas sehráli Slováci na svém území proti norské reprezentaci. Utkání to bylo vyrovnané, dvakrát Slováci vedli o jednu branku, ale Norsko dokázalo dvakrát srovnat, tak se šlo až do prodloužení. V tom rozhodl Richard Pánik, jenž propálil Haukelanda. Slovensko se tedy na šampionát naladilo výhrou.
     
    Slovensko

    To Slováci rozhodně nepatří mezi největší favority mistrovství světa, spíše naopak. Bude to pro ně hodně těžký boj o to, aby se vůbec dostali do čtvrtfinále. Na loňském šampionátu v Dánsku skončilo Slovensko až na devátém místě a má tedy rozhodně co napravovat. Poslední medaili mají Slováci z domácího turnaje z roku 2011, tehdy se jim podařilo získat senzační stříbro. Podaří se jim zopakovat tento úspěch na domácím ledě po osmi letech? To se postupem času dozvíme!
     
    Poslední utkání v rámci MS – 14.5. 2017

    Slovensko – USA 1:6

    Branky a nahrávky: 31. Gernát (L. Hudáček, Dravecký) – 9. Keller (Lee, Skjei), 26. J. Gaudreau (K. Hayes), 37. Dvorak (J. Gaudreau), 39. Trouba, 43. J. Gaudreau (K. Hayes), 48. Lee (Eichel, Hanifin).

    Slovensko: J. Hudáček (Janus) – Čerešňák, Trška, Mikuš (A), Gernát, Sersen, Čajkovský, Šedivý – Miklík (A), Bližňák, Haščák – Cingel, Kudrna, Hrnka – Dravecký (C), L. Hudáček, Skalický – Matoušek, Zigo, A. Šťastný – Suja.

    USA: Howard (Hellebuyck) – Trouba, DeKeyser, C. Murphy (C), Hanifin, McAvoy, Skjei, T. van Riemsdyk – Eichel, Keller, Lee – Schmaltz, D. Larkin (A), B. Nelson (A) – J. Gaudreau, Bjugstad, K. Hayes – Compher, Copp, Greenway – Dvorak.
    Slovensko bude hrát své zápasy na domácím MS v Košicích.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Úvodní sestavy:

    USA: Schneider (Demko) – Suter, Martinez, Hanifin, Skjei, Fox, Q. Hughes – Eichel, Kreider, Keller – DeBrincat, J. Gaudreau, D. Larkin – J. Hughes, J. van Riemsdyk, P. Kane – D. Ryan, White, Glendening – Vatrano.

    Slovensko: Rybár (Čiliak) – Sekera, Černák, Marinčin, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Čajkovský – Krištof, Pánik, Tatar – Sukel', Nagy, Studenič – Lantoši, Zigo, Daňo – Buc, Liška, Lunter.

    Rozhodčí: Gouin (CAN), Romasko (RUS) – Lazarev (RUS), Malmqvist (SWE).
     
    Předzápasová show je v plném proudu. Diváci se velmi dobře baví a toto už je může jenom více rozproudit. Čeká se vyprodán a parádní atmosféra!
     
    Stadionem právě zní hymna slovenského národního týmu přímo z ledu. K tomu se přidala i drtivá většina stadionu a na ledě je až mrazivá atmosféra.
    MS 2019 bylo oficiálně zahájeno

     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    A už se hraje! Slovenský národní tým nastoupil v modrých dresech, zatímco Spojené státy v bílém. Američané vyhráli buly a mohou zaútočit.
     
    00:39
    Jenže přišel první náznak šance na straně druhé! Erik Černák to zkusil do mantinelu, ale jeho rána byla sražena jediným hráčem, jenž před ním stál, mimo.
     
    01:21
    Máme tady první přerušení a Slováci za něj asi mohou být rádi. Američané se totiž drželi v útočném pásmu a pálili jednu ránu za druhou. Ta poslední skončila po teči v ochranné síti, takže se bude vhazovat v obranném pásmu Slováků.
     
    01:29
    Chris Kreider byl připravený na brankovišti, ovšem Patrik Rybár udržel kotouč ve výstroji. Následoval menší slovní souboj, ale už se bude hrát dále.
     
