K. Vary – Sokolov 3:6 (kon.) | Motor ČB – Irtyš Pavlodar 2:1 (kon.) | Písek – Klatovy 1:5 (kon.)
Nitra – Fribourg 2:4 (kon.) | Vrchlabí – Sachalin 4:8 (kon.)
konec
Banes Motor České Budějovice
2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
HK Irtyš Pavlodar
Pondělí 12.08.2019, 17:30 • Budvar aréna, České Budějovice • Přípravné zápasy
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Hezký den z Českých Budějovic! Série přípravných utkání před startem Chance ligy pokračuje pro ČEZ Motor České Budějovice poprvé na domácí půdě a poprvé také proti zahraničnímu soupeři! Cestu dlouhou 4 400 kilometrů až z Kazachstánu musel urazit jeho dnešní (a také tradiční) soupeř, HK Irtyš Pavlodar!
     
    ČEZ Motor České Budějovice

    Někomu možná můžou dosavadní dva odehraná letní utkání Motoru jako špatné znamení, opak je ale pravdou. Jak proti Plzni v úterý (1:2), tak ve čtvrtek s Kometou (4:6) předvedl obměněný kádr dobrý hokej a byl oběma extraligovým celkům rovnocenným soupeřem. Bylo sice vidět, že si tým teprve sedá, ale času je dost a soupiska také ještě není kompletní.

    Václav Prospal totiž i letos zvolil try-out metodu a už v pátek klub opustila šestice jmen. Konkrétně obránci Vojtěch Doktor a Ondřej Kachyňa a útočníci Milan Dančišin, Jan Havel, Jan Tlačil a Martin Heřman. Právě poslední jméno na seznamu odpadlíků mrzelo budějovické fanoušky nejvíce. Hráč, který během prvních sezón tvořil nezapomenutelnou trojici společně s Josefem Strakou a Tomášem Nouzou, v následujících letech si pak fanoušky získal především nesmírnou bojovností a „rozebíráním" soupeřů všemi možnými způsoby. Martin Heřman byl také nejdéle sloužícím bojovníkem v sestavě od znovuzrození klubu, do Motoru přišel z kazašského Atyrau už v roce 2015.
     
    Výsledky obou přípravných utkání Českých Budějovic:

    ČEZ Motor České Budějovice – HC Škoda Plzeň 1:2

    Branky a nahrávky: 2. Veselý (Prokeš) – 25. Přikryl (Indrák), 52. Vlach (Kantner). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2.
    Sestava: Strmeň – Svach, Suchánek, Kachyňa, Plášil, Lytvynov, Pavel – Holec, Kloz, Doležal – Christov, Prokeš, Veselý – Heřman, Venkrbec, Hawerchuk – Havel, Dančišin, Beránek.

    HC Kometa Brno – ČEZ Motor České Budějovice 6:4
    Branky a nahrávky: 20. Lev (Bartejs, Orsava), 22. Kucsera, 31. Pyrochta (Bartejs, Holík), 40. Horký (Zaťovič, Lev), 43. Zaťovič (Bartejs), 51. Lev (Němec, Zaťovič) – 19. Hawerchuk (Novák), 31. Gilbert (Kloz, Hawerchuk), 38. Endál (Babka), 60. Endál (Pýcha). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 6:3, 6:4.
    Sestava: Klouček – Pýcha, Svach, Plášil, Doktor, Lytvynov, Pavel – Babka, Přikryl, Endál, Karabáček, Kloz, Doležal, Novák, Gilbert, Hawerchuk, Havel, Dančišin, Heřman
     
    HK Irtyš Pavlodar

    Trojnásobný vítěz kazašské hokejové ligy v loňské sezóně skončil už ve čtvrtfinále play-off, což zanechalo v srdcích a myslích nejen fanoušků trpký pocit. Před sezónou se tak mimo hráčů obměnili i prezidenti klubu. Což by nebylo tolik zajímavé, kdyby nový muž, Baimukhanov Ermek Baurzhanovich, nepřišel z petrochemického průmyslu.

