Rusko – Finsko 0:1 (kon.) | Kanada – Česko 5:1 (kon.)
konec
Rusko
0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Finsko
Sobota 25.05.2019, 15:15 • Zimný štadión Ondreje Nepely, Bratislava • Mistrovství světa • Semifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Dámy a pánové, co dodat? Sledovali jsme po celých šedesát minut špičkový duel, který nabídl opravdu všechno. Emoce, parádní atmosféru a skvělý hokej. Více vám již toho však nenabídneme, zápas je za námi. My vám děkujeme za pozornost u tohoto přenosu a v 19:15 si nezapomeňte zapnout jakýkoliv druh přenosu z utkání Česko – Kanada. Z Bratislavy se s vámi loučí Tomáš Kalas a David Panuška! (17:42:02)
     
    Nejvytěžovanější hráči utkání:

    RuskoDmitrij Orlov, 21:22 min, 26 střídání
    FinskoJani Hakanpää, 20:27 min, 34 střídání
     
    STATISTICKÉ OKÉNKO

    Střely na branku: 32 – 29 (10 – 6)
    Vyloučení: 3 – 2
    Využití: 0 – 0, v oslabení: 0 – 0
    Vhazování: 28 – 27 (10 – 9)
     
    Arénou v Bratislavě již zní finská hymna, kterou hrdě prozpěvují fanoušci Suomi!
     
    Podceňované Finsko jde do finále, naopak největší favorit z Ruska si zahraje jen o bronz! Hrdinové duelu? Neuvěřitelný brankář Kevin Lankinen, jenž dnes nejspíše odchytal nejlepší utkání ve své kariéře. Tím druhým je Marko Anttila, kterému se povedlo vstřelit jedinou branku v utkání. Seveřané si tak zahrají s vítězem utkání Kanada – Česko o zlatou medaili.
     
    Konec zápasu.
    59:41
     
    59:41
    Totální tlak od ruských hráčů! Finská čtyřka se pohybovala totálně dřevěně, dokonce najednou popadala hned celá obranná čtyřka Suomi! Rusové měli několik střel, spoustu jich však vleže zblokovali hráči a opravdu na krev dojeli tohle utkání!
     
    59:16
    Kombinace sborné pokračuje, finská pětka se stáhla až před brankoviště.
     
    59:07
    Jevgenij Kuzněcov následně vyjel zpoza branky a přihrával přes brankoviště. Finští bránící hráči ovšem kotouč ztečovali a ten skončil až na levém mantinelu.
     
    58:36
    Rusové uzavřeli pásmo a hrají v šesti. Finové se úporně brání.
     
    58:28
    Jevgenij Malkin přihrával zpoza branky na Ovečkina, který je na modré čáře. Osmička v ruském dresu ale puk nezachytila. Tohle jsou cenné sekundy pro Finy.
     
    58:22
    Jani Hakanpää po vyhraném buly napálil puk o mantinel ven na zakázané uvolnění. Finové jsou v tomto ohledu v nepříjemné situaci, navíc sborná poslala na led to nejlepší, co má po ruce.
     
    58:15
    Ilja Vorobjov si bere oddechový čas, Andrej Vasilevskij je z branky a Finsku chybí necelé dvě minuty k finálovému duelu!
    58:13
     
    58:13
    Andrej Vasilevskij nakonec branku opustil a Juhani Tyrväinen se dostal prakticky hned ke kotouči. Vyhodil ho ale čistě na icing...
     
    57:50
    Stále se Vasilevskij nemůže dostat z branky, Finové závěr zcela dobře brání.
     
    57:38
    Nikita Gusev se následně dostal ke střeleckému pokusu u levé tyčky, na konci celého snažení Ruska. Kevin Lankinen se opět parádně přesunul a vyráží!
     
    56:56
    Individuální akce obránce Orlova. Ten si najel do útočné třetiny a u levého kruhu svižně zakončoval. Rusko už neví jak, rána beka Washingtonu nebyla přesná a puk skončil nad.
     
    56:36
    Finové byli opět pod velkým tlakem, který zakončoval Kučerov sjetím zpoza branky před ní a pokusem o zakončení, ke kterému se nedostal. Suomi opět vyhazuje kotouč.
     
    56:17
    Kirill Kaprizov si nadvakrát najel do střelecké pozice v útočném pásmu. První rána skončila na obětavém protihráči, ta druhá šla vedle branky a skončila na zadním mantinelu.
     
    56:02
    Kotouč nyní opustil ledovou plochu a sudí se dohadují, kde se bude vhazovat. Nakonec je za místo vhazování určeno útočné pásmo Suomi.
     
    55:48
    Jevgenij Kuzněcov se pokoušel překvapit finského fantoma v brance zakončením z téměř nulového úhlu. Kevin Lankinen si ale celou situaci pohlídal a vyráží.
     
    55:33
    Nahrávka na Gavrikova padla až do středové zóny a ruský obránce v rychlosti přejel zase do útočného. Ale byl to opět ofsajd a hra je tím pádem přerušena.
     
    55:14
    Rusko se ale stále a stále snaží dostat do útoku. Nyní je ovšem zastavil ofsajd a vhazovat se tak bude opět v neutrální zóně ledové plochy.
     
    54:58
    Dmitrij Orlov nyní poslal přihrávku do útočné třetiny, kde puk na modré čáře přijímal Kirill Kaprizov. Ten byl ale skvěle ubráněn a k neposedné černé gumě se dostávají Finové.
     
    54:41
    Anttila si obehrál o mantinel Orlova a vyjel do protiútoku, který skončil poměrně brzo, navíc bez jakékoliv šance na potenciální gól. I tohle ale Finům přijde vhod, ti nyní potřebují každý puk ve své moci hrát co nejdále od své branky.
     
