Finsko – Kanada 0:6 (kon.) | Rusko – USA 6:2 (kon.) | Česko – Švýcarsko 4:3 (4:3 po s.n.)
Slovensko – Švédsko 2:3 (kon.)
konec
Finsko
0:6 (0:3, 0:1, 0:2)
Kanada
Pondělí 05.08.2019, 15:30 • Zimní stadion města Břeclavi, Břeclav • Hlinka Gretzky Cup • Skupina A
Partner:
     
    CITACE PO UTKÁNÍ:

    Michael Dyck (Kanada, trenér): "Myslím, že jsme hráli opravdu dobře, všechny čtyři lajny a šest obránců. Musíme však zapracovat na disciplíně, nemůžeme být tolik trestáni. Myslím, že se každým dnem zlepšujeme. První den byl těžký, dlouho jsme cestovali a pak hned šli na led. Zabere nějaký čas, než se srovnáme s časovým posunem, ale už je to lepší." (22:55:38)
     
    To je z naší strany vše, my děkujeme za pozornost a někdy zase na viděnou. Třeba u Onlajnu z večerního utkání Hlinka Gretzky Cupu mezi Českem a Švýcarskem.
     
    Dnešní utkání je u konce! Kanada po dominantním výkonu vítězí 6:0 a udělala tak důležitý krok k postupu do semifinále prestižního Hlinka Gretzky Cup.

    První branka padla už v 6. minutě, když se Cole Perfetti během kanadské přesilovky po parádní kombinaci blýskl střelou, která propadla mezi brankářem a bližší tyčkou. Na další gól museli fanoušci na břeclavském zimním stadionu čekat pouhé dvě minuty, Will Cuylle si z nenápadné akce, kdy zůstal v útoku prakticky sám, vytvořil dobrou střeleckou pozici a z levého kruhu poslal chytatelnou ránu mezi tyč a finského gólmana. Třetí gól byl obzvlášť nepříjemný, byl totiž lidově řečeno "do šatny". Seth Jarvis se z ničeho nic objevil úplně osamocený na levé straně hřiště a střelou pod víko potřetí v dnešním zápase překonal Joela Blomqvista.

    Druhá třetina byla o něco málo gólovější, k vidění totiž byla jen jedna kanadská branka. V 23. minutě se po hrubce finské obrany prosadil Ridly Greig, když si nejdříve puk nahodil o finského brankáře, aby ho následně parádní technickou střelou z bezprostřední blízkosti do levé šibenice překonal.

    Po čtyřiceti minutách hry bylo už jasné, jak zápas dopadne, avšak v žádném případě se jen nedohrávalo. Krátce po začátku třetiny se ve 42. minutě prosadil Seth Jarvis, o necelou minutu později pak přidal branku Cole Perfetti.

    STATISTICKÉ OKÉNKO:

    Hráči utkání: Eemil Viro (Finsko) a Ridly Greig (Kanada).
    Střely: 17:34.
    Vyloučení: 4:6.
    Vhazování: 31:30.
    Konec utkání 0:6!
     
    Konec zápasu.
     
    59:43
    Mavrik Bourque dobrou přihrávkou zpoza branky našel v prostoru mezikruží volného Connora McClennona. Ten na závěr dnešního utkání ale nedokázal puk nadzvednout natolik, aby přestřelil beton finského gólmana.
     
    59:07
    Kanada u puku, do žádné sebemenší šance se ale za poslední minuta nedostala.
     
    58:00
    Právě probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    57:08
    Eetu Liukas to vzal na sebe a z pozice pravého křídla z jedné nohy vystřelil. Jeho pokus ale letěl doprostřed branky, kde už klečel připravený kanadský gólman, který bez problémů puk vyrazil někam do rohu kluziště.
     
    56:45
    Hosté v plném počtu.
    56:21 Lennox parádním zákrokem zachránil čisté konto
     
    56:21
    Tohle nebyl gól?! Značnou část hokejové geniality prokázal Ruben Rafkin, když úžasnou přihrávkou našel na vzdálenější tyči volného Brada Lamberta. Už se zdálo, že Fin s kanadským pasem prostrčil puk až do branky, když v tom rozhodčí rozpažil. Gólman Tristan Lennox totiž těsně před brankovou lajnou puk přilehl a zabránil tak jasnému gólu!
     
    Dnešní utkání sleduje 425 diváků.
     
    55:18
    Závaru před kanadskou brankou utnul Tristan Lennox, který sebevědomě přikryl puk lapačkou.
     
    54:45
    Vyloučení v týmu Kanada (Kaiden Guhle – 2 min., držení).
     
    54:45
    Ruben Rafkin možná trochu nečekaně prokličkoval okolo trojice kanadských obránců a vystřelil. Tristan Lennox si ale pohlídal mezeru mezi betony a puk jednoduše nepropustil.
     
    53:27
    Tohle kanadské přečíslení mohlo skončit gólem! Will Cuylle se v situaci 3 na 1 rozhodl pro přihrávku přes celou šířku kluziště na volného Jeana-Luca Foudyho. Ten si však nedokázal správně zpracovat puk a tak se nakonec k žádné střele ani nedostal.
     
    52:43
    Jakmile doputoval odražený puk z rohu kluziště k finskému gólmanovi, tak ho Joel Blomqvist přikryl lapačkou. Vhazovat se teď bude tak po jeho levici.
     
    51:06
    Joel Blomqvist se musel opět činit! Mavrik Bourque totiž do dobré střelecké pozice z pravé strany vybídl Ozzyho Wiesblatta, kanadský útočník na správný moment na střelu čekal moc dlouho a tak trefil pouze finského gólmana, od kterého se odrazil puk tak metr před brankoviště. Naštěstí pro finské hráče se už žádný Kanaďan ke střele nedostal.

    Libor Kokoška

    Branky a nahrávky: 6. Perfetti (Lapierre, Drysdale), 8. Cuylle (Greig), 20. Jarvis (Byfield), 23. Greig, 42. Jarvis, 43. Perfetti (Lapierre, Sourdif)


    Finsko: Blomqvist (Jatkola) – Puutio (A), Viro, Niemelä, Nyman (A), Rafkin, Määttä, Luoto, Koskela – Suni, Hirvonen (C), Karnaranta – Lambert, Aatu Räty, Järventie – Liukas, Mäenpää, Seppälä – Korkalainen, Määttä, Niemi.
    Kanada: Lennox (Garand) – Guhle (A), Drysdale (C), Hunt, Cormier, Sebrango, Poirier, O'Rourke – Neighbours (A), Byfield, Jarvis – Perfetti, Lapierre, Sourdif – Cuylle, Greig, Foudy – McClennon, Bourque, Wiesblatt – Rochette.

    Rozhodčí: René Hradil, Adam Kika – Jiří Gebauer, Vít Lederer

    Diváci: 425
    thejrc.org