Dánsko – Francie 5:4 (3:2 po s.n.) | Švýcarsko – Itálie 9:0 (kon.) | Německo – Velká Británie 3:1 (kon.)
Lotyšsko – Rakousko 5:2 (kon.) | Slovensko – Finsko 2:4 (kon.) | Norsko – Česko 2:7 (kon.)
konec
Lotyšsko
5:2 (1:1, 0:0, 4:1)
Rakousko
Sobota 11.05.2019, 16:15 • Ondrej Nepela Arena • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Krásné odpoledne všem hokejovým nadšencům přímo z Bratislavy! Vítáme vás u on-line přenosu ze zápasu Mistrovství světa, kde se proti sobě postaví Lotyšsko a Rakousko, jako favorit dnešního duelu je považováno Lotyšsko. Utkání začíná ve 16:15 a bude vás jím provázet přímo ze Zimního stadionu Ondreje Nepela Libor Kokoška společně s Tomášem Kalasem.
     
    Lotyšská nominace

    Brankáři: Kristers Gudlevskis (Dinamo Riga/KHL), Elvis Merzlikins (Columbus/NHL), Gustavs Davis Grigals (University of Alaska-Fairbanks/NCAA)

    Obránci: Uvis Balinskis, Kristaps Sotnieks, Kristaps Zile (všichni Dinamo Riga/KHL), Oskars Cibulskis (Hradec Kralové/ČR), Ralfs Freibergs (Zlín/ČR), Guntis Galvinš (Třinec/ČR), Arturs Kulda (Čerepovec/KHL)

    Útočníci: Oskars Batna, Lauris Darzinš, Martinš Dzierkals, Emils Gegeris, Gints Meija (všichni Dinamo Riga/KHL), Rihards Marenis (Mogo), Rodrigo Abols (Örebro/Švýc.), Rudolfs Balcers (Ottawa/NHL), Rihards Bukarts (Schwenningen/Něm.), Roberts Bukarts (Sparta Praha/ČR), Miks Indrašis (Dynamo Moskva/KHL), Ronalds Keninš (Lausanne/Švýc.), Teodors Bluegers(Pittsburgh/NHL).
     
    Příprava lotyšského týmu

    Lotyšský národní výběr má za sebou přípravu plnou rozpolcených dojmů. Úvodní dvojzápas s Francií nedopadl pro Lotyše vůbec dobře, řádově slabšího soupeře dokázali porazit pouze jednou, a to dokonce až po nájezdech. Dvojzápas s Ruskem byl o poznání lepší, Lotyši dokázali nad ruskou sbornou dokonce jednou zvítězit, stalo se tak poprvé po sedmi letech. Na závěr přípravy čekal svěřence Boba Hartleyiho dvojice přípravných utkání se Švýcarskem, která měla napovědět reálné postupové šance pobaltských hokejistů. Lotyši byli pro Švýcary vyrovnaní soupeři, nakonec však prohráli 4:1, potažmo 2:0.

    Přípravná utkání:

    19.04.2019 Francie – Lotyšsko 2:3 po nájezdech (31. Batna, 56. Bičevskis)
    21.04.2019 Francie – Lotyšsko 2:0
    24.04.2019 Lotyšsko – Rusko 2:4 (4. Dzierklas, 20. Ro. Bukarts)
    25.04.2019 Lotyšsko – Rusko 2:1 po prodloužení (13. Kenniš, 62. Daugavins)
    03.05.2019 Švýcarsko – Lotyšsko 4:1 (9. Indrašis)
    03.05.2019 Švýcarsko – Lotyšsko 2:0
     
    Preview Lotyšska

    Už je to 22 let od postupu Lotyšů do elitní skupiny světového šampionátu. Po slušné éře okolo přelomu tisíciletí, kdy pobaltští hokejisté několikrát postoupili mezi nejlepší světovou osmičku, přišel propad na chvost. Několikrát museli bojovat o záchranu do poslední kola. V roce 2015 dokonce udrželi elitní soutěž pouze díky lepšímu skóre, na lotyšský úkor tehdy sestoupilo právě Rakousko. Až v minulé sezóně, tedy na šampionátu v dánském Herningu, se Lotyšům poprvé podařilo po dlouhých devíti letech postoupit do čtvrtfinále. V tom podlehli švédskému výběru těsně 3:2.

    Letos by Lotyšsko rádo zopakovalo postup mezi nejlepší světovou osmičku, přestože los byl o něco méně přívětivější než loni. Největším soupeřem jediného pobaltského státu na turnaji o čtvrté místo v základní skupině by mělo být Švýcarsko.

    Na nedostatek brankářů si Lotyši nemůžou stěžovat. Kristerse Gudlevskise (91,0% úspěšnost zákroků), který má za sebou první sezónu v KHL po návratu ze zámořské NHL, doplnil o rok mladší Elvis Merzlikins (92,1% úspěšnost zákroků). Ten před několika dny podepsal smlouvu s Columbus Blue Jackets. Minulou sezónu byl jedničkou v rudo-bílém dresu Merlikins, je ale otázkou, zda si ho stratég Bob Hartley vybere i letos. Jako třetí brankář do Bratislavy přicestoval talentovaný Gustavs Davis Grigals (90,0% úspěšnost zákroků).

