Ostrava – Slavia 0:2 (kon.)
konec
FC Baník Ostrava
0:2 (0:1)
SK Slavia Praha
Středa 22.05.2019, 19:15 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst) • MOL Cup • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:15.
     
    Hezký středeční večer, mistr FORTUNA:LIGY je již v této chvíli sice znám, pro fotbalového fanouška je však nachystána další lahůdka. Finále MOL Cupu totiž proti sobě svede překvapení podzimu Baník Ostrava a již jistého vítěze letošního ligového ročníku – tedy pražskou Slavii, která může usilovat o sezónní double. Utkání hrané na neutrální půdě v Olomouci startuje v 19:15!
     
    FC Baník Ostrava
    Ostravský klub se vrací zpátky na výsostné pozice. Po letech nejistoty a neúspěchů završených sestupem do druhé ligy se znovu v moravskoslezské metropoli začíná zjevně rodit nová dynastie. Úspěchy jsou sice v českém fotbale ošidné, přesto se dá rozhodně konstatovat, že Baník po záchranářské sezóně prožil rok snů. Po podzimu bylo z parádního herního projevu hráčů okolo kouče Bohumila Pánika dokonce třetí místo, naprosto, ale naprosto nečekaný úspěch.

    Nicméně jaro už v takové formě a lesku Ostravany nezastihlo. Už jen začátek – remíza se sestupující pražskou Duklou – ukázal, že Baník není jasným aspirantem na elitní trojku tabulky. Navíc došlo i na nečekaná zaváhání se Zlínem nebo Karvinou. Jarní Baník prostě na ten podzimní hlavně v drajvu a ofenzivní síle nedosahoval. V nadstavbové skupině o titul navíc ze čtyř utkání nevstřelili Slezané ani jednu branku, logicky tak museli skousnout fakt, že se přes ně probojovaly další čtyři celky. V posledním kole se během nadcházejícího víkendu utkají už jen o konečnou pátou příčku. Z předsezónní perspektivy by šlo i v případě šestého místa o parádní úspěch, s ohledem na podzim však přeci jen zůstává nad výkony Pánikových svěřenců jedno malé „ale“. Místa se vstupenkou do evropských pohárů totiž zůstaly relativně daleko.

    I když... Ještě zde zůstává jedna možnost. Díky postupu do finále MOL Cupu mají baníkovci stále relativně slibnou naději na postup do předkola Evropské ligy. A to i v případě porážky se Slavií (rozebráno výše v boxu „Perličky zápasu“). Samotný postup až do olomouckého finále se však nerodil lehce. Baník dokázal nejprve ve 2. kola po upracovaném vítězství postoupit přes třetiligový Uničov. Stejně tak porazil šťastně i druholigový Sokolov, v bláznivém osmifinále s Plzní pak triumfoval až díky trefě Jiřího Fleišmana ve druhém prodloužení. Taktéž v prodloužení se rozhodovalo i ve čtvrtfinále proti Liberci, kdy tentokrát rozhodoval Ondřej Šašinka. Postup do finále zajistila těsná výhra proti Bohemians na konci dubna. Bude pohárové finále záplatou ze nepovedené ligové jaro?

    Mezi střelce se letos v pohárové soutěži zapsal nejčastěji obránce Jiří Fleišman se třemi trefami, v ligové soutěži to ovšem nejčastěji padá srbskému sniperovi Nemanju Kuzmanovičovi, který v součtu s opavským podzimem má už na kontě devět gólů. Dame Diop se trefil osmkrát, ozdobou finále by být mohl navrátilec po zranění Milan Baroš, jedna z velkých ikon aktuálního kádru Baníku. V součtu s brankářem Janem Laštůvkou a zkušenostmi Martina Filla, Václava Procházky nebo Roberta Hrubého půjde rozhodně o důstojného soupeře rozjeté Slavii. Zrodí se překvapení?
     
    SK Slavia Praha
    Kolik ód se jen po neděli pělo na pražskou Slavii... Sešívaní ale rozhodně taková absolutoria zasluhují. V ligové sezóně prakticky nepředvedli velké zaváhání, už od sedmého kola byli v čele ligy, v Evropské lize šokovali postupem nad Sevillou a skončili až po parádním představení s anglickou Chelsea ve čtvrtfinále. Vše zmíněné tak jednoznačně ukazuje, že sázka sportovního manažera Jana Nezmara a progresivního trenéra Jindřicha Trpišovského na totální fotbal byla správná.

