Dánsko – Francie 5:4 (3:2 po s.n.) | Švýcarsko – Itálie 9:0 (kon.) | Německo – Velká Británie 3:1 (kon.)
Lotyšsko – Rakousko 5:2 (kon.) | Slovensko – Finsko 2:4 (kon.) | Norsko – Česko 2:7 (kon.)
konec
Slovensko
2:4 (1:2, 1:0, 0:2)
Finsko
Sobota 11.05.2019, 20:15 • Steel Arena • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Výsledek zápasu byl dlouho otevřený, v polovině třetí třetiny ale vykročili vstříc tříbodovému zisku Finové, když se podruhé v utkání prosadil Kaapo Kakko. Domácí se snažili vyrovnat, seveřané ale v závěru zavřeli vlastní pásmo a Slováci se jen těžko dostávali do šancí. Nakonec se trefil do prázdné brány teprve osmnáctiletý Kaapo Kakko a zařídil svému mužstvu další tři body do tabulky. Ve Steel Areně se podruhé na tomto šampionátu rozezní finská hymna.

    Cenu za nejlepšího hráče utkání si přebírá Erik Černák (SVK) a kdo jiný, než Kaapo Kakko (FIN), který hattrickem rozhodl o osudu utkání. Talentovaný mladík ještě přímo na hrací ploše poskytuje rozhovor pro televizi a košickou arenou se ozývá skandování Kakko.

    Střely na bránu po třetí třetině: 25:27 (22:49:28)
     
    Konec zápasu.
    59:45 Kaapo KAKKO - 2:4
     
    59:45
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Domácím se ale nepodařilo prosadit přes obranu soupeře. Naopak kotouč získal Sakari Manninen a našel na pravém křídle rozjetého KAAPA KAKKA, který se trefuje do prázdné brány a dovršením hattricku pojišťuje vítězství Finska! Asistence: Sakari Manninen.
     
    58:57
    Marek Čiliak opustil brankoviště a Slováci hrají v šesti!
     
    58:53
    Slovensko hnáno mohutnou podporou publika kombinuje v pásmu Finska, od mantinelů se ale do střeleckých pozic nedostává.
     
    58:28
    Adam Liška zpracoval puk mezi kruhy a pohotově vypálil, finský brankář byl ale znovu připravený.
     
    58:04
    Martin Marinčin měl nabito na modré čáře, trefil ale jenom blokujícího protihráče.
     
    57:44
    Adam Liška nahodil puk z levé strany, ale bránu netrefil.
     
    57:07
    Na domácích je vidět obrovská snaha, přes zformovanou obranu soupeře se ale jen těžko dostávají. Kevin Lankinen je bez práce.
     
    56:02
    Slovensko se snaží přejít do útoku, Finsko ale vytvořilo ve středním pásmu neprostupný blok a obratně vrací kotouče zpátky na území domácích.
     
    55:19
    Richard Pánik obral soupeře o kotouč a okamžitě vystřelil, Kevin Lankinen jeho pokus ale pohotově ukryl do lapačky a hra je přerušena.
     
    54:42
    Tomáš Tatar si sjel k levé tyči finské svatyně a ze vzduchu se snažil usměrnit kotouč mezi tři tyče, to se mu ale nepodařilo.
     
    53:54
    Finové už jsou kompletní, Slováci se ale vrátili do útoku. Martin Fehérváry vystřelil z levé strany, Kevin Lankinen si ovšem připisuje další úspěšný zákrok.
     
    53:24
    Juhani Tyrväinen vybojoval kotouč u levého mantinelu a vysokým obloučkem jej poslal ven z vlastního pásma.
     
    52:47
    Martin Marinčin se vydal na útočný výlet a po pravém křídle se prodral až do zakončení, jeho pokus ale zůstal ve výstroji Kevina Lankinena.
     
    52:16
    Po střele Erika Černáka tam tribunami jenom zahučelo, jeho tvrdá rána ale do sítě neprošla. Finsko se následně osvobodilo vyhozením přes všechny čáry.
     
