Celta Vigo – Real Madrid 1:3 (kon.) | Valencia – Real Sociedad 1:1 (kon.) | Mallorca – Eibar 2:1 (kon.)
Leganés – Osasuna 0:1 (kon.) | Villarreal – Granada 4:4 (kon.)
konec
RCD Mallorca
2:1 (1:0)
SD Eibar
Sobota 17.08.2019, 20:00 • Estadi de Son Moix, Palma • Španělská LaLiga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu prvního kola španělské LaLigy. Od dvaceti hodin se můžeme těšit na utkání mezi Mallorcou a Eibarem!
     
    RCD Mallorca

    Klub z Baleárských ostrovů prožívá hodně turbulentní období. Na přelomu druhého a třetího milénia skončil v nejvyšší soutěži dvakrát třetí. Ještě v roce 2010 skončil pátý, ale pak už začal jeho pokles, jenž v ročníku 2016/17 vyvrcholil pádem do třetí ligy. V té Mallorca ihned získala titul a ve druhé lize skončila jakožto nováček pátá, čímž si zajistila účast v play-off o postup do LaLigy. V prvním kole prošla po výsledcích 2:0 a 0:1 přes Albacete do poslední fáze, kde ji čekalo Deportivo La Coruňa. Mallorrca venku prohrála 0:2, nicméně díky heroickému výkonu v domácí odvetě a vítězství 3:0 slavila senzační postup.

    Hlavní kouč Vicente Moreno během krátké letní pauzy tým z Palmy hodně obměnil. Z posil vypíchnu Anteho Budimira z Crotone, Martina Valjenta z Verony, Aleksandara Trajkovského z Palerma, Pabla Chavarríu z Remeše, Lumora Agbenyenu ze Sportingu Lisabon, Alexe Alegriu z Realu Betis nebo Aleixe Febase z Realu Madrid.
     
    SD Eibar

    Baskický celek hrající na sedmitisícovém stadionku už dlouhodobě patří mezi nejprovinčnější týmy v LaLize. Prezidentka Amaia Gorostizaová se netají tím, že hlavním cílem pro každou sezónu je záchrana. Starosti spojené s bojem u sestupových vod se však Eibaru dlouhodobě vyhýbají. V minulé sezóně obhajoval vynikající deváté místo a s bilancí jedenácti výher, čtrnácti remíz a třinácti porážek obsadil příčku dvanáctou, ze které ztratil jen šest bodů na evropské poháry.

    Kouč José Luis Mendilibar se bude moci i ve startujícím ročníku spolehnout na služby velezkušeného brazilského útočníka Charlese, jenž před rokem překvapil čtrnácti góly. Totéž se nedá říct o Joanu Jordánovi, Pablu Herviasovi nebo Marcu Cucurellovi, kteří podepsali v Seville, Valladolidu a v Barceloně. Mezi nové akvizice patří například Takaši Inui z Realu Betis, Álvaro Tejero z Realu Madrid nebo Pedro Bigas z Las Palmas a Edu Expósito z Deportiva La Coruňa.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    RCD Mallorca: Reina – Sastre, Valjent, Raíllo, Agbenyenu – Rodríguez, Sevilla, Baba, Febas – Budimir, Lago Junior.
    Náhradníci: Parera – Alegría, Campos, Gámez, Chavarría, Sedlar, Trajkovski.

    SD Eibar: Dmitrović – R. Correa, P. Oliveira, Ramis, Tejero – León, S. Álvarez, Escalante, Orellana – Enrich, Kike García.
    Náhradníci: Y. Rodríguez – Arbilla, Bigas, De Blasis, Expósito, Quique, Inuj.

    Rozhodčí: M. M. López – J. M. Serrato, G. P. Ayuso.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují ve světle modrých, zatímco domácí v červenočerných dresech.
     
    4
    Mallorca právě vstřelila branku!
    Hned první zajímavější situace končí domácím gólem! DANI RODRÍGUEZ prokázal ve středovém kruhu vynikající zrychlení, na které obrana Eibaru nestihla zareagovat. Vzniklý únik už nezachránil ani brankář Dmitrović.
    4. Dani RODRÍGUEZ - 1:0
     
    6
    Pokračování ve hře se malinko odložilo. Na gólovou situaci se podrobně dívali sudí u videa, nicméně žádný prohřešek nenašli.
     
