Liverpool – Chelsea 2:2 (5:4 po pen.)
po penal. (5:4)
Liverpool FC
2:2 (0:1)
Chelsea FC
Středa 14.08.2019, 21:00 • Beşiktaş Park (Istanbul) • UEFA Super Cup
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Hezký večer při sledování 44. ročníku evropského superpoháru, který se uskuteční v istanbulském Besiktas Parku a vůbec poprvé v dosavadní historii se proti sobě utkají dva anglické týmy. V souboji šampiónů Ligy mistrů a Evropské ligy Liverpool vyzve Chelsea.
     
    Liverpoolský návrat do Istanbulu

    Liverpool se vrací do města, kde prožil jeden z největších večerů klubové historie. ne-li ten úplně největší.

    Psal se 25. květen 2005, když se Liverpool s Milanem Barošem v základní sestavě a Vladimírem Šmicerem na lavičce utkal ve finále Ligy mistrů s AC Milán a hrálo se právě v Istanbulu, jen na stadiónu Atatürk.

    Když krátce před přestávkou Hernán Crespo zvyšoval na 3:0 pro AC Milán, vypadalo to pro Liverpool na obrovskou pohromu. To už byl na hřišti i Šmicer, jenž nahradil zraněného Harryho Kewella a po přestávce navázal na Stevena Gerrarda a snížil už na 2:3, navíc ještě do 60. minuty Xabi Alonso dorazil svoji neproměněnou penaltu a vyrovnal na 3:3.

    V prodloužení brankář Liverpoolu Jerzy Dudek bravurně vychytal Andreje Ševčenka včetně Ukrajincovy dorážky a šlo se do penaltového rozstřelu. V něm milánští "rossoneri" neproměnili tři pokutové kopy (Serginho přestřelil, Pirlo a Ševčenko neprostřelili Dudka), v liverpoolském týmu neuspěl jen John-Arne Riise a protože skórovali Dietmar Hamann (i se zlomeným prstem na noze), Djibril Cissé a Vladimír Šmicer, mohla po neproměněné penaltě Ševčenka propuknout obrovská euforie "Reds".

    Z úspěšného týmu Liverpoolu už je jediným aktivním fotbalistou Milan Baroš.
    Sestřih finále Ligy mistrů 2005.
     
    Liverpool FC

    Liverpool loni potvrdil pozici nejúspěšnějšího anglického týmu v Lize mistrů či jejím předchůdci Poháru mistrů evropských zemí, když nejprestižnější klubovou soutěž Evropy ovládl už pošesté a v celé Evropě jsou na tom lépe jen AC Milán (7 triumfů) a Real Madrid (13).

    Vedla k tomu ale strastiplná cesta, neboť Liverpoolu se v základní skupině nedařilo na hřištích soupeřů, kde prohrál všechny tři zápasy (0:1 v Neapoli, 0:2 na CZ Bělehrad a 1:2 na PSG), k postupu tak potřeboval vyhrávat doma. To se mu v prvních dvou zápasech s Crvenou Zvezdou Bělehrad i PSG podařilo a v posledním kole Liverpool musel zvítězit nad Neapolí 1:0 či o dvě branky. Za stavu 1:0 v nastaveném čase brankář Alisson zlikvidoval mimořádnou šanci polského střelce Milika a Liverpool mohl slavit nejtěsnější možný postup ze skupiny.

    Ve vyřazovací fázi pak Liverpool postupně vyřadil Bayern Mnichov (0:0 doma a 3:1 venku), FC Porto (2:0 doma, 4:1 venku) a šokujícím obratem také v semifinále Barcelonu (0:3 venku, 4:0 doma). Ve finále si celek z města Beatles poradil s Tottenhamem 2:0, když na penaltovou trefu Salaha z druhé minuty v závěru zápasu navázal Divock Origi.

    Liverpool ale trápí černá série v anglické lize, kterou naposledy dokázal ovládnout v roce 1990. Od té doby na další domácí titul marně čeká a nepodařilo se mu tak ještě ani jednou vyhrát Premier League, která se zrodila v roce 1992.

    V loňské sezóně ještě na konci kalendářního roku Liverpool vedl Premier League až o deset bodů před Manchesterem City, i přes veškeré úsilí se ale musel před týmem z modré části Manchesteru znovu sklonit.

    Během léta se trenéru Kloppovi podařilo udržet celý úspěšný kádr pohromadě, odešel jen druhý brankář Mignolet, Sturridgemu a Morenovi nebyla prodloužena končící smlouva a Southampton využil opci na získání Dannyho Ingse.

    Vyjma sedmnáctiletého talentu Seppa van den Berga z nizozemského Utrechtu už byl jedinou posilou španělský brankář Adrián z West Hamu a ten bude pro Liverpool dnes velmi důležitý, neboť při úvodním kole Premier League s nováčkem z Norwiche (4:1) se zranila neohrozitelná jednička Alisson Becker a brazilský brankář dnes bude Liverpoolu chybět, mezi tyčemi jej tak nahradí právě Adrián.
    Reportáž z obou zápasů neuvěřitelného semifinále Ligy mistrů Liverpoolu proti Barceloně.
     
