Plzeň – Ostrava 1:1 (kon.) | Slavia – Sparta 2:1 (kon.) | Jablonec – Liberec 1:0 (kon.)
konec
FC Viktoria Plzeň
1:1 (1:0)
FC Baník Ostrava
Neděle 26.05.2019, 15:00 • Doosan Arena, Plzeň • FORTUNA:LIGA - Skupina o titul • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Krásné nedělní odpoledne, vážení příznivci českého fotbalu, vítejte u sledování dalšího duelu v rámci FORTUNA:LIGA – Skupiny o titul. Druhý tým tabulky FC Viktoria Plzeň dnes hostí v domácí Doosan Areně celek FC Baník Ostrava. U sledování psaného přenosu vám přejeme příjemnou zábavu!
     
    FC Viktoria Plzeň

    Plzeňští fotbalisté vstoupili do Skupiny o titul výborně, když otočili duel s Jabloncem, vzhledem k remíze Slavie se dostali na rozdíl pouhých dvou bodů. V neděli se utkali v přímém souboji o první místo na půdě Slavie, ovšem tým pod taktovkou Pavla Vrby utkání nezvládl a odjel z Edenu s porážkou 1:3 a ztratil v boji o titul. Doma sice pak Západočeši přejeli Spartu 4:0, ale titul už definitivně patří pražské Slavii, a to i přes fakt, že Viktoria uspěla na hřišti Liberce, kde vyhrála 2:0.
     
    FC Baník Ostrava

    Ostravský tým získal ve Skupiny o titul před posledním utkáním sezóny jen jeden bod za remízu. Baník v první kole Skupina prohrál na Spartě 0:3. záhy přišla další porážka, když nestačil ani v Jablonce, duel skončil 0:2. Pak Ostrava doma prohrála s Libercem 0:1, jednalo se o velice důležitý zápas o konečné páté místo v tabulce, který ale Baník nezvládl. V nejbližším odehraném mači Skupiny o titul Ostravané doma remizovali se Slavií 0:0, to, jak už bylo zmíněno, Pražanům stačilo k titulu.

    Ale úplně nejbližší zápas Baník odehrál opět proti Slavii, a sice v rámci finále MOL Cupu. Ve vypjatém utkání nakonec zvítězil tým z Prahy. Sešívaní po výhře 2:0 mohli slavit double, Baník letos skončí bez trofeje.
     
    Vzájemné zápasy v této sezóně

    Oba týmy se už v letošním ročníku utkali dvakrát a v obou případech se mohli radovat Západočeši. Ti nejprve v rámci 14. kola vyhráli v listopadu loňského roku vyhráli v Ostravě 1:0, když duel rozhodl krásnou ranou Jan Kopic.

    Odvetné utkání se hrálo nedávno v Doosan Areně. Baník se dostal do vedení díky trefě Stonatiho, za domácí však stihl ještě v první půli srovnat útočník Chorý. Viktoriáni zápas proti ostravskému týmu otočili v závěru, když se prosadil Beauguel, duel skončil 2:1 pro domácí.
     
    Řekli před zápasem

    Pavel Vrba (trenér FCVP)

    „Byl bych rád, kdybychom udrželi domácí neporazitelnost. Celá sezona byla v prostředí Doosan Areny mimořádná a já chci, abychom to potvrdili.“

    „Na finále jsem koukal, bylo vyrovnané, Baník dle mého názoru i trochu nezaslouženě prohrál. Soupeř zde bude hrát o poháry a dobře to ví, takže nás nečeká vůbec jednoduchý zápas.“

    „Sestava se skládá těžce. Někteří hráči se stále doléčují, tito tři dostali karty, takže to je problém. Uvidíme, kolik hráčů bude k dispozici a kolik jich bude v nominaci. Možná povoláme i nějaké mladíky z juniorky.“ – kromě zraněných chybí i vykartovaní Tomáš Chorý, Tomáš Hořava a Radim Řezník