    54:28
    Následně byla hra přerušena a pokračovat se bude po komerční pauze. Vhazovat se bude ve střední třetině. Finsko drží pět a půl minuty před koncem třetí třetiny hubené jednobrankové vedení!
     
    54:09
    Juhani Tyrväinen jednoduše obloučkem přehodil napadajícího obránce a vydal se za pukem. Navíc mu jel na druhé straně i Anttila a přihrávka na finského kapitána směřovala, ten ale těsně nedosáhl.
     
    53:48
    Přihrávku na vrcholky kruhů dostal aktivní Nikita Gusev. Ten to zkoušel po ledě, ale branku se mu trefit nakonec nepovedlo. Ruská kombinace ovšem pokračuje.
     
    53:31
    Dnešní utkání sleduje 9 085 diváků. Tradiční to číslo v bratislavské aréně...
     
    53:20
    Po delší době také akce vedoucího týmu, který je velice blízko finále. Atte Ohtamaa si najel do útočné třetině, kde po stahovačce zakončoval. Jeho pokus se ale do branky nakonec nedostal.
     
    53:03
    Jani Hakanpää získal tolik cenný artefakt v podobě kotouče a vyvezl jej alespoň do středního pásma. Není to sice moc, ale Finům to teď stačí.
     
    52:42
    Přihrávku na levý kruh nyní dostal obránce Vladislav Gavrikov, který byl dnes celkem neviditelný. Jeho zakončení bylo zablokováno obětavým obráncem Finska.
     
    52:05
    Gusev nepřesně nahrál a vyhodil prakticky sbornou z útočného pásma.
    51:36
     
    51:36
    Kevin Lankinen naprosto čaruje! Michail Grigorenko zakončoval z levého kruhu na první tyčku, kde finský brankář zasáhl betonem. To se mu povedlo i proti dorážce Dadonova.
     
    51:07
    Hodně rychlá odpověď mohla přijít z hokejky superstar Alexandra Ovečkina. Ruská osmička dostala přihrávku na levou stranu, ale z úhlu trefila jen fantastického Lankinena!
     
    50:46
    Rusko se hned dostalo do útoku a pokusí se co nejdříve vyrovnat. Michail Sergačjov to zkoušel od modré čáry, ale trefil jen skvěle bránícího hráče Finska.
     
    50:18
    Obrovská radost v Bratislavě od fanoušků finského národního týmu, který se dostal do jednobrankového vedení na startu poslední desetiminutovky!
    50:18 Marko ANTTILA - 0:1
     
    50:18
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Neskutečná euforie v aréně, protože se Finové dostávají do vedení! Teď mají k postupu do finále o jeden gól blíže. Kiviranta posunul od modré pro Jokiharjujiho, jehož tvrdou střelou Vasilevskij před sebe jenom vyrazil. Při bránění ale propadl Zajcev, který pustil k dorážce finského kapitána MARKA ANTTILU. Finský kapitán prostřelil Vasilevskiho mezi betony a Rusové jsou poprvé pod ohromným tlakem – 0:1! Asistence: Henri Jokiharju, Joel Kiviranta.
     
    50:10
    Hned po vhazování se Rusko chtělo dostat do útoku, ale nahození nebylo vůbec přesné a hra se přerušuje icingem. Pokračovat se bude po pravici jedničky Tampy Bay.
     
    50:01
    Z ochozů haly shlíží na toto utkání i Vjačeslav Bykov, bývalý úspěšný trenér sborné. Také se mu od ruské části publika dostává mnoha ovací.
    50:00
     
    50:00
    Tlak končí až nyní, kdy se povedlo vystřelit Attemu Ohtamaaovi. Ten objel branku a střílel do bližší šibenice. Andrej Vasilevskij se ale nalepil k brankové konstrukci a zneškodňuje další velkou šanci!
     
    49:26
    Seveřané jsou nadále aktivní a snaží se cokoliv vymyslet. Oliwer Kaski se dostal k odraženému puku a hned jej posílal na branku, tu ale nakonec netrefil.
     
    49:11
    Niko Mikkola se dostal ke střele z levého kruhu, obránce mu ale dokázal vylehnout střelu. Právě od blokujícího beka se pak touš vrátil na modrou pro Pesonena, jehož tvrdá střela v prostoru branky neskončila.
     
    49:03
    První přerušení hry po dost dlouhé době. Zákrok Vasilevskiho proti pokusu z levého kruhu dává prostor na úklid ledu. Třeba se uklidní i emoce, Finové se nyní cítí některými výroky sudích poškozeni.
     
    48:54
    Puk před branku po dobré kombinaci dostával Nikita Kučerov, ale ruský borec se ke střele nedostal. Finové šli tak do protiakce, ale Niko Ojamäki se na levé straně ke střele nedostal.
     
    48:19
    Rusové se předvedli na druhé straně další akcí, Barabanov ale nedokázal z mezikruží zakončit. Tohle je bitva!
     
    47:52
    Marko Anttila vybojoval kotouč na modré čáře a poslal jej na branku. kotouč se ještě otřel o brusli Savinainena. Kotouč nakonec skončil se štěstím na betoně Vasilevskije.
     
    47:25
    Oba týmy jsou již v plném počtu a Finové po delší době útočí. Začíná to být tak, že první gól tohoto utkání bude zřejmě tím vítězným.
     
    46:52
    Nebezpečnou štiplavou ránu poslal z pravého kruhu Jevgenij Kuzněcov. Ten mířil pod víko, ale Kevin Lankinen se zaskvěl skvělým zákrokem ramenem.
    46:39
     
    46:39
    Akce přesilovkové letky Ruska byla tutová a měla skončit gólem! Gusev nahrál na úroveň brankové čáry pro Malkina, který našel před brankou zcela volného Dadonova. Floridský útočník bleskově pálil a mohl si snad i vybrat, kam střela půjde. Jenže napálil pouze Lankinena!
     