    Chelsea FC

    Soupeřem Liverpoolu bude londýnská Chelsea. Ta po neúspěchu ze sezóny 2017-18, kdy v roli obhájců titulu v Premier League skončila až pátá a nekvalifikovala se do Ligy mistrů, dokázala ovládnout celou Evropskou ligu.

    Tažení Evropskou ligou zahájila v základní skupině L, kterou vyhrála s bilancí 5-1-0, přičemž jedinou bodovou ztrátu utrpěla až v posledním kole v Budapešti proti maďarskému týmu MOL Vidi FC.

    V play-off Chelsea postupně nechala za sebou Malmö, Dynamo Kyjev, Slavii Praha a v semifinále po penaltovém rozstřelu postoupila i přes Eintracht Frankfurt. Atraktivní finále proti Arsenalu ji zavedlo do méně atraktivní lokality v ázerbájdžánském Baku, kde Chelsea svého městského rivala rozstřílela 4:1 a mohla se radovat ze zisku cenné trofeje.

    Také v Premier League si Chelsea polepšila, ze zmíněné páté pozice se tentokrát vyšvihla na třetí místo a letos už se zase vrátí do Ligy mistrů, což ji koneckonců zajistil i samotný triumf v Evropské lize.

    Problém londýnského klubu ale je v přestupech, neboť během loňské sezóny dostal trest od mezinárodní federace FIFA v podobě zákazu příchodu nových hráčů během léta 2019 a zimy 2020.

    Přesto jednu novou tvář v Chelsea letos uvidíme, amerického mladíka Christiana Pulisica z Dortmundu totiž koupila už v zimě a nechala jej na jaře v Borussii hostovat. Podobně se v létě z hostování vrátilo dalších 40 hráčů, mnozí ale bez šance zapojit se do prvního týmu Blues.

    Mezi těmi, kdo se po hostování chystají bojovat o místo v sestavě Chelsea, jsou Tiémoué Bakayoko, Kurt Zouma, Michy Batshuayi nebo nesmírně talentovaný Mason Mount.

    Jedinou oficiální posilou Chelsea se tak stal Mateo Kovačić, ten už ale v klubu hostoval loni a londýnský klub na něj jen uplatnil opci.

    První soutěžní zápas pod vedením bývalé hráčské legendy klubu Franka Lamparda Chelsea vůbec nezvládla, když v neděli podlehla Manchesteru United na Old Trafford 0:4 a Lampard bude muset po odchodu Edena Hazarda do Realu Madrid najít nového vůdce.
    Film věnovaný finále Evropské ligy v Baku.
     
    Rozhodčí

    Dnešní souboj se bezpochyby zapíše do fotbalové historie. Stane se totiž prvním významným utkáním pořádaným evropskou federací UEFA, které bude řídit žena.

    Příležitost rozhodovat tento superpohár totiž dostala Stéphanie Frappartová. Pětatřicetileté Francouzce navíc budou na čarách pomáhat její kolegyně z finále letošního MS žen, krajanka Manuela Nicolosiová a Michelle O'Neillová z Irska.

    Frappartová už má dostatek zkušeností s mužským fotbalem. Po působení v nižších francouzských soutěžích se letos v dubnu stala první dámou, která řídila zápas francouzské Ligue 1. Tu už by v této sezóně měla pískat pravidelně.

    V mužských soutěžích UEFA se z žen dříve objevila jen Švýcarka Nicole Petignatová. Ta pískala zápasy předkol Poháru UEFA v letech 2003 – 2009.

    Čtvrtým rozhodčím bude jeden z nejzkušenější arbitrů současnosti, domácí Cuneyt Cakir. V roli videorozhodčího zápas "odehraje" krajan Frappartové Clément Turpin.
    Dubnový debut Stéphanie Frappartové ve francouzské lize.
     
    Úvodní sestavy:

    Liverpool FC: Adrián – Gomez, Matip, van Dijk, Robertson – Milner, Fabinho, Henderson – Oxlade-Chamberlain, Salah, Mané
    Náhradníci: Kelleher, Lonergan – Alexander-Arnold, Brewster, Elliot, Firmino, Hoever, Lallana, Origi, Shaqiri, Wijnaldum

    Chelsea FC: Arrizabalaga – Azpilicueta, Zouma, Christensen, Emerson – Jorginho, Kante, Kovačić – Pedro, Giroud, Pulisic
    Náhradníci: Caballero – Abraham, Alonso, Barkley, Batshuayi, Willian, Gilmour, Kenedy, Mount, Rüdiger, Tomori, Zappacosta

    Rozhodčí: Frappartová – Nicolosiová (obě Fr.), O'Neillová (Ir.).
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

    Fotbalisté Liverpoolu vyběhli k rozcvičce.
     
