Kajrat – Omonia Nikósie 0:0 (kon.) | Karabach – Basilej 0:0 (kon.) | Mura – Arnhem 0:2 (kon.)
Rennes – Tottenham 2:2 (kon.) | Slavia – Union Berlín 3:1 (kon.) | Slovan Bratislava – Kodaň 1:3 (kon.)
Flora – Gent 0:1 (kon.) | Helsinki – Linz 0:2 (kon.) | Lincoln – PAOK 0:2 (kon.)
Famagusta – Partizan Bělehrad 0:2 (kon.) | AS Řím – CSKA Sofia 5:1 (kon.) | Bodö/Glimt – Zorja Luhansk 3:1 (kon.)
Jablonec – Kluž 1:0 (kon.) | Randers – Alkmaar 2:2 (kon.)
konec
Flora Tallinn
0:1 (0:0)
KAA Gent
Čtvrtek 16.09.2021, 18:45 • Lilleküla Stadium, Tallinn • Evropská konferenční liga • Skupina B
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.
     
    Dobrý večer u Evropské konferenční ligy. Společně se podíváme na utkání prvního kola skupiny B mezi týmy FC Flora Tallinn a KAA Gent.
     
    FC Flora Tallinn

    Domácí tým si v letošní sezoně už zahrál všechny evropské soutěže. V předkole Ligy mistrů nejprve přehrál Hibernians, aby vypadl s Legií Varšava, v předkole Evropské ligy v dramatickém dvojutkáni nestačil na Omónii Nikósie a padl až po penaltách v odvetě a skupinu Konferenční ligy vybojoval v úspěšném duu zápasů proti Shamrock Rovers. Flora doma vyhrála 4:2 a uspěla i v odvetě, když vyhrála 1:0 a zajistila si minimálně šest dalších zápasů!
     
    KAA Gent

    Hosté měli pouť předkoly pouze v jedné soutěži, skupinovou fázi si vybojovali pouze v Konferenční lize. Nejprve zdolali norskou Valerengu po domácí výhře 4:0 a prohrané odvetě 0:2, poté v dramatickém dvojutkání zdolali Rigas FS po domácí remíze 2:2 a venkovní výhře 1:0 a poté se střetli s polskou Czestochowou. S tou venku padli 0:1 ale v odvetě po gólech Tissoudaliho, Odjidji-Ofoeho a De Sarta vše otočili, vyhráli 3:0 a zařídili so podzim v evropské soutěži.
     
    Rozhodčí

    Hlavním sudím tohoto utkání bude Trustin Farrugia Cann, kterému budou na pomezí asistovat Luke Portelli a Duncan Sultana. Všichni pánové jsou z Malty.
     
    Zápas na Lilleküla Stadium začne v 18:45, takže si na tento čas nic neplánujte a buďte u našeho přenosu. Jste k němu všichni zváni.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Flora Tallinn: Igonen – Seppik, Lilander, Kuusk, Lukka – Zenjov, Vassiljev, Miller, Poom, Alliku – Sappinen.
    Náhradníci: Nomm, Paplavskis – Henrik Ojamaa, Reinkort, Välja, Shein, Kallaste, Hussar, Soomets.

    KAA Gent: Bolat (C) – Operi, Ngadeu, Godeau, Hanche-Olsen – Kums, Owusu, Castro-Montes – Bezus, Lemajić, Depoitre.
    Náhradníci: Roef – Okumu, Mboyo, Čakvetadze, De Sart, Samoise, Fortuna, Bayo, Tissoudali.

    Rozhodčí: Farrugia Cann (MLT) – Portelli (MLT), Sultana (MLT).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    6
    Hráč Flory se dostal k přímému kopu, míč se ale díky zdi Gentu nedostal ani přes šestnáctku a byl nakonec odkopnut za bránu.
     
