Karviná – Slavia 0:0 (kon.) | Č. Budějovice – Jablonec 1:1 (kon.) | Sparta – Příbram 3:0 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
1:1 (0:1)
FK Jablonec
Neděle 04.08.2019, 16:30 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:LIGA • 4. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 4. kola FORTUNA:LIGY. V něm se v neděli od 16:30 na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích představí domácí Dynamo proti hostům z Jablonce.
     
    FK Jablonec se dlouhodobě řadí mezi přední české celky. V posledních pěti sezonách z toho vždy bylo umístění v horní polovině tabulky, dvakrát Severočeši obsadili dokonce třetí příčku. V ročníku minulém to byla pozice čtvrtá, která zaručila klubu Miroslava Pelty boj o evropské poháry. Ve 2. předkole Evropské ligy mužstvo kouče Petra Rady nakonec nedokázalo postoupit přes arménský Pjunik Jerevan. Na půdě soupeře prohrálo 1:2, v domácí odvetě gól nepadl. V domácí lize Radův celek urval šest bodů, všechny doma za výhry s Bohemians a poslední kanonádu Slovácku 6:0. Jediný neúspěch přišel na pražské Letné (0:2).

    V posledních sezonách je jasnou jedničkou mužstva čtyřiatřicetiletý Vlastimil Hrubý, jenž za 159 zápasů v lize vychytal 57 nul. Obrana se po minulé sezoně rozpadla, odešli Lischka či Holeš. Novým šéfem zadních řad by tak měl být ze Slavie vypůjčený Jugas. Před ním čistí hru nestárnoucí kapitán Tomáš Hübschman, ofenzivní letka zpravidla nastupuje ve složení Kratochvíl – Matoušek – Acosta a od střílení gólů je v Jablonci reprezentační forvard Doležal, jemuž šlape na záda Chramosta.
     
    Českobudějovické Dynamo má za sebou fantastický šlágr 3. kola proti pražské Spartě. Vyprodaný stadion viděl úžasné utkání, kdy černobílí sice vedli 2:0, i konečný bod nováčka proti horkému favoritovi však má svoji váhu. Úspěch umocňuje fakt, že Dynamu se před utkáním de facto rozpadl střed hřiště, protože Havelka, Mustedanagič a Kulhánek nemohli hrát kvůli dohodě klubů. Všichni tři už nyní hrát mohou, avšak výkony tria ve středu pole Čavoš, Javorek a Provod stály rozhodně za povšimnutí. Českobudějovičtí trenéři by měli mít k dispozici pro nedělní duel kompletní kádr.

    Jihočeši mohou vstup do nové sezony hodnotit jako nováček poměrně úspěšně. Mrzí úvodní ztráta s Opavou, avšak cenná výhra ze Slovácka a rovnocenný domácí boj se Spartou dodávají pozitivní myšlení a sebevědomí. Horejšův tým je v tabulce se čtyřmi body šestý, například před Spartou, Libercem, Ostravou či Olomoucí. Bodové rozestupy jsou však zatím minimální. Na každý pád chce Dynamo na třetí pokus doma zvítězit, i když Jablonec bude nesmírně těžký soupeř. V dalším kole pojedou Jihočeši do Příbrami.
     
    Vzájemné zápasy:

    Jablonec je ve statistice vzájemných zápasů obou celků úspěšnější. Oba týmy spolu sehrály celkem 34 utkání, takřka polovinu jich ovládli Severočeši. Dynamo se radovalo jedenáctkrát, sedmkrát se body dělily. V poslední ligové sezoně Dynama 2014/15 se na jablonecké Střelnici hrálo bez branek, domácí odveta černobílým nevyšla. Celkově nevydařené jaro Jihočeši podtrhli prohrou 0:3, když Jablonec vstřelil všechny branky po změně stran. Tehdejší duel pamatují českobudějovičtí Křížek s Novákem, za hosty tehdy hráli Hübschman či Doležal.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Emanuel Marek, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Vít Melichar a Zdeněk Vaňkát.
    Vzájemná bilance graficky
    Parádička Patrika Čavoše
    Dynamo - Jablonec dnes v 16:30
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Čolić, L. Havel, P. Novák, Kladrubský (C) – Havelka, Javorek – Schranz, Provod, Mršić – Ledecký.
    Náhradníci: Křížek – Táborský, Čavoš, Mustedanagić, Brandner, Helešic, Kulhánek.

