Augsburg – Hertha 3:4 (kon.) | Dortmund – Düsseldorf 3:2 (kon.) | Hannover – Freiburg 3:0 (kon.)
Hoffenheim – W. Brémy 0:1 (kon.) | Leverkusen – Schalke 1:1 (kon.) | Norimberk – Mönchengladbach 0:4 (kon.)
RB Lipsko – Bayern 0:0 (kon.) | Stuttgart – Wolfsburg 3:0 (kon.)
konec
Borussia Dortmund
3:2 (1:0)
Fortuna Düsseldorf
Sobota 11.05.2019, 15:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • Německá Bundesliga • 33. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Německá Bundesliga má na programu další zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi Borussia Dortmund a Fortuna Düsseldorf.
     
    Borussia Dortmund

    Fotbalisté Dortmundu se dvě kola před koncem soutěže nacházejí na druhé pozici, přičemž zisk titulu zřejmě nedopadne. Borussia totiž v tuto chvíli ztrácí na vedoucí Bayern už čtyři body, mnichovskému celku tak stačí k jistotě titulu jediné vítězství. Forma Dortmundu ke konci sezóny není vůbec ideální, nejprve totiž přišla nečekaná porážka na domácím stadionu proti patnáctému Schalke, který dokázal zvítězit poměrem 4:2. V minulém kole navíc Dortmund vedl proti Brémám už 2:0, avšak konečným výsledkem byl nakonec stav 2:2. Borussia se tak bude muset spoléhat i na zaváhání Bayernu, který to v tomto kole nebude mít vůbec snadné, neboť změří síly se třetím Lipskem, kterému ale o nic nejde.
     
    Fortuna Düsseldorf

    Na opačné straně stojí sympaticky hrající Düsseldorf, který si předsezónní cíl už splnil. Fortuna se totiž zachránila v nejvyšší soutěži, v současné době se navíc nachází na desáté pozici. Düsseldorf má v tuto chvíli na svém kontě jednačtyřicet bodů, přičemž náskok na sestupové příčky činí už sedmnáct bodů. Hostující tým tohoto zápasu se ale rovněž nepotýká s dobrou formou, z posledních pěti utkání zvítězil pouze v jediném případě. Düsseldorf navíc v minulém kole remizoval na půdě Freiburgu, přičemž jsme sledovali výsledek 1:1. Fortuna tak nebude favoritem tohoto zápasu, avšak první vzájemný zápas těchto dvou celků vyzněl právě pro Düsseldorf, který na domácím stadionu vyhrál výsledkem 2:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Borussia Dortmund: Hitz – Ł. Piszczek (C), Weigl, Akanji, Guerreiro – Witsel, Delaney – Bruun Larsen, M. Götze, Pulisic – Alcácer.
    Náhradníci: Oelschlägel – Balerdi, Dahoud, Philipp, Sancho, Schmelzer, Toprak.

    Fortuna Düsseldorf: Rensing – Zimmermann, K. Ayhan, Hoffmann, Suttner – Bodzek, Fink (C) – Lukebakio, Stöger, Gießelmann – Kownacki.
    Náhradníci: Drobný – Barkok, Kamiński, Hennings, Karaman, Morales, Raman.

    Rozhodčí: Stieler – Jöllenbeck, Gittelmann.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali domácí, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    3
    Padající míč se snesl přesně na kopačku hostujícího Lukebakia, který na jistotu vyslal zpětnou přihrávku na vlastní polovinu, kde se nacházel Hoffmann.
     
    4
    Fortuna následně kombinovala na pravé straně hrací plochy, což nakonec přineslo dalekonosný pas na Giesselmana, ke kterému se včas vrátil Piszczek.
     
    5
    I nadále je Düsseldorf na polovině soupeře, kde neustále pracuje s hracím předmětem. Před malým momentem se Witselovi podařilo vytlačit Hoffmanna.
     
    6
    U středového kruhu se podařilo zasáhnout domácímu Delaneymu, který okamžitě uklidnil hru zpětnou přihrávkou na Weigla, jenž nyní pracuje s míčem.
     
    7
    Dortmund se až nyní dostal k souvislejší práci s míčem, přičemž Larsen zkoušel narážečku na levou stranu, avšak tento záměr přečetl pozorný Ayhan.
     
    8
    Posléze se do kombinace svého celku chtěl zapojit také Alcácer, avšak přihrávka na jeho osobu byla příliš krátká. Proto ihned zasahoval Zimmermann.
     
