Finsko – Česko 1:2 (po pr.)
po prodl.
Finsko
1:2 (1:0, 0:1, 0:0 - 0:1)
Česko
Sobota 09.11.2019, 13:00 • Helsinki Ice Hall • Turnaj čtyř (U20)
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne přeji všem příznivcům hokeje. V pátek odstartoval ve Finsku Turnaj čtyř, který se týká hokejové dvacítky. My prostřednictvím tohoto textového online přenosu budeme sledovat duel mezi reprezentacemi Finska a Česka.
     
    Finsko

    Finové, kteří na mistrovství světa do dvaceti let budou obhajovat zlaté medaile, vstoupili do posledního turnaje neúspěšně, když padli 1:2 s Rusy. Dnes by si tak na domácím turnaji rádi spravili chuť a proti českému výběru se pokusí zvítězit. Budou favoritem a uvidíme, zda tuto roli naplní.

    Nominace Finska

    Brankáři:
    Justus Annunen, Jasper Patrikainen

    Obránci:
    Santeri Hatakka, Anttoni Honka, Mikko Kokkonen, Miska Kukkonen, Topi Niemelä, Kim Nousiainen, Axel Rinsell, Peetro Seppälä, Toni Utunen

    Útočníci:
    Eemil Erholtz, Aleks, Haatanen, Roni Hirvonen, Otto Kivenmäki, Anton Lundell, Matias Maccelli, Joonas Oden, Ville Petman, Patrik Puistula, Aatu Räty, Aku Räty, Antti Saarela, Samuel Salonen, Kristian Tanus
     
    Česko

    České hráče do dvaceti let čeká poslední turnaj před vrcholem celé reprezentační sezóny této věkové kategorie. Už 26. prosince totiž startuje mistrovství světa dvacítek, které se letos koná v České republice, a sice v Třinci a v Ostravě. Úvodní duel Čechům nevyšel, se Švédy padli těsně 1:2. Dnes vyzvou Finy a v neděli pak ještě sehrají duel s Rusy. Proti finskému celku budou chtít čeští hráči uspět, ač je nečeká nic lehkého.

    Nominace Česka

    Brankáři:
    Lukáš Dostál (Ilves Tampere, Finsko), Nick Malík (Frýdek-Místek).

    Obránci:
    Jan Dluhoš (Poruba), Tomáš Dajčar, Miroslav Kukla, Jan Mlčák (všichni Litoměřice), Martin Hugo Haš (Tappara Tampere, Finsko), Ivan Lytvynov (České Budějovice), Karel Klikorka (Mladá Boleslav), Michal Houdek (Plzeň).

    Útočníci:
    Vojtěch Střondala, Otakar Šik (oba Litoměřice), Jaroslav Brož (Slavia Praha), Michal Kunc, Karel Plášek (oba Kometa Brno), Petr Čajka (Servette Ženeva, Švýcarsko), Radek Mužík (Lulea, Švédsko), Matěj Blümel (Pardubice), Jan Myšák (Litvínov), Jan Šír (Liberec), Martin Beránek (České Budějovice), František Řehák (Rapperswil, Švýcarsko)
     
    Vzájemná utkání

    Oba celky se spolu naposledy utkaly v srpnu v rámci přátelského utkání. Tehdy Češi zvítězili 4:2. Finové tak budou chtít tuto prohru odčinit.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Patrikainen (Annunen) – Niemelä, Nousiainen, Honka, Hatakka, Kukkonen, Utunen (A), Rindell, Kokkonen – Oden, Lundell (C), Puistola – Haatanen, Kivenmäki, Salonen – Erholtz, Petman, Saarela – Aku Räty, Aatu Räty, Hirvonen

    Česko: Dostál (Malík) – Klikorka, Haš, Mlčák (A), Kukla, Dajčar, Lytvynov, Houdek, Dluhoš – Mužík, Čajka (C), Brož – Blümel, Šír, Šik (A) – Plášek, Střondala, Myšák – Beránek, Kunc, Řehák

    Rozhodčí: Vikman, Brander – Orava, Niittylä.
     
    K utkání je vše připraveno a nyní si vyslechneme českou hymnu. Po ní poté přijda na řadu také ta finská.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:24
    Petr Čajka neprošel u levého kruhu skrze obranu Finů a poté se finský tým dostal na kotouč. Poté ho zavezl do středního pásma.
     
    00:50
    Tam o něj ale přišli a Češi znovu útočí před Patrikainenovou brankou.
     
