Kanada – Francie 5:2 (kon.) | Švédsko – Rakousko 9:1 (kon.) | Finsko – Dánsko 3:1 (kon.)
Česko – Lotyšsko 6:3 (kon.)
konec
Švédsko
9:1 (5:0, 2:0, 2:1)
Rakousko
Čtvrtek 16.05.2019, 16:15 • Ondrej Nepela Arena • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:15.
     
    Všem hokejovým fanouškům přeji příjemné zážitky při sledování textového přenosu ze zápasu Švédsko – Rakousko. Odpolední utkání bratislavské skupiny má jasného favorita v podobě Švédska. Rakušané, kteří zatím na turnaji ve třech zápasech skórovali jen dvakrát, navíc čekají na turnaji daleko důležitější zápasy s Norskem a Itálií, které rozhodnou o tom, zda si Rakousko zajistí účast mezi elitními týmy na mistrovství světa i v příští sezóně nebo ne.
     
    Nominace Rakouska na MS:

    Brankáři:
    Lukas Herzog, David Kickert, Bernhard Starkbaum

    Obránci:
    Dominique Heinrich, Alexander Pallestrang, Patrick Peter, Markus Schlacher, Martin Schumnig, Steven Strong, Raphael Wolf, Clemens Unterweger.

    Útočníci:
    Benjamin Baumgartner, Alexander Cijan, Manuel Ganahl, Lukas Haudum, Raphael Herburger, Fabio Hofer, Thomas Hundertpfund, Konstantin Komarek, Patrick Obrist, Michael Raffl, Thomas Raffl, Alexander Rauchenwald, Peter Schneider, Dominic Zwerger.
     
    Rakousko

    Umístění v tabulce: 6.
    Počet bodů: 0
    Skóre: 2:14
    Poslední utkání: Švýcarsko vs. Rakousko 4:0

    Až do 54. minuty prohrávali Rakušané jen 0:1. V zápase však měli obrovské problémy vytvořit si gólové příležitosti. Největší šanci mohli mít ve chvíli, kdy se chystali hrát dlouhou přesilovku 5:3, ale po několika sekundách tuto šanci zmařil nesmyslným hákováním kapitán Rakušanů Thomas Raffl.
     
    Poslední zápas Rakušanů na turnaji:

    Švýcarsko vs. Rakousko 4:0

    Branky a nahrávky: 20. Fiala (Hischier, Praplan), 54. Josi (Loeffel, S. Moser), 59. Kurashev (Hischier), 60. Andrighetto (Diaz, Praplan).

    Švýcarsko: Berra (Mayer) – Y. Weber, Josi, Diaz, Moser, Frick, Loeffel, Fora – Praplan, Hischier, Fiala – Hofmann, Kurashev, Martschini – Scherwey, Andrighetto, Haas – Ambühl, Rod, Bertschy – S. Moser.

    Rakousko: Kickert – Schlacher, Pallestrang, Schumnig, Heinrich, Peter, Wolf, Strong, Unterweger – Schneider, Ganahl, Herburger – T. Raffl, M. Raffl, Hofer – Zwerger, Haudum, Baumgartner – Rauchenwald, Obrist, Cijan.
     
    Nominace Švédska na MS:

    Brankáři: Henrik Lundqvist, Jacob Markström, Jhonas Enroth.

    Obránci: Adam Larsson, Mattias Ekholm, John Klingberg, Oliver Ekman-Larsson, Erik Gustafsson, Robert Hägg, Philip Holm, Marcus Petterson.

    Útočníci: Jesper Bratt, Loui Eriksson, Patric Hörnqvist, Adrian Kempe, Mario Kempe, Marcus Krüger, Anton Lander, Gabriel Landeskog, Oskar Lindblom, Elias Lindholm, William Nylander, Elias Pettersson, Dennis Rasmussen, Anton Wedin.
     
    Švédsko

    Umístění v tabulce: 3.
    Počet bodů: 6
    Skóre: 19:6
    Poslední utkání: Švédsko vs. Norsko 9:1

    Po dvou třetinách vedlo Švédsko 8:0 a až ve třetí třetině se Tři korunky šetřily a nakonec nedaly slabému soupeři desítku. Na střely Švédové vyhráli 44:17.
     
