Nizozemsko – Švédsko 1:0 (po pr.)
po prodl.
Nizozemsko
1:0 (0:0)
Švédsko
Středa 03.07.2019, 21:00 • Stade de Lyon (Lyon) • Mistrovství světa - ženy • Semifinále
Předzápasové kurzy
     
    S konstatováním, že Nizozemsko míří poprvé v historii do finále mistrovství světa, se s vámi loučím a přeji vám dobrou noc. (23:45:35)
     
    Asi před mistrovstvím světa nikdo nečekal, že Nizozemsko postoupí do finále, kde už čeká USA. Naopak Švédsko míří do boje o bronzovou, o kterou se porve s Anglií!

    Pokud srovnáme první a druhé semifinále mistrovství světa žen, musíme přiznat, že duel mezi USA a Anglií bylo daleko zábavnější. Naopak střetnutí mezi Nizozemskem a Švédskem přineslo bitvu o každý kousek hrací plochy. Utkání rozhodla až branka v nastaveném čase, kterou zaznamenala Jackie Groenenová. Zatímco Švédsko bylo nebezpečnější v normální hrací době, tak Nizozemsko kralovalo v prodloužení.

    Jedinou kaňkou na utkání ale je zranění Kosovare Asllaniové, která ve druhém prodloužení utrpěla pohmoždění kolene a navíc jí byl zafixován krk. Doufejme, že se švédská hráčka brzy uzdraví.
     
    120+8
    Konec zápasu.
     
    120+7
    Hráčce byl navíc zafixován krk a už za potlesku fanoušků opouští zelený pažit. Pojďme se ale znovu věnovat posledním situacím v utkání.
     
    120+5
    Švédské hráčce se po dopadu podlomilo koleno, které si tělem přisedla. Kosovare Asllaniová už je přikurtovaná na nosítka, na nichž opustí hrací plochu.
     
    120+4
    Stále se nehraje, se švédskou hráčkou to vypadá zle. Tohle nejsou obrázky, které by chtěli diváci vidět. Přejme Asllaniové mnoho sil a brzké uzdravení.
     
    120+2
    Na trávníku zůstala ležet Kosovare Asllaniová, s níž to nevypadá vůbec dobře. Hlavní rozhodčí volá na pomoc lékaře, ale také nosítka. Ještě se bude chvíli hrát.
     
    120+1
    Zprava se do šestnáctky hnala Shanice van de Sandenová, která si navedla míč parádně na střed. Až do zakončení udělala střídající hráčka všechno správně, ale střela jí vůbec nevyšla.
     
    120+1
    K postranní čáře přistupuje čtvrtá rozhodčí, která na tabuli ukazuje, že se budou hrát ještě dvě minuty nad rámec normální hrací doby druhého poločasu.
     
    119
    Balon se odrazil na levou stranu hrací plochy, kde se nacházela Kosovare Asllaniová. Hostující hráčka to zkusila chytře, ale míč zakroutila jen vedle branky.
     
    119
    Pro centr od rohového praporku si vyběhla Sari van Veenendaalová, která jej vyboxovala na hranici vápna. Ke střele se tak dostala Julia Zigiottiová Olmeová, jejíž pokus zastavila Shanice van de Sandenová.
     
    118
    Diváci v oranžových dresech se nyní už výborně baví. Navíc jejich hráčky se nachází na útočné polovině, kde šetří důležité vteřiny. Ovšem po zisku míče upalovala do vápna Sofia Jakobssonová, jejíž zakončení bylo zablokované na další roh.
     
    116
    Žlutou kartu dostává Daniëlle van de Donková (Nizozemsko), která poslala k zemi Kosovare Asllaniovou. Kouskování hry rozhodně více vyhovuje Holanďankám.
     
    115
    Po centru se k hlavičce mohla probojovat Linda Sembrantová, která balon v nadějné pozici hlavou netrefila. Švédsko začíná podpalovat pod ohněm.
     
    115
    Švédsko volí dlouhé nákopy za obrany, tentokrát se o něj pokusila Hanna Glasová. Obránkyně Nizozemska míč odvrátila na další rohový kop.
     
    113
    Hostující kapitánka chtěla z jednoho doteku zrychlit hru a najít spoluhráčku nabíhající do vápna. Obrana domácího celku byla pozorná a přihrávku s přehledem zastavila.
     
    112
    Zkrácený rohový kop rozehrávalo Nizozemsko, přetažený centr zasáhla Vivianne Miedemaová, jejíž hlavička byla nepřesná. Vyčítavě se na spoluhráčku podívala Shanice van de Sandenová, která byla za ní lépe postavená.
     
    111
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Stina Blacksteniusová, přichází Mimmi Larssonová.
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Magdalena Erikssonová, přichází Jonna Anderssonová.
     
    109
    Caroline Segerová byla na vlastní polovině faulovaná, a tak dlouhý pas poslala na hranici šestnáctky Hedvig Lindahlová. Jenže domácí hráčky si centr pohlídaly a hru otáčejí do klidných vod.

    Michal Luxa

    Branky: 100. Groenenová

    Karty:   86. Spitseová (NED), 116. van de Donková (NED) – 95. Zigiottiová Olmeová (SWE)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 8:4. Rohy: 1:12. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 14:24.
    Nizozemsko: van Veenendaalová (C) – van Lunterenová, van der Gragtová, Bloodworthová, van Dongenová – Groenenová, van de Donková, Spitseová – Beerensteynová (71. van de Sandenová), Miedemaová, Martensová (46. Roordová).
    Náhradníci: Geurtsová, Kopová – Dekkerová, Kerkdijková, van der Mostová, van Esová, Kaagmanová, Pelovaová, Roordová, Jansenová, R. Jansenová, van de Sandenová.

    Švédsko: Lindahlová – Glasová, Fischerová, Sembrantová, Erikssonová (111. Anderssonová) – Rubenssonová (78. Zigiottiová Olmeová), Asllaniová, Segerová (C) – Jakobssonová, Hurtigová (78. Janogyová), Blacksteniusová (111. Larssonová).
    Náhradníci: Falková, Mušovićová – Ilestedtová, Anderssonová, Anvegårdová, Björnová, Roddarová, Schoughová, Janogyová, Larssonová, Zigiottiová Olmeová, Rolföová.

    Rozhodčí: Beaudoinová (CAN), Brownová (JAM), Irratiová (ITA)
    thejrc.org