Śląsk – Cracovia 2:1 (kon.) | Arka – Lech Poznaň 0:0 (kon.) | Jagiellonia – Zabrze 3:1 (kon.)
konec
Jagiellonia Białystok
3:1 (2:0)
Górnik Zabrze
Sobota 17.08.2019, 20:00 • Stadion Miejski, Białystok • Polská Ekstraklasa • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Máme za sebou 5. kolo mezi Jagiellonií Bialystok a Górnikem Zabrze. Celé utkání odstartovalo velkými šancemi, z nichž byla proměněna ta domácích. V 5. minutě zužitkoval standartní situaci Ivan Runje, když hezkou hlavičkou překonal brankáře Chudého. Stejně jak byl gól vstřelen na začátku prvního poločasu, tak na opačném konci v závěru úvodní půle padla branka další. Střelcem se stal Bartosz Bida, který dokázal doklepnout míč do prázdné sítě tehdy, když český gólman vyrazil střelu jiného útočníka před sebe, což se stalo jeho týmu osudné. Běžela 58. minuta a hosté konečně zužitkovali svou aktivitu. Gól to byl hodně zvláštní, neboť se od nohy obránce domácích odrazil do hlavy Lukasze Wolsztynskiho, který jej trochu nevědomky dopravil do brány. Poslední čtvrtý gól patřil domácímu Bialystoku vsítěný v 71. minutě Jesusem Imazem. Tento útočník si řekl o pas přesně do středu vápna, kde stál a krásnou střelou propálil vše co mu stálo před sebou.

    Děkuji za pozornost, to je ode mě vše. (22:14:29)
     
    90+4
    V závěru se už jen odehrála standartka domácích, po které následovalo instantní zapískání sudího. Konec utkání.
     
    90+3
    Přichází další faul, po kterém leží na zemi domácí Romančuk, jenž pro změnu dostal ránu do hlavy.
     
    90+2
    Ve středu hřiště se střetli dva hráči. Nejvíce to odnesl Kwiecien, který okusil štulpny soupeře na své holeni.
     
    90+1
    Nastavují se 3 minuty nad rámec hrací doby.
     
    90
    Hostům tentokrát kontr nevyšel a míč teď kontrolují hráči Bialystoku.
     
    89
    Nyní se v hlavičkovém souboji střetl Arsenič s Janzou a oba zůstali ležet na trávníku. Nic vážného to nejspíš nebude, jelikož jsou již na nohách.
     
    88
    Střídání v týmu Górnik Zabrze: ze hřiště odchází Łukasz Wolsztyński, přichází Piotr Krawczyk.
     
    85
    Po faulu domácích přišla na řadu standartka, kterou si vzal Manneh. Míč byl však odražen před vápno, kde stál Wolsztynski a jenž se také pokoušel bombou propálit před ním stojící hejno hráčů. K jeho smůle netrefil prostor mezi třemi tyčemi.
     
    85
    Bartosz Kviecień dostává žlutou kartu.
    84.
     
    84
    Nyní byla vymyšlena obráncem hostů vynikající přihrávka přes všechny hráče na Zapolnika, který nebyl v ofsajdu, objevil se tváří v tvář gólmanovi, ale svojí šanci zmařil střelou nad břevno.
     
    81
    Běží posledních 10 minut a s hosty to i přes jejich větší aktivitu vypadá poněkud bledě.
     
    80
    Defenzíva hostů zůstala na pozoru a letící míč dostala pryč z pokutového území.
     
    79
    Obránce Zabrze Janza si stěžoval u levého praporku u jeho brány na potíže s nohou. Už je však nejspíš v pořádku a domácí můžou provést další centr od praporku.
     
    78
    Po centru od praporku se k žádnému nebezpečí neschylovalo. To na druhé straně se zrodil únik Angula, který šel sám na brankáře. Výborně ho však doběhl obránce domácích a ještě před vápnem jej obral o míč. Angolo se ještě snažil spadnout a vymodlit si penaltu, ale při pozdějším zjištění, že šlo dokonce ještě o ofsajd taková myšlenka nepřipadá v úvahu.
     