    01:47
    Viděli jsme dvě velmi zajímavé šance na obou stranách! Quinn Hughes pálil od modré a jeho rána byla sražena jen těsně vedle. Na druhé straně hřiště se do puku opřel Adam Liška, ale Cory Schneider jeho ránu vyrazil.
     
    02:18
    Colin White má zlomenou hokejku a Slováci toho dokázali využít. Jeden z nich se totiž dostal před branku, kam dostal pas, ale nedokázal zacílit mezi tři tyče.
     
    03:00
    Tomáš Tatar nyní táhl většinu akce pořádajícího národu. Poté poslal kotouč na Erika Černáka, ale jeho pokus bez potíží lapil americký brankář.
     
    03:10
    Erik Černák je jako obránce hodně aktivní směrem dopředu! Teď se z ničeho nic objevil před brankou a na puk jen těsně nedosáhl. Následně posílal kotouč zpět do ohně, ale jeho pas byl zastaven.
     
    04:02
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Slováci se prosazují jako první a stadion bouří! Nejprve parádní ranou nastřelil Martin Marinčin tyčku, ale puk poté vybojoval Marián Studenič, jenž si objel branku. Posunul kotouč před branku, kde byl připravený MATÚŠ SUKEĽ, který trefil odkrytou část branky! Asistence: Marián Studenič.
    04:02 Matúš SUKEL' - 0:1
     
    04:57
    Spojené státy se pokoušely o rychlou odpověď, ovšem jejich pobyt v útočném pásmu k ničemu velkému nevedl.
     
    05:26
    Slovensko to zkoušelo rychlou přihrávkou, jenže ta nikoho nenašla, takže se odpískalo zakázané uvolnění. Po následném buly si musel Rybár připsat zákrok.
     
    05:38
    Velmi ostrou ránu nyní vyslal Alec Martinez. Ta byla nejspíše ještě přizvednuta a zaduněla o zadní plexisklo. Kotouč se však dostal z pásma Slováků.
     
    06:15
    Patrik Rybár toho nyní moc neviděl, takže byl rád, že kotouč nakonec skončil těsně vedle.
     
    06:44
    Johnny Gaudreau se dostal s kotoučem do útočného pásma, ovšem to bylo vše. Jeho následná přihrávka nebyla ani trochu přesná a vyhnala spoluhráče z pásma.
     
    07:15
    Jack Hughes nyní pocítil tvrdost dospělého hokeje. Byl čistě ale hodně tvrdě dohrán u mantinelu, takže jeho tým přišel o puk. Slováci u něj také dlouho nevydrželi.
     
    07:30
    No, teď si Spojené státy celkem zahrávaly! Přišel elkem obyčejný pas v obranném pásmu, ale ten mířil na brusle, když Schneider byl za brankou. Jen se štěstím se puk odrazil do středního pásma.
     
    08:16
    Noah Hanifin vypálil z první od modré. Jeho rána byla ještě trochu tečována a šla nad branku. Rybár tedy zasahovat nemusel a Slováci mohou útočit.
     
    08:43
    Což se jim také povedlo. Patrik Koch dostal puk na modrou. Celá aréna najednou zakřičela pal, tak vypálil. Jeho rána Cory Schneider viděl a puk chytil.
    Velká radost v Košicích. Jako první skórovali Slováci a vedou nad USA

     
    08:50
    Slovensko sice nemá opticky převahu, je však mnohem nebezpečnější! Tomáš Tatar dostal přihrávku mezi kruhy a Cory Schneider musel předvést reflexivní zákrok, aby jeho ránu chytil.
    08:50 Tatarova šance, Schneider reflexivně zasáhl.
     
    09:36
    Matúš Sukel' vytlačil se svým spoluhráčem Američany z útočného pásma. Nakonec se tentýž hráč dostal ke střele, ale ta nebyla ani trochu přesná.
     
    10:13
    Jack Eichel to nezamýšlel vůbec špatně! Dostal kotouč do útočného pásma, načež chtěl hledat svého spoluhráče přes šíři hřiště. K tomu už se puk nedostal.
     
    10:32
    Spojené státy se rychlou protiakcí také dostaly k zakončení. To však bylo sraženo do ochranné sítě. Následuje komerční přestávka, v pořadí již druhá.
     