    Českým fanouškům ale tento tým určitě není neznámý. V sezóně 2013/14 mu k zisku titulu pomohli i čeští hráči brankář Marek Pinc, obránce Lukáš Bolf a legenda budějovického hokeje, útočník Tomáš Vak. Ten si dokonce při letní přípravě před sezónou 2017/18 užil i srdceryvný návrat do Budvar arény, když přijel s Pavlodarem jako hlavní trenér. Z jednoho sentimentálního utkání se stala tradice letních tour po českých klubech. Letos tak hráči navštívili Jihlavu (výhra 3:2), pražskou Slavii (výhra 3:1) a Benátky nad Jizerou, kde utrpěli porážku 0:4.

    Tomáš Vak nyní působí v druholigovém celku HC David Servis České Budějovice (ostatně hráči Irtyše přijeli do jeho působiště, arény Jaroslava Pouzara, potrénovat), takže k Budvar aréně to má pár minut. Uvidíme, jestli se přijde podívat, jak si jeho dva bývalé týmy povedou.
     
    Výsledky přípravných utkání Pavlodaru proti českým týmům:

    HC Dukla Jihlava – HK Irtyš Pavlodar 2:3
    Branky a nahrávky: 5. Holý, 37. Davídek (Veselý, Čermák) – 29. Namestnikov (Kurshuk), 39. Gašnikov (Makutskij), 52. Samojlov (TS). Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3.
    Sestava: Rumjantsev – Volgin, Išmametev, Kuršuk, Lipin, Namestnikov, Miljukov, Moškarev, Putilov – Ajdaš, Atachanov, Volkov, Ziljakov, Makutskij, Mitenkov, Sošnikov, Samojlov, Titov, Razvadouski, Štefan, Demidov, Gašnikov.

    HC Slavia Praha – HK Irtyš Pavlodar 1:3
    Branky a nahráky: 2. Šagát (Svoboda) – 32. Titov (Štefan), 47. Žiljakov (Štefan), 59. Titov (Razvadovsky, Žiljakov). Vyloučení: 6:9. Využití: 0:0. Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:3.
    Sestava: Rumjancev – Kuršuk, Namestnikov, Išmameťjev, Putilov, Lipin, Miljukov, Volgin, Moškarev – Žiljakov, Razvadovsky, Titov – Děmidov, Volkov, Sošnikov – Samoljov, Gasnikov, Ajdaš – Atachanov, Štefan, Makutskij – Mitenkov.

    HC Benátky nad Jizerou – HK Irtyš Pavlodar 4:0
    Branky a nahrávky: 38. Šír (Wiencek, Buchtela), 43. Aubrecht (Wiencek, Šafařovský), 48. Wiencek, 50. Niko (Bittner, Hotěk). Vyloučení: 11:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 26:31.
    Sestava: Chomutov – Kuršuk, Namestnikov, Išmameťjev, Putilov, Lipin, Miljukov, Volgin, Kříž – Žiljakov, Razvadovsky, Titov – Děmidov, Volkov, Sošnikov – Samoljov, Gasnikov, Ajdaš – Atachanov, Štefan, Mitenkov – Makutskij.
     
    Ještě jednou hezké odpoledne z Budvar arény! Do utkání zbývá něco málo přes dvacet minut, tak si pojďme představit jména těch, kteří se právě prohánějí po ledě!

    ČEZ Motor České Budějovice: Strmeň (Klouček) – Pýcha, Pavlin, Vydarený (C), Suchánek, Lytvynov, Pavel – Christov, Prokeš, Veselý – M. Novák, Gilbert, Hawerchuk – Karabáček, Přikryl, P. Novák – Beránek, Venkrbec, Holec

    HK Irtyš Pavlodar: Rumjancev (Chomutov) – Volgin, Išmametěv, Kuršuk, Lipin, Namestnikov, Miljukov, Moškarev, Putilov (A) – Ajdaš, Atachanov, Volkov – Žiljakov (C), Makuckij, Mitěnkov – Sošnikov, Samoljov, Titov – Razvadovsky, Štefan, Děmidov (A) – Gasnikov

    Rozhodčí: Pražák, Jílek – Kreuzer, Polonyi.
     