    Obrana lotyšského týmu čítá sedmici hráčů. Českého fanouška zaujme zejména trojice hráčů hrajících v české extralize. Guntis Galviņš (3 + 9) letos oslavil s Třincem titul, doplní ho Ralfs Freibergs (5 + 19) ze Zlína a Oskars Cibulskis (3 + 9) z Hradce Králové. Vzpomínky na Česko má i Arturs Kulda (2 + 5), který na závěr loňské sezóny na pár zápasů oblékl dres pražské Sparty. Momentálně nastupuje za Čerepovec v KHL.

    Červeno-bílou ofenzívu povede dvojice hráčů z NHL, Rudolfs Balcers (5 + 9) sice ještě pendluje mezi farmou a hlavním týmem Ottawy, v nejlepší soutěži světa si už ale letos připsal slušných 36 startů. Podobně je na tom i jeho parťák Teodors Blugers (6 + 4), který si za tučňáky z Pittsburghu připsal 29 startů. V útoku by je měla doplnit pětice hráčů z Dinama Riga nebo sparťanský Roberts Bukarts (7 + 19).
    Asistentem Lotyšska bude sparťanský útočník Roberts Bukarts! Kapitánem bude Lauris Darzinš, druhým asistentem pak Kristaps Sotnieks.
     
    Rakouská nominace

    Brankáři: Lukas Herzog (Salcburk/EBEL), David Kickert (Linec/EBEL)

    Obránci: Martin Schumnig, Clemens Unterweger (všichni Klagenfurt/EBEL), Dominique Heinrich, Alexander Pallestrang (oba Salcburk/EBEL), Patrick Peter (Vídeň/EBEL), Markus Schlacher (Villach/EBEL)

    Útočníci: Thomas Raffl, Alexander Rauchenwald (všichni Salcburk/EBEL), Fabio Hofer, Dominic Zwerger (oba Ambri-Piotta/Švýc.), Thomas Hundertpfund (Klagenfurt/EBEL), Peter Schneider (Vídeň/EBEL), Manuel Ganahl (Lukko Rauma/Fin.), Konstantin Komarek (Malmö/Švéd.), Lukas Haudum (IK Pantern/Švéd.), Michael Raffl (Philadelphia/NHL).
     
    Příprava rakouského týmu

    Rakouská příprava začala už na začátku dubna, kdy ve středoevropské derby Rakousko dvakrát prohrálo s Českem. Jednou ale náš národní tým dokázal zvítězit nad slabším rakouským týmem až po napínavých nájezdech. Ani v zápase se Slovenskem Rakušanům štěstí nepřálo, slovenský národní tým po velmi vyrovnaném utkání nakonec vyhrál díky vítěznému nájezdu Studeniče.

    První a zároveň poslední výhru v přípravě na světový šampionát přinesl až duel s Německem. V souboji dvou německy mluvících zemí si Rakousko i Německo odneslo po jedné výhře. Na závěr přípravy Rakušané nestačili na Kanadu ani na Dány.

    Přípravná utkání:

    10.04.2019 Česko – Rakousko 3:1 (58. Hofer)
    13.04.2019 Rakousko – Česko 4:5 po nájezdech (17., 60. Zwerger, 33. Wachter, 47. Antonitsch)
    19.04.2019 Rakousko – Slovensko 1:5 (19. Ganahl)
    20.04.2019 Rakousko – Slovensko 1:2 po nájezdech (25. Zwerger)
    25.04.2019 Německo – Rakousko 2:3 (29. Obrist, 53. Haudum, 59. Heinrich)
    27.04.2019 Německo – Rakousko 5:1 (24. Haudum)
    05.05.2019 Rakousko – Dánsko 1:3 (34. Schneider)
    07.05.2019 Rakousko – Kanada 5:7 (10. Rauchenwald, 15. Hofer, 26. T. Raffl, 34. Cijan, 50. Ganahl)
     
    Preview Rakouska

    Rakušané jsou dlouhodobě výkonnostně na pomezí elitní a druhé nejvyšší skupiny. Loni se poprvé po 14 letech dokázali mezi smetánkou světového hokeje udržet. Letos bude rakouský boj o předposlední místo o něco těžší, los jim totiž do skupiny nalosoval silnou Itálii. Rakousko je historicky jedenáctý nejúspěšnější tým na Mistrovství světa díky dvou bronzům z roku 1931 a 1947.

    Naši jižní sousedé nemají na Slovensko ty nejlepší vzpomínky. V roce 2011 zde totiž vstřelili pouze jednu branku a sestoupili do nižší divize.
    Kouč Roger Bader se stále ještě nerozhodl pro gólmanskou jedničku, jeho volba je o to těžší, že ani jeden z nominovaných brankářů není hlavním brankářem svého týmu a chybí mu tak tolik potřebná herní praxe. Lukas Herzog (90,0% úspěšnost zákroků) nastoupil v dresu salzburského RB nastoupil k 24 zápasům. V brance mu bude konkurovat David Kickert (91,6% úspěšnost zákroků) z EHC Linec.

    Trnem v patě je pro Rakušany obrana. Všichni rakouští obránci pochází z tamní nejvyšší soutěže a výkonnostně oproti ostatním defenzivním řadám nestíhají. Dominique Heinrich (14 + 27) i Martin Schumnig (1 + 12) mají za sebou poměrně dobrou sezónu a měli by tak být tahouny červeno-bílé obrany.