    77
    Mateusz Matras získává za nedovolený zákrok žlutou kartu.
     
    76
    Matras teď v hlavičkovém souboji trefil soupeře Kwieciena nepříjemně loktem.
    75.
     
    75
    Górnik Zabrze se hezkou kombinaci dostali do vápna soupeře, v němž jeden z útočníků dokonce vstřelil gól. Střelec branky si byl však stejně jako pomezní rozhodčí vědom ofsajdu, ve kterém se objevil. Branka neplatí.
     
    73
    Útočný faul Jagiellonie Bialystok znamená přisouzený míč pro jejich oponenty. Míč si bere český gólman Chudý a zahrává odkop do brány.
    71. Jesus Balleste Imaz (JAG) - 3:1
     
    71
    Jagiellonia právě vstřelila branku!
    GÓÓL! Domácí odskakují zpět do dvoubrankového vedení! Mezi střelce branky se zapisuje JESUS IMAZ, který obdržel přesnou přihrávku před hranici vápna a prudkou střelou překonal gólmana Chudého!
     
    71
    Střídání v týmu Górnik Zabrze: ze hřiště odchází Daniel Ściślak, přichází Alasama Manneh.
     
    68
    Nyní byl spáchán nedovolený zákrok na hráče domácích. Po výhodě zisku míče se díky pár nepřesnostem ujali hosté míče zpět.
     
    66
    Střídání v týmu Jagiellonia Białystok: ze hřiště odchází Bartosz Bida, přichází Patryk Klimala.
     
    64
    Rohový kop Zabrze nebezpečí nevytvořil, ale centr do před brankového prostoru následně ano. Jeden z hráčů se objevil za obranou, kde zkoušel hlavičkou překonat brankáře, ale ta mířila až moc vysoko.
     
    63
    Ani tohle jim nevyšlo. Místo toho se k balónu dostali domácí, kteří se mohli dostat k odraženému míči a jít sami na brankáře. Gólman Chudý však včasně vyběhl a uklidil balón do autu.
     
    62
    Po nevydařené standartce je tu rohový kop Górniku.
     
    61
    Žlutá karta pro domácího útočníka Košťála, který po nevydařeném obrání soupeře o míč zvolil zatáhnutí za dres, což se mu stalo osudným.
     
    58
    Górnik Zabrze právě vstřelil branku!
    A je sníženo! Tak jak měli hosté smůlu před pár vteřinami, tak si teď vybrali větší porci štěstí! Gólovka začala po levé straně odkud Bochniewicz přizemním pasem trefil obránce domácích, od kterého se míč odrazil do hlavy LUKASZE WOLSZTYNSKIHO a od ní přímo do sítě!
    Łukasz Wolsztyński (GOR) - 2:1
    57.
     
    57
    Hosté musejí znovu sklopit hlavu! Jejich další akce se opět slibně vyvíjela, ale po centru před bránu odhlavičkoval hráč Zabrze pouze do rukavic Weglarze, jenž předvedl výborný zákrok.
     
    56
    Český hráč Pospíšil předvedl dobrý nákop od praporku, na který si naskočil jeden z jeho spoluhráčů v poli a hlavičkou prověřil protějšího gólmana.
     
    55
    Nyní byla defenzíva Zabrze nucena zahrán míč do zámezí, což znamená další rohový kop pro Jagiellonii. Balón se bere Pospíšil.
     
    54
    Po dlouhé době se do kontru hnali také domácí, ale při zpracování míče v levé časti na polovině hostů míč ztratili.
     
    53
    Téměř identická akce. Hosté zahráli centr na spoluhráče v útočné šestnáctce, který se zmohl na pomalou hlavičku, s kterou neměl gólman Weglarz žádný problém.
     
    51
    Angulo si vytvořil náběh, do kterého mu míč nasměroval Matras. Ten však balón odhlavičkoval do zázemí.
     
    50
    Standartní situace byla zlikvidovaná dobrou defenzivní činností domácí Jagiellonie.
     
    49
    Hráči v černých dresech pokračuji ve své aktivitě. Vzápětí byl odpískán faul, kterého se dopustil domácí Romančuk. Zabrze má možnost ohrozit bránu ze standartky.
     