    Hráče Pavlodaru už máme na ledě a čekáme jen na Motor.
     
    A Motor právě přišel na led!
     
    Sudí si volá hráče na buly, jdeme na první třetinu!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:18
    Radek Prokeš se v rohu u branky hostí dostal k puku a otestoval betony Rumjanceva.
     
    00:55
    Na druhé straně od mantinelu do lapačky Strmeně zamířil Děmidov.
     
    01:53
    Gašnikovu střelu vyrazil Strmeň rukavicí.
     
    02:18
    A o chvíli později podržel v náručí pokus Namestnikova.
     
    02:59
    Pavlodar je zatím mnohem aktivnějším celkem. Motor se stále ještě poznává.
     
    03:51
    Jakub Suchánek z poloviny hřiště poslal puk Rumjancevovi na betony.
     
    04:19
    Hawerchukovi v nápřahu ujel puk z hokejky.
     
    04:35
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (David Gilbert – 2 min., podrážení).
     
    05:01
    Motor se po dvou pokusech Irtyše osvobodil a chvíli operoval před Rumjancevem.
     
    05:38
    Jenomže pak se Pavlodar zformoval a Strmeň hasil asi pět rychlých pokusů.
     
    06:12
    Dělovka Namestnikova šla mimo.
     
    06:19
    Vyloučení v týmu HK Irtyš Pavlodar (Alexandr Kuršuk – 2 min., nedovolené bránění).
     
    06:31
    Martin Novák z vrcholku kruhů poslal krásnou ránu, která ale Rumjancevovi nedělala problém.
     
    06:35
    Domácí v plném počtu.
     
    06:57
    Oba týmy střídají a Motor zakládá akci od své branky.
     
    07:20
    Jenomže se mu nedaří usadit se v pásmu a Pavlodar s klidem vyhazuje.
     
    08:05
    Jeden z budějovických hráčů se dostal s pukem do sevření a tak puk jen prohodil na branku. Mezitím ale stačil dojet k Rumjancevovi a ještě ho málem i ohrozil. Gólman si ale puk vzít nenechal.
     
    08:19
    Hosté v plném počtu.
     
    09:10
    Konečně se Motor na chvíli usadil v pásmu. Hawerchuk dokonce od modré celkem zaměstnal Rumjanceva, který toho moc neviděl a musel do pěkně hlubokého rozštěpu.
     
    10:08
    Putilov se snažil od modré nahrát někomu na teč, všichni spoluhráči ale byli obsazení.
     
    11:02
    Nahození Lytvynova někdo ztečoval do ochranné sítě.
     
    11:12
    Nebezpečně odražený puk raději Rumjancev u své levé tyče ukryl do rukavice.
     
    12:00
    JE vidět, že se soupiska Motoru stále ještě skládá. V týmu není vidět ta potřebná hráčská chemie.
     
    13:50
    Únik Gilberta sice zastavil obránce, puk ale nakonec musel zachraňovat až Rumjancev.
     
    15:45
    Vyloučení v týmu HK Irtyš Pavlodar (Pavel Razvadovsky – 2 min., zásah do hlavy nebo krku + 10 min. osobní trest, zásah do hlavy nebo krku). Trest odpyká Arťom Sošnikov.
     
    16:56
    Motor se chvíli držel těsně okolo branky Irtyše. Nakonec se ale sám vyhnal z pásma.
     
    17:31
    A Jan Strmeň si dokonce musel připsat zákrok.
     
    17:45
    Hosté v plném počtu.
     
    18:05
    Hawerchukovi se střela vůbec nepovedla a celý závar končí až vyhozeným pukem na střídačku Budějovic.
     
    18:29
    Z hodně ostrého úhlu to zkusil Gilbert. Rumjancev si ale povyjel a puk drží v rukavici.
     
