Groznyj – Rostov 1:0 (kon.) | Machačkala – Ural 0:2 (kon.) | CSKA Moskva – Samara 6:0 (kon.)
Dynamo – Arsenal Tula 3:3 (kon.) | FK Krasnodar – Kazaň 1:0 (kon.) | Lok. Moskva – Ufa 1:0 (kon.)
Orenburg – Spartak 2:0 (kon.) | Zenit – Jenisej 4:1 (kon.)
konec
FK Achmat Groznyj
1:0 (1:0)
FK Rostov
Neděle 26.05.2019, 13:00 • Achmat Arena, Groznyj • Ruská Premier Liga • 30. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Krásné nedělní odpoledne, vítám všechny příznivce fotbalu. Nejvyšší ruská soutěž Premier Liga má na své programu poslední třicáté kolo a my se společně zaměříme na utkání Achmatu Groznyj, který před domácím publikem přivítá Rostov.
     
    Rostov vstoupil do sezony skvěle, když v prvním devíti zápasech prohrál pouze jednou. Z příček zaručující evropské poháry pro příští ročník se ale rychle pakoval, když prožil mizernou sérii v období Vánoc. Postupně se Rostov znovu dral tabulkou vzhůru, ale v posledním měsíci vyhrál pouze jednou, v posledním kole překonal Zenit Petrohrad v domácím prostředí 1:0, když se o jediný zásah postaral v penalty Popov. Z aktuální sedmé příčku už se nemůže dostat na lepší pozici, naopak své místo bude muset bránit před osmým Orenburgem a právě Achmatem, který by v případě vítězství svého dnešního soka přeskočil.

    Groznyj doplatil v letošním ročníku Premier Ligy na nevyrovnané výkony. Dvakrát po sobě totiž vyhrál Groznyj pouze jednou v sezony a to ještě v úvodu září loňského roku. Od té doby se dvakrát k tříbodovému zisku Achmat neprobojoval. Před týdnem padl na trávníku CSKA Moskva 0:1, když o jedinou branku zápasu se postaral domácí Čalov.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    28.07. 2018 FK Rostov – Akhmat 1:0
    23.03. 2018 FK Rostov – Akhmat 0:2
    04.11. 2017 Akhmat – FK Rostov 1:0
    23.07. 2017 FK Rostov – Akhmat 0:1
    12.03. 2017 FK Rostov – Akhmat 0:0
     
    Úvodní sestavy:

    FK Achmat Groznyj: Gorodov – Semjonov, Nižić, Ángel – Ucijev, Ivanov, Švec, Mohammadí – Bernard Beriša, Mbengue, Silva Lima.
    Náhradníci: Gudijev – A. Kadyrov, Musalov, Sadulajev, Roši, Gaščenkov, Balaj, Szymański, Mitrišev, Charin, Rodolfo.

    FK Rostov: Pesjakov – Hadžikadunić, R. Sigurdsson, Logašov – Plijev, Ionov, Gaţcan, Glebov, Černov – Šomurodov, Zajnutdinov.
    Náhradníci: Abajev – Kalačev, B. Sigurdarson, M. Mevlja, Novoselcev, Veber, Ščadin, I. Popov.

    Rozhodčí: Kazarcev – Averjanov, Lunev.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Do první akce se dostali domácí fotbalisté. Mohammadí centroval z levé strany do pokutového území, ale v šestnáctce zasáhl jen Sigurdsson.
     
    3
    I další akci vedli domácí přes levou stranu trávníku. A Walkerem Ángelem si narazil Silva, ale dále než několik metrů před vápnem se Achmat nedostal.
     
    5
    Poprvé se dostali na útočné polovinu také hosté. S Glebovem spolupracoval ve středu pole Černov, který ale už nedokázal najít naběhnutého Šomurodova.
     
    6
    Rostov drží balon ve střední části trávníku. S Ionovem si narazil Plijev, následně se hosté přesunuli až do těsné blízkosti domácího vápna, ale Šomurodov znovu neuspěl při zpracování.
     
    7
    Hosté se hnali do nebezpečného protiútoku. Přihrávka na Zajnutdinova ale byla sražena na rohový kop. Rostov zůstává u balonu.
     