    Kondice, soudržnost, morální odolnost. To jsou přesně charakteristiky, které definují novou Slavii. Slavii, která nebojuje o přežití v nejvyšší soutěži jako ještě před pěti lety, ale klub s jasnou herní tváří a evropským potenciálem. Pražané zvládli během ligového ročníku ubojovat i přes pár nezdarů čtyřbodový náskok po podzimu, během jara jej dokonce navýšili. A z piedestalu je nesrazilo ani promrhaných devět bodů, Plzeň ani Sparta totiž letos prostě na Slavii neměly. Což se jen ukázalo v posledním vzájemném souboji se Západočechy v nadstavbě, který červenobílí ovládli díky fantastickému závěru 3:1. I tentokrát rozhodl fyzický fond, perfektně prováděný presink a zároveň šířka kádru, jež je také velkou devízou Tvrdíkova klubu. Slavia se zařadila mezi nejmohutnější a nejúspěšnější mistry novodobé historie FORTUNA:LIGY. Jak v počtu vstřelených branek, tak v rozdílu skóre se zařadila za megaúspěšné sestavy Sparty z let 2000/2001 a 2013/2014. Ofenzivní síla – na tuhle zbraň upozorňují nejčastěji slávističtí soupeři a ještě zároveň na nesmírnou variabilitu v předních řadách. Vše zmíněné bezpochyby pomohlo Pražanům až k postupu do finále MOL Cupu, v němž může usilovat družstvo okolo Jindřicha Trpišovského o sezónní double. Naposledy se Slavii povedl v sezóně 1941/1942, tedy ještě za éry české fotbalové legendy Josefa Bicana a nesvobody Protektorátu Čechy a Morava.

    Jak vůbec vypadala cesta Pražanů tuzemskou pohárovou soutěží? Začala velmi pozvolně. Na konci září loňského roku výhrou nad druholigovým Ústím nad Labem. Nepříliš oslňující výkon Pražanů byl zajímavý snad jen návratem Murise Mešanoviče po roční pauze na české trávníky, i tak to ovšem Trpišovskému a spol. stačilo. Bezproblémová byla i výhra kombinované sestavy v listopadu nad překvapením osmifinále – druholigovou Chrudímí. Začátek dubna a čtvrtfinále s Karvinou bylo takřka taktéž podobně hladké, zápas spíš než výsledkem 5:0 pro Pražany rozhýbal mediální scénou po hanlivých pokřicích na kouče Slezanů Františka Straku. Postup do finále si pak klub vedený zkušeným šíbrem Jaromírem Tvrdíkem zajistil výhrou 3:0 nad Spartou, nečekaný výsledek znamenal pro slavistického rivala odvolání trenéra Zdeňka Ščasného. Co z následujících tezí vyplývá? Že i přes náročný zápasový itinerář dokázala Slavia vždy své síly pro pohár mobilizovat. A ve finále tak bude favoritem. I přes nedělní zisk ligového vavřínu totiž hráči jsou na zápas na Andrově stadionu maximálně motivovaní, oslavy byly dokonce i kvůli tomuto duelu velice střídmé.

    A koho, že se vyplatí ve finále MOL Cupu pozorovat? V brance by měla stát zeď jménem Ondřej Kolář. V lize si připsal celkem 15 nul, zároveň inkasoval nejméně branek. Další důvod, proč Slavia letos triumfovala ve FORTUNA:LIZE. Na pravé straně obrany válí Vladimír Coufal, střed zálohy hájí fotbalový diamant Tomáš Souček, na něhož si dělají zálusk třeba kluby ze Serie A nebo Bundesligy. Obranný val pak tvoří Michael Ngadeu, před ním playmaker Josef Hušbauer spolu s objevem jara Alexem Králem. Ofenzívu zajišťuje Miroslav Stoch nebo bomber Milan Škoda. A to není konečný výčet. Kdo bude klíčovým mužem zápasu o všechno?
     
    Poslední 3 ligové zápasy obou týmů

    FC Baník Ostrava
    19.05.2019 Ostrava x Slavia 0:0
    14.05.2019 Ostrava x Liberec 0:1
    11.05.2019 Jablonec x Ostrava 2:0

    SK Slavia Praha
    19.05.2019 Ostrava x Slavia 0:0
    15.05.2019 Slavia x Jablonec 2:1
    12.05.2019 Slavia x Plzeň 3:1
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    19.05.2019 Ostrava x Slavia 0:0 (F:L – skupina o titul)
    10.03.2019 Slavia x Ostrava 4:0 (F:L – ZČ)
    30.09.2018 Ostrava x Slavia 2:1 (F:L – ZČ)
     
    Perličky zápasu

    HANÁ VOL. 3: Olomoucký Andrův stadion byl vybrán pro pořádání logicky z důvodu co nejregulérnějších podmínek pro oba kluby. Město na půl cesty mezi Prahou a Ostravou bude pořádat české pohárové finále už potřetí. V roce 2005 zde triumfoval (symbolicky) Baník Ostrava, předloňskou řežbu proti Opavě dokázal pro sebe uhranout Zlín.

    OLOMOUCKÉ MANÉVRY: Oba celky se mohou těšit na fantastickou atmosféru. Baník dostal k dispozici celou tribunu Sever (mezi fanoušky pojmenována jako tzv. Ujfalušiho – postavena i z prostředků z prodeje tohoto hvězdného hráče do Hamburku). Slavisté pak menší tribunu Jih. Kromě kompletně vyprodaného zápasu lze ale očekávat i velké policejní manévry. Zápas je hodnocen jako vysoce rizikový. Mezi Hlavním nádražím a stadionem projde během jednoho dne takřka 10 000 fanoušků obou táborů.

    OSOBNÍ MOTIVACE: Duel se Slavií bude jako tradičně pořádně peprný pro slávistického odchovance Roberta Hrubého, dnes oporu Baníku. Na druhé straně se v opačné situaci ocitne obránce Michal Frydrych, kovaný baníkovec. Jednu sezónu hrál v Ostravě i Josef Hušbauer. Na Olomouc má pak krásné vzpomínky slávista Petr Ševčík, pravě Sigma jej nastartovala do velkého fotbalu.

