Česko – Finsko 3:0 (kon.) | Rusko – Švédsko 4:1 (kon.)
konec
Česko
3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Finsko
Čtvrtek 26.08.2021, 16:00 • Zimní stadion Václava Nedomanského, Hodonín • Turnaj čtyř (U20)
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Hezké čtvrteční odpoledne přeji všem příznivcům hokeje. Dnes startuje v Hodoníně Turnaj čtyř reprezentací do dvaceti let. Prostřednictvím tohoto textového online přenosu budeme sledovat duel mezi Českem a Finskem.
     
    Česko

    Česká dvacítka je v přípravě už od července a v rámci toho sehrála čtyři duely. Dvakrát vyhrála a dvakrát odešla z ledu jako poražený tým. Naposledy před měsícem zapsali čeští junioři výhru 4:3 proti Švýcarsku. V Hodoníně tak bude příprava pokračovat druhým turnajem a dvacítka bude v hodně silné sestavě, vždyť nechybí ani velký talent Jan Myšák, David Jiříček či Stanislav Svozil. Je to i díky tomu, že krajánci se ke svým klubům přidají až po tomto turnaji a odletí tak tedy později. Takže k vidění bude opravdu to nejlepší z této věkové kategorie, co mohou mít trenéři národního týmu do dvaceti let k dispozici. Start proti Finům budou chtít čeští junioři zvládnout, ale určitě je nečeká žádná snadná práce.

    Nominace českého týmu

    Brankáři:
    Michal Postava (Přerov), Nick Malík (Kouvola, Finsko), Jakub Málek (Vsetín).

    Obránci:
    Matěj Pinkas (Litoměřice), David Jiříček (Plzeň), Stanislav Svozil (Kometa Brno), Jakub Šedivý (Benátky nad Jizerou), David Moravec (Mladá Boleslav), Michal Hrádek (Pardubice), Jiří Ticháček (Rytíři Kladno), Michael Krutil (Rockford, AHL).

    Útočníci:
    Josef Koláček, Lukáš Pajer, Tomáš Urban (všichni Litoměřice), Jakub Konečný (Sparta Praha), Lukáš Stehlík (Litvínov), Michal Gut (Everett, WHL), Sebastián Malát (Plzeň), Tomáš Chlubna, Pavel Novák (oba České Budějovice), Jakub Brabenec (Kometa Brno), Ivan Ivan (Vítkovice), Stanislav Vrhel (Lahti, Finsko), Jakub Kos (Ilves Tampere, Finsko), Jan Myšák (Laval, AHL)
     
    Finsko

    Finové mají v létě odehránu slušnou porci zápasů. Nasbírali jich osm. A sedmkrát dokázali zvítězit a jen jednou prohráli. Mají tak na tomto turnaji určitě co nejvyšší cíle a úspěšnou sérii budou chtít natáhnout i proti českému týmu. V úvodu Turnaje čtyř nás tak čeká určitě velmi zajímavá podívaná. Kdo vzejde z tohoto klání jako vítěz, se musíme nechat překvapit.

    Nominace Finska

    Brankáři:
    Juho Markkanen (SaiPa), Aku Koskenvuo (HIFK Helsinky).

    Obránci:
    Karri Aho (Ilves Tampere), Topias Vilén (Pelicans Lahti), Aleksi Malinen (JYP Jyväskylä), Arttu Paaso (Kärpät Oulu), Hannes Häkkilä (Jukurit), Jiri Pärssinen (Lukko Rauma), Christoffer Sedoff.

    Útočníci:
    Oliver Kapanen, Juuso Mäenpää (oba KalPa Kuopio), Rasmus Ruusunen, Jesse Seppälä (oba HIFK Helsinky), Aatu Jämsen (Pelicans Lahti), Santeri Koskela, Joakim Kemell (oba JYP Jyväskylä), Joona Korhonen, Jani Nyman (oba Ilves Tampere), Iivari Säkkinen (Lukko Rauma), Joel Määttä (Univ. Vermont USA), Viljami Marjala, Feetu Kniihti, Eero Niemi, Kalle Myllymaa (všichn Ässät Pori)
     
    Vzájemná utkání

    Jedním ze sedmi vítězných duelů Finska v letním období byla i výhra nad českou dvacítkou. 20. 7. Finsko vyhrálo nad Českem 3:1.
     