    01:09
    Na druhé straně nevyšel pokus Topimu Niemelovi, který pálil jen vedle Dostálovy branky.
     
    01:38
    Michal Houdek pálil od modré čáry, jeho pokus zaletěl až před branku Patrikainena, ale nakonec ho do bezpečí srazila obrana Finů.
     
    02:37
    Aatu Räty napřáhl na vrcholu levého kruhu a jeho pokus kryli Češi. Lukáš Dostál tak nemusel zasahovat. Nicméně Finové stále operují před jeho brankou.
     
    03:06
    Martin Haš zůstal ležet v rohu obranného pásma, zřejmě po nějakém střetu se soupeřem. Otřesen už za pomoci spoluhráčů odjíždí na střídačku a doufejme, že bude v pořádku.
     
    03:30
    Aleks Haatanen projel celým pásmem a dostal se sám až do zakončení, ale před Dostálem neuspěl.
     
    04:28
    Lukáš Dostál znovu zachytil puk u své branky a před dotírajícími Finy pozastavil hru. Vhazovat se bude po jeho pravé ruce.
     
    04:50
    Jaroslav Brož dostal nabito na pravý kruh a jeho pokus pak končí na Patrikainenovi, jehož betony jen zaduněly.
     
    05:21
    Aktivní Finové se opět natlačili před Dostálovu branku, avšak neohrozili ji. Rázem pak puk dostali do své moci Češi, kteří hru přenášejí opačným směrem.
     
    06:19
    Joonas Oden přízemní střelou z vrcholu pravého kruhu poslal kotouč opět do přebrankového prostoru českého týmu, ale puk skončil pouze na Lukáši Dostálovi.
     
    Střely na branku: 4 – 6
     
    07:13
    Zatím jsou ve střelách aktivnější čeští mladíci, ale zatím se nedostali k tomu, aby nějaký ze svých pokusů přetavili v úvodní branku utkání.
     
    08:04
    Eemil Erholtz nejprve střílel zblízka, poté si dojel odražený kotouč, objel branku a natlačil se s pukem znovu před Dostála, jeho zakončení ale bylo sraženo mimo tři tyče.
     
    08:45
    Jan Dluhoš si říkal o přihrávku před finskou brankou, té se však nedočkal. Obrana Finů byla precizní a rozehrávku vystihla. Kotouč tak má v držení domácí Suomi.
     
    09:39
    Martin Beránek se snažil získat puk, který od modré čáry před finskou klec nahodil Miroslav Kukla, ale nakonec mu to nevyšlo a čeští hokejisté ztrácejí kotouč.
     
    10:19
    Eemil Erholtz ze středního pásma nabral rychlost a dostal se pukem do útočné třetiny, ale jeho další individuální akce skončila neúspěchem.
     
    11:34
    Za brankou Dostála svedli souboj o puk hráči na obou stranách, nakonec ho vyšťourali Finové a pokračují tak v útočném tažení před brankou českého výběru.
     
    13:12
    Jaroslav Brož střílel z levého kruhu, puk se odrazil od betonu Patrikainena a prvně jmenovaný si ho bleskově dojel, ale svou střelu za jeho záda nedorazil.
     
    13:27
    Vyloučení v týmu Česko (Jan Šír – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Finsko (Aleks Haatanen – 2 min., hrubost).
     
    13:47
    Hraje se ve čtyřech hráčích na obou stranách. Do akce se dostali Finové a hned musel zasahovat Lukáš Dostál, jenž přízemní pokus zblízka zastavil a přerušil hru.
     
    14:17
    Samuel Salonen nahodil kotouč před brankoviště, kde na něj nedosáhl jeho spoluhráč. Poté se k puku dostali Češi a opět míří před branku Jaspera Patrikainena.
     
    15:27
    Oba celky jsou už v plném počtu.
     
    15:52
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové se ujímají vedení. Aku Räty střílel na branku českého týmu, poté se odražený puk dostal k RONIMU HIRVONENOVI a ten Dostála z pravé strany prostřelil – 1:0. Asistence: Aku Räty a Axel Rindell.
    15:52 Roni HIRVONEN - 1:0
     
    17:04
    Češi se snažili o vyrovnání, ale to nepřišlo. Po jejich akci pak šli do další akce Finové, ale i ti se neprosadili.
     
    18:18
    Po nepřesné střele Finů se na druhé straně pokoušel překonat Patrikainena Otakar Šik, jeho pokus byl sražen mimo tři tyče.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi. V ní se dlouho neměnilo skóre, až v šestnácté minutě dorazil pokus z levé strany Roni Hirvonen a Lukáš Dostál musel poprvé lovit kotouč ze své sítě. Češi se k vyrovnání nedostali a uvidíme, zda se jim to podaří ve druhé části hry. Ta začne přibližně ve 13:50.
     
