Austrálie – Itálie 1:2 (kon.) | Brazílie – Jamajka 3:0 (kon.) | Anglie – Skotsko 2:1 (kon.)
konec
Austrálie
1:2 (1:0)
Itálie
Neděle 09.06.2019, 13:00 • Stade du Hainaut, Valenciennes (FRA) • Mistrovství světa - ženy • Skupina C
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu mistrovství světa žen. Od třinácti hodin se můžeme těšit na utkání základní skupiny C mezi Austrálií a Itálií!
     
    Austrálie

    Australanky chyběly na světovém šampionátu pouze jednou, a to v prvním vydání z roku 1991. V posledních třech případech vždy skončily před branami semifinále, když nestačily na Brazilky, Švédky a Japonky. Hlavní kouč Ante Milicic přivezl do Francie třiadvacetičlenný výběr, jehož nejmladší součástí je teprve šestnáctiletá útočnice Mary Fowlerová. Naopak nejvíce reprezentačních startů i přesných zápasů má čtyřiatřicetiletá Lisa De Vannaoová z klubu Sydney FC. Většina hráček však působí ve Spojených státech, což platí i o kapitánce Sam Kerrové.
     
    Itálie

    Italské fotbalistky v minulosti ani zdaleka nenapodobily úspěchy mužských kolegů. Na mistrovství světa se v tomto miléniu kvalifikovaly vůbec poprvé, nicméně by na něm nemusely být pouze do počtu. Nedávnou kvalifikací totiž prolétly s jediným klopýtnutím a nechaly za sebou jak druhé Belgičanky, tak třetí Portugalky. Trenérka Milena Bertoliniová pozvala do Francie jen jednu hráčku působící v zahraničí, a to obránkyni Elenu Linariovou z Atlética Madrid. Naopak největší zastoupení v počtu osmi hráček má Juventus. Největší útočnou zbraní by měla být devětadvacetiletá útočnice Cristiana Girelliová, která odehrála v reprezentaci 52 zápasů a dala hned 28 branek.
    Utkání bude hostit Stade du Hainaut ve městě Valenciennes. Do hlediště se vejde zhruba 25 tisíc fanoušků.

     
    Úvodní sestavy:

    Austrálie: Williamsová – Catleyová, Kennedyová, Polkinghorneová, Carpenterová – Rasová, Logarzoová, van Egmondová, Yallopová, Foordová – Kerrová (C).
    Náhradníci: Arnoldová, Micahová – Allenová, Roestbakkenová, Simonová, Gorryová, Harrisonová, Kellondová-Knightová, Luiková, De Vannaová, Fowlerová, Gielniková.

    Itálie: Giulianiová – Bergamaschiová, Gamaová (C), Linariová, Guagniová – Galliová, Giuglianová, Cernoiaová – Maurová, Girelliová, Bonanseaová.
    Náhradníci: Marchitelliová, Pipitoneová – Boattinová, Bartoliová, Fusettiová, Tucceriová, Parisiová, Rosucciová, Serturiniová, Giacintiová, Sabatinová, Tarenziová.

    Rozhodčí: Borjasová (HON) – Perellová (HON), Mariscalová (USA).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstaraly Australanky, které nastupují ve žlutých, zatímco Italky v modrobílých dresech.
     
    3
    Kerrová se dostala za obranu jen díky odmávanému ofsajdu. Následná hlavička letící nad břevno se tak počítat nebude.
     
    4
    A ještě jednou kapitánka Austrálie, která se dostala k centru z levé strany, ovšem i napodruhé hlavičkovala nad branku.
     
    5
    Po odvráceném centru Bergamaschiové se k míči ještě dostala Maurová. Ta branku sice trefila, ale do střely nedala tolik razance, aby na ni Williamsová nemohla dosáhnout.
     
    6
    Nákop Manuely Giuglianové byl hodně přetažený. Balón vyslaný z její kopačky skončil až u australské brankářky.
     
    7
    Kerrové se vůbec nepovedla narážečka a její kolegyně se tak musely rychle vracet s rodícím se protiútokem Italek, které se nedostaly ani k půlící čáře.
     