    Tváří celého rakouského výběru je spoluhráč Jakuba Voráčka z Philadelphie Michael Raffl (6 + 12). Doplnit by ho měl šestý nejproduktivnější hráč švédské ligy Konstantin Komarek (13 + 26) nebo Peter Schneider (35 + 34), který je díky svým výborným výkonům nejproduktivnějším hráčem EBEL. V přípravě se dařilo Dominicu Zwergerovi (17 + 25), který se v šesti zápasech třikrát skóroval.
     
    Úvodní sestavy:

    Lotyšsko: Gudlevskis (Merzlikins) – Galvinš, Cibulskis, Freibergs, Sotnieks, A. Kulda, Balinskis, Zile – Roberts Bukarts, Abols, Dzierkals – Darzinš, Blugers, Balcers – Keninš, Meija, Gegeris – Marenis, Rihards Bukarts, Batna – Indrašis.

    Rakousko: Kickert (Starkbaum) – Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Schlacher, Wolf, Peter, Strong – M. Raffl, Herburger, Schneider – Ganahl, Komarek, T. Raffl – Hofer, Hundertpfund, Zwerger – Haudum, Obrist, Rauchenwald.

    Rozhodčí: Roman Gofman (RUS), Peter Stano (SVK) – Andrew Dalton (GER), Roman Kaderli (SUI).
     
    Sestava Lotyšska pohledem experta

    Do prvního zápasu nastoupí navzdory očekávání Kristers Gudlevskis. Elvis Merzlikins si tak na šanci ještě počká, na vině může být jeho pozdní vstup do přípravy, v dubnu totiž musel řešit náročná jednání o své první smlouvě v zámořské NHL. Do základní pětky se vešli tři extraligoví hokejisté, třinecký Guntis Galvinš, Ralfs Freibergs ze Zlína a sparťan Roberts Bukarts.

    Nebezpečná může být i druhý pobaltská pětka. V ní totiž nastoupí dva hráči ze zámoří Rudolfs Balcers a Teodors Blugers.

    S kapitánským céčkem nastoupí Lauris Darzinš, asistenty mu budou dělat Kristaps Sotnieks a bratr sparťanského útočníka Rihards Bukarts.

    Sestava Rakouska pohledem experta

    Jako první si pozici brankářské jedničky v dresu rakouského týmu vyzkouší David Kickert. Naši jižní sousedé budou spoléhat zejména na první útočnou trojku, v ní se objeví Michael Raffl hrající v Philadelphii nebo třeba nejproduktivnější hráč EBEL Peter Schneider.

    Tým do boje proti Lotyšům povede Thomas Raffl, pomáhat mu v jeho kapitánských úlohách budou Dominic Zwerger a Thomas Hundertpfund.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    -10:00
    Ještě jednou vám přejeme z Bratislavy příjemné odpoledne! V areně právě probíhá představování sestav a oba týmy zde mají velký počet svých fanoušků. Rakouský kotel se tvoří jednou z trestných lavic, zatímco Lotyši jsou rozmístěni po celém stadionu. Právě navíc začíná i multimediální show!
     
    Za potlesku celé haly nastoupily oba dva celky na hrací plochu, utkání mezi Lotyšskem a Rakouskem by mělo začít během několika minut.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:04
    Úvodní buly s trochou toho štěstíčka vyhráli Rakušané.
     
    00:17
    A je tu první střela utkání! Dominique Heinrich to zkusil, úspěšnější byl ale tentokrát lotyšský brankář, který puk vyrážečkou vyrazil do sítě nad branku.
     
    01:38
    Rakušané obléhají Lotyšskou branku, zatím ale bez jediné nebezpečné střely.
     
    02:23
    Roberts Bukarts to při útoku vzal na sebe a z pozice pravého křídla prověřil Kickerta. Rakouský brankář dokázal na střelu do vzdálenější šibenice zareagovat a vyrazit ji do sítě nad branku.
     
    03:18
    Martinš Dzierkals po chybné rakouského rozehrávce pálí z pravého křídla, jeho pokus těsně minul branku Davida Kickerta.
     
    04:12
    Rodrigo Abols a Rudolfs Balcers šli do přečíslení 2 na 1, nakonec z toho ale nic nebylo. Abols sice dokázal krosovou přihrávkou ve středním pásmu poslat svého spoluhráče za obranu, ten si ale už nedokázal ideálně zpracovat puk a zpětná přihrávka na volného Abolse lotyšského útočníka nenašla.
     
    05:44
    Markus Schlacher po krátké kombinaci před lotyšskou brankou šikovně nahodil puk na Lukase Hauduma, který ale nedokázal nahození nasměrovat mezi tři tyče Lotyšska.
     
    06:47
    Dvě lotyšské střely z levého křídla, první letěla pouze do vnější síťky, ta druhá proletěla vedle vzdálenější tyče.
     
    07:32
    Konstantin Komarek zkusil přízemním nahozením najít hůl svého spoluhráče, ten ale letící puk netrefil.
     
    07:59
    Zmatky v rakouského obranně ukončuje až vyhození na zakázané uvolnění. Rakouská pětka toho má podle všeho plné zuby, teď ji navíc čeká nepříjemný lotyšský nápor.
     
    08:33
    Roberts Bukarts výborně vystihl přihrávku mířící z obranného pásma Rakouska, nezazmatkoval a našel Rihardse Bukartse úplně volného na druhé straně hřiště. Ten ve velmi nadějné pozici nakonec trefil pouze Kickertovo rameno! Tohle byla zatím největší šance dnešního utkání.
    08:33 Kickert předvedl proti Bukartsovi dobrý zákrok
     
    09:01
    Obrist se toho rozhodně nebál a na levém křídle pláchl nezformované lotyšské obraně. Od mantinelu pustil ze své hole střelu na delší tyč, kterou Gudlevskis zlikvidoval efektivním zákrokem.
     