    10
    Rauno Alliku dostal míč těsně před malé vápno a zakončil směrem k pravému rohu brány, tem však míč minul.
     
    11
    Hra se v zápětí otáčí na druhou stranu hřiště a k míči se dostává Gent.
     
    11
    Roman Bezus se dostal do malého vápna a zakončil, míč ale odrazil gólman soupeře. Následně se pokusil o dorážku další hráč Gentu, brankář Igonen ale balon chytá.
     
    16
    Sappinen (Flora) má k dispozici volný kop za faul na Godeaua.
     
    18
    Markkus Seppik špatně dopadl při snaze zastavit míč na nohu, rozhodčí dokonce požádal o nosítka, hráč však odchází po svých. Je ale jasné, že se bude střídat.
     
    18
    Střídání v týmu FC Flora Tallinn: ze hřiště odchází Markkus Seppik, přichází Ken Kallaste.
     
    20
    Gent se na delší dobu usídlil v obrané části Flory a pokouší se najít díru v obraně Estonského celku.
     
    23
    K míči se zatím dostávají oba týmy, které tak chvíli předvádí velmi opatrnou hru, která se odehrává hlavně ve středu hřistě.
     
    24
    Menší prověření pozornosti pro gólmana Gentu. Nastřelený míč od šestnáctky se dostal kousek k rohu jeho brány, brankář si ale jen vyběhl a pojistil tak případné hrozby.
     
    25
    Konstantin Vassiljev vykopl míč před bránu Gentu, kde už čekal jeho spoluhráč na případnou hlavičku. Balón však letěl příliš vysoko. O chvíli později se o podobnou akci pokusil znova, ale gólman Bolat míč zákrokem skryl na hrudi.
     
    29
    Flora ukazuje, že si dnes opravdu věří. Během několika chvil dokázala hned čtyřikrát ohrozit bránu soupeře.
     
    29
    Matvei Igonen si dnes ale také připíše zákrok. Útočník Gentu vystřelil míč z poza šestnáctky na jeho svatyni, ten jej však lehkým poskokem spacifikoval.
     
    31
    Sergej Zenjov si naběhl z pravé strany na bránu soupeře, míč však poslal tak nepřesně, že minul bránu a následně opustil i hrací plochu.
     
    34
    Alessio Alessio Castro-Montes (Gent) dostal míč až na kraj velkého vápna, ve kterém už na něj čekal Roman Bezus (Gent), ten však možnost střílet neměl a poslal míč opět ven z šestnáctky.
     
    35
    Výkopem z půlky hřiště se míč dostal blízko brankáře Igonena, ten je však nachystán a podobnou akci jako jsme mohli vidět v zápase Česka na EURO 2020 nepřipustí.
     
    38
    Darko Lemajić dostal míč přesně na nohu na hranici velkého vápna a rychle vystřelil na bránu soupeře. Igonen svým zákrokem balón vytáhnul.
     
    40
    Alessio Castro-Montes (Gent) chtěl opět ohrozit bránu soupeře, obrana Flory ale stále drží. U míče jsou však opět hráči Gentu.
     
    41
    Gent vrací soupeři jeho drzost z poloviny prvního poločasu. Měl k dispozici další nebezpečnou akci, kterou ale tentokrát místo obrany Flory zastavil ofsajd.
     
    42
    Flora se dostala po delší době k míči, vypadá to ale, že má v plánu poločas spíše klidně dohrát a pošetřit síly na druhé dějství.
     
    43
    Gent se ale v zápětí dostává k míči a hra je opět živější.
     
    45+1
    Gent obranu Flory ke konci poločasu velmi zlobí, další prudký míč ohrozil jejich bránu.
     
    45+3
    Gent ještě zkouší ohrozit bránu soupeře, ale moc se nežene.
     
    45
    První poločas skončil. Na obou stranách jsme mohli vidět velmi vyrovnanou hru. Oba týmy měly svou slabší a lepší chvíli a brankáři obou celků si hodně zachytali, stav je ale stále bezbrankový 0:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Konstantin Vassiljev dostal volný přímý kop, míč se sice dostal do šestnáctky, bránu soupeře ale neohrozil.
     
