Dánsko – Kazachstán 9:1 (kon.) | Švédsko – Rakousko 3:1 (kon.) | Švýcarsko – Itálie 5:2 (kon.)
Česko – Velká Británie cz 5:1 (kon.) | Slovensko – Německo 1:2 (kon.) | Lotyšsko – Finsko 1:2 (kon.)
konec
Švýcarsko
5:2 (3:0, 1:0, 1:2)
Itálie
Sobota 14.05.2022, 15:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Švýcarská hokejová prezentace na úvod světového šampionátu splnila povinnost v podobě tříbodového vítězství nad Itálií. Hotovo bylo prakticky už po první třetině, v níž Fischerova družina skórovala třikrát, zatímco soupeři nepovolila žádný zásah. Ve zbývajících čtyřiceti minutách vsítily oba celky po dvou brankách, nicméně bylo vidět, že Švýcaři výrazně polevili a spíš šetřili síly do dalších, podle všeho o poznání vyrovnanějších utkání. Pro Itálií se nic nemění, primárním cílem zůstává záchrana a porážka se silnějším týmem příliš velkou komplikací není.

    Další utkání čeká na Švýcary v neděli, kdy změří síly s výběrem Dánska. Také Itálie jde do akce hned zítra, v utkání proti Kanadě bude ještě větším outsiderem, než jakým byla dnes. (17:41:08)
     
    Utkání přihlíželo 3 641 diváků.
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku – 47:14 (17:3, 12:5, 18:6)
    Vyhraná vhazování – 29:19
    Trestné minuty – 4:4
     
    Nejlepší hráči: Denis Malgin – Andreas Bernard
     
    Konec zápasu.
     
    59:55
    V závěrečných vteřinách ještě menší dvouminutový trest pro Enrica Miglioranziho, který zastavil rozjetého protihráče jen za cenu hákování
     
    59:24
    Přestože Itálie skórovala, tak se utkání dohrává už jenom z povinnosti. Fabrice Herzog klidně mohl útočit, ale vystačil si s nahozením do útočné třtiny.
    58:52 Dante HANNOUN - 5:2
     
    58:52
    Itálie právě vstřelila branku! Početní výhodu Italové rychle proměňují ve svůj druhý gól. Po střele Simona Kostnera vyrazil Reto Berra puk před připraveného DANTE HANNOUNA, který se ve vyložené šanci nemýlil. Asistence: Simon Kostner, Alex Petan.
     
    58:38
    Pokud Itálie nevyužije přesilovou hru, dohraje zbytek střetnutí v oslabení. V útočném pásmu se totiž proti pravidlům provinil Denis Malgin, je vyloučen za hrubost.
    58:20 Nico HISCHIER - 5:1
     
    58:20
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Nakonec se přeci jen trefila i elitní švýcarská útočná lajna! Timo Meier u levého mantinelu zvedl hlavu a přenesl hru na NICA HISCHERA, forvard Ďáblů z New Jersey propálil marně se přesunujícího Bernarda. Asistence: Timo Meier.
     
    58:06
    Poté, co byly ohlášeny poslední dvě minuty do konce třetí třetiny, a vzhledem ke skóre na světelné tabuli i celého zápasu, dochází k zakázanému uvolnění Itálie.
     
    57:47
    Pravou stanou nabral velkou rychlost Dominik Egli. Cíleně vyslal střílenou nahrávku před bránu na Philippa Kurasheva, před nímž v poslední chvíli zakročil včas se navrátivší Phil Pietroniro.
     
    57:13
    Hokejisté chvíli nevěděli, kde je kotouč, ten ve finále vypadl z výstroje Petera Spornbergera. Italský zadák rychle reagoval a puk odvrátil mimo bezprostřední nebezpečí.
     
    56:59
    Dlouhou švýcarskou kombinaci v útočném pásmu zakončil Tobias Geisser, proti jehož střele měl Andreas Bernard zcela zakrytý výhled. Zasahovat ale nakonec italský brankář ani nemusel, kotouč totiž zamířil až příliš vysoko.
     
    56:21
    Pěknou kombinaci předvedli Denis Malgin s Piusem Suterem. Navzájem si vyměnili kotouč, aby nakonec vypálil první jmenovaný do clonícího Giose.
     
    55:51
    Dario Simion si chtěl tělem odstavit Enrica Miglioranziho. Přitom ovšem ztratil stabilitu a v pádu narazil do pravé tyčky italské svatyně, bránu tím vychýlil ze svého postavení.
     
    55:19
    Na druhé straně hřiště hrozila dvojice Timo Meier – Christoph Bertschy, rychlá kombinace ale vedla pouze k pořádnému protažení italského brankáře.

    Martina Sikorová

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 1. Malgin (Simion, Siegenthaler), 18. Thürkauf (Corvi, Siegenthaler), 20. Ambühl (Siegenthaler, Scherwey), 27. Thürkauf (Kurashev, Scherwey), 59. Hischier (Meier) – 49. Glira (Hannoun, McNally), 59. Hannoun (S. Kostner, Petan)


    Švýcarsko: Berra (Genoni) – Kukan, Siegenthaler, Fora (A), Moser, Glauser, Geisser, Egli, Marti – Bertschy, Hischier (C), Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl (A), Corvi, Herzog – Thürkauf, Kurashev, Scherwey.
    Trenér: Patrick Fischer

    Itálie: Bernard (Fazio) – Di Perna, Spornberger, Pietroniro, Miglioranzi, Gios, Glira, Casetti – Petan (A), S. Kostner, Sanna – Insam (A), Mantenuto, Frank (C) – Frigo, Hannoun, McNally – Traversa, D. Kostner, Deluca – Mantinger.
    Trenér: Greg Ireland

    Rozhodčí: Hansen (NOR), Stano (SVK) – Seewald (AUT), Špůr (CZE)

    Diváci: 3 641
    ocianews.com