    9
    Hodně obětavým zákrokem se prezentoval hostující Bodzek, který skluzem přeci jenom dopravil míč na pravou stranu, kde se nacházel volný kolega.
     
    10
    Jenomže Suttnerovi se ideálním způsobem nepodařilo zalepit padající míč, ten nakonec skončil za postranní čárou. Dortmund okamžitě obstaral aut.
     
    11
    Poklidná kombinace domácích přinesla hned několik výměn míče, nakonec se na útočnou polovinu vydal také Akanji, který pasem málem našel Alcácera.
     
    12
    Rychlý protiútok Düsseldorfu přinesl vzdušnou nabídku, na kterou si v pokutovém území sbíhal Lukebakio, jehož teč nakonec skončila u brankáře Hitze.
     
    13
    Až nyní jsme se dočkali prvního kloudného zakončení. Alcácer totiž přeposílal míč na Pulisice, jehož rána pravou nohou směřovala metr vedle branky.
     
    14
    Rensing tak stále na první zákrok čeká, před malým momentem se ujal odkopu od své branky, přičemž v hlavičkovém souboji uspěl domácí Guerreiro.
     
    15
    Nyní si nedovoleným zákrokem pomohl napadající Suttner, který u postranní čáry poslal k zemi Piszczeka, jenž se nakonec sám ujal autu zprava.
     
    16
    Borussia se opět celkem pohodlným způsobem dostala na druhou stranu, kde Zimmermann dokázal vystoupit z obrany, čímž dlouhou kombinaci narušil.
     
    17
    Opět došlo k roztažení hry na levou stranu, kde se sice nacházel Guerreiro, avšak ten se po krátkém rozmýšlení nakonec rozhodl pro přenesení hry.
     
    18
    Larsen se zbavil svého strážce, načež si v pokutovém území chtěl narazit s Alcácerem, avšak druhý jmenovaný nedokázal vrátit balón přesně na nohu.
     
    19
    O míč se přihlásil hostující Lukebakio, který si v souboji s Götzem vybojoval nedovolený zákrok. K rozehrávce standardní situace se postavil obránce Hoffmann.
     
    20
    Lukebakio se sice kostrbatým způsobem dostal až před brankáře, kterého následně propálil. Branka ale neplatí, neboť se jednalo o těsný ofsajd.
    20. Neuznaná branka hostů.
     
    21
    Hlavní sudí se ještě poradil s videorozhodčím, přičemž opravdu tuto branku neuznává. Opakovaný záběr skutečně nabídl velice těsný ofsajd Lukebakia.
     
    22
    Düsseldorf našel na pravém křídle volného Zimmermanna, který celkem zbytečným způsobem ještě spolupracoval s Bodzekem, jenž přišel o míč.
     
    23
    Šance také na opačné straně! Dortmund naprosto vyšachoval obranu soupeře, do zakončení se dostal Guerreiro, jehož ránu Rensing vyrazil před sebe. O dorážku se pokoušel Pulisic, jehož rána byla sražena.
     
    24
    Máme za sebou úvodní dvacetiminutovku, jenž stále čekáme na první branku. Úvod utkání byl sice nudný, avšak v posledních minutách sledujeme ofenzivní podívanou.
     
    29
    Hra se nám celkem uklidnila, přičemž Dortmund už delší dobu kombinuje na polovině hrací plochy, kde si před malým momentem faulem pomohl Fink.
     
    30
    Pulisic se postavil k rozehrávce volného kopu z pravé strany. Jeho kroucená nabídka dost možná měla najít Witsela, před kterým zasahoval Bodzek.
     
    31
    Hoffmann si nyní nebral žádné servítky, naopak před napadajícím protihráčem nekompromisně poslal míč na druhou stranu, kde se ho ujal Weigl.
     
    32
    Suttner si příliš nevěřil na průnik po levém křídle. Proto vyprodukoval nákop na opačnou stranu, kde si s neposedným míčem dokázal poradit Bodzek.
     
    33
    Ve středu hrací plochy se ujal balónu domácí Delaney, který tak dlouho postupoval, až se nakonec dostal k zakončení, jenž směřovalo vysoko nad branku.
     
    34
    Hlavní sudí nařídil krátkou pauzu na doplnění tělních tekutin, nyní se bude moci pokračovat ve hře. Rensing se staví k rozehrávce od své svatyně.
     
    35
    Pulisic byl obklopen smečkou protihráčů, proto mu na pomoc přispěchal kolega Witsel, který raději vyzkoušel průnik podél levé postranní lajny.
     