    10:35
    Patrick Kane to chtěl vzít jako kapitán na sebe. Jeho rána po vhazování však byla sražena a kotouč se dostal až do středního pásma.
     
    10:54
    Vyloučení v týmu Slovensko (Mário Lunter – 2 min., vražení na hrazení).
     
    11:06
    Erik Černák nyní ukázal, jak důležitým mužem pro svůj tým je. Nejen, že vyhrál souboj u mantinelu, navíc se mu podařilo vyhodit puk přes všechny čáry.
     
    11:41
    Spojené státy se dostaly rychle zpět do útočného pásma. James van Riemsdyk se snažil dorážet na hranici brankoviště, ale Slováci znovu vyhodili.
     
    12:05
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Američané využívají svou první přesilovou hru na turnaji a srovnávají stav dnešního utkání! Patrick Kane chvilku kvedlal s pukem. Když už to vypadlo, že přijde pas na modrou, tak přišel mezi kruhy, kde byl volný ALEX DEBRINCAT, jenž ranou z první rozvlnil síť za slovenským gólmanem. Asistence: Patrick Kane a Jack Eichel.
    12:05 Alex DEBRINCAT - 1:1
     
    13:10
    Nádherná akce v podání mladíčka Jacka Hughese! Ten si udělal z obránců doslova diváky a obešel je jako kuželky. Posléze ještě přihrával před prázdnou branku, ale tam byl jeho spoluhráč dobře bráněn!
    13:10 Hughesova pěkná akce, jeho přihrávka na spoluhráče nevyšla, ten byl ubráněn.
     
    14:09
    Už to vypadá, že se Američané dostali do zápasu. Pevně kontrolují puk v útočném pásmu. Rybár měl nyní co dělat, aby zůstal puk před čárou!
     
    14:47
    Jack Eichel sice dostal přihrávkou na modrou a mohl se pokusit o nějaký zajímavý útoku, ale už byl na hřišti dlouho, tak kotouč jen nahodil a vystřídal.
     
    15:22
    Tomáš Tatar dostal sám sebe do úzkých ve svém vlastním obranném pásmu, navíc zcela zbytečně. Nakonec z toho Slovensko zvládlo vybruslit.
     
    16:01
    Mário Lunter se dostal do palebné pozice, tak neváhal a vystřelil. Nakonec jeho ránu Cory Schneider dobře viděl a bez problémů schoval do lapačky.
     
    16:31
    Michal Čajkovský to zkusil od mantinelu, ovšem jeho rána byla nadzvednuta nad branku. Slovensko si poté vytvořilo tlak, ale střely létaly jen vedle.
     
    16:53
    Nakonec je hra přerušena. Cory Schneider totiž vyrazil jednu ránu maskou a po nějaké chvíli se rozhodčí rozhodli pro přerušení hry.
     
    17:21
    Už to vypadlo, že Slováci půjdou do přečíslení dva na jednoho! Nakonec v tom však zůstal slovenský hráč sám a jeho pas před branku byl k ničemu.
     
    18:10
    To byla pěkná akce v podání Spojených států! Noah Hanifin poslal přihrávku na volného Claytona Kellera, jenž ranou z první netrefil puk.
     
    19:00
    Minuta do konce první třetiny!
     
    19:20
    Tomáš Tatar byl nyní hodně netrpělivý na útočné modré. Asi čekal, že přihrávka půjde až na něj, tak vjel do útočného pásma. Sudí pískají a je to ofsajd.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Je za námi první část dnešního utkání, které se dá nazvat zahajovacím, mezi Spojenými státy a Slovenskem. Po té je, možná trochu překvapivě, stav nerozhodný 1:1. Slováci na svého soupeře vlétli a v páté minutě byli odměněni za svou snahu vedoucí brankou Matúša Sukel'a. Spojené státy se pak přece jen dostaly více do hry a měly optický tlak. Ten dokázal využít Alex DeBrincat pohotovou ranou z mezikruží při přesilové hře.

    Další třetina začne přibližně v 21:08.
     
    Střely po první části: 7 – 9
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:11
    Už nám začala i druhá část dnešního utkání! Američané budou muset přidat, pokud dnes chtějí získat plný počet bodů za vítězství.
     