    Jan Kopic (záložník FCVP)

    „Chceme tu sérii výher v domácím prostředí prodloužit co nejdále. Ztratili jsme tu v lize jen s Příbramí, jinak jsme všechno vyhráli, v tom chceme určitě pokračovat.“

    „S Ostravou to bylo vždy hodně bojovné. Na oba tyto zápasy v lize si pamatuji, doma jsme prohrávali, ale nakonec jsme to strhli na svou stranu v závěru a vyhráli 2:1. Na podzim jsme tam vyhráli 1:0, to soupeř neproměnil třeba penaltu. Podařil se mi tam dát pěkný gól, obstřel z dálky na zadní tyč, kdybych to zopakoval v neděli, tak bych se nezlobil.“

    ZDROJ: www.fcviktoria.cz
    ___________________________

    Bohumil Páník (trenér FCBO)

    „Budeme se poctivě připravovat, abychom v Plzni uspěli a zůstali na pátém místě, které nám znovu ještě může dát šanci. Šanci, abychom si zahráli ještě ten další zápas a třeba ho pak přelomili a do poháru se nakonec přece jen dostali.“

    „Čeká nás možná poslední zápas sezony. Musíme se ještě vydat, vyždímat a zabojovat o tu pátou příčku.“

    ZDROJ: www.fcb.cz
     
    Úvodní sestavy:

    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Limberský, Pernica, Brabec, J. Kovařík – Hrošovský (C) – M. Petržela, D. Kolář, Kayamba, J. Kopic – Beauguel.
    Náhradníci: A. Hruška – Hejda, Bakoš, Selnar, Svoboda, Štursa.

    FC Baník Ostrava: Laštůvka – Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman (C) – Holzer, Jánoš, Jirásek, Granečný – R. Hrubý, Diop.
    Náhradníci: Budinský – Šindelář, Kuzmanović, Bolf, J. Šašinka, O. Šašinka, Mešaninov.

    Rozhodčí: Nenadál – Horák, Vodrážka.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Dnešní zápas proti Baníku je stým v české nejvyšší fotbalové soutěž pro Jakuba Brabce. Pro záložníka Jana Kopice se zase jedná o utkání číslo 100 v dresu Viktorie.
     
    Aktéři dnešního posledního utkání letošní sezóny přicházejí na hrací plochu v Doosan Areně. Rozhodčí přivedli tým Viktorie, který oblékne dresy s červenou a modrou kombinací, a celek Baníku, hosté se představí kompletně v bílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Dame Diop se se štěstím i díky šikovnosti dostal ve vápně Plzně k míči, snažil se vystřelit, ale Pernica dokázal jeho pokus zablokovat.
     
    2
    Hostující Robert Hrubý se objevil za obranou Plzně v náběhu, ale z akce nakonec nic není, protože sudí odpískal ofsajd hráče Baníku.
     
    3
    Pernica chtěl poslal na zteč kolegu Limberského, ale tento pas nemohl pro dnešek pravý bek Plzně dostihnout na hrací ploše. Rozehrává gólman Jan Laštůvka.
     
    4
    Baník je zatím od začátku mače častěji u míče, snaží se o rozehrávku po zemi, nicméně domácí dobře napadají, takže Ostravané se nemohou udržet na útočné polovině.
     
    5
    Jan Kovařík posílal svou levačkou první centr před bránu hostí, ti odrazili míč na rohový kop.
     
    5
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Viktoriáni rozehráli svůj dnešní první roh nakrátko, Hrošovský balon přiťukl na Kovaříka, který poslal ostrý centr před bránu. Míč si našel na hranici malého vápna LUDĚK PERNICA, jenž ho uklidil k tyči. Jedná se o první ligový gól plzeňského stoperu v dresu Viktorie. Asistence: Jan Kovařík.
    5. Luděk PERNICA - 1:0
     
    7
    První zákrok pro Matúše Kozáčika. Přízemní ho prověřil Robert Hrubý, domácí gólman v pohodě balon zachytil do náručí.
    7. Hrubého střelu doprostřed kryl Kozáčik
     
    8
    Západočeši už jsou znovu na útočné polovině, ale kvůli faulu se o míč připravili. U středu hřiště totiž poslal k zemi Jiráska Kolář.
     