    Poslední zápas Švédů na turnaji:

    Norsko vs. Švédsko 1:9

    Branky a nahrávky: 52. Trettenes (Valkvae Olsen) – 1. Wennberg (W. Nylander), 7. Hörnqvist (Ekman-Larsson, W. Nylander), 19. W. Nylander (Wennberg), 23. A. Kempe (Lander), 26. Hörnqvist (Ekman-Larsson, A. Larsson), 27. M. Kempe (Lander, E. Gustafsson), 30. Wennberg (W. Nylander), 39. Eriksson (E. Lindholm, E. Pettersson), 58. Lindblom (W. Nylander, Lander).

    Norsko: Haukeland (26. Holm) – Lesund, Holös (C), Espeland, Bonsaksen, Johannesen, Nörstebö, Bull, Kaasastul – Olden, P. Thoresen (A), M. Olimb (A) – Trettenes, Haga, Valkvae Olsen – Lindström, Röymark, Martinsen – K. Forsberg, Roest, Reichenberg.

    Švédsko: Markström – A. Larsson, Ekman-Larsson (C), Ekholm, E. Gustafsson, Hägg, M. Pettersson – Wennberg, Hörnqvist (A), W. Nylander (A) – E. Lindholm, Lindblom, E. Pettersson – A. Kempe, Eriksson, Lander – Krüger, M. Kempe, Rasmussen.
     
    Trenér Rakušanů Bader se nechal slyšet, že nejlepší hráči Rakouska na šampionátu zatím nehrají nejlepší hokej. Na mysli měl zejména bratry Thomase a Michaela Rafflovy, Zwergera, který byl vyhlášen nejlepším rakouským hokejistou uplynulé sezóny, a nejlepšího hráče uplynulého ročníku EBEL ligy Schneidera. Se zraněním se potýká Konstantin Komarek, který byl šestým nejproduktivnějším hráčem uplynulého ročníku švédské ligy a je možné, že ve čtvrtek nenastoupí a bude se šetřit na důležité zápasy, které rozhodnou o osudu Rakouska v elitní skupině. S mírným nachlazením laboruje Thomas Hundertpfund.

    V brance by měl proti Švédům dostat příležitost Bernhard Starkbaum. Trenér se nechal slyšet, že bude Kickerta se Starkbaumem střídat, ale větší důvěru trenéra má aktuálně David Kickert, který by měl chytat v rozhodujících zápasech o záchranu. Proti Švýcarům debutoval na šampionátu devatenáctiletý Benjamin Baumgartner, který podal vynikající výkon a mohl by na ledě dostat hodně prostoru.
     
    Švédové zapsali v podobě Gabriela Landeskoga už 21. hráče z NHL na soupisku. Po příjezdu Landeskoga a Klingberga opustili tým Lukas Bengtsson a Joakim Nygård. Posledním dopsaným hráčem na soupisku bude dopsán obránce Philip Holm.

    Nejproduktivnějším hráčem turnaje byl ve středu po odpoledních zápasech William Nylander (2+6), pátý byl jeho krajan Anton Lander (3+3). Švédsko je v přesilových hrách čtvrtým nejúspěšnějším celkem na šampionátu. Jeho přesilovkové útoky budou hrát ve složení John Klingberg, Oliver Ekman-Larsson – William Nylander, Alexander Wennberg, Patric Hörnqvist (1. útok) a Erik Gustafsson, Elias Pettersson – Elias Lindholm, Gabriel Landeskog, Oskar Lindblom (2. útok). Po příjezdu Landeskoga ztratil místo v přesilovce Elias Pettersson. Jediným hráčem, který se aktuálně potýká se zraněním, je Jesper Bratt, který by se ale ještě během turnaje měl do sestavy vrátit.
     
    V týmu Tre kronor panuje velmi dobrá nálada. Oliver Ekman Larsson si vystřelil z Johna Klingberga, když mu naplnil hotelový pokoj 1400 balónky a pobavil tak celý tým. Jedna z legend švédského národního týmu Anders “Pudding” Weiderstål, který u týmu působí jako kustod už od roku 1984 a od té doby chyběl jen u dvou či třech zápasů Tří korunek, chyběl u týmu během zápasů s Itálií a Norskem kvůli žaludečním problémům, ale proti Rakousku se na švédskou střídačku vrátí.
     