    20:40
    Johnny Gaudreau bojoval za brankou soupeře o puk. Dvakrát to vypadalo, že se k němu dostane, ale dvakrát ho obrana Slovenska dobře odstavila.
     
    21:09
    A Slováci mohli znovu vést o gól! Ladislav Nagy vypálil a Cory Schneider puk neudržel. Proto se ho snažil dorážet Marián Studenič, ale lapačka gólmana Američanů byla o něco rychlejší.
    21:09 Studeničova dorážka skončila na Schneiderovi.
     
    21:22
    Vyloučení v týmu USA (Brady Skjei – 2 min., vysoká hůl).
    Slovenští fanoušci jsou zatím s průběžným stavem spokojeni.

     
    21:36
    Vyloučení v týmu USA (Ryan Suter – 2 min., podrážení).
     
    21:40
    Tohle je obrovská šance pro Slovensko na to, aby si vzalo své ztracené vedení zpět. Naopak pro Američany to budou těžké dvě minuty ve třech.
     
    21:52
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Nebudou, jelikož velmi rychle inkasují a přesilová hra Slovenska bude pokračovat! ERIK ČERNÁK dostal nabito a jeho parádní bomba z první propálila vše, co jí stálo v cestě. Asistence: Andrej Sekera.
    21:52 Erik ČERNÁK - 1:2
     
    22:33
    Tato početní výhoda, která je již klasickou, už tolik Slovákům nejde. Dlouho se již nemohou dostat do útočného pásma, Američané dobře brání střed hřiště.
     
    23:03
    Teď je tam však Slovensko rozestaveno. Na brankovišti se po střele snažil dorážet Marko Daňo, ale ten se nakonec k puku nedostal.
     
    23:36
    Američané hrají v plném počtu!
     
    24:04
    Ne, pokud budou hrát Spojené státy takto, tak dnes rozhodně nevyhrají. Hráči mají totiž problém přihrát si přesně na tři metry, čehož Slováci využívají.
     
    24:58
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Steel aréna praská ve švech, jelikož Slováci vedou o dvě branky! Nepřesnost Kanea poslala Slováky do protiútoku. Ten sice ještě nevyšel, jenže hned po něm následovala křižná přihrávka na volného TOMÁŠE TATARA, který neměl problém poslat puk do prázdní branky. Asistence: Richard Pánik.
    24:58 Tomáš TATAR - 1:3
     
    25:25
    Luke Glendening dostal dobrou přihrávku do jízdy, ale byl v souboji, takže nemohl kotouč naplno převzít. To se projevilo, jelikož hned poté o puk přišel.
     
    26:13
    Jack Eichel chtěl poslat puk spoluhráči na modrou, ale jeho pas byl sražen. Naštěstí pro amerického hráče přímo před něj, takže z toho nebyl rychlý kontr.
     
    26:46
    Spojené státy měly obrovskou možnost na snížení stavu na rozdíl jedné branky! Jack Eichel poslal puk na Luka Glendeninga, který měl dávat do prázdné, ale místo toho trefil přesouvajícího se Rybára!
     
    27:02
    Erik Černák dostal přihrávku a dostal se až do střelecké pozice. Nakonec tedy vypálil kousek za modrou, ovšem jeho rána byla sražena vedle branky.
     
    27:25
    Slovensko má tlak a Američané vůbec nevědí, co mají hrát. Proto přišla další střela na straně Slováků, ovšem ta byla sražena do ochranné sítě.
     
    27:43
    Krása v podání Slováků! Róbert Lantoši sebral soupeři puk v útočném pásmu. Poté nádhernou zadovkou našel Tomáše Ziga, ale proti němu se stihl přesunout Cory Schneider!
    27:43 Zigova šance
     
    29:07
    Vypadá to, že Američané to chtějí hrát přes nahození a souboje v rohu, jenže dneska na to ten tým prostě nemá. Slováci jsou v osobních soubojích jasně lepší.
     
    29:45
    Ryan Suter chtěl poslat přihrávku na útočnou modrou, ale ani tento jednoduchý úkol na dva metry nezvládl. Přesto se Američané dostali do útočného pásma.
     
    30:10
    Jenže dlouho se zde nezdrželi. Poté sice získali ještě jednou kotouč, ovšem tentokrát je zastavilo ofsajdové postavení. Je před námi tzv. power break.
     