    8
    Další přímočarý postup Mallorcy. Daniel Rodríguez však promarnil příležitost poté, co k němu prošla nahrávka napříč malým vápnem. Střela z úhlu odkrytou branku minula.
     
    9
    Takovýto úvod zápasu si Eibar určitě nepředstavoval. Dmitrović musel rychle na zem proti prudké střele Laga Juniora. Následovat bude rohový kop.
     
    10
    Sevilla rozehrál na krátko a sledoval hlavičkový pokus Antonia Railla, kterému scházelo hodně razance i přesnosti.
     
    11
    Iván Ramis nakopl nohu Budumira. Počáteční tlak Mallorcy mohl pokračovat, jenže to by domácí nesměli zkazit rozehrávku ze středu hřiště.
     
    12
    Dmitrović vyběhl z pokutového území a odhlavičkoval míč jenom k jednomu z domácích, jehož unáhlený pokus o střelu do odkryté branky přes obranu Eibaru neprošel.
     
    13
    Znovu byl Marko Dmitrović. Tentokrát měl úkol ale ulehčený, protože v jeho blízkosti nebyl vůbec nikdo v červeném trikotu.
     
    14
    Joan Sastre bezprostředně po domácím vhazování fauloval Tejera. K překvapení všech za to byl napomenut žlutou kartou.
     
    15
    Další faul předvedl Dani Rodríguez. Eibar se může poprvé souvisleji usadit na útočné polovině.
     
    16
    Standardku z hloubi pole rozehrál Pedro León. Za hranicí vápna se k hlavičce dostal Iván Ramis, ale míč poslal jenom nad horní tyč.
     
    17
    Marko Dmitrović skvěle přečetl průnikovou přihrávku na Daniho Rodrígueze, znovu vyběhl z branky a byl u balónu jako první.
     
    18
    Nepřesný nákop z obrany Mallorcy letěl do ofsajdu. Míč pro hosty z Baskicka.
     
    19
    Pedro León z jedničky sklepl míč před Reinu. Žádného spoluhráče ve světle modrém dresu ale neobjevil.
     
    20
    Na konci dvacáté minuty se vše připravuje na druhý domácí roh.
     
    21
    Defenziva Eibaru odolala a centr kroutící se od branky odhlavičkovala hodně daleko od brankáře Dmitroviće.
     
    22
    Nakonec se kopalo i z druhé strany, ovšem centrovaný balón propadl přes všechny hráče do prostoru nikoho.
     
    23
    Až teď si mohou hosté definitivně oddechnout. Ziskem faulu na svou osobu se o to postaral Roberto Correa.
     
    24
    Hra je v poslední době hodně rozkouskovaná. Další faul byl ve středovém kruhu písknut Oliveirovi, který zezadu naložil vyskakujícímu Budimirovi.
     
    26
    Nepříjemnou situaci musí řešit hostující kapitán Iván Ramis, který má po jednom ze soubojů roztržené obočí. Na nějakou dobu si Eibar musí poradit v deseti.
     
    27
    Ošetření stopera Eibaru nakonec proběhlo velmi rychle. Domácí se během krátké přesilovky nestihli nastěhovat do pokutového území.
     
    29
    Už poněkolikáté za sebou Eibar odevzdal míč, aniž by stihl něco kloudného vymyslet. Hosté se naopak musí rychle vracet.
     
    30
    Hodně nepovedený centr z rohového kopu připravil Mallorcu o možnost vystrašit Dmitroviće. Mezitím se na lavičce Eibaru chystá první střídání.
     
    31
    Držení míče: 36% – 64%.
     
    32
    Střídání v týmu SD Eibar: ze hřiště odchází Gonzalo Escalante, přichází Eduardo Expósito.
     
    33
    Znovu hosté ztratili míč při pokusu o rychlejší přechodovou fázi. Manolo Reina vrátí balón zpět do středu hřiště.
     
    34
    Orellana se parádně prosmýkl mezi dvěma hráči a vřítil se do pokutového území. Centr posílal na Pedra Leóna, ale ten z nepříjemného záklonu neměl možnost hlavičku lépe umístit.
     
    35
    Velký boj o střed hřiště skončil faulem na Martina Valjenta. Sevilla pak nakopl míč za obranu a postaral se o zisk rohového kopu.
     
