Breda – Zwolle 0:0 (kon.) | Den Haag – Willem II 6:2 (kon.) | Excelsior – Alkmaar 4:2 (kon.)
Emmen – Groningen 1:0 (kon.) | Graafschap – Ajax 1:4 (kon.) | Eindhoven – Heracles 3:1 (kon.)
Sittard – Feyenoord 1:4 (kon.) | Utrecht – Heerenveen 3:1 (kon.) | Venlo – Arnhem 1:3 (kon.)
konec
BV De Graafschap
1:4 (1:2)
Ajax Amsterdam
Středa 15.05.2019, 19:30 • Stadion De Vijverberg (Doetinchem) • Nizozemská Eredivisie • 33. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.
     
    Krásný středeční večer, vítám všechny příznivce fotbalu. V nizozemské Eredivisie už zbývá odehrát poslední kolo a my se společně zaměříme na utkání Ajaxu, který má na dosah mistrovský titul, k závěrečnému utkání sezony zavítají semifinále Ligy mistrů do Graafschapu.
     
    Fotbalisté Ajaxu mají na dosah mistrovský titul. Druhý Eindhoven už má téměř nereálnou šanci na sesazení Ajaxu z první pozice. Letošní semifinalista Liga mistrů vede před závěrečným kolem o tři body, i kdyby ale prohrál a PSV zvítězilo s Heraclesem, tak má stále k dobru luxusní náskok ve skóre, který činí hned čtrnáct branek! Klíčový duel Eindhoven prohrál o víkendu na trávníku Alkmaaru 0:1.

    Tým vedený stále jen devatenáctiletým kapitánem Matthijsem De Ligtem byl také krok od samotného finále milionářské Ligy mistrů. V odvetném utkání semifinále proti Tottenhamu vedl Ajax již 2:0, ale ve druhém poločase hned třikrát inkasoval, velmi šťastná trefa Lucase Moury v nastaveném čase nechala nizozemský celek před branami madridského finále.

    Po čtyřleté odmlce se Ajax může stát nizozemským králem, v domácí soutěži prohrál v celé sezoně pouze čtyřikrát! Naposledy podobně jako PSV v Alkmaaru 0:1 téměř před dvěma měsíci.

    To Graafschap dlouho bojoval o udržení v nejvyšší nizozemské soutěži Eredivisie. Především kvůli mizerné formě v období Vánoc se Graafschap bude muset vypořádat s nevyzpytatelnou baráží. Ještě o víkendu měl alespoň teoretickou šanci na jisté udržení, ale proti Vitesse schytal debakl 1:6 a jistě už nebude lepší než na konečné šestnácté pozici.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    16.12. 2018 Ajax – Graafschap 8:0
    08.05. 2016 Graafschap – Ajax 1:1
    20.12. 2015 Ajax - Graafschap 2:1
    23.09. 2015 Ajax – Graafschap 2:0
    13.07. 2013 Graafschap – Ajax 0:3
     
    Úvodní sestavy:

    BV De Graafschap: N. Bertrams – Owusu, Straalman, Nieuwpoort, Tutuarima – Matusiwa, El Jebli, Vet – van Mieghem, Serrarens, Bahoui.
    Náhradníci: Jurjus, Rondeel – Klaasen, Nijland, Nieuwpoort, Burgzorg, Olijve, Benschop.

    AFC Ajax: Onana – Mazraoui, de Ligt (C), Blind, Tagliafico – Schöne, van de Beek, F. de Jong – Zijach, Huntelaar, Tadić.
    Náhradníci: Lamprou, B. Varela – Kristensen, Veltman, Neres, Sinkgraven, Magallán, Labyad, Dolberg, de Wit, Lang, Ekkelenkamp.

    Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegstra.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    O úvodní rozehrávku se postaral útočník Ajaxu Klaas-Jan Huntelaar. Hosté se však s balonem zatáhli na vlastní polovinu, k rozehrávce se dostal i Onana.
     
    3
    Tuturima vybojoval míč na Zijachovi, následně se domácí drali po levém kraji do útoku, ale dále než několik metrů za půlící lajnu se nedostali. Dlouhým odkopem však poslal míč k Bertramsovi Van De Beek.
     
    4
    Fotbalisté Ajaxu jsou při rozehrávce pod tlakem. Mazraoui si musel pomoci přihrávkou na Schöneho, následně přišel obranný zákrok Veta, ale míč skončil jen za postranní lajnou.
     