    Průbězná tabulka skupiny B:

    1. Rusko – 12 bodů, skóre 23:2, 4 zápasy
    2. Švýcarsko – 12 bodů, skóre 20:2, 4 zápasy
    3. Švédsko – 6 bodů, skóre 19:6, 3 zápasy
    4. Česko – 6 bodů, skóre 12:7, 3 zápasy
    5. Lotyšsko – 6 bodů, skóre 9:5, 3 zápasy
    6. Rakousko – 0 bodů, skóre 2:14, 3 zápasy
    7. Norsko – 0 bodů, skóre 6:25, 4 zápasy
    8. Itálie – 0 bodů, skóre 0:30, 4 zápasy
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: H. Lundqvist (Markström) – A. Larsson, Ekman-Larsson (C), J. Klingberg, Ekholm (A), M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg – Wennberg, Hörnqvist (A), W. Nylander – E. Lindholm, E. Pettersson, Landeskog – A. Kempe, Eriksson, Lander – Krüger, Lindblom, Rasmussen – M. Kempe.

    Rakousko: Starkbaum (Kickert) – Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Wolf, Schlacher, Peter, Strong – Schneider, T. Raffl (C), Herburger – M. Raffl, Hofer, Baumgartner – Rauchenwald, Zwerger, Haudum – Ganahl (A), Hundertpfund (A), Cijan.

    Rozhodčí: Iverson (CAN), Staňo (SVK) – Dalton (GBR), Sormunen (FIN).
     
    Hlásíme se vám ze Zimního stadiónu Ondreje Nepely, kde se v prvním zápase čtvrtečního programu střetnou týmy Švédska a Rakouska. V hledišti bude i spousta českých fanoušků, kteří si pořídili celodenní vstupenku. Večer totiž čeká Českou republiku zápas s Lotyšskem. Už nyní v hledišti vidíme řadu českých vlajek. Přivezli ji fanoušci ze Strážnice, Skutče, Klatov, Šternberka a dalších měst.
     
    V brance od začátku nastoupí švédská legenda Henrik Lundqvist, na druhé straně jsme správně předpověděli, že v rakouské brance dostane příležitost Bernhard Starkbaum, který loni skvělými výkony pomohl Rakušanům udržet se mezi elitou.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Do začátku zápasu zbývá 25 minut a hlediště se začíná pomalu zaplňovat. Zklamáním šampionátu jsou zatím fanoušci Švédska, kterých do Bratislavy dorazilo jen několik set. Švédové přitom patří na mistrovství světa v posledních letech k nejúspěšnějším zemím, ale reprezentační úroveň v zemi Tří korunek moc netáhne. I poslední dva šampionáty, které se konaly na švédském území, skončily po stránce návštěvnosti špatně a mistrovství světa do 18 let, které se letos hrálo ve Švédsku, přivítaly téměř prázdné tribuny.
    Švédové už na turnaji vstřelili ve třech zápasech 19 gólů.
     
    Moderátor se právě zeptal, zda jsou v hledišti nějací čeští fanoušci a z hlediště se ozvala mohutná odezva. Na dnešní večerní zápas Česko – Lotyšsko už jsou v síti Ticketportal klasické vstupenky zcela vyprodané a k dispozici jsou on-line poslední tři lístky v kategorii VIP, které stojí 299 eur.
     
    Z éteru zní legendární hit rakouského zpěváka Falka Out of the Dark a na kostce můžeme sledovat nejhezčí momenty Rakouska na letošním světovém šampionátu. Mnoho jich ale nebylo, vždyť naši jižní sousedé na turnaji zatím skórovali jen dvakrát oproti 14 obdrženým brankám.
     
    A nyní zní švédská gólová písnička En För Alla För En od The Poodles a na kostce se promítají nejlepší momenty Švédů. Těch bylo zatím na šampionátu i přes úvodní porážku s Českem o poznání více.
     
    Do startu zápasu nyní chybí deset minut a hlediště je nyní zaplněno přibližně ze šedesáti procent.
     
    Hlediště se nakonec postupně zaplňuje, ale zatím zdaleka není plno. Rakouští fanoušci jsou aktuálně koncentrováni po pravé ruce brankáře Starkbauma a jsou vybaveni obrovskými vlajkami. Švédští fanoušci jsou spíše rozptýleni.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    0:20
    Hörnqvist se na levé straně natahoval po puku, ale neuspěl. První akci se Rakušané ubránili.
     