    36
    Po kratší době se k míči dostal také nenápadný Larsen, který si počínal tak trochu podobně. Borussia stále hledá cestičku k šestnáctce soupeře.
     
    37
    Nyní dobře zasahoval hostující Zimmermann, který to následně zkoušel vzít sám na sebe, avšak velice dobrý obranný zákrok vytasil obránce Akanji.
     
    38
    Piszczek si několikrát vyměnil míč s vedle stojícím Weiglem, který následně zkoušel oslovit volného kolegu Pulisice, jenž si nevymodlil nedovolený zákrok.
     
    39
    Rensing tak opět mohl odkopávat od své branky, přičemž to zkoušel na levou stranu hrací plochy, kde Giesselmann nedokázal předskočit soupeře.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    41
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Až nyní jsme se dočkali úvodní branky! Fantastický centr směřoval ke vzdálenější tyči, kde se nacházel osamocený Delaney, který ještě vracel hrací předmět před branku. Tam si na vzdušnou nabídku naskakoval CHRISTIAN PULISIC, jenž celkem pohodlným způsobem propálil brankáře Rensinga.
    41. Christian PULISIC - 1:0
     
    43
    Fortuna to nyní bude mít hodně složité, prohrává totiž o jednu branku. Do konce zápasu zbývá dostatek času, vyrovnání klidně může přijít za malou chvíli.
     
    45
    První poločas bude nastaven o dvě minuty.
     
    45+1
    Hosté měli k dispozici volný kop, který paradoxně nabídl protiútok soupeře, avšak na polovině hrací plochy se podařilo zakročit Finkovi.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který nám přeci jenom nabídl jednu branku.Sledovali jsme celkem nezáživnou podívanou, která zejména v úvodu utkání nenabízela nic zajímavého. Až posléze se Fortuna dočkala kýžené branky, avšak zakončující Lukebakio se nacházel v ofsajdu, což uviděl také pomezní sudí. I Dortmund posléze zahrozil, avšak na první branku si počkal až do koncovky prvního poločasu, kdy se dokázal prosadit talentovaný Pulisic.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost hosté, kteří budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    47
    Düsseldorf právě vstřelil branku!
    Máme opět vyrovnáno! Fortuna se dostala ke kombinaci na útočné polovině, přičemž se k centru z levé strany dostal obránce Suttner, který v pokutovém území dokázal najít hlavu DAWIDA KOWNACKIHO, jenž zakončením o zem překonal Hitze, jenž nemá čistě svědomí.
    47. Dawid KOWNACKI - 1:1
     
    48
    Najednou tu máme pořádnou zápletku, hostující celek totiž vstoupil do druhého poločasu na jedničku. Na světelné tabuli opět svítí nerozhodný stav.
     
    49
    Nakonec se k provedení autového vhazování postavil domácí Piszczek, který si chtěl vybrat naběhnuvšího Götzeho, jenž se nedostal kolem protihráče.
     
    50
    To nemuselo tolik vadit, neboť za záchrannou brzdu zatáhl hostující Bodzek, který poslal k zemi Witsela. Dortmund se rozhodl rozehrát nakrátko.
     
    51
    Tohle by mohlo být rovněž hodně nebezpečné. Hosté totiž sáhli k nedovolenému zákroku kousek od pokutového území, na řadu přijde volný kop.
     
    52
    Nakonec si rozehrávku volného kopu vzal na starost Götze, jehož technická rána směřovala kolem zdi, avšak nakonec si prostředek branky Rensing pohlídal.
     
    53
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Domácí se dostávají zpět do vedení! Obrana hostujícího celku nyní celkem zaspala, neboť si za ní sbíhal Alcácer, který se do zakončení nedostal. Místo toho zkoušel ještě kombinovat, načež se k v pokutovém území dobře zorientoval THOMAS DELANEY, jehož rána levou nohou směřovala přesně ke vzdálenější tyči.
    53. Thomas DELANEY - 2:1
     
    54
    V tuto chvíli to bude mít hostující celek opět hodně složité, neboť bude muset dotahovat jednobrankové manko. Do konce zbývá hodně času.
     
    55
    Düsseldorf se okamžitě dostal na polovinu soupeře, kde zahájil krátkou kombinaci. Nakonec na hranici pokutového území prohrál souboj Lukebakio.
     