    09:29
    Tak tohle se Kristersovi Gudlevskisovi vůbec nepovedlo, Jeho odvážný výjezd za vlastní branku málem skončil fiaskem, kdy jeho přihrávku podél mantinelu zastavil jeden z rakouských útočníků, který puk ihned poslal před úplně prázdnou lotyšskou branku. Tam ale našel pouze pohotové lotyšské obránce.
     
    09:37
    Rakouská útočná letka podnikla kontr, Rauchenwald vracel na osu hřiště pro Hauduma, jehož střela z první mířila přímo do Gudlevskisovy lapačky.
     
    10:28
    Ofsajd přerušuje další útočné snažení Rakouska. Nyní nás čeká minutové volno, které vyplní úklid ledu a „Dance Cam“ na multimediální kostce.
     
    10:47
    Vysoká přihrávka exsparťana Artuse Kuldy nenašla nikoho z lotyšských hráčů a skončila až za rakouskou brankou. Zakázané uvolnění, vhazovat se bude před Kristersem Gudlevskisem.
     
    11:03
    A další zakázané uvolnění. Lotyši na ledě toho už musí mít plné brýle.
     
    11:33
    Na Petera se snáší hněv části tribun. Ten již totiž mimo hru sestřelil k zemi lotyšského Robertse Bukartse. Po krátké poradě sudích je trest jasný. Bukarts se nakonec dokázal po vlastních nohách dostat na střídačku a Peter se bude muset dostat po vlastních nohách do kabiny, neboť za nedovolené bránění obdržel trest 5 minut a do konce utkání. Lotyšsko má tak dlouhou přesilovku, trest odsedí Hofer.
    11:33 Ostrý střet po kterém Peter dostal trest na pět minut + do konce utkání
     
    11:53
    Rudolfs Balcers se uvolnil před rakouskou brankou a střelou k tyči zkusil překonat Davida Kickerta. Ten ale dobře pokryl svou pravou tyč betonem a puk za svá záda nepustil.
     
    12:08
    Do nadějné střelecké pozice se dostal Lauris Darzinš, jeho pokus z příklepu ale letěl vedle rakouské branky.
     
    12:50
    Lotyšský gólman našel perfektní přihrávkou podél mantinelu Rodriga Abolse. Ten to zkusil z levého křídla, rakouský brankář byl tentokrát nakonec ten úspěšnější, i když střela to nebyla určitě vůbec špatná.
     
    13:16
    Jednoduchá přesilovková kombinace málem přinesla Lotyšům gól! Krosová přihrávka na Balcerse značila volnost právě pro tohoto hráče. Jeho střelu rakouský gólman vyrazil přímo na hůl Rihardse Bukartse, který dorážel od branky, avšak Kickert zasáhl výborně maskou!
    13:16 Rihards Bukarts trefil Kickerta pouze do masky
     
    14:39
    Rakousko právě vstřelilo branku!
    Rakušané se poměrně překvapivě ve vlastním oslabení dostávají do vedení! Po obrovské chybě v lotyšské obraně získal na ose kluziště puk najíždějící Alexander Pallestrang, který ihned našel úplně volného MICHAELA RAFFLA, který po jednoduché kličce do bekhendu dává svůj první gól na turnaji! Asistence: Alexander Pallestrang, Raphael Herburger.
    14:39 Michael RAFFL - 0:1
     
    15:21
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Zanedlouho máme srovnáno! Tento gól byl ale pro Rakousko poměrně smolný. Střela Darzinše z levého kruhu byla totiž sražena hokejkou rakouského hráče. Bohužel pro Rakušany ale byla sražena před branku na hůl RUDOLFSE BALCERSE, který si zblízka s Kickertem jednoduše poradil! Asistence: Lauris Darzinš, Ralfs Freibergs.
    15:21 Rudolfs BALCERS - 1:1
     
    16:33
    Hosté v plném počtu.
     
    16:54
    Třinecký Guntis Galvinš poměrně nešťastně na modré lajně podrazil rakouského útočníka Michaela Raffla. Lotyšsko teď tak bude hrát dvě minuty v početní nevýhodě.
     
    17:22
    Žabička z rohu kluziště našla v nadějné střelecké pozici na postu levého obránce Martina Schumniga. Ten z příklepu z první poslal puk pod víko lotyšské branky, Kristers Gudlevskis tentokrát dokázal výborně zasáhnout.
     
    18:07
    Kvůli vysoké holi jednoho z lotyšských obránců bude rakouská přesilovka pokračovat vhazování před Kristersem Gudlevskisem.
     
    18:57
    Domácí v plném počtu.
     