    5
    Po bloku De Ligta rozehrávali domácí první rohový kop zápasu. Před Onanou ale skvěle zasáhl Blind, De Graahschap se ještě udržel u balonu, ale prudká rána El Jebliho se mezi tři tyče nevešla.
     
    6
    Dlouhý nákop na levém kraji Tadić nezachytil, balon doskákal i s přispěním Owusy až k nohám domácího gólmana. Také Ajax okamžitě vytahuje napadání.
     
    7
    Zijach si obhodil na pravé straně Tutuarimu a ten ho rychle stáhl k zemi. Hostující fotbalisté rozehráli jen do kombinace, která ale vyvrcholila zblokovanou ránou Huntelaara.
     
    8
    Na vysoký centr si naskočil hostující kapitán Matthijs De Ligt, ale při snaze hlavičkovat si pomohl v souboji s Neiuwpoortem rukama. Hlavní rozhodčí píská útočný faul.
     
    9
    Dušan Tadić si poradil na levém kraji s Owusou, po rychlém kličce vypálil směrem na branku, ale Bertrams zasáhl levou nohou. Mezitím ale zůstal na trávníku Bahoui, který musí být ošetřen.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka vyšla lépe Ajaxu. Domácí se jen těžce dostávají k balonu. Do nadějného brejku mohl jít Zijach, ale v kombinaci si Huntelaarem nebyl dostatečně přesný.
     
    11
    Schöne vedl útočnou akci Ajaxu z pravé strany, po přihrávce k Mazraouimu přišel centr do pokutového území, kde však nedokázal hlavičkovat obsazený Klaas-Jan Huntelaar.
     
    12
    Převaha lídra Eredivisie se postupem času zvyšuje. De Jong si narazil u postranní čáry s Tadićem, ale až do pokutovému území se hostům nepodařilo proniknout.
     
    13
    Rozehrávku tentokrát vzal na sebe Daley Blind. Zkušený stoper hostujícího týmu ale lobem za obranu Zijacha nenašel. Kombinace Ajaxu ale může po odkopu Straalmana pokračovat.
     
    14
    Propagační rána Noussaira Mazraouiho neměla šanci překonat Bertramse. Balon neměl žádnou razanci a tak byl domácí brankář včas u své tyče.
     
    15
    Po čase se dostal ke slovu také domácí tým. Van De Beek trefil po odehrání balonu El Jebliho, ale Vetovi následný pokus o rychlou rozehrávku příliš nevyšel.
     
    16
    Marocký obránce Noussair Mazraoui opět hledal v pokutového území Huntelaara, balon však stačil před zkušeným útočník Ajaxu odhlavičkoval do bezpečí Nieuwpoort.
     
    17
    Také André Onana musel být v pozoru. Serrarensova rána ze střední vzdálenosti však mířila jen přesně do středu branku a Onana tak neměl příliš práce.
     
    18
    Po průnikové přihrávce do vápna už mohl Dušan Tadić pálit z nadějné pozice, ale ještě chtěl akci vyšperkovat přihrávkou před prázdnou branku Huntelaarovi. Balon už přes Straalmana neprošel.
     
    19
    Nicolás Tagliafico zatím nebyl příliš vidět. Po prudké přihrávce si nabíhal na levém kraji, ale další spolupráce s Tadićem už nevyšla podle představ obou hráčů.
     
    20
    Ani dvacet minut vážnější brankovou příležitost nepřineslo. Ajax sice drží většinu času pod kontrolou, ale před Bertramse se dostal pouze v minimu případech.
     
    21
    Nigel Bertrams mohl rozehrávat po odpískaném faulu Tadiće, balon však pop odrazu od trávníku skončil až o Onany. Ajax může pokračovat v ofenzivní snaze.
     
    22
    Po rozehrávce rohového kopu se hosté usadili před vápnem soupeře. S centrem De Jonga si s velkým přehledem poradil Straalman, ale následně musel Bertrams řešit dělovku Blinda.
    22. Blindův pokus dokázal Bertrams vyrazit
     
    23
    Po dalším rohovém kopu hlavičkoval z prostoru pro penaltu De Ligt, ale branku netrefil o pořádný kus. Domácí mohou tlak soupeře otupit postupnou rozehrávkou.
     
    25
    Tutuarima nepříjemně centroval do pokutového území, ale nikdo z hráčů míč nezasáhl. Ajax následně soupeře vytlačil až za půlící lajnu.
     
