Argentina – Japonsko 0:0 (kon.) | Kanada – Kamerun 1:0 (kon.)
konec
Argentina
0:0 (0:0)
Japonsko
Pondělí 10.06.2019, 18:00 • Park princů, Paříž (FRA) • Mistrovství světa - ženy • Skupina D
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu mistrovství světa žen. V rámci základní skupiny D se od osmnácti hodin můžeme těšit na měření sil mezi výběry Argentiny a Japonska!
     
    Argentina

    Reprezentace s přezdívkou Albicelestes ani zdaleka nedosahuje takových kvalit, jako je tomu u mužů. Argentinské ženy se zúčastnily jen dvou světových šampionátů, ve kterých shodně skončily v základní skupině na poslední čtvrté místě a v součtu všech šesti zápasů si navíc odnesly pasivní skóre 2:31. Carlos Borrello vsadil na fotbalistky, které ve větší části působí v Argentině. Velké zastoupení však mají i hráčky ze Španělska, kterých je hned osm. Za zmínu stojí i útočnice Sole Jaimesová, která působí ve slavném Lyonu. Mezi opory by na tomto šampionátu měla patřit pětadvacetiletá záložice Florencia Bonsegundová, která stihla ve čtyřiatřiceti reprezentačních startech nastřílet více než solidních deset branek. Na třetí světový šampionát je připravena také Mariela Coronelová, které bude za pár dní už osmatřicet let. Naopak nejmladší je zástupkyně River Plate, Dalila Ippólitová, která měla v březnu teprve sedmnáct let.
     
    Japonsko

    Velký favorit tohoto zápasu ještě nechyběl na žádném světovém šampionátu. Mezi lety 1991 až 2007 jen jednou postoupil ze základní skupiny, ovšem po zlatém triumfu z Německa se bleskově zařadil mezi největší favority. První místo Asiatky obhájit nedokázaly, neboť před čtyřmi lety na kanadské půdě prohrály finále se Spojenými státy. I letos se s Japonkami musí počítat, jelikož do Francie přijely jako vítězky Asijského poháru. V nominaci najdeme jen dvě hráčky, které působí mimo japonská fotbalová hřiště. V obou případech se jedná o zkušené pilíře obrany – Rumi Ucugiová působí v americkém Reign FC a Saki Kumagajová ve francouzském Lyonu. Trenérka Asako Takakuraová vsadila na poměrně mladé fotbalistky, jen tři z nich překročily hranici devětadvaceti let. Majitelka největšího počtu startů Mizuho Sakagučiová je rovněž fotbalistkou s největším počtem reprezentačních tref (29).
    Hrát se bude v pařížském Parku princů, kde se před zraky více než 45 000 fanoušků odehrál i první zápas celého turnaje mezi Francií a Jižní Koreou

     
    Úvodní sestavy:

    Argentina: Correaová – Gómezová, Barrosová, Comettiová, Stábileová – Baniniová (C), Bravová, Benítezová, Mayorgaová, Bonsegundová – Jaimesová.
    Náhradníci: Gartonová, Pereyraová – Chávezová, Juncosová, Sachsová, Coronelová, Ippólitová, Larroquetteová, Santanaová, Menéndezová, Oviedová, Potassaová.

    Japonsko: Jamašitaová – Šimizuová, Kumagajová (C), Minamiová, Samešimaová – Nakadžimaová, Sugitaová, Miuraová, Hasegawaová – Sugasawaová, Jokojamaová.
    Náhradníci: Hiraová, Ikedaová – Ičiseová, Mijagawatová, Mijakeová, Ucugiová, Momikiová, Sakagučiová, Takaradaová, Endová, Iwabučiová, Kobajašiová.

    Rozhodčí: Frappartová (FRA) – Nicolosiová (FRA), O´Neillová (IRL).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstaraly Argentinky, které nastupují v převážně bílých, zatímco Japonky v tmavě modrých dresech.
     
    3
    Hasegawaová předvedla v zahuštěném prostoru pěknou finesu, nicméně se díky ni uvolnila jen na krátkou chvíli.
     
    4
    Jihoameričanky mají poměrně velké problémy s vysokým napadáním Japonek. Ty už poněkolikáté získaly míč na útočné polovině.
     
    5
    Barrosová zkontrolovala nepřesnou přihrávku směřující na levé křídlo a doprovodila míč do zámezí. Následuje odkop od branky Vaniny Correaové.
     