    19:01
    Minuta do konce třetiny!
     
    19:30
    Vtipná situace se odehrála na střídačce hostí. Jeden z hráčů při pokusu přelézt mantinel vystartoval na led příliš rychle a zakopl.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina zatím gól nepřinesla. Pavlodar je zatím herně lepší, Motoru ta hráčská chemie ještě chybí. Přesto měl ale několik dobrých šancí. Uvidíme, co přinese třetina druhá.
     
    Týmy máme na ledě! Můžeme se připravit na prostřední dějství.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:01
    Buly vyhrál Motor.
     
    20:26
    Vyloučení v týmu HK Irtyš Pavlodar (Jegor Namestnikov – 2 min., podrážení).
     
    20:46
    Andrej Děmidov napálil Strmeně jen do hrudi. I tak je to ale zajímavý začátek budějovické přesilovky.
     
    21:40
    Motor okupoval Rumjanceva ze všech úhlů, ale gólman vše odrazil.
     
    22:07
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Motor se konečně prosadil a otevírá skóre zápasu! Václav Karabáček viděl na křídle krásně volného MARTINA NOVÁKA a ten měl před sebou prázdnou branku! Asistence: Václav Karabáček a Pavel Pýcha.
    22:07 M. NOVÁK - 1:0
     
    23:24
    Andrej Děmidov podrazil Strmeně, za což si kromě několika ran od hráčů vysloužil i dvě minuty.
     
    23:50
    Motor ale zatím musí začínat od své klece.
     
    24:32
    Pavlodaru se daří vyhazovat.
     
    25:23
    Hosté v plném počtu.
     
    26:19
    Martin Beránek se na půlce pustil do pěstního souboje s Alexejem Išmametěvem. Osmnáctiletý Jihočech měl chvíli co dělat, pak ale byl důstojným soupeřem až do okamžiku, kdy to sudí přestalo bavit a roztrhli je.
     
    27:56
    Motor bitka celkem vybičovala k aktivitě a Rumjancev má co dělat!
     
    28:30
    Veselý ztratil puk a ten doslova jen o milimetry skončil mimo klec!
     
    29:25
    Teď už si ale Jihočeši začali přihrávat na brusle a Pavlodar začíná otáčet hru.
     
    30:19
    Oba bitkaři opustili trestnou lavici.
     
    30:24
    Střídání v týmu HK Irtyš Pavlodar: ze hřiště odchází Rumjancev, přichází Chomutov.
     
    31:21
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Pavel Pýcha – 2 min., držení).
     
    31:53
    Namestnikov při pokusu objet branku uklouzl a skončil na ledě klouzajíc se po kolenou.
     
    32:41
    Razvadovsky z prostředka Strmeňovo pravého kruhu trefil jen gólmanův klín.
     
    33:24
    Rusťom Ajdaš se dostal do samostatného úniku a Strmeň musel zasahovat hned dvakrát! Poprvé na jeho střelu a podruhé, když o něj Kazach zakopl. I tak to ale byla asi největší šance Irtyše v této třetině!
     
    34:30
    Střela Moškareva skončila na prvním bránicím hráči. K odraženému puku se ještě dostal Atachanov, ten ale branku přestřelil.
     
    35:20
    Důležitý zákrok Pavla Pýchy zachránil Strmeňovi čisté konto! Jeden z pavlodarských měl před sebou odkrytou klec a puk na hokejce, Pýcha se ale stačil vrhnout na led a naštěstí pro něj, kazašský hráč měl příliš velké sebevědomí a poslal puk po ledě!
     
    35:58
    Irtyš je teď při chuti a Strmeň se točí v kruhu buly-zákrok-buly-zákrok.
     
    36:22
    Další bitka ve středu a tentokrát to bylo hodě divoké! Po zákroku na Volkova se strhla mela a Alexandr Kuršuk doslova skočil na Davida Gilberta a tady sudí správně ani na vteřinu neváhali a hned je roztrhli, protože tady si šli po krku a už chyběl jen motýlek ze zadní kapsy! Kuršuk si už dnes nezahraje a Gilbert jde na dvě minuty!
     