    8
    První žlutou kartu zápasu inkasuje Ragnar Sigurdsson, který ve středu pole pořádně přibrousil rozehrávajícího Ivanova.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka příliš fotbalové krásy nenabídla. Plijev se pokoušel přejít do útoku, ale souhra s Glebovem nebyla ideální. U balonu jsou domácí.
     
    11
    Alexej Ionov zkoušel nakopnout balon až za obranu domácího celku, ale Eldor Šomurodov s takovým řešením nepočítal a za balonem se nerozběhl.
     
    12
    Po lehkém faulu před vápnem Rostova rozehrával od své branky Sergej Pesjakov. Po dlouhém nákopu se ale hosté u balonu příliš dlouho nezdrželi.
     
    13
    Alexej Ionov zkoušel překvapit domácí obranu průnikovou přihrávkou na Zajnutdinova, ale útočník hostujícího celku nedokázal balon převzít do běhu.
     
    15
    Také Achmat se dostává do tempa. Anton Švec našel na levé straně Ucijeva, následně už přiletěl centr do vápna, kde si ale balon stáhl do rukavic Pesjakov.
     
    16
    MIlád Mohammadí se vrátil s unikajícím Plijevem a čistým skluzem mu odebral balon. Následně se Groznyj pokoušel o kontr, ten ale skončil jen k Logašova.
     
    17
    Už už to vypadalo, že Mbengue získá míč těsně před vápnem Rostova, ale přihrávku od Ucijeva jen lehce tečoval k hostující obraně.
     
    18
    Ionov zkoušel najít Gatcana, který si říkal o přihrávku, souhra středních záložníků ale hostujícímu týmu nevyšla. K balonu se téměř zadarmo dostává Švec.
     
    19
    Rostovu se podařilo výrazně ztížit domácím rozehrávku. Nižić měl velké potíže před vlastním vápnem, ale nakonec dlouhým odkopem překonal napadajícího Glebova.
     
    20
    Ani úvodních dvacet minut gólovou šanci nenabídlo. Vysoký centr cpal do vápna Ángel, ale v šestnáctce Rostova se prosadil k obranné hlavičce Logašov.
     
    21
    Jevgenij Černov přihrával podél postranní lajny na Zajnutdinova, ten si ale nepohlídal své postavení a po odmávaném ofsajdu musí balon odevzdat.
     
    22
    Žlutou kartu vyfasoval také Andrej Semjonov. Třicetiletý obránce Achmatu zastavil nečistým zákrokem Glebova.
     
    23
    A další velmi tvrdý souboj ve středu pole. Tentokrát ale po faulu Ivanova rozhodčí nechal kartu ve své kapse. Groznyj bude rozehrávat standardní situaci.
     
    24
    Achmat se drží u balonu na útočné polovině. S přihrávkou do pokutového území se ale bez větších problémů vypořádal Sergej Pesjakov.
     
    25
    Ve středu pole zůstal na trávníku ležet Danil Glebov. Hostující záložník musí být ošetřen na hrací ploše a zápas je tak přerušen.
    25. Tvrdý zákrok na Glebova
     
    26
    Danil Glebov je po ošetření a může se pokračovat. U balonu jsou domácí fotbalisté, kteří se snaží zatlačit z pravé strany.
     
    27
    Rostov se tlačí do útoku. Plijev centroval do pokutového území, ale domácí obrana v čele s brankářem Godorovem obstála na jedničku.
     
    29
    Také před Pesjakovem bylo horko. Prudkou přihrávku do šestnáctky dával Ucijev, ale ani tentokrát nemusel hostující brankář zasahovat.
     
    30
    I po půlhodině hry je stav zápasu bezbrankový. Ani jeden z týmů se nemůže dostat do zakončení. Pesjakov sebral ze země lehkou přihrávku, která prošla až do vápna.
     
    31
    Domácí se mohli hnát do otevřené obrany, ale Ucijev zazdil nadějnou akci nepřesným přenesením hry na obsazeného Berišu. Domácí se ale rychle vrátili k balonu.
     
    32
    Mohammadí zavezl míč až těsně před hostující vápno, už ale nemohl dále přihrávat na Mbengueho, Groznyj se musel pod tlakem zatáhnout zpět.
     