    9
    Velká šance Plzně! Kayamba po precizně provedeném manévru poslal po křídle dopředu Petrželu, domácí záložník centroval před bránu, tam ale Jean-David Beauguel míč nezasáhl ideálně.
    9. Skvělý pas Petržely nezužitkoval Beauguel
     
    10
    Kopic záhy kombinoval s Kayambou na levé straně hřiště, ale nakonec míč včas odkopl Martin Fillo. Domácí jsou i nadále v tlaku.
     
    11
    Míč už se ale dostal k bráně Plzně, kde domácí nerozehráli ideálně. Baník však zaváhání nedokázal využít a naopak se musí rychle vracet.
     
    12
    Nádherný pas za obranu poslal Kopic, který našel Milana Petrželu. Ten si míč zpracoval, poté vypálil, ale jeho pokus na vzdálenější tyč skončil těsně mimo.
     
    13
    Nyní se Petržela předvedl v jiném světle, když u středového kruhu poslal k zemi protihráče. Baník se tak dostane k míči.
     
    14
    Pěkná akce Baníku na malém prostoru, Jánoš skvěle udržel míč, ale nakonec dobře zapracoval Brabec, který kombinaci soupeře zatrhnul. Viktoriáni jsou u balonu.
     
    15
    Jean-David Beauguel bojoval o míč s přesilou, předskočil Procházku, ale nakonec se píská ofsajd domácího forvarda.
     
    16
    Dame Diop se hnal po pravé straně za obranu Plzně, na poslední chvíli před ním míč zkušeně zasáhl Kovařík. Následný centr Diop hlavou nezasáhl.
     
    17
    Další střela Plzně! Milan Petržela obdržel po akci Hrošovského a Limberského míč na hranici vápna, z první vypálil, balon nakonec letěl kousek nad břevnem.
     
    18
    Luděk Pernica nyní trochu váhal v obranné činnosti, balon nakonec odkopl až na třetí pokus. Baník se k míči díky dobrému pohybu dostal, ale ihned ho kvůli chybě odevzdal zase soupeři.
     
    19
    Milan Petržela na své pravé straně spěchal za míčem, ale měl k němu daleko, nakonec ještě fauloval Fleišmana.
     
    20
    Dame Diop posílal dlouhý centr do vápna Plzně, k hlavičce se důrazně dral Fillo, ale před míč včas poslal do bezpečí Kopic.
     
    20
    Faul Viktorie pár metrů před vlastním vápnem, zajímavá možnost pro hostující Baník.
     
    22
    Jiří Fleišman nakonec rovnou střílel, ale dobře postavenou zeď nedokázal propálit. Následně míč poslal na polovinu soupeře Beauguel.
     
    23
    Vystřelit se pokoušel také Adam Jánoš, ale nebyl v úplně ideální pozici, tak o balon přišel, protože ani on nedokázal propálit obranu před sebou.
     
    23
    Baník se zdá v posledních minutách aktivnějším týmem, zatím se však nedokáže propracovat k nějaké tutovce.
     
    24
    Nyní už Milan Petržela trestu neujde. Po tvrdém zákroku domácího záložníka přichází žlutá karta a další zajímavá standardka pro Baník.
     
    26
    V obraně dobře vypomohl Jean-David Beauguel, který hlavou poslal míč po přímém kopu pryč od brány Kozáčika. Ostravané se však zase rychle k balonu dostali.
     