    47
    Laurent Depoitre pokoušel dostat míč do velkého vápna, obrana Flory ale dává najevo, že to teď už nemusí být tak snadné.
     
    50
    Roman Bezus (Gent) dostal míč kousek od brány s pokusil se zakončit. Bránu však minul a poté bylo ohlášeno ofsajdové postavení, takže případná branka by stejně neplatila.
     
    52
    Roman Bezus (Gent) zaslal míč k malému vápnu, kde už čekal Laurent Depoitre (Gent), ten opět zkusil zakončení. Brankář Igonen ale opět mohl předvést své umění a míč kryje.
     
    53
    Gent právě vstřelil branku!
    Darko Lemajić (Gent) dostal lehkou přihrávku před šestnáctku Flory a jeho jediným soupeřem byl v tu chvíli brankář Igonen, který tentokrát na střelu nestačil.
    53. Darko LEMAJIĆ - 0:1
     
    56
    Stačilo málo a Darko Lemajić (Gent) mohl dnes přidat další branku. Jeden z jeho spoluhráčů vykopl míč až před malé vápno, kde již čekal kanonýr Genku a zkusil hlavičku na Igonenovu bránu, tu však těsně minul.
     
    59
    K míči u brány Flory se tentokrát dostal Christopher Operi (Gent), který zkoušel hráče obehrát. Bohužel až moc, že míč ztratil.
     
    60
    A mohlo být vyrovnáno! Rauno Sappinen dostal přihrávku z pravé strany a měl volnou cestu až Bolatově bráně. Ten si proti střele zkušeně vyšel a jeho střelu k levému rohu brány poslal pryč.
    60. Sappinen v největší domácí šanci netrefil bránu.
     
    62
    Podobnou akci jsme v zápětí mohli vidět i na druhé straně. Laurent Depoitre stál sám před brankářem a tvrdě vystřelil, Igonen jeho pokus k levému hornímu rohu vyrazil.
     
    63
    Střídání v týmu KAA Gent: ze hřiště odchází Roman Bezus, přichází Tarik Tissoudali.
     
    63
    Střídání v týmu KAA Gent: ze hřiště odchází Sven Kums, přichází Julien De Sart.
     
    63
    Střídání v týmu KAA Gent: ze hřiště odchází Laurent Depoitre, přichází Ilombe Mboyo.
     
    65
    Gent poslal do hřiště novou sílu a hned je to znát. Belgický tým se usídlil u brány soupeře a nedává najevo, že by se mu chtělo pryč.
     
    67
    Christopher Operi se dostal dopředu a opět vyslal míč k bráně soupeře. Obrana Flory je však možná pochopitelně s ohledem na předešlé chyby zasunutá.
     
    68
    Střídání v týmu FC Flora Tallinn: ze hřiště odchází Rauno Alliku, přichází Henrik Ojamaa.
     
    69
    Konstantin Vassiljev (Flora) má k dispozici volný kop a dostává své spoluhráče zpátky ve hře.
     
    71
    Tým z Tallinu dává najevo, že v dnešním zápase ještě bílou vlajku zvedat nebude. Konstantin Vassiljev poslal míč dlouhým nákopem opět blízko brány soupeře, tam však jeho spoluhráči nestihli doběhnout a tak se k balónu opět dostává Gent.
     
    74
    Nepříjemná situace pro Gent! Rauno Sappinen se dostal k míči a doprovázen jednim z protihráčů zahájil útok na soupeřovu bránu. Proti hráči si vyběhl brankář Bolat, který se položil na zem a byl při bránění nešťastně trefen kopačkou Rauno Sappinena (Flora). Po chvíli na zemi a příchodu lékařů to však vypadá, že gólman belgického celku bude v zápase pokračovat.
     