    Trojice dámských rozhodčích přivádí aktéry dnešního utkání před zaplněný istanbulský stadión.
     
    Oba týmy se podle očekávání představí v tradičním barevném provedení, Liverpool tedy celý v červeném, Chelsea v modrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujali aktuální šampióni Ligy mistrů a je rozehráno!
     
    2
    Pulisic se pokusil protáhnout podél levé postranní čáry, Matip mu ale včasným skluzem dokázal ustřelit míč do zámezí.
     
    3
    Chelsea pozvolna rozehrává od obranného kvarteta, Liverpool se postupným napadáním snaží soupeře dostat pod tlak.
     
    4
    Virgil van Dijk zahrál na středové čáře rukou, Chelsea se může přesunout na soupeřovu polovinu.
     
    4
    Modří rychle rozehráli k pokutovému území, Christian Pulisic si ale nedokázal najít střeleckou pozici.
     
    5
    Po Hendersonově centru se Mané pokusil o efektní střelu přes hlavu, tu zblokoval Christensen, ovšem rukou. Rozhodčí Frappartová ale nechává pokračovat ve hře.
    5. Maného akrobatický pokus Christensen srazil rukou.
     
    6
    Z následného rohu Liverpool nedokázal ohrozit Arrizabalagu, ten se ujal odraženého míče.
     
    8
    Červení rozjíždějí postupný útok rozehrávkou od obranné formace, pomalu se posouvají ke středu hřiště.
     
    9
    Liverpool vybojoval standardní situaci u postranní čáry, Milner ji rozehrál nakrátko se Salahem, jehož centr sice postrádal kvalitu, pak se ale odraženého míče ujal Fabinho a ránou z ostrého úhlu vyzval k zákroku Kepu Arrizabalagu.
     
    10
    Kanté se pokusil protáhnout po ose hřiště, před pokutovým územím ale míč neudržel, po zákroku van Dijka balón doskákal k Adriánovi.
     
    11
    Pedro se pokusil o technický obstřel levačkou zpoza pokutového území, svoji ránu ale nasměroval až za vzdálenější tyč liverpoolské branky.
     
    13
    Po rohovém kopu Milnera Sadio Mané v tísni zakončoval nad branku londýnského celku.
     
    15
    Mohamed Salah se po pravé straně prohnal až do pokutového území, pak si s jeho přízemní ránou Kepa dokázal poradit.
     
    16
    Chelsea podnikla rychlý přechod do útoku, Pedro si ve středu hřiště zpracoval dlouhý nákop z vlastního pokutového území a pak přihrál do volného prostoru Giroudovi, ten akci zakončil nepřesnou střelou.
     
    18
    Utkání v úvodu postrádá tempo, na které jsou zvyklí fanoušci Premier League, oba týmy zatím často kombinují ve středu hřiště bez výraznějšího soupeřova napadání.
     
    19
    Do Matipova nákopu na Maného stačil vložit svoji hlavu Zouma a sklepl míč parťákovi ze stoperské dvojice Christensenovi.
     
    20
    Giroudovi se špičkou kopačky nepovedlo zpracovat pas z hloubi pole, francouzský forvard tak míč jen prodloužil k Adriánovi.
     
    21
    Kovačić povedenou přihrávkou vyzval k rychlému sprintu Pedra, proti němu si ale v rychlostním souboji výborně vedl Robertson a dokázal španělské křídlo čistě odstavit od míče.
     
    22
    Pedro využil špatného obranného zákroku Matipa, ujal se míče u pokutového území Liverpoolu, následně jej potáhl do střelecké pozice a jeho prudkou ránu Adrián lehkou tečí nasměroval do břevna!
    22. Pedro využil Matipova zavání, ve velké příležitosti ale s přispěním Adriána trefil jen břevno.
     
    24
    Chelsea pak zůstala usazena u pokutového území Liverpoolu, v závěru dalšího dobývání červené defenzivy se Giroud pokusil o akrobatickou střelu nůžkami, za přihlížení liverpoolských zadáků ale výrazně minul Adriánovu branku.
    24. Giroud napodobil Maného a pokusil se o zakončení nůžkami, zakončoval ale mimo.
     
    25
    Kuriózní situace, Giroud dostal přihrávku do zjevného ofsajdu, irská čárová rozhodčí O'Neillová také zvedla praporek nad hlavu, hlavní Frappartová ale nechala pokračovat ve hře, ačkoliv všichni hráči přestali hrát, Giroud pak zcela osamocen před Adriánem zakončoval jen do španělského brankáře.

    Ve "videozápasech" se ofsajdy běžně pouští déle, toto ale byla poměrně nezvyklá situace.
     
    27
    Chelsea je nadále aktivnější, Pulisic se prokličkoval do pokutového území, pak ale své individuální snažení zakončil velmi nepřesnou přihrávkou.
     