    FAKTOR BAROŠ: Podle informací některých médií by měl být útočník Ostravy Milan Baroš po dvouměsíční zdravotní pauze připraven naskočit do zápasu. Alespoň prý na jeho část. Co ukáže na trávníku?

    HRA O EVROPU: Pokud zvítězí Slavia, třetí tým FORTUNA:LIGY půjde do 3. předkola Evropské ligy, čtvrtý tým do 2. předkola a pátý tým (Baník bude o pátou příčku bojovat v posledním ligovém kole) postoupí do zápasu o Evropskou ligu. Pokud zvítězí Baník, získá účast ve 3. předkole Evropské ligy bez ohledu na ligový výsledek. Pokud by navíc Arsenal zvítězil ve finále Evropské ligy, šla by Ostrava přímo do její základní skupiny. V případě slávistického triumfu by tato možnost připadla Spartě.

    ČEKÁNÍ NA DOUBLE: Nechce se tomu věřit, ale jeden z nejtradičnějších českých klubů čeká na double – vítězství v lize a poháru v rámci jedné sezóny – už od 2. světové války. Navázat na sezóny 1934/1935, 1940/1941 a 1941/1942, kdy ještě válel v dresu sešívaných legendární Josef Bican, mají slávisté právě v Olomouci. Ligový triumf už mají v kapse. V českém ligovém prostředí se double naposledy povedl Spartě v roce 2014.

    ABSENCE: Na straně Ostravy visí otazník nad startem obránce Denise Granečného a Adama Jánoše, Slavii zase budou chybět dlouhodobě zranění Stanislav Tecl a Jakub Hromada. Nejistota ohledně připravenosti do zápasu se vznáší také nad Lukášem Masopustem.
     
    Cesta obou celků MOL Cupem

    FC Baník Ostrava
    28.08.2018 Uničov x Ostrava 0:2 (2. kolo)
    25.09.2018 Sokolov x Ostrava 1:2 (3. kolo)
    31.10.2018 Plzeň x Ostrava 2:3 pr. (osmifinále)
    03.04.2019 Ostrava x Liberec 2:1 pr. (čtvrtfinále)
    24.04.2019 Ostrava x Bohemians 1:0 (semifinále)

    SK Slavia Praha
    26.09.2018 Slavia x Ústí nad Labem 2:0 (3. kolo)
    16.11.2018 Slavia x Chrudim 3:1 (osmifinále)
    02.04.2019 Slavia x Karviná 5:0 (čtvrtfinále)
    24.04.2019 Slavia x Sparta 3:0 (semifinále)
     
    Posledních 10 finále českého poháru
    2018 Slavia x Jablonec 3:1
    2017 Opava x Zlín 0:1
    2016 Mladá Boleslav x Jablonec 2:0
    2015 Jablonec x Liberec 1:1 (1:3 pen.)
    2014 Plzeň x Sparta 1:1 (7:8 pen.)
    2013 Jablonec x Mladá Boleslav 2:2 (5:4 pen)
    2012 Sparta x Olomouc 0:1
    2011 Olomouc x Mladá Boleslav 1:1 (3:4 pen.)
    2010 Jablonec x Plzeň 1:2
    2009 Teplice x Slovácko 1:0
     
    V Olomouci sice vydatně během dne pršelo, na finálový večer se ale přeci jen počasí umoudřilo. Nad Androvým stadionem se snáší hustá oblačnost, teplota se pohybuje okolo 12 °C.
     
    Hlavním rozhodčím tohoto finále Petr Ardeleanu, jako pomezní mu pak budou k ruce Ivo Nádvorník a Petr Blažej. Coby čtvrtý sudí je delegován Jiří Houdek, delegátem fotbalové asociace je Jiří Kureš.
    Na Hané už se všechno chystá k odkopu

     
    Úvodní sestavy:

    FC Baník Ostrava: Budinský – Pazdera, Procházka, Stronati, Šindelář – Fleišman (C), Fillo, R. Hrubý, Jánoš – Holzer, Kuzmanović.
    Náhradníci: Laštůvka – Granečný, Diop, Jirásek, Baroš, O. Šašinka, Mešaninov.

    SK Slavia Praha: O. Kolář – Frydrych, Ngadeu, Deli, Bořil – T. Souček, Traoré – Masopust, Hušbauer, Zmrhal – Milan Škoda (C).
    Náhradníci: Kovář – Coufal, Olayinka, Van Buren, Kúdela, A. Baluta, Král.

    Rozhodčí: Ardeleanu – Nádvorník, Blažej.
     
    Oba týmy už se rozcvičují na hrací ploše. Tribuny za bránou se již velmi rychle plní fanoušky obou táborů. Pohárový duel se již velmi rychle blíží.
     
    Na hřišti startuje zahajovací ceremoniál, na středový kruh přichází vlajkonoši obou táborů.
     
    Aktéři finále MOL Cupu právě vstupují na hrací plochu, kam je přivádí hlavní rozhodčí Petr Ardeleanu.
     