    26
    S Mazraouim si nyní narazil na pravém kraji Zijach, následně se mohl vydal do vápna, ale raději ještě zvolil přihrávku na obsazeného Schöneho.
     
    27
    Tagliafico musel zabrat v obraně, rychlý Owusu zavařil hostujícímu obránci, ale ten se dostal před soupeře tělem a získal čistě míč pro Ajax.
     
    28
    Ajaxu nevychází finální fáze. Tadić měl na levé straně spoustu prostoru pro postup do vápna, ale Huntelaarova přihrávka skončil jen k kopaček bránícího Straalmana.
     
    29
    Ke slovu se dostal také De Graafschap. Domácí se hnali po dlouhé době do útoku, s Matusiwou si narazil Van Mieghem, ale rána právě druhého jmenovaného skončila jen na těle Blinda.
     
    30
    Ani půlhodina hry branku nepřinesla. Ajax má velkou územní převahu, ale zatím se nemůže dostat k jediné slibné příležitosti.
     
    31
    Klaas-Jan Huntelaar mohl otevřít brankový účet. Z pravé straně přišla přízemní přihrávka od Zijacha, ale pětatřicetiletý kanonýr pálil jen do brankáře domácího celku. Bertrams poté při snaze vyboxovat míč sestřelil vlastního obránce.
    31. Nigel Bertrams podržel svůj tým pohotovým zákrokem
     
    32
    Hosté začínají přidávat v tempu. Na levé straně byli v akci Tagliafico s Tadićem, právě srbský útočník ještě přihrával do vápna Huntelaarovi, který byl opět přikrytý soupeřem.
     
    33
    Schöne přinášel hru z pravé na levou stranu. Balon však skončil až za koncovou čárou mimo dosah nabíhajícího De Jonga. Rozehrávat bude od své branky Bertrams.
     
    35
    Hosté mohli jít do otevřenější obrany, ale Van De Beekova přihrávka byla nepřesná a jako první tak byl před Zijachem u balonu Bertrams.
     
    36
    Donny Van De Beek zazdil nadějnou příležitost v pokutového území. Zijach prokličkoval z pravé strany do vápna, poté zpětnou přihrávkou oslovil Van De Beeka, který ale v jasné šanci netrefil míč dokonale.
     
    37
    El Jebli přetlačil ve středu pole De Jonga, poté zkoušel přihrávat Serrarensovi, který ale stál až za připraveným De Ligtem.
     
    38
    Další nadějná akce Ajaxu. Po průnikové přihrávce do vápna byl Huntelaar v solidním postavení, poté ještě přihrával před branku, kde však už Tadić nedokázal zakončit.
     
    39
    Lasse Schöne rozehrával po faulu na Zijacha volný přímý kop. Domácí se sice ubránili, ale poté přišel další nedovolený zákrok tentokrát na Blinda těsně před vápnem.
     
    39
    Ajax právě vstřelil branku!
    Fantastická trefa a Ajax vede! Po faulu na Daleyho Blinda si postavil míč na místo přestupku LASSE SCHÖNE. Dvaatřicetiletý Dán z ideální pozice před vápnem zakroutil míč přes obrannou zeď parádně k levé tyči. Bertrams byl bez větší šance zasáhnout.
    39. Lasse SCHÖNE - 0:1
     
    41
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Ajax pokračuje v nastaveném tempu a chce ještě do přestávce pojistit své vedení. Přihrávku na Huntelaara ale zastavil ve skluzu Nieuwpoort.
     
    42
    Graafschap právě vstřelil branku!
    De Graafschap ještě do poločasu srovnává stav! Domácí se dostali po dlouhých minutách v obraně na útočnou polovinu a ihned udeřili. Po parádní Vetově přihrávce do pokutového území se prosadil kolem obránce YOUSSEF EL JEBLI, který překonal Onanu střelou k přední tyči.
    42. Youssef El Jebli - 1:1
     
    43
    Domácí jsou najednou na koni. Mazraoui měl co dělat, aby zastavil unikajícího Veta u postranní čáry. De Graafschap bude pokračovat autovým vhazováním.
     
    44
    Minutu před pauzou se dostal k balonu domácí Azor Matusiwa. Daryl Van Mieghem si zpracoval přihrávku, ale kolem sebe měl pouze hráče v dresu Ajaxu.
     