    46:16
    Lindblom zblokoval střelu od Kučerova po krosové nahrávce od Guseva a Finsko opět vyhazuje ven.
     
    46:07
    Ruská přesilovka je zatím dosti špatná a Finsko luxusně brání. Ilja Kovalčuk hledal na levém kruhu Guseva, ale k tomu se puk nedostal. Finové poté vybojovali puk.
     
    45:39
    Gusev z levého kruhu nahrával někam mezi kruhy, přihrávku ale přečetl Lindbohm a odeslal puk až na druhou stranu ledové plochy.
     
    45:16
    Rusko dostane první plnou přesilovou hru. Kaski sekl do hole Kaprizovi a dostává dvě minuty za tento prohřešek. Arénou to ale pulzuje a píská se na rozhodčí kvůli dříve neodpískaným zákrokům.
     
    44:55
    Nikita Zajcev si najel do útoku, ale jeho rána byla zblokována do rohu. Puk před branku následně dostal také Alexandr Ovečkin, ale ten dopadl naprosto stejně.
     
    44:34
    Signalizovaný ofsajd nutí Finy opustit útočné pásmo. Ti se nyní zdají být poměrně podrážděným týmem, zvláště když je na jejich straně signalizováno vyloučení.
     
    43:49
    Rozhodčí nyní odepřeli finskému týmu naprosto jasnou přesilovku. Juhani Tyrväinen šel totiž do útoku a evidentně byl podražen. Sudí ale nejspíše nechtějí zasahovat do utkání.
     
    43:06
    Chyba Finů při rozehrávce, Andronov byl rázem sám před brankou a sklepával kotouč ze vzduchu! Hned ale k němu stihli přijet obránci, nakonec se vše vyřešilo ke spokojenosti finské části publika.
     
    43:00
    Puk do útočné třetiny následně zavezl Alexandr Barabanov, který od levého mantinelu centroval před branku. Trefil ale jen bránícího hráče, aktivita sborné nicméně pokračuje.
     
    42:46
    Barabanov byl na levém křídle příliš rychlý a pískán je tím pádem ofsajd „rudé mašiny“.
     
    42:38
    Kristian Kuusela to zkoušel zpoza branky. Finská jednasedmdesátka posílala bekhendový pokus do brankoviště, na zadní tyčce ale kotouč do branky nikdo v bílém nedostal.
     
    42:27
    Veli-Matti Savinainen se mazlí s pukem hodně dlouhou dobu, má ho již ve své moci od obranného pásma, přes střední a útočné, přes dvě otočky před ruskou branku, až skončil za brankou, odkud nahrál dále pro své spoluhráče.
     
    42:16
    Po levé straně si pak hodně rychle najel do útočné třetiny Alexandr Ovečkin. Vítěz Stanley Cupu z minulého ročníku ale zakončoval jen do prsou připraveného Lankinena.
     
    41:57
    Kaprizov se procpal ke kotouči, Suomi se ale povedlo hru vytlačit do středního pásma.
     
    41:38
    Rusko opět nikam nespěchá a v obraně čeká. Uvidíme, co následně vymyslí, ale oba celky stihly naprosto v pohodě vystřídat a poslat čerstvé síly.
     
    40:54
    Anisimov vrátil puk podél mantinelu za finskou branku, Kučerova si ale zvládla finská obrana pokrýt zcela bez problémů. Finové si nicméně na puk skoro nesáhli a dostávají se pomalu pod tlak.
     
    40:29
    Ivan Tělegin se podél levého mantinelu hnal do útočné třetiny, ale za brankou nic nevymyslel. Jani Hakanpää jej poté lehce promasíroval a pokračuje se hrou Finska.
     
    40:05
    Úvodní buly šlo opět pro ruský tým, který ale v útoku vůbec nic nevymyslel a Finové toho využívají k osvobození se.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Na ledové ploše máme opět hráče Finska a Ruska! Začíná třetí třetina utkání, které zatím nenabídlo branku. Kdo se stane národním hrdinou?
     
    Nejvytěžovanější hráči utkání:

    RuskoDmitrij Orlov, 15:54 min, 18 střídání
    Finsko Mikko Lehtonen, 14:42 min, 20 střídání
     
    STATISTICKÉ OKÉNKO

    Střely na branku: 22 – 23 (11 – 8)
    Vyloučení: 3 – 1
    Využití: 0 – 0, v oslabení: 0 – 0
    Vhazování: 18 – 18 (11 – 9)

     
    Ani druhá třetina nám branku nenabídla. To ovšem neznamená to, že by utkání nudilo. Naopak, nenudí. Hraje se totiž krásný útočný hokej, jenž nabízí několik střeleckých pozic obou celků. Andrej Vasilevskij a Kevin Lankinen jsou ovšem ve svých brankách stoprocentní a drží naděje svých mužstev na finále i před poslední dvacetiminutovkou.

    Třetí třetina začne v 16:51.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:52
    Poslední akci druhé třetiny se pokoušel z obrany rozjet Jevgenij Malkin. Ten ale během přihrávky nechal kotouč za sebou a je po akci. Druhá třetina končí také za bezbrankového stavu.
     
    39:13
    Toni Rajala si zpracoval přihrávku od Ojamäkiho a prohodil kotouč snadně do útočného pásma. Sám proti dvěma obráncům již ale nestihl odehrát dále.
     
    39:04
    Veli-Matti Savinainen kroužil v útočné třetině, kde se mu ale nepovedlo najít ideální prostor pro střelu či přihrávku. Nakonec bekhendově nahazoval za branku.
     
    38:10
    Marko Anttila bruslil za nahozeným pukem do pásma a povedlo se mu to. Když to vypadalo, že by mohl založit nějakou zajímavou akci, potažmo vytvořit šanci, tak k němu přijel Orlov, kotouč mu sebral a Rusové vytlačili Suomi z pásma.
     