    Dozněla státní hymna, můžeme jít na věc!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Deli musel na poslední chvíli odkopávat míč od ostravských spurterů na pravé straně, Slavia ale nezazmatkovala. Uklidnění nakonec přichází velmi brzy, Baník přesto bude vhazovat.
     
    2
    Míč po ose Josef Hušbauer – Milan Škoda nakonec proletěl až do vápna, kde se ještě snažil o rychlé zakončení Jaromír Zmrhal, jenomže jeho míč nakonec dokázal ostravský brankář vytečovat. Slavia bude mít první roh.
     
    3
    Ve vápně se na zem snesl po zjevně útočném faulu od protihráče Martin Šindělář. Ostrava se pro tuto chvíli ubránila, sudí Ardeleanu vykazuje hru a nechává rozehrát Baník.
     
    4
    Lukáš Pazdera musel na poslední chvíli ve vápně zastavovat Škodovu nahrávku směrem na rozběhnutého Hušbauera. Pro tuto chvíli se Ostrava stačila ubránit. Slavia ale postupně nabírá na obrátkách.
     
    5
    A znovu Slavia se snažila o velice rychlý průchod přes ostravskou záložní řádu, avšak snaha Součka s Hušbauerem nakonec končí neúspěchem, Baník je v této chvíli velmi řade zformován a dokázal se vyhnout všem nebezpečím.
     
    5
    Masopust si nabíhal na střed, avšak na ose byl také připraven brankář Budinský. Další slávistická akce tak končí velmi brzy zastavením.
     
    6
    Martin Fillo se opřel do balónu na levé straně, jenomže nastřelil na rohu vápna pouze dobře postaveného Deliho, který stačil ještě paži dát k tělu. Slavia je opravdu v této chvíli pod relativně velkým tlakem.
     
    7
    Roh Baníku neskončil žádnou velkou šancí, ani střeleckým pokusem. Míč totiž proskákal přes hlavy několika hráčů a doskočil pouze k Pazderovi. Tomu se vystřelit přeci jen nepovedlo. Balón mu nesedl.
     
    8
    Kolář si musel dávat v brance pořádný pozor, protože přetažený centr Fleišmana letěl nebezpečně blízko branky Slavie. Nakonec ovšem jen doskočil mimo tři tyče.
     
    9
    Ostravě je pískán ofsajdové postavení, hra se tak znovu obrátí. Baník prozatím ale rozhodně oproti mediálním očekáváním nehraje druhé housle. Ba naopak působí velmi sebevědomým dojmem a Slavii pořádně zaměstnává.
     
    10
    Hušbauer tvrději dohrál souboj na vlastní polovině, když se Ostravané snažili o přechod do útoku. Hlavní sudí jej důrazně upozorňuje, zákrok byl dost hraniční.
     
    11
    Slavia měla obrovskou šanci! Parádní centr z levé strany od Bořila totiž sedl přesně na hlavu Součka, který přispěchal do šestnáctky z pravého křídla. Jeho tvrdé trknutí do balónu ale zneškodnil Budinský.
    11. Součkova nebezpečná hlavička
     
    12
    Hra se přelévá v této chvílí z jedné strany na druhou, zejména po menších chybkách individuálního rázu. Baník naposledy ale míč raději dostal do zámezí.
     
    13
    Další tutovka Pražanů! Škoda se objevil v malém vápně a svou velmi tvrdou hlavičkou poslal k pravé tyči. Budinský ale připisuje další parádní zákrok, když míč vytěsnil mimo bránu.
    13. Škoda mohl otevřít skóre, Budinský byl proti
     
    14
    Ngadeu ukázal parádní stabilitu v souboji a podal důkaz, proč je jedním z nejlepších stoperů v lize. Po jeho obrátce hraje Slavia na své polovině.
     
    15
    Slavia se pokusila o rychlý průnik po levém křídle, Baník ale tento atak zadržel. Míč míří do autu.
     
    16
    Sudí Ardeleanu pouští zákrok Ngadea na Kuzmanoviče a nechává rozehrávat Pražany. Ostrava tak v brejku pokračovat v této chvíli nebude.
     
    17
    Jaromír Zmrhal poslal průnikovou přihrávku na Traorého, jenomže druhý jmenovaný se ocitl v baníkévském vápně totálně obležen. Jeho snaha o nahrávku na spoluhráče končí neúspěšně. Dobrá práce Procházky.
     
    18
    Baník pokračuje v rychlém postupu vpřed, jenomže znovu vše končí na výborně postaveném bloku Pražanů. Slavia hraje dnes velmi zodpovědně.
     
    19
    Po faulu u pomezní čáry na útočné polovině Baníku se bude kopat nepřímý kop se zajímavým potenciálem. Oba celky se již staví na své pozice pro tvrdé hlavičkové střety.
     
    20
    Celá standardka ale nekončí výraznějším úspěchem pro Baník. Ba naopak se do brejku dostala Slavia, která mohla zahrozit prostřednictvím Zmrhala, jemu však míč odebral čistě Pazdera.
     
    21
    Fillo pronikal po levé straně, když před sebou měl mraku volného prostoru. Jenomže váhal tak dlouho, až k němu doběhl Ngadeu a odzbrojil jej na hraně pravidel. O penaltový zákrok ale rozhodně nešlo.
     