    45
    Ajax právě vstřelil branku!
    Také Ajax se ještě před přestávkou dostal ke slovu. Tadić motal obránce na hranici pokutového území, poté předal míč Zijachovi, který prošel a balonem až ke koncové čáře. Přihrávkou zpět přesně do pohybu našel NICOLÁSE TAGLIAFICA a ten již z blízkosti poslal balon do sítě.
    45. Nicolás TAGLIAFICO - 1:2
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Jedna nastavená minuta je minulostí a první poločas končí. Fotbalisté Ajaxu odcházejí do šaten spokojeněji za vedení 2:1 nad De Graafschapem.

    Dlouho oběma týmům vyhovovalo poklidné tempo zápasu. O první nadějné ohrožení domácí branky se postaral Daley Blind, ale jeho ránu Bertrams vyrazil. Brankové hody přišly až pět minut před přestávkou, nejprve poslal Ajax o vedení fantastickou ránou z volného přímého kopu Lasse Schöne. Domácím se ale podařilo bleskově srovnat krok, když lehce prošel obranou a překonal Onanu Youssef El Jebli. Skóre na stranu Ajaxu ještě před přestávkou překlopil Nicolás Fagliafico, který zužitkoval vynikající přihrávce Zijacha.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 20:32.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Do druhého poločasu vstoupili rozehrávkou domácí fotbalisté. Po dlouhém nákopu na polovinu Ajaxu se však balonu zmocnil pouze Daley Blind.
     
    48
    Zákrok na De Jonga zůstal neodpískán a tak mohli jít domácí do rozhozené obrany Ajaxu. Bahoui mohl pálit z nadějné pozice, ale míč mu sjel po kopačce.
     
    49
    Ze střední vzdálenosti protáhl Onanu Daryl Van Mieghem. Hostující brankář se musel vymrštit k levé tyči, ale nakonec stačil míč vyrazit před sebe. Následně už byl jako první u balonu De Ligt.
     
    50
    Nebezpečnou přihrávku za obranu adresoval Schöne na Zijacha. Owusu se ale stačil s marockým útočníkem vrátit a ještě balon odvrátil alespoň na rohový kop.
     
    51
    Ani další centr od rohového praporku se neujal. Hosté se však u balonu udrželi a mohou pokračovat v ofenzivním představení.
     
    52
    Tagliafico si podobně jako u druhé branky Ajaxu sbíhal od levé postranní lajny až do pokutového území, ale tentokrát přihrávku od Zijacha nedostal přesně do běhu.
     
    53
    Ani druhý poločase nezačíná ve vysokém tempu. De Graafschap získal míč u středového kruhu na Van de Beekovi, poté mohl postupoval směrem dopředu Vet, ale raději zvolil přihrávku do strany.
     
    54
    Na pravé straně měl místo i čas k centru Leeroy Owusu. Místo pasu do šestnáctky ale zvolil přímou ránu, která ale Onanu nemohla vystrašit.
     
    55
    Bahoui vedl útočnou akci domácího celku. Balon proskákal skrz vápno až k El Jeblimu, který ale z nečekané pozici nedokázal Onanu ohrozit.
     
    56
    Domácí se tlačí k vyrovnání. Nyní nebyl ve špatném postavení Serrarens, ale z úhlu si s Tagliaficem neporadil, následnou přihrávku za obranu již Bahoui nepochopil.
     
    57
    Ajax nebyl daleko od třetího zásahu. Zijach si zpracoval míč na pravé straně vápna, mohl střílet, až příliš dlouho otálel se zakončením a poté pokus hostujícího útočníka vykopl Straalman.
     
    58
    Matthijs De Ligt vyvezl míč od vlastního vápna až ke středovému kruhu. Ajax následně postupoval kupředu po levém kraji, kde ale nebyl úspěsný Schöne.
     
    59
    Už už to vypadalo, že hosté přidají třetí branku, ale po pasu Schöneho do pokutového území se ocitl Frenkie De Jong v jasném ofsajdu.
    59. Šanci Ajaxu zhatil ofsajd
     
    60
    Ajax vede i po hodině hry 2:1. Ve druhém poločase se tempo zápasu lehce snížilo, ale i tak se hosté snaží přidat další branky.
     
    61
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Noussair Mazraoui, přichází Rasmus Nissen Kristensen.
     
    62
    Do rychlého kontru s Van De Beekem putoval Schöne. Také Kristensen se dostal poprvé do hry, ale při pokusu odcentrovat fauloval bránícím Tutuarimu.
     