    36
    Od praporku poslal míč do ohně Salva Sevilla. Ramis odvrátil centr na nohu domácího hráče a ten z dálky nepropálil obranný val.
     
    37
    Eibar vyrazil do rychlého protiútoku, který se postupně úplně zastavil. Teď už je z toho dobývání zformované obrany.
     
    39
    Hosté se několikrát přesunuli zleva doprava a zase zpátky. Otevřít defenzivu Mallorcy se jim ale nepovedlo.
     
    40
    Moment překvapení přišel až s centrem na Orellanu, který vystřihl povedené nůžky, ale balón pod břevno o kousek nevtěsnal.
    40. Fabián Orellana (EIB)
     
    41
    Ante Budimir dostal vynikající průnikovou přihrávku. První dotek mu ale vůbec nevyšel a Oliveira zvládl odkopnout míč na roh, ze kterého už nic nebylo.
     
    43
    Opět je to zejména o marném hledání skulinky přes domácí obranu. Ta je perfektně zformovaná a nepouští přes sebe vůbec nic.
     
    44
    Pedro León opět vsadil na centr z pravé strany, který letěl k penaltovému bodu, nicméně dvojice nabíhajících spoluhráčů vystřelit nedokázala.
     
    45
    Nastavuje se jedna minutka.
     
    45+1
    Dani Rodríguez fantastickým obloučkem vysunul Laga Juniora, kterému Dmitrović dobře zmenšil úhel a nedal mu klid na zakončení. Navíc už byl máván ofsajd.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Dani Rodríguez připravil Mallorce snový vstup do nové sezóny. Domácí vedli už od čtvrté minuty a téměř po celý první poločas nedali Eibaru žádnou šanci na vyrovnání. Z hostující jedenáctky působí nejnebezpečnějším dojmem Orellana, který v jednom případě zahrozil nůžkami a jen těsně přestřelil branku hlídanou Manolem Reinou. Mnohem rušněji bylo na opačném konci hřiště, žádná z dalších sedmi domácích střel si cestu za Dmitrovićova záda ale nenašla.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí na nic nečekali a okamžitě se nahrnuli do útoku. Po pouhých deseti vteřinách si tak musel pro balón doskočit Marko Dmitrović.
     
    47
    Spousta soubojů ve středu pole vyústila v nedovolený zákrok na Aleixe Febase. Ten byl ústřední postavou v následné akci končící rohovým kopem.
     
    48
    Sevilla rozehrál na krátko s Rodríguezem, který z rohu velkého vápna hledal Valjenta. Ten šikovně poslal míč k zadní tyči a Raillovi scházelo málo k tomu, aby mohl uklidit míč do sítě.
     
    49
    Aktivní Orellana byl na levém okraji velkého vápna zdvojený. Rohový kop je asi maximum, co z nastalé situace mohl vytěžit.
     
    50
    Oba týmy zvládají bránění standardních situací na výbornou. I teď balón okamžitě putoval pryč z předbrankového prostoru.
     
    51
    Rozhodčí to na startu druhé půle rozhodně nemají jednoduché. Je to hodně soubojový zápas s obrovským počtem důrazných soubojů. Po jednom z nich mají hosté standardku z pravé strany.
     
    52
    Hlavičkáři Eibaru se ale opět neprosadili. Baskové se museli vrátit pro míč až k půlící čáře.
     
    53
    Teď už hosté ze vzduchu zahrozili! Po centru zprava hlavičkoval Sergio Enrich a Reina měl co dělat, aby konečky prstů vytěsnil balón nad břevno.
     
    54
    Podobná situace i u Dmitroviće, kde byla na rohový kop sražená hlavička Laga Juniora.
     
    55
    Centr zajímavě letěl na zadní tyč, kde si Antonio Raíllo malinko překážel s dalším spoluhráčem. Gólman Eibaru ve výsledku zasahovat nemusel.
     
    56
    Výkon Eibaru šel po změně stran výrazně nahoru. Důkazem budiž další získaný rohový kop po chycené šanci Orellany.
     
    57
    Eibar právě vstřelil branku!
    Hosté slaví vyrovnávající trefu na 1:1! Nebezpečné zakončení Kikeho Garcíi po centru zprava Reina vytáhl na tyč, jenže proti bezprostřední dorážce PAULA OLIVEIRY byl zcela bez šance.
    57. Paulo OLIVEIRA - 1:1
     
    59
    Znovu se gólová situace kontrolovala u videa. Na platnosti gólu se však nic nezmění, a tak půlhodinu před koncem začínáme de facto od nuly.
     