    22
    Jan Bořil měl obrovitánskou šanci! Budinský ale zapisuje další parádní zákrok, když stačil jeho přízemní ránu z otočky vyrazit mimo branku. Ve vápně Baníku začíná být pořádně horko.
    22. Ani Bořil Budinského nepřekonal
     
    23
    Ostravský roh sice ukázal potenciál baníkovské ofenzívy, jenomže ani jeden z hlavičkujících nakonec nedokázal na pravé straně trefit míč. Kolář tak ani tentokrát nemusel zasahovat.
     
    24
    Zmrhal přenesl míč parádním centrem na pravou stranu vápna, nicméně Masopust už jen vracel míč přímo k hráčům Baníku. Slavia po jejich odkopu bude kopat roh.
     
    25
    Fillo padá ve vápně po tvrdém souboji se Škodou, což je také důvodem přerušení útoku Slavie, neboť sudí Ardeleanu to označil jako útočný faul. Hra se znovu zklidní.
     
    26
    Za zvuku dělbuchů v sektoru Slavie se snaží baník postupně dobývat pražskou defenzívu, jenže jde to prozatím velmi, velmi pomalu. Ani další roh nepřinesl větší šanci.
     
    27
    Škoda si v souboji s Pazderou počínal rukama až příliš aktivně, což také neuniklo pozornosti rozhodčím. Po dalším faulu se hra Slavie směrem dopředu zastavuje. Baník bude rozehrávat.
     
    28
    Deli ještě vyčkával s rozehrávkou na své spoluhráče, kteří se občerstvovali u střídaček, ale v této chvíli už Pražané mohou směrem vpřed. Zatím však jejich kombinace postrádá větší variabilitu.
     
    29
    Milan Škoda (SLA) až příliš zapojil své schopnosti agilního hrotu, což sudí vyhodnotil jako faul. Navíc po až příliš hlasitém dohadování obdržel žlutou kartu.
     
    31
    Velké emoce to byly ve slávistickém vápnu, kde se dožadoval Ngadeu odkopu od branky místo rohu. Baník málem využil velké hádky takřka půlky sestavy Pražanů k rozehrání samotného rohu, nakonec ale musí vyčkat na pokyn od Petra Ardeleanua.
     
    32
    Baník byl jen kousek od úvodní branky! Kolář musel skákat rychle na brankové čáře, pro skákající míč. Fillo, Kuzmanovič i Fleišman tentokrát zapracovali opravdu výstavně.
     
    33
    Jaromír Zmrhal se znovu velmi sympaticky na levé straně o aktivní přímočarý fotbal, jeho postup ale překazil Pazdera, který dokázal míč oddálit od kopaček slávistického záložníka.
     
    34
    U rohu vápna se dostal do tvrdého souboje Bořil, který také zůstává ležet na hrací ploše. Slavia bude rozehrávat zajímavou standardku, tohle bude asi pro variantu na přímý centr.
     
    35
    Slavia bude kopat penaltu! Ngadeu totiž upadl po souboji Procházkou, který jej podle všeho stáhl při výskoku za dres. Hráči Baníku ještě hromadně orodují u rozhodčího.
    35. Penaltový zákrok
     
    36
    I nadále probíhá diskuse sudího Ardeleana s hráči Baníku, ale je již celkem jasné, že se na jeho verdiktu nic měnit nebude a penalta se bude kopat.
     
    37
    Slavia právě vstřelila branku!
    Pražané jdou do vedení! TOMÁŠ SOUČEK dokázal využít penalty v nesmírně těžký moment. Musel kopat přímo proti tribune plné příznivců Baníku, kteří se jej snažili znervóznit. Jeho rána po zemi nebyla pro Budinského chytatelná, skočil totiž na opačnou stranu.
    37. Tomáš SOUČEK - 0:1
     
    38
    Tak to je velký zvrat! Podle všeho se totiž po velké diskusi se sudím na hrací ploše nedokázal ovládnout Milan Baroš (OVA) a po úderech do krytu střídačky obdržel červenou kartu jako střídající hráč. Do zápasu tak už nebude moci naskočit.
    38. Červená karta
     
    41
    I slávisté ale tentokrát dostanou upozornění na tvrdost svých zákroků. Ibrahim Benjamin Traoré (SLA) obdržel žlutou kartu za tvrdý faul u postranní čáry, kdy naletěl přímo do protihráče.
     
    42
    Hrubý se mohl stát spasitelem Baníku! Bývalý hráč Slavie totiž dokázal fantasticky využit odraženého míče v malém vápně a po rychlé otočce pálil bez přípravy směrem pod břevno. Míč letěl těsně nad horní tyč!
    42. Hrubého střela šla nad
     
    43
    Baník je prozatím velice aktivní a snaží se rozhodit kompaktní skvadru Pražanů. Tentokrát se však musí postupně vracet zpět, nahrávka na Filla nevyšla.
     