    48
    Hosté si vyzkoušeli útok, ale jeden z obránců domácích jim akci zatrhl dobrým vystižením přihrávky.
     
    47
    S míčem do kontaktu se teď dostali v rámci pár sekund oba dnešní brankáři.
     
    46
    Střídání v týmu Górnik Zabrze: ze hřiště odchází David Kopacz, přichází Kamil Zapolnik.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou úvodních 45 minut tohoto klání. Za první půli jsme mohli být svědky hned dvou gólů, které oba jdou ve prospěch pro domácí Jagiellonii. Ten první se zrodil už v 5. minutě, kdy byla zahrávaná standartka. Ivan Runje si našel centr a míč po krásné rybičce dopravil do brány. Utkání se dále neslo v dost divokém tempu. Akce střídala akci a možností vstřelit další gól bylo nespočet. Přišlo pětiminutové nastavení a v něm centr k levé tyči odkud přišly dvě střely. Ta první byla vyražena českým gólmanem, ale druhá byla již do prázdné brány a tedy neomylná.

    Druhý poločas začne za zhruba 10 minut.
     
    45+5
    První poločas skončil.
    45+5. Bartosz Bida (JAG) - 2:0
     
    45+5
    Jagiellonia právě vstřelila branku!
    Domácí odskakují do dvoubrankového vedení! Začal to rohovým kopem, který domácím nevyšel. Následně si míč našel Wojcicki, který nacentroval míč k levé tyči, kde se o střelu z voleje pokoušel Imaz. Ten však neuspěl, jelikož ho výborným zákrokem vychytal Chudý. Balón se následně odrazil tak nešťastně pro českého brankáře, že neměl útočník BARTOSZ BIDA žádnou velkou práci k dopravení lopty do branky!
     
    45+4
    Domácí celek sehrál velmi hezkou kombinaci, po které následuje rohový kop.
     
    45+2
    Wolsztynski měl na kopačce dobrou myšlenku, jak poslat míč za obranu domácích na Angula, ale zakročil obránce, jenž přihrávce zamezil.
     
    45+1
    Rozhodčí právem nastavuje 5 minut nad rámec hrací doby prvního poločasu!
     
    45
    Dvojice Imaz a Bida vytvořila pro domácí tým dobrou akci. Po hezké kombinaci byl míč poslán před bránu, kde však nikdo nestál. Následně se míče zmocnil Pospíšil, ale jeho střela bránu vůbec neohrozila.
     
    44
    Útočník Bida byl pobízen dobře myšleným pasem, ale ten byl moc prudký. Dříve k míči se tak dostal obránce Janza, jenž balón odkopl za autovou čáru.
     
    42
    V utkání se zatím rozhodně nemůže nikdo nudit. Gólman Weglarz nyní uklidňuje divokých pár minut odkopem od brány.
     
    41
    Této akci však předcházel vzdušný souboj mezi brankářem Jagiellonie, Arseničem a útočníkem hostů, při němž došlo ke zranění druhého jmenovaného.
     
    40
    Další možnost k vstřelení gólu! Tentokrát se zrodila akce na druhé straně kde zakončoval do prázdné brány útočník Górniku, ale na brankovou čáru se postavil jeden z hráčů Bialystoku a hlavičkou míč hrdinsky vyrazil!
     
    38
    Velká šance v níž se objevil útočník Bida! Domácí se vydali na útok, ale nevyšla jim přihrávka právě na Bidu. Míč tak měl v držení obránce hostů, který přihrával svému gólmanovi, ale střelou, kterou Bida dokázal doběhnout. Jeho následná střela z blízkosti skončila ve vnější síti.
     
    36
    Je pískán další faul proti domácím. Zabrze tak znovu získává míč.
     
    34
    Zabrze výborně vystihlo myšlenku domácích a při zisku míče vyrazilo do přečíslení. Balón se posunul na Angula, kterého perfektním skluzem obral Arsenič.
     
