Dánsko – Kazachstán 9:1 (kon.) | Švédsko – Rakousko 3:1 (kon.) | Švýcarsko – Itálie 5:2 (kon.)
Česko – Velká Británie cz 5:1 (kon.) | Slovensko – Německo 1:2 (kon.) | Lotyšsko – Finsko 1:2 (kon.)
konec
Slovensko
1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Německo
Sobota 14.05.2022, 19:20 • Helsinki Ice Hall, Helsinky • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Němci si spravili chuť po nevýrazném výkonu proti Kanadě a porážce 3:5 hned další den v utkání se Slovenskem, které po dramatické bitvě porazili těsně 2:1.

    Všechny tři góly padly v průběhu druhé třetiny. Naše západní sousedy poslal do vedení Matthias Plachta, na rozdíl dvou branek posléze upravil Leonhard Pföderl. Slováci ovšem utkání nezabalili a vrátili se na kontakt zásluhou Kristiána Pospíšila. V úvodu třetí třetiny nicméně Ramsayho družina nevyužila téměř minutovou přesilovku pěti proti třem, což byl jeden z klíčových faktorů dnešní porážky. Kýžené vyrovnání nepřišlo ani v powerplay, Philipp Grubauer ve třetí dvacetiminutovce proměnil svou bránu v neprůstřelnou tvrz.

    Vítězné Němce čeká třetí skupinové klání v pondělí večer, kdy budou plnit roli favorita v zápase proti Francii. Slováky ve stejný den čeká výrazně těžší oříšek, a sice jeden z nevětších kandidátů na zlato, Kanada. (21:45:02)
     
    Utkání přihlíželo 4 387 diváků.
     
    Statistiky zápasu:

    Střely na branku – 29:16 (8:6, 13:7, 8:3)
    Vyhraná vhazování – 28:25
    Trestné minuty – 6:4
     
    Nejlepší hráči: Adam Liška – Philipp Grubauer
     
    Konec zápasu.
     
    59:57
    Poslední možnost k zakončení měl Peter Čerešňák. Jenže rychle letící puk mu přeskočil přes čepel hole do středního pásma, takže je jasno, Německo vítězí.
     
    59:36
    Dlouho trvající souboj o puk v rohu kluziště ukončili muži v pruhovaném až v momentě, kdy ztratili kotouč z dohledu. Vhazování proběhne po pravici Grubauera.
     
    59:11
    Okamžitě po buly zkusil štěstí přes celé kluziště Maxmilian Kastner. Cílový prostor výrazně mnul, rozhodčí vzápětí odpískali zakázané uvolnění.
     
    59:07
    Oddechový čas pro Slovensko.
     
    58:58
    Mezi kruhy dostal nabito Pavol Regenda, který okamžitě pálil, jenomže vyrovnání Slovensku nepřinesl. Zakončení totiž mířilo do míst, kde byl připravený Philipp Grubauer.
     
    58:30
    Kristián Pospíšil nahodil kotouč k pravému mantinelu, kde srdnatě bojoval Pavol Regenda. Postupně se připojilo více hráčů a uspěli ti slovenští. Pokračuje kombinace v útočném pásmu.
     
    58:00
    Slovensko se nacházelo v útočném pásmu, a tak Patrik Rybár opustil branku! V tom samém momentu ale přišel hostující tým o tlak a musel se rychle vracet.
     
    57:33
    Až do útočného pásma se Tomáš Tatar neprobil. Troufl si na dvojici německých protihráčů, puk mu čistým způsobem vypíchl Korbinian Holzer.
     
    57:18
    V závěru normální hrací doby se slovenský celek nemůže dostat přes střední pásmo. Německo výborně braní svou modrou čáru!
     
    56:43
    Německý trenér Toni Söderholm si vyžádal oddechový čas! Sám přistoupil ke svým svěřencům, jimž před závěrečnými okamžiky předal taktické pokyny.
     
    56:43
    Kličkovanou Juraje Slafkovského ukončil svým hvizdem čárový rozhodčí. Akci slovenské vycházející hvězdy zastavil odpískaný ofsajd způsobený netrpělivostí Miloše Romana.
     
    56:08
    V levém kruhu získal kontrolu nad kotoučem Michal Krištof. Do mezikruží nabil Tomáši Tatarovi, ránu doprostřed brány snadno pokryl Philipp Grubauer.
     
    55:54
    Po přesné přihrávce se střelou od modré čáry předvedl Peter Čerešňák, jenž trefil jen soupeře. Odraženého puku se ještě chopil mezi kruhy Mislav Rosandić, jenž znovu přestřelil bránu.

    Michal Luxa

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 32. Pospíšil (Jánošík, Tamáši) – 22. Plachta, 27. Pföderl (Noebels)


    Slovensko: Rybár (Húska) – Čerešňák (A), Rosandić, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec – Lantoši, Krištof (A), Tatar (C) – Regenda, Roman, Slafkovský – Pospíšil, Tamáši, Lunter – Takáč, Minárik, Liška.
    Trenér: Craig Ramsay

    Německo: Grubauer (Niederberger) – Seider, M. Müller (C), Holzer (A), J. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner – Plachta, Stützle, Ehliz – Pföderl, Michaelis, Noebels (A) – Fischbuch, Loibl, Schmölz – Ehl, Kastner, Soramies.
    Trenér: Toni Söderholm

    Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Öhlund (SWE) – Sormunen (FIN), Yletyinen (SWE)

    Diváci: 4 387
    thejrc.org