    6
    Rozehrávka zkušené gólmanky nebyla vůbec dobrá, ovšem Bonsegundová po neúspěšné snaze Hasegawaové balón opětovně získala.
     
    7
    Argentinky s velkými problémy překročili půlící čáru, jenže hned poté došlo ke špatnému zpracování Jaimesové, které vrátilo míč Asiatkám.
     
    8
    V hledišti to jenom zahučelo poté, co Nakadžimaová vyslala takový hybrid mezi střílenou přihrávkou a křižnou střelou. U zadní tyče ale nebyl nikdo v modrém a míč proletěl do autu.
     
    10
    Sugasawaová chtěla sklepnout přetažený centr na Nakadžimaovou, která byla v lepší pozici pro zakončení, avšak Correaová k ní balón nepustila.
     
    11
    Prvních deset minut je minulostí. Od začátku je znát, že Japonky disponují mnohem větší kvalitou. Jihoamerický výběr se ještě ani jednou nepodíval před Jamašitaovou.
     
    12
    Pěknou práci u levé postranní čáry odvedla s desítkou hrající Bananiová, která potáhla míč o dobrých třicet metrů a Stábileová díky ní může vhazovat z prostoru vedle vápna.
     
    13
    K ohrožení japonské branky ale nedošlo. Levá obránkyně Argentiny vhodila míč na Jaimesovou, které byl odpískán zřetelný faul na Šimizuovou.
     
    14
    Gómezová odcentrovala z hloubi pole na Jaimesovou, která po rychlé otočce nepropálila Kumagajovou a navíc byla přistižena v ofsajdu.
     
    15
    Argentinky zahustily prostor za půlící čarou a donutily tím své protivnice k několika zpětným přihrávkám. Do postupné rozehrávky se zapojila i třiadvacetiletá brankářka Jamašitaová.
     
    17
    Gómezová nakopávala na Jaimesovou, která byla ustrážená Minamiovou, a tak znovu následuje kolotoč krátkých japonských přihrávek.
     
    18
    Samešimaová měla problémy s chytáním dlouhého pasu do levého křídla. V souboji s dotěrnou Bonsegundovou získala aspoň aut, nicméně Japonky hned vzápětí faulovaly
     
    19
    Juika Sugasawaová ve středovém kruhu zasáhla Comettiovou do obličeje. Argentinská fotbalistka se po chvíli oklepala a bude moci pokračovat.
     
    20
    Mayorgaová přihrávala do křídla, ale našla jenom kopačky Barrsové. Netrvalo však dlouho a míč se k Japonkám vrátil.
     
    21
    Vanina Correaová si zřetelně křikla a doskočila si pro přespříliš vysoký centr z pravého kraje hřiště.
     
    22
    Florencia Bonsegundová velmi důrazně dohrála Šimizuovou. Francouzská sudí ale nepískala a nařídila jen autové vhazování pro Japonky.
     
    23
    Strašně těžko se oba týmy dostávají skrz přelidněný střed hřiště. Většina akcí končí ještě ve velké vzdálenosti od brankářek.
     
    24
    Moeka Minamiová nabrala dobrou rychlost a stihla zakřižovat Jaimesovou, které byl odpískán už několikátý nedovolený zákrok.
     
    25
    Gómezová potáhla akci po volné pravé straně, jenže pak naprosto zkazila přihrávku do běhu Jaimesové. Míč skončil u japonské brankářky.
     
    26
    Correaová vyboxovala centr z pravé strany a pak už nemusela nijak zasahovat proti hodně nepřesné střele z dálky od japonské středopolařky Miuraové.
     
    27
    Držení míče: 43% – 57%.
     
    28
    Florencia Bonsegundová si nepohlídala své postavení a hned v zárodku argentinské útočné akce se dostala do postavení mimo hru.
     
    29
    Agustina Barrosová u koncové čáry trefila nohy nepřipravené spoluhráčky. Argentinky tak darovaly Asiatkám rohový kop.
     
    30
    Jihoamerické fotbalistky se po rozehrávce na krátko jednoduše ubránily, ale v náznaku protiútoku narazily pár decimetrů za půlící čarou.
     
    31
    Poziční souboj mezi Jaimesovou a Minamiovou byl posouzen jako faul prvně jmenované. Japonky tak rozehrávají ze středu pole.
     
    32
    Papírově domácí jedenáctka má úspěšnost přihrávek jen na osmašedesáti procentech. Není se tak co divit, že na Jamašitaovou ještě neletěl žádný střelecký pokus.
     