    28
    Po rohu Milnera Kepa velmi zle odhadl situaci v brankovišti, Virgil van Dijk jej předskočil a Chelsea teď měla štěstí, že hvězdnému nizozemskému obránci spadl míč na temeno a přestřelil tak odkrytou branku.
     
    30
    Po dalším Milnerově rohu se uprostřed pokutového území objevil naprosto osamocený Sadio Mané, jeho hlavička ale byla ztlumena ve skrumáži těl před Kepou a španělský brankář tak mohl jednoduše zasáhnout.

    Přesto tato událost je výstražným momentem pro bránění standardních situací v podání Chelsea.
     
    32
    Mateo Kovačić vnikl do pokutového území povedenou výměnou míče s Pedrem, jenž po převzetí Chorvatovy přihrávky naznačil střelu, čímž vylákal dva protihráče z obranného postavení a pak krásnou přihrávkou vysunul Kovačiće za záda liverpoolských zadáků, "Reds" ale zachránil brankář Adrián, jenž byl včas pod nohami Kovačiće a dokázal mu míč vyrazit od kopačky.
     
    34
    Emersonův centr z levé strany postrádal přesnost, Chelsea ale ještě bude zahrávat rohový kop.
     
    35
    Rohový kop Pulisica se neujal, Chelsea se pak ale ve středu hřiště zase zmocnila míče a vymýšlí další útok.
     
    36
    Chelsea právě vstřelila branku!
    Chelsea se ujímá vedení! Christian Pulisic potáhl míč středem hřiště mezi sedmi protihráči, pak přihrál naprosto osamocenému OLIVIERU GIROUDOVI, jenž tváří v tvář Adriánovi nedal šanci a střelou ke vzdálenější tyči otevřel skóre zápasu!
    36. Olivier GIROUD - 0:1
     
    38
    Do Girouda se v osobním souboji opřel Virgil van Dijk, francouzský útočník se pak těžce zvedal zpět na nohy, bude ale v pořádku.
     
    40
    Chelsea docílila druhé branky poté, co Emersonovu lobovanou přihrávku zpracoval Pulisic, potáhl míč kolem Matipa s van Dijkem a přesnou přízemní ránou k bližší tyči překonal Adriána, branka ale není uznána kvůli Pulisicově těsnému ofsajdu. Velmi dobré rozhodnutí irské čárové rozhodčí Michelle O'Neillové.
    40. Pulisicova branka nebyla uznána kvůli těsnému ofsajdu mladého Američana.
     
    42
    Chelsea pokračuje a aktivní hře a vybojovala další roh. Pulisic svým centrem vyzval k zakončení Jorginha, ten ale v krkolomné pozici hlavičkoval mimo branku a pak vyčinil svému spoluhráči, jenž rozehrával ještě v době, kdy si naturalizovaný Ital zavazoval kopačku.
     
    44
    Pulisicovi byl odmáván ofsajd na levém křídle, Liverpool se může ujmout míče.
     
    45
    Milnerův centr zprava přeletěl před brankou nabíhajícího Maného a byť Liverpool pak ještě zůstal u míče, tak Hendersonovi nevyšlo zpracování míč v pokutovém území, balón se pak odrazil za branku Chelsea.
     
    45+1
    Francouzská rozhodčí k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Po prvním poločase prvního čistě anglického souboje v historii evropského superpoháru Chelsea vede nad Liverpoolem 1:0.

    Nutno podotknout, že vedení Chelsea je zatím zasloužené, neboť modří byli v prvním poločase aktivnějším i nebezpečnějším týmem a Giroudova trefa byla jen vyústěním aktivity Lampardova týmu.

    Jürgen Klopp bude muset o přestávce své hráče pořádně vyburcovat, aby předvedli svůj obvyklý výkon z Premier League, pokud chtějí trofej vybojovat ve svůj prospěch.
    Jorginho dnes hraje s překlepem ve své jmenovce na zádech.
     
    Uvidíme jak dlouho Liverpool vydrží s Joe Gomezem na postu pravého obránce. Gomez tam zatím nijak nepodporuje útok, navíc má potíže s bráněním útoků Chelsea, které se často odehrávají po jeho straně.

    Na straně Chelsea zatím výborně funguje trojice Jorginho – Kanté – Kovačić ve středu hřiště, kde po většinu času přehrávají své liverpoolské soupeře a tam začíná převaha londýnského celku.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Liverpool FC: ze hřiště odchází Alex Oxlade-Chamberlain, přichází Roberto Firmino.

    Jürgen Klopp posílá do boje své útočné eso a hvězdná liverpoolská trojice Salah – Firmino – Mané se tak sejde pohromadě.
     