    51:29
    Vyloučení v týmu Finsko (Marko Anttila – 2 min., hákování).
     
    51:29
    Do ochozů košické Steel Areny si na utkání domácího Slovenska našlo cestu 7 421 diváků.
     
    51:16
    Slováci se dostali do pásma po pravé straně a Ladislav Nagy zkusil překvapit finského brankáře střelou zápěstím od mantinelu, to se mu ale nepodařilo.
    49:52 Kaapo KAKKO - 2:3
     
    49:52
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Vše je ale jinak! Ohlušující pískot dává najevo nesouhlas s výroky rozhodčích. To ale nic nemění na tom, že se Finové dostávají do vedení! Talentovaný KAAPO KAKKO se prosadil dnes už podruhé! Asistence: Niko Mikkola.
     
    49:18
    Domácí si vysloužili aplaus publika, během pár sekund si vytvořili několik šancí. Tu největší měl Tomáš Tatar, který znovu dobře tečoval před brankovištěm.
     
    48:38
    Tomáš Tatar tečoval před brankovištěm střelu Martina Marinčina, kotouč ale zamířil mimo tři tyče.
     
    47:31
    Teď už se ale soustřeďme na hru. Plexisklo je pevně na svém místě a Marek Čiliak musí zasahovat po střele Finska z okraje pravého kruhu.
     
    47:20
    Fanoušci se během nucené pauzy baví po svém. Po obvodu Steel Areny probíhá mexická vlna.
     
    47:20
    Stejně jako ve včerejším utkání Kanady s Finskem je problém s uchycením jednoho plátu plexiskla. Techničtí pracovníci míří do levého rohu slovenského pásma, aby problém vyřešili.
     
    47:20
    O něco aktivnější jsou v těchto chvílích hostující Finové, nedaří se jim ale vytvářet střelecké příležitosti. Teď se jim navíc nepodařil ani přechod modré čáry. Odpískán byl ofsajd.
     
    46:29
    Finové se už viděli na střídačce, ale musí zpátky na led. Po jejich zakázaném uvolnění se bude vhazovat po levici Kevina Lankinena.
     
    46:00
    Kaapo Kakko si našel prostor ke střele z levého kruhu, odkud mířil ke vzdálenější tyči, tam se ale zjevila lapačka Marka Čiliaka, ze které kotouč už nevypadl.
     
    45:34
    Finové se opět drželi v pásmu Slovenska, hráli ale pouze kolem mantinelů. Nakonec se domácí ujali kotouče a o hrazení jej vyhodili do středního pásma.
     
    44:46
    Róbert Lantoši střílel z prostoru mezi kruhy po kombinaci Tatara a Krištofa, jeho rána byla ale zablokována a na bránu neprošla.
     
    43:54
    Hraje se sice v pásmu Slovenska,Marku Čiliakovi ale nebezpečí nehrozí. Domácí obránci zahnali soupeře do rohu.
     
    43:16
    Juhani Tyrväinen zavezl puk do pásma a přenechal jej Joelu Kivirantavi. Ten si připravil puk ke střele na pravém kruhu, trefil ale jenom dobře postaveného Marka Čiliaka.
     
    42:35
    Hosté vyhráli buly a teď už se za modrou čáru dostali v pořádku. Juhani Tyrväinen vystřelil z prostoru jeho kruhy, puk se ale odrazil po zákroku brankáře do ochranné sítě.
     
    42:25
    Snaha Slovenska úspěch nepřinesla a Finsko otočilo hru. Ani seveřané se ale daleko nedostali, na modré čáře je zastavil ofsajd.
     
    41:22
    Marián Studenič obětavě skočil do rány finského obránce a zblokoval jeho ránu,puk se odrazil do rohu kluziště.
     
    40:32
    Tomáš Tatar se zaparkoval před bránou tak, aby Kevin Lankinen neviděl ránu Erika Černáka, ta ale až na bránu neprošla.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Ve druhé dvacetiminutovce už Finové neměli tak drtivý tlak, jako v té první, přesto si vytvořili několik zajímavých situací. Nejblíže byli gólu po tečované střele Toniho Rajaly, která se zastavila o pravou tyč Čiliakovy klece.