    36:30
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Žiga Pavlin – 2 min., držení).
     
    38:09
    Ertis Pavlodar vstřelil branku!
    Irtyš nakonec výhodu jednoho muže využívá a je srovnáno! Střelu Putilova ještě Strmeň vyrazil, vyrazil ji ale zpět do hřiště, a co víc, ztratil přehled o situaci. Nevšiml si tak, že zprava si najíždí PAVEL RAZVADOVSKY, který sebral vyražený puk a měl před sebou úplně prázdnou klec! Asistence: Kirill Putilov a Vitalij Žiljakov.
    38:09 RAZVADOVSKY - 1:1
     
    38:30
    Domácí v plném počtu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Poslední nápor Motoru vedení zpět nepřinesl a velmi divoká třetina tak skončila jen s jedním gólem na obou stranách! O ten úvodní se postaral Martin Novák, kterého krásně našel Václav Karabáček a budějovická pětaosmdesátka měla jednoduchou práci. Pak jsme viděli dvě bitky. První byla souboj gentlemanů a skončila nerozhodně, zatímco ta druhá byla chladnokrevný souboj o život, který nepatří do života, natož do hokeje. Nakonec ale i Pavlodar skóroval, když Strmeň ztratil přehled o puku a Pavel Razvadovsky využil nepřehledné situace.
     
    Třetí třetina je na spadnutí! Motor do ní jde ještě s minutu a dvacet dva sekund dlouhou početní výhodou po Kuršukově chladnokrevném napadení Gilberta.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:01
    Buly jde pro Pavlodar.
     
    40:24
    Ohromná šance Motoru hned z kraje třetiny! Benjamin Hawerchuk se prokličkoval do bekhendu, ale to mu Chomutov vyrazil. Jenže se puk odrazil k Martinu Novákovi a ten měl před sebou prázdnou branku!
     
    40:53
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    A když to nevyjde napoprvé, napodruhé už třeba ano! Po střele Hawerchuka od modré se uprostřed kruhů strhla mela o puk, kterou vyhrál Václav Karabáček a dostal puk na Chomutovo pravé křídlo, kde už stál MARTIN NOVÁK a opět poslal puk do prázdné branky. Tohle duo si očividně velmi rozumí a Václav Prospal by se nad nimi mohl zamyslet! Asistence: Václav Karabáček a Benjamin Hawerchuk.
    40:53 M. NOVÁK - 2:1
     
    40:59
    Hosté v plném počtu.
     
    42:09
    Zteč Ajdašovi nevyšla a Motor jde do protiútoku.
     
    42:38
    Už se ale opět hraje v rohu u Strmeně.
     
    43:54
    Další Strmeňův zákrok. Moc práce ale s pukem neměl, střela mu šla doprostřed hrudi.
     
    44:08
    Miljukov zamířil vysoko nad pravý růžek budějovické svatyně.
     
    Dnešní utkání sleduje 2730 diváků.
     
    44:35
    Hawerchuk se najednou zjevil u Chomutovo pravé tyče a gólman musel pořádně zamávat vyrážečkou, aby puk odrazil.
     
    45:32
    Václav Karábaček ukázal svou dravost a pořádně zaměstnal za brankou i před brankou pavlodarskou obranu.
     
    46:30
    Martin Beránek se hnal do bekhendového zakončení, branku ale nakonec minul. I tak, pěkná střela od budějovického mladíka.
     
    47:30
    Pavlodar se dostal do přečíslení dva na jednoho, na jehož konci stál Pavel Razvadovsky se střelou. Strmeň si pomohl nejprve vyrážečkou, a pak u své pravé tyče puk vzal do lapačky.
     
    48:49
    Václav Karabáček se octl v další gólové situaci! Tentokrát ale skončil na betonech Chomutova. Po jeho akci se před brankou Irtyše strhla další ostrá šarvátka, ale tady už sudí nevylučují.
     