    8
    Australanky jsou v úvodu o něco aktivnější. I teď jsou v držení míče, se kterým se snaží dostat přes střed hřiště.
     
    9
    Italky se dostaly do vedení, jenže jejich radost trvala jen krátce! Giuglianová výbornou kolmicí vyslala do úniku Barbaru Bonanseaovou, jež se odpoutala od poslední obránkyně a s trochou štěstí dostala míč za Williamsovou. Bohužel pro ní byl u videa odhalen její miniaturní ofsajd.
    9. Barbara Bonanseaová (ITA)
     
    12
    Australankám tedy spadl kámen ze srdce. Ve dvanácté minutě v klidu kombinují za bezbrankového stavu.
     
    13
    Logarzoová se na levém křídle neprosadila podle svých představ. Pro Australanky nezískala ani kýžený rohový kop.
     
    14
    Kerrová nabrala rychlost na levé straně, ovšem Guagniová její centr nepustila k žádné hráčce ve žlutém dresu.
     
    15
    Guagniová měla kolem sebe pár metrů volného prostoru, kterého využila ke střele z delší vzdálenosti. Branku Williamsové nicméně netrefila.
     
    16
    Girelliová byla u koncové čáry zdvojená, a tak musí být ráda za získaný rohový kop.
     
    17
    Cernoiaová centrovala dovnitř malého vápna, kde Williamsová balón vyboxovala a přeci jen ho dostala do míst, odkud ji nehrozilo bezprostřední nebezpečí.
     
    18
    Od rohového praporku se kopalo také na opačném konci hřiště, kde se ke střele dostala van Egmondová a nechybělo moc, aby některá z jejích spoluhráček protečovala balón k pravé tyči.
     
    20
    Sara Gamaová při centru z pravé strany jednoznačně stáhla protihráčku a nabídla Australankám penaltu!
     
    21
    Žlutou kartu dostává Sara Gamaová (Itálie).
     
    22
    Samantha Kerrová (Austrálie) neproměňuje pokutový kop.
     
    22
    Austrálie právě vstřelila branku!
    Australanky jdou do vedení! Míč si na penaltový puntík postavila HAYLEY KERROVÁ, kterou Giulianiová vychytala skokem k pravé tyči, nicméně na dorážku stejné hráčky už neměla nestačila.
    22. Samantha KERROVÁ - 1:0
     
    24
    Italkám se zatím nedaří držet míč souvislejší dobu. Po faulu u středového kruhu nim však pomohla nepřesnost Carpenterové.
     
    25
    Jenže přichází další faul uprostřed hřiště. Hned po výkopu italské gólmanky poslala Girelliová na trávník Kennedyovou.
     
    26
    Kerrová si naběhla za obranu, odkud ještě hledala lépe postavenou spoluhráčku. Nalezla však penaltovou hříšnici Gamaovou, která odkopla míč na roh.
     
    27
    Po rohu rozehraném na krátko se k míči znovu dostala van Egmondová, jejíž hybrid mezi centrem a střelou spadl až na břevno italské brány! I kdyby balón spadl do sítě, tak by se mával ofsajd hráčce, jež atakovala Giulianiovou.
     
    28
    Bonanseaová byla na vlastní půlce faulovaná Rasovou. Italky ale balón neudržely a pak měly kliku, že Logarzoová z dvaceti metrů přestřelila.
     
    29
    Italská kapitánka Gamaová podstoupila další souboj uvnitř vlastního pokutového území. Tentokrát ale stihla zakřižovat Logarzoovou a míč odkopnout.
     
    30
    Cernoiaová se zastavila před šestkáctkou a zleva odcentrovala na Girelliovou. Ta svou ranou trefila obličej brankářky a dost možná byla znovu v ofsajdu.
     
    31
    Držení míče: 51% – 49%.
     
    32
    Australská brankářka musela být po zásahu do hlavy ošetřena, nicméně se nezdá, že by musela hřiště předčasně opustit.
     
    33
    Centr Rasové odvrátila Bergamaschiová do prostoru, kde byla její spoluhráčka faulovaná. Ani v tomto případě se ale nemusely Australanky bránit dlouho.
     
    34
    Guagniová dostala přihrávku do špeku a u střídaček už nezvládla udržet míč na postranní čáře. Na programu tak je vhazování Carpenterové.
     
    36
    Williamsová vyběhla z branky a jednoduše zastavila míč před soupeřkou, která se ve sprintu řítila za trochu přetaženým pasem.
     