    Také domácí svému soupeři dokázali zavařit a nakonec se dočkali vyrovnání! I když se celá situace přezkoumávala na videu hned dvakrát, Martin Marinčin čtyřicet sekund před koncem druhé periody vyrovnal.

    Třetí dějství začne přibližně v 22:05 a já už se nemohu dočkat, jaké napínavé momenty nám přinese.

    Střely na bránu po dvou třetinách: 15:19
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje třetí třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
    39:20 Martin MARINČIN - 2:2
     
    39:20
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Steel Arena vybuchla potřetí, a teď už definitivně! Rozhodčí i po druhém přezkoumání videa gól uznal, je vyrovnáno! Puk se potuloval po brankovišti, pak jej sebral MARTIN MARINČIN a bekhendem jej dorazil do sítě! Asistence: Marián Studenič, Christián Jaroš.
     
    39:20
    Steel Arena vybuchla podruhé! Hlavní rozhodčí gól uznal! Video se ale bude přezkoumávat podruhé. Jukka Jalonen využil trenérskou výzvu, domnívá se, že brankáři bylo bráněno nedovoleně.
     
    39:20
    Steel Arena vybuchla nadšením! Kotouč skončil po akci domácích v síti, celou akci ale bude přezkoumávat videorozhodčí. Celá hala tak napjatě čeká na jeho verdikt.
     
    38:58
    Matúš Sukel' s prosmýkl po levém křídle a hledal před brankovištěm Mariána Studeniče, ten ale na přihrávku nedosáhl.
     
    38:33
    Andrej Sekera vystřelil od modré čáry. Niko Ojamäki i přes svoji snahu kotouč nezastavil, veškeré vzrušení je ale zbytečné, neboť hlavní sudí vykazuje Slováky do středního pásma kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti.
     
    38:02
    Michal Krištof přenechal zadovkou kotouč Tomáši Tatarovi, kterého hnalo publikum dopředu, slovenskému útočníkovi ale utekl kotouč z hole.
     
    37:35
    Jani Hakanpää zpracoval kotouč po Marku Anttilovi a vystřelil od modré čáry, jeho rána ale letěla daleko od brány.
     
    36:27
    Andrej Sekera mávnutím ruky poslal spoluhráče na střídačku a vydal se za vlastní bránu vyčkávat na čerstvé síly. Pak rozehrál puk do útoku.
     
    35:40
    Michal Čajkovský teď prověřil reflexy Patrika Rybára na střídačce. Domácí bek se musel před modrou čarou zastavit, aby se nedostal do ofsajdu. Když bylo útočné území vyklizené, dloubl do kotouče tak, že vylétl do lapačky náhradního brankáře.
     
    35:20
    O podobný průnik, jenom po pravém křídle, se pokoušel na druhé straně vysoký Marko Anttila, jeho rána zmizela v chráničích Marka Čiliaka.
     
    34:57
    Tomáš Tatar postupoval s bránícím hráčem na zádech po levém křídle dopředu a z prostoru kruhu vystřelil zápěstím, Kevin Lankinen ovšem mávnutím lapačky jeho pokus zastavil.
     
    34:12
    Finové vyhráli buly a Toni Rajala opět okamžitě střílel z pravého kruhu, jeho rána ale letěla daleko za druhou tyčku Čiliakovy klece.
     
    34:09
    Pod Markem Ďalogou zůstala kaluž krve, takže mu puk zřejmě způsobil nějakou nepříjemnou tržnou ránu. Technická četa teď škrabe krvavou skvrnu pryč z ledu.
     
    34:09
    Toni Rajala vystřelil z pravého kruhu a nešťastně trefil Marka Ďalogu do obličeje. Ten zůstává ležet na ledě a spěchá za ním lékař.
     
    33:37
    Mikko Lehtonen nahodil puk z úhlu na pravém křídle před bránu, Marek Čiliak jej ale natažením pravého betonu vykopl do bezpečí.
     