    47
    Jordan Henderson byl ve středu hřiště ostře atakován Emersonem, liverpoolský kapitán už je ale zpět na nohou.
     
    48
    Liverpool právě vstřelil branku!
    Vyrovnání na sebe po přestávce nenechalo dlouho čekat!

    Na Fabinhův oblouček do pokutového území si naběhl Roberto Firmino, jenž využil špatného postavení Azpilicuety, díky čemuž nebyl v ofsajdu, Brazilec pak v těsné blízkosti Kepy přistrčil míč SADIU MANÉMU, jenž dokázal dotlačit míč do sítě!
    48. Sadio MANÉ - 1:1
     
    50
    Liverpool je při chuti! Červení už se zase usadili u soupeřova pokutového území, kde se objevil osamocený Fabinho, jehož prudká rána míjí Kepovu branku.
    50. Fabinhův nadějný projektil se do prostoru mezi třemi tyčemi nevešel.
     
    51
    Emerson se kolem nedůrazně bránícího Matipa protlačil po levém křídle do pokutového území, pak ale jeho přihrávku k přední tyči Giroud jen špičkou kopačky nasměroval za liverpoolskou branku.
     
    52
    Po změně stran se hraje v obrovském tempu, tentokrát zahrozil Liverpool, tečovaná střela Hendersona ale zamířila ke Kepovi Arrizabalagovi.
     
    54
    Mohamed Salah kvalitní přihrávkou našel v pokutovém území Hendersona, ten se pokusil patičkou v běhu přiklepnout míč Firminovi, realizace tohoto úmyslu mu ale moc nevyšla a míč se mu od nohou odrazil jen k obráncům Chelsea.
     
    55
    Po pár okamžicích se Liverpool zase nastěhoval před branku Chelsea, další Salahův pas ale mířil mimo dosah Roberta Firmina.
     
    57
    Liverpool zahajuje další útočné snažení od zadních řad, kde diriguje hru Virgil van Dijk.
     
    58
    Milner se Salahem se pokusili vykombinovat defenzivu Chelsea, druhá výměna míče liverpoolského dua už se ale nesetkala s úspěchem, Salahova přihrávka mířila do příliš zahuštěného prostoru.
     
    59
    Chelsea vybojovala rohový kop, Pulisicův centr ale přeletěl všechny fotbalisty před brankou Liverpoolu a poté, co míč doskákal za brankovou čáru, bude rozehrávat Adrián.
     
    61
    Olivier Giroud si naběhl na dlouhý pas z hloubi pole za defenzivu Liverpoolu, do střely mu pak ale vložil nohu Virgil van Dijk a navíc je Giroudovi máván ofsajd.
     
    62
    Pulisicovu přihrávku na rozběhnutého Girouda Virgil van Dijk srazil za vlastní branku, teď už se bude rozehrávat roh Chelsea.
     
    63
    Na Pulisicův centr těsně nedoskočili Giroud se Zoumou a míč dosedl na hlavu Virgila van Dijka, jenž odvrátil hrozící nebezpečí.
     
    64
    Nepovedenou Robertsonovu přihrávku zachytil Azpilicueta, španělský kapitán Chelsea pak pro svůj tým vybojoval autové vhazování.
     
    64
    Střídání v týmu Liverpool FC: ze hřiště odchází James Milner, přichází Georginio Wijnaldum.
     
    65
    Pedro zprava přesně přihrál na hranici pokutového území Pulisicovi, jeho rána je sražena za branku Liverpoolu a Chelsea tak bude zahrávat třetí roh během posledních pěti minut.
     
    65
    Pulisicovi tentokrát centr od praporku nevyšel a Liverpool se bezpečně ubránil.
     
    67
    Girouda ve středu hřiště odstavil od míče Matip, Liverpool pak vybojoval autové vhazování, které rychle provedl Gomes.
     
    68
    Mané se z levé strany probil do pokutového území, pak ale z ostrého úhlu jen špičkou kopačky posunul míč ke Kepovi.
     
    70
    Robertsonův centr doletěl jen k bránícímu Christensenovi, dánský stoper odkopl míč do středu hřiště.
    Sadio Mané se stal prvním africkým střelcem v evropském superpoháru od trefy malijského útočníka Kanoutého v roce 2006.
     
    71
    Ofsajdy na kontě Chelsea rostou hbitým tempem, už šestého se dopustil Christian Pulisic.
     
    73
    Mateo Kovačić před pokutovým územím zakombinoval s Christianem Pulisicem, ten pak zpoza "šestnáctky" trefil jen van Dijka.
     
    74
    Střídání v týmu Chelsea FC: ze hřiště odchází Olivier Giroud, přichází Tammy Abraham.
    Střídání v týmu Chelsea FC: ze hřiště odchází Christian Pulisic, přichází Mason Mount.
     
    75
    Po rohovém kopu Liverpoolu vznikl obrovský závar před brankou Chelsea, kde Kepa dokázal vyrazit nebezpečnou střelu Salaha a pak naprosto bravurně za pomoci břevna i tyče zlikvidoval také dorážku Virgila van Dijka!
    75. Kepa vychytal Salaha i van Dijka!
     