    FK Jablonec: V. Hrubý – Jugas, Plechatý, Břečka, Krob – Jovović, T. Pilík, Považanec, Sýkora – Matoušek, Doležal (C).
    Náhradníci: Hanuš – Petrović, Chramosta, Peřina, Breda, Velich, Černák.

    Rozhodčí: Marek – Melichar, Vaňkát.
     
    Již známe sestavy obou celků. Dynamo udělalo oproti poslednímu utkání jedinou změnu, kdy Čavoše nahradil Havelka. Hostující sestava je poměrně prořídlá, i proto je na lavičce teprve patnáctiletý Černák. Dnes nenastoupí kapitán Hübschman, i proto pásku bude nosit Doležal. Na soupisce nejsou ani Kubista, Acosta a Kratochvíl.
    Sestava Jablonce graficky
    Sestava Dynama graficky
     
    Rozcvička obou týmů je v plném proudu. Zatím v Českých Budějovicích svítí sluníčko, občas mráček. Před oběma předchozími domácími duely Dynama v této sezoně pršelo, dnes to zatím vypadá na suchou variantu.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Rozcvičku máme za sebou, za necelých deset minut dnešní zápas začne.
     
    Sudí Emanuel Marek přivádí oba celky na trávník Střeleckého ostrova. Domácí budou hrát v tradičních černobílých dresech, Jablonec oblékl zelenou barvu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Na Střeleckém ostrově nechybí ani muž, který oba dnešní soupeře spojuje – nejlepší ligový kanonýr David Lafata, který byl před utkáním v družném rozhovoru s Petrem Benátem i s Tomášem Hübschmanem. Na jih Čech dorazil i Miroslav Pelta.
     
    3
    Registrujeme první střelecký pokus, jeho autorem Matej Mršič, jenž pálil slabší pravou nohou ze střední vzdálenosti. Branku zhruba o dva metry minul, brankář Hrubý se spíše tak cvičně proletěl za míčem.
     
    4
    Dvakrát v krátkém sledu si velice dobře počínal v obranné práci Benjamin Čolič, letní posila Dynama, která zatím podává v novém působišti výborné výkony a to i směrem dopředu.
     
    6
    Jablonečtí zatím o něco aktivnější, avšak domácí obrana působí spolehlivě. Teď si dobře poradili Javorek s Mršičem, kteří získali míč.
     
    7
    Směrem dopředu však Jihočeši zatím nevymysleli nic, nutno dodat, že i hráči v zeleném zatím fungují dozadu velice spolehlivě.
     
    9
    Jablonec právě vstřelil branku!
    První vážnější situace a hned je z toho úvodní gól! Jugasův pas za obranu trestuhodně podcenil Pavel Novák, za jeho záda pronikl Martin Doležal, který před poloprázdnou branku namazal JANU SÝKOROVI, jenž neměl problém poslat míč do sítě.
    9. Jan SÝKORA - 0:1
     
    11
    Uvidíme, co úvodní branka se zápasem udělá. Dynamo bude muset víc útočit, nyní má příležitost, domácí čeká první standardka.
     
    12
    Byla to od Mateje Mršiče zřejmě nabídka na teč, balon však doletěl až k Hrubému, jenž míč udržel v náruči.
     
    13
    Velký kiks předvedl při rozehrávce přímého kopu na půlce hřiště Pilík, vyslal do brejku Mršiče, který tentokrát nevyřešil situaci dobře. Prohazovačka na Provoda nemusel být špatný nápad, ale realizace byla nepřesná.
     
    14
    Severočeši drží míč, to jim teď bude vyhovovat. Vedoucí gól dodal týmu Petra Rady očividný klid na kopačky.
     
    16
    Po další ztrátě hostů ve středu hřiště opět mazal k brance hostů Mršič, tentokrát vzal odpovědnost na sebe, ale levačkou vypálil mimo.
     
    18
    4381 diváků na premiéru s Opavou, maximální počet 6681 proti pražské Spartě. To jsou dosavadní návštěvy na Střeleckém ostrově. Po návratu mezi elitu je o fotbal v Českých Budějovicích enormní zájem. A dnešní duel to potvrzuje, dorazila velice solidní návštěva.
     
    19
    Po autovém vhazování se ve vápně obtáčel Ledecký, jeho střílený centr však ke Schranzovi nedoputoval. Jablonecká obrana si s drobnými obtížemi poradila.
     
    20
    Po delší době se ohlásili hosté. Sýkora vedl rychlou akci, oslovil Matouška, který už mu ale pas nedokázal vrátit zpátky.
     