    32:54
    Atte Ohtamaa byl pod tlakem, kotouč ale vyhodil obloučkem tak šikovně, že se zastavil v pásmu Slovenska, a zakázané uvolnění se tak pískat nemůže.
     
    32:09
    Róbert Lantoši po vyhození Finska zavezl puk zpátky do útočné třetiny, špatnou přihrávkou pak ale odevzdal puk soupeři.
     
    31:43
    Matúš Sukel' zpracoval pas v pravém kruhu, udělal dva kroky blíž k bráně a vyslal střelu zápěstím, trefil ale jenom připraveného Kevina Lankinena.
     
    30:54
    Erik Černák po nahození Tomáše Tatara pokračovat ve hře nemohl, protože by se jednalo o ofsajd. Puku se díky tomu zmocnilo Finsko.
     
    30:31
    Vyloučení v týmu Finsko (Niko Ojamäki – 2 min., sekání).
     
    30:17
    Marián Studenič byl po zavezení kotouče do útočného pásma zastaven, za chvíli ale díky dobrému napadání vybojoval puk za hostující bránou zpět. Před brankoviště jej ale nedostal.
     
    29:38
    Domácím se nepodařilo rozehrát přesně a unavená pětice v modrém musí po zakázaném uvolnění pokračovat ve hře.
     
    29:17
    Seveřané i po návratu Andreje Sekery na led pokračovali v tlaku, který přerušil až zákrok Marka Čiliaka, jenž ukryl do lapačky střelu Toniho Rajaly.
     
    28:53
    Toni Rajala dirigoval přesilovkovou kombinaci Finska, od modré čáry nakonec vystřelil Mikko Lehtonen, jeho rána ale mířila nad bránu.
     
    27:55
    Slováci teď zažívají horké chvilky. Napřed si oddechli, když Henri Jokiharju promáchl nabídku Kaapa Kakka, jinak by mohl zakončovat do prázdné brány. Mladý obránce o pár momentů později vyslal prudkou ránu z levého kruhu, kterou Marek Čiliak se štěstím vyrazil do ochranné sítě!
     
    27:15
    Finové vyhráli buly a Oliwer Kaski mohl střílet z pravé strany,jenže trefil jenom dobře postaveného Marka Čiliaka.
     
    27:10
    Vyloučení v týmu Slovensko (Andrej Sekera – 2 min., hákování).
     
    26:52
    Matúš Sukel' v útočném pásmu narazil do Ladislav Nagye, celé situaci ale předcházel špatný přechod modré čáry, a pískal se ofsajd.
    26:34 Závar před finskou klecí
     
    26:34
    Obrovský závar před brankovištěm Finska! Puk se potuloval v předbrankovém prostoru, ležící Kevin Lankinen by nemohl zasahovat, finští beci ale kotouč odklidili do bezpečí. Martin Fehérváry pak z levého kruhu bránu netrefil.
     
    25:55
    Marko Anttila zůstal po přihrávce Jere Sallinena úplně sám mezi kruhy, v perfektní pozici ale nezkrotil neposedný kotouč!
     
    25:32
    Tomáš Tatar opouští trestnou lavici, mužstvo v modrém se ubránilo. Slovensko hned vyrazilo do útoku, zastavil ho ale ofsajd.
     
    24:45
    Finsko se po osvobození Slovenska vrátilo do útočné třetiny a od modré čáry znovu střílel Toni Rajala, teď ale zamířil příliš vysoko.
    23:49 Rajalovo zakončení během přesilové hry
     
    23:49
    Toni Rajala jako falešný obránce nejprve trefil brankáře Čiliaka, o devět sekund později ze stejné pozice vypálil znovu, a tentokrát jeho ránu zastavila tyč!
     
    23:32
    Vyloučení v týmu Slovensko (Tomáš Tatar – 2 min., hákování).
     
    23:12
    Oliwer Kaski vystřelil od mantinelu a Marek Čiliak se musel hodně natahovat, aby puk betonem vykopl.
     