    38:05
    Hned po vhazování dostával přihrávku na blízko ve střední třetině Joel Kiviranta. Od jeho hokejky se ale kotouč dostal na střídačku a pokračovat se bude dalším vhazováním.
     
    37:48
    Harri Pesonen dával na pravém křídle puk pro Savinainena, jenže ten byl o dost rychlejší a podobně jako ruský nároďák, i finský nároďák si zahrál v nedovoleném postavení.
     
    37:31
    Sborná si nepohlídala plynulý přejezd do útočného pásma, dvě a půl minuty před koncem jí je tak pískán ofsajd.
    37:24
     
    37:24
    Jani Hakanpää byl na konci obrovské šance svého celku! Finský obránce dostal přihrávku od pravého mantinelu na první tyčku. Zde ale Jani zakončoval jen těsně nad branku.
     
    37:05
    Puk v ochranné síti po střele Tělegina značí další přerušení hry. Za bod vhazování je určen levý kruh finského útočného pásma.
     
    36:34
    Nikita Gusev a další individuální výlet do útočné třetiny. Šikovná sedmadevadesátka se ale do střelecké pozice nedostala a Finsko poslalo kotouč mimo pásmo.
     
    36:09
    Nikita Kučerov rychle objel branku a zakončoval z ostrého úhlu, Lankinen vyrazil skvěle ramenem. Nicméně se Rusové dostali do hry a ke konci třetiny začínají diktovat, jak se bude tohle parádní semifinále hrát.
    35:54
     
    35:54
    Parádní kombinace Ruska, ale úvodní branka duelu stále nepřichází! Kirill Kaprizov si počkal na pravém kruhu a po rychlé kombinaci mu přišla přihrávka. Rána z voleje ale skončila na úžasném Lankinenovi!
     
    35:22
    A další individualista v dresu ruské sborné. Až k levé tyčce si totiž najel Kirill Kaprizov, jenž zakončoval na první tyčku. Kevin Lankinen byl ale připraven a přidává další úspěšný zákrok.
     
    34:37
    Jevgenij Dadonov se poté individuálně prokličkoval do pásma a po přejetí modré nechával kotouč pro Michaila Grigorenka. Ten šel do kličky, ale nic se mu vymyslet nepovedlo. Finská obrana byla pevná.
     
    33:53
    Nikita Gusev nyní předvedl něco, co úplně často k vidění není. Místo nahození z obraného pásma totiž tvrdě zakončoval. Jeho rána skončila nakonec na zadním mantinelu.
     
    33:19
    Mikko Lehtonen nechtěl hrát na riziko, proto stáhl hru za vlastní branku a nechal oba celky prostřídat. Teď už je to zase hra od pásmu k pásmu a oba týmy do toho dávají maximum svého umu.
     
    33:03
    Michail Sergačjov chtěl ve střední třetině rozjet akci, ale trefil jen hokejku Joela Kiviranty. Ten se ale do útoku nedostal a opět jsou u neposedné gumy hráči v červeném.
     
    32:46
    Po vyhraném buly v ruském útočném pásmu šel kotouč na Sergačjova, který se odhodlal ke střele na Lankinena. Pokus umístit puk přes mezeru v betonech ale úspěch neslavil, Lankinen si situaci pohlídal.
     
    32:43
    Po dlouhém snažení a hře bez přerušení se ke střeleckému pokusu dostal Alexandr Ovečkin. Ten šel na levé straně do zakončení a přes obránce střílel jen do připraveného Lankinena.
     
    31:59
    Kaprizov si chtěl sjet před branku, ale nebylo mu to v žádném případě dovoleno. Naopak Finové měli protiakci, jenže ta končí za ruskou brankou, Orlov je natolik zkušený, že věděl, kam přihrávka od Kakka půjde.
     
    31:37
    Malkin si najel s kotoučem do pásma a chtěl jej na levém kruhu ještě předat Dadonovovi. Floridská panter ale přihrávku nezpracoval a kotouč je za brankou Lankinena.
     
    31:16
    Začíná to být luxusní podívaná. Téměř prakticky se nepřerušuje a každý úsek hry má v sobě prvek parádního hokeje.
     
    30:38
    Andrej Vasilevskij podél mantinelu parádně rozjel útočnou akci. Nikita Gusev v pásmu vylepšoval pozici pro Kučerova, ale jeho zakončení z levého kruhu na první tyčku nebezpečné nebylo.
     
    30:19
    Marko Anttila dostal při napadání rozehrávky od Kuzněcova nějaký ten úder a diváci by chtěli trest pro ruského člena druhé formace. Ale ten nepřichází.
     
    29:40
    Hodně dlouho kroužil v obraně s kotoučem Dmitrij Orlov, jenž prostě nevěděl, komu přihrát. Finsko mezitím aktivně napadá a nutí ruský tým zachybovat.
    29:12
     
    29:12
    Finové na druhé straně měli protiakci 3 na 2 a dohrávali do druhé vlny na najíždějícího Pesonena. Pesonen při zpracování ale upadl a celou akci tím degradoval. Přesto vrátil puk zpět k brankovišti, tam už byla sborná připravena a odklidila hrací předmět.
     
    28:40
    Je to zatím velký boj, který dost možná rozhodně jedna branka. Opravdu parádní podívaná v prvním dnešním semifinále!
     
    28:24
    Alexandr Barabanov se snažil celou akci řešit a zakončovat sám. Selhal ale na posledním obránci v podobě Lehtonena, který mu zvratnou kličku přečetl.
     
    27:31
    V další akci se zjevil Marko Anttila, který přejel modrou čáru a z pravého kruhu zakončoval na vzdálenější tyčku. Andrej Vasilevskij ale jeho ránu skvěle vyrazil!
     
    27:11
    Gusev šel s Anisimovem do situace 2 na 1, kterou řešil Gusev individuální střelou přes beka. Lankinen ale i přes blok dobře viděl a betonem lehce vykopl.
     