    30:21
    Tohle ale bylo od Američanů pěkné! Johnny Gaudreau dostal přihrávku a mohl pálit z první. Chvilku však se střelou počkal, načež posílal puk před branku, kam si sjížděli jeho spoluhráč. Ten byl ale v souboji, takže puk netrefil.
     
    31:24
    Slovensko je nastěhované v útočném pásmu, snaží se kombinovat, ovšem nemůže se dostat k žádné střele. Přesto jsou hráči odměněni potleskem.
     
    32:03
    Dvě velké šance na slovenské straně! Róbert Lantoši jel sám na gólmana, ovšem Cory Schneider udržel beton u tyčky. Kotouče se poté zmocnil další slovenský hráč, ale ani on nedokázal překonat amerického gólmana. ten svůj tým nyní hodně podržel.
    32:03 Dvě velké slovenské šance.
     
    32:37
    Alec Martinez dojel jako první kotouč u mantinelu. Dobře ho posílal před branku, kam si sjížděl jeden z jeho spoluhráčů. K němu se však puk nedostal.
     
    33:16
    Noah Hanifin dostal přihrávku a měl kolem sebe spoustu volného prostoru. Přesto si nepopojel a rovnou vypálil. Patrik Rybár vyrazil jeho pokus do rohu kluziště.
     
    34:13
    Patrik Koch vyslal velmi dobrou ránu od modré a před Schneiderem ještě tečoval jeho spoluhráč. Puk šel ovšem do betonů amerického gólmana.
     
    34:56
    Johnny Gaudreau se vydal na útočný výlet. Dlouho držel puk, načež ho nechal pro Alexe DeBrincata, do jehož rány obětavě klekl jeden z obránců Slovenska.
     
    35:42
    Slováci jsou dnes opravdu nebezpeční, navíc hrají hodně týmově! Zpoza branky dostal přihrávku Michal Krištof, jehož střela z první jen těsně minula branku.
    35:42 Krištofova střela minula branku.
     
    36:30
    Richard Pánik se napřáhl hodně mocně, skoro až ke stropu arény. Přesto vůbec puk netrefil a chvilku na to se dostali Američané k puku.
     
    37:10
    Jack Hughes znovu v akci! Dostal přihrávku u střídačky soupeře a neměl nejmenší problém projet až do střelecké pozice. Byl to však pokus bekhendem na přední tyč, kde si to Patrik Rybár pohlídal.
     
    38:09
    Spojené státy se po delší době dostaly do útočného pásma ve více lidech, ale nemělo to žádný efekt. Dneska to jednomu z favoritů na titul opravdu nejde.
     
    39:00
    Minuta do konce druhé třetiny!
     
    39:35
    Jack Eichel ukázal, že je šikovným hráčem. Samostatnou akcí se prokličkoval až ke střele a slovenský gólman měl štěstí, že šla nad.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Jedním slovem neskutečné. Je za námi druhá perioda a hokejisty vyprovází obrovský potlesk, jelikož Slováci vedou nad favorizovanými Američany 3:1! Slovensko tuto část zápasu naprosto jasně ovládlo a Spojené státy nevypadají, že by se dnes zmohly na nějaký odpor. Nejprve využil přesilovou hru pět na tři Erik Černák, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě. Současnou podobu stavu dodal Tomáš Tatar, před nímž zívala půlka prázdné branky.

    Další třetina začne přibližně v 21:53.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:12
    Klidně už to mohlo být jen o jeden gól! Dylan Larkin našel šikovnou přihrávkou úplně volného Alexe DeBrincata, jehož ránu z první zastavil beton Rybára.
     
    41:00
    Martin Marinčin si klepal o přihrávku na modrou a také jí dostal. Ještě předvedl efektivní kličku, ovšem Cory Schneider nakonec nemusel zasahovat.
     
    41:24
    Teď už mělo Slovensko pořádný kus štěstí! James van Riemsdyk totiž dorážel skákavý puk na brankovišti. Vlastně stačilo trefit jen prázdnou branku, ale to se americkému útočníkovi nepovedlo!
    41:24 van Riemsdyk nebyl daleko od kontaktní branky.
     