    19:10
    Tak to byla šance! Guntis Galvinš jel společně s Martinšem Dzierkalsem do přečíslení 2 na 1. Třinecký obránce měl před sebou po šikovné kombinaci se svým spoluhráčem odkrytou rakouskou branku, střelu ze stoprocentní pozice ale pouze promáchl!
    19:10 Nebezpečný brejk Lotyšů končí nepřesnou střelou
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    První třetina nabídla záživný hokej s množstvím šancí a velice solidní atmosférou. I když střely na branku mohou vypovídat o tom, že to bylo „na jednu branku“, rozhodně to tak nebylo. Do druhé třetiny se budou muset Rakušané obejít bez svého obránce Petera, který si za sestřelení Robertse Bukartse odnesl do kabiny trest do konce utkání. Právě v oslabení ale Rakousko udeřlio jako první po chybě lotyšské obrany. Michael Raffl si následně s nabídnutou šancí poradil. Za necelou minutu se však jelo od nuly, když sražený pokus Darzinše doklepl do branky Rudolfs Balcers. Druhá třetina začne za 10 minut, zůstaňte s námi!
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:04
    Miks Indrašis sice zvítězil na buly, lotyšský útok ale neměl dlouhého trvání, jelikož po nepřesné přihrávce puk doletěl až za rakouskou branku. Zakázané uvolnění.
     
    20:41
    Rudolfs Balcers a Manuel Ganahl nepočkali na vhazování a vydali se za pukem o něco dříve než rozhodčí stačil rozehrát. Oba dva za to teď slyší od jednoho ze sudích mírné pokárání.
     
    21:40
    Tak tohle bylo na hraně! Arturs Kulda nejdříve nepochopitelně ztratil jako poslední obránce puk, následně si při jeho zpětném získání lehce pomohl držením. Rozhodčí se ale tentokrát rozhodli zákrok za lotyšskou brankou neodpískat.
     
    22:49
    Alexander Rauchenwald prokličkoval skrz lotyšskou obranou třetinu a dostal se do nadějné střelecké pozice takřka z osy hřiště. Jeho nepříliš prudkou střelu do levé šibenice vykryl jistým zákrokem Kristers Gudlevskis.
     
    23:53
    Galvinšovi se otevřel volný prostor na středu hřiště. Lotyšský obránce si tak dojel těsně za modrou lajnu, odkud nahodil puk přímo do lapačky rakouského gólmana. Ten už puk nepustil, vhazovat se tak bude před rakouskou brankou.
     
    24:31
    Martinš Dzierkals je teď ústřední osobou lotyšského útoku. Nejdříve to neúspěšně zkusil sám pokusem ze střední vzdálenosti, následně poslal do střelecké pozice z ostrého úhlu svého parťáka Laurise Darzinše, který ale svou střelu namířil pouze do míst, kde už klečel připravený David Kickert.
     
    25:36
    V rohu kluziště se povedlo rakouskému týmu vybojovat kotouč a trochu nečekaně pak puk vyplaval na osu hřiště, kde stál Schlacher připravený na střelu. Nápřah to byl sice velký, ale pokus šel přímo na hruď Gudlevskise.
     
    26:08
    Roberts Bukarts si poměrně nešťastně najel do pozadu jedoucího Martina Schumniga. Tenhle střet sice musel lotyšského útočníka docela bolet , na vyloučení to ale určitě není.
     
    27:16
    Michael Raffl z osy hřiště poslal puk na volného Martina Schumniga. Ten z první těsně minul lotyšskou branku.
     
    28:06
    Nahození zlínského obránce Oskarse Cibulskise od modré nechtěně srazil mimo tři tyče Martinš Dzierkals. Lotyšsko přesto bude pokračovat ve svém útoku.
     
    28:41
    Lotyši se díky několika chybám rakouských hráčů v rozehře dostali do tlaku v útočném pásmu a měli několik drobných pokusů, poslední obstaral na levém křídle Abols, střelou tahem nepřekvapil Kickerta, jehož zákrok zahájil power break.
     
    28:56
    Rakouský útočník Fabio Hofer si sice dokázal na modré lajně počíhat na lotyšskou průnikovou přihrávku do volného prostoru, nakonec ale nedokázal vhodně rozehrát. Puk tak letěl až za lotyšskou branku, nakonec z toho tak bylo zakázané uvolnění.
     
    29:44
    Kristaps Sotnieks ze statické pozice u mantinelu poslal puk na úplně volného najíždějícího Teodorse Blugerse. Hráč ze zámoří se pokusil procpat puk mezi tyčkou a rakouským brankářem, David Kickert tentokrát dobře zasáhl.
     
    31:07
    Lotyši obětavě bojují a nechtějí Rakušany pustit z vlastního obraného pásma.
     
    31:17
    Alexander Rauchenwald po jednoduché kličce vystřelil z pravého křídla. Jelikož měl před sebou dobře postaveného obránce, jeho pokus mohl letět pouze do míst, kde už měl dobře chytající Kristers Gudlevskis připravenou lapačku.
    MS táhne! I na zápas Lotyšsko - Rakousko jsou tribuny bratislavské haly zaplněny

     
    32:01
    Tak tohle se Rodrigu Abolsovi vůbec nepovedlo. Nejenže špatným zpracováním zpomalil celý lotyšský brejk, nakonec i nepřesnou přihrávkou pod sebe na najíždějícího Teodorse Blugersa zmařil jakékoliv šance na střelu. Přitom byli Lotyši v přečíslení 3 na 1.
     
    32:20
    Po šanci Rakouska mohl potrestat lehkovážnost rakouské obrany Abols, který zůstal zcela osamocen na útočné modré. S pukem si ale na první dobrou nepotykal a jeho střela byla již tak notně oslabena. Kickertovi také neudělala žádný problém.
     