    01:09
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Druhé akci Tři korunek už ale neodolali. Marcus Pettersson našel zpoza branky GABRIELA LANDESKOGA, který při svém prvním střídání na šampionátu hned skóruje! Před brankou byl zcela nehlídaný a posunul si puk ke vzdálenější tyči a zakončil. Asistence: Marcus Pettersson, Elias Lindholm.
    1:09 Gabriel LANDESKOG - 1:0
     
    01:48
    Rakušani mohli okamžitě vyrovnat! Lukas Haudum vyslal Dominica Zwergera do samostatného úniku. Rakouský forvard se zkusil prosadit obyčejnou střelou, ale Henrik Lundqvist prokázal svou pozornost a připsal si první zákrok v zápase.
     
    02:37
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Lindblom nahrál mezi kruhy MARCUSI KRÜGEROVI, jeho střelu ještě Starkbaum vyrazil, ale na dorážku stejného hráče už neměl. Asistence: Oskar Lindblom.
    02:37 Marcus KRÜGER - 2:0
     
    03:07
    Rakousku potvrzuje, že je nejvylučovanější tým šampionátu a zahraje si první oslabení v zápase. Thomas Raffl zastavil střelu Louie Erikssona hákováním, a už tak sedí na trestné lavici.
     
    04:49
    Švédové neopustili útočné pásmo za celých 100 sekund přesilovky, ale jedinou šanci si vypracoval Landeskog, jehož střelu vyrazil Starkbaum a Eriksson se už k dorážce nedostal.
     
    05:08
    Na závěr přesilové hry se ještě do zakončení dostal kapitán Švédů Oliver Ekman-Larsson, ale jeho tvrdá rána ani k rakouské brance nedoputovala.
     
    05:41
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Druhý nejproduktivnější hráč mistrovství WILLIAM NYLANDER dostal krásnou přihrávku zpoza branky od Wennberga a zdvihl puk za Starkbaumova záda. Asistence: Alexander Wennberg, Patric Hörnqvist.
    05:41 William NYLANDER - 3:0
     
    07:03
    Jak se očekávalo, je to hra na jednu bránu. Teď se Rakušané ubránili vyhozením na zakázané uvolnění.
     
    07:32
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Přihrávkou napříč brankovištěm našel Nylander nádherně ADAMA LARSSONA, který dorážel za bezmocného Starkbauma. Asistence: William Nylander.
    07:32 Adam LARSSON - 4:0
     
    08:24
    Clements Unterweger se od modré tvrdě napřáhl, ale brankář Švédů měl dobrý přehled, a jistě tak zasáhl.
     
    09:12
    Rakušané se teď trochu osmělili a nakonec přiměli Švédy vyhodit na zakázané uvolnění.
     
    09:45
    Od modré pálil Gustafsson, Starkbaum betonem vyrazil a k nebezpečné dorážce se dostal Anton Lander. Puk nakonec skončil vedle pravé tyče rakouské branky.
     
    10:05
    Peter Schneider teď velmi nebezpečně napadal, ale nakonec jen zdržel severskou rozehrávku.
     
    10:42
    Teď si Švédové nerozuměli a Hörnqvist při snaze nahrát puk obráncům na modrou čáru vyhodil puk přes všechny čáry.
     
    11:32
    Dominic Zwerger to nyní při napadání přehnal. V útočném pásmu úplně zbytečně hákoval, a Rakousko si tak zahraje další oslabení.
     
    12:24
    Na ledě opět krouží první přesilovková formace Švédska John Klingberg, Oliver Ekman-Larsson – William Nylander, Alexander Wennberg, Patric Hörnqvist. Vytváří si zajímavé pozice, ale ke střelbě se zatím neodhodlala.
     
    13:18
    Rakušané budou hrát ve třech... Zatím ponechaná výhoda.
     
    13:38
    Další zbytečný faul Rakušanů znamená další přesilovku pro Švédsko. Raphael Herburger také hákoval a už sedí na lavici hanby.
     
    13:42
    Seveřanům přesilová hra velmi rychle končí. Patric Hörnqvist ihned po buly také zahákoval svého soupeře.
     
    14:00
    Rakušané jeli dva na jednoho! Schneider našel Cijana, ale jeho bekhendový pokus minul branku. Alexander Cijan neměl bohužel pro Rakušany v okamžiku střely puk plně pod kontrolou.
     
    14:39
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    ADRIAN KEMPE vystřelil zpoza obránce střelu nad rameno Starkbauma a střílí pátý gól. Asistence: Anton Lander, Mattias Ekholm.
    14:39 Adrian KEMPE - 5:0
     
    15:07
    Fabio Hofer se skrz švédskou obranu prodral až k zakončení, ale pod tlakem dokázal zakončit jen mimo branku.
     
