Dánsko – Francie 5:4 (3:2 po s.n.) | Švýcarsko – Itálie 9:0 (kon.) | Německo – Velká Británie 3:1 (kon.)
Lotyšsko – Rakousko 5:2 (kon.) | Slovensko – Finsko 2:4 (kon.) | Norsko – Česko 2:7 (kon.)
konec
Lotyšsko
5:2 (1:1, 0:0, 4:1)
Rakousko
Sobota 11.05.2019, 16:15 • Ondrej Nepela Arena • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    To je z naší strany vše, my děkujeme za pozornost a třeba u večerního duelu mezi Českem a Norskem na viděnou! (18:50:46)
     
    Dnešní utkání je u konce. Lotyši nakonec zaslouženě vítězí nad rakouským národním týmem 5:2. Dobrými výkony se prezentovali všichni lotyšští hráči z české extraligy. Oskars Cibulskis si dokonce připsal jeden kanadský bod za asistenci v 48. minutě.

    Po obrovské chybě v lotyšské obraně šli do vedení v 15. minutě Rakušané. Naše jižní sousedy poslal do vedení Michael Raffl. Rakušané si ale svého jednobrankového vedení dlouho neužili. S nutnou dávkou toho hokejového štěstíčka se za minutu povedlo totiž vyrovnat Rudolfsovi Balcersovi, od hole rakouského obránce se mu puk odrazil přímo před čepel a jemu tak stačilo skórovat přes přesouvajícího se a značně zmateného gólmana.

    Ve druhé třetině gól k vidění nebyl, Lotyši ale měli herně navrch a Meija dokonce v 37. minutě střelou z bekhendu orazítkoval břevno rakouské branky.

    Opravdové gólové hody začali až ve třetí čtvrtině. Padlo v ní totiž pět gólů. Už po 23 sekundách hry našel Balcers zpoza brány volného Laurise Darzinše, který parádní trefou vymetl pravou šibenice rakouské branky. O čtyři minuty se Lotyši mohli radovat znovu, z nenápadného souboje o puk ve středním pásmu se totiž vyklubala slušná střelecká pozice pro Rodriga Abolse. Rakouský ostrostřelec nezaváhal a ze střední vzdálenosti trefou pod víko navyšoval na 3:1.

    Gints Meija ukázal v 48. minutě, že jeho střely švihem jsou postrachem všech brankářů. Takřka nechytatelná dělovka o rychlosti 126 km/h do bližší šibenice znamenala už čtvrtý gól pro Lotyše a praktické rozhodnutí do té chvíle napínavého duelu.

    Jiskřičku naděje zažehl padajíc, skórující Dominique Heinrich, když se mu v přesilové hře podařilo skórovat zejména díky nedostatečné důraznosti lotyšských obránců. Jiskřička naděje moc dlouho nejiskřila, už o 16 sekund později se totiž radovalo Lotyšsko. Poslední gól sobotního mače totiž pohlednou trefou pod víko vsítil Ronalds Keninš.

    Hráči utkání: Kristers Gudlevskis (Lotyšsko) a Michael Raffl (Rakousko)
    Střely: 39:18
    Trestné minuty: 6:35
    Lotyši v poslední třetině vstřelili čtyři branky a nakonec poráží Rakousko jasně 5:2

     
    Konec zápasu.
     
    59:46
    Čtrnáct sekund před koncem ještě přichází vyloučení na rakouské straně. Strong již zbytečně nasadil zadek z boku Marenisovi a závěr zápasu tak bude trávit na trestné lavici za nedovolené bránění.
     
    59:11
    Na závěr zápasu se ještě Lotyši dostávají do obrovské příležitosti. V přečíslení 3 na 1 Rihards Bukarts pod sebe poslal puk na dojíždějícího Gintse Meiju. Ten zkusil rakouského brankáře překonat střelou z příklepu k levé tyči. David Kickert ale i tentokrát dobře zasáhl a gólu tak zabránil.
     
    59:00
    Poslední minutu třetí třetiny otevírá Rakousko útočným výpadem. Dočká se gólu?
     
    58:19
    Hosté v plném počtu.
     
    58:00
    Právě probíhají poslední dvě minuty dnešního utkání.
     
    57:49
    Nedůsledné střídání rakouské čtveřice dalo prostor pro Indrašise na levém křídle. Jeho střelu z kruhu lapil Kickert do lapačky a jdeme do samotného závěru zápasu.
     
    57:20
    Kristaps Sotnieks se pokusil obstřelit před sebou stojícího obránce přízemní dělovkou z příklepu. K jeho smůle ale trefil pouze brusli svého protihráče.
     
    56:24
    Ralfs Freibergs ihned po vhazování nahodil puk na rakouskou branku od modré. S jeho střeleckým pokusem si David Kickert s přehledem poradil, po hvizdu rozhodčího ale následovala menší strkanice před brankou.
     
    56:19
    Rakousku navíc sílu na návrat dramatu bere Schneider svým faulem v útočném pásmu. Za hákování dostává dvě minuty a Lotyši mohou svůj výkon ve třetí třetině ještě vyšperkovat.
    56:00 Ronalds KENINŠ - 5:2
     
    56:00
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Když už to vypadalo, že by to mohlo být ještě dramatické, tak to tak není a nebude. Lotyši si totiž vzali tříbrankový náskok zpět a opět se prosadili po přihrávce zpoza kasy. Balcers bez problémů překonal rakouského obránce a našel před brankou RONALDSE KENINŠE. Z mezikruží se lotyšský útočník prosadil a dává větší klid svým spoluhráčům do posledních minut. Asistence: Rudolfs Balcers.
    55:44 Raphael HERBURGER - 4:2
     
    55:44
    Rakousko právě vstřelilo branku!
    Tak tohle je jasný důsledek lotyšské nedůraznosti v obraně. Dominic Zwerger poslal z levé strany puk za branku na úplně volného Fabia Hofera, který si ihned popojel před branku a ani ne půl metr od lotyšského brankáře vystřelil. Puk se odrazil od betonu k RAPHAELOVI HERBUEGEROVI, který v pádu ještě dorazil puk za záda lotyšského gólmana. Asistence: Fabio Hofer, Dominic Zwerger.
     
    54:54
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Rihards Marenis – 2 min., podrážení).
     
    Dnešní utkání sleduje 8917 diváků.

    Tomáš Kalas

    Libor Kokoška

    Branky a nahrávky: 16. Balcers (Darzinš, Freibergs), 41. Darzinš (Balcers, Blugers), 45. Abols (Balcers, Keninš), 48. Meija (Cibulskis, Blugers), 56. Keninš (Balcers) – 15. M. Raffl (Pallestrang, Herburger), 56. Herburger (Hofer, Zwerger)


    Lotyšsko: Gudlevskis (Merzlikins) – Galvinš, Cibulskis, Freibergs, Sotnieks (A), A. Kulda, Balinskis, Zile – Roberts Bukarts, Abols, Dzierkals – Darzinš (C), Blugers, Balcers – Keninš, Meija, Gegeris – Marenis, Rihards Bukarts (A), Batna – Indrašis.
    Rakousko: Kickert (Starkbaum) – Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Schlacher, Wolf, Peter, Strong – M. Raffl, Herburger, Schneider – Ganahl (A), Komarek, T. Raffl (C) – Hofer, Hundertpfund (A), Zwerger – Haudum, Obrist, Rauchenwald.

    Rozhodčí: Roman Gofman (RUS), Peter Staňo (SVK) – Andrew Dalton (GBR), Roman Kaderli (SUI)

    Diváci: 8917
    ocianews.com