W. Brémy – Düsseldorf 1:3 (kon.) | Dortmund – Augsburg 5:1 (kon.) | Freiburg – Mohuč 3:0 (kon.)
Leverkusen – Paderborn 3:2 (kon.) | Wolfsburg – Kolín nad Rýnem 2:1 (kon.) | Mönchengladbach – Schalke 0:0 (kon.)
konec
Borussia Mönchengladbach
0:0 (0:0)
FC Schalke 04
Sobota 17.08.2019, 18:30 • Borussia-Park, Mönchengladbach • Německá Bundesliga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Německá Bundesliga má na programu zápasy prvního kola, my budeme společně sledovat souboj mezi Borussia Mönchengladbach a FC Schalke 04.
     
    Borussia Mönchengladbach

    Fotbalisté Mönchengladbach se i v loňském ročníku prezentovali velice povedenou hrou, která měla za výsledek pátou pozici, což přinese skupinovou fázi Evropské ligy. Situace mohla být ještě o poznání radostnější, avšak Borussii nakonec scházely na čtvrtou pozici tři body. Mönchengladbach zpackal koncovku sezony, v posledních pěti zápasech hned třikrát prohrál, díky čemuž přišel o šanci zahrát si Ligu mistrů. Mönchengladbach zvládl povinnost v rámci domácího poháru, v souboji proti Sandhausenu nakonec padla pouze jedna branka, avšak ta posunula bundesligový celek do dalšího kola.
     
    FC Schalke 04

    Na opačné straně stojí nevyzpytatelné Schalke, které stále marně hledá výsledkovou formu. Ani minulá sezona nebyla vůbec povedená, hostující tým tohoto zápasu nakonec obsadil čtrnáctou pozici, přičemž náskok na barážovou příčku byl pouze čtyřbodový. Schalke za celou sezonu vyhrálo pouze v osmi případech, navíc hned sedmnáct zápasů přineslo nepříznivý výsledek. Také Schalke se pochopitelně dostalo do druhého kola domácího poháru, v tom prvním zajíždělo na půdu Asselu, kde si celkem zastřílelo. Konečným výsledkem byl stav 5:0, což přineslo celkem snadnou cestičku do druhého kola.
     
    Úvodní sestavy:

    Borussia Mönchengladbach: Sommer (C) – Jantschke, Ginter, Elvedi, Wendt – Bénes, Zakaria, Neuhaus – Thuram, Embolo, Pléa.
    Náhradníci: Sippel – Beyer, Bennetts, Herrmann, Johnson, Raffael, Traoré.

    FC Schalke 04: Nübel (C) – Kenny, Stambouli, Nastasić, Oczipka – McKennie, Mascarell, D. Caligiuri, Harít – Raman, Burgstaller.
    Náhradníci: Langer – Kutucu, Mercan, Reese, Skrzybski, Sané.

    Rozhodčí: Brych – Henschel, Lupp.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali domácí, kteří budou hrát zprava doleva.
     
    3
    Hned v úvodu zápasu se na pravou stranu dostával domácí Thuram, který se daleko nedostal. Následně si nedovoleným zákrokem pomohl napadající Lainer.
     
    4
    Na opačné straně přišlo na řadu autové vhazování z pravé strany, které si vzal na starost Kenny. Jeho nahrávka směřovala na Caligiuriho, jenž narazil do Elvediho.
     
    5
    Poprvé se k míči dostal také brankář Sommer, který konstruktivně roztáhl hru do strany, kde se nacházel Wendt, jenž ještě posílal nahrávku na Embola.
     
    6
    Zakaria se sice dostal k míči, avšak hlavní sudí přeci jenom uviděl nedovolený zákrok. Na zemi se ocitl Mascarell, který před malým momentem zariskoval.
     
    7
    Borussia opět kombinovala u svého pokutového území, přičemž se o rozehrávku staral brankář Sommer, který si nakonec vybral volného Bénese.
     
    8
    Kenny si seběhl na pravé křídlo, odkud posílal do pokutového území přízemní nabídku, do které vložil kopačku Raman. Výsledkem je nepovedená střela.
     
    9
    Lainer se musel vracet k odraženému míči, který raději poslal do moci brankáře Sommera. Ten pro změnu okamžitě odkopl k postranní lajně.
     
    10
    Před malým momentem aktivně napadal rozehrávku soupeře Harít, který se nakonec k míči nedostal. Místo toho domácí rozjeli další dlouhou kombinaci.
     