    15:28
    Obrovská šance Švédů nakonec nekončí gólem, ale nakonec faulem Patricka Petera, který jde pykat za sekání.
     
    16:20
    John Klingberg prověřil pozornost Bernharda Starkbauma rychlou přízemní střelou. Rakouský gólman potvrzuje svou pozornost a připisuje si zákrok.
     
    17:35
    Švédové mají zápas plně pod kontrolou. Rakušané sporadicky vyrazí na výlet do útočného pásma, ale chybí jim tam důraz.
     
    18:22
    Mario Kempe si nabruslil až do mezikruží. Následovala rychlá střela nad beton, ale Bernhard Starkbaum předvedl perfektní reakce a střelu dokázal zpacifikovat svou lapačkou.
     
    19:15
    Teprve teď si mohl Starkbaum chvilku odpočinout. Celou minutu se hra odehrávala mimo obranné pásmo Rakušanů.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Druhá třetina začne přibližně v 17:05.
     
    Švédové v první třetině potvrdili příslušnost k naprosté světové špičce a Rakušané od samého začátku zaostávali o parník. Rakušané inkasovali pět branek a mohlo jich být ještě víc. Čtyřmi fauly jen potvrdili pověst nejtrestanějšího mužstva na mistrovství. Při prvním střídání na turnaji skóroval Gabriel Landeskog, dva body získal v neuvěřitelné pohodě hrající William Nylander, který se dotáhl na Rusa Nikitu Kučerova na čele produktivity mistrovství světa. Na střely vyhráli Švédové první třetinu 15:4, to vypovídá o mnohém.
     
    Statistické okénko:

    Střely na branku: 15:4.
    Vhazování: 12:8
    Vyloučení: 1:4
    Trestné minuty: 2:8.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:20
    Heinrich vysílal tvrdou přihrávkou do samostatného úniku Schneidera, ale ten nezpracoval puk a z šance nic nebylo.
     
    21:15
    John Klingberg zabránil Fabiovi Hoferovi ve střele za cenu dvouminutového oslabení, provinil se hákováním.
     
    21:43
    Rakušané se nedokázali za první půlminutu usadit při přesilovce v útočném pásmu a nakonec vyhazují na zakázané uvolnění.
     
    22:48
    Druhou část přesilovky sehráli Rakušané o poznání lépe. Po zámku se ke střele dostal Peter Schneider, jehož střela z vrcholu pětiúhelníku však mířila jen do hrudi Lundqvista.
     
    23:15
    Švédové hrají v plném počtu.
     
    23:38
    Seveřané se na úvod druhé části nikam nehrnou, nemají důvod. Vedou o pět branek a soupeři zatím nedovolili nic nebezpečného.
     
    24:19
    Lindholm pálil od modré, ale Unterweger jeho střelu zblokoval do ochranné sítě.
     
    24:40
    John Klingberg pálil od modré jen do rakouského obránce. Puk sice ještě našel, ale následně velmi nepřesně přihrál. Rakušané na nic nečekali a okamžitě se hnali do brejku, ale nepřesná přihrávka skončila jen za brankou Lundqvista.
     
    25:00
    Mattias Ekholm vystřelil z pravé strany do tyče! Puk se odrazil od tyčky za brankáře Starkbauma a tam zůstal, ale pohotoví Rakušané nakonec dokázali odpálit puk do bezpečí.
     
    26:05
    Od modré střílel Erik Gustafsson, ale Starkbaum betonem vyrazil.
     
    26:24
    Oskar Lindblom se zničehonic ocitnul u levé rakouské tyčky s kotoučem, ale střela mu moc nesedla, protože skončila jen na zadním mantinelu.
     
    26:40
    Velká šance Rakouska! Michael Raffl byl s pukem u pravé tyče Lundqvistovy branky, ale zbytečně ještě volil přihrávku, která skončila v zemi nikoho.Zatím největší příležitost Rakouska.
     
    27:11
    William Nylander nějakou chvíli kroužil s kotoučem v útočné třetině. Nakonec to zkusil sám, ale jeho rána skončila jen na rakouském bekovi.
     
    28:06
    Schumnig vypálil od modré, Lundqvist mnoho neviděl, ale nakonec puk vyrazil betonem do bezpečí.
     