    22
    Třikrát krátce po sobě se domácí pokusili překonat hostující obranu dlouhým pasem za obranu. Míče však nebyly přesné, zbytečné ztráty pro Dynamo. Naopak chvíle klidu pro zelenobílé.
     
    23
    Po dlouhém rozmýšlení nakonec černobílí rozehráli standardku Čoličem, jeho centr však byl příliš dlouhý, snadná práce pro Hrubého.
     
    24
    Po souboji Kladrubského s Matouškem to vypadalo na první jablonecký roh v utkání, odkopávat ale bude Staněk a hosté ani neprotestují.
     
    25
    Zatím největší šance Dynama v zápase! Jako motorová myš po hřišti nahání soupeře Petr Javorek, teď se mu podařilo obrat Jovoviče a vyrazil dopředu. Posunul míč doprava Ledeckému, jehož ránu Hrubý vyrazil. K dorážce už se pak Javorek nedostal.
    25. Ledecký svižnou střelou prověřil Hrubého
     
    26
    Akce pak ještě pokračovala, Javorek tentokrát už zakončil, ale z kroku nedokázal dát ráně patřičnou razanci. Hrubý stačil skočit k tyči.
    26. Javorkova rána protáhla hostujícího gólmana
     
    27
    Matoušek povalil Čoliče, ale faul se nepískal. Rychlý štírek tak postupoval k brance, Havel zblokoval jeho nápady na roh.
     
    28
    Nejvýše vyskočil Pavel Novák, jenž odehrál hlavou míč do bezpečí.
     
    30
    Provod sice přišel o míč, pak se ale příkladně vrátil a získal jej zpět. Vyslal do brejku Schranze, který však nastřelil jen před sebou stojícího obránce.
     
    32
    Prostrkávačka domácích ve středu pole nevyšla, Pilík se zmocnil míče a dlouhým pasem hledal Matouška. Před ním byl u balonu dřív brankář Staněk, ale mimo vápno balon hlavou nezasáhl! Ke štěstí domácích vše zachránil pohotovým odkopem Lukáš Havel.
    32. Staněk vyběhl mimo vápno a hlavou minul míč. Sýkora však jeho minelu nepotrestal
     
    33
    Důležitým obranným zákrokem zastavil jablonecký rozjezd Kladrubský a pak se odhodlal i ke střele, jeho pokus však zblokoval jeden z obránců.
     
    34
    První zákrok domácího brankáře Staňka. Před Jovovičem se otevřel prostor, tak zkusil levačkou vypálit, našel jen střed branky.
     
    36
    Severočeši mají přechod do útoku nesmírně rychlý. Po zisku míče vždy vyrazí dopředu Matoušek, Sýkora, už tam čeká Doležal. Těžká práce pro domácí zadáky.
     
    37
    Ve finální fázi si domácí zatím nevědí příliš rady. Akce pak zakončují z nepřipravených pozic, jako nyní Schranz, jenž vystřelil až na tribunu.
     
    39
    Uvidíme, jaký vliv bude mít na hostující tým náročný program a také zklamání z vyřazení z Evropské ligy. „Čeká nás nepříjemné utkání. Máme zraněné hráče, kteří museli ve čtvrtek střídat. Času není moc. Musíme zregenerovat a znovu připravit. Bude to těžké, hráči mají v hlavách vyřazení, ale to tak bývá po zápasech, které nedopadnou,“ prozradil před utkáním trenér Petr Rada. Zatím, minimálně co se výsledku týče, si jablonečtí fotbalisté vedou statečně.
     
    40
    Šikovná kombinace hostů na pravé straně, Pilík se dostal k zakončení, ale trefil jen obránce před sebou.
     
    41
    Před stoperem Lukášem Havlem se otevřel prostor, tak zkusil vypálit. Branku ale i on přestřelil. Pokusů mají Jihočeši dost, prostor mezi třemi tyčemi trefili jen třikrát.
    41. Havlova pumelice místo Hrubého ohrozila spíše diváky za bránou
     
    42
    Další nadějná příležitost pro domácí, přečíslení zkusil Mršič vyřešit sám, trefil levačkou jen jednoho ze stoperů.
     
    43
    Ještě zbývá pár desítek vteřin domácím na to, aby vyrovnali ještě v prvním dějství. Jablonec je zalezlý a čeká.
     
    44
    Hosté se hnali dopředu, Matoušek stál poměrně výrazně za domácími obránci, přesto se ofsajd nepíská, přestože se Dynamo hněvá. Z akce nakonec nebylo nic.
     