    33
    Zmar obou týmů v ofenzivě pokračuje. Se Švecem spolupracoval Ivanov, ale následný pokus z velké dálky skončil je na prvním obránci Rostova.
     
    34
    Kvalitní přihrávku posílal do pokutového území Oleg Ivanov. V šestnáctce ale zasáhl před Berišou obránce Logašov. Domácí budou pokračovat rohovým kopem.
     
    35
    Achmat se po dlouhé době udržel na útočné polovině. Kombinace domácího týmu pokračovala přes Mohammadího až k Silvovi. Brazilský útočník se ale proti Ionovi neprosadil.
     
    37
    Tvrdým faulem se prezentoval ve středovém kruhu domácí Anton Švec. Gatcan se ale po pádu na trávník rychle zvedl a hosté mohli rozehrávat.
     
    38
    Mizernou přihrávku dokázala pokrýt obrana Achmatu. Od vlastního vápna následně může rozehrávat Jevgenij Gorodov.
     
    39
    Nadějná akce Rostova. Černov měl na levé straně prostor k centru, také hledal ve vápně Šomurodova, ale ten měl k balonu příliš daleko a nedokázal pálit.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Ani jeden z týmů se zatím nedokázal dostat do brankové příležitosti.
     
    40
    Achmat Groznyj právě vstřelil branku!
    Achmat se dostává zničehonic do vedení! Po povedeném centru z pravé strany se opřel do hlavičky ABLAYE MBENGUE, který umístil míč přesně pod břevno. Pesjakov plachtil za balonem marně.
    40. Ablaye MBENGUE - 1:0
     
    42
    Rostov se snaží o rychlou odpověď. Glebova přihrávka směrem na Gatcana byla zblokována a následně už se ujal balonu domácí Anton Švec.
     
    43
    Godorov se při rozehrávce zrovna dvakrát nepředvedl. Domácí gólman poslal míč pouze za postranní lajnu a vhazovat tak budou moci hosté.
     
    44
    Minutu před pauzou se dostal k balonu domácí Bernard Beriša. Útočník Achmatu přihrával ještě Silvovi, který byl už ale obsazen na hranici pokutového území.
     
    45
    Před vápnem hostujícího týmu bylo opět rušno. Ucijevova přihrávka směřovala na zcela volného Berišu, ale na poslední chvíli zasáhl čistým skluzem Logašov.
     
    45
    Ještě před koncem prvního poločasu inkasuje žlutou kartu hostující Alexej Ionov, který přistrčil v souboji Ivanova.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Jedna nastavená minuta je minulostí a první poločas končí. Groznyj vede v polovině zápasu nad Rostovem 1:0.

    Dlouho se ani jeden z celků nemohl dostat byť jen do jediného zakončení. Až před minut před koncem první půle zničehonic našel Silva povedeným centrem Albalye Mbengueho, který přesnou hlavičkou pod břevno překonal brankáře Rostova Pesjakova.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 14:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Achmat Groznyj: ze hřiště odchází Andrej Semjonov, přichází Michail Gaščenkov.
     
    47
    Do druhého poločasu vstoupili aktivněji hostující hráči. Glebov rychle hledal své kolegy v útoku, ale přihrávkou na Šomurodova neuspěl.
     
    48
    Ani druhý poločas nezačal ve vyšším tempu. Plijev sice zkoušel vysunout do útoku Ionova, ale ten neuspěl v souboji s bránícím Nižićem.
     
    49
    Rostov se hnal do otevřené obrany, Inov spolupracoval znovu s Plijevem, ale dále než několik metrů před pokutového území Achmatu se nedostali.
     
    50
    Plijev ztratil míč v nebezpečné pozici, následně nechtěl nechat Švece uniknout s balonem a ten zvolil taktický faul za žlutou kartu.
     
    51
    Achmat se snaží přidat pojišťovací branku. Domácí rozehrávali rohový kop, který ale sebral za vzduchu pouze brankář hostujícího celku Pesjakov.
     
    52
    Zoran Nižić má po rohovém kopu zdravotní potíže. Stoper domácího týmu se ale zvedá z trávníku bez pomoci lékařů a zápas může pokračovat.
     
    52
    Žlutou kartu dostává Danil Glebov (FK Rostov).
     