    Účastníci Turnaje čtyř

    Česko
    Finsko
    Rusko
    Švédsko
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Malík (Málek) – Krutil (A), Svozil, Šedivý, Jiříček (A), Hrádek, D. Moravec, Pinkas – Novák, Koláček, Myšák (C) – Urban, Ivan, Malát – Pajer, Vrhel, Kos – Stehlík, Gut, Konečný – Chlubna

    Finsko: Markkanen (Koskenvuo) – Häkkilä, Sedoff (C), Aho, Malinen, Paaso, Pärssinen, Vilén, Ervasti – Mäenpää (A), Kapanen, Jämsen – Korhonen, Määtä (A), Seppäla – Marjala, Myllymaa, Kemell – Säkkinen, Koskela, Niemi – Nyman

    Rozhodčí: Hejduk, Pešina – Lhotský, Svoboda.
     
    Před samotným utkáním ještě zazní hymny. Nejprve si vyslechneme finskou hymnu, poté přijde na řadu také ta česká.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Po úvodním vhazování se k puku dostala česká reprezentace, ale záhy ho ztratila a poprvé do útočné akce tak zamířil finský celek, který už operuje před Nickem Malíkem.
     
    00:44
    Ovšem nic před ním nevymyslel a Češi pak hru otočili na opačnou stranu. Jenže se při přechodu do útočné třetiny dopustili zakázaného uvolnění a vše se stěhuje opět před Malíka. Buly po jeho pravé ruce.
     
    01:29
    Další zakázané uvolnění českého týmu a opět se bude vhazovat po pravici Nicka Malíka.
     
    02:10
    Ivan Ivan spěchal za kotoučem až do pásma Finska, nakonec na něj nedosáhl. Finové pak před Malíkem rozvinuli akci vynutili si faul českého týmu.
     
    02:10
    Vyloučení v týmu Česko (Michal Hrádek – 2 min., držení).
     
    02:40
    Jako první tak mají přesilovou hru hráči Finska a už se nastěhovali do pásma soupeře. V rohu vybojovali puk na svou stranu, ale beci českého nároďáku vytáhli touš do středního pásma.
     
    03:17
    Aleksi Malinen napřáhl od modré čáry, kotouč proskočil až k Nicku Malíkovi, ale pozorná obrana českých barev ho zachytila. Následně pak se Češi osvobozují a vyhazují puk před Markkanena.
     
    04:10
    Čeští hokejisté jsou v plném počtu.
     
    04:46
    Už se rodil náznak akce Čechů, ti ale ještě před zakončením ztratili kotouč a hned se musejí vracet zase zpět do obranného pásma, aby pomohli Nicku Malíkovi.
     
    05:20
    Vyloučení v týmu Finsko (Aatu Jämsen – 2 min., držení).
     
    05:29
    Vyloučení v týmu Česko (Jan Myšák – 2 min., sekání).
     
    05:29
    První přesilovou hru mohli mít čeští hráči, ale síly na ledě se brzy srovnaly, když za sekání na trestnou lavici putoval Jan Myšák. Hraje se ve čtyřech hráčích na obou stranách.
     
    06:31
    Z vlastního obranného pásma vytáhli puk až do teritoria českého týmu hráči Finska. Následně pak byla hra přerušena a bude se vhazovat před Nickem Malíkem.
     
    07:20
    Finsko je v plném počtu.
     
    07:29
    Také český tým je už kompletní. Pokračuje se tak už v klasickém počtu hráčů na ledové ploše.
     
    08:13
    Finská akce skončila sklepnutím kotouče Aatua Jämsena a u levé tyče si prostor pohlídal Nick Malík, jenž puk přikryl lapačkou a hra je opět zastavena.
     
    08:59
    Češi napadali finskou rozehrávku už ve středním pásmu a znemožnili tak další přesun soupeře před Nicka Malíka. Opětovně se jim to povedlo a znovu si vynutili faul.
     
    08:59
    Vyloučení v týmu Česko (Michal Hrádek – 2 min., sekání).
     
    09:24
    Češi vyhodili puk až před branku Finska a pošetřili cenné vteřiny ze své početní nevýhody. Poté se dokonce dostali do útoku, kde sice neohrozili Markkanena, ale znovu ukrojili čas.
     
    10:12
    Několik přihrávek Finů v pásmu českého celku, nikam to ale nevedlo a následně pak se kotouč ocitl v neutrální zóně. Za ním už spěchají čeští junioři.
     
    10:59
    Česko je v plném počtu.
     
    11:26
    Dlouhé nahození skončilo za brankou Finska, čeští hokejisté nevybojovali puk zpět a do akce opět zamířili Finové, kteří po střele donutili Nicka Malíka k zákroku a následnému přerušení hry.
     