    27
    Denis Granečný posílal přízemní centr před bránu domácích, Pernica však dobře zasáhl.
     
    28
    Robert Hrubý se bezvadně prokličkoval mezi protihráči až k velkému vápnu Plzně, mohl to zkusit, ale ještě hledal přihrávkou Diopa. Pas se mu ale nepovedl a míč má Kozáčik.
     
    29
    Zbytečná kosa domácího útočníka, Jean-David Beauguel dnes jako druhý Plzeňan vidí žlutou kartu.
     
    31
    Kayamba a Beauguel se snažili poslal míč na kolegy před bránu, ale ani jeden z domácích hráčů nedokázal odcentrovat. Záhy se Baníku nevyvedl rychlý brejk.
     
    33
    Po delší době se Západočeši dostali k útočné akci. Petržela našel Beauguela, který si balon popotáhl, ale obrana míč k Laštůvkovi nepustila.
     
    34
    Ani Baníku se v útočné fázi nevedlo lépe, dva centry odvrátili domácí beci. David Limberský se na druhé straně dostal k centru, ale ve vápně nenašel žádného parťáka z týmu.
     
    35
    Daniel Kolář si šel pro faul, k zemi ho opravdu poslal Jirásek. Zajímavá možnost i pro domácí.
     
    36
    Jan Kovařík poslal vysoký centr do velkého vápna, Beauguel se pak dostal k hlavičce, kterou v pohodě stáhl ze vzduchu gólman Laštůvka.
     
    38
    Výtečná akce Martina Filla, který se propracoval díky kličkám k centru, kterým našel Hrubého. Jeho zblokovanou ránu chtěl ještě poslal do sítě Diop, ale Kozáčik včas vyběhl.
     
    39
    Jean-David Beauguel se nyní hodně zlobí, protože mu sudí odpískal faul na útočné polovině. Nic s tím ale neudělá, Jan Laštůvka odkopává.
     
    40
    Milan Petržela si zkušeně pokryl balon, Jirásek ho poslal k zemi. Plzeň se tak udrží u míče.
     
    41
    Pavel Vrba se už dnes poněkolikáté rozčílil kvůli počínání svých svěřenců na hřišti. V útočné fázi se totiž Viktorii znovu nevedlo, proto se dopředu žene Baník.
     
    42
    Dame Diop se na hrotu hodně snaží dostat do zakončení, ale stále čeká na nějaký ideálnější přihrávku nebo centr. Od brány míč uvede do hry Matúš Kozáčik.
     
    43
    Dnes obránce Jan Kovařík našlápl na levé straně, ale k pověstnému centru se nakonec nedostane, protože nedostihl míč na hrací ploše.
     
    44
    Kopic odcentroval před bránu, Kayamba po kontaktu s Laštůvkou zůstává ležet na zemi, proto se hra přerušuje, ale penalta se nepíská. Rozehrává hostující gólman.
     
    45+1
    V první půli se přidává ještě jedna minuta.
     
    45+2
    Joel Ngandu Kayamba se ještě dostal na úplném konci první půle k zakončení, jeho rána šla mimo.
    45+2. Kayamba unikal hostující obraně, nakonec pálil vedle
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je minulostí! Viktoria si do kabiny odnáší jednobrankové vedení, kterého Západočeši dosáhli v úvodu zápasu.

    Již v páté minutě se k centru po rozehrání rohového kopu dostal Jan Kovařík, který přesně našel Luďka Pernicu, který se trefil přesně.

    Další šance pak bral Petržela, na druhé straně střílel Hrubý, ale aktivní Baník si jinak moc příležitostí nedokázal vypracovat.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:03.
     
    Plzeňští fotbalisté už jsou zpátky na trávníku, hráči Baníku zatím asi v kabině sledují hokejový zápas české reprezentace.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Hra přerušena po faulu na Jánoše, který se už ale zvedá a nebude potřeba ošetření.
     