    63
    Ani další rohový kop Ajaxu nevyšel, naopak se hosté museli rychle stahovat do obrany. Vet vystihl kličku De Jonga, poté upaloval s balonem až do vápna soupeře, ale to už byl zpět De Ligt.
     
    64
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Lasse Schöne, přichází Kasper Dolberg.
     
    65
    Ajax i nadále kontroluje svůj náskok. Zdlouhavou kombinaci u středového kruhu ještě prodloužila narážečka Van De Beeka se střídajícím Dolbergem.
     
    66
    Serrarens nebyl daleko od parádního zpracování těžké přihrávky mezi obránce. Balon mu ale nakonec odskočil v pozornému Blindovi.
     
    68
    Hakím Zijach nejprve vynikajícím pohybem obral o balon Owusa, následně ale vycestoval s míčem až za koncovou čáru a nedostal se tak ani k centru.
     
    68
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Daryl van Mieghem, přichází Delano Burgzorg.
     
    69
    Pokutový kop pro Ajax! De Jong skvěle prošel do pokutového území, kde ho poslal k zemi Matisuwa.
    69. Penaltový zákrok
     
    69
    Ajax právě vstřelil branku!
    Balon si na značku pokutového kopu postavil DUŠAN TADIĆ. Zkušený třicetiletý útočník zamířil nechytatelně do levého horního rohu domácí branky. Nigel Bertrams si vybral opačnou stranu.
    69. Dušan TADIĆ - 1:3
     
    71
    Tlak Ajaxu pokračuje i po třetí vstřelené brance. Právě Tadić byl u balonu na levém kraji, ale s bránícím Straalmanem si tentokrát neporadil.
     
    72
    De Graafschap ale nechce zakončit ligový ročník výraznou prohrou a tak se vrhá do útoku. Matusiwa přihrával na levou stranu, odkud rychle centroval do vápna Owusu. V šestnáctce se ale Van Mieghem neprosadil.
     
    73
    Ve středu pole zůstal ležet na trávníku Azor Matusiwa. Hra ještě chvíli pokračovala, ale po akci Ajaxu hlavní rozhodčí přerušuje hru.
     
    74
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Azor Matusiwa, přichází Frank Olijve.
     
    75
    Van De Beekovi se podařilo získat míč proti Vetovi. Hosté se ale u míče příliš dlouho nezdrželi a po chybě Dolberga museli čelit náporu Serrarense, který ale pálil pouze nad.
     
    77
    Po dlouhém nákopu vyhrál hlavičkový souboj Huntelaar, poté sklepl míč Zijachovi, který ale nedokázal dokonale vymotat ke střele. Tak přece jen Hakím Zijach pálil, ale Bertrams byl připravený.
     
    78
    Hosté se opět dostávají do tlaku. S Dolbergem si narazil ve středu pole de Jong, poté přišla průniková přihrávka na Zijacha, ale domácí se stačili ubránit.
     
    79
    Dva metry před pokutovým územím Ajaxu byl faulován Daryl Van Mieghem. De Graafschap má jedinečnou možnost snížit stav dnešního duelu z podobné pozice, ze které udeřil Lasse Schöne.
     
    79
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Donny van de Beek, přichází Dani de Wit.
     
    80
    K balonu se postavil Nabil Bahoui, ale prudkou ránou našel jen horní patro obranné zdi Ajaxu. Domácí se ale ještě udrželi u balonu.
     
    81
    Po faulu na Veta nechal hlavní rozhodčí domácím výhodu. Tu však proměnil jen ve zblokovanou ránu Daryl Van Mieghem. Následovat bude rohový kop.
     
    82
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Nabil Bahoui, přichází Stefan Nijland.
     
    83
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením zbývá do konce druhého poločasu i celé sezony. Ajax i nadále vede na trávníku De Graafschapu o dvě branky.
     
    84
    Ajax tentokrát rozehrával rohový kop pouze do kombinace. V pokutovém území zkoušel pálit z otočky Zijach, ale jeho pokus skončil jen na obránci před sebou.
     
    85
    Hosté se tlačí do útoku, co to jen jde. Po Huntelaarově střele předvedl skvělý zákrok Bertrams, ale ihned poté byl odpískán ofsajd.
     
    86
    V krkolomné pozici zakončoval v pokutovém území také Kasper Dolberg. Balon netrefil ideálně a tak mohl domácí brankář s lehkostí zasáhnout ve svém vápně.
     