    60
    Hostům narostla křídla. Do vápna letěl další centr, ale Manolo Reina tentokrát žádné větší starosti řešit nemusel.
     
    61
    Držení míče: 33% – 67%.
     
    62
    Lago Junior fauloval u středového kruhu při snaze prodrat se k míči a vyrazit do rychlého brejku. Převaha Eibaru pokračuje.
     
    63
    Baskové tak dlouho kombinovali podél celé útočné poloviny, až z delší vzdálenosti hodně nepovedeně vystřelil Orellana.
     
    64
    Domácí kouč podrážděně reagoval na další odpískaný faul Laga Juniora. Hlavní sudí mu šel vysvětit, jak se má chovat, nicméně se to obešlo bez karetního napomenutí.
     
    65
    Teď už mohl Lago Junior natáhnout krok a vyrazit za obranu. Zprava to zkoušel na zadní tyč a jen o malý kousek přestřelil.
     
    65
    Střídání v týmu RCD Mallorca: ze hřiště odchází Ante Budimir, přichází Alex Alegría.
     
    67
    Valjent si ve vápně viditelně přidržel Kikeho Garcíu a zabránil mu vyskočit k hlavičce. Na odpískání penalty to ale nestačilo.
     
    68
    Domácí zaútočili po levé postranní čáře, kam vystoupil Paulo Oliveira a odkopl míč do zámezí. Eibar se díky tomu může zformovat.
     
    69
    Stopeři Eibaru na poslední chvíli zamezili dalšímu úniku. Po faulu Valjenta už se situace zcela uklidnila.
     
    70
    Roberto Correa se nezalekl velké rychlosti Laga Juniora a přinutil ho předkopnout si balón za koncovou čáru. Dmitrović vykopává.
     
    71
    Domácí fanoušci schovávají hlavu do dlaní! Lago Junior opět natáhl krok na levé straně a tentokrát výtečně odcentroval na Daniho Rodrígueze, jenž v dobré pozici přestřelil.
     
    73
    Sergio Álvarez se rozhodl zastavit rodící se brejk za každou cenu. Stažení Daniho Rodrígueze bylo podle očekávání odměněno žlutou kartou.
     
    74
    Střídání v týmu RCD Mallorca: ze hřiště odchází Aleix Febas, přichází Aleksandar Trajkovski.
     
    75
    Mallorca právě vstřelila branku!
    Nováček LaLigy si bere svůj náskok zpět! Joan Sastre zaútočil po pravé straně, ze které centroval před branku. Balón se snažil zachytit PAULO OLIVEIRA, jenže místo pořádného obranného zákroku ho nohou ztečoval mim dosah Marka Dmitroviće.
    75. Paulo OLIVEIRA vl. - 2:1
     
    76
    Střídání v týmu SD Eibar: ze hřiště odchází Sergi Enrich, přichází Quique.
     
    77
    Pro Oliveiru je to druhý dnešní zásah. Pyšný na něj ale nebude, Eibar má jen čtvrthodinu na gólovou odpověď.
     
    78
    Hosté se ihned usadili na útočné polovině. Po autovém vhazování z křídelního prostoru budou navrch kopat standardku.
     
    79
    Sergio Álvarez se marně natahoval za přetaženým centrem. Ještě předtím, než míč opustil hřiště, mu byl odpískán útočný faul.
     
    81
    Mallorca se nenechala zatlačit k vlastní brance a díky vysunuté obranné linii nutila hosty neškodně kombinovat ve velké vzdálenosti od Manola Reiny.
     
    82
    Trajkovski po výpadu Sastreho prodlužoval centr k vzdálenější tyči. Lago Junior tečovaný míč nedostihl, nicméně se bude pokračovat rohovým kopem.
     
    82
    Do odraženého míče se z nějakých jednadvaceti metrů razantně opřel Dani Rodríguez, ovšem rozměry Dmitrovićovy branky mu byly malé.
     