    45
    Nepříjemná srážka Provoda s Pilíkem, oba si žádají ošetření.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první červenou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je u konce. Jablonec vede na Střeleckém ostrově 1:0, když využil svoji jedinou šanci. Ta vznikla po chybě Nováka a Doležal se Sýkorou si v zakončení poradili. Dynamo se snaží, dostává se do zakončení i náznaků šancí, vyrovnání se však Horejšův tým zatím nedočkal. Uvidíme, co nabídne druhé dějství.
     
    Hráči se vracejí na trávník, za pár desítek vteřin odstartuje druhý poločas. Jihočeši budou střídat, do hry je připraven Zinedin Mustedanagič.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Filip Havelka, přichází Zinedin Mustedanagić.
     
    47
    Tutovka hned v úvodu druhého poločasu! Kladrubský šajtlí rozběhl Mršiče, ten centrem našel na zadní tyči Schranze, jenž nedokázal umístit míč do branky!
     
    48
    Domácí pokračují v aktivitě, Provod faulován na zhruba pětadvaceti metrech od branky.
     
    49
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Mnozí si před exekucí řekli: "To je na střelu ještě daleko." Jenže BENJAMIN ČOLIČ se pětadvacetimetrové vzdálenosti nezalekl, přes zeď vyslal krásný projektil, který skončil v jablonecké brance!
    49. Benjamin ČOLIĆ - 1:1
     
    51
    Jablonec hned chtěl odpovědět, ale Javorek byl u postranní čáry neprostupný. Ještě k Javorkovi, ten chytl neskutečnou fazonu, je ho plné hřiště. To vše ve dvaatřiceti letech.
     
    52
    Diváci i domácí hráči se bouří, protože asistent na pomezí Melichar upřel domácím jasný roh, z tribuny to vypadalo, že Hrubý byl s míčem zjevně za brankovou čárou. Jenže rozhodčí měl jiný názor. A tak zůstalo jen u Hrubého nejistého zákroku po střele Mustedanagiče.
     
    53
    Nebezpečí na druhé straně. Matoušek píchl ve vápně míč k Sýkorovi, ten se otočil a vypálil, Staněk ránu reflexivně vykopl.
     
    54
    Další standardka Dynama, tentokrát si pro míč došel brankář Hrubý.
     
    56
    Mršič uličkou hledal ve vápně Ledeckého, ten šel po balonu skluzem, ale kousek mu chyběl.
     
    56
    David Ledecký skluzem zajel až do brankáře Hrubého, za což dostává žlutou kartu.
     
    58
    Provod odstavil Matouška, ten trošku teatrálně upadl. U rozhodčího to vyšlo a je z toho zajímavá standardka pro hosty.
     
    59
    Útočné snažení Severočechů zastavil útočný faul, na tahu jsou opět domácí.
     
    60
    Drobné zmatky v českobudějovickém vápně, vše končí rohovým kopem Jablonce.
     
    61
    Hrozící nebezpečí odvrátil Pavel Novák na první tyči. Dopředu míří Jihočeši.
     
    62
    Z těžké pozice Dynamo vybruslilo Ledeckého centrem, Mršičovo patičkou a zakončením Mustedanagiče, které ale šlo vysoko nad branku.
     
    64
    Poslední minuty se odehrávají převážně ve středu pole. Pozitivní je, že ani jeden z týmů se nechce spokojit s remízou.
     
    65
    Chybná přihrávka Mustedanagiče ve středu pole znamená rohový kop pro jablonecký celek.
     
    66
    Nebyl to špatný balon, šle do dobrých míst. Lukáš Havel si jej však vyčíhal a odhlavičkoval od branky.
     
    67
    O pár vteřin později to bylo už daleko nebezpečnější! Centr do vápna z pravé strany letěl k Doležalovi, před nímž zachránil domácí tým tygřím skokem Staněk.
     
    68
    Z dálky to nyní zkusil Považanec, slabá rána do středu branky bonbónkem pro Staňka.
     
    69
    Domácí se opět zlobí. Javorek při rozehrávce nešetrně povalen Doležalem, faul se nepískal. Následně obdobně zastavil Provod soupeře a už se pískalo.
     
    70
    Sporné výroky ještě více rozbouřily domácí fanoušky, kteří o sobě dávají vědět.
     
    71
    Málo důrazní byli jablonečtí obránci, pokusil se toho využít Ledecký, který naslepo napálil míč do vápna, Schranz ale s touto variantou nepočítal.
     