    32
    Chybělo málo a Górnik mohl srovnat! Na dobře mířený centr si naběhl jeden z útočníků a lehce nohou míč ztečoval napříč bráně domácích. Gólman Weglarz stál na dobrém místě a míč tak chytil ještě před překročením brankové čáry.
     
    31
    Prozatimní střelec jediné branky Ivan Runje je potrestán žlutou kartou za držení soupeře. Zabrze získává standartku.
     
    30
    Jagiellonia se dostala do vápna soupeře, ve kterém však nic nepředvedla. Hosté si s nebezpečím poradili a míč odklidili do bezpečí.
     
    29
    Obránce Janza se po vyražení míče brankářem Weglarzem dostal balónu a vyzkoušel skákavý balón usměrnit do brány. To se mu však vůbec nepovedlo, jeho střela skončila hodně vysoko nad břevnem.
     
    28
    Hosté po obdrženém gólu chtějí rychle vyrovnat, což je vidět na jejich dosavadní hře. V utkání jsou aktivnější.
    27.
     
    27
    Další přerušení hry a s ním další ošetření.
     
    25
    Velká příležitost pro Zabrze, ale sudí ihned píská postavení hráče v ofsajdu. I kdyby byla střela proměněna v gól, stejně by branka nebyl uznána.
     
    23
    Jeden z hostů se odhodlal vystřelit z levé strany, ale s pokusem si Weglarz dokázal poradit.
     
    22
    Nedovolený zákrok po sobě zanechal jistě velkou bolístku. Hráč se sedmičkou na zádech se proto nechal důkladně ošetřit.
     
    21
    Fotbalisté v černých dresech se zpětně dostávali k míči. Následně však přišel faul Kopacze, který poté co mu odskočil míč podrazil soupeře. Za tento zákrok vidí od sudího první žlutou kartu v utkání.
     
    19
    Po levé straně se na cestu vydal Wojcicki a troufnul si později na střelu. Naběhl si před hranici vápna a vypálil ne moc prudce, takže si s tím český gólman Chudý hravě poradil.
     
    18
    Hosté zahrozili postupným kontrem, který ale žádné vážné dočinění nezpůsobil. S míčem do kontaktu se po delší době dostává domácí brankář Wehlarz.
     
    17
    A Mudrinskiho působení v dnešním utkání je u konce. Dál již nemůže pokračovat, což znamená střídání. Nahrazuje jej český zástupce Košťál!
     
    16
    Ošetřit se nyní nechal hrotový útočník Bialystoku Mudrinski, jenž má potíže z levým lýtkem, do kterého před chvíli obdržel nepříjemný kopanec.
     
    15
    Hosté se před šestnáctku vrátili a hned vyprodukovali zajímavý centr. Jeho autorem byl Bochniewicz, jenž nabízel míč na hlavičku Angulovi, ale stejně jako před pár minutami byl nákop příliš razantní a dlouhý.
     
    14
    Jimenez dokázal vymyslet akci pro svůj tým, ale ta byla o pár sekund překažena, když byl míč přihrán Kopaczovi, jenž o balón přišel.
     
    13
    Střílený centr byl příliš dlouhý a tak se na něj neměl nikdo z hráčů v černých dresech jak dostat. Následuje odkop od brány.
     
    12
    Další přerušení a s ním i další standartka. Tentokrát zase pro Górnik Zabrze.
     
    11
    Jelikož se jednalo samozřejmě o faul, byla Bialystoku přisouzena další standartka. Míč byl nacentrován před vápno, odkud si míč odebral Imaz, ale netrefil z úhlu vůbec bránu.
     
    10
    Domácí hráč Romančuk obdržel od protihráče nepříjemný šlapák na kotník. Také proto je teď hra přerušena.
     
    9
    Ani tento herní jev nebude znamenat druhý gól v tomto klání. Zabrze se při jednom z hlavičkových soubojů dopustili útočného faulu.
    8.
     
    8
    Po volném kopu byl míč ztečován do zázemí. Přichází první rohový kop v utkání.
     
    7
    Domácí zahráli nedovoleně, když jeden z hráčů zezadu fauloval rozeběhnutého útočníka hostů. Ti si nyní vyzkouší svou první standartní situaci.
     