    28:37
    Seveřané nebyli daleko k šestému gólu! John Klingberg totiž našel Mattiase Ekholma, který jen kvůli špatnému zpracování nedokázal zakončit do odkryté rakouské klece.
     
    28:48
    Elias Pettersson vypálil z mezikruží, ale jeden z rakouských obránců dokázal puk zvednout do ochranné sítě.
     
    28:56
    Vyloučen Mario Kempe na podrážení. Byl to zbytečný faul v útočném pásmu.
     
    29:13
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Krüger v oslabení skvěle naše zcela volného DENNISE RASSMUSSENA u pravé tyče. Tomu sice střela vůbec nesedla, ale puk se nakonec doplížil za brankovou čáru. Mocný skok dvou Rakušanů už na brance nic nezměnil. Asistence: Marcus Krüger.
    29:13 Dennis RASMUSSEN - 6:0
     
    30:14
    Neuvěřitelný obranný zákrok Raphaela Herburgera! Oskar Lindblom totiž ujížděl sám na branku, ale právě dřívě jmenovaný puk v pádu vypíchl do bezpečí.
     
    31:00
    Švédové jsou v plném počtu, ale v závěru početní výhody Rakušané zle svému soupeři zatápěli.
     
    31:30
    Herburger vypálil bez přípravy z pravé strany, ale Lundqvist střelu viděl a stihl se přesunout. Švédové ve druhé třetině trochu zvolnili a Rakušané se občas dostávají na dostřel.
     
    31:47
    William Nylander našel pěknou přihrávkou Alexandera Wennberga, který tak byl před Bernhardem Starkbaumem úplně sám. Tento souboj dopadl lépe pro rakouského gólmana.
     
    32:56
    Švédové hodně zvolnili a ubrali z napadání a osobních soubojů. Teď ale Gustafsson tvrdě vypálil z mezikruží a Starkbaum vyrazil puk vyrážečkou mimo.
     
    33:22
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Sedmá branka pro severský tým! Gabriel Landeskog našel přesnou přihrávkou ELIASE LINDHOLMA, který z velkého úhlu překonal přesouvajícího Bernharda Starkbauma. Tenhle gól jde trochu na vrub rakouského brankáře. Asistence: Gabriel Landeskog, Elias Pettersson.
    33:22 Elias LINDHOLM - 7:0
     
    34:10
    Švédové teď kombinovali ve středním pásmu a při přechodu do útoku sudí odpískal ofsajd.
     
    34:35
    Oliver Ekman-Larsson omylem zasáhl svého protihráče do obličeje. Odsedí si tak dvě minuty na trestné lavici za vysokou hůl.
     
    35:12
    Rakušané se pokoušeli o zámek, ale poprvé se sami vytlačili nepřesnou přihrávkou do středního pásma, podruhé pak neudržel pásmo na modré Schlacher.
     
    35:52
    Fabio Hofer teď projel celým útočným pásmem a zakončil z mezikruží, ale střelu mu moc nesedla. Puk totiž šel po ledě, a tak Henrik Lundqvist bez větších problémů zasáhl.
     
    36:00
    Baumgartner zlobil před brankou Lundqvista, ale sudí Rakušanům odpískali postavení útočícího hráče v brankovišti.
     
    36:35
    Švédsko je v plném počtu.
     
    37:00
    Tři Švédové teď jeli po hrubé chybě Rakušanů sami na jediného obránce, který navíc místo bránění doplnil Starkbauma v brankovišti, takže na bránění ve vstřelení gólu na to byli v brance dva. Švédové z toho byli šokovaní a ke střele se nakonec odhodlal Adrian Kempe, který ale Rakušany nepřekonal.
     
    37:30
    Rakušané by si zasloužili alespoň jednu branku, o tom není pochyb. Thomas Hundertpfund totiž nastřelil brankovou konstrukci.
     
    38:44
    Clements Unterweger teď opravdu hodně nepřesně vypálil. Následny souboj o puk zvládli lépe Švédové, kteří raději posílají puk mimo své pásmo.
     
    39:17
    Rakušané vyhodili na zakázané uvolnění.
     
    39:43
    Gustafsson si teď sjel mezi kruhy, kam dostal ideální přihrávku a ve vyložené šanci nakonec netrefil puk, který skončil ve středním pásmu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Ve druhém dějství se hra poměrně vyrovnala, Rakušané ve druhé části dokonce vyprodukovali stejně jako Švédové sedm střel. Tři korunky hodně ubraly na svém nasazení a spíše se šetří na další zápasy. Švédsko však na rozdíl od svého soupeře dvakrát skórovalo, takže navýšilo své vedení na sedmibrankové.
     