    11
    Sommer je v úvodu prvního poločasu zatím hodně často u balónu, před malým momentem rovněž vypomohl s rozehrávkou, kterou poslal na Gintera.
     
    12
    Následně se na vlastní polovinu vrátil také Bénes, který posléze úspěšně přenesl hru na pravou stranu, kde si Lainer dokázal obhodit jednoho z protihráčů.
     
    13
    Avšak poté přišel na řadu hodně nepovedený centr, který přistál pouze u Nastasiće. Aby toho nebylo málo, tak byla domácím poskytnuta výhoda.
     
    14
    Pléa si seběhl na levé křídlo, odkud okamžitě centroval do pokutového území, kde si na padající míč naskakoval Thuram, kterému se nepovedlo zamířit přesně.
     
    15
    Schalke se svižným způsobem dostalo na druhou polovinu, kde Kenny obstaral autové vhazování z pravé strany, které raději poslal až na Stambouliho.
     
    15
    Žlutou kartu dostává Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach).
     
    16
    Pléa se v pokutovém území poroučel k zemi, avšak dle sudího v tom nebyl nedovolený zákrok. Naopak se pokračuje ve hře, domácí budou vhazovat.
     
    16
    Žlutou kartu dostává Benjamin Stambouli (FC Schalke 04).
     
    21
    Sommer se opět zapojil do kombinace svého celku, přičemž opětovně hledal volného Wendta. Druhý jmenovaný se s míčem dostal na druhou stranu.
     
    22
    Do pokutového území si seběhl domácí Thuram, který se okamžitě snažil procedit míč do malého vápna, avšak jeho pokus narazil pouze do Nastasiće.
     
    23
    Prapodivným řešením to před malým momentem zkoušel Wendt, jehož nepochopitelný odkop pochopitelně nebyl přesný. Nübel bude rozehrávat.
     
    24
    Kus práce odvedl Zakaria, který se dostal kolem dvojice protihráčů, načež si nedovoleně počínal Burgstaller. Hlavní sudí začíná tento zápas hrubě nezvládat.
     
    25
    S míčem si zahrál také hostující brankář Nübel, který celkem dlouho váhal s rozehrávkou. Nakonec přišel na řadu odkop do strany, který byl ale nepřesný.
     
    26
    Hlavní sudí si všiml dalšího nedovoleného zákroku, na vlastní polovině byl pozdě v souboji domácí Elvedi. Následná standardní situace nebyla nebezpečná.
     
    27
    Máme za sebou úvodní dvacetiminutovku, která nám zatím žádnou branku nepřinesla. Sledujeme hodně bojovnou podívanou, jenž nabízí hodně faulů.
     
    28
    Napadající Thuram nakonec donutil Stambouliho ke zpětné nahrávce až na brankáře Nübela, který v tomto případě dokázal napravit své předchozí zaváhání.
     
    29
    To jsou věci. Sám na branku se totiž hnal Raman, který se naprosto ukvapil a svoje zakončení poslal daleko vedle branky. To bylo hodně zvláštní řešení akce.
    29. Raman selhal v šanci.
     
    30
    Caligiuri přenechal autové vhazování McKenniemu, který to zkoušel dalekonosným hodem až do malého vápna, kam si pro padající míč vyběhl Sommer.
     
    31
    Po delší době se také domácí celek dostal ke střeleckému pokusu. Ze zajímavé pozice to zkoušel Bénes, který nakonec našel pouze rukavice brankáře.
     
    36
    Neuhaus nyní naprosto zbytečně uspěchal akci svého celku, přičemž kolmici poslal mimo dosah Thurama. K míči se jako první dostal brankář Nübel.
     
    37
    Před vlastním pokutovém územím se povedlo zasáhnout hostujícímu Mascarellovi, který zablokoval nahrávku za cenu autu, o který se postaral soupeř.
     
    38
    Borussia si přeci jenom vybojovala rohový kop. Z pravé strany ho rozehrál Neuhaus, jeho nadýchaný bochánek nakonec přeletěl kompletně celou šestnáctku.
     
    39
    Schalke se před malým momentem dožadovalo pokutového kopu, avšak ani tentokráte se penalta kopat nebude. Naopak Sommer vyhodil míč do strany.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.
     
    41
    Hra se celkem rychle přemístila na polovinu domácích, kde se o autové vhazování postaral Kenny. Po jeho přihrávce si čistě pomohl domácí Bénes.
     
    42
    Mönchengladbach zahrával další rohový kop, i tentokráte z pravé strany. Jeho centr se snášel k přední tyči, kde za sebe prodlužoval pozorný Oczipka.
     