    37
    Australanky nikam nespěchaly a při rozehrávce se zdržely v blízkosti vlastní branky. Vysunující se napadání ale jednoduše ustály.
     
    38
    Foordová pustila míč za sebe, kde sprintovala Carpenterová. Její centr spadl přesně na hlavu Logarzoové, ovšem Giuliniová její pokus zlikvidovala.
     
    40
    Hra se snad poprvé uklidnila. Už několik desítek vteřin se bojuje zejména poblíž půlící čáry. Italská bolest v neschopnosti držení míče nadále trvá.
     
    41
    Guagniová nic složitého nevymýšlela a propadlý centr z levého křídla odkopla pryč z pokutového území. Australanky nicméně mohou vhazovat.
     
    42
    Polkinghorneová se nevyvarovala drobnému faulu a Italky se tak mohou plynule přesunout blíže branky Lydie Williamsové.
     
    43
    Australská obrana si opět poradila bez sebemenších problémů. Galiová faulovala a podle gestikulace honduraské sudí to vypadá, že dostala poslední varování před žlutou kartou.
     
    44
    Emily van Egmondová v souboji dvou desítek faulovala Girelliová, která se na půlce hřiště dostala do obklíčení tří protihráček.
     
    45
    Alanna Kennedyová přes sebe nepustila Girelliovou. Přihrávka mířící na její osobu tak skončila v moci australské brankářky.
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+1
    Rasová svým centrem z pravé strany hledala autorku dosud jediného gólu Kerrovou, jenže našla jenom rukavice dostatečně průbojné Giuliniové.
     
    45+2
    Ještě jedna podobná akce v australském podání. Na pravé straně hodně aktivní obránkyně Carpenterová měla moře prostoru k provedení centru, ovšem hlavičkující Logarzoová branku přestřelila.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, ve kterém jsme se rozhodně nenudili, neboť se vesměs celou dobu něco dělo. Aktivnějším týmem byly Australanky, které měly v deváté minutě hodně namále, neboť gólu Bonanseové předcházel milimetrový ofsajd. Rozhodující moment první půle přišel na pořad dne v jednadvacáté minutě, kdy Gamaová faulovala ve vápně a nabídla Italkám penaltu, kterou proměnila Kerrová. Evropský celek pak měl ještě několik dalších zakončení, ale ta k druhému gólu prozatím nevedla.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Itálie: ze hřiště odchází Aurora Galliová, přichází Elisa Bartoliová.
     
    48
    Williamsová dostala malou domů ve chvíli, kdy se k ní řítila jedna z Italek. V časové tísni přesto zkušeně zvládla míč odkopnout.
     
    49
    Carpenterová poslala míč na roh, který rozehrála Giuglianová, jenomže objevila pouze rukavice Lydie Williamsové. U té začal bleskový protiútok čtyři na tři, kterého Australanky nijak nevyužily.
     
    50
    Cernoiaová a Giuglianová při snaze zastavit zmíněný brejk prohrály osobní souboje a navrch si přivodily menší bolístky. Do akce tak musí realizační tým italské reprezentace.
     
    52
    Jen co hlavní rozhodčí dala pokyn k pokračování, tak Guagniová při rozehrávce poslala míč do autu a odevzdala ho Australankám. S takovou Italky nemohou pomýšlet na vyrovnání.
     
    53
    A znovu Guagniová přihrála jenom do zámezí! Tentokrát ji nevyšla krátká předávka na Bermamaschiovou, jež stála na pravé lajně.
     
    54
    Carpenterová znovu podpořila útok a zprava odcentrovala. Přetažený pas za vzdálenější tyči přebrala Foordová, které Giulianoivá zmenšila palebný úhel a následnou střelu vyrazila.
     
    56
    Itálie právě vstřelila branku!
    Zničehonic je vyrovnáno! Jedna z australských obránkyň nezpracovala míč při poklidné rozehrávce a odrazila ho k BARBAŘE BONANSEAOVÉ, která se nabídnuté příležitosti nezalekla a přestože při střele podklouzla, umístila balón k levé tyči.
    56. Barbara BONANSEAOVÁ - 1:1
     
    57
    Girelliová při vedení míče udeřila soupeřku rukou do obličeje. Hlavní sudí to nepřehlédla a italskou akci ukončila.
     