    12:25
    Jesse Seppälä dostal přihrávku do jízdy, poté zakončil z prostoru mezi kruhy, ale jeho pokus si cestu mezi tři tyče nenašel. A hned na to se Česko dopustilo dalšího zakázaného uvolnění.
     
    13:14
    Zpět do obranného pásma se vracel český národní tým, aby mohl založit pokaženou akci znovu. Nyní už před Markkanenem zahrozil Pavel Novák, ale jeho pokus byl nepřesný.
     
    14:02
    Vyloučení v týmu Finsko (Jiri Pärssinen – 2 min., držení).
     
    14:22
    Češi mají přesilovou hru a pokusí se ji využít. Už se tlačí do útočného pásma, kde roztahují přesilovkovou akci. Finsko se tak začíná bránit.
     
    15:15
    Ovšem Finsko se dobře brání a vyhazuje puky do bezpečí. Samo se pak dostalo do protiútoku, ale zastavilo ho postavení mimo hru. Vhazuje se ve středním pásmu blíže české brance.
     
    16:02
    Finové se ubránili a nyní jsou už v plném počtu.
     
    16:58
    Pro hru vysokou holí českého týmu je dění na ledě vykázáno do středního pásma, buly blíže finské kleci.
     
    17:41
    Další zakázané uvolnění Česka. Vše se přesouvá před branku Nicka Malíka a vhazovat se bude po jeho levé ruce.
     
    18:18
    Tomáš Urban se prosmýkl obraně Finska, ale nedostal se do žádného zakončení. Nicméně akce pokračovala dále, ale Pavel Novák z pravého kruhu nepřekonal Juha Markkanena.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:06
    Vyloučení v týmu Finsko (Karri Aho – 2 min., faul loktem).
     
    19:45
    Češi vyfasovali v závěru první části hry přesilovou hru a pokoušeli se jít do akce, která by mohla znamenat úvodní branku. Ovšem soupeř pečlivě bránil a poté vyhodil kotouč až před Nicka Malíka.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina duelu mezi Českem a Finskem je minulostí. V ní jsme se nedočkali ani jedné branky. A nutno podotknout, že k vidění nebyly ani žádné velké šance. Jakoby se oba celky nejprve oťukávaly a čekaly, co předvede soupeř. Uvidíme, co nám nabídne prostřední část hry, která začne přibližně v 16:48.
     
    Střely na branku: 4 – 9
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Češi dohrávají svou přesilovou hru a už se nastěhovali do pásma Finů, kde kombinují před Markkanenem.
     
    20:31
    Česko právě vstřelilo branku!
    Přesilovka je využita a Češi otevírají skóre dnešního utkání. Od zadního mantinelu šel kotouč k modré čáře, kde ho Tomáš Urban přenechal STANISLAVU SVOZILOVI, jenž si nabruslil do lepší pozice. Posléze švihl do kotouče, který pak zapadl za záda Juha Markkanena – 1:0. Asistence: Tomáš Urban.
    20:31 Stanislav SVOZIL - 1:0
     
    21:56
    Češi jsou opět v pásmu soupeře a roztahují další akci. Vstřelená branka je pořádně nakopla.
     
    22:33
    Sebastián Malát poslal puk na modrou, ale spoluhráč ho nezachytil a ten skončil ve středním pásmu. Čeští junioři tak musejí založit akci znovu od začátku.
     
    24:33
    Nyní se do akce dostali finští hokejisté, Juuso Mäenpää převzal puk a z mezikruží vystřelil, ale jeho pokus šel jen vedle branky Nicka Malíka. Stále ale pokračuje finská kombinace před jeho klecí.
     
    25:37
    Rychle se český tým přemístil před finskou branku, záhy ale o kotouč přišel a soupeř se protlačil zpět k Nicku Malíkovi. Jeho svatyni ale nijak zvlášť neohrozil.
     
    26:18
    Pokus Jana Myšáka zblízka před klecí Markkanena raději finský brankář ukryl do lapačky a nechal hru přerušit. Buly po jeho levé ruce. Češi stále drží útočnou třetinu.
     
    27:10
    Obrana českého nároďáku zmařila další akci Finska a hned se český tým dostal do teritoria Suomi. Z levé strany pak šel na Markkanena těžký projektil, ale ten betonem vyrazil do bezpečí.
     
    27:44
    A nyní Markkanen sklapl betony a ukryl puk mezi nimi. Hra je opět zastavena a vhazovat se bude po levé ruce finského brankáře Markkanena.
     