    56
    Je tu pokutový kop pro Fortunu!
    56. Penaltový zákrok.
     
    57
    Hlavní sudí ještě celou situaci projednává s videorozhodčím, rovněž na zemi zůstal ležet brankář Hitz, který zřejmě má zdravotní problémy.
     
    58
    Hitz se konečně postavil zpět na nohy, navíc to pokutový kop skutečně bude. K míči se postavil hostující kanonýr Lukebakio, který bude moci vyrovnat.
     
    59
    To jsou věci! Již zmiňovaný Lukebakio zvolil krátký rozběh, načež se rozhodl zamířit k levé konstrukci, avšak branku soupeře úplně minul.
    59. Neproměněná penalta.
     
    60
    Naopak se na druhé straně dostal až do pokutového území Pulisic, který ještě předával pod sebe na Götzeho, jenž dost možná trefil ruku protihráče.
     
    61
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Jacob Bruun Larsen, přichází Jadon Sancho.
     
    62
    Hlavní sudí nechal pokračovat ve hře, což se pochopitelně nelíbilo ochozům stadionu. Borussia pokračuje v náporu, nyní je u balónu aktivní Delaney.
     
    63
    Nyní na zemi zůstal ležet hostující Suttner, který svedl důrazný souboj s jedním z protihráčů. Na scénu zamířil také lékařský personál Düsseldorfu.
     
    64
    Zpětná přihrávka směřovala až na kopačku brankář Hitze, který zvolil roztažení hry na levou stranu, kde Guerreiro zkouší proniknout na druhou stranu.
     
    67
    Střídání v týmu Fortuna Düsseldorf: ze hřiště odchází Markus Suttner, přichází Benito Raman.
     
    69
    Až nyní prakticky došlo k uklidnění hry, přičemž se do rozehrávky zapojil také brankář Rensing, jenž zvolil polovysokou nabídku na pravou stranu.
     
    70
    Následně na zemi skončil domácí zadák Akanji, který dostal loktem do obličeje. To zřejmě hlavní sudí neviděl, v opačném případě by se žlutilo.
     
    71
    Už se opět pokračuje ve hře, Dortmund totiž rozehrával ze své poloviny. Přihrávka směřovala až na Hitze, který pro změnu přenášel hru na pravou stranu.
     
    72
    Hra se opět rozkouskovala, tentokráte se na zeleném pažitu ocitl hostující Stöger, který si žlutou kartu nevymodlil. Fortuna ihned rozehrála po zemi.
     
    73
    Zimmermannovi se ještě podařilo odehrát míč před postranní čárou, avšak našel pouze kopačku protihráče. Dortmund tak zkouší rozjet protiakci.
     
    74
    Jenomže středopolař Delaney slibný protiútok naprosto zbrzdil. Mezitím se včas vrátila hostující obrana, která se obklopila kolem své šestnáctky.
     
    75
    Dalekonosná kolmice měla na druhé straně hrací plochy najít Lukebakia, avšak ten neměl šanci na ní dosáhnout. Míč tak doskákal do rukavic Hitze.
     
    76
    Střídání v týmu Fortuna Düsseldorf: ze hřiště odchází Oliver Fink, přichází Kenan Karaman.
     
    77
    Včase dokázal vrátit jeden z hostujících hráčů, který skluzem narušil kombinaci soupeře. Posléze to na levém křídle neúspěšně zkoušel Sancho.
     
    78
    Giesselmann si sbíhal na levou stranu, kde se mu nepodařilo zachytit padající míč, jenž skončil za brankovou čáru. Hitz tak bude moci vykopávat.
     
    79
    Dortmund se opět snažil přenést hru na pravou stranu, což se v tomto případě povedlo na jedničku. Pulisic zalepil přihrávku, avšak poté trefil soupeře.
     
    80
    Na rohový kop si pokoušel naskočit domácí zadák Weigl, avšak nakonec na něj nedosáhl. I tak se domácí drží u míče, vhazovat bude moci Guerreiro.
     
    81
    Následně zkoušel Delaney hezkou přihrávkou vybídnout Alcácera, avšak ten se k míči nakonec nedostal. Následoval nedovolený zákrok domácích.
     
    82
    Do konce zápasu zbývá něco málo kolem deseti minut, Borussia stále vede o jednu branku. Fortuna je v posledních minutách pouze na vlastní polovině.
     