    44
    Michal Frydrych se málem postaral o druhou branku Slavie! Parádní míč na malé vápno totiž přiletěl přímo k odchovanci Baníku a jeho tvrdá rána jen tak tak neskočila za brankovou čáru. Další exkluzivní zákrok Budinského.
    44. Frydrychova bomba šla do středu brány, kde byl pozorný Budinský
     
    45
    Rozhodčí nastavuje 2 minuty nad standardní hrací čas!
     
    45+1
    Škoda vyslal na zteč Masopusta, jenomže jeho nahrávka nakonec byla sražena za postranní čáru. Baník znovu prokázal dobrou práci při pokrývání brejkových situací.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Upřesňuji důvod udělení červené karty pro Milana Baroše. V oficiálním zápise stojí následující důvod: „několikanásobné udeření pěstí do krytu lavičky v přerušené hře, čímž došlo k jejímu poškození“
     
    První poločas nabídl parádní fotbalový zážitek. Krom dechberoucí divácké kulisy se hraje zatím velmi zajímavý fotbal, s kompaktními defenzívami i velkým počtem šancí. Směr zápasu ale dává proměněná penalta Slavie, po které byl navíc vyloučen Milan Baroš, jenž už tak do finále zasáhnout nemůže. Druhá půle je i ale přes vedení Slavie otevřená, Baník hraje prozatím velmi odvážně a je více než důstojným soupeřem Pražanů. Pokračujeme přibližně v 20:17.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Kouč Bohumil Pánik sáhl k prvnímu střídání. Místo Lukáše Pazdery přichází na hřiště Denis Granečný.
     
    47
    Slavia se hala do robustního brejku, jenomže její postup byl v rané fázi akce zastaven. Zjevně se levou stranu podařilo posílit kouči Ostravy o příchodu Granečného dostatečně.
     
    48
    Frydrych se opřel do míče zpoza šestnáctky, jenomže jeho bomba nakonec trefuje jen záda bránícího Procházky. Pražané se tentokrát budou muset vracet zpět do základních pozic, Baník totiž rozehrává.
     
    49
    Frydrych si dokázal naběhnout na krásný volej od Bořila, míč ovšem přeci jen dostal nečekanou rotaci, která slávistického beka vychýlila z dobré střelecké pozice. Jeho hlavička tak nebyla nebezpečná.
     
    50
    Ostravská rozehrávka znovu nevedla k většímu úspěchu, neboť hned na půlící čáře ji zastavila dobrá práce Frydrycha se Součkem. Blok Slavie byl znovu nadmíru kompaktní.
     
    51
    Fillo sice pokazil rozehrávku přímo před vápnem, ale po další střele Baníku se míč otřel o záda Škody. Na řadě je tak ostravský roh.
     
    52
    Ostrava se nedokázala na horké slávistické půdě prosadit podle představ, neboť osobní obrana Pražanů zafungovala při rohu přesně podle představ. Kolář bude odkopávat od brány.
     
    53
    Traoré schytal asi pořádnou ránu v souboji u postranní čáry, kde se dostal pod protihráče, kterým byl navíc odstrčen. Prozatím pouze kulhá po hřišti, nevypadá to moc dobře.
     
    54
    A Traoré opravdu nebude moci pokračovat. Po ošetření totiž kulhá za doprovodu zdravotníků směrem ke střídačkám. Zřejmě utržil zranění v dolní části těla.
     
    55
    Ibrahim Benjamin Traoré je opravdu nucen střídat, na jeho pozici posílá Jindřich Trpišovský Alexe Krále.
     
    56
    Slavia se v této chvíli, kdy Baník vytahuje další choreografii, se musí opravdu pozorně bránit. Prozatím se totiž Baníku daří velmi účelně ukazovat svoje devízy.
     
    57
    Po útočném faulu na slávistické polovině se bude moci dostat k rozehrávce Kolář. Pražané se mohou po delší době dostat k míči, hra je tentokrát dost fragmentovaná.
     
    58
    Alex Král dost viditelně přidržel za dres Jánoše. Sudí jej napomíná, ale i tentokrát prozatím nebude nijak napomínat. Hra má v této chvíli dost velký spád.
     
    59
    Lukáš Masopust poslal celkem nečekaně i díky odrazu balón směrem na nabíhajícího Škodu, jenomže ten se k míči nedostal a místo toho padá na trávník. Podle sudí Ardeluana ale po čistém zákroku.
     
    60
    Mohutným choreem se ukazuje také slávistický kotel, který však zatím musí sledovat snahu Baníku o rozvrácení bloku na půlící čáře. Zatím ale bez větších úspěchů.
     
    61
    Na hrací ploše zůstává ležet Milan Škoda, který utržil při hlavičkovém souboji ránu do zad od Jánoše. Sudí nechává rozehrávat Slavii od půlící čáry, faul to byl signifikantní.
     
    62
    Milan Škoda a následně i Jaromír Zmrhal se dostali ke střelbě z vápna, jenomže obě rány zvládli v poslední chvíli hráči Baníku zblokovat. Slávisté ještě ale reklamovali ruku.
     
    63
    Ve hře je podle všeho VAR, neboť nyní sudí Ardeleanu vyčkává s rozehrávkou slávistů. Zjevně se ještě zmíněný moment bude prověřovat na videu.
     
    64
    Ruka to podle všeho nebyla, neboť se bude pokračovat. Sudí v posledních momentech pustil několik zákroků na obou stranách, fanoušci i hráči jsou tak momentálně plní emocí. Na hřišti už to pořádně vře.
     