    6
    Domácí tým dnes nastoupil v červeno-žlutých dresech, hosté pro změnu zvolili jednoduchou černou barvu.
    5. Ivan Runje (JAG) - 1:0
     
    5
    Jagiellonia právě vstřelila branku!
    GÓÓL! Pro domácí se zrodil start jako z pohádky! Přisouzenou standartku dokázal proměnit v gól krásnou rybičkou IVAN RUNJE, jenž posílá svůj tým do velmi brzkého vedení!
     
    4
    Po faulu Zabrze následuje první standartka!
     
    3
    Na druhé straně se zrodila akce Jagiellonie. Hráči již byli v pokutovém území a jejich pozice byla vhodná pro střelu. Do držení míče se však dostal hráč, který byl v ofsajdovém postavení, čehož si všiml i pomezní sudí.
    2.
     
    2
    Obrovská šance hned ze startu pro hosty! Ti našli velkou chybu v obraně domácích, ale potrestat ji nedokázali. Jeden z hráčů už zahrával do prázdné sítě, ale míč na poslední chvíli dokázal odvrátit obránce Arsenič.
     
    1
    Domácí tým se ihned po úvodní rozehrávce ujal míče.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Zdravím všechny příznivce 1. polské soutěže! V sobotu večer se společně podíváme na utkání mezi Bialystokem a Zabrzem.

    Domácí Bialystok má za sebou průměrný start do nové sezóny. První utkání zvládla na jedničku, když porazila domácí Arku výsledkem 3:0. Následně přišla prohra a dvě remízy. Nyní tak Jagiellonii patří osmé místo v tabulce. Domácí mají jistě ambice umístit se v té horní polovině tabulky, která zajišťuje postup do skupiny o titul, jelikož patří k nejlepším týmům, co může polská liga nabídnout.

    Hosté jsou na tom aktuálně o dva body lépe. Odehrála dost obtížná utkání, ve kterých dokázala jednou remízovat, dvakrát vyhrát 1:0 a jednou prohrát stejným výsledkem. Górnik se do polské Ekstraklasa ligy probojoval v sezóně 2016/17 a následující rok vyletěl do horní půle tabulky. Následující sezónu však výkon trochu upadl a znamenalo to pro něj celkové 12. místo a tedy skupinu o udržení. Záchrana proběhla a my můžeme být zvědaví, jak se umístí tento ročník.

    Bilance vzájemných zápasů je velmi vyrovnaná. Loni to skončilo výsledkem 2:2, v minulosti pak 3:1 JAG, 2:1 GÓR, 3:1 GÓR, 2:1 JAG.

    Zápas tedy nabídne jistě zajímavé a vyrovnané utkání.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.

    Jan Štokman

    Branky: 5. Runje, 45+5. Bida, 71. Imaz – 58. L. Wolsztyński

    Karty:   31. Runje (JAG), 61. Košťál (JAG), 85. Kwiecień (JAG) – 21. Kopacz (GOR), 77. Matras (GOR)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 8:6. Střely mimo: 6:11. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 1:4. Fauly: 14:20.
    Jagiellonia Białystok: Węglarz – Guilherme, Arsenić, Runje, Wójcicki – Pospíšil, Romanczuk, Imaz (76. Kwiecień), Přikryl – Mudrinski (17. Košťál), Bida (66. Klimala).
    Náhradníci: Sandomierski – A. Kadlec, Mitrović, Bodvarsson, Klimala, Camára, Nawrocki, Košťál, Kwiecień.

    Górnik Zabrze: Chudý – Janža, Bochniewicz, Wiśniewski, Sekulić – Matras, Ściślak (71. Manneh), Jimenez, Kopacz (46. Zapolnik) – L. Wolsztyński (88. Krawczyk), Angulo.
    Náhradníci: Loska, Kudła – Manneh, Koj, Krawczyk, Zapolnik, Matuszek, Gryszkiewicz, Ambrosiewicz.
    ocianews.com