    79
    Hra se po chvíli hodně uklidnila a vypadá to, jako by oba týmy rozmýšlely, co se zápasem ještě dál udělat.
     
    80
    Darko Lemajić (Gent) dostal míč k samostatnému úniku, kousek od něj na něj ještě čekal jeden z jeho spoluhráčů. Obrana Flory ale dává opět znát, že ví co dělá a že další gól do vlastní sítě dnes už nechce povolit.
     
    82
    Sinan Bolat (Gent) dnešní zápas po srážce opravdu nevzdává a s klidem si vykročil proti střele jednoho z hráčů Flory.
     
    83
    Střídání v týmu KAA Gent: ze hřiště odchází Christopher Operi, přichází Núrio Fortuna.
     
    84
    Darko Lemajić (Gent) vyzkoušel prudkou střelu na bránu Igonena, ten ale krásným zákrokem míč vyráží a drží Floru Tallin stále ve hře. Po odhlavičkování míče hráče Flory za bránu se rozehrává rohový kop, který však brankář estonského celku opět zneškodňuje.
     
    87
    Žlutou kartu dostává Sergej Zenjov (FC Flora Tallinn).
     
    87
    Alessio Castro-Montes (Gent) vyslal balón do šestnáctky soupeře, kde už čekal Julien De Sart (Gent), který ale svatyni Flory přestřelil.
     
    90
    Fotbalisté Gentu i v posledních minutách nedávají znát větší únavu a opět se pokouší rozestavět u brány soupeře.
     
    90
    Jsou nastaveny poslední 4 minuty zápasu.
     
    90+1
    Žlutou kartu dostává Núrio Fortuna (KAA Gent).
     
    90+2
    Ačkoli fanoušci Flory Tallin neúnavně podporují, na hřišti je už vyčerpání jasně znát a vypadá to, že domácí to dnes už moc nepředvedou.
     
    90+4
    Střídání v týmu KAA Gent: ze hřiště odchází Darko Lemajić, přichází .A. Oladoye.
     
    Konec zápasu. Máme tady konec zápasu, ze kterého vyšel nakonec lépe hostující KAA Gent. Druhý poločas ukázal také několik pěkných šancí. Na fotbalistech Flory šla už ale později vidět únava, logicky také z důvodu, že za celý zápas využila pouze jedno střídání, což byl také možná důvod, že se jim v druhé půli nepodařilo změnit skóre. Gent se tak po prvním zápase usidluje na prvním místě skupiny B. Na druhé utkání skupiny mezi Anorthosis Famagusta FC a FK Partizan Bělehrad se můžete těšit dnes od 21:00.
    To je dnes ode mě vše, já vám přeji pěkný zbytek večera ve znamení evropských lig. (20:40:11)

    Jan Kozák

    Branky: 53. Lemajić

    Karty:   87. Zenjov (FLT) – 90+1. Fortuna (GNT)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:9. Střely mimo: 4:6. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 11:13.
    Flora Tallinn: Igonen – Seppik (18. Kallaste), Lilander, Kuusk, Lukka – Zenjov, Vassiljev, Miller, Poom, Alliku (68. Henrik Ojamaa) – Sappinen.
    Náhradníci: Nomm, Paplavskis – Henrik Ojamaa, Reinkort, Välja, Shein, Kallaste, Hussar, Soomets.

    KAA Gent: Bolat (C) – Operi (83. Fortuna), Ngadeu, Godeau, Hanche-Olsen – Kums (63. De Sart), Owusu, Castro-Montes – Bezus (63. Tissoudali), Lemajić (90+4. Oladoye), Depoitre (63. Mboyo).
    Náhradníci: Roef – Okumu, Mboyo, Čakvetadze, De Sart, Samoise, Fortuna, Bayo, Tissoudali, Oladoye.

    Rozhodčí: Farrugia Cann (MLT) – Portelli (MLT), Sultana (MLT)
    thejrc.org