    65
    Hušbauer se dostával do rychlého kontru a zkoušel nahrávat směrem na Škodu, jenomže pomezní sudí s menší prodlevou píská Slavii ofsajd. Hra se znovu obrátí.
     
    66
    Ngadeu se pokoušel u rohového praporku zachránit celou situaci, ale podle všeho se dopustil faulu. Baník bude rozehrávat nepřímý volný kop z hranice šestnáctky.
     
    67
    Holzer pálil těsně vedle! Jeho rána zpoza vápna byla podle všeho ještě tečovaná, na řadě tak je roh Baníku.
    67. Holzerův tečovaný pokus
     
    68
    Lukáš Masopust (SLA) se dopustil zjevného faulu, když si přidržel spoluhráče. Sudí mu tak udělil žlutou kartu.
     
    69
    Hřiště zahaluje mlha, minimálně část u branky Slavie. Fanoušci Baníku u své choreografie používají pyrotechniku, zatím ale musíme konstatovat, že sudí nemusí hru přerušovat.
     
    70
    Škoda sprintoval pro dlouhý nákop za obranu, Budinský byl ale rychlejší a míč mu ukopl. Tohle byla velmi správné, ale zároveň dost riskantní rozhodnutí během pár vteřin.
     
    71
    Baník si připravil další střídání. Místo Martina Šindeláře se dostává na hřiště Dame Diop.
     
    72
    Vápno Slavie je zaházeno předměty z tribuny Ostravských. Hra se tak na malý moment musí opravdu přerušovat, pořadatelé musí vše sesbírat.
     
    74
    Slavia si připravuje první střídání utkání. Místo Josefa Hušbauera dostává šanci Peter Olayinka.
     
    74
    Granečný celkem asi nechtěně naběhl přímo do Masopusta při přerušené hře. Sudí Ardeleanu tak musí oběma aktérům sporu domlouvat, jako arbitr a mediátor si ovšem počíná skvěle. Prvně jmenovaný se druhému férově omlouvá.
     
    75
    Tentokrát se mlha objevuje i na druhé straně stadionu, i Slavie používá pyrotechniku. Slavia se musí nyní dost výrazně bránit.
     
    78
    Slavia právě vstřelila branku!
    A je tady druhá trefa Slavie! LUKÁŠ MASOPUST se zjevil na ose hřiště a po rychlém sprintu přímo na ostravskou bránu, kdy stačil přebrat exkluzivní přihrávku Alexe Krále, dokázal naprosto přesně zakončit. Jeho rána letěla přímo k protilehlé tyči, na diagonální ránu tak Budinský nemohl dosáhnout. Ostrava se dostává pod tlak, dvougólové manko už je výrazné.
    78. Lukáš MASOPUST - 0:2
     
    Dnešní utkání sleduje 11661 diváků.
     
    81
    Baník nyní vyčerpává své poslední střídání. Místo Nemanji Kuzmanoviče přichází na hrací plochu Ondřej Šašinka. Bohumil Pánik ještě zkouší posílit ofenzívu.
     
    81
    Hrubý dokázal na hranici vápna zamezit dalšímu nákopu na vápno, což se Slavii v této chvíli úplně nehodí. Po dlouhém napadání tak bude muset opouštět útočnou polovinu.
     
    82
    Olayinka se dokázal ve vápně zorientovat a dostat míč ze vzduchu na své kopačky, další nápor Ostravy tak je ze strany Pražanů zažehnán v pravou chvíli.
     
    84
    Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Milan Škoda, přichází Ondřej Kúdela.
     
    85
    Sudí Ardeleanu nyní uděluje kartu brankáři Ondřeji Kolářovi (SLA). Zřejmě za protesty, které předcházely odpískání standardní situace.
     
    86
    Standardka Baníku bude velice, velice zajímavá. Míč se totiž staví přímo na hranici vápna. Sudí ještě dlouze koriguje všechny jedenáctky, aby byla zachována pravidla o postavené zdi.
     
    86
    Sudí ještě udělil další dvě žluté karty v dost nepřehledné situaci, po vzájemné bouřlivé diskusi i samotné strkanici. Obdržel ji Jan Bořil (SLA) i Václav Procházka (OVA).
     
    87
    Hrubý se opřel pořádně do balónu, jenomže jeho bomba ze standardní situace, která by se dala nazvat gólová. Balón proletěl o dobré dva metry nad břevnem. Zklamání exekutora je dost pochopitelné.
     
    89
    Slavia se dost výrazně snažit udržet ostravské fotbalisty před vlastním vápnem a jejich snaha je i nadále efektní. Funkční blok pracuje bez potíží. Ostrava má dost velké problémy hlavně s přesností.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut nad standardní hrací čas!
     
    90+1
    Další standardka končí podobně jako ta předchozí, neboť Hrubý nedokázal dostat míč mezi tři tyče. Jeho rána byla zblokována, následně se ale přeci jen Baník postaral o ránu. Budínský musel předvést tarzaní skok!
    90+1. Dalekonosný pokus Koláře nepřekvapil
     
    90+2
    Taktická vyčkávaná. Tak se dá charakterizovat obraz posledních minut ze strany Slavie. Obrana nijak nespěchá a nechybuje. Viditelná je snaha o taktickou zodpovědnost.
     