    27:03
    Prvních sedm minut a tři sekundy je odděleno od zbytku třetiny úpravou ledu v délce 70 sekund. Poslední akci obstaral tvrdou střelou zprava jeden z finských hráčů, Andrej Vasilevskij přitiskl puk k ledu a přerušil hru.
     
    26:44
    Při dalším napadání se povedlo Finsku vybojovat kotouč a Veli-Matti Savinainen udělal v útoku hodně práce. Nakonec nechal přejet spoluhráče a posunul puk za branku.
     
    26:09
    Kaprizov byl u puku o něco později než jeho soupeř Mikkola, přesto se ruská #77 dokázala holí dostat na kotouč. Sborná však v pásmu díky nepřesné nahrávce od Kaprizova vydržela snad jenom pět sekund.
     
    26:04
    Rusové jsou v kombinaci od své branky celkem bezbranní a finská pětka parádně napadá. Nyní se sborné nepovedlo poslat puk do útoku a přerušuje se kvůli icingu.
     
    25:33
    Finové vytvořili ohromný tlak na ruskou obranu, která neví, kam dříve bruslit. Nakonec to vyřešil Zajcev odstavením Kakka od touše tělem, čímž i celý nápor severské země skončil.
     
    24:54
    Následně si do pásma najel Jevgenij Malkin, který u pravého kruhu dával pod sebe. Michail Grigorenko pak zakončoval k levé tyčce, ale Kevin Lankinen si betonem připisuje důležitý zákrok!
     
    24:40
    Z otočky za kasou hledal Grigorenko volného Malkina v předbrankovém prostoru, ruský Tučňák ale nebyl připraven na nahrávku a puk prolétl až do neutrální zóny.
     
    24:30
    Finové opět celkem snadno vybojovali kotouč a po levé straně šli do pásma. Hlavní sudí ale viděli ofsajd a hra se přerušuje. Pokračovat se bude ve středu ledové plochy.
     
    23:42
    Gólovka na straně Finska! Niko Ojamäki dostal v protiakci severského státu nabito na levý kruh od spoluhráče Lindbohma. Následně finská dvacítka pálila a kotouč se zastavila až o přední tyčku!
     
    23:28
    Kuzněcov našel zprava na ose volného Sergačjova a poslal mu jednoduchou nahrávku. Michail Sergačjov se střelou váhal a počkal si až na clonu před brankou. Střelu mladého obránce Lankinen vyrazil, nicméně do oblasti, kde se pohyboval právě Kuzněcov. Pro Finy štěstí, že se ke kotouči nakonec nedostal.
     
    23:12
    Sborná se nedostala z pásma a Joel Kiviranta toho využil, když si sebral nevyhozený puk a sjel na levý kruh. Střelou pouze opotřeboval Vasilevskiho lapačku.
     
    23:00
    Joel Kiviranta si najel do ruského pásma po levé straně a před kruhem zakončoval. Jeho svižný pokus byl ale opět sražen a nakonec skončil na zadním mantinelu.
     
    22:44
    Jevgenij Malkin si nedal pozor na postavení v rámci ofsajdové pozice a čárový sudí mu jej odpískal. Proto je zastaven nadějný brejk Finska a vhazování bude ve středním pásmu.
     
    22:32
    Rusko se oslabení pro tentokráte ubránilo, Sergej Andronov je zpátky na ledě. Při jeho návratu zakončoval od modré Oliwer Kaski, ale jeho pokus byl sražen do ochranné sítě.
     
    22:15
    Finská přesilovka není zatím nic „echt“ pro fanoušky severského týmu. Brzy se oba týmy dočkají hry v pěti a Finové branku Ruska prakticky neohrozili.
     
    21:32
    Od modré čáry poslal další kotouč Mikko Lehtonen, ale ten se před ruskou jedničkou zastavil a do branky nedostal. Bránící hráči sborné poté vyhodili až za branku Lankinena.
     
    21:15
    Harri Pesonen zajel s pukem až za branku Ruska a hledal kohokoliv v předbrankovém prostoru, jenže tam byl jediný finský hráč dobře pokryt dvěma ruskými. Proto se musel puk vrátit na modrou čáru.
     
    21:09
    Toni Rajala se z pozice falešného beka dostal ke střeleckému pokusu. Před brankou se ale puk nakonec odrazil od Savinainena a skončil nad brankou. Vhazuje se ale v útočné třetině, takže tam došlo ještě k ruské teči.
     
    20:33
    Vyhrané buly dalo prostor pro Zajceva, aby vzal puk a jednoduše podél mantinelu vyhodil až za finskou branku. Finové ale rychle najeli zpět před branku Vasilevskiho a kombinují v rozestavené šabloně.
     
    20:28
    Hned na startu druhé části tu máme vyloučení a Finsko si zahraje početní výhodu! Sergej Andronov si v útočné třetině pomohl sekyrou a jede na lavici hanby.
     
    20:13
    Kovalčuk ze středního pásma jednoduše posunul puk do toho útočného. Po prknech se dostal puk kamsi k ruské střídačce, kde zmizel pod bruslemi. Vypadá to ale na vyloučení nějakého hráče.
     
    20:02
    Buly pro hráče Finska, kteří se tak vrhají do druhé třetiny pěkně po hlavě. Rusové se ubránili pouze za cenu vyhození na icing.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Jako první se na ledovou plochu vrátili hokejisté Ruska, které hned pár sekund na to doplnili také hráči Finska. Druhá třetina skvělého duelu začne za pár sekund.
     