    28:14
    Další slibný náznak akce českého týmu, vše ale pokazilo postavení mimo hru. Ta se stěhuje do neutrální zóny a vhazovat se bude blíž finské kleci.
     
    28:45
    Češi ztratili puk a do akce se hrnuli Finové, ti si počínali stejně a na druhé straně se do šance natlačili čeští junioři, ale jejich zakončení bylo z kategorie těch nepřesných.
     
    30:06
    Jsme za polovinou základní hrací doby a Češi mají stále velmi těsný jednobrankový náskok. Fini se snaží o vyrovnání, zatím jim to obrana českého týmu společně s Nickem Malíkem nedovolují.
     
    31:11
    Nahození puku až před finskou klec, do akce na druhé straně pak zamířili Finové, ale před Malíkem byly jejich přihrávky zase nepřesné.
     
    31:41
    Zakázané uvolnění Čechů a hra se stěhuje před Nicka Malíka, kde se za malý okamžik bude vhazovat.
     
    32:15
    Ve velké šanci se nyní objevil jeden z českých hráčů, který jel sám na brankáře Markkanena, ale z pravé strany ho nebezpečnou střelou nepřekonal.
    32:15 Velká šance českého týmu
     
    33:03
    Češi nadále hrozili před jeho brankou, ale opět se nedokázali prosadit. Následně čelili protiútoku Finů, který měl jen a pouze jepičí život.
     
    33:54
    Čeští junioři nadále působí aktivnějším dojmem a i nyní se roztáhli ve finském pásmu, ale nakonec se k žádnému střeleckému pokusu nedostali.
     
    34:51
    Tomáš Urban nabral rychlost a sledoval kotouč, který měl spoluhráč, už startoval motory k úniku před soupeřovu klec, ale puku se nakonec nedočkal, protože ho získali Fini.
     
    35:46
    Ve středním pásmu pokazili rozehrávku zase beci českého celku a otočili hru. Ovšem i obrana finského národního týmu se zaskvěla a akci soupeře zmařila.
     
    36:55
    Lukáš Stehlík už napřahoval na pravé straně, puk se k němu nedostal. Následně zakončil na levé straně Jakub Konečný a donutil Markkanena k zákroku a přerušení hry.
     
    37:40
    Proti střele od modré čáry, kterou vyslal Topias Vilén, sklapl betony Nick Malík a opět svým zákrokem podržel svůj tým, jeho těsné vedení a nakonec i své čisté konto.
     
    38:33
    Nyní zakročil Juho Markkanen, který se ve svém brankovišti opět nenudil. Buly bude vhozeno po jeho pravé ruce.
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:32
    Češi byli ještě před brankou soupeře aktivní, ale nedokázali překonat Markkanena. Nicméně ještě útočné pásmo udrželi i pro následující chvíle.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhá třetina je už minulostí a vyzněla lépe pro český tým. Stanislav Svozil hned v jejím úvodu využil přesilovou hru a poslal český celek do vedení. Fini se snažili o vyrovnání, ale to nepřicházelo. V závěru pak mohli čeští junioři vedení pojistit, ale ve velké šanci zakročil Markkanen a nepustil soupeře do vyššího náskoku. Ještě nás čeká hodně zajímavá třetí třetina, která začne přibližně v 17:27.
     
    Střely na branku: 21 – 14
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:55
    Fini se dostali do úniku před branku Česka, ale zblízka Nicka Malíka neohrozili. Přesto stále operují před jeho brankou.
     
    42:19
    Po střele Finů zazvonila boční konstrukce české branky.
     
    42:37
    Lukáš Stehlík, ač byl tísněn soupeřem, protlačil se až před Markkanena, ale před jeho klecí nakonec vůbec nezakončil.
     
    43:25
    Sudí nařídil trestné střílení pro český tým za hození hole finského hráče.
     
    43:25
    Vyloučení v týmu Finsko (Jiri Pärssinen – trestné střílení, hození hole nebo předmětu).
     
    43:25
    K trestnému střílení se rozjel Jan Myšák, který se dostal pomalu až do blízkosti Markkanena, ale nakonec nepříliš prudkou střelou trefil jeho beton.
    43:25 Neproměněné trestné střílení Jana Myšáka
     
    45:48
    Fini stále živí naději na srovnání a nyní se o to pokusili před Malíkem, který však pokus Viljamiho Marjaly srazil betonem do rohu.
     