    34:17
    Další velká lotyšská šance! Po rakouském faulu se jeden z lotyšských útočníků stihl bleskově dostat k puku a poslal přihrávku na střed na úplně volného Oskarse Cibulskise! Ten ze střední vzdálenosti z příklepu zamířil svou střelu k pravé tyči, tu si pohlídal vyrážečkou rakouský gólman David Kickert.
     
    34:21
    Vyloučení v týmu Rakousko (Martin Schumnig – 2 min., sekání).
     
    34:46
    Tak tohle bylo možná až moc profesorské! Lauris Darzinš v nadějné střelecké pozici v bezprostřední blízkosti rakouské branky ještě shodil puk pod sebe na volného Teodorse Blugerse. Ten sice pálil na přesouvajícího se gólmana, už ale z mnohem horší pozice.
     
    35:26
    Lotyši mají ohromný závar v přesilovce! Puk dostali lidově řečeno „do ohně“, kde byli hned tři hráči ve hnědé barvě dresů, Kickert ale veškeré pokusy dokázal pokrýt a Rakušané na to konto okamžitě vyhazují!
    35:26 Velký závar před rakouskou brankou v lotyšské přesilovce
     
    36:16
    Ani jednou Rihards Bukarts svou střelou neohrozil rakouskou branku, Jeho první pokus letěl pouze do hokejky jednoho z obránců, ten druhý branku dokonce minul.
     
    36:21
    Hosté v plném počtu.
     
    36:50
    Meija se protlačil přes obránce až k zakončení z úhlu, bekhendovou střelou nad rameno Kickerta rozezvučel břevno rakouské branky!
    36:50 Meijova střela se otřela o břevno
     
    37:59
    Kuldova přízemní střela od modré z příklepu postrádala na přesnosti a letěla vedle rakouské branky.
     
    38:30
    Abols využil další chyby rakouské defenzivy a vyrazil spolu s Dzierkalsem na přečíslení 2 na 1. Přihrávka od Abolse ale nebyla přesná a celá akce tak skončila snad ještě dříve, než začala.
     
    38:53
    Clements Unterweger v souboji o puk s Rihardsem Bukartsem si pomohl hokejkou. Rozhodčí ho za to poslal na dvě minuty na trestnou lavici za hákování.
     
    39:12
    Balcers našel zpoza branky volného Indrašise před Kickertem, lotyšská legenda ale minula o kousek pravou tyč.
     
    39:46
    Takřka žákovská chyba stála lotyšského hráče velkou útočnou šanci! Lauris Darzinš našel ne druhé straně hřiště úplně volného Mikse Indrašise, který ale měl značné problémy se zpracováním, a tak se z nadějné pozice doslovně vymotal. Jeho ledabylá střela z otočky už rakouskou branku vůbec neohrozila.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje třetí třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    I druhá třetina už je minulostí. Oproti té první jsme v ní ale neviděli žádnou branku. Navrch měli Lotyši, kteří se po nepříliš povedeném vstupu do utkání odhodlali k mnohem lepšímu výkonu. Po většinu času kombinovali před rakouskou brankou a svého německy mluvícího soupeře takřka k ničemu nepustili.

    Největší nápor si Lotyši vytvořili během vlastní přesilovky, v 36. minutě měl David Kickert co dělat, aby dokázal pokrýt prudkou střelu od modré Teodorse Blugerse. V 37. minutě se dokonce Meija procpal do střely z bekhendu, která orazítkovala břevno rakouské branky. Na závěr třetiny se ještě nechal vyloučit Clements Unterweger. Lotyši si tak do třetí třetiny přenesou takřka minutu přesilové hry.
     
    Třetí třetina začne zhruba v 17:50.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:03
    Úvodní buly třetí třetiny nakonec vyhrál Teodors Blugers.
     
    40:23
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    To je pořádný nástup Lotyšů do třetí třetiny! Vyloučení na konci třetiny přišlo Rakušany draho. Vyhrané úvodní buly dalo základ celé kombinaci, která začala od Blugerse na levém kruhu přihrávkou pro Balcerse za branku. Balcers zvedl hlavu a našel na pravém kruhu zcela volného LAURISE DARZINŠE. Jakožto správný kapitán to Darzinš vzal na sebe a střelou do protějšího vinglu rozparádil velkou část arény! Asistence: Rudolfs Balcers, Teodors Blugers.
    40:23 Lauris DARZINŠ - 2:1
     
    40:41
    Rihards Bukarts u mantinelu zasáhl holí Konstantina Komarka, za což si jde na dvě minuty sednout na trestnou lavici za hru vysokou holí. Tohle by mohla být velká šance pro Rakušany na vyrovnání zápasu.
     
    40:49
    V předbrankovém prostoru u Gudlevskise se strhla pořádná mela, kdy dva lotyšstí hráči skočili po jednom rakouském a řetězová reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Po uklidnění celé situace přichází vykázaní hry do středního pásma.
     
    40:54
    Lotyšům se po vyhraném buly podařilo dostat puk do bezpečné vzdálenosti od vlastní branky.
     
    41:23
    A puk zase letí až k Davidu Kickertovi. Rakušanům se v početní výhodě zatím moc nedaří.
     
    41:55
    Rakušané mají problém s přechodem do útoku a je to vidět, Lotyši i v početní nevýhodě svého soupeře takřka k ničemu nepustí.
     
    42:29
    První velká šance pro Rakušany během přesilovky! Alexander Rauchenwald se prosmýkl středem hřiště a tváří v tvář Kristersovi Gudlevskisovi poslal puk k pravé tyčce. Lotyšský brankář tentokrát svůj tým podržel a puk schoval v lapačce.
     