    87
    De Wit zasáhl ve středu pole koleno Veta a to neuniklo hlavnímu rozhodčímu. Domácí velmi rychle rozehrávali směrem k brance Ajaxu, ale u balonu příliš dlouho nevydrželi.
     
    88
    André Onana rozehrával s De Ligtem na hranici pokutového území. Fotbalisté Ajaxu si užívají poslední chvíle na trávníku před mistrovskými oslavami.
     
    89
    Ajax právě vstřelil branku!
    Ajax přidává v samém závěru zápasu čtvrtý zásah! DUŠAN TADIĆ si obhodil na levé straně pokutového území bránícího Tutuarimu, poté mohl ještě nabízet míč před prázdnou branku Zijachovi, ale zvolil prudkou ránu k přední tyči a udělal skvěle. Bertrams si sice na míč sáhl, ale nestačil ho už vyrazit.
    89. Dušan TADIĆ - 1:4
     
    90
    Ajax pokračuje v držení balonu i v devadesáté minutě zápasu. Dolberg si narazil s De Jongem, poté přišla přihrávka na Zijacha, ale ten už byl obsazený.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí oddaluje mistrovské oslavy Ajaxu o dvě nastavené minuty ve druhém poločase.
     
    90+2
    V nastaveném čase se ještě dostali do útoku domácí fotbalisté. Serrarens zkoušel zakroutit míč do pokutového území, ale v něm vládne André Onana.
     
    90+2
    Zijachův volný přímý kop byl pořádně nebezpečný, ale nakonec nemusel Bertrams u své tyče zasahovat.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Mistrovské oslavy mohou začít! Ajax se po čtyřech letech vrací na nizozemský trůn!

    Po vítězství v domácím poháru, smolném vypadnutí v semifinále Ligy mistrů nyní Ajax završuje veleúspěšnou sezonu mistrovským titulem! Před druhým PSV Eindhoven udržela parta kolem kapitána Matthijsem De Ligta tříbodový náskok a může slavit.

    V dnešním duelu dlouho oběma týmům vyhovovalo poklidné tempo zápasu. O první nadějné ohrožení domácí branky se postaral Daley Blind, ale jeho ránu Bertrams vyrazil. Brankové hody přišly až pět minut před přestávkou, nejprve poslal Ajax o vedení fantastickou ránou z volného přímého kopu Lasse Schöne. Domácím se ale podařilo bleskově srovnat krok, když lehce prošel obranou a překonal Onanu Youssef El Jebli. Skóre na stranu Ajaxu ještě před přestávkou překlopil Nicolás Tagliafico, který zužitkoval vynikající přihrávce Zijacha.

    Po změně stran se ujal tempa opět Ajax. Azor Matusiwa zavinil pokutový kop, který bezpečně proměnil Dušan Tadić. Hosté měli ještě další šance, ale poslední slovo měl znovu srbský útočník Dušan Tadić, který těsně před koncem upravil skóre na konečných 4:1 pro Ajax.
     
    Držení míče: 37 % : 63 %.
    Střely na branku: 3:9. Střely mimo: 5:3. Rohy: 2:6. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 8:6. (21:27:26)

    Vít Schück

    Branky: 42. El Jebli – 39. Schöne, 45. Tagliafico, 69. Tadić (pen.), 89. Tadić

    Karty:   69. Matusiwa (GRA)


    Držení míče: 37 % : 63 %.
    Střely na branku: 3:9. Střely mimo: 5:3. Rohy: 2:6. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 8:6.
    BV De Graafschap: N. Bertrams – Owusu, Straalman (C), Nieuwpoort, Tutuarima – Matusiwa (74. Olijve), El Jebli, Vet – van Mieghem (68. Burgzorg), Serrarens, Bahoui (82. Nijland).
    Náhradníci: Jurjus, Rondeel – Klaasen, Nijland, Nieuwpoort, Burgzorg, Olijve, Benschop.

    Ajax Amsterdam: Onana – Mazraoui (61. Kristensen), de Ligt (C), Blind, Tagliafico – Schöne (64. Dolberg), van de Beek (79. de Wit), F. de Jong – Zijach, Huntelaar, Tadić.
    Náhradníci: Lamprou, B. Varela – Kristensen, Veltman, Neres, Sinkgraven, Magallán, Labyad, Dolberg, de Wit, Lang, Ekkelenkamp.

    Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegstra
    thejrc.org