Dánsko – Francie 5:4 (3:2 po s.n.) | Švýcarsko – Itálie 9:0 (kon.) | Německo – Velká Británie 3:1 (kon.)
Lotyšsko – Rakousko 5:2 (kon.) | Slovensko – Finsko 2:4 (kon.) | Norsko – Česko 2:7 (kon.)
konec
Lotyšsko
5:2 (1:1, 0:0, 4:1)
Rakousko
Sobota 11.05.2019, 16:15 • Ondrej Nepela Arena • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    59:46
    Čtrnáct sekund před koncem ještě přichází vyloučení na rakouské straně. Strong již zbytečně nasadil zadek z boku Marenisovi a závěr zápasu tak bude trávit na trestné lavici za nedovolené bránění.
     
    56:19
    Rakousku navíc sílu na návrat dramatu bere Schneider svým faulem v útočném pásmu. Za hákování dostává dvě minuty a Lotyši mohou svůj výkon ve třetí třetině ještě vyšperkovat.
    56:00 Ronalds KENINŠ - 5:2
     
    56:00
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Když už to vypadalo, že by to mohlo být ještě dramatické, tak to tak není a nebude. Lotyši si totiž vzali tříbrankový náskok zpět a opět se prosadili po přihrávce zpoza kasy. Balcers bez problémů překonal rakouského obránce a našel před brankou RONALDSE KENINŠE. Z mezikruží se lotyšský útočník prosadil a dává větší klid svým spoluhráčům do posledních minut. Asistence: Rudolfs Balcers.
    55:44 Raphael HERBURGER - 4:2
     
    55:44
    Rakousko právě vstřelilo branku!
    Tak tohle je jasný důsledek lotyšské nedůraznosti v obraně. Dominic Zwerger poslal z levé strany puk za branku na úplně volného Fabia Hofera, který si ihned popojel před branku a ani ne půl metr od lotyšského brankáře vystřelil. Puk se odrazil od betonu k RAPHAELOVI HERBUEGEROVI, který v pádu ještě dorazil puk za záda lotyšského gólmana. Asistence: Fabio Hofer, Dominic Zwerger.
     
    54:54
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Rihards Marenis – 2 min., podrážení).
    47:16 Gints MEIJA - 4:1
     
    47:16
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Teď už je definitivně rozhodnuto, země z Pobaltí si jde pro první tři body v turnaji! Nebyla to ani vůbec složitá akce. Levé křídlo si osvojil GINTS MEIJA, který si nabruslil po přihrávce od Cibulskise z vlastního pásma před rakouského obránce a střelou o rychlosti 126 km/h vymetl přesně levý vingl! Asistence: Oskars Cibulskis, Teodors Blugers.
     
    45:02
    Teodors Blugers si parádní kličkou obešel Raphaela Wolfa, který ho navíc ještě podrazil! Rakouský obránce si teď dvě minuty odpočine na trestné lavici a bude doufat, že Lotyši nevsítí zřejmě rozhodující čtvrtý gól.
    44:19 Rodrigo ABOLS - 3:1
     
    44:19
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Z nenápadně vypadajícího souboje u mantinelu se nakonec vyklubala gólová akce! RODRIGO ABOLS se jako první dostal k vypadlému puku z tlačenice hráčů, popojel o kousek blíž k bráně a parádní trefou poslal puk do pravé šibenice za záda rakouského gólmana! Asistence: Rudolfs Balcers, Ronalds Keninš.
     
    40:41
    Rihards Bukarts u mantinelu zasáhl holí Konstantina Komarka, za což si jde na dvě minuty sednout na trestnou lavici za hru vysokou holí. Tohle by mohla být velká šance pro Rakušany na vyrovnání zápasu.
    40:23 Lauris DARZINŠ - 2:1
     
    40:23
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    To je pořádný nástup Lotyšů do třetí třetiny! Vyloučení na konci třetiny přišlo Rakušany draho. Vyhrané úvodní buly dalo základ celé kombinaci, která začala od Blugerse na levém kruhu přihrávkou pro Balcerse za branku. Balcers zvedl hlavu a našel na pravém kruhu zcela volného LAURISE DARZINŠE. Jakožto správný kapitán to Darzinš vzal na sebe a střelou do protějšího vinglu rozparádil velkou část arény! Asistence: Rudolfs Balcers, Teodors Blugers.
     
    38:53
    Clements Unterweger v souboji o puk s Rihardsem Bukartsem si pomohl hokejkou. Rozhodčí ho za to poslal na dvě minuty na trestnou lavici za hákování.
    36:50 Meijova střela se otřela o břevno
     
    36:50
    Meija se protlačil přes obránce až k zakončení z úhlu, bekhendovou střelou nad rameno Kickerta rozezvučel břevno rakouské branky!
    35:26 Velký závar před rakouskou brankou v lotyšské přesilovce
     
    35:26
    Lotyši mají ohromný závar v přesilovce! Puk dostali lidově řečeno „do ohně“, kde byli hned tři hráči ve hnědé barvě dresů, Kickert ale veškeré pokusy dokázal pokrýt a Rakušané na to konto okamžitě vyhazují!
     