    42:41
    Domácí v plném počtu.
     
    43:56
    Oskars Batna nedokázal puk udržet pod kontrolou, dostal se tak do útočné třetiny hřiště dřív než puk, což znamená, že hra bude kvůli ofsajdu pokračovat vhazováním ve středním pásmu.
     
    44:19
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Z nenápadně vypadajícího souboje u mantinelu se nakonec vyklubala gólová akce! RODRIGO ABOLS se jako první dostal k vypadlému puku z tlačenice hráčů, popojel o kousek blíž k bráně a parádní trefou poslal puk do pravé šibenice za záda rakouského gólmana! Asistence: Rudolfs Balcers, Ronalds Keninš.
    44:19 Rodrigo ABOLS - 3:1
     
    44:37
    Záhy po gólu na 3:1 mohli Lotyši odskočit na 4:1. Střelu Freibergse od modré vyrazil Kickert pouze před sebe, naštěstí pro něj ale Blugers do branky kotouč nedorazil.
     
    45:02
    Teodors Blugers si parádní kličkou obešel Raphaela Wolfa, který ho navíc ještě podrazil! Rakouský obránce si teď dvě minuty odpočine na trestné lavici a bude doufat, že Lotyši nevsítí zřejmě rozhodující čtvrtý gól.
     
    45:56
    Lotyši sice dlouho obléhali rakouskou branku, nakonec se ale do žádné větší příležitosti nedostali. Vše vyřešil až ziskem puku a následným vyhozením Manuel Ganahl.
     
    46:40
    Sražená lotyšská přihrávka jedním z rakouských končí až na lavičce Rakouska. Vhazovat se bude před Davidem Kickertem.
     
    47:02
    Hosté v plném počtu.
     
    47:16
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Teď už je definitivně rozhodnuto, země z Pobaltí si jde pro první tři body v turnaji! Nebyla to ani vůbec složitá akce. Levé křídlo si osvojil GINTS MEIJA, který si nabruslil po přihrávce od Cibulskise z vlastního pásma před rakouského obránce a střelou o rychlosti 126 km/h vymetl přesně levý vingl! Asistence: Oskars Cibulskis, Teodors Blugers.
    47:16 Gints MEIJA - 4:1
     
    48:25
    Puk propadl hloučkem hráčů až k rakouskému útočníkovi Konstantinovi Komarkovi. Ten byl zřejmě docela překvapený a nechal si tak puk lidově řečeno "proklouznout mezi prsty".
     
    50:10
    Fabio Hofer poslal od mantinelu puk na najíždějícího Dominique Heinricha. Ten vypálil přesně doprostřed branky, kde si puk pohlídal dobře chytající Kristers Gudlevskis.
     
    51:27
    Raphael Herburger poslal puk zadovkou pod sebe na najíždějícího Petera Schneidera. Rakouský ostrostřelec svou střelou k levé tyči tentokrát lotyšského gólmana nepřelstil, Kristers Gudlevskis si tak připisuje další zákrok do už tak početné sbírky.
     
    53:12
    Tak tohle nebyl vůbec špatná myšlenka. Dominic Zwerger namísto střely z nepříliš dobré pozice ještě slušnou krosovou přihrávkou poslal puk na najíždějícího Thomase Hundertpfunda. Tomu chyběli centimetry, aby na puk dosáhl a dostal se tak do velmi zajímavé střelecké pozice.
     
    54:10
    Ke střele z otočky se teď doslovně procpal Alexander Rauchenwald. Kristers Gudlevskis měl co dělat, aby nepříliš razantní, přesto přesný pokus do pravé šibenice vyrazil vyrážečkou.
     
    Dnešní utkání sleduje 8917 diváků.
     
    54:54
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Rihards Marenis – 2 min., podrážení).
     
    55:44
    Rakousko právě vstřelilo branku!
    Tak tohle je jasný důsledek lotyšské nedůraznosti v obraně. Dominic Zwerger poslal z levé strany puk za branku na úplně volného Fabia Hofera, který si ihned popojel před branku a ani ne půl metr od lotyšského brankáře vystřelil. Puk se odrazil od betonu k RAPHAELOVI HERBUEGEROVI, který v pádu ještě dorazil puk za záda lotyšského gólmana. Asistence: Fabio Hofer, Dominic Zwerger.
    55:44 Raphael HERBURGER - 4:2
     
    56:00
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Když už to vypadalo, že by to mohlo být ještě dramatické, tak to tak není a nebude. Lotyši si totiž vzali tříbrankový náskok zpět a opět se prosadili po přihrávce zpoza kasy. Balcers bez problémů překonal rakouského obránce a našel před brankou RONALDSE KENINŠE. Z mezikruží se lotyšský útočník prosadil a dává větší klid svým spoluhráčům do posledních minut. Asistence: Rudolfs Balcers.
    56:00 Ronalds KENINŠ - 5:2
     
    56:19
    Rakousku navíc sílu na návrat dramatu bere Schneider svým faulem v útočném pásmu. Za hákování dostává dvě minuty a Lotyši mohou svůj výkon ve třetí třetině ještě vyšperkovat.
     
    56:24
    Ralfs Freibergs ihned po vhazování nahodil puk na rakouskou branku od modré. S jeho střeleckým pokusem si David Kickert s přehledem poradil, po hvizdu rozhodčího ale následovala menší strkanice před brankou.
     