    53
    Dlouhým autem se dostali hosté až do pokutového území, ale přes střídajícího obránce Gačšenkova neměl šanci projít ke střele Jevgenij Černov.
     
    54
    Nyní se drží za nohu po tvrdém souboji ve středu pole Oleg Ivanov. Tentokrát už musí být na trávník přivoláni lékaři.
     
    56
    Oleg Ivanov je zpět na nohou a zápas může pokračovat. Achmat se pokouší držet balon na útočné polovině, ale proti aktivní obraně si zatím neví rady.
     
    57
    Groznyj i nadále drží jednobrankové vedení, ani po změně stran šancí výrazně nepřibylo. Domácí celek nemá problém ubránit soupeře.
     
    58
    Rostov mohl postupoval do rozhozené obrany domácího týmu. Přihrávkou za svého spoluhráče ale celou akci zazdil Danil Glebov.
     
    60
    Ani hodina hry druhý zásah nepřinesla. Rostov marně dobývá pokutového území domácího celku.
     
    62
    Naopak domácí se hnali do protiútoku. Ucijev si narazil s Berišou, následně byl ve hře také Ivanov, ale dále než před vápno Rostova se domácí nedostali.
     
    63
    Poklidné tempo pokračuje. S Plijevem spolupracoval Ionov, následně i Gatcan, ale právě hostující záložník nedokázal dále prodloužit přihrávku na Glebova.
     
    64
    Hostující brankář musel být v pozoru. Švec vysunul povedenou přihrávkou Silvu, který si ještě kličkou udělal místo ke střele, ale balon mu na kopačku nesedl ideálně.
     
    65
    Střídání v týmu FK Rostov: ze hřiště odchází Baktijor Zajnutdinov, přichází Timofej Kalačev.
     
    66
    Střídání v týmu FK Rostov: ze hřiště odchází Arsenij Logašov, přichází Ivelin Popov.
     
    67
    Hosté se i nadále tlačí do útoku, ale až do pokutového území se dostávají pouze sporadicky. Obrana Achmatu drží co to jen jde.
     
    69
    Střídající Kalačev se hnal do pokutového území, ale ještě před ním ho stačil faulovat Anton Švec. Následnou standardní situaci ale hosté neproměnili.
     
    70
    Také domácí měli šanci z volného přímého kopu, ale pokus Bernarda Berišy pouze prolétl kolem bližší tyče. Brankář Pesjakov by byl bez šance.
     
    71
    Achmat i nadále drží jednobrankové vedení. Rostov drží balon ve druhém poločase více pod kontrolou, ale do šance se ne a ne dostat.
     
    73
    Rostov pokračuje v obléhání domácího vápna. S Ionovem si narazil střídající Kalačev, ale ani on nedokázal proniknout do šestnáctky Achmatu.
     
    74
    Prodloužená přihrávka do pokutového území skončil jen v rukavicích Jegjenije Gorodova. Rostov bude muset v závěru přidat, pokud chce pomýšlet na vyrovnání.
     
    75
    Z nebezpečné vzdálenosti pálil domácí Bernard Beriša, ale jeho pokus byl zblokován na rohový kop obětavým skokem Sigurdssona.
     
    76
    Ani od rohového praporku se domácí nedostali k přesnému zakončení. Hlavičku v nouzi poslal směrem nad hostující branku střelec zatím jediné dnešní branky Mbengue.
     
    77
    Rostov se dostal do nebezpečného protiútoku. Ze střední vzdálenosti pálil směrem na branku Kalačev, ale i jeho pokus byl sražen na rohový kop.
     
    78
    Střídání v týmu FK Achmat Groznyj: ze hřiště odchází Bernard Beriša, přichází Odise Roši.
     
    79
    Hosté rozehrávali rohový kop, který ale skončil pouze v moci brankáře Godorova. Rychlou rozehrávku domácích zastaivl u středového kruhu Glebov.
     
    80
    Timofej Kalačev inkasuje žlutou kartu. Po faulu na rozběhnutého Ucijeva byl hlavní rozhodčí velmi přísný na střídajícího hráče.
     
    81
    Achmat nebyl daleko od navýšení vedení. Za obranou se zjevil po parádní přihrávce Švece Odise Roši, ale střídající útočník pálil lobem jen nad branku.
     