    48
    Druhý poločas začíná v hodně vlažném tempu.
     
    49
    Začínající akci Plzně zastavuje nedovolený zákrok na Jana Kovaříka, domácí hráč se těžce zvedá z hrací plochy.
     
    51
    Na hranici šestnáctky se dostal k míči hostující Martin Fillo, ale bývalý plzeňský hráč nedokázal přesně vystřelit a ohrozit Kozáčikovu branku.
     
    52
    Obrovská možnost pro hosty na vyrovnání. Po centru z levé strany se objevil ve vápně nikým nehlídaný Robert Hrubý, jenže se skákajícím míčem si nedokázal ideálně poradit! Kozáčik jeho pokus kryje.
     
    54
    Další akce hostů, ale Pernica dokázal včas zasáhnout a dlouhým odkopem může založit protiútok.
     
    55
    Z plzeňského útoku nakonec nebylo vůbec nic, Kayamba ani následně Limberský na Laštůvku nevystřelili.
     
    56
    Kolář se snažil dlouhou přihrávkou vybídnout Jean-Davida Beauguela, jenže Laštůvka vyběhl včas a míč odkopl.
     
    57
    Další ohrožení pro Laštůvlu, tentokráte ale nemusel zasahovat, protože míč zamířil nad jeho branku.
     
    60
    Daniel Holzer posílal centr do pokutového území, jenže nenašel žádného ze spoluhráčů.
     
    60
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Denis Granečný, přichází Nemanja Kuzmanović.
     
    61
    Další akci Baníku zastavuje hned po jejím začátku ofsajd.
     
    63
    Joel Ngandu Kayamba rozjel skvělou přihrávkou na Kopice další akci! Jan Kopic v souboji jeden na jednoho zvládl získat prostor ke střele, kterou Laštůvka vyráží na rohový kop!
    63. Famózní Laštůvka vytáhl ránu Kopice
     
    64
    Kayamba se snažil získat míč, ale nakonec z jeho obranného zákroku bude roh pro hosty.
     
    66
    Baník právě vstřelil branku!
    Hosté srovnávají po rohovém kopu zásluhou bývalého plzeňského hráče! Diopovu střelu Kozáčik vyrazil na kopačky VÁCLAVA PROCHÁZKY, který nadvakrát překonává plzeňského brankáře!
    66. Václav PROCHÁZKA - 1:1
     
    67
    Jean-David Beauguel pro dnešek dohrál, na hřišti míří Marek Bakoš.
     
    68
    Gól Procházky ještě zkoumal videorozhodčí, ale i ten potvrdil, že se jednalo o regulérní gól, který Procházka však jako ex-Plzeňan neslavil.
     
    70
    Hosté po gólu ožili, stále totiž hrají na dálku s Libercem o páté místo a účast v Baráži o Evropskou ligu.
     
    72
    Baník pokračuje ve své útočné aktivitě, ale zatím se k dalšímu ohrožení branky nedostal.
     
    74
    Z dálky se odhodlal ke střeleckému pokusu Adam Jánoš a jeho ránu Kozáčik vyrazil!
     
    75
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Milan Petržela, přichází Ondřej Štursa.
     
    76
    Baníku se podařilo dostat míč do vápna, ale nic z toho tentokráte nebylo.
     
    77
    Další centr před Kozáčika, ale po nepřesném zakončení se bude kopat od domácí branky.
     
    78
    Patrik Hrošovský posílal zajímavý centr směrem na Kovaříka, jenže míč byl příliš rychlý a nic z toho není.
     
    79
    Do další útočné akce se dral Dame Diop, ale přes Limberského nakonec nedokázal přejít.
     
    80
    Adam Jánoš centroval z pravé strany před plzeňskou svatyni, ale opět bohužel pro hosty nenašel nikoho ze spoluhráčů.
     
    Dnešní utkání sleduje 7 787 diváků.
     
    82
    Plzni se rýsovala velmi zajímavá možnost, kterou na pravé straně rozjížděl Jakub Brabec, který dnes hraje svůj stý ligový zápas. Z celé možnosti, ale nebylo nic, když domácí celou akci zabrzdili zpětnou přihrávkou na Koláře.
     