    Nejvytěžovanější hráči utkání:

    RuskoDmitrij Orlov, 7:15 min, 9 střídání
    FinskoMarko Anttila, 7:07 min, 8 střídání
     
    STATISTICKÉ OKÉNKO

    Střely na branku: 11 – 15
    Vyloučení: 2 – 1
    Využití: 0 – 0, v oslabení: 0 – 0
    Vhazování: 7 – 9
     
    Krásná ofenzivní třetina plná střel je za námi. Rusové a Finové šli do střeleckých pozic a vypracovali si několik skvělých šancí. Andrej Vasilevskij a Kevin Lankinen předvedli několik parádních zákroků a drží svůj celek nad vodou. Severská země nicméně ukázala, že se sborné nebojí a šance na finále je.

    Druhá třetina začne v 16:04.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:56
    Kirill Kaprizov kroužil v útočné třetině, ale do zakončení se nedostal. Marko Anttila vybojoval kotouč a chtěl jít do protiakce, ale tu nakonec nezakončil a je konec.
     
    19:34
    Jevgenij Kuzněcov se připomněl v krátkém časovém sledu podruhé. Tentokrát na něj trošku zapomněla obrana a elitní hráč si sjel na prostředek levého kruhu, odkud pustil střelu na finského gólmana. Hrudí si puk zpracoval Lankinen mezi betony, čímž zapsal zákrok a přerušil hru.
     
    19:06
    Obránce Nikita Zadorov prošel do útočné třetiny naprosto sám a individuálně. Po přejetí modré čáry mohl vylepšovat situaci na levý kruh, ale nakonec zakončil sám. Jeho rána se ale přes bránící hráče do branky nedostala.
     
    18:47
    Veli-Matti Savinainen nahodil přes obránce do útočného pásma. Tam ale nemohl nikoho z finských hráčů najít, a proto se po chvilce hra zase stěhuje pod naše komentátorské místo.
     
    18:12
    Niko Ojamäki otravoval na modré Guseva tak dlouho, až mu ruský hráč nakonec ten puk nechal i s hokejkou a Suomi vyráží opět do mohutné ofenzivy.
     
    17:47
    Rozehrávku Ruska parádně zachytil Toni Rajala, jenž měl před sebou volný prostor. Produktivní Fin si najel mezi kruhy, ale jeho dělovka šla jen vedle ruské branky!
    17:25
     
    17:25
    Nikita Kučerov následně posunul kotouč k levé tyčce na Guseva, jenž mu hned puk vracel do brankoviště. Zde se ale nejproduktivnější hráč základní části NHL netrefil ideálně do kotouče!
    16:27
     
    16:27
    Sborná se ale také připomněla! Jevgenij Kuzněcov nyní neučil, jak vyhrát buly, ale učil obránce, kde mají svá slabá místa. Přes dva hráče hned prošel a zprava si stáhl puk na osu ledové plochy. Jeho střela byla nepříjemná a Lankinen si připsal důležitý zákrok!
     
    16:17
    Mikko Lehtonen poslal od modré čáry na první pohled nevinnou střelu. Šlo o bekhendový pokus, který nakonec doskákal až na zadní tyčku. Andrej Vasilevskij ale puk betonem vyrazil.
     
    15:48
    V pokračující akci zakončoval od modré čáry Jevgenij Malkin. Jeho pokus byl ale hned sražen a puk skončil až v ochranné síti nad brankou. Vhazovat se bude po levici Lankinena.
     
    15:30
    Dadonov prošel přes obránce a po přihrávce od Orlova se dostal do útočného pásma, přesněji do rohu kluziště. Odtud se logicky střílet nedá, proto se kotouč vrací do druhé vlny na modrou čáru.
     
    14:50
    Oba celky se vystřídaly v útoku, ale ani jeden se nedostal k nějaké nebezpečné střele. První třetina se zároveň dostává do své poslední čtvrtiny.
     
    14:43
    Miika Koivisto rozehrává od levého mantinelu vstříc dalšímu útočnému tažení svého celku.
     
    14:08
    Opakované záběry na kostce ukázaly, že se kotouč zastavil přímo na brankové čáře! V tomhle případě rozhodovaly o nególu doslova centimetry!
    14:07
     
    14:07
    Ohromný závar před ruskou brankou gólem nekončí! Nebo aspoň nyní. Opět si Finové vytvořili tlak před brankou a Harri Pesonen vypálil z pravého kruhu na branku, Vasilevskij sice vleže zasáhl, ale kotouč neudržel ve své moci. K dorážce se tedy vyhotovil Petteri Lindbohm a finští fanoušci za brankou již slavili. Sudí Fraňo ale nenaznal, že by puk byl za čárou a hru přerušuje!
     
    13:44
    Rusko pokračovalo v pořádném náporu a publikum si přálo šajbu. Pokusy šly ale spíše jen vedle branky a Kevin Lankinen to se spoluhráči přežil. Vhazuje se po jeho levici.
     
    13:08
    Ovečkin udržel puk na holi při průchodu přes tři finské hráče a střela z levého kruhu šla na delší tyč, Lankinen nicméně nemusel ani zasahovat, pokus o rychlosti 124 km/h šel vedle.
     
    12:09
    Finové zahajují střídání pozvolna za svojí brankou a vyčkávají. Až před chvíli se rozhodli přejet a Niko Mikkola od modré po ledě střílel, ruská obrana tuto střelu pokryla.
     
    11:38
    Nechtěná srážka Chafizullina za brankou s finským útočníkem Kuuselou dopadla tak, že ruský obránce skončil bez helmy a musel odjet střídat. Snad tam bylo i nějaké krvavé zranění...
     
    11:06
    Finsko se hned dostalo do protiakce tří hráčů na dva obránce. Petteri Lindbohm dostal kotouč před levý kruh, ale po ledě střílel jen vedle branky ruské jedničky.
     
    10:45
    Dinar Chafizullin si nabruslil po vyhraném souboji u mantinelu na levou stranu a táhl rychlý kontr největší země světa. Ve střední vzdálenosti od branky se rozhodl střílet, Lankinen má další zákrok v kapse.
     