    22:39
    Andrej Sekera napřáhl na vrcholku levého kruhu, trefil ale jenom blokujícího Henriho Jokiharju. Ten schytal ránu do brusle a uvolnil se mu tím nůž, takže nebyl schopný bruslit.
     
    22:09
    Finové rychle otočili hru, po bleskovém přechodu modré čáry vystřelili, zablokovaný kotouč ale vylétl až do ochranné sítě.
     
    21:48
    Marko Daňo se uvolnil na levém křídle a hledal spoluhráče u protější tyče, ten ale neposedný kotouč netrefil. Fanoušci v hledišti se chytají za hlavu.
     
    21:25
    Domácí vstoupili do druhé dvacetiminutovky aktivněji, zatím ale hostující svatyni ohrozit nedokázali.
     
    20:16
    Slovensko získalo puk z buly, jeho nahození ale sbírají hosté. Juho Lammikko se snažil projít dopředu, narazil ale na úspěšnou obranu Slovenska.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    V první třetině si Finové vytvořili drtivý tlak, o který se ale sami připravili zbytečným útočným faulem. Slovensko hozenou rukavici s radostí zvedlo a dvě sekundy po konci trestu otevřel skóre Erik Černák.

    Pak si ale nedovoleně počínali i domácí a Finsko v přesilové hře vyrovnalo, když se trefil Petteri Lindbohm. To seveřany znovu nakoplo a hosté svého soupeře opět svírali v jeho pásmu. Výsledkem byla rychlá trefa Kaapa Kakka, který otočil vývoj zápasu.

    Dokáží se domácí ve druhé třetině, která začne přibližně v 21:05, zvednout a více potrápit rychlonohé Finy?

    Střely na bránu po první třetině: 8:11
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:49
    Tu ale vyhráli Finové a sami se pokusili založit poslední útočnou akci. Jenže tu Slováci zastavili před svoji střídačkou, v první třetině se tak skóre už měnit nebude.
     
    19:24
    Tomáš Zigo byl u rozehrávajícího Fina velmi rychle a donutil jej vyhodit puk na zakázané uvolnění. Domácí mají v posledních sekundách první periody výhodu vhazování v útočném pásmu.
     
    18:35
    Martin Fehérváry schoval svoji střelu za clonící hráče hned po vyhrané buly v útočném pásmu, Kevin Lankinen si ale dokázal poradit a jeho pokus vyrazil.
     
    18:14
    Marko Anttila pozlobil slovenskou obranu, když natřikrát dorážel u pravé tyče slovenské svatyně, Marek Čiliak byl ale v pokleku silný a kotouč za své betony nepustil.
     
    17:52
    Také domácí na chvíli sevřeli svého soka v jeho pásmu, nedokázali z toho ale vytěžit ani střelu na bránu.
     
    17:17
    Adam Liška se pokoušel o rychlou odpověď. Přešel modrou čáru, kotouč si posunul blíže k ose hřiště, jeho ránu zápěstím ale Kevin Lankinen vyrazil levým betonem.
    16:11 Kaapo KAKKO - 1:2
     
    16:11
    Finsko právě vstřelilo branku!
    To je bleskový obrat mužstva ze země tisíců jezer! Niko Mikkola posunul puk za sebe na modrou čáru, kde se do něj opřel Niko KAAPO KAKKO,který tvrdou ránu pověsil nekompromisně pod horní tyč! Asistence: Niko Mikkola, Sakari Manninen.
     
    15:44
    Finové jsou při hře pěti na pět aktivnější a znovu svírají slovenský tým v jeho pásmu.
    14:21 Petteri LINDBOHM - 1:1
     
    14:21
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Hosté přesilovou hru ovšem nakonec využívají a po vstřelené brance se zvedli ze sedaček finští fanoušci, kterých je tu také ohromné množství. Veli-Matti Savinainen po neúspěšné dorážce u levé tyče posunul puk na volného PETTERIHO LINDBOHMA, který se trefil do odkryté části klece! Asistence: Veli-Matti Savinainen, Toni Rajala.
     