    Statistické okénko:

    Střely na branku: 22:11.
    Vhazování: 24:18.
    Vyloučení: 4:4.
    Trestné minuty: 8:8.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 17:54.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:28
    Wennberg držel puk v rohu kluziště a byl přidržen. Švédové hrají v šesti bez brankáře při signalizované výhodě.
     
    41:07
    Raphael Herburger hákoval, čehož si rozhodčí samozřejmě všimli a po 40 sekundách ho posílají na trestnou lavici. Švédové totiž měli dlouho výhodu, ale nakonec nic nebezpečného nevymysleli.
     
    41:53
    Landeskog ve velké šanci. Kroužil, kroužil jako orel nad Tatrami, ale když se odhodlal vystřelit, Starkbaum ho vychytal a poradil si i s dorážkou.
     
    42:29
    Pěkná kombinace Švédska branku nepřinesla. Patric Hörnqvist totiž z bezprostřední blízkosti zakončil jen do připraveného rakouského brankáře.
     
    42:40
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    OLIVER EKMAN-LARSSON dostal od Wennberga krásnou přihrávku z rohu kluziště mezi kruhy, kde byl úplně sám a nedal Starkbaumovi šanci. Asistence: Alexander Wennberg, Patric Hörnqvist.
    42:40 Oliver EKMAN-LARSSON - 8:0
     
    43:30
    Rakousko se poprvé ve třetí třetině dostalo ze svého pásma a rovnou vymyslelo střelu. Thomas Raffl se však trefil jen do dobře chytajícího Henrika Lundqvista.
     
    45:21
    Adam Larsson to teď vzal na sebe. Sám se přes tři rakouské hráče dostal k zakončení, ale jeho střelecký pokus ztroskotal na dobrém zásahu Bernharda Starkbauma.
     
    45:31
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Hrubá chyba Petera za brankou, který přišel o puk. Landeskog našel v ideální pozici Lidholma, který už mohl zakončovat, ale akci vyšperkoval přihrávkou na ještě lépe postaveného ELIASE PETTERSSONA, který zakončoval do prázdné branky. Asistence: Elias Lindholm, Gabriel Landeskog.
    45:31 Elias PETTERSSON - 9:0
     
    47:24
    Největší šance Rakouska v zápase! Erik Gustafsson nahrál na útočné modré Petera Schneidera, který jel samostatný nájezd na Lundqvista, ale puk mu sjel z hole a pořádně ani nevystřelil. Pak ještě akce pokračovala, ale Schneider přihrávkou před branku nikoho nenašel.
     
    47:46
    Rakousko právě vstřelilo branku!
    Rakušané se zasloužené branky dočkali! Fabio Hofer vybojoval kotouč ve střední třetině. Následně se dostal do útočného pásma, kde přesnou přihrávkou našel MICHAELA RAFFLA, který nemilosrdně vymetl pravý horní růžek švédské branky. Asistence: Fabio Hofer, Markus Schlacher.
    47:46 Michael RAFFL - 9:1
     
    48:40
    A další šance Rakouska! V levém kruhu se objevil Alexander Rauchenwald, který dostal přesnou přihrávku. Jeho rána těsně minula pravý horní růžek švédské branky.
     
    48:56
    Patric Hörnqvist nezachytil prudkou přihrávku před rakouskou bránu, a puk tak prošel předbrankovým prostorem bez jediného dotyku.
     
    50:24
    Od modré pálil Thomas Raffl, ale Lundqvista tento pokus nemohl překvapit.
     
    51:23
    S postupujícím časem nechávají Švédové v obraně velká okénka. Nyní jeli opět dva Rakušané na jednoho Švéda. Hofer nakonec volil střelu před přihrávkou T. Rafflovi, ale těsně přestřelil.
     
    51:39
    Zaviněním Clementse Unterwegera končí kotouč mimo hrací plochu. Hra se tak přesune do středního pásma.
     
    52:30
    Gustafsson pálil od modré, střela by šla mimo, ale trefila brusli jednoho z bránících Rakušanů, která puk nasměrovala na branku, ale Starkbaum si s pokusem poradil.
     