    49:45
    A po Karabáčkovi měl gólovku Beránek! K tomu se odrazil od Chomutova puk tak, že pálil do odkryté branky a do protipohybu. Bohužel ale minul branku.
     
    50:04
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Matouš Venkrbec – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu HK Irtyš Pavlodar (Valentin Miljukov – 2 min., hrubost).
     
    51:21
    Přečíslení dva na jednoho Motoru nevyšlo a do útoku jde soupeř.
     
    51:50
    Motoru je signalizovaná výhoda, hráči ale ztratili puk a ten jen o centimetry minul prázdnou branku! To mohlo být ostudné vyrovnání!
     
    52:04
    Oba týmy jsou v pěti.
     
    52:15
    Vyloučení v týmu HK Irtyš Pavlodar (Andrej Děmidov – 2 min., podrážení).
     
    53:06
    Hawerchuk po nahrávce z buly vypálil brutální dělovku. Při strkanici před brankou pak šel k zemi Jan Veselý a chvíli mu trvalo, než se zvedl. Vypadá ale v pořádku.
     
    54:15
    Hosté v plném počtu.
     
    54:30
    Strmeň si při zákroku vyjel pomalu až do kruhu pro vhazování. To mohlo být i na dvě minuty.
     
    55:39
    Pavlodar se dostal do útočného pásma a nevytvořil si špatnou šanci. Ajdaš se snažil vyjet zpoza branky a zakončit, ovšem Strmeň se přesunul a u tyčky kotouč bezchybně zachytil.
     
    56:31
    Václav Karabáček se dostal do zajímavé akce na opačné straně. Z bekhendu zkoušel štěstí zblízka branky, nicméně i tentokrát Pavlodar odolává, o což se přičinil brankář Chomutov.
     
    57:09
    Vyloučení v týmu ČEZ Motor České Budějovice (Žiga Pavlin – 2 min., hrubost).
     
    57:41
    Ajdaš při dělovce od modré zlomil hůl a Motor se hned dral do brejku. Nakonec vybojoval i cenné sekundy, protože Pavlodar vyhodil na icing.
     
    58:10
    Motoru se daří zastavovat soupeře už na modré a hraje se dokonce i před Chomutovem.
     
    58:50
    Střela Putilova neprošla klubkem hráčů.
     
    59:09
    Domácí v plném počtu.
     
    59:09
    Oddechový čas pro hosty.
     
    59:09
    Chomutov jde z klece a do pole míří šestice bílých dresů!
     
    59:30
    Vyhození Motoru zastavil poslední pavlodarský hráč.
     
    59:53
    Rána Miljukova skončila na prvním bekovi.
     
    Konec zápasu.
     
    Motor nakonec chudé vedení udržel a poprvé v přípravných utkáních vítězí! O to se zasloužilo duo Martin Novák-Václav Karabáček, které stálo u obou branek! Z Budvar arény je to vše a přeji příjemný večer! (19:49:19)

    Marek Baloun

    Branky a nahrávky: 23. M. Novák (Karabáček, Pýcha), 41. M. Novák (Karabáček, Hawerchuk) – 39. Razvadovsky (Putilov, Žiljakov)


    Banes Motor České Budějovice: Strmeň (Klouček) – Pýcha, Pavlin, Vydarený (C), Suchánek, Lytvynov, Pavel – Christov, Prokeš, Veselý – M. Novák, Gilbert, Hawerchuk – Karabáček, Přikryl, P. Novák – Beránek, Venkrbec, Holec
    HK Irtyš Pavlodar: Rumjancev (Chomutov) – Volgin, Išmametěv, Kuršuk, Lipin, Namestnikov, Miljukov, Moškarev, Putilov (A) – Ajdaš, Atachanov, Volkov – Žiljakov (C), Makuckij, Mitěnkov – Sošnikov, Samoljov, Titov – Razvadovsky, Štefan, Děmidov (A) – Gasnikov

    Rozhodčí: Pražák, Jílek – Kreuzer, Polonyi

    Diváci: 2730
    ocianews.com