    42:26
    Vypadá to, že Spojené státy přepnuly na vyšší otáčky. Jack Eichel dobře pálil, navíc před Rybárem stál protihráč, přesto z toho branka nebyla.
     
    43:14
    Colin White dohrál tvrdě u mantinelu Michala Krištofa, ale vypadalo to, že v rámci pravidel. Slovenský útočník si chvilku poležel na ledě, ovšem rozhodčí hru nepřerušil. Krištof se tedy nakonec dostal na střídačku, ale jeho další působení v zápase je otázkou.
     
    44:10
    A Američané mají tlak. Snaží se střílet jeden puk za druhým, jenže málokterý z nich najde prostor mezi třemi tyčemi. Takto to opravdu nepůjde.
     
    44:49
    Jack Hughes znovu v akci! To jsou skvělé momenty tohoto mladíka. Hráč s číslem šest totiž napálil horní tyčku! Poté ještě dorážel James van Riemsdyk, ale tomu dnes nejspíše není přáno.
    44:49 Jack Hughes orazítkoval tyč slovenské brány!
     
    45:28
    Jack Eichel protečoval kotouč na svého spoluhráče, který ho zavezl do útočného pásma. Tam se však Američané příliš dlouho nezdrželi.
     
    46:14
    Erik Černák nyní podržel kotouč, uklidnil hru a jeho tým se díky tomu dostal do útočného pásma. Cory Schneider nakonec musel předvést velmi dobrý zákrok!
     
    46:34
    Dnešní utkání sleduje 7430 diváků.
     
    46:54
    Spojení státy vybojovaly puk za brankou a bylo z toho nebezpečí pro Rybára. Noah Hanifin totiž poslal kotouč na Jacka Hughese, který to zkoušel z těžké pozice otočkou, ale branku minul!
     
    47:29
    Clayton Keller sice byl v útočném pásmu s pukem, ale při prvním osobním souboji ho ztratil, takže se do útoku mohli vydat slovenští hokejisté.
     
    48:14
    Ladislav Nagy byl ve středním pásmu úplně osamocený, přesto získal puk. Viděl, že jeho spoluhráči střídají, a tak jen nahodil puk a ušetřil vteřinky.
     
    48:49
    Ne, Američané se ani nemohou dostat do nějakého tlaku! Celkem jednoduchý přihrávka mířila na Kanea, ovšem puk přesto dojel až do středního pásma.
     
    49:45
    Johnny Gaudreau se snažil napadat v útočném pásmu, ale vůbec k ničemu to nevedlo. Slováci to ustáli bez potíží a míří za prvními třemi body.
     
    50:21
    Martin Marinčin získal puk poté, co Tatar ve vyložené šanci minul. Slovenský obránce vypálil od modré, ale Schneider jeho ránu vyrazil.
     
    50:38
    Jack Hughes dobře přečetl situaci. takže získal puk a dvěma rychlými kličkami dostal puk do útočného pásma. Patrik Rybár nakonec musel zasahovat.
     
    51:24
    Quinn Hughes sice odhadl směr přihrávky, byl tam včas, přesto nedokázal puk zkrotit na útočné modré. Američanům se krátí čas velmi rychle.
     
    52:14
    Slovensko si s pukem hraje, nepřekáží mu, navíc se jim puk opravdu odráží na hokejky. To Spojené státy to mají přesně naopak, vážně jim to nejde...
     
    52:53
    Dylan Larkin si sjel na přihrávku zpoza branky. Vyslal dobrou ránu, ke které si musel kleknout, ale Rybár puk vyrazil betonem.
     
    53:01
    Vyloučení v týmu Slovensko (Róbert Lantoši – 2 min., podrážení).
     
    53:16
    Toto je pro Američany jedna z posledních šancí, jak se ještě vrátit do zápasu. Proto je ve hře první přesilovková lajna, jež početní výhodu dnes využila.
     
    53:49
    Patrik Rybár se v brance chvilku musel ohánět, ale poté zahrozili Slováci! Ti získali výhodu, když se dva Američané srazili v obranném pásmu, ale nevyužili jí.
     
    54:17
    Quinn Hughes se dostal ke střele, když si sjel z modré. Na brankovišti se ještě snažil dorážet Jack Eichel, ovšem slovenský brankář mu to nedovolil.
     