    82
    Tak pozor! Hostující Bodzek totiž sáhl k taktickému zákroku, kterým nevybíravě poslal na zem Sancha. Je tu přímá červená karta pro hráče Fortuny.
    82. Červená karta
     
    83
    Opakovaný záběr prokázal skutečně hodně tvrdý zákrok, který byl posouzen zcela správně. Düsseldorf tak bude dohrávat bez vyloučeného hráče.
     
    85
    Střídání v týmu Fortuna Düsseldorf: ze hřiště odchází Dodi Lukebakio, přichází Alfredo Morales.
     
    87
    Zimmermann zkoušel z pravé strany vrátit míč zpět do pokutového území, což se mu sice povedlo, avšak tato přihrávka zamířila na nohu Akanjiho.
     
    88
    Na opačné straně si dle sudího nedovoleným způsobem pomáhal Pulisic, který se nechal předběhnout protihráčem, jenž poté skončl na zemi.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby, do konce zápasu nezbývá moc času. Určitě můžeme počítat s nastavením.
     
    89
    Žlutou kartu dostává Christian Pulisic (Borussia Dortmund).
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o pět minut.
     
    90+1
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Christian Pulisic, přichází Marcel Schmelzer.
     
    90+2
    Alcácer se po kontaktu s protihráčem ocitl na zemi, díky čemuž vybojoval standardní situaci. To Dortmundu vyhovuje, už totiž běží nastavený čas.
     
    90+2
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Je tu další branka v hostující svatyni! Po autovém vhazování se domácí hráči dostali ke dvoum střeleckým pokusům, avšak oba směřovaly do zad protihráčů. Až posléze se k padajícímu míči dostal MARIO GÖTZE, jehož rána pravou nohou byla nechytatelná.
    90+2. Mario GÖTZE - 3:1
     
    90+3
    Nakonec se jednalo o přízemní rozehrávku, po kterém se domácím podařilo vybojovat aut z levé strany, o který se postará Guerreiro.
     
    90+5
    Fortuna si pohrává s míčem na vlastní polovině, konec zápasu se blíží.
     
    90+5
    Düsseldorf právě vstřelil branku!
    Tak přeci jenom tu máme ještě snížení! Fortuna se totiž držela ve velkém počtu u pokutového území soupeře, načež se fantastický centr snesl na volného DAVIDA KOWNACKIHO, jenž nekompromisním způsobem zamířil po zemi, přičemž Hitz nestačil ideálním způsobem reagovat.
    90+5. Dawid KOWNACKI - 3:2
     
    90+5
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Mario Götze, přichází Maximilian Philipp.
     
    90+6
    Vyrovnání nebylo vůbec daleko, rána ale směřovala kousek vedle. Ještě jeden rohový kop pro hosty.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Dortmundu, který svého soupeře porazil poměrem 3:2. Ve druhém dějství jsme sledovali o dost atraktivnější podívanou, navíc hosté hned v samotném úvodu dokázali vyrovnat nepříznivý výsledek. To netrvalo moc dlouho, neboť si domácí hráči vzali vedení zpět, načež v nastaveném čase ještě své vedení navýšili. Fortuna se dostala ještě k jedné kontaktní brance, avšak k úplnému vyrovnání výsledku nedošlo. Boj o ligový titul tak bude ještě hodně zajímavý.
     
    Držení míče: 61 % : 39 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 10:12. (17:28:16)

    David Suchý

    Branky: 41. Pulisic (Delaney), 53. Delaney, 90+2. M. Götze – 47. Kownacki (Suttner), 90+5. Kownacki (K. Ayhan)

    Karty:   89. Pulisic (DOR)   82. Bodzek (DSF)

    Neproměněná penalta: 59. Lukebakio (DSF), mimo


    Držení míče: 61 % : 39 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 10:12.
    Borussia Dortmund: Hitz – Ł. Piszczek (C), Weigl, Akanji, Guerreiro – Witsel, Delaney – Bruun Larsen (61. Sancho), M. Götze (90+5. Philipp), Pulisic (90+1. Schmelzer) – Alcácer.
    Náhradníci: Oelschlägel – Balerdi, Dahoud, Philipp, Sancho, Schmelzer, Toprak.

    Fortuna Düsseldorf: Rensing – Zimmermann, K. Ayhan, Hoffmann, Suttner (67. Raman) – Bodzek, Fink (C) (76. Karaman) – Lukebakio (85. Morales), Stöger, Gießelmann – Kownacki.
    Náhradníci: Drobný – Barkok, Kamiński, Hennings, Karaman, Morales, Raman.

    Rozhodčí: Stieler – Jöllenbeck, Gittelmann
    thejrc.org