    33
    Samešimaová vhazovala až do vápna, ovšem Jokojamaová s touto variatou příliš nepočítala. Balón ji přeletěl a skončil v argentinském držení.
     
    34
    Gómezová poslala aut na Jaimesovou, která podstoupila další várku soubojů. Míč ale nezískala a nakonec faulovala Samešimaovou.
     
    35
    Jokojamaová se pokusila zaskočit argentinskou obranu nákopem po ose hřiště. Nápad to byl dobrý, jenže Sugasawaová míč nezpracovala.
     
    36
    Kromě dvou nepřesných střel z těžkých pozic Japonky nebezpečné nebyly. Fanoušci, kteří drží palce papírově slabší Argentině, tak mohou být relativně spokojeni.
     
    37
    Jaimesová zatím nehraje moc podařený zápas. Teď pokazila rozehrávku a pořádně zavařila svým spoluhráčkám, které musely bojovat o míč před vlastním vápnem.
     
    38
    Risa Šimizuová zezadu vletěla do Bananiové a v osmatřicáté minutě se stala první hráčkou, která je napomenuta žlutou kartou.
     
    39
    Kapitánka Argentiny si vyžádala ošetření, avšak s největší pravděpodobností se nebude jednat o nic, co by ji zabránilo v pokračování ve hře.
     
    40
    Bananiová se ihned zapojila do útočné akce, když na levé straně připravila centr pro Stábileovou. Jaimesová se ve vápně ale neprosadila, míč si ze vzduchu stáhla Jamašitaová.
     
    41
    Hasegawaová si narazila se Samešimaovou, která vzápětí vhazovala a částečně se zapříčinila o zisk rohového kopu.
     
    42
    Emi Nakadžimaová rozehrála na krátko a odcentrovala až s menší prodlevou. Na překvapení dobře fungující argentinské obrany to ale nestačilo.
     
    43
    Japonky se pokusily zrychlit svou kombinaci, jenže Hasegawaová poslala balón do autu. Vanina Correaová bude z klidu vykopávat.
     
    44
    Když Argentinky dostanou možnost zaútočit, tak vždy přichází okamžité hledání Sole Jaimesové, u které všechny akce rychle končí.
     
    45
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+1
    Hina Sugitaová se dostala před Bananiovou, které sice míč vzala, ale zároveň ji uštědřila solidní ránu rukou do obličeje. Žlutá karta je rozhodně zasloužená.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Je za námi úvodní poločas, který nenabídl prakticky nic, co by mohlo změnit přetrvávající bezbrankové skóre. Japonky byly mnohem aktivnější, ale kromě dvou nepřesných střel proti výtečně fungující defenzivě nic nevymyslely. Argentinský kouč musí být s bráněním svých svěřenkyň spokojený. S útokem už to taková sláva není, Jamašitaová se ve své brance zatím nudí.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérských štábů se před začátkem druhého poločasu nerozhodl střídat, a tak na obou stranách pokračují původní základní jedenáctky.
     
    48
    Prudkou přihrávku na střed od Hasegawaové nezpracovala žádná z asijských fotbalistek. Ty se musely znovu vrátit k půlce hřiště.
     
    49
    Dalším pokusem se Japonky prokombinovaly až na samotnou hranici pokutového území, kde byla dobrým skluzem odzbrojena Miuraová.
     
    50
    Balón na noze neudržela ani Sugitaová, a tak ho Argentinky na pár vteřin přesunuly do klidnějších vod.
     
    51
    Největší šance pro Japonky! Kumi Jokojamaová se odhodlala ke střele z dobrých třiceti metrů a Correaová vyrazila míč jen vedle sebe, kde byla Sugasawaová. Té při dorážce sjel balón na vnější nárt a z těžkého úhlu nakonec netrefila ani boční síť.
    51. Kumi Jokojamaová (JPN), Juika Sugasawaová (JPN)
     
    52
    Úřadující vícemistryně světa po změně stran výrazně přidaly. Aja Samešimaová podařenou individuální akci získala roh, ovšem z něj žádné nebezpečí nevzniklo.
     
    53
    Argentinky se zmohly jen na vysvobozující odkop. Zkraje druhého poločasu se musí vypořádat s hodně velkým tlakem.
     
    54
    Samešimaová nepřihrála přesně a musela udělat několik rychlých kroků zpět, aby zamezila protiútoku Florencie Bonsegundové.
     