    82
    Žlutou kartu dostává Martin Fillo (FC Baník Ostrava).
     
    83
    Plzeňští nedokázali ani ze standardní situace vytvořit ohrožení pro Jana Laštůvku, Baník se v klidu brání.
     
    84
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Dame Diop, přichází Ondřej Šašinka.
     
    85
    Baník z dalšího útočného snažení nevytěžil nic, teď je hra přerušena, jelikož jeden z hostujících hráčů skončil na hrací ploše.
     
    87
    Hosté nyní jen odkopávali míče, ale i tohle jim vyhovuje. Remíza by byla pro hosty jako vítězství, pokud se nezmění skóre v souběžně hraném duelu Jablonce s Libercem.
     
    88
    Střídání v týmu FC Baník Ostrava: ze hřiště odchází Milan Jirásek, přichází Arťom Mešaninov.
     
    88
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Daniel Kolář, přichází Lukáš Hejda.
     
    89
    Hosté budou moci zahrávat standardní situaci.
     
    90
    Z volného přímého kopu se hosté neprosadili, ale budou mít ještě k dispozici rohový kop.
     
    90
    Hlavní sudí Nenadál nastavuje ve druhém poločase pět minut.
     
    90+1
    Domácí se do zakončení sice dostali, ale po útočném faulu je veškerý vzruch zbytečný.
     
    90+2
    Další standardní situaci budou rozehrávat hosté z Ostravy.
     
    90+3
    Tentokráte se Baníku zakončení nezdařilo a bude se kopat od plzeňské branky.
     
    90+4
    Nastavený čas se pomalu přehoupl do druhé půlky, obraz hry se moc nemění. Hosté jsou u míče a snaží se ještě něco vymyslet.
     
    90+5
    Na začátku poslední nastavené minuty se Plzeň dostává k míči, ale daleko od branky Jana Laštůvky.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je za námi druhý poločas posledního utkání FORTUNA:LIGA – Skupina o titul, ve kterém Plzeň na domácí půdě neudržela ve druhém poločase vedení a s Baníkem remizuje 1:1. Baníku se povedlo srovnat po trefě Václava Procházky, bývalého plzeňského fotbalisty, což hostům pomohlo ke konečnému pátému místu a účasti v Baráži o Evropskou ligu.

    Plzeň končí tuto sezónu na druhé místě a od roku 2011 neskončila ani v jedné ligové sezóně na horším než právě druhém místě, letos se však musí sklonit před mistrovskou Slavií, na kterou v končeném účtování ztratila pět bodů.
     
    Z Plzně je to pro dnešek všechno, děkujeme Vám za pozornost a přejeme hezký zbytek dne.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 2:7. Střely mimo: 7:11. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 17:12. (17:32:09)

    Jakub Vais

    Jan Picka

    Branky: 5. Pernica (J. Kovařík) – 66. Procházka

    Karty:   24. M. Petržela (PLZ), 29. Beauguel (PLZ) – 82. Fillo (OVA)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 2:7. Střely mimo: 7:11. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 17:12.
    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Limberský, Pernica, Brabec, J. Kovařík – Hrošovský (C) – M. Petržela (75. Štursa), D. Kolář (88. Hejda), Kayamba, J. Kopic – Beauguel (67. Bakoš).
    Náhradníci: A. Hruška – Hejda, Bakoš, Selnar, Svoboda, Štursa.

    FC Baník Ostrava: Laštůvka – Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman (C) – Holzer, Jánoš, Jirásek (88. Mešaninov), Granečný (60. Kuzmanović) – R. Hrubý, Diop (84. O. Šašinka).
    Náhradníci: Budinský – Šindelář, Kuzmanović, Bolf, J. Šašinka, O. Šašinka, Mešaninov.

    Rozhodčí: Nenadál – Horák, Vodrážka

    Diváci: 7 787
    thejrc.org