    10:17
    Kučerov si sjel pro přihrávku na levý kruh a zpoza beka bleskově vystřelil, Kevin Lankinen proti střele na delší tyč zasáhl maskou! Prakticky hned poté se přerušovalo, finský gólman totiž reklamoval problém s ochranou hlavy.
    10:04
     
    10:04
    Alexandr Ovečkin se parádně od levého mantinelu dostal až před Lankinena. Ruský střelec šel do zakončení ke vzdálenější tyčce, ale finská jednička lapačkou spolehlivě kryje!
     
    09:40
    Oliwer Kaski se rozhodl vystřelit od modré, jeho pokus byl ale zablokován. Přesto to bylo paradoxně pro Suomi lepší, neboť blok změnil dráhu letu a Vasilevskij v poslední chvíli musel reagovat! Jeho zákrok lapačkou určitě uklidnil ruské příznivce...
     
    09:22
    Rusko se ale nenechalo zahanbit a nejprve to byl Dadonov z pravého kruhu, jehož střelu Kevin Lankinen vyrazil. Kotouč se ale dostal na hůl pro Zajceva, jeho tvrdá střela z první končí na gólmanovi.
    08:48
     
    08:48
    Finové zcela zaskočili Rusy v jejich pásmu, uzavřeli jej hermeticky a rázem si vytvořili několik šancí v podobě tvrdých střel z předbrankového prostoru. Všechny ale gólman sborné pokryl, poradil si i s poslední střelou Lehtonena! Následně se strhla šarvátka, sudí ale trestají domluvou.
     
    08:03
    Mikko Lehtonen pálil od modré a před brankou byl připraven opět Anttila na teč. Poprvé mu to nevyšlo, podruhé částečně a stadionem to zahučelo. Puk ale skončil na zadním plexi.
     
    07:46
    Kučerov se vydal jako jediný ruský hráč na cestu proti dvěma finským, přes Kaskiho se nedokázal dostat a celá akce právě na finském obránci s číslem sedm i skončila. Následuje první přestávka na úklid ledu.
     
    07:02
    Anttila u branky zkusil štěstí z otočky, jenže nemířil přesně. Finové ale ukovali na ruské pásmo pořádný zámek a klíče vydávat nechtějí. Je to také dané tím, že to bylo v přesilové hře.
     
    06:32
    Grigorenko nedojel těsně vyhozený kotouč, i to ale Rusům stačí. Finové se nemohou dostat do pásma a rozestavit vzorec.
     
    05:57
    Krosová přihrávka na Ojamäkiho přes kruhy byla přesná, finská #20 okamžitě střílela, nicméně nezamířila přesně. Mezitím se stavy hráčů doplnily a hraje se již 5 na 4.
     
    05:35
    Finsko má 30 sekund 4 na 3! Právě po zmíněném souboji Kučerov zcela bez okolků hákoval Koivista a poslal ho na zem. Dostává dvě minuty.
     
    05:26
    Kučerova zpracoval na mantinelu Koivisto a oba si něco dost vyříkávali. Bude se nicméně vylučovat!
     
    04:43
    Petteri Lindbohm přejel do útočného pásma, ve kterém nahodil na branku. Tam se snažil tečovat Kakko, finský talent však tečí poslal puk mimo tři tyče.
     
    04:05
    První vyloučení v utkání, navíc hned současné. Oliwer Kaski jde ven za přidržení hole Ovečkinovi, ruský velikán jde na trestnou za odplatu v podobě pěsti v obličeji Kaskiho. Hrajeme 4 na 4.
     
    03:32
    Nahození Pesonena ze středového kruhu šlo přímo na lapačku pro ruského gólmana, který si zapsal jednodušší zákrok a okamžitě rozehrál dopředu.
     
    02:42
    Jani Hakanpää dobruslil Kaprizova, který směřoval pro puk za ruskou branku. Nebylo mu to nic platné, ale od úvodu hýří Finové pohybem. Obecně se hraje ve velkém tempu.
     
    01:57
    Grigorenko aktivně napadal za finskou brankou a puk tím dokonce získal. Nicméně se elitní formace sborné nedokázala výrazněji prosadit a Finové zakládají útok.
     
    01:20
    Juhani Tyrväinen byl tvrdě složen Kaprizovem u mantinelu, sudí ale ukazuje, že toto neodpíská. Finové se nicméně dostali rychle do pásma a nebezpečně střílel Sakari Manninen, ruský gólman má další zákrok.
     
    00:53
    Rusové kombinují ve středním pásmu, Kučerov se pak odhodlal na přejezd do útoku. Suomi ale záhy vyhazují kotouč na druhou stranu.
     
    00:10
    Hned od úvodu tvrdá hra a také první menší šance Finů. Anttila si dojel nahozený kotouč a na pravém kruhu z velice ostrého úhlu střílel, Vasilevskij má první zákrok.
     
    00:02
    Úvodní buly vyhrál ruský tým a první semifinále může začít!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Nyní se již na ledě prohání pouze žlutá žihadla v podobě dvou mašin na úpravu ledu. Hala navíc potemněla a za 17 minut by mělo utkání začít! Produkce si připravila novinku pro finálový víkend, kdy jsou někteří hráči z obou nároďáků představováni přímo pomocí videomappingu na ledě.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Finskému týmu při nástupu na hrací plochu hraje song kapely, která v roce 2006 vyhrála Eurovision se songem Hard Rock Hallejujah, tedy kapela Lordi. Na ruský tým stále čekáme, ten si udržuje tradiční pozdnější nástup na led.
     
    Dobré slunečné odpoledne z Bratislavy! Do začátku utkání zbývá 50 minut a venku jsou již sestavy, které nedoznaly prakticky žádných změn. Oba týmy se nemají důvod šetřit. I tribuny se postupně zaplňují, bude k vidění na kostce opět magické číslo 9 085, které je pravidelně hlášeno, ať je návštěva jakákoliv?
     