    77
    Jorginho vybojoval míč ve středu hřiště jen pomocí nedovoleného zákroku na Wijnalduma, byť se hosté čílili proti rozhodnutí francouzské rozhodčí.
     
    78
    Henderson hledal přetaženým centrem u vzdálenější tyče Robertsona, velmi dobře ale před ním zasáhl Azpilicueta a odhlavičkoval míč k protější postranní čáře.
     
    79
    César Azpilicueta nedaleko vlastního pokutového území přistrčil Maného, navíc po hvizdu rozhodčí Frappartové doprovodil svůj počin verbálním výpadem směrem k hlavní rozhodčí a ta poprvé v zápase vytahuje z kapsy žlutou kartu.
     
    81
    Salahovu technickou střelu Tammy Abraham ve zdi přizvedl nad břevno Kepovy branky.
     
    82
    Egypťanovi pak nevyšel ani centr od rohového praporku a Chelsea už přesunula hru na útočnou polovinu.
     
    82
    Chelsea nebezpečně zaútočila v pokutovém území Liverpoolu, kde Kante připravil palebnou pozici pro Pedra, tomu ale poklekl do střely Virgil van Dijk a dokázal odrazit míč do bezpečí.
     
    82
    Další útočný výpad Chelsea, Pedrovu přihrávku napříč předbrankovým prostorem před Mountem dokázal vystihnout Joe Gomez.
     
    83
    Jorginho výborným pasem rozběhl za liverpoolskou obranu Masona Mounta, ten si míč zpracoval a pak překonal Adriána, už podruhé je ale radost Chelsea zkalena těsným ofsajdem!
    83. Druhá neuznaná branka Chelsea kvůli ofsajdu, tentokrát se v něm ocitl zakončující Mason Mount.
     
    85
    Střídání v týmu Chelsea FC: ze hřiště odchází Andreas Christensen, přichází Fikayo Tomori.
     
    85
    Žlutou kartu dostává Jordan Henderson (Liverpool FC).

    Liverpoolský kapitán zezadu stáhl Emersona.
     
    87
    Liverpool podnikl rychlý útočný výpad středem hřiště, Salah kolmicí vysunul do pokutového území Maného, ten podél brankáře Kepy zakončuje mimo branku a navíc byl senegalský útočník přistižen v postavení mimo hru.
     
    89
    Mount na levém křídle posunul míč do běhu Emersonovi, ten svým centrem jen nastřelil bránícího Gomeze.
     
    90
    Po kvalitním centru Mounta z rohu se před brankou vyšrouboval do vzduchu Kurt Zouma, zblízka ale hlavou mířil vysoko nad břevno.
     
    90+1
    Do případného prodloužení už zbývají jen dvě nastavené minuty.
     
    90+2
    Emerson při obranném zákroku vyzul kopačku Gomezovi a Liverpool dostane ještě jednu možnost standardní situace v normální hrací době.
     
    90+2
    Hendersonovi centr od postranní čáry sice nevyšel, Liverpool ale ještě mohl zaútočit, na Salahovu střílenou přihrávku zprava ale nedosáhl nikdo v červeném.
     
    90+2
    Druhý poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v celém prodloužení?

    Tipovat můžete do začátku prodloužení.

     
    Liverpool brzy po změně stran dokázal vyrovnat skóre, když nedlouho po svém příchodu na trávník Roberto Firmino připravil branku pro Sadia Maného.

    Nejblíže k vítězné brance pak měl právě Liverpool, když po rohovém kopu Kepa vychytal Salaha i dorážejícího van Dijka, na druhé straně střídající mladík Mount skóroval z těsného ofsajdu.

    Vítěze 44. evropského superpoháru stále neznáme, utkání tak půjde do půlhodinového prodloužení.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    91
    Střídání v týmu Liverpool FC: ze hřiště odchází Andrew Robertson, přichází Trent Alexander-Arnold.

    Joe Gomez se přesunul doleva, Alexander-Arnold běhá napravo.
     
    92
    Joe Gomez využil ustupování defenzivy Chelsea k individuální akci po svém novém prostoru na levé straně hřiště, Azpilicueta pak jeho střelu srazil k brankáři Kepovi.
     
    94
    Liverpool pozvolna kombinoval ve středu hřiště, snahu týmu od řeky Mersey ale zhatila nepřesná souhra Matipa s Maném.
     
    95
    Liverpool právě vstřelil branku!
    Druhá gólová souhra Roberta Firmina se SADIEM MANÉM znamená vedení Liverpoolu!

    Mané rozjel akci výbornou kolmicí Fiminovi do běhu, Brazilec šikovně mezi nohama Tomoriho vrátil míč Manému a nedávný vicemistr Afriky se Senegalem parádně uklidil míč pod břevno Kepovy branky!
    95. Sadio MANÉ - 2:1
     
    97
    U střídačky Chelsea se do hry chystá Ross Barkley, anglický reprezentační středopolař bude posledním trumfem Franka Lamparda v dnešním utkání.
     