    59
    Střídání v týmu Itálie: ze hřiště odchází Ilaria Maurová, přichází Daniela Sabatinová.
     
    60
    Yallopová z jedničky nahrála jen na kopačky soupeřek. Italský protiútok ale nevyšel, Girelliová neměla šanci přihrávku za obranu dostihnout.
     
    61
    Střídání v týmu Austrálie: ze hřiště odchází Chloe Logarzoová, přichází Lisa De Vannaová.
     
    62
    Držení míče: 58% – 42%.
     
    63
    Foordová se důrazně protlačila až k okraji malého vápna, kde zvládla procedit míč přes dvě obránkyně, ale gólmanka Giulianiová měla situaci plně pod kontrolou.
     
    63
    Chloe Logarzoová rychlým zaseknutím ošálila Girelliovou, která už nezastavila svůj pohyb a australskou reprezentantku podrazila za žlutou kartu.
     
    64
    Australanky se poměrně jednoduše dostaly k rohovému kopu, ovšem Kennedyová na centr z pravé strany o pár čísel nedosáhla.
     
    65
    Také z menšího závaru před australskou brankou resultuje rohový kop. Williamsová musí být se svými kolegyněmi na pozoru.
     
    66
    Australanky se s trochou potřebného štěstí ubránily a vyrazily na zteč. Nepřesnému zakončení ale předcházel ofsajd kapitánky Kerrové.
     
    67
    Hlavní rozhodčí na chvíli zastavila hru, aby se mohla v klidu poradit s kolegy u videa. Ve hře je pokutový kop za australskou ruku ve vápně.
     
    68
    Pro Australanky všechno dobře dopadlo. Hra rukou se nepotvrdila a rozehrávat se bude z italské obrany.
     
    69
    Střídání v týmu Austrálie: ze hřiště odchází Hayley Rasová, přichází Katrina Gorryová.
     
    69
    Valentina Cernoiaová to hodně přehnala s důrazem ve středu hřiště a jako třetí Italka si vykoledovala žlutou kartu.
     
    70
    Bergamaschiová absolvovala náročný sprint zakončený vyraženou střelou z úhlu zbytečně. Pomezní rozhodčí správně odhalila její postavení mimo hru.
     
    72
    Vyrovnávající gól vzal Australankám téměř všechen vítr z plachet. Naopak to jsou Italky, které jsou v posledních minutách o chloupek blíže možnému rozhodnutí.
     
    73
    Ani tento rychlý přechod přes střední část hřiště Italkám nevyšla podle představ. Znovu je máván ofsajd.
     
    74
    Gorryová sledovala centrovaný balón tak pozorně, že před italskou brankou vrazila do soupeřky. Opět je pískáno a hrát může evropský výběr.
     
    75
    Valentina Bergamaschiová nezpracovala neposedný balón a musela zapomenout na možný samostatný únik. Míč si předkopla až k Williamsové.
     
    76
    První žlutá karta na straně Austrálie. A nutno dodat že velmi přísná, neboť Lisa De Vannaová se v souboji hráčky vůbec nedotkla. Jedna z Italek nezaviněně podklouzla.
     
    77
    Střídání v týmu Itálie: ze hřiště odchází Valentina Bergamaschiová, přichází Valentina Giacintiová.
     
    78
    Jednu z mála standardních situací z hloubi pole Italky nevyužily. Pozorné rozhodčí si všimly útočného faulu uvnitř šestnáctky.
     
    79
    Po faulu na křídle rozehrála další standardku Valentina Cernoiaová, nicméně nevymyslela nic, co by mohlo ohrozit australskou branku.
     
    80
    Pokračující akce přeci jen přinesla menší drama před Williamsovou, jenže i tomto případě všemu předcházel ofsajd.
     
    81
    Tak to už je pořádná smůla pro Italky, které potřetí dostaly míč do sítě, ale podruhé se tak stalo z ofsajdu. Tentokrát v něm byla Sabatinová, která nejprve trefila tyč a pak se jednoduše prosadila z dorážky.
    81. Daniela Sabatinová (ITA)
     
    83
    Střídání v týmu Austrálie: ze hřiště odchází Kirsty Yallopová, přichází Elise Kellondová-Knightová.
     
    84
    Australanky dostaly výhodu volného přímého kopu z více než třiceti metrů. Podle očekávání se konal centr, s nímž neměla obrana Itálie žádný problém.
     