    46:54
    Vyloučení v týmu Česko (Jakub Šedivý – 2 min., vysoká hůl).
     
    47:13
    Češi po finské kombinaci zachytili puk a hned ho odpálili až před finskou klec. Šetří tak cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    47:52
    Zatím se českému celku daří početní nevýhoda a vyhazuje nadále puky do bezpečí.
     
    48:39
    Další střela Finů, k odraženému puku se dostal jeden z českých beků a posílá ho pryč, daleko od Malíkovy brány.
     
    48:54
    Česko je v plném počtu.
     
    49:46
    Jakub Konečný převzal puk od spoluhráče a chtěl jít před Markkanena, ale zabránila mu v tom obrana soupeře. Nicméně nakonec se do pásma Češi dostali, ale před Markkanenem nevystřelili.
     
    50:46
    U zadního mantinelu v pásmu českého týmu vznikl souboj o kotouč. Jeden z hráčů ho přilepil k noži a nepustí. Nakonec ho vyškrábali Finové a hned jdou útočit.
     
    51:32
    Od vlastní branky šli Finové do útočné akce, ale Stanislav Vrhel jim vypíchl puk a rodila se šance pro Čechy. Nakonec ale vše skončilo bez nebezpečné akce.
     
    53:17
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak nyní se to už českému týmu povedlo a navyšuje své vedení. JAKUB KONEČNÝ u pravého kruhu vyslal táhlou střelu směrem na Markkanena, jenž na ni nedosáhl a puk končí podruhé v jeho síti – 2:0. Asistence: Lukáš Stehlík.
    53:17 Jakub KONEČNÝ - 2:0
     
    54:57
    Češi tak mají blíže k první výhře na domácím turnaji. Finsko musí dohánět pět minut před koncem třetí třetiny dvougólové manko.
     
    56:18
    Češi drží dlouho útočné pásmo a nepouštějí soupeře ven. Hostům tak začíná velmi rychle ubíhat čas.
     
    57:08
    Lukáš Stehlík na levém kruhu vyslal nebezpečnou střelu, kterou Markkanen pokryl. Hra je přerušena a oddechový čas si bere lavička finského týmu.
     
    57:31
    Finská klec je prázdná!
     
    57:55
    A nyní ji chtěl trefit Sebastián Malát, ale měl to z těžkého úhlu a ještě se soupeřem před ním.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:34
    Fini nadále operují před Malíkem a snaží se o kontaktní branku. Češi soupeře urputně brání a zatím jim nic takového nedovolují.
     
    59:21
    Povedená střela Joony Korhonena, jenž švihl do puku na hraně levého kruhu, ale připraven byl Nick Malík, jenž ukryl puk na svých betonech a přerušil hru.
     
    59:43
    Ze středního pásma poslali Češi kotouč na branku Finů, ale o kousek ji minuli.
     
    59:58
    Česko právě vstřelilo branku!
    Teď už to vyšlo, u modré čáry vybojoval u hrazení kotouč PAVEL NOVÁK a poté ho nasměroval do zcela prázdné finské klece – 3:0. Pečetí tak výhru českého týmu. Bez asistence.
    59:58 Pavel NOVÁK - 3:0
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Ve třetí třetině ještě český tým vsítil dva góly a nastartoval tak turnaj pěti na výbornou. Češi Finům nepovolili ani jednu branku a pomohli tak Nicku Malíkovi k čistému kontu. V utkání byli lepším týmem, Fini tahali za kratší konec a snažili se se zápasem něco udělat, ale nepovedlo se jim to.
     
    Střely na branku: 27 – 22
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek čtvrtečního dne a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit na shledanou. (18:05:31)

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 21. Svozil (Urban), 54. Konečný (Stehlík), 60. Novák


    Česko: Malík (Málek) – Krutil (A), Svozil, Šedivý, Jiříček (A), Hrádek, D. Moravec, Pinkas – Novák, Koláček, Myšák (C) – Urban, Ivan, Malát – Pajer, Vrhel, Kos – Stehlík, Gut, Konečný – Chlubna
    Finsko: Markkanen (Koskenvuo) – Häkkilä, Sedoff (C), Aho, Malinen, Paaso, Pärssinen, Vilén, Ervasti – Mäenpää (A), Kapanen, Jämsen – Korhonen, Määtä (A), Seppäla – Marjala, Myllymaa, Kemell – Säkkinen, Koskela, Niemi – Nyman

    Rozhodčí: Hejduk, Pešina – Lhotský, Svoboda
    thejrc.org