    13:57
    Domácí se brání dobře i nadále, dvakrát zneškodnili rozvíjející se akci soupeře hned v jejím zárodku a vyhodili puk přes všechny čáry.
     
    13:32
    Slovensko se brání dobře, samo naopak zahrozilo ve vlastním oslabení. Mário Lunter dostal přihrávku na levý kruh, jeho rána bez přípravy ale zmizela ve výstroji Kevina Lankinena.
     
    12:40
    Vyloučení v týmu Slovensko (Michal Čajkovský – 2 min., vysoká hůl).
     
    12:40
    Finsko ovšem znovu zabralo a zatlačilo Slováky v jejich pásmu. Vyplynul z toho faul, přesilovou hru si tedy zahrají také hosté.
     
    11:38
    Michal Čajkovský odvážně kličkoval před vlastním brankovištěm, když ho napadala dvojice soupeřů, situaci ale zvládl a posunul puk do středního pásma.
    10:52 Erik ČERNÁK - 1:0
     
    10:52
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Tohle už se jako využitá přesilová hra počítat nebude, ale situace vyplynula z početní převahy. Andrej Sekera napřáhl na modré čáře a Kevin Lankinen vyrazil puk jenom před sebe, odkud jej za jeho záda dorazil pohotový ERIK ČERNÁK! Asistence: Andrej Sekera, Richard Pánik.
     
    10:12
    Róbert Lantoši zkusil vystřelit ze své oblíbené pozice na okraji levého kruhu, jeho rána byla ale nepřesná a vyhnala Slovensko pryč z útočného pásma.
     
    09:43
    Jani Hakanpää sebral kotouč za vlastní bránou a o plexisklo se jej snažil vyhodit. To se mu podařilo jenom částečně, protože se hrací předmět odrazil do ochranné sítě a moc nechybělo, aby z toho bylo zdržování hry.
     
    09:10
    Erik Černák z osy hřiště vystřelil a Kevin Lankinen vůbec nevěděl, kam se po jeho zákroku kotouč odrazil Roztáhl se v brankovišti a puk nakonec přikryl, hra je přerušena.
     
    08:50
    Vyloučení v týmu Finsko (Atte Ohtamaa – 2 min., sekání).
     
    08:50
    Tlak Finska trvá, teď ale pravděpodobně na chvíli opadne. Hosté se o něj připravili sami, když se provinili při útočné snaze sekáním.
     
    08:03
    Finové i nadále svírají svého soupeře. Ránu Jani Hakanpää domácí brankář neviděl, puk ale naštěstí pro něj mířil mimo tři tyče.
     
    07:03
    Niko Mikkola předvedl mohutný nápřah v prostoru nad pravým kruhem,jeho dělovku ovšem lapil Marek Čiliak do rukavice.
     
    06:48
    Finové rychle přistupují ke slovenským obráncům a znemožňují jim přesnou rozehrávku. Slovensko je znovu pod tlakem.
     
    06:20
    Atte Ohtamaa nahodil puk ze středního pásma přesně na gólmana Čiliaka a sám se rychle tlačil před brankoviště. Slovenský brankář před ním puk raději pokryl lapačkou a nechal přerušit hru.
     
    05:32
    Teď už ale zahrozili i domácí. Na levém křídle měl dostatek prostoru Róbert Lantoši, jeho rána ale minula vzdálenější tyč finské svatyně.
     
    04:36
    Niko Mikkola zachytil kotouč na modré čáře a okamžitě jej vypálil na bránu, Marek Čiliak jej vytěsnil lapačkou mimo tři tyče.
     
    04:07
    Slovensko se dostalo pod tlak a Christián Jaroš vyřešil svízelnou situaci vyhozením puku na zakázané uvolnění. Vhazovat se bude po pravici Marka Čiliaka.
    03:08 První šance Finska v dnešním utkání
     
    03:08
    Niko Ojamäki zůstal úplně volný před brankovištěm. Jeho teč Marka Čiliaka nezaskočila, domácí gólman si poradil i s následnou dorážkou!
     