    85
    Hlídání ofsajdové linie je dnes pro Italky neřešitelný problém. V nepovoleném postavení v momentě přihrávky znovu byla Sabatinová.
     
    86
    Na druhé straně byl k vidění rohový kop, ale nikoliv nějaká šance. Zhruba pět minut před koncem se zdá, že se budou body dělit.
     
    87
    Ellie Carpenterová přetáhla centr, který sice doběhla De Vannaová, ale na levém okraji pokutového území balón ztratila.
     
    89
    Giacintiová v rychlém protiútoku vysunula Sabatinovou. Ta zblízka Williamsovovou neprostřelila a navíc byla opět vystavena do ofsajdu.
     
    90
    Giulianiová se nebála jít proti centru z rohového kopu a míč vyboxovala. Australanky pak odcentrovaly ještě jednou, ale Polkinghorneová s těžkou hlavičkou nenaložila ideálně.
     
    90+1
    Času na rozhodnutí mají oba týmy ještě dostatek. Nad rámec druhé půle je přidáno celých pět minut!
     
    90+2
    Australanky se dostaly do souvislého tlaku. Neúnavně posílají do ohně jeden míč za druhým, nicméně italská obrana zatím odolává.
     
    90+3
    Foordová na levém křídle odpadla od důrazné Gamaové, které byl trochu překvapivě zapískán faul. Nařízenou standardku rozehrála van Egmondová, ale Giulianiová střílený centr vyrazila.
     
    90+4
    Giacintiová zachytila jednu z přihrávek a došla si pro faul. Italská obrana si může po náročné pětiminutovce oddechnout a třeba i založit nějakou kloudnou akci.
     
    90+5
    Itálie právě vstřelila branku!
    Italky udeřily na poslední chvíli a rázem mají vítězství na dosah! Williamsová podběhla centr z pravé strany, který propadl na úroveň zadní tyče a tam už čekala BARBARA BONANSEAOVÁ, jež podruhé dostala míč do sítě a odšputonvala obrovskou italskou radost.
    90+5. Barbara BONANSEAOVÁ - 1:2
     
    90+6
    Honduraská rozhodčí ještě dala Australankám čas na jednu akci, ze které vyplynul rohový kop. K ohrožení branky Laury Giulianiové ale nedošlo.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Australanky byl zkraje zápasu lepší a po trefě Kerrové měli dlouhé desítky minut vše ve svých rukách. Zvrat přišel v šestapadesáté minutě, kdy obrovskou chybu v rozehrávce potrestala vyrovnávajícím gólem Bonanseaová. Od této chvíle byly Italky na koni a v poslední nastavené minutě strhly vítězství na svou stranu, o což se po zaváhání gólmany znovu postarala Bonensaová.
     
    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 7:1. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 4:8. Fauly: 20:19.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:23:33)

    Michal Břuchanský

    Branky: 22. Kerrová – 56. Bonanseaová, 90+5. Bonanseaová

    Karty:   76. De Vannaová (AUS) – 21. Gamaová (ITA), 63. Girelliová (ITA), 69. Cernoiaová (ITA)

    Neproměněná penalta: 22. Kerrová (AUS), brankář Giulianiová zneškodnil


    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 7:1. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 4:8. Fauly: 20:19.
    Austrálie: Williamsová – Catleyová, Kennedyová, Polkinghorneová, Carpenterová – Rasová (69. Gorryová), Logarzoová (61. De Vannaová), van Egmondová, Yallopová (83. Kellondová-Knightová), Foordová – Kerrová (C).
    Náhradníci: Arnoldová, Micahová – Allenová, Roestbakkenová, Simonová, Gorryová, Harrisonová, Kellondová-Knightová, Luiková, De Vannaová, Fowlerová, Gielniková.

    Itálie: Giulianiová – Bergamaschiová (77. Giacintiová), Gamaová (C), Linariová, Guagniová – Galliová (46. Bartoliová), Giuglianová, Cernoiaová – Maurová (59. Sabatinová), Girelliová, Bonanseaová.
    Náhradníci: Marchitelliová, Pipitoneová – Boattinová, Bartoliová, Fusettiová, Tucceriová, Parisiová, Rosucciová, Serturiniová, Giacintiová, Sabatinová, Tarenziová.

    Rozhodčí: Borjasová (HON) – Perellová (HON), Mariscalová (USA)

    Diváci: 15 380
    thejrc.org