    Střely na branku: 10-11
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:30
    Finové se okamžitě po buly natlačili před českou branku, kde opět ohrozili Dostála. Ten však zakročil a puk ukryl u sebe. Hra je pozastavena.
     
    21:00
    Další útočná akce Finů končí pukem ve středním pásmu. Finská dvacítka tak musí útočné pásmo opustit.
     
    22:52
    Po střele českého týmu před finskou brankou získal puk brankář Patrikainen a hned na to přerušil hru. Vhazuje se po jeho pravé ruce.
     
    23:13
    Patrik Puistula si nabruslil po levé straně do útočného pásma, jeho střela z nápřahu ale končí jen vedle Dostálovy branky.
     
    23:47
    Slibně se rodící akci českého týmu zastavilo postavení mimo hru. To bylo nakonec posouzeno jako úmyslné a hra se stěhuje před Lukáše Dostála.
     
    24:42
    Vyloučení v týmu Finsko (Otto Kivenmäki – 2 min., hákování).
     
    25:14
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi početní výhod využívají a srovnávají stav zápasu. Střondala pálil z levého kruhu, puk se dostal k JANU ŠÍROVI, který ho zblízka šikovně tečoval a dostal kotouč za Patrikainenova záda – 1:1. Začíná se tak znovu od začátku. Asistence: Vojtěch Střondala a Karel Plášek.
    25:14 Jan ŠÍR - 1:1
     
    27:35
    Češi ožili a vycítili šanci. Další jejich kombinace před Patrikainenem ale skončila jen pokusem v boční síti jeho branky.
     
    27:46
    Vyloučení v týmu Finsko (Miko Kokkonen – 2 min., nedovolené bránění).
     
    28:03
    Petr Čajka napřáhl ke střele z pravé strany, avšak pokus českého kapitána končí na zákroku Jaspera Patrikainena.
     
    28:41
    Další svižná střela mířila do prostoru finské klece, tam však dokázal rukou zasáhnout Jasper Patrikainen a poté Finové vyhazují kotouč až před českou branku.
     
    29:46
    Finský celek se ubránil a nyní je už v plném počtu.
     
    30:08
    Santeri Hatakka napřáhl na modré čáře a jeho střela byla sražena mimo. Poté si puk berou Češi a míří s ním před branku Jaspera Patrikainena.
     
    31:42
    Další Hatakkaova střela, která nekončí vedoucí brankou. Mírný tlak Finů pak zastavila obrana českého týmu, které poslala kotouč do neutrální zóny.
     
    32:40
    Ale hned na to se zrodila další finská šance. Z levé strany to zkusil Miska Kukkonen, ale na Dostála nevyzrál. Na druhé strně pak zasáhl po střele Myšáka Patrikainen.
     
    33:34
    Axel Rindell po pěkné individuální akci prošel kolem českého obránce, poté zasekl puk a pálil z levého kruhu k protější tyči. Tam byla připravena lapačka Lukáše Dostála.
     
    35:06
    Vojtěch Střondala nabral rychlost a podél pravého mantinelu pronikl do útočného pásma. Zblízka to pak zkusil na Patrikainena po zemi, ale to nevyšlo.
     
    35:32
    Další pokus na Patrikainena vyslali Češi a donutili ho k dalšímu zákroku a přerušení hry.
     
    36:19
    Aku Räty v pokleku stihl odehrát puk a nakonec ho musel jistit Lukáš Dostál. Ten ho přikryl pod lapačku a hned poslal svým spoluhráčům.
     
    37:43
    Anton Lundell se protlačil skrze českou obranu až před Lukáše Dostála, ten předvedl další jistý zákrok a poté hru nechal plynout. U puku je český tým.
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:30
    Puk je v obranném pásmu českého týmu a v rohu se ho snaží získat Finové. Jenže Češi ho poté poslali až před Patrikainena, který ho hned odevzdal spoluhráčům.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také prostřední část hry je za námi. V ní se povedlo českému týmu vyrovnat. V šestadvacáté minutě tečoval před Patrikainenem pokus Střondaly Jan Šír a začínalo se znovu od začátku. Uvidíme, co nám nabídne třetí třetina, která začne přibližně ve 14:32.
     