    02:34
    Slovenští fanoušci si hlasitě přejí vstřelení branky, na kotouči se ale drží hostující mužstvo.
     
    02:02
    Kaapo Kakko nahodil kotouč na bránu. Marek Čiliak puk zachytil holí, a pak jej rozehrál do rohu kluziště.
     
    01:22
    Toni Rajala držel puk na modré čáře a z tribun se ozval ohlušující pískot. Finský útočník nahodil puk jenom do rohu kluziště, kde hrají domácí.
     
    00:51
    Ladislav Nagy málem zachytil riskantní rozehrávku Finska, na puk ale o kousíček nedosáhl.
     
    00:23
    Za bouřlivého skandování "Slovensko" se vydali dopředu také hosté, puk ale skončil na slovenské střídačce.
     
    00:11
    Erik Černák okamžitě nahodil puk do útočného pásma, tam jej ale Slováci nezachytili.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní formace jsou připraveny, hlavní rozhodčí zanedlouho vhodí úvodní buly tohoto utkání.
     
    Steel Arenou otřásá mohutný potlesk a řev – to znamená jediné. Na ledovou plochu právě vyjeli hráči Slovenska, kteří oblékají modré dresy. Finové v bílém je následují.
     
    Jak už se tu stalo tradicí, hřiště před začátkem utkání patří maskotovi turnaje. Diváky teď baví Macejko.
     
    Aréna setměla a na ledové ploše, stejně jako před ostatními zápasy, probíhá úžasný videomapping.
     
    Do začátku utkání zbývá ještě zhruba 10 minut, a už teď panuje ve Steel Areně parádní atmosféra. Hlasatel nyní představuje sestavu domácích. Do brankoviště se oproti včerejšímu utkání postaví Marek Čiliak.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Čiliak (Rybár) – Sekera (C), Černák, Marinčin, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Čajkovský – Tatar (A), Krištof, Pánik – Nagy (A), Sukel', Studenič – Daňo, Zigo, Lantoši – Lunter, Buc, Liška.

    Finsko: Lankinen (Vehviläinen) – Ohtamaa, Lehtonen (A), Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto – Savinainen (A), Ilomäki, Rajala – Kakko, Manninen, Pesonen – Ojamäki, Tyrväinen, Kiviranta – Anttila (C), Lammikko, Sallinen.

    Rozhodčí: Manuel Nikolič (AUT), Max Sidorenko (BLR) – Rene Jensen (DEN), Dustin McCrank (CAN).
     
     Finsko

    Počet bodů: 3
    Skóre: 3:1
    Poslední utkání: Finsko – Kanada 3:1

    Finsko čekal hned na úvod turnaje velmi těžký soupeř, který byl složen především z hráčů NHL. Fini se však tohoto týmu vůbec nezalekli a podali velmi dobrý týmový výkon. Nenechali soupeři na ledě ani kousek prostoru, díky čemuž se dostali jako první do vedení. Mladá kometa Kakko totiž proměnila svůj únik, přestože byla faulována. Kanaďané sice dokázali srovnat stav utkání v početní výhodě, jenže Finsko přidalo ještě dvě branky a bralo zaslouženou výhru 3:1.
     
     Nominace Finska na MS

    Brankáři: Jussi Olkinuora (Pelicans Lahti), Veini Vehviläinen (Kärpät Oulu), Kevin Lankinen (Rockford/AHL).

    Obránci: Jani Hakanpää, Atte Ohtamaa (oba Kärpät Oulu), Oliwer Kaski (Pelicans Lahti), Henri Jokiharju (Chicago/NHL), Miika Koivisto (Dynamo Moskva/KHL), Mikko Lehtonen (HV 71/Švéd.), Petteri Lindbohm (Lausanne/Švýc.), Niko Mikkola (San Antonio/AHL).