    72
    Javorek nedůraznou malou domů pořádně prohnal Staňka, který odpálil balon na poslední chvíli před dotírajícím Doležalem.
    72. Javorek nešikovně rozběhl Doležala, situaci hasil gólman Staněk
     
    72
    Skluz Zinedina Mustedanagiče oceněn žlutou kartou.
     
    74
    Mršič po delší době poslal centr do vápna našel Ledeckého, po jeho hlavičce domácí marně reklamovali ruku. V akci pokračoval Čolič, jeho centr ale neměl adresáta.
     
    75
    Čtvrthodinka plus nějaké nastavení, času ještě zbývá dost. Oba celky chtějí vyhrát, to je pěkné. Diváci se rozhodně nenudí.
     
    76
    A nenudí se ani jablonecký brankář Hrubý, který musel likvidovat technickou střelu Kladrubského. Bez větších starostí si poradil.
    76. Kladrubského jedovka vystrašila Hrubého
     
    76
    První změna hostů, Jovoviče nahrazuje Chramosta.
     
    78
    Aktivní Kladrubský si navedl míč na střelu a opět prověřil Hrubého. Toto byl nejnebezpečnější z dosavadních pokusů. Jablonecký brankář musel na zem, ránu vyrazil a Ledecký pak centrem nenašel nikoho ze spoluhráčů.
     
    79
    Po rohovém kopu pálil z dálky Považanec, byl to poměrně svižný pokus, Staněk byl na místě.
     
    80
    4474 diváků dnes dorazilo na Střelecký ostrov.
     
    80
    Dynamo podruhé střídá, dohrál Matej Mršič, na trávníku jej nahradí Jiří Kulhánek.
     
    82
    Jsou to spíše Severočeši, kteří prahnou po třech bodech.
     
    84
    Na trávníku leží Břečka, drží se za zadní stehenní sval. Asi to vypadá na střídání.
     
    85
    Břečka nemůže pokračovat, nahrazuje jej Zoran Petrovič.
     
    87
    Jihočeši podnikli dvě útočné akce, vždy je však zradila předfinální fáze.
     
    88
    Sýkorův centr propadl až k Matouškovi, který ale skákající míč napálil nad branku.
    88. Po slibném centru Sýkory pálil Matoušek nad
     
    89
    Ještě poslední změna černobílých, dohrál David Ledecký, poslední vteřiny zápasu budou patřit Ivo Táborskému.
     
    90
    Útočné snažení Dynama zastavil ofsajd a v něm Ivan Schranz.
     
    90
    Nastavovat se budou dvě minuty.
     
    90+1
    Těžká malá domů pro Hrubého, míč je v zámezí a tak ještě asi poslední šance pro domácí celek.
     
    90+2
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Jan Matoušek, přichází Dominik Breda.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Sudí Marek necitlivě ukončil zápas, když letěl do jabloneckého vápna dlouhý aut, a tak máme za sebou utkání 4. kola FORTUNA:LIGY mezi Dynamem a Jabloncem. Vítěze jsme nepoznali, ale fotbal jsme viděli velice slušný. Jablonec využil v 9. minutě chyby Nováka a Sýkora otevřel skóre. Dynamo se tlačilo za vyrovnáním, kterého se dočkalo krátce po změně stran, kdy vystřihl náramný přímý kop Čolič. I ve zbytku utkání chtěla obě mužstva zvítězit, ale další gól už nepadl. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek dne. (18:21:07)

    Pavel Kortus ml.


    Hledáme zpravodaje pro tým FK Jablonec. Více informací zde.

    Branky: 49. Čolić – 9. Sýkora (Doležal)

    Karty:   56. Ledecký (CEB), 72. Mustedanagić (CEB)


    Rohy: 0:5.
    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Čolić, L. Havel, P. Novák, Kladrubský (C) – Havelka (46. Mustedanagić), Javorek – Schranz, Provod, Mršić (80. Kulhánek) – Ledecký (89. Táborský).
    Náhradníci: Křížek – Táborský, Čavoš, Mustedanagić, Brandner, Helešic, Kulhánek.

    FK Jablonec: V. Hrubý – Jugas, Plechatý, Břečka (85. Petrović), Krob – Jovović (76. Chramosta), T. Pilík, Považanec, Sýkora – Matoušek (90+2. Breda), Doležal (C).
    Náhradníci: Hanuš – Petrović, Chramosta, Peřina, Breda, Velich, Černák.

    Rozhodčí: Marek – Melichar, Vaňkát

    Diváci: 4474
    bahis siteleri