    Úvodní sestavy:

    Rusko: Vasilevskij (Georgijev) – Nestěrov, Sergačjov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov, Tělegin – Dadonov, Malkin (A), Grigorenko – Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin (A) – Kučerov, Anisimov, N. Gusev – Barabanov, Andronov, Kovalčuk (C).

    Finsko: Lankinen (Olkinuora) – Lehtonen (A), Ohtamaa, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Koivisto, Hakanpää – Ojamäki, Tyrväinen, Rajala – Manninen, Kakko, Pesonen – Kuusela, Savinainen (A), Sallinen – Kiviranta, Anttila (C), Lammikko.

    Rozhodčí: Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Oliver (USA), Vanoosten (CAN).
    Rusové procházejí turnajem zatím bez porážky!
     
    Největší hvězdy na straně Ruska asi netřeba představovat. Nikita Kučerov zvládl během osmi utkání udělat šest gólů a na dalších deset nahrát, čímž je momentálně nejproduktivnější hráč turnaje, nepočítáme-li švédského Williama Nylandera. Navíc se mohou Rusové opřít o velice kvalitního gólmana. Andrej Vasilevskij má úspěšnost 93,79% a opět je nejlepším brankářem z týmů, které zůstaly v turnaji nadále.
     
    RUSKO

    Umístění v základní skupině: 1.
    Body a skóre: 21 bodů, skóre 36:7
    Bilance: 7-0-0-0
    Nejproduktivnější hráč: Nikita Kučerov (6+10)
    Čtvrtfinále: Rusko 4:3 USA

    Naopak Rusové mají zcela jiné složení kádru. Spousta hvězd zatím nepoznala porážku, v osmi utkáních zvítězila, ač v některých musela složitě otáčet. Proti Lotyšsku přišla demonstrace síly během druhé třetiny a ze ztráty 0:1 bylo rázem vedení 3:1. Závěrečný tahák skupiny B se Švédskem měl stejný scénář po první třetině, nicméně druhá třetina dopadla 6:0 pro sbornou, ta si nakonec došla po výhru 7:4. Čtvrtfinále proti USA vypadalo po prvních dvaceti minutách jednoznačně. USA dopředu nepředvedly vůbec nic a prohrávaly 0:2. Hned ve 23. minutě však Spojené státy snížily na 1:2 a ve třetí třetině na každé odskočení Rusů reagovaly snížením na jednu branku rozdílu. Klíčová reakce v podobě gólu na 4:4 však nepřišla a Rusko šlo dále.
     
    Finský talent Kappo Kakko je sice nejvýraznější osobou svého týmu, nejproduktivnější ale není. Lépe je na tom Sakari Manninen, jehož klíčový gól proti Švédsku byl celkově druhý na turnaji, k tomu se ještě připočítává osm asistencí. Bodový přísun taktéž přináší týmu i obránce Mikko Lehtonen (1+6). Finský tým dal navíc šanci všem třem gólmanům, nejvíce má ale odchytáno Kevin Lankinen s úspěšností 91,60 %.
     
    FINSKO

    Umístění v základní skupině: 2.
    Body a skóre: 16 bodů, 22:11
    Bilance: 5-0-1-1
    Nejproduktivnější hráč: Sakari Manninen (2+8)
    Čtvrtfinále: Finsko 5:4pp. Švédsko

    Finové na Slovensko neposlali nejsilnější tým, v kádru je minimum hráčů z NHL, ale to týmu Suomi vůbec nevadí. Jukka Jalonen složil parádním tým, jenž v základní skupině skončil na druhém fleku. Ve skupinové fázi táhl mužstvo supertalent Kaapo Kakko, kterému se povedlo vstřelit šest branek. Finsko zdolalo například Kanadu či Slovensko. S USA prohráli v prodloužení a nestačili také na Německo, se kterým prohráli 2:4 na závěr základní části.

    Ve čtvrtfinále proti Švédsku to ale byla přestřelka až do konce. Finové se v průběhu druhé třetiny dostali do dvoubrankového manka, později do jednobrankového, které se jim povedlo smazat až 89 sekund před koncem. Dramatický zápas šel až do prodloužení, které rozhodl v čase 61:37 Sakari Maanien a poslal Švédy domů.
     
    Dobré sobotní dopoledne z Bratislavy! Na mistrovství světa nás čekají poslední čtyři zápasy a sobotní první semifinále bude tím prvním ze série. Proti sobě půjdou soupeři, jejichž historie nejenom na hokejovém poli je zdlouhavá. Rusko je po vypadnutí Švédska největším favoritem na pohár a zatím projíždí turnajem bez porážky. Finsko dosáhlo již tak velkého úspěchu, když s týmem složeným převážně z domácí ligy vyřadilo Švédsko. Povede se Finům překvapit i sbornou, nebo se překvapení nedočkáme? Zápas začíná v 15:15 a provedou vás jím Tomáš Kalas a David Panuška. Příjemnou zábavu!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:15.

    David Panuška

    Tomáš Kalas

    Branky a nahrávky: 51. Anttila (Jokiharju, Kiviranta)


    Rusko: Vasilevskij (Georgijev) – Nestěrov, Sergačjov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov, Tělegin – Dadonov, Malkin (A), Grigorenko – Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin (A) – Kučerov, Anisimov, N. Gusev – Barabanov, Andronov, Kovalčuk (C).
    Finsko: Lankinen (Olkinuora) – Lehtonen (A), Ohtamaa, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Koivisto, Hakanpää – Ojamäki, Tyrväinen, Rajala – Manninen, Kakko, Pesonen – Kuusela, Savinainen (A), Sallinen – Kiviranta, Anttila (C), Lammikko.

    Rozhodčí: Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Oliver (USA), Vanoosten (CAN)

    Diváci: 9 085
    thejrc.org