    56
    Risa Šimizuová se zjevila úplně sama na pravém křídle, odkud přihrála pod sebe. Sugitaová balón pustila na Hasegawaovovou, jenže ta z výborné pozice minula branku o velký kus.
     
    57
    Střídání v týmu Japonsko: ze hřiště odchází Kumi Jokojamaová, přichází Mana Iwabučiová.
     
    58
    Rozhodčí Frappartová přerušila hru na znamení faulu Sugitaové, jež došlápla na kotník Barrosové.
     
    59
    Nově příchozí Mana Iwabučiová se odvážně vrhla mezi dvě obránkyně. Obejít je ale nedokázala a Correaová bude odkopávat.
     
    60
    Držení míče: 37% – 63%.
     
    61
    Sugasawaová zády brance nezpracovala přízemní pas, a tak se po kontaktu s Comettiovou ochotně svalila k zemi. Na zisk penalty to však rozhodně nestačilo.
     
    62
    Rychlým tempem jsme se přesunuli do závěrečné třetiny zápasu. Japonkám se stále nedaří potvrzovat roli favoritek a určitě už začínají pociťovat nervozitu.
     
    63
    Velmi slušně zaplněné ochozy se baví, přestože nemohly vidět ještě žádný gól. Parkem princů obíhá už několikátá mexická vlna.
     
    64
    Střídání v týmu Argentina: ze hřiště odchází Ruth Bravová, přichází Vanesa Santanaová.
     
    66
    Snad poprvé po změně stran Argentinky chvíli operovaly na útočné polovině. Odrazem od Bonsegundové se však míč dostal do autu a zpět do hry ho pošle nezaměstnaná brankářka Jamašitaová.
     
    67
    Sugasawaová dostala míč do poměrně rozevřené obrany. Jedna z protihráček se s ní přece jenom vrátila a doutnající požár zkušeně uhasila.
     
    68
    Eliana Stábileová vhodila míč na Bonsegundovou, která ho vrátila o pár metrů zpět. O chvíli později přišel i centr Benítezové, ale Jamašitaová ho jednoduše zkrotila.
     
    70
    Juj Hasegawaová se pěkně uvolnila, ale než si stihla připravit centr z levé strany, tak už měla pod nohama další čistě skluzující protihráčku.
     
    71
    Dalších deset minut uteklo jako voda. Bezbrankové skóre se nezměnilo, a tak se Argentinky pomaličku blíží historicky prvnímu získanému bodu z mistrovství světa.
     
    72
    Aldana Comettiová přepadla přes nohu Sugasawaové, která se ještě snažila zachránit míč na japonských kopačkách. Obránkyně Argentiny rozhodně nespěchá zpět na nohy.
     
    73
    První střela na branku pro Argentinu! Jaimesová sklepla přihrávku Gómezové na Bonsegundovou, která měla na okamžik dostatek volného prostoru. Při zakončení ale ztratila stabilitu a Jamašitaová pomalý balón snadno zastavila.
    73. Florencia Bonsegundová (ARG)
     
    74
    Střídání v týmu Japonsko: ze hřiště odchází Emi Nakadžimaová, přichází Džun Endová.
     
    76
    Endová neodcentrovala z levého křídla, kde kolem sebe měla hned tři soupeřky. Ve výsledku musí být ráda za vybojovaný aut.
     
    77
    Střídání v týmu Argentina: ze hřiště odchází Florencia Bonsegundová, přichází Mariana Larroquetteová.
     
    78
    Aja Samešimaová z pozice krajní obránkyně vytrvale podporuje japonskou ofenzivu. Nyní zkusila prorazit podél koncové čáry, nicméně balón ji utekl do autu.
     
    79
    Střídání v týmu Argentina: ze hřiště odchází Lorena Benítezová, přichází Mariela Coronelová.
     
    80
    Z japonské strany to začíná být trochu křeč. Hasegawaová nedostala přesnou přihrávku do křídelního prostoru, kde z frustrace faulovala Comettiovou.
     
    81
    Bananiová získala míč uprostřed hřiště a ještě našla síly k zaútočení. Míč předala Jaimesová, ale té se vůbec nepovedla střela z dálky.
     
    82
    Ani v pořadí třetí střelecký pokus z argentinských kopaček nebyl nebezpečný. Mariana Larroquetteová unáhleně pálila z obrovské dálky a o několik metrů minula ze svého pohledu levou tyč.
     