    57:20
    Kristaps Sotnieks se pokusil obstřelit před sebou stojícího obránce přízemní dělovkou z příklepu. K jeho smůle ale trefil pouze brusli svého protihráče.
     
    57:49
    Nedůsledné střídání rakouské čtveřice dalo prostor pro Indrašise na levém křídle. Jeho střelu z kruhu lapil Kickert do lapačky a jdeme do samotného závěru zápasu.
     
    58:00
    Právě probíhají poslední dvě minuty dnešního utkání.
     
    58:19
    Hosté v plném počtu.
     
    59:00
    Poslední minutu třetí třetiny otevírá Rakousko útočným výpadem. Dočká se gólu?
     
    59:11
    Na závěr zápasu se ještě Lotyši dostávají do obrovské příležitosti. V přečíslení 3 na 1 Rihards Bukarts pod sebe poslal puk na dojíždějícího Gintse Meiju. Ten zkusil rakouského brankáře překonat střelou z příklepu k levé tyči. David Kickert ale i tentokrát dobře zasáhl a gólu tak zabránil.
     
    59:46
    Čtrnáct sekund před koncem ještě přichází vyloučení na rakouské straně. Strong již zbytečně nasadil zadek z boku Marenisovi a závěr zápasu tak bude trávit na trestné lavici za nedovolené bránění.
     
    Konec zápasu.
    Lotyši v poslední třetině vstřelili čtyři branky a nakonec poráží Rakousko jasně 5:2

     
    Dnešní utkání je u konce. Lotyši nakonec zaslouženě vítězí nad rakouským národním týmem 5:2. Dobrými výkony se prezentovali všichni lotyšští hráči z české extraligy. Oskars Cibulskis si dokonce připsal jeden kanadský bod za asistenci v 48. minutě.

    Po obrovské chybě v lotyšské obraně šli do vedení v 15. minutě Rakušané. Naše jižní sousedy poslal do vedení Michael Raffl. Rakušané si ale svého jednobrankového vedení dlouho neužili. S nutnou dávkou toho hokejového štěstíčka se za minutu povedlo totiž vyrovnat Rudolfsovi Balcersovi, od hole rakouského obránce se mu puk odrazil přímo před čepel a jemu tak stačilo skórovat přes přesouvajícího se a značně zmateného gólmana.

    Ve druhé třetině gól k vidění nebyl, Lotyši ale měli herně navrch a Meija dokonce v 37. minutě střelou z bekhendu orazítkoval břevno rakouské branky.

    Opravdové gólové hody začali až ve třetí čtvrtině. Padlo v ní totiž pět gólů. Už po 23 sekundách hry našel Balcers zpoza brány volného Laurise Darzinše, který parádní trefou vymetl pravou šibenice rakouské branky. O čtyři minuty se Lotyši mohli radovat znovu, z nenápadného souboje o puk ve středním pásmu se totiž vyklubala slušná střelecká pozice pro Rodriga Abolse. Rakouský ostrostřelec nezaváhal a ze střední vzdálenosti trefou pod víko navyšoval na 3:1.

    Gints Meija ukázal v 48. minutě, že jeho střely švihem jsou postrachem všech brankářů. Takřka nechytatelná dělovka o rychlosti 126 km/h do bližší šibenice znamenala už čtvrtý gól pro Lotyše a praktické rozhodnutí do té chvíle napínavého duelu.

    Jiskřičku naděje zažehl padajíc, skórující Dominique Heinrich, když se mu v přesilové hře podařilo skórovat zejména díky nedostatečné důraznosti lotyšských obránců. Jiskřička naděje moc dlouho nejiskřila, už o 16 sekund později se totiž radovalo Lotyšsko. Poslední gól sobotního mače totiž pohlednou trefou pod víko vsítil Ronalds Keninš.

    Hráči utkání: Kristers Gudlevskis (Lotyšsko) a Michael Raffl (Rakousko)
    Střely: 39:18
    Trestné minuty: 6:35
     
    To je z naší strany vše, my děkujeme za pozornost a třeba u večerního duelu mezi Českem a Norskem na viděnou! (18:50:46)

    Tomáš Kalas

    Libor Kokoška

    Branky a nahrávky: 16. Balcers (Darzinš, Freibergs), 41. Darzinš (Balcers, Blugers), 45. Abols (Balcers, Keninš), 48. Meija (Cibulskis, Blugers), 56. Keninš (Balcers) – 15. M. Raffl (Pallestrang, Herburger), 56. Herburger (Hofer, Zwerger)


    Lotyšsko: Gudlevskis (Merzlikins) – Galvinš, Cibulskis, Freibergs, Sotnieks (A), A. Kulda, Balinskis, Zile – Roberts Bukarts, Abols, Dzierkals – Darzinš (C), Blugers, Balcers – Keninš, Meija, Gegeris – Marenis, Rihards Bukarts (A), Batna – Indrašis.
    Rakousko: Kickert (Starkbaum) – Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Schlacher, Wolf, Peter, Strong – M. Raffl, Herburger, Schneider – Ganahl (A), Komarek, T. Raffl (C) – Hofer, Hundertpfund (A), Zwerger – Haudum, Obrist, Rauchenwald.

    Rozhodčí: Roman Gofman (RUS), Peter Staňo (SVK) – Andrew Dalton (GBR), Roman Kaderli (SUI)

    Diváci: 8917
    thejrc.org