    98
    Tammy Abraham se jako tank rozběhl do pokutového území Liverpoolu, Abraham po svém výpadu ale v tísni nedokázal překonat Adriána.
     
    99
    Penalta pro Chelsea!
     
    99
    Brankář Adrián v pokutovém území podrazil Tammyho Abrahama a Stéphanie Frappartová ukazuje na penaltový bod!
    99. Penaltový faul Adriána na Abrahama.
     
    101
    Chelsea právě vstřelila branku!
    Míč si na bílý bod uvnitř pokutového území postavil JORGINHO a s velkou jistotou penaltu proměnil!
    101. JORGINHO - 2:2
     
    101
    Střídání v týmu Chelsea FC: ze hřiště odchází Mateo Kovačić, přichází Ross Barkley.
     
    103
    Střídání v týmu Liverpool FC: ze hřiště odchází Sadio Mané, přichází Divock Origi.
     
    104
    Chelsea podnikla rychlou útočnou akci po pravé straně, Pedro přesnou přihrávkou našel Tammyho Abrahama, jenž u přední tyče pohotovou koncovkou míjí branku!
     
    105+1
    První polovina prodloužení se ještě protáhne o dvě nastavené minuty.
     
    105+1
    Origiho centr ke vzdálenější tyči před Salahem uklízí na rohový kop Emerson.
     
    105+2
    Po rohovém kopu se Liverpool nedokázal nijak prosadit, odraženého míče se zmocnil brankář Kepa.
     
    105+2
    Barkley vybojoval míč na vlastní polovině a po svých jej dopravil až k pokutovému území Liverpoolu, tam už jej ale do zakončení nepustil Matip.
     
    105+2
    První prodloužení skončilo.
     
    V první části prodloužení jsme viděli po jedné brance na každé straně, utkání bude během několika okamžiků pokračovat.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    107
    Hendersonovi nevyšlo přenesení hry k pravé postranní čáře, kde se míče zmocnil Mason Mount a Trent Alexander-Arnold jej pak složil k zemi jen za cenu žluté karty.
     
    109
    Joel Matip se vydal na útočný výlet a byť byl vyhnán do křídla, tak šikovnou přihrávku prostrčil na Wijnalduma, Holanďanovi ale hrubě nevyšlo zpracování a míč mu odskočil do zámezí.
     
    110
    Emerson zůstal sedět na trávníku a byť se zvedl na nohy, tak jej patrně trápí potíže s třísly. Oba týmy už v prodloužení nemohou využít žádné další střídání.
     
    112
    Série nepřesností na obou stranách, hru může uklidnit Virgil van Dijk.
     
    112
    Liverpool pak zaútočil po levé straně, Joe Gomez ale příliš čitelnou kličkou nepřelstil pozorně bránícího Pedra.
     
    113
    Chelsea po čase zase nebezpečně zaútočila, Mountovu prudkou ránu z hranice pokutového území brankář Adrián dokázal vyrazit!
    113. Prudkou ránu Masona Mounta dokázal Adrián vyrazit.
     
    114
    O pár momentů později Pedro zakončoval z dvaceti metrů a těsně minul tyč liverpoolské branky.
     
    115
    Rohový kop Chelsea, Mountův centr se neujal a nikdo v modrém se neprotlačil do zakončení.
     
    116
    Chelsea je v těchto momentech výrazně aktivnější a vybojovala další standardní situaci, tentokrát je po Mountově centru máván ofsajd Kurtu Zoumovi.
     
    117
    Emerson na pokraji svých sil pronikl po levé straně hřiště, pak ale centroval velmi nepřesně.
     
    118
    Další útočná snaha Chelsea, Mason Mount otestoval Adriána ránou zpoza pokutového území, Abraham pak v tísni dorážel mimo branku a navíc z ofsajdu. Jednalo se už o deváté postavení mimo hru hráčů Chelsea.
     
    120
    Jorginho si neporozuměl s Barkleym, kterému přihrával do protipohybu a míč se dokutálel k Adriánovi.
     
    120
    Hra je přerušena, když Fabinha trápí křeč a právě během toho přerušení uplynula 120. minuta, načež Stéphanie Frappartová ukončila prodloužení. O vítězi tak rozhodne penaltový rozstřel.
     
    120
    Druhé prodloužení skončilo.
     
    Střílení penalt začíná.
     
    První penalty se ujme Roberto Firmino.
     