    Střely na branku: 18 – 17
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:20
    Finové se usadili v útočném teritoriu, ale před brankou českého týmu Dostála neohrozili.
     
    41:25
    Vyloučení v týmu Česko (Ivan Lytvynov – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo).
     
    41:58
    Finové dostali k dispozici přesilovou hru při vyloučení Lytvynova a už se uhnízdili v českém teritoriu. Zatím však na Dostála nevyslali žádný pokus.
     
    43:05
    Český tým se dostal ke kotouči v obranném pásmu a hned ho vyhodil až před Patrikainena. Finové tak akci zakládají od začátku.
     
    43:25
    Český tým je v plném počtu.
     
    44:21
    Joonas Oden si šikovně nabruslil až před Dostála, ale stahovačkou na něho nevyzrál. Přesto český brankář ukryl puk a podržel hru.
     
    46:11
    Vyloučení v týmu Česko (Jan Šír – 2 min., podrážení).
     
    46:23
    Svižná rána Anttoniho Honky z prostoru mezi kruhy byla sražena mimo ohrožení české klece. Poté se český tým osvobozuje.
     
    48:11
    Česko je v plném počtu.
     
    49:14
    Češi získali ve vlastním pásmu puk a hned s ním přispěchali do útočného pásma. Zastavilo je však postavení mimo hru a ta je vykázána zpět do středního pásma.
     
    50:41
    Nepřesná střela českého celku a kotouč končí v moci obrany Finska. Soupeř českého týmu se tak dostává znovu do útočné třetiny.
     
    52:04
    Hra je u branky českého týmu přerušena a vhazovat se bude po levé ruce Lukáše Dostála.
     
    54:01
    Vyloučení v týmu Finsko (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů). Trest odpyká Miroslav Kukla.
     
    54:37
    Roni Hirvonen střílel z pravé strany, ale jeho projektil končí vedle Dostálovy branky. Nicméně Finové stále hrozí před brankou českého týmu.
     
    55:12
    Santeri Hatakka napřáhl na modré čáře a jeho následný střelecký pokus dostal Dostál pod kontrolu. Ale poté se jeho spoluhráčům nepovedlo vyhodit touš do bezpečí.
     
    56:01
    Česko je už v plném počtu.
     
    56:28
    Kukkonen zachytil puk a chtěl s ním projít do útočného pásma. Byl tam však dříve než kotouč a je z toho postavení mimo hru.
     
    57:30
    Finové opět kombinovali před Lukášem Dostálem, obrana mu ale pomohla a ten nemusel zasahovat.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    59:03
    Vyloučení v týmu Finsko (Roni Hirvonen – 2 min., hákování).
     
    59:03
    Česká lavička si bere oddechový čas.
     
    59:56
    Češi rozjeli svou přesilovou hru, ale finský tým se dokázal dobře bránit a vyhodil kotouč až před Dostála.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:18
    Česko právě vstřelilo branku!
    Prodloužení trvalo jen osmnáct vteřin. Plášek totiž našel na levém kruhu volného JANA ŠÍRA,který poté pohotovou střelou nedal Patrikainenovi žádnou šanci – 1:2. Přesilovku tak český tým využil a tento zápas dovedl do vítězného konce. Asistence: Karel Plášek a Miroslav Kukla.
    60:18 Jan ŠÍR - 1:2
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Ve třetí třetině už nepadla žádná branka a duel tak došel do prodloužení. Do něho si čeští mladíci přenesli svou přesilovou hru a tu přetavil v rozhodující branku Jan Šír, který tak zařídil oba české góly. Finové ač vedli, nakonec tento duel prohrávají.
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek sobotního dne a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit na shledanou. (15:13:40)

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 16. Hirvonen (Aku Räty, Rindell) – 26. Šír (Střondala, Plášek), 61. Šír (Plášek, Kukla)


    Finsko: Patrikainen (Annunen) – Niemelä, Nousiainen, Honka, Hatakka, Kukkonen, Utunen (A), Rindell, Kokkonen – Oden, Lundell (C), Puistola – Haatanen, Kivenmäki, Salonen – Erholtz, Petman, Saarela – Aku Räty, Aatu Räty, Hirvonen
    Česko: Dostál (Malík) – Klikorka, Haš, Mlčák (A), Kukla, Dajčar, Lytvynov, Houdek, Dluhoš – Mužík, Čajka (C), Brož – Blümel, Šír, Šik (A) – Plášek, Střondala, Myšák – Beránek, Kunc, Řehák

    Rozhodčí: Vikman, Brander – Orava, Niittylä
    thejrc.org