    44
    Najednou se nám tu rýsoval rychlý protiútok, který nebyl vyřešen zrovna nejlépe. Harít totiž celou akci zabrzdil, jeho celek se nedostal ani k zakončení.
     
    45
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který nám žádnou branku nepřinesl. Sledovali jsme hodně bojovnou podívanou, jenž přinášela celou řadu nedovolených zákroků. I přesto byla o něco aktivnější Borussia, která se ale do žádné vyložené šance nedostala, lepší náznaky šancí měl její dnešní soupeř, tedy Schalke.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost hosté, kteří budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu se Borussia dlouho držela na vlastní polovině, přičemž se k míči dostal také brankář Sommer, jenž se postaral o rozehru.
     
    49
    O přihrávku si u postranní lajny řekl hostující Oczipka, který se ještě snažil spolupracovat s vedle stojícím Ramanem, kterého bleskově dostoupil Ginter.
     
    50
    Hrací předmět opět zaplul pouze ven z hrací plochy, což přineslo autové vhazování pro Schalke. Po něm chyboval Oczipka, který trefil pouze protihráče.
     
    51
    To vedlo k rychlému protiútoku, po kterém se do zakončení dostal Embolo, jenž z těžké pozice mířil vysoko nad. Nübel tak nemusel vůbec zasahovat.
     
    52
    Chvíli se nehrálo, neboť na hrací plochu zamířil lékařský personál, který si vzal jednoho z hráčů do péče. Na nic vážného to nevypadá, střídat se tak nebude.
     
    53
    Mönchengladbach si ale vybojoval rohový kop z levé strany. Míč se snášel směrem od branky, na hranici malého vápna si naskakoval Zakaria, jenž nezakončil.
     
    54
    S míčem si opět zahrál domácí brankář Sommer, který ho pouze přeposlal na vedle stojícího Gintera. Schalke v tomto okamžiku čeká na chybu soupeře.
     
    55
    Hezká akce hostů nakonec skončila na nepovedené finální fázi, přičemž Raman našel pouze nohu Gintera. Na druhé straně zasahoval obránce Oczipka.
     
    56
    Pléa si to drzým způsobem namířil až do pokutového území, kde to zkoušel pádem na zemi. Posléze hosté chybovali, do šance se dostal Pléa, jenž trefil pouze tyč.
    56. Pléa trefil pouze tyč.
     
    57
    Žlutou kartu dostává László Bénes (Borussia Mönchengladbach).
     
    58
    Před malým momentem přišel na řadu další nedovolený zákrok, tentokráte ze strany domácího celku. Následovat bude standardní situace z velké vzdálenosti.
     
    59
    Schalke se na delší dobu usadilo kolem pokutového území soupeře, přičemž po zablokovaném centru přijde na řadu rohový kop, který obstará Oczipka.
     
    60
    Vzdušná nabídka se snášela k hranici malého vápna, kde se nejvýše do vzduchu dostal domácí Neuhaus, který razantní hlavičkou poslal míč z vápna.
     
    61
    I tak si hosté vybojovali další rohový kop, tentokráte z opačné strany. Navíc si rozehrávku vzal na starost Caligiuri, který pro změnu našel náruč brankáře.
     
    62
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry, na první branku tohoto zápasu stále čekáme. Také v úvodu druhého poločasu sledujeme vyrovnanou podívanou.
     
    63
    Žlutou kartu dostává Daniel Caligiuri (FC Schalke 04).
     
    63
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach: ze hřiště odchází Florian Neuhaus, přichází Fabian Johnson.
     
    64
    K pokutovému území zavítal také střídající Johnson, který celkem dlouho hledal vhodného adresáta přihrávky, načež se mu nabídl volný kolega Zakaria.
     
    69
    K levé autové lajně si sbíhal domácí Pléa, který si nakonec dle sudího nepomáhal rukama. To se pochopitelně nelíbilo Kennymu, jenž se rozčiloval.
     
    70
    Wendt se rozhodl podpořit své útočné spoluhráče, na levém křídle se dostal k centru do malého vápna, avšak ten zamířil přímo do rukavic brankáře Nübela.
     
    71
    Následně Lainer vhazoval podél autové lajny, avšak Embolo se hlavičkového souboje vůbec neúčastnil. Místo toho domácí přišli o hrací předmět.
     
    72
    Mönchengladbach měl k dispozici zajímavou standardku. Bénes to pochopitelně zkoušel přímo na branku, avšak brankář Nübel byl opět pozorný.
     