    1. série
    1:0
    Roberto Firmino proměnil do Kepova protipohybu.
    Roberto FIRMINO
     
    1. série
    1:1
    Jorginho napodobil Roberta Firmina a také proměnil do protipohybu soupeřova brankáře.
    JORGINHO
     
    2. série
    2:1
    Fabinha v samém závěru prodloužení trápila křeč, přesto se postavil k penaltě a přesnou ránou k tyči proměnil.
    FABINHO
     
    2. série
    2:2
    Ross Barkley zvolil pořádně prudkou ránu a nedal Adriánovi šanci zasáhnout, ačkoliv liverpoolský brankář vystihl směr střely.
    Ross BARKLEY
     
    3. série
    3:2
    Divock Origi měl pořádný kus štěstí, když dokázal svoji střelu propasírovat přes Kepovy rukavice do branky!
    Divock ORIGI
     
    3. série
    3:3
    Dvacetiletý Mason Mount neomylně trefil horní roh!
    Mason MOUNT
     
    4. série
    4:3
    Mountův vrstevník Trent Alexander-Arnold napodobil Origiho, také vystřelil k levé tyči, kde Kepa byl včas, mladý obránce ale nějakým způsobem dokázal procedit míč do sítě!
    Trent ALEXANDER-ARNOLD
     
    4. série
    4:4
    Emerson střílel po zemi přesně doprostřed a protože Adrián padl k zemi, tak také osmá penalta v rozstřelu a devátá v zápase je proměněna.
    EMERSON
     
    5. série
    5:4
    Mohamed Salah poslal Kepu na opačnou stranu než míč a dostává pod tlak Tammyho Abrahama.
    Mohamed SALAH
     
    5. série
    5:4
    Tammy Abraham střílel také po zemi doprostřed, Adrián si ale na jeho ránu počíhal a dokázal ji vykopnout! Zisk evropského superpoháru tak slaví Liverpool FC!
    Tammy ABRAHAM
     
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Liverpoolu slaví svůj čtvrtý triumf v historii evropského superpoháru, když zdolali Chelsea po penaltovém rozstřelu!

    Chelsea rozehrála zápas lépe, když svoji aktivitu v prvním poločase využila k vedoucí brance Girouda, ovšem krátce po přestávce vyrovnal Sadio Mané.

    Na další branky se pak muselo čekat až do prodloužení, kdy se po hezké souhře s Firminem podruhé v zápase prosadil Sadio Mané, ovšem nedlouho poté dostala Chelsea možnost pokutového kopu, který proměnil Jorginho.

    V penaltovém rozstřelu prvních devět hráčů proměnilo pokutový kop, nakonec zaváhal až Tammy Abraham, čímž přisoudil trofej do rukou hráčů Liverpoolu.
     
    Kapitán Liverpoolu Jordan Henderson už převzal trofej pro šampióny letošního evropského superpoháru a za tónů klubové hymny "You'll never walk alone!" fotbalisté v červeném už mohou radostně křepčit u svých fanoušků.
     
    STATISTIKY

    Střely celkem: 20 – 20
    Střely na bránu: 11 – 6
    Střely mimo: 4 – 9
    Zablokované střely: 5 – 5

    Držení míče: 51% – 49%
    Přihrávky:83% (599/723) – 83% (529/640)
    Rohové kopy: 8 – 7
    Ofsajdy: 2 – 11

    Fauly: 10 – 12
    Žluté karty: 2 – 1
    Červené karty: 0 – 0 (00:09:35)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 48. Mané, 95. Mané (Firmino) – 36. Giroud (Pulisic), 101. Jorginho (pen.)

    Karty:   85. Henderson (LIV), 107. Alexander-Arnold (LIV) – 79. Azpilicueta (CHE)

    Penaltový rozstřel:

    1. série:
    1:0   Roberto Firmino (LIV)
    1:1   Jorginho (CHE)
    2. série:
    2:1   Fabinho (LIV)
    2:2   Ross Barkley (CHE)
    3. série:
    3:2   Divock Origi (LIV)
    3:3   Mason Mount (CHE)
    4. série:
    4:3   Trent Alexander-Arnold (LIV)
    4:4   Emerson (CHE)
    5. série:
    5:4   Mohamed Salah (LIV)
    5:4   Tammy Abraham (CHE)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 11:6. Střely mimo: 4:9. Rohy: 8:7. Ofsajdy: 2:11. Fauly: 10:12.
    Liverpool FC: Adrián – Joe Gomez, Matip, V. van Dijk, Robertson (91. Alexander-Arnold) – Milner (64. Wijnaldum), Fabinho, Henderson (C) – Oxlade-Chamberlain (46. Firmino), M. Salah, Mané (103. Origi).
    Náhradníci: Kelleher – Alexander-Arnold, Brewster, Firmino, Lallana, Origi, Wijnaldum, Shaqiri.

    Chelsea FC: Arrizabalaga – Azpilicueta (C), K. Zouma, Christensen (85. Tomori), Emerson – Jorginho, Kanté, Kovačić (101. Barkley) – Pedro, Giroud (74. T. Abraham), Pulisic (74. Mount).
    Náhradníci: Caballero – T. Abraham, M. Alonso, Barkley, Batshuayi, Willian, Mount, Kenedy, Zappacosta, Tomori, Rüdiger.

    Rozhodčí: Frappartová – Nicolosiová (obě Fr.), O'Neillová (Ir.)
    thejrc.org