    54:10
    Bernhard Starkbaum musel po delší době zasáhnout. Nic složitého to pro něj nebylo, bude se tak vhazovat po jeho levé ruce.
     
    54:48
    Anton Lander si déle zpracovával přihrávku. I přesto se ke střele dostal, ale kotouč poslal jen mimo branku.
     
    55:02
    Rakušané se skoro dostali k druhému gólu! Dominic Zwerger byl po přihrávce před Henrikem Lundqvistem úplně sám, ale ani po třech střeleckých pokusech nedostal kotouč do švédské sítě.
     
    55:27
    Dnešní utkání sleduje 8386 diváků.
     
    55:56
    Rakušané sice prohrávají 1:9, ale nic si z toho nedělají, tancují a oslavují hru zvanou hokej. Udělali se švédskými fanoušky mašinku a procházejí se po stadionu za zpěvu hitu "Rivers of Babylon" od Boney M. Takhle vypadá skutečná družba.
     
    56:51
    A teď pustili slavný hit Rivers of Babylon i z éteru a fanoušci to náležitě ocenili.
     
    57:44
    Také Thomas Raffl se mohl střelecky prosadit. Avšak jeho rána od modré byla ztečována jen mimo tři tyče.
     
    57:54
    Rakušané mají ve třetí třetině více prostoru k útočení a už poněkolikáté si vypracovali slušnou příležitost. Pro Švédy je nyní důležité hlavně se nezranit a do soubojů již moc nechodí.
     
    58:29
    Nahození John Klingberga je sražené do ochranné sítě. Následovat bude vhazování před Bernhardem Starkbaumem.
     
    59:27
    Fabio Hofer opět hledal najíždějícího Michaela Raffla, ale přes švédského beka tentokrát přihrávka před branku neprošla.
     
    Konec zápasu.
     
    Třetí třetinu vyhráli Švédové 2:1, na střely 14:11, ale spíše než hokejem upoutala pozornost nespoutaná oslava hokeje rakouských a švédských fanoušků, kteří vytvořili vláček a za zpěvu písně Rivers of Babylon obešli celý stadion. Prakticky zaplněné hlediště, v němž je celá řada českých fanoušků, tahle oslava velmi zaujala a řada fanoušků si ji nahrávala na mobil.

    Po hokejové stránce nebylo co řešit. Švédové rychle vedli po osmi minutách 4:0 a bylo rozhodnuto. Pak polevili a dopřáli Rakušanům relativně milosrdného výsledku 9:1. Nejlepšími hráči byli vyhlášeni Rakušan Manuel Ganahl a Švéd Adam Larsson.
     
    Statistiké okénko:

    Střely na branku: 36:22.
    Vyloučení: 4:5
    Trestné minuty: 8:10.
    Nejlepší hráči: Adam Larsson – Manuel Ganahl.
    Diváci: 8386.
     
    Z Bratislavy vám přejeme pěkné odpoledne a přihlásíme se opět ve 20:15, kdy hrají čeští hokejisté s Lotyšskem. (18:31:34)

    David Schlegel

    Lukáš Mihal

    Branky a nahrávky: 2. Landeskog (M. Pettersson, E. Lindholm), 3. Krüger (Lindblom), 6. W. Nylander (Wennberg, Hörnqvist), 8. A. Larsson (W. Nylander), 15. A. Kempe (Lander, Ekholm), 30. Rasmussen (Krüger), 34. E. Lindholm (Landeskog, E. Pettersson), 43. Ekman-Larsson (Wennberg, Hörnqvist), 46. E. Pettersson (E. Lindholm, Landeskog) – 48. M. Raffl (Hofer, Schlacher)


    Švédsko: H. Lundqvist (Markström) – A. Larsson, Ekman-Larsson (C), J. Klingberg, Ekholm (A), M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg – Wennberg, Hörnqvist (A), W. Nylander – E. Lindholm, E. Pettersson, Landeskog – A. Kempe, Eriksson, Lander – Krüger, Lindblom, Rasmussen – M. Kempe.
    Rakousko: Starkbaum (Kickert) – Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Wolf, Schlacher, Peter, Strong – Schneider, T. Raffl (C), Herburger – M. Raffl, Hofer, Baumgartner – Rauchenwald, Zwerger, Haudum – Ganahl (A), Hundertpfund (A), Cijan.

    Rozhodčí: Iverson (CAN), Staňo (SVK) – Dalton (GBR), Sormunen (FIN)

    Diváci: 8386
    thejrc.org