    83
    Japonky zaútočily po pravém křídle, jenže centr Iwabučiové propadl jen do míst, kde nebyl žádný tmavomodrý dres.
     
    84
    Další prudký centr od Samešimaové Sugasawaová jenom nadzvedla. Correaová rychle vystartovala z branky a schovala míč do rukavic.
     
    85
    Je až neskutečné, že vytrvale bránící Argentinky mají na kontě jen šest faulů a žádnou žlutou kartu. Naopak Japonky byly z pěti prohřešků napomenuty už potřetí, nyní si podobu žluté kartičky prohlédla Mana Iwabučiová.
     
    86
    Jihoameričanky dostaly k dispozici standardní situaci z levé části hřiště. Solidní centr přistál na vlasech Mariely Coronelové, ale ta nedokázala svou hlavičku usměrnit mezi tyče.
     
    87
    Risa Šimizuová odcentrovala z poměrně velké dálky od pokutového území. Argentinské stoperky ale byly na místě a nadále zůstávají bezchybné.
     
    88
    Mariela Coronelová se pustila do rychlého protiútoku. Podpory spoluhráček se ale nedočkala a Kumagajová se o ni důrazným zákrokem postarala.
     
    89
    Menší zmatky před argentinským pokutovým územím vyvrcholily nepřipravenou dalekonosnou střelou Sugitaové. Correaová zasahovat nemusela a na programu bude poslední střídání.
     
    90
    Střídání v týmu Japonsko: ze hřiště odchází Juika Sugasawaová, přichází Saori Takaradaová.
     
    90+1
    Od senzačního bodu dělí Argentinky poslední čtyři minuty, které jsou přidány nad rámec druhého poločasu.
     
    90+2
    Po nenápadném pasu z levé strany se míč zjevil u levé tyče argentinské branky. Jedna z Japonek tam sice byla, ale v důležitém okamžiku na dobře postavenou Correaovou nevyzrála.
     
    90+3
    Bananiová během deseti vteřin hned dvakrát získala míč a alespoň na chvíli ho udržela v dostatečné vzdálenosti od branky Vaniny Correaové.
     
    90+4
    Rohový kop Japonska rozehrála Juj Hasegawaová. Argentinská brankářka si rozmyslela své vyběhnutí, ale k míči se posléze přesto dostala. Moc času na rozhodnutí už nezbývá.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Zápas mezi Argentinou a Japonskem nenabídl gól ani žádnou atraktivní podívanou, ale i tak se zapsal do argentinské historie. Jihoameričanky při třetí účasti na světovém šampionátu poprvé neinkasovaly a vybojovaly svůj první bod, jenž patřičně oslavily bezprostředně po závěrečném hvizdu. Japonské vícemistryně světa prakticky celý zápas marně dobývaly výborně fungující obranu a nakonec vyslaly jen tři střely na branku, se kterými si pětatřicetiletá gólmanka Correaová poradila.
    Velká radost Argentinek, které proti velkým favoritkám vybojovaly historicky první bod z ženského MS.
     
    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 2:5. Rohy: 0:5. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 6:6.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:00:44)

    Michal Břuchanský

    Branky:

    Karty:   38. Šimizuová (JPN), 45+1. Sugitaová (JPN), 85. Iwabučiová (JPN)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 2:5. Rohy: 0:5. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 6:6.
    Argentina: Correaová – Gómezová, Barrosová, Comettiová, Stábileová – Baniniová (C), Bravová (64. Santanaová), Benítezová (79. Coronelová), Mayorgaová, Bonsegundová (77. Larroquetteová) – Jaimesová.
    Náhradníci: Gartonová, Pereyraová – Chávezová, Juncosová, Sachsová, Coronelová, Ippólitová, Larroquetteová, Santanaová, Menéndezová, Oviedová, Potassaová.

    Japonsko: Jamašitaová – Šimizuová, Kumagajová (C), Minamiová, Samešimaová – Nakadžimaová (74. Endová), Sugitaová, Miuraová, Hasegawaová – Sugasawaová (90. Takaradaová), Jokojamaová (57. Iwabučiová).
    Náhradníci: Hiraová, Ikedaová – Ičiseová, Mijagawatová, Mijakeová, Ucugiová, Momikiová, Sakagučiová, Takaradaová, Endová, Iwabučiová, Kobajašiová.

    Rozhodčí: Frappartová (FRA) – Nicolosiová (FRA), O´Neillová (IRL)
    thejrc.org