    82
    Žlutou kartu dostává Ivelin Popov (FK Rostov).
     
    83
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením zbývá do konce druhého poločasu. Rostov i nadále ztrácí na trávníku Achmatu jednu branku.
     
    84
    Godorov musel být v pozoru. Prudký centr přistál přesně na hlavě Kalačeva, ale domácí brankář podržel svůj tým pohledným zákrokem.
     
    85
    Střídání v týmu FK Rostov: ze hřiště odchází Konstantin Plijev, přichází Ivan Novoselcev.
     
    86
    Alexandru Gatcan musel zastavovat rozběhnutého Silvu jen za cenu taktického faulu. Hlavní rozhodčí ukazuje hostujícímu kapitánovi žlutou kartu.
     
    87
    Rostov se tlačí do zakončení co to jen jde. Z levé strany zkoušel překvapit domácí obranu Novoselcev, ale ani on nedokázal trefit branku.
     
    88
    Hosté stále zkouší překonat domácí obranu. Po vysokém centru se natlačil k hlavičce Šomurodov, ale jeho pokus skončil vysoko nad brankou Achmatu.
     
    89
    Dlouhý pas do šestnáctky domácího týmu odvrátil pouze lehce před vápno Nižić. Následně se hosté dostali ke střele, ale ta skončila daleko od pravé tyče.
     
    90
    Až do pokutového území pronikl z pravé strany Ivan Novoselcev. Prudký centr byl sice sražený Ángelem, ale balon se odrazil za koncovou čáru právě od hostujícího hráče.
     
    90+1
    Střídání v týmu FK Achmat Groznyj: ze hřiště odchází Ismael Silva Lima, přichází Lechij Sadulajev.
     
    90+2
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase čtyři minuty.
     
    90+3
    Rostov zkoušel projít pro změnu středem trávníku, ale proti byl bránící hráč Achmatu Zoran Nižić. Hosté se ještě drží u balonu na útočné polovině trávníku.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Čtyři nastavené minuty jsou minulostí a zápas končí. Achmat Groznyj na závěr sezony přehrál Rostov 1:0.

    Dlouho se ani jeden z celků nemohl dostat byť jen do jediného zakončení. Až před minut před koncem první půle zničehonic našel Silva povedeným centrem Albalye Mbengueho, který přesnou hlavičkou pod břevno překonal brankáře Rostova Pesjakova.

    Po změně stran se více bojovalo než hrálo, Hlavní rozhodčí rozdal hned čtyři žluté karty hráčům hostujícího Rostova. Hosté se sice dostávali více do tlaku, ale pořádně Godorova neprovařili a tak prohrávají závěrečné utkání 0:1.
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 5:6. Rohy: 4:8. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 9:12. (14:58:57)

    Vít Schück

    Branky: 40. Mbengue (Silva Lima)

    Karty:   22. Semjonov (GRZ) – 8. R. Sigurdsson (RTV), 45. Ionov (RTV), 50. Plijev (RTV), 52. Glebov (RTV), 80. Kalačev (RTV), 82. I. Popov (RTV), 86. Gaţcan (RTV)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 5:6. Rohy: 4:8. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 9:12.
    FK Achmat Groznyj: Gorodov – Semjonov (46. Gaščenkov), Nižić, Ángel – Ucijev, Ivanov, Švec, Mohammadí – Bernard Beriša (78. Roši), Mbengue, Silva Lima (90+1. Sadulajev).
    Náhradníci: Gudijev – A. Kadyrov, Musalov, Sadulajev, Roši, Gaščenkov, Balaj, Szymański, Mitrišev, Charin, Rodolfo.

    FK Rostov: Pesjakov – Hadžikadunić, R. Sigurdsson, Logašov (66. I. Popov) – Plijev (85. Novoselcev), Ionov, Gaţcan, Glebov, Černov – Šomurodov, Zajnutdinov (65. Kalačev).
    Náhradníci: Abajev – Kalačev, B. Sigurdarson, M. Mevlja, Novoselcev, Veber, Ščadin, I. Popov.

    Rozhodčí: Kazarcev – Averjanov, Lunev
    thejrc.org