    83
    Střídání v týmu SD Eibar: ze hřiště odchází Roberto Correa, přichází Pablo De Blasis.
     
    84
    Zadní řady Eibaru už začínají být hodně otevřené. Jeden z rodících se protiútoků teď přesto zvládly přerušit.
     
    85
    Nově příchozí De Blasis nedokázal odcentrovat z okraje velkého vápna. Domácí rychle otočili hru a byl to neúnavný Lago Junior, který ranou z dvaceti metrů o kousek minul krajní tyč.
     
    86
    Střídání v týmu RCD Mallorca: ze hřiště odchází Joan Sastre, přichází Xisco Campos.
     
    87
    Tejero na půlící čáře sáhl po Danim Rodríguezovi, který svižným tempem přecházel do útočné fáze. Sudí Melero neváhal a vytasil žlutou kartu.
     
    88
    Žlutou kartu viděl i Fabián Orellana. Z obou stran už je koncovka zápasu hodně nervózní.
     
    88
    Kombinace na malém prostoru po autovém vhazování Mallorce nevyšla. Jedna z přihrávek šla do autu a Dmitrović rychle rozehrává.
     
    89
    Orellana si narazil se spoluhráčem, ale pak zkazil přenesení na pravou stranu. Odkop z hranice malého vápna si vyzkouší i Manolo Reina.
     
    90
    Paulo Oliveira se nepříjemně střetl s hlavou Alexe Alegríi. Oba hráči se skáceli k zemi a sudí rychle volá na pomoc doktory.
     
    90+1
    Nastavují se tři minuty. Minimálně v první z nich se hrát ale nebude, takže to ve skutečnosti bude o něco více.
     
    90+2
    Oliveira musel kvůli zraněnému nosu opustit hřiště. Eibar tak má o něco stíženou pozici při závěrečném tlaku.
     
    90+3
    A zase se nehraje. Kvůli údajné bolístce na noze si ošetření vynutil pracovitý defenzivní záložník Iddrisu Baba.
     
    90+4
    Publikum se vehementně dožaduje závěrečného hvizdu. Hra pokračuje, nicméně Mallorca se dostala k několika osvobozujícím odkopům.
     
    90+5
    Po odmávaném ofsajdu už to vypadá s šancemi Eibaru hodně bledě. Manolo Reina nakopne balón až na druhý konec hřiště.
     
    90+5
    Ještě jedna žlutá karta. Za úmyslné zdržování si o ni řekl domácí záložník Salva Sevilla.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Souboj Mallorcy s Eibarem přinesl hodně nervózní bitvu s minimem situací, při kterých by patnáct tisícovek fanoušků vstávalo ze sedaček. Přesto padly tři góly, na ten první od Daniho Rodrígueze Eibar dokázal odpovědět ze standardní situace, nicméně Oliveira svůj přesný zásah později znegoval vlastencem na druhé straně. Ligový nováček svůj těsný náskok už ubránil a vstupuje tak do sezóny cenným vítězstvím.
     
    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 5:6. Střely mimo: 10:6. Rohy: 9:3. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 13:14.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (21:59:36)

    Michal Břuchanský

    Branky: 4. Rodríguez (Febas), 75. P. Oliveira (vla.) – 57. P. Oliveira

    Karty:   14. Sastre (MLR), 90+5. Sevilla (MLR) – 73. S. Álvarez (EIB), 87. Tejero (EIB), 88. Orellana (EIB)


    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 5:6. Střely mimo: 10:6. Rohy: 9:3. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 13:14.
    RCD Mallorca: Reina – Sastre (86. Campos), Valjent, Raíllo, Agbenyenu – Rodríguez, Sevilla, Baba, Febas (74. Trajkovski) – Budimir (65. Alegría), Lago Junior.
    Náhradníci: Parera – Alegría, Campos, Gámez, Chavarría, Sedlar, Trajkovski.

    SD Eibar: Dmitrović – R. Correa (83. De Blasis), P. Oliveira, Ramis, Tejero – León, S. Álvarez, Escalante (32. Expósito), Orellana – Enrich (76. Quique), Kike García.
    Náhradníci: Y. Rodríguez – Arbilla, Bigas, De Blasis, Expósito, Quique, Inuj.

    Rozhodčí: M. M. López – J. M. Serrato, G. P. Ayuso

    Diváci: 15 127
    thejrc.org