    73
    Zničehonic mohl na druhém pólu hrací plochy udeřit Burgstaller, který zkoušel své štěstí z velkého úhlu, avšak projektil se stočil daleko vedle branky.
     
    74
    Střídání v týmu FC Schalke 04: ze hřiště odchází Benito Raman, přichází Fabian Reese.
     
    75
    Pohybem si řekl o přihrávku Wendt, avšak Elvedi jeho náběh naprosto ignoroval. Místo toho byla k vidění kolmice pro Thurama, který faul nevybojoval.
     
    76
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach: ze hřiště odchází Breel Embolo, přichází Raffael.
     
    77
    Chvíli se nehrálo, neboť na zemi zůstal ležet jeden z hostujících hráčů, který si vyžádal ošetření. Tato prodleva se jistě započítá do nastaveného času.
     
    78
    Do palebné pozice se dostal hostující Harít, který se pokoušel zaskočit domácího brankáře, avšak na poslední chvíli vložil do střely kopačku Elvedi.
     
    79
    Střídající Raffael mohl ihned po svém příchodu na hrací plochu skórovat, jeho tvrdá rána levou nohou byla přesná, avšak na Nübela nakonec nestačila.
     
    82
    Střídání v týmu Borussia Mönchengladbach: ze hřiště odchází Marcus Thuram, přichází Ibrahima Traoré.
     
    83
    Lainer si opět vzal na starost provedení autového vhazování z pravé strany. Jeho nabídka směřovala na střídajícího Traorého, který vybojoval další aut.
     
    84
    Opět se chvíli nehrálo, zdravotní problémy měl totiž hostující brankář Nübel, který by měl tento zápas dochytat. Borussia tak bude opět vhazovat.
     
    85
    Střídání v týmu FC Schalke 04: ze hřiště odchází Weston McKennie, přichází Salif Sané.
     
    86
    Ginter si nechtěl komplikovat život, naopak vyprodukoval zpětnou nahrávku až na kopačku brankáře Sommera, který pro změnu oslovil volného Elvediho.
     
    87
    Do konce zápasu zbývá něco málo kolem pěti minut, diváci stále netrpělivě čekají na první branku, nicméně poslední minuty nejsou moc pohledné.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby. Ještě můžeme počítat s nastaveným časem, odhadem se bude nastavovat pět minut.
     
    89
    Žlutou kartu dostává Stefan Lainer (Borussia Mönchengladbach).
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o čtyři minuty.
     
    90+2
    Bénes mohl dnešní utkání rozhodnout, přičemž se dostal k hranici pokutového území, odkud levačkou vypálil skutečně hodně vysoko nad branku.
     
    90+3
    Pomalu a jistě to vypadá, že se žádné branky nedočkáme. Také Schalke se pokusilo zazlobit, avšak sudí nechává pokračovat ve hře.
     
    90+3
    Střídání v týmu FC Schalke 04: ze hřiště odchází Amín Harít, přichází Münir Mercan.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec žádnou branku nepřineslo, utkání tak končí bezbrankovým výsledkem. Ani druhý poločas nebyl z hlediska atraktivity zrovna záživný, k vidění byla celá řada osobních soubojů, avšak o něco nebezpečnější byla domácí Borussia, jenž měla problémy s přechodem do útoku. To samé se dá říct také o herním projevu Schalke, které bylo směrem dopředu téměř bezzubé.
     
    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 6:5. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 8:10. (20:23:12)

    David Suchý

    Branky:

    Karty:   15. Neuhaus (MNC), 57. Bénes (MNC), 89. Lainer (MNC) – 16. Stambouli (SCH), 63. D. Caligiuri (SCH)


    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 6:5. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 8:10.
    Borussia Mönchengladbach: Sommer (C) – Lainer, Ginter, Elvedi, Wendt – Bénes, Zakaria, Neuhaus (63. Johnson) – Thuram (82. Traoré), Embolo (76. Raffael), Pléa.
    Náhradníci: Sippel – Beyer, Bennetts, Herrmann, Johnson, Raffael, Traoré, Hercog.

    FC Schalke 04: Nübel (C) – Kenny, Stambouli, Nastasić, Oczipka – McKennie (85. Sané), Mascarell, D. Caligiuri, Harít (90+3. Mercan) – Raman (74. Reese), Burgstaller.
    Náhradníci: Langer – Kutucu, Mercan, Reese, Skrzybski, Sané.

    Rozhodčí: Brych – Henschel, Lupp
    thejrc.org