    Útočníci: Kristian Kuusela, Niko Ojamäki (oba Tappara Tampere), Marko Anttila, Sakari Manninen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Arttu Ilomäki (Lukko Rauma), Kaapo Kakko (TPS Turku), Joel Kiviranta (Sport Vaasa), Eetu Luostarinen (KalPa Kuopio), Juhani Tyrväinen (IFK Helsinky), Juho Lammikko (Florida/NHL), Harri Pesonen (Langnau/Švýc.), Toni Rajala (Biel/Švýc.), Jere Sallinen (Örebro/Švéd.), Veli-Matti Savinainen (Kunlun/KHL).
    Talentovaný útočník Kaapo Kakko zazářil proti Kanadě. Co předvede proti Slovákům?
     
    Slovensko

    Počet bodů: 3
    Skóre: 4:1
    Poslední utkání: USA – Slovensko 1:4

    Slovensko vstoupilo do skupiny A v rámci hokejového mistrovství světa včerejším zápasem se Spojenými státy. A zápas to byl pro Slováky vskutku parádní. Ti vlétli do zápasu jako uragán a už v páté minutě se dostali do vedení o gól. Američané sice zvládli vyrovnat v přesilové hře ještě v průběhu první třetiny, jenže to od nich bylo vše. Slovensko se prosadilo ještě třikrát a byla z toho výhra 4:1. Pro Slováky jsou tři body důležité, jelikož v této skupině je hned několik silných týmů, které pokukují minimálně po čtvrtfinále. Pořádající země však udělala důležitý krok vpřed.
     
    Nominace Slovenska

    Brankáři: Denis Godla (KalPa Kuopio), Marek Čiliak (Kometa Brno), Patrik Rybár (Grand Rapids Griffins/AHL).

    Obránci: Patrik Koch (HC Košice), Marek Ďaloga (Mora IK), Michal Čajkovský (Dinamo Moskva, KHL), Martin Fehérváry (HV 71, Švéd.), Christián Jaroš (Ottawa Senators/NHL), Andrej Sekera (Edmonton Oilers/NHL), Erik Černák (Tampa Bay Lightning/NHL), Martin Marinčin (Toronto Maple Leafs/NHL).

    Útočníci: Dávid Bondra (HK Poprad), Dávid Buc (Slovan Bratislava, KHL), Róbert Lantoši (HK Nitra), Adam Liška (Slovan Bratislava, KHL), Michal Krištof (Karpat Oulu), Libor Hudáček (Bíli Tygři Liberec), Ladislav Nagy (HC Košice), Matúš Sukeľ (Slovan Bratislava, KHL), Tomáš Zigo (Banská Bystrica), Marián Studenič (Binghamton Devils/AHL), Richard Pánik (Arizona Coyotes/NHL), Tomáš Tatar (Montreal Canadiens/NHL), Marko Daňo (Manitoba Moose/AHL), Mário Lunter (Slovan Bratislava/Banská Bystrica).
     
    Dobrý den, chtěla bych Vás přivítat u dnešního utkání mezi domácím Slovenskem a Finskem. Zápas začne ve 20:15 a my budeme u toho!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:15.

    Milan Sochor

    Branky a nahrávky: 11. Černák (Sekera, Pánik), 40. Marinčin (Studenič, Jaroš) – 15. Lindbohm (Savinainen, Rajala), 17. Kakko (Mikkola, Manninen), 50. Kakko (Mikkola), 60. Kakko (Manninen)


    Slovensko: Čiliak (Rybár) – Sekera (C), Černák, Marinčin, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Čajkovský – Tatar (A), Krištof, Pánik – Nagy (A), Sukel', Studenič – Daňo, Zigo, Lantoši – Lunter, Buc, Liška.
    Finsko: Lankinen (Vehviläinen) – Ohtamaa, Lehtonen (A), Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto – Savinainen (A), Ilomäki, Rajala – Kakko, Manninen, Pesonen – Ojamäki, Tyrväinen, Kiviranta – Anttila (C), Lammikko, Sallinen.

    Rozhodčí: Manuel Nikolič (AUT), Max Sidorenko (BLR) – Rene Jensen (DEN), Dustin McCrank (CAN)

    Diváci: 7421
    thejrc.org