    90+3
    Souček se postaral o velice zajímavou šanci, když mu dokázal nahrát za obranu Olayinka. Jeho rána ale mířila vedle branky Baníku, Budínský nemusel zasahovat.
    90+3. Souček svůj pokus mezi tři tyče nevměstnal
     
    90+4
    Kolář ještě málem pořádně zaváhal! Jeho odkop totiž nebyl vůbec jednoduchý. Pod tlakem však i s dávkou štěstí skákavý balón odpálil do autu.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je tady konec! Slavia se postarala o vítězný debl, poprvé od roku 1942, kdy za Pražany válel třeba Josef Bican. Na hřišti vypuká obrovská euforie Pražanů, stejně jako fanoušků Slavie.
     
    Na hřiště nyní míří několik stovek těžkooděnců, neboť fanoušci Pražanů by se rádi pokusili dostat na hřiště. Nicméně předem avizovaná snaha pořadatelů o zabránění zničení trávníků je proti jejich touze. Už za tři týdny se na Andrově stadionu bude hrát kvalifikační duel české reprezentace s Černou Horou. Podle všeho ale vše proběhne bez problému. Oba tábory jsou zatím relativně ukázněné.
     
    Hráči Baníku děkují svým příznivcům, na druhé straně pak probíhá mistrovský sprint. Slávisté si velký moment novodobé historie sešívaných viditelně užívají na sto procent.
     
    Fanoušci Baníku vyvolávají jméno Václava Brabce a děkují i celému ostravskému týmu. Pro Baník znamená prohra, že se mu cesta do Evropské ligy ještě zamotává. Může do jejího předkola postoupit, pokud by se dostala na páté místo ligové tabulky během nadcházejícího víkendu FORTUNA:LIGY.
     
    Velmi silné momenty. Na trávníku probíhá simultánně bouřlivá děkovačka obou fanouškovských táborů. Atmosféra je elektrizující.
     
    V této chvíli jsou oceňováni rozhodčí, kteří dostanou připomínkové medaile. Ocenění předává šéf Ligové fotbalové asociace a ředitel titulárního sponzora MOL Cupu.
     
    Hráči Baníku Ostrava si právě v této chvíli přebírají medaile za druhé místo v letošním ročníku MOL Cupu. Svěřenci kouče Bohumila Páníka končí těsně pod vrcholem. Medaile předává Martin Malík, šéf Fotbalové asociace České republiky spolu se zástupcem společnosti MOL.
    Hráči Baníku přebírají pohár a medaile za druhé místo
     
    Pro pamětní medaile si vyrážejí v této chvíli i hráči pražské Slavie.
    Fotbalisté Slavie dostávají zlaté medaile za vítězství v MOL Cupu 2018/2019
     
    A je to tady! Milan Škoda přebírá pohár pro vítěze MOL Cupu za sezónu 2018/2019. Euforie Pražanů může vypuknout naplno.
    Slavia Praha, vítěz českého poháru pro sezonu 2018-19
     
    Hráči Slavie míří pod slávistický kotel, kde bude na řadě další vítězná fotografie.
     
    Slávisté pokračují v bouřlivé děkovačce, vyvolávání jsou postupně všichni tvůrci prvního doublu sešívaných od roku 1942.
     
    Finále MOL Cupu na olomoucké půdě bylo zejména v první půli nesmírně vyrovnanou bitvou, která dlouho neměla výraznějšího hegemona. Nicméně po proměněné penaltě Tomáše Součka se už vydal zápas jasnou cestou. Slávisté si vedení pečlivě bránili, navíc v závěru druhého poločasu dokázali přidat pojišťující trefu zásluhou Lukáše Masopusta. Baník už v závěru nedokázal překonat pevnou defenzívu soupeře, ve finále letošního pohárového ročníku tak končí pod vrcholem. Ale rozhodně s hrdostí, pro novopečeného mistra byl tvrdým oříškem. Ode mě je z to z Olomouce vše, přeji hezký zbytek středečního večera. (21:43:30)

    Johan Čáp

    Branky: 37. T. Souček (pen.), 78. Masopust

    Karty:   86. Procházka (OVA) – 29. Milan Škoda (SLA), 41. Traoré (SLA), 68. Masopust (SLA), 85. O. Kolář (SLA), 86. Bořil (SLA)   38. Baroš (OVA)


    FC Baník Ostrava: Budinský – Pazdera (46. Granečný), Procházka, Stronati, Šindelář (71. Diop) – Fleišman (C), Fillo, R. Hrubý, Jánoš – Holzer, Kuzmanović (81. O. Šašinka).
    Náhradníci: Laštůvka – Granečný, Diop, Jirásek, Baroš, O. Šašinka, Mešaninov.

    SK Slavia Praha: O. Kolář – Frydrych, Ngadeu, Deli, Bořil – T. Souček, Traoré (55. Král) – Masopust, Hušbauer (74. Olayinka), Zmrhal – Milan Škoda (C) (84. Kúdela).
    Náhradníci: Kovář – Coufal, Olayinka, Van Buren, Kúdela, A. Baluta, Král.

    Rozhodčí: Ardeleanu – Nádvorník, Blažej

    Diváci: 11661
    thejrc.org