    34:21
    Vyloučení v týmu Rakousko (Martin Schumnig – 2 min., sekání).
    19:10 Nebezpečný brejk Lotyšů končí nepřesnou střelou
     
    19:10
    Tak to byla šance! Guntis Galvinš jel společně s Martinšem Dzierkalsem do přečíslení 2 na 1. Třinecký obránce měl před sebou po šikovné kombinaci se svým spoluhráčem odkrytou rakouskou branku, střelu ze stoprocentní pozice ale pouze promáchl!
     
    16:54
    Třinecký Guntis Galvinš poměrně nešťastně na modré lajně podrazil rakouského útočníka Michaela Raffla. Lotyšsko teď tak bude hrát dvě minuty v početní nevýhodě.
    15:21 Rudolfs BALCERS - 1:1
     
    15:21
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Zanedlouho máme srovnáno! Tento gól byl ale pro Rakousko poměrně smolný. Střela Darzinše z levého kruhu byla totiž sražena hokejkou rakouského hráče. Bohužel pro Rakušany ale byla sražena před branku na hůl RUDOLFSE BALCERSE, který si zblízka s Kickertem jednoduše poradil! Asistence: Lauris Darzinš, Ralfs Freibergs.
    14:39 Michael RAFFL - 0:1
     
    14:39
    Rakousko právě vstřelilo branku!
    Rakušané se poměrně překvapivě ve vlastním oslabení dostávají do vedení! Po obrovské chybě v lotyšské obraně získal na ose kluziště puk najíždějící Alexander Pallestrang, který ihned našel úplně volného MICHAELA RAFFLA, který po jednoduché kličce do bekhendu dává svůj první gól na turnaji! Asistence: Alexander Pallestrang, Raphael Herburger.
    13:16 Rihards Bukarts trefil Kickerta pouze do masky
     
    13:16
    Jednoduchá přesilovková kombinace málem přinesla Lotyšům gól! Krosová přihrávka na Balcerse značila volnost právě pro tohoto hráče. Jeho střelu rakouský gólman vyrazil přímo na hůl Rihardse Bukartse, který dorážel od branky, avšak Kickert zasáhl výborně maskou!
    11:33 Ostrý střet po kterém Peter dostal trest na pět minut + do konce utkání
     
    11:33
    Na Petera se snáší hněv části tribun. Ten již totiž mimo hru sestřelil k zemi lotyšského Robertse Bukartse. Po krátké poradě sudích je trest jasný. Bukarts se nakonec dokázal po vlastních nohách dostat na střídačku a Peter se bude muset dostat po vlastních nohách do kabiny, neboť za nedovolené bránění obdržel trest 5 minut a do konce utkání. Lotyšsko má tak dlouhou přesilovku, trest odsedí Hofer.
    08:33 Kickert předvedl proti Bukartsovi dobrý zákrok
     
    08:33
    Roberts Bukarts výborně vystihl přihrávku mířící z obranného pásma Rakouska, nezazmatkoval a našel Rihardse Bukartse úplně volného na druhé straně hřiště. Ten ve velmi nadějné pozici nakonec trefil pouze Kickertovo rameno! Tohle byla zatím největší šance dnešního utkání.

    Tomáš Kalas

    Libor Kokoška

    Branky a nahrávky: 16. Balcers (Darzinš, Freibergs), 41. Darzinš (Balcers, Blugers), 45. Abols (Balcers, Keninš), 48. Meija (Cibulskis, Blugers), 56. Keninš (Balcers) – 15. M. Raffl (Pallestrang, Herburger), 56. Herburger (Hofer, Zwerger)


    Lotyšsko: Gudlevskis (Merzlikins) – Galvinš, Cibulskis, Freibergs, Sotnieks (A), A. Kulda, Balinskis, Zile – Roberts Bukarts, Abols, Dzierkals – Darzinš (C), Blugers, Balcers – Keninš, Meija, Gegeris – Marenis, Rihards Bukarts (A), Batna – Indrašis.
    Rakousko: Kickert (Starkbaum) – Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Schlacher, Wolf, Peter, Strong – M. Raffl, Herburger, Schneider – Ganahl (A), Komarek, T. Raffl (C) – Hofer, Hundertpfund (A), Zwerger – Haudum, Obrist, Rauchenwald.

    Rozhodčí: Roman Gofman (RUS), Peter Staňo (SVK) – Andrew Dalton (GBR), Roman Kaderli (SUI)

    Diváci: 8917
    thejrc.org