    54:40
    Quinn Hughes zůstal v početní výhodě a byl to právě on, kdo se odhodlal ke střele. Jeho dobrou ránu vyrazil Rybár ramenem nebo helmou do ochranné sítě.
     
    55:00
    Johnny Gaudreau získal puk ve středním pásmu a měl před sebou celkem prostor. Přesto šel spíše do strany a zvolil pas před branku, kde nikdo nebyl.
     
    55:01
    Slovensko hraje v plném počtu!
     
    55:19
    Martin Marinčin získal puk v obranném pásmu a vyslal Róberta Lantošiho do úniku. Ten si zkusil přehodit puk z bekhendu na forhend, ale Cory Schneider drží akcie svého týmu ještě kousek nad vodou.
    55:19 Lantošiho vychytal Schneider.
     
    55:54
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Slováci střílí čtvrtou branku a nejspíše rozhodují o svém dnešním vítězství! Američané zase nebyli důrazní v obranném pásmu a znovu za to pykají. Do puku se totiž opřel MICHAL KRIŠTOF, jenž propálil Schneidera. Ten toho také moc neviděl, jelikož mu dobře clonil Tomáš Tatar. Asistence: Martin Marinčin.
    55:54 Michal KRIŠTOF - 1:4
     
    56:23
    A mohla být přidána definitivní tečka za slovenským vítězstvím! Tomáš Zigo vyslal dobrou střelu, ovšem americký gólman si místo mezi rukou a tělem pohlídal.
     
    57:12
    Andrej Sekera se na modré opřel do puku. Poslal solidní ránu po ledě, ale ta byla sražena někým z brankoviště do plexiskla. Hra tedy pokračuje.
     
    58:23
    Tohle byl minimálně zákrok dne v podání Patrika Rybára! Ten už jen ležel na zemi, když se ke kotouči dostal Alec Martinez, jenž pálil tak doprostřed branky z pohledu výškového. Slovenský gólman ovšem fantastickým zákrokem lapačkou puk chytil!
    58:23 Rybárův fantastický zákrok proti Martinezovi
     
    59:00
    Máme zde minutu do konce zápasu a téměř celá Steel aréna je na nohou! Fanoušci už děkují svěřencům za tento zápas a mohou slavit první tři body do tabulky!
     
    59:32
    Američané už se ani nesnaží o nějaký symbolický tlak. Oni zápas prohráli ve svých hlavách už dávno. Slovákům dnes lze složit pouze absolutorium.
     
    Konec zápasu.
     
    Neskutečné, vždyť kdo by to byl před zápasem čekal, že Slováci, kteří jsou složení především z krajánků, porazí 4:1 jednoho z favoritů na celkové zlato? Každopádně Slovensko si dnešní výhru jednoznačně zasloužilo, Spojené státy nepředvedly téměř nic a může to být problém pro případný postup. Na to je však ještě brzy.
     
    Nejlepší hráči utkání:

    Spojené státy – Jack Eichel
    Slovensko – Matúš Sukel'
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, přeji vám hezký zbytek večera a u dalšího onlajnu z MS zase na počtenou! (22:34:26)
    Slováci si vyslechli poprvé hymnu na šampionátu po zasloužené výhře nad Američany.

    Denisa Józsová

    Branky a nahrávky: 13. DeBrincat (P. Kane, Eichel) – 5. Sukel' (Studenič), 22. Černák (Sekera), 25. Tatar (Pánik), 56. Krištof (Marinčin)


    USA: Schneider (Demko) – Suter, Martinez, Hanifin, Skjei, Fox, Q. Hughes – Eichel, Kreider, Keller – DeBrincat, J. Gaudreau, D. Larkin – J. Hughes, J. van Riemsdyk, P. Kane – D. Ryan, White, Glendening – Vatrano.
    Slovensko: Rybár (Čiliak) – Sekera, Černák, Marinčin, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Čajkovský – Krištof, Pánik, Tatar – Sukel', Nagy, Studenič – Lantoši, Zigo, Daňo – Buc, Liška, Lunter.

    Rozhodčí: Gouin (CAN), Romasko (RUS) – Lazarev (RUS), Malmqvist (SWE)

    Diváci: 7430
    thejrc.org