Lille – Nantes 2:1 (kon.) | Štrasburk – Méty 1:1 (kon.) | PSG – Nîmes 3:0 (kon.)
konec
Lille OSC
2:1 (1:0)
FC Nantes
Neděle 11.08.2019, 15:00 • Stade Pierre-Mauroy, Lille • Francouzská Ligue 1 Uber Eats • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Krásné nedělní odpoledne, vítám všechny příznivce fotbalu. Francouzská nejvyšší soutěž Ligue 1 startuje prvním kolem a my se společně zaměříme na utkání Lille, které před domácím publikem přivítá Nantes.
     
    FC Nantes

    Nantes se v loňské sezoně pohybovalo v klidném středu tabulky nejvyšší francouzské soutěže. V samém závěru se ještě dokázalo pěti zápasy s plným bodovým ziskem ještě vyšvihnout na konečné dvanácté místo.

    V přípravě nemohlo Nantes najít optimální formu. Dokonce 0:1 prohrálo se švýcarským celkem Lausanne Ouchy. Poté ale v domácím prostředí porazilo 2:0 nebezpečný španělský Gijon, když se o góly postarali Touré a Louza. V generálce poté Nantes remizovalo s Janovem 1:1, na Leragerovu ránu dokázal odpovědět těsně před koncem druhého poločasu útočník Nantes Lucas Lima.
     
    Lille OSC

    Fotbalisté Lille v předešlém ročníku Ligue 1 zazářili. Atraktivním ofenzivním stylem dokázalo Lille dokráčet až těsně pod vrchol, od mistrovského PSG však dělila druhý celek tabulky šestnáctibodová propast. Právě v závěrečné části sezony Lille přejelo pozdějšího mistra z Paříže 5:1.

    Parádní výkony ofenzivních hvězd přilákaly v přestupovém období zvučné celky. Nicolas Pépé zamířil do londýnského Arsenalu, další vycházející hvězda Rafael Leao bude nově oblékat dres AC Milán. Naopak za Lille se představí Benjamin André z Rennes, Domagoj Bradarić z Hajduku Split nebo Yusuf Yacizi z Trabzonsporu.

    Úvod přípravného období Lille vyšel náramně. Po úvodních pěti duelech bez porážky však přišly na řadu o poznání těžší soupeři. V utkání s Celtou Vigo rozhodl jediný gól Sista o vítězství španělského celku. V generálce poté Lille padlo 2:3 s AS Řím.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    31.03. 2019 Nantes – Lille 2:3
    22.09. 2018 Lille – Nantes 2:1
    11.02. 2018 Nantes – Lille 2:2
    06.08. 2017 Lille – Nantes 3:0
    20.05. 2017 Lille – Nantes 3:0
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Lille OSC: Maignan – Celik, J. Fonte (C), Djaló, D. Bradarić – André, Soumaré – Weah, Ikoné, Bamba – Osimhen.
    Náhradníci: Jardim – Pied, Reinildo, Yazıcı, Maia, Niasse, Ouattara.

    FC Nantes: Lafont – Fábio, Wagué, Pallois, Ch. Traoré – A. Touré, Girotto, Rongier (C) – Coco, K. Coulibaly, Lucas Lima.
    Náhradníci: Olliero – D. Appiah, Homawoo, Moutoussamy, Louza, Youan, Bamba.

    Rozhodčí: Lesage – Ocak, Luzi.
     
    Hlavní rozhodčí již přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Zápas prvního kola francouzské nejvyšší soutěže Ligue 1 může za několik málo okamžiků začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    O úvodní rozehrávku ze středu pole se postarali hostující fotbalisté. Coulibaly okamžitě cpal míč na levou stranu, kde byl Lucas Lima. Domácí se ale dokázali snadno stáhnout.
     
    3
    Marcus Coco musel faulovat rozběhnutého Bambu. Útočník domácího celku už byl v rychlosti na levé straně a nebyl daleko od postupu až do pokutového území.
     
    4
    Lille rozehrávalo první rohový kop zápasu. Wagué lehce zaváhal při obranném zákroku a míč odrazil jen za koncovou čáru.
     
    5
    Od rohového praporku ale domácí fotbalisté nezahrozili. Před Lafontem zasáhl jako první Nicolas Pallaois. Nantes se ale pouze zbavilo míče dlouhým odkopem.
     
    6
    Až příliš prudká byla přihrávka na Rongiera. Hostujícího kapitán sice ještě hlavou zasáhl balon, ale už si ho nedokázal lépe sklepnout do pohybu směrem k brance.
     
    7
    Až od Maignana začala akce domácího týmu. Benjamin André čekal s přihrávkou na Ikoného příliš dlouho. Mezitím se dostal ofenzivní fotbalista Lille do ofsajdu.
     
    8
    Podél levé postranní lajny postupoval do útoku Jonathan Bamba. Domácí útočník si ale kličkou neporadil s bránícím Fábiem. Lille se ale okamžitým napadáním vrátilo k míči.
     
    9
    Ani jeden z týmů se zatím nemůže usadit na útočné polovině. Nyní to zkoušel po pravém kraji Timothy Weah, ale devatenáctiletý Američan přetáhl přihrávku za Osimhena.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka příliš fotbalové krásy nenabídla. Po faulu na Tourého rozehrávali hosté volný přímý kop. Ten skončil u Coca, který ale zakončit v rychlosti nedokázal.
     
    11
    Zeki Celik vhazoval zpoza postranní lajny. Domácí tým se postupně posouval směrem na polovinu soupeře. André si narazil se Soumarém, následně byl ve hře i Jonathan Bamba.
     
    12
    Lille zatím nikam nespěchá. Druhý tým loňské sezony se pomalu vytváří tlak, ale až do pokutového území se mu nedaří proniknout.
     
    13
    Jonathan Bamba si kličkou obhodil Fábia, ten se ještě dokázal vrátit do souboje, ale pomohl si jen faulem. Lille muselo rozehrávku lehce podržet, aby se mohl Bamba zvednout z trávníku.
     
    14
    Marcus Coco měl solidní rychlost na pravé straně, do cesty se mu ale vložil Bradarić, kterého rozběhnutý Coco srazil k zemi. Právě hostující útočník si ale pořádně natloukl.
     
    15
    S Cocem to nevypadá vůbec dobře. Hostující útočník se drží za koleno. Nantes bude muset nejspíše sáhnout k brzkému střídání.
     
    16
    Tak to je hodně smolný úvod sezony pro Marcuse Coca, který opouští trávníku na nosítkách. Do hry už se připravuje za postranní lajnou střídající hráč.
     
    17
    Střídání v týmu FC Nantes: ze hřiště odchází Marcus Coco, přichází Samuel Moutoussamy.
     
    18
    Také hostující Andrei Girotto se drží za koleno. To by byla pro Nantes další velká rána.
     
    19
    Lille se nadechovalo k tlaku. Ikoné si říkal o přihrávku na hranici vápna, ale míč k němu nedoputoval. Následně chtěl pálit i Bamba, ale ani on hradbu těl před sebou nepřekonal.
     
    20
    Ani dvacet minut zápasu branku nepřineslo. Lille se sice drží po většinu času na útočné polovině, ale Alban Lafont ještě nemusel předvést těžší zákrok.
     
    21
    Lille právě vstřelilo branku!
    Lille se dostává do vedení! Po zisku míče ve středu pole předvedl neskutečnou přihrávku na padesát metrů José Fonte. Dvacetiletý útočník VICTOR OSIMHEN si parádně sklepl míč hrudníkem přesně do pohybu a poté překonal z úhlu Albana Lafonta.
    21. Victor OSIMHEN - 1:0
     
    23
    Domácí pokračují v aktivní hře směrem do útoku. Weahova přihrávka na Osimhena byla až příliš razantní a jako první tak byl u balonu bránící Pallois.
     
    24
    Bamba číhal na šanci po odraženém balonu na zadní tyči. Skvěle předskočil bránícího Traorého, ale dostal se do ofsajdu a musel míč odevzdat hostům.
     
    25
    Se Soumarém si ve středu pole narazil Ikoné, následně spěchal za míčem i Timothy Weah, ale další přihrávka už byla nepřesná.
     
    26
    Lille se snaží o navýšení náskoku. Weah společně s Celikem postupovali podél pravé postranní lajny, ale proti byl skvěle postavený Charles Traoré.
     
    27
    Ani souhra Bradariće s Bambou nevyšla domácímu týmu podle představ. Třiadvacetiletý Bamba si nedokázal zpracovat míč kolem Fábia.
     
    28
    Také Nantes se připomnělo na trávníku. Touré spolupracoval s Girottem, následně byl ve hře i Coulibaly, ale právě hrotovému útočníkovi utekl míč k obraně soupeře.
     
    29
    Po faulu na Tourého měli hosté k dispozici volný přímý kop. Před brankou Mikea Maignana se ale žádného vzrušení nedočkali, protože domácí gólman snadno stáhl balon do náruče.
     
    30
    I po půlhodině hry vede domácí Lille nad Nantes o jednu branku. O tu se postaral po fantastické nahrávce přes padesát metrů Victor Osimhen.
     
    31
    Nantes si vypracovalo rohový kop. Od rohového praporku letěl balon do šestnáctky domácího celku, kde ale zasáhl jako první ten nejzkušenější José Fonte.
     
    33
    Nantes se pomalu dostává do tempa. Nebezpečnou střelu nyní vyprodukoval Abdoulaye Touré, balon ještě lehce tečoval Djaló, ale Maignan byl připraven.
     
    34
    Fonte opět rozběhl kolmicí Osimhena, následně se ale domácí útočník dostal do souboje s Palloisem, ve kterém si pomohl pouze útočným faulem.
     
    35
    Lafontova rozehrávka po trávníku našla Fábia. Devětadvacetiletý Brazilec na nic nečekal a podél postranní lajny chtěl najít Moutoussamyho, nebyl přesný.
     
    36
    Tourému uskočil míč od kopačky, ale záložník Nantes se ještě dokázal rychle zorientovat a balon zastavil před postranní lajnou.
     
    37
    Lille nebylo daleko od druhého zásahu. Zeki Celik se dostal z pozice pravého obránce do středu trávníku, odkud po přihrávce Ikoného pořádně vystrašil Lafonta.
    37. Zeki Celik jen těsně minul hostující branku
     
    38
    Domácí pokračují i nadále v aktivním přístupu. Soumaré našel Weaha, poté byl v náběhu Bamba, ale těsně před ním lehce postrčil míč Wagué.
     
    39
    Alban Lafont nyní výrazně pomohl svým obráncům. Hostující gólman skvěle přečetl přihrávku za obrannou linii a vyběhl proti míče, u kterého byl dříve než Bamba.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Lille si i nadále drží jednobrankové vedení, ale další příležitost k ohrožení branky k vidění nebylo.
     
    41
    Po faulu na Traorého rozehrával Valentin Rongier standardní situaci. Balon se nebezpečně odrážel v pokutovém území, ale jako první ho dokázal odkopnout Bradarić.
     
    42
    Už už to vypadalo, že by mohl Lucas Lima zakončovat z levé strany vápna Při zpracování si ale pomohl rukou a to neuniklo ani hlavnímu rozhodčímu.
     
    43
    Fábio zastavil u postranní lajny nedovoleně Bambu a je prvním potrestaným hráčem zápasu.
     
    44
    Minutu před pauzou se dostal k balonu domácí Benjamin André. Domácí záložník chtěl rychle posunout hru na Weaha, ale mladý Američan byl postavený až za soupeřem.
     
    45
    Fábio byl sice na pravé straně v nouzi, ale i tak dokázal přes Bradariće odcentrovat. Maignan si ale pohlídal míč směřující na Coulibalyho.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase čtyři minuty.
     
    45+2
    Bamba šel do souboje s Tourém s velkým nasazením, ale akorát trefil soupeře do hlavy a je pískán faul. Navíc Touré bude potřebovat ošetření.
     
    45+3
    Abdoulaye Touré inkasoval tvrdou ránu do hlavy a je ošetřován na hrací ploše.
     
    45+4
    Závěr první poločas může pokračovat. Abdoulaye Touré je na nohou. Lille si ale už jen hlídá před přestávkou balon ve středu hrací plochy.
     
    45+5
    Charles Traoré nešetrně zastavil Bambu, který se skácel k zemi. Také Traoré se odměněn žlutou kartou.
     
    45+6
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Hlavní rozhodčí nakonec přidal v prvním poločase rovnou šest minut. Lille odchází do šaten za jednobrankového vedení.

    Lille bylo od samého úvodu o něco aktivnějším týmem. Domácí fotbalisté svou převahu využili po dvaceti minutách, kdy po parádní přihrávce Josého Fonteho přes padesát metrů se dostal do úniku Victor Osimhen, který prostřelil z úhlu brankáře Nantes. Lille ještě pokračovalo v tlaku, ale druhou branku jsem do přestávky již neviděli.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:05.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Do druhého poločasu vstoupili rozehrávkou ze středového kruhu domácí fotbalisté. Jonathan Bamba nikam nespěchal a raději posunul míč ke stoperům.
     
    48
    Jonathan Bamba si výtečně obhodil Fábia, který nebyl daleko od druhé žluté karty. Hlavní rozhodčí ale zatím krajního obránce Nantes ušetřil.
     
    49
    Z nadějné pozice rozehrávali domácí volný přímý kop. U balonu byl Benjamin André i Jonathan Bamba, nakonec se pokusil ohrozit hostující branku právě druhý jmenovaný, ale mezi tři tyče se netrefil.
     
    50
    Hostující obrana měla co dělat, aby zastavila rychlonohého Osimhena. Domácí fotbalista se však k míči nedokázal protlačit přes Waguého.
     
    51
    Soumaré čekal s přihrávkou na Weaha do poslední chvíle. Nakonec se ale mladý útočník domácího celku k míči nedostal. Naopak na druhé straně musel faulovat za žlutou kartu Bamba.
     
    52
    Z místa přestupku se hosté neodvážili k centru do pokutového území. Obrana Lille s přehledem obstála ještě před šestnáctkou.
     
    53
    Nantes právě vstřelili branku!
    Nantes záhy po změně stran srovnává krok! Lima si zaběhl podél levé postranní lajny do pokutového území, poté přihrával na hranici vápna Girottovi, který ale branku netrefil. Balon však tečoval ZEKI CELIK nechytatelně pro Maignana do vlastní sítě.
    53. Zeki CELIK - 1:1
     
    55
    Nantes pokračuje ve zlepšeném výkonu. Zpoza šestnáctky se opět odhodlal ke střele Abdoulaye Touré, ale tentokrát míč prosvištěl do autu.
     
    56
    Najednou musí hrát aktivně do útoku i Lille. Soumaré spolupracoval s Weahem, který si ale netroufl na rychlostní souboj s Traorém.
     
    57
    Lille nestíhá v obraně. Lucas Lima proskočil do pokutového území, poté pálil k první tyči, kde byl ale připravený Mike Maignan.
     
    58
    Hned dvakrát musel odhlavičkovat míč z vlastního pokutového území José Fonte.
     
    59
    Střídání v týmu Lille OSC: ze hřiště odchází Boubakary Soumaré, přichází Thiago Maia.
     
    60
    Po hodině zápasu hraje Lille s Nantes nerozhodně 1:1. Po přestávce jsou ale výrazně nebezpečnější hostující fotbalisté.
     
    61
    Nicolas Pallois se snadno vrátil pro přihrávku k vlastnímu vápnu. Osimhen pronásledoval zkušeného obránce, ale k balonu měl o poznání dále.
     
    62
    Od rohového praporku rozehrával Jonathan Bamba. Před Lafontem bylo pořádně horko, ale jako první se dostal k míči Molla Wagué.
     
    63
    Také Jonathan Ikoné se zapojil do kombinace. Jednadvacetiletý záložník cpal míč na Weaha, ale mladý Američan neměl proti Palloisovi příliš šancí.
     
    64
    Právě Nicolas Pallois rozehrával nebezpečně do protiútoku na Moutoussamyho. Střídající útočník Nantes byl ale přichycen v ofsajdu.
     
    66
    Lille se snaží vrátit se do vedení. Souhra Bamby s Ikoném byla pohledná, ale obranu hostujícího celku nepřekonala. Nantes drží soupeře daleko od svého vápna.
     
    67
    Také střídající Thiago Maia se dostal do hry. Po narážečce s Ikoném se mohl hnát do útoku, ale v klíčovou chvíli si míč ukopl k bránícím soupeřům.
     
    68
    Nantes mělo k dispozici rohový kop. V šestnáctce domácího celku se dral po balonu Girotto i Lima, ale ani jeden ze zmiňované dvojice se k hlavičce nedostal.
     
    68
    Timothy Weah se dopustil faulu ve středu pole a inkasuje za svůj čin žlutou kartu.
     
    70
    Lille se i nadále snaží potvrdit roli mírného favorita, ale po přestávce jsou aktivnější hosté. Limova nahrávka však až ke kopačkám Coulibalyho neprošla.
     
    71
    Střídání v týmu Lille OSC: ze hřiště odchází Timothy Weah, přichází Yusuf Yazıcı.
     
    72
    Domácí fotbalisté se s balonem pod kontrolou vydali na útočnou polovinu. Yazici spolupracoval s Osimhenem, ale právě druhému jmenovanému utekl míč do zámezí.
     
    73
    Lille se dostalo k ohrožení branky soupeře. Ikoné přihrával proti noze Bambovi, který ale v nadějné pozici Lafonta neohrozil.
     
    74
    Po dalším ubráněném rohu se Lille hnalo do protiútoku. Slibnou příležitost ale zazdil mizernou přihrávkou Jonathan Bamba. Nantes se poté už stačilo vrátit do obrany.
     
    75
    Ani Nantes se nemůže prosadit v ofenzivní fázi. Kapitán hostů Valentin Rongier si sice dokázal poradit s Celikem, ale poté už nepřihrál přesně k Limovi.
     
    77
    Velmi aktivní je ve druhém poločase Andrei Girotto. Brazilský záložník chtěl oslovit přihrávkou Limu, ale míč před ním nepředvídaně skočil a Lima už ho nedokázal zpracovat.
     
    78
    Touré si obhodil na pravé straně Bradariće, který poté sáhl k faulu, aby zastavil rozběhnutého soupeře. Hlavní rozhodčí žlutou kartu tentokrát neudělil.
     
    79
    Teď už se ale žlutí. Molla Wagué přidržel za dres Bambu a hlavní rozhodčí okamžitě potrestal hostujícího stopera.
     
    80
    Lille se i nadále pokouší překonat staženou obranu hosté. Girotto si pohlídal míč pro sebe a nechal se faulovat Andrém. Nantes se snadno ubránilo.
     
    81
    Domácí fotbalisté kombinovali ve středu pole. André si několikrát vyměnil míč s Maiou, poté byl ve hře i Jonathan Bamba.
     
    82
    Lille právě vstřelilo branku!
    Lille se vrací deset minut před koncem druhého poločasu do vedení! Pallois zaváhal při obranném zákroku, balon propadl do pokutového území k nohám VICTORA OSIMHENA, který si ještě udělal prostor tělem proti Traorému a poté propálil pod břevno bezmocného Lafonta.
    82. Victor OSIMHEN - 2:1
     
    84
    Už jen méně než deset minut i s nastavením zbývá do konce druhého poločasu. Lille se znovu navezlo do pokutového území, ale tentokrát byl odpískán útočný faul.
     
    85
    U středového kruhu zůstal po souboji s Tourém na trávníku André. Hlavní rozhodčí okamžitě odpískal faul, André bude potřebovat ošetření.
     
    86
    Lille si drží jednobrankové vedení. Maia si pohrál s Rongierem, poté předal míč Bambovi, který se ale až do pokutového území neprodral.
     
    87
    Domácí nebyli daleko od třetího zásahu. Po Bambově zpětné přihrávce na hranici vápna mohl z prvního doteku pálit Ikoné, ale branku přestřelil.
     
    88
    Střídání v týmu FC Nantes: ze hřiště odchází Charles Traoré, přichází Abdoul-Kader Bamba.
     
    89
    Střídání v týmu Lille OSC: ze hřiště odchází Nanitamo Jonathan Ikoné, přichází Reinildo.
     
    90
    I v devadesáté minutě domácí kontrolují své vedení. Djaló si nahrál s Fontem a poté raději odkopl balon co nejdále od vlastní branky.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase čtyři minuty.
     
    90+2
    Dlouhý nákop Mikea Maignana našel na útočné polovině dnešního hrdinu Lille Victora Osimhena. Ten ale balon příliš dlouho proti přesile neudržel.
     
    90+3
    Yusuf Yazici se prokličkoval okolo Fábia a vynutil si na útočné polovině faul. Už to vypadá, že si Lille dojde pro první tři body v nové sezoně.
     
    90+4
    Nicolas Pallois zcela zbytečně srazil u postranní lajny k zemi Reinilda a vidí ještě v samém závěru žlutou kartu.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Pět nastavených minut je minulostí a zápas končí. Lille dokázalo na domácím trávníku porazit Nantes 2:1.

    Lille bylo od samého úvodu o něco aktivnějším týmem. Domácí fotbalisté svou převahu využili po dvaceti minutách, kdy po parádní přihrávce Josého Fonteho přes padesát metrů se dostal do úniku Victor Osimhen, který prostřelil z úhlu brankáře Nantes. Lille ještě pokračovalo v tlaku, ale druhou branku jsme do přestávky již neviděli.

    Po změně stran přišel tlak Lille, ale druhá branka ne a ne přijít. Naopak se radovalo ze srovnání Nantes. Andrei Girotto sice pálil zpoza vápna mimo, ale míč si srazil do vlastní sítě Zeki Celik. Už to vypadalo, že se oba týmy rozejdou smírně, ale deset minut před koncem udeřil opět Victor Osimhen, který podruhé v dnešním utkání překonal Lafonta.
     
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 7:9. Rohy: 5:11. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 13:17. (16:59:14)

    Vít Schück

    Branky: 21. Osimhen (J. Fonte), 82. Osimhen – 53. Celik (vla.)

    Karty:   51. Bamba (LIL), 68. Weah (LIL) – 43. Fábio (NAT), 45+5. Ch. Traoré (NAT), 79. Wagué (NAT), 90+4. Pallois (NAT)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 7:9. Rohy: 5:11. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 13:17.
    Lille OSC: Maignan – Celik, J. Fonte (C), Djaló, D. Bradarić – André, Soumaré (59. Maia) – Weah (71. Yazıcı), Ikoné (89. Reinildo), Bamba – Osimhen.
    Náhradníci: Jardim – Pied, Reinildo, Yazıcı, Maia, Niasse, Ouattara.

    FC Nantes: Lafont – Fábio, Wagué, Pallois, Ch. Traoré (88. Bamba) – A. Touré, Girotto, Rongier (C) – Coco (17. Moutoussamy), K. Coulibaly, Lucas Lima.
    Náhradníci: Olliero – D. Appiah, Homawoo, Moutoussamy, Louza, Youan, Bamba.

    Rozhodčí: